Chat

Jer ja sam skitnica, daljine me vuku...
Marsovac7
Svemirka
Has thanked: 9 times
Been thanked: 42 times
Post 25 May 2020, 12:25

Meni nisu propala putovanja, samo neke SF konvencije koje će se održati ili najesen ili online.

Wow, postala sam moderatorica. :)
nvnk
Has thanked: 20 times
Been thanked: 58 times

Post 25 May 2020, 12:46

3 komada:

- Oman + Qatar
- Tajvan
- London + Škotska (Euro2020)
Niko
Has thanked: 156 times
Been thanked: 25 times

Post 25 May 2020, 18:50

Pocel sam raditi na novom poslu i realno nakon svakog mjeseca imam 10 dana slobodnih koje bi definitivno iskoristil za putovanja. Ako cu morat u karantenu pri povratku na Island onda svaki mjesec gubim jedno putovanje. Uz to dodajmo Euro 2020. Da nisam poceo raditi vjerojatno bi planirao ici u J.Ameriku i to od Kolumbije prema Patagoniji pa bi se i tu dobra brojka nakupila.
Covid mi je i te kak poremetio planove 😡😡
sandra555
Has thanked: 11 times
Been thanked: 11 times

Post 25 May 2020, 19:49

Meni samo jedno, ali sam mu se veselila skoro najviše od svih putovanja
London s kćerkom
Nukac
Davorich
Has thanked: 6 times
Been thanked: 91 times

Post 25 May 2020, 20:32

Meni su to samo putovanja za koje sam imao karte. Vjerojatno bi u medjuvremenu kupio jos barem 2-3 karte.

S druge strane, u banci mi se polako skuplja lova. Vec dugo nisam bio u tolikom plusu.
nvnk

Post 25 May 2020, 21:20

Glede love u "banci", kad na hrvatskoj MC kartici dobijem povrat love, mogu tu lovu bez ikakvih gubitaka prebaciti na tekući, dakle pretvoriti u keš.

Sa slovenskog (NLB) ne mogu, lova mi je na MC "u plusu" dok ju prek MC-a ne potrošim. A struktura trošenja mi je takva da bi već za ovo kaj mi je dosad vraćeno trebao 3 godine (naravno, ak opet ne krenu putovanja i potrošnja na aviokarte).

Alternativa je dizanje keše direkt s MC, a to košta grdu lovu za provizije.

Eh, da, popisu putovanja koja sam propustio treba dodat bar još jedno ili dva "potencijalna".

Naime, Hrvatska bi na Euru2020 mogla možda i dalje iz grