Elementarna nepogoda

Stare teme i začeci foruma
baja

Post 06 Feb 2012, 20:40

Pješčana » wrote:naravno, buru u ovo ne uplićem. samo, snijeg i hladnoća. ko da ćuskije padaju.
e, stavila bi te ja malo na buru :D
bitan je faktor u ovoj priči; ti čistiš, ona nosi...

a euforija... nije mi čudna
mi volimo senzaciju
tko od vas pamti da je čitava zemlja bila okovana? :mudri: :D
a ne čudi me, nažalost, ni nedostatak srectava i posvemašnja neorganiziranost
kao da inače funkcionira bitno bolje :ne zna:

rh4ps0dy

Post 06 Feb 2012, 21:00

Istra se čini ok. :D
Pješčana

Post 06 Feb 2012, 21:12

baja » wrote: e, stavila bi te ja malo na buru :D
bitan je faktor u ovoj priči; ti čistiš, ona nosi...

a euforija... nije mi čudna
mi volimo senzaciju
tko od vas pamti da je čitava zemlja bila okovana? :mudri: :D
a ne čudi me, nažalost, ni nedostatak srectava i posvemašnja neorganiziranost
kao da inače funkcionira bitno bolje :ne zna:
pa nije da nisam živjela na području bure :zubo:
zato i kažem, ne spominjem buru jer to ne možeš kontrolirati.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Aurora

Post 06 Feb 2012, 21:22

Isuse Zagrabčana. :eek:

Za vama nije jasno da se u Dalmaciji dan smatra sretnim ako padne snijeg? Jer je snijeg rijedak, i uglavnom neopasan.

Ovo sada... Dalmatnice možete jebati da se nisu pripremili, da su meterolozi najavljivali to i to, da su si sami krivi što nisu iskusili Zagrabčku ili Slavonsku zimu...

Nemate pravo.

Vaše zagrebačko- slavonsko-ličko iskustvo ne mjenja činjenicu da snjega u Dalmaciji nije bilo više. Prije par godina snjega JEDVA nije bilo. I sada kada je prvi put u dugo vremena (mislim 30 godina) u Zadru pao pravi, vaš snjeg, normalno da će se ljudi izbezumiti. Osobito mlađi od 45 godina. A i oni stariji od 60.
Ovom usranom konzumerističkom društvu fali ljubav, čast, srčanost, suosjećajnost i poštenje, a ne nikakav patriotizam, bogobojaznost, marljivost, spremnost na odricanje i prihvaćanje besmislenih kazni...
rh4ps0dy

Post 06 Feb 2012, 21:33

Je, super, ajmo se još jednom podijeliti na "naše" i "vaše". Da se dogodilo ne znam kaj, nema potrebe za tolikom dramom. Nemam pravu sliku, ali ono definitivno nije "naš" snijeg. "Naš" bi snijeg zapao u visini od barem pola metra, i pritome ne mislim na zapuhe.
Pješčana

Post 06 Feb 2012, 21:36

Aurora » wrote:Isuse Zagrabčana. :eek:

Za vama nije jasno da se u Dalmaciji dan smatra sretnim ako padne snijeg? Jer je snijeg rijedak, i uglavnom neopasan.
Ovo sada... Dalmatnice možete jebati da se nisu pripremili, da su meterolozi najavljivali to i to, da su si sami krivi što nisu iskusili Zagrabčku ili Slavonsku zimu...

Nemate pravo.

Vaše zagrebačko- slavonsko-ličko iskustvo ne mjenja činjenicu da snjega u Dalmaciji nije bilo više. Prije par godina snjega JEDVA nije bilo. I sada kada je prvi put u dugo vremena (mislim 30 godina) u Zadru pao pravi, vaš snjeg, normalno da će se ljudi izbezumiti. Osobito mlađi od 45 godina. A i oni stariji od 60.
Aurora, ajde ti meni reci vrijede li u svim gradovima ista pravila, da su na čelu izabrani ljudi koji bi trebali paziti na dobro grada?
pa, kad se desi da pada snijeg u Dalmaciji, da gradonačelnik, gradsko vijeće, centar za nešto, sigurna sam da postoji, sjednu kad kremu upozorenja o snježnoj mećavi koja dolazi, i dogovore što i kako se može.
jel ti se to čini smisleno? onako, nešto što bi se dalo izvesti i drži vodu?

ne ulazim u to što svatko doma radi ili ne radi. i na kontinentu se lome kosti i pada se.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Zekoslawa

Post 06 Feb 2012, 21:37

Varaš se. Naime, najveće ikad izmjerene visine snijega u pojedinim "snježnim" gradovima, tipa Osijek, Zagreb itd. nisu veće od 40-50 cm. To nije mnogo više od ovoga što se dogodilo ovdje. U Dalmaciji je 30 cm snijega ogromna količina, a ni "gore" to nije malo.
Pješčana

Post 06 Feb 2012, 21:40

evo našla sam da je u Zagrebu 1929. palo 80cm snijega
http://www.jutarnji.hr/snijeg-padao-cij ... grad/8945/

veli još Prema zakonu, elementarna se nepogoda proglašava ako visina snijega prijeđe 50 centimetara.
Zekoslawa

Post 06 Feb 2012, 21:57

Pješčana » wrote:evo našla sam da je u Zagrebu 1929. palo 80cm snijega
http://www.jutarnji.hr/snijeg-padao-cij ... grad/8945/

veli još Prema zakonu, elementarna se nepogoda proglašava ako visina snijega prijeđe 50 centimetara.
Samo da naglasim da moj prethodni post nije bio odgovor tebi, nego na onaj vaš/naš snijeg. Pisale smo u isto vrijeme. :)

Uglavnom, ja sam naišla na neke podatke od pola metra, sad je i mene iznenadilo. No da, evo, u Zagrebu dvadeset centimetara snijega, pa isto ne vozi koji autobus, pa se lome kosti, pa ovo, pa ono.

U Dalmaciji su autobusi jedino sredstvo javnoga prijevoza, a da ne govorimo da su nerijetko glavne ceste čak i jednosmjerne. Tu nastane kolaps u sekundi. I s kakvom jačom kišom, a kamoli ne sa snijegom. Nije opravdanje, ali da sam očekivala išta drugo, pa, bogme i nisam.
Aurora

Post 06 Feb 2012, 21:58

Ne znam o čemu pričate, ali ja sam željela reći da je vama u Zagrebu ova situacija normalna.
Dalmatinicima nije. Zato ne vidim zašto serete da Splićani i Zadrani pretjeruju, kada uopće ne znate da 10 cm snijega u Zadru nije normalno. Niti 40 u Splitu.

Znam da nije isto za sve gradove, Pješčana. Pobogu, to sam i rekla. Počni čitati moje postove s razumjevanjem.

rapsody, dijelim snijeg na "vaše" i "naše" jer tu neki ne razlikuju zimu na kontinetnu i zimu na moru.
Ovom usranom konzumerističkom društvu fali ljubav, čast, srčanost, suosjećajnost i poštenje, a ne nikakav patriotizam, bogobojaznost, marljivost, spremnost na odricanje i prihvaćanje besmislenih kazni...
Pješčana

Post 06 Feb 2012, 22:01

ali nitko nije napisao da netko pretjeruje. :ne zna:
jesi ti dolje negdje?

ne napada te nitko, na kraju kako da se neke tamo bake same spase usred pustoši? jednako teško ko i na kontinentu. ne radi se o tom.
ali svaki grad ima organizirane neke odjele, centre. za ovakve i slične situacije.
misliš li da su trebali biti spremniji?
nina williams
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post 06 Feb 2012, 22:08

Ne kužim što se toliko ljutite na gradske vlasti u Dalmaciji, pa nije da se tu da puno toga napravit. Dobro, mogli su posudit ralice s kontinenta, ali to je više-manje sve. I pitanje koji im ih grad može/želi dat. Uostalom, čujem da su u Šibeniku čistili i dok je padalo, inače to se ne radi i po Zagreba tradicionalno pizdi jer maltene ZET svake godine 'nespreman dočeka snijeg'.

Nije valjda da bi dalmatinski gradovi trebali imat hrpu ralica, pa, eto, ako zapada... Jebate, da je to kojim slučajem bilo na natječaju cijela bi se država digla na noge da kome se tu pogoduje. I bili bi u pravu, koji će im klinac ralice, skuplje bi ih došla kupovina i održavanje za nešto što će možda trebat 3 dana u 20 godina, nego proglašavanje elementarne nepogode.

Isti slučaj sa solju i šljunkom, pa i za to je potrebna odgovarajuća mehanizacija, a bome nisu to kanaderi. Uostalom, kakva mrka sol, pa ne djeluje sol na tim minusima.

Daklem, ostaju lopate. A to svako sam ispred svog ulaza radi (to nije u domeni gradske vlasti) i ziher mu neće past na pamet razgrtat snijeg sa gradskih ulica.
Aurora

Post 06 Feb 2012, 22:11

Pješčana » wrote:ali nitko nije napisao da netko pretjeruje. :ne zna:
jesi ti dolje negdje?

ne napada te nitko, na kraju kako da se neke tamo bake same spase usred pustoši? jednako teško ko i na kontinentu. ne radi se o tom.
ali svaki grad ima organizirane neke odjele, centre. za ovakve i slične situacije.
misliš li da su trebali biti spremniji?
U Zadru sam.

Ma OK je.

Mislim da nitko nije bio spreman na ovo. Mislili smo da čemo imati samo hladniju zimu. Osobno, ne bih se detaljno priprema na nešto što se događa jednom u 30 godina (za Zadar). Samo ono najnužnije. Kao što se i dogodilo.
Lastan

Post 06 Feb 2012, 22:19

Pješčana » wrote:ali nitko nije napisao da netko pretjeruje. :ne zna:
Ako netko pretjeruje, onda je to npr. onaj kreten Kerum.

“Pa žive ljudi i u Sibiru na -20.”
Bravo, genije. Ali oni imaju grijanje, prikladne gume na vozilima, prikladnu odjeću i svašta nešto, uključujući prilagodbe na temperaturu. Znate one Ruse koji dolaze u siječnju i kupaju se u ledenom moru? Njima to i nije toliko hladno. Oni nisu navikli na ljetne temperature od +40; veli mi frendica iz Sibira da je kod njih normalna ljetna temperatura -20.

Nije problem što je Dalmatincima snijeg rijetkost i novost i svašta nešto.
Problem je što se snijeg koji pada po čitavoj državi (OK, bez Istre) tretira kao medijska senzacija prve vrste. Ne samo snijeg u Splitu, nego i snijeg u Zagrebu ili Osijeku ili Špičkovini.
To je samo snijeg.
Ako nakon svih najava neki grad uspijeva biti blokiran, jedina bitna vijest jest da vlast u tom gradu treba smijeniti jer je jebeno nesposobna.
Nažalost, od naših se novinara ne može očekivati da pronalaze prave vijesti jer jeftin senzacionalizam ima dobru prođu, a kvalitetnih novinara ima iznimno malo.
Pješčana

Post 06 Feb 2012, 22:27

nina williams » wrote:
Nije valjda da bi dalmatinski gradovi trebali imat hrpu ralica, pa, eto, ako zapada... Jebate, da je to kojim slučajem bilo na natječaju cijela bi se država digla na noge da kome se tu pogoduje. I bili bi u pravu, koji će im klinac ralice, skuplje bi ih došla kupovina i održavanje za nešto što će možda trebat 3 dana u 20 godina, nego proglašavanje elementarne nepogode.

Isti slučaj sa solju i šljunkom, pa i za to je potrebna odgovarajuća mehanizacija, a bome nisu to kanaderi. Uostalom, kakva mrka sol, pa ne djeluje sol na tim minusima.

Daklem, ostaju lopate. A to svako sam ispred svog ulaza radi (to nije u domeni gradske vlasti) i ziher mu neće past na pamet razgrtat snijeg sa gradskih ulica.
priča mi prijateljica kako je prošle godine bila na listi čekanja za lopatu u jednom dućanu. a lopata je preko noći skočila s 20 na 40 kuna :zubo:
pitam se hoće li se odsad dolje davati koncesija ljudima za zimsku službu, i tko će profitirati.
čitam da jedan Metković ima onog Jamba koji ima nešto što je bager/ralica, i čovjek očistio svoj grad.
dakle, može se barem nešto napraviti.
nina, da se razumijemo, ja sam svjesna koliko se rijetko snijeg dolje događa.ali ovo se najavljivalo. nije preko vedre tople noći iznenadilo sve. dolazilo je danima i približavalo se iz Europe.
ne znam što reći o senzacionalizmu u nas, kad sam vidjela prve izvanredne vijesti, mislila sam da je netko umro.
ono snijeg pada.
a s druge strane, baš mi je bezveze kako se prvo netko od Dalmatinaca ide ovim izjavama rugati kontinentu, a onda za par dana je elementarna nepogoda, nitko niš ne zna, traži se odšteta od ržave za mandarine.
ombia

Post 06 Feb 2012, 22:34

Nema Sibir ljeti minus 20, to se netko nasalio. U nekim regijama Sibira zna ljeti biti i 38, ali veci dio je hladan ljeti, nekih 15-20 stupnjeva ali nikako minusi.

Zapravo koga zaista mrzite samo ga posaljite u centralni Kazahstan zimi. :zubo:
nina williams
Has thanked: 1 time

Post 06 Feb 2012, 22:41

Pješčana » wrote: priča mi prijateljica kako je prošle godine bila na listi čekanja za lopatu u jednom dućanu. a lopata je preko noći skočila s 20 na 40 kuna :zubo:
pitam se hoće li se odsad dolje davati koncesija ljudima za zimsku službu, i tko će profitirati.
čitam da jedan Metković ima onog Jamba koji ima nešto što je bager/ralica, i čovjek očistio svoj grad.
dakle, može se barem nešto napraviti.
nina, da se razumijemo, ja sam svjesna koliko se rijetko snijeg dolje događa.ali ovo se najavljivalo. nije preko vedre tople noći iznenadilo sve. dolazilo je danima i približavalo se iz Europe.
ne znam što reći o senzacionalizmu u nas, kad sam vidjela prve izvanredne vijesti, mislila sam da je netko umro.
ono snijeg pada.
a s druge strane, baš mi je bezveze kako se prvo netko od Dalmatinaca ide ovim izjavama rugati kontinentu, a onda za par dana je elementarna nepogoda, nitko niš ne zna, traži se odšteta od ržave za mandarine.
Je, Jambo me oduševio s tim potezom. Kakav god da inače jest, ne brine se samo za svoje dupe.
Glede bolda...zašto mi se HVIDRA mota po mislima? :misli: :rofl:
A gledo odštete...pa ono propadaju ljudima godišnji prihodi, logično mi je da traže odštetu. :ne zna:

A senzacionalizam...nam je postao svakodnevica. Bolje pričat o snijegu, neg o mirovinskoj reformi, štaš, utješnije zvuči kad neko umre radi snijega, neg radi male penzije.
..a unda
Undaminator

Post 06 Feb 2012, 22:47

Aurora » wrote:Isuse Zagrabčana. :eek:

Nemate pravo.

isuse, splicana. i to isuse, onaj isuse sta ces bit na vrh marjana.

mislim da bi ubrzo mogli semanticki, filozofski i lingvisticki doci do toga da u dalmaciji nista nije normalno i da smo jos uvijek zateceni time. cak smo i burom zateceni. jos je uvijek invociramo kad zelimo nasu patnju naglasit.
gle, sit hepns i to ol d tajm. ne zelim sad biti na tragu ze ge kalinica i nabavi tenkica, ali nema opravdanja o iznenadjenu i nenaviklosti nekoj. mislim, ja jesam od onih koji misli da je moguce prestat zivit, ono, odustat od svega ili u najbolju ruku cekat dok samo od sebe nesto ne prodje, ali to ne smije bit opravdanje.
sutra se moze bilo sto dogoditi zbog cega bi jedan split mogao dozivjeti kolaps, a suprotstavit cemo se samo time sto cemo prestat disat i cekat da nevolja prodje?

cujem od jednog sljedeci argument..ma sta ces sve to nabavljat, bavit se tim organizacijama, pa to je jednom u pedeset godina, skupo je sve to, pripremat se, bolje ovako, jeftinije je, sve ce to proc, a ko je najeba, najeba.
i s ovim se slazem, da je to doktrina i misao vodilja ljudi koji se trebaju baviti vodjenjem neke civilizacije, jedino sto se civilizacija na tome ne zasniva. to su prije pravila divljastva, nego civilizacije.

dakle, formalno, hadeze zupan je proglasio vanredno stanje. njegovom koalicijskom partneru, kerumu, sve je to smijesno i moli boga da sljedece godine bude isto. valjda ce se bolje pripremiti i firma ce mu nabaviti vise krupne soli.
od proglasenja tog vanrednog stanja, kerumu ni traga ni glasa tri dana. to je isto normalno, svaki put kad je neka frka, rat, elementarna nepogoda, kerumu ni traga ni glasa, pobjegne, a cim frka zavrsi vidi se da je on izvukao neku korist iz toga.
pa ako u splitu i nije bila neka frka, jel moglo osloboditi snage i sredstva i uputiti ih tamogdje je bilo potrebnije?

sve je prepusteno sundovu i viskovicki, recimo nekim koliko toliko snalazljivim operativcima, ali birokratima, ljudima koji nisu naucili nista voditi van birokracije, papira, pecata i dopisa i najveci dio vremena utrosti na to kako zaodovoljiti formu, a da se ne bude odgovoran.
ukratko, oni ne znaju raditi, moraju se odluciti..ili ce pokrivati kerumovu apsolutnu drustvenu nesposobnost, neodgovornost i odrzavati i njegovati novi divljacki duh splita ili ce voditi brigu o gradu, civilizaciji, ljudima.

s druge strane, sto je to zakonski..izvanredno stanje? tko to ima pravo proglasavati, sto to znaci, sto su to izvanredne mjere, kakvi planovi postoje, zna li neko u zaseoku u ogorju gornjem da je u slucaju snjezne nepogode na redu za ralicu treci dan i da mora tri dana prezivjet kako zna i umije?
a koje nam je redovno stanje?

i, naravno, zaista mislim da se u splitu nista strasno sto se snijega tice nije dogodilo, dogodilo se s ljudima. nije ovaj snijeg katastrofa, katastrofa je sto zamjenik gradonacelnika pobjednicki izjavi da civilna zastita ne moze nista uciniti i jos znacajno i nekako pobjednicki naglasi da civilna zastita u splitu nema niti jedne lopate.

jedino sto je funkcioniralo u splitu jest potrosacka histerija u najboljoj vajt tres americkoj maniri. jos ovakve tri izvanredne situacije i izlazimo iz recesije garant. jedan dobar potres i pokrenut ce se investicije i gradjevinarstvo, razbudit ce se sve djelatnosti oko gradjevinarstva..ma procvat pravi. :zubo:
Eks

Post 06 Feb 2012, 23:17

Fala bogu pa ne pratim vijesti već godinama, osim kad je nešto zbilja zbilja bitno. Ovo i nije baš. :D
Silajn

Post 06 Feb 2012, 23:22

U Splitu je lopata danas bila 100 kn :rolleyes: Već ujutro nije bilo soli :rolleyes: Poznanik građevinac, zamoljen da doveze pijesak je rekao da ne može jer mu je - neradni dan :rolleyes:

Da, ljudi su nespremni. Da, neki ljudi nemaju čak ni adekvatnu zimsku obuću. Ali jebešmimater ako najmanje 3000 gotovanskih guzica nije moglo čistit pločnike danas. Ako sam ja mogla, s čekićem i škovacerom i uz pomoć susjeda koji mi je par kritičnih točaka razbio lopatom, onda svatko može.

Onda, krcat je grad jebenih građevinskih poduzeća, krcat strojevima. Di su?

I ne, nema opravdanja za gradske vlasti. Upravo su oni građanima rekli da ne rade ništa. Oni ponavljaju od petka da se ne ide van, nisam čula niti jedan jedini poziv da se ljudi organiziraju i riješe to. Jer, ajmo iskreno, nije takva katastrofa. Postoje kotarevi, postoje neki izabrani predstavnici građana u tim kotarevima, ni jednog ni čut ni vidjet. Ugledali su se na gradonačelnika.
blaze

Post 07 Feb 2012, 00:08

A.P. » wrote: Zapravo sam više u stanju povjerovati da se ovdje radi i o "novinarskom" senzacionalizmu.
pa ne bih rekla da busevi iz dalmacije i u nju ne voze zbog - senzacionalizma
ex anais » wrote:Fala bogu pa ne pratim vijesti već godinama, osim kad je nešto zbilja zbilja bitno. Ovo i nije baš. :D
neka baba iz zagore možda prati vijesti i manje od tebe, ali da joj je nebitno ima li što za pojest ako je računala na normalnu opskrbu, teško
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
Eks

Post 07 Feb 2012, 00:29

Naravno da je situacija gadna, gadna je svaki put kad zima pokaže zube. Nisam se na to htjela osvrnuti nego da mi nije važno kako to prikazuju u medijima. One bijedne lažne dojave zbog kojih je takva bakica ispaštala su vjerojatno i rezultat medijskog senzacionalizma. Nije ovo spektakl, ali su ga ljudi očito tako shvatili.
Nije ovo nažalost jedina zima gdje su ljudi pomrli od hladnoće i posljedica zime i ne mislim na to. Mislim na reality show koji je upriličen na tv-u.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 07 Feb 2012, 10:39

Meni izgleda da Splićani shvaćaju snijeg onoliko ozbiljno koliko češki turisti inače shvaćaju Velebit.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
Pješčana

Post 07 Feb 2012, 11:32

schmokljan

Post 07 Feb 2012, 11:35

Ne pada snijeg da prekrije brijeg, već da zvijeri ostave svoj trag. :mudri:
  • Information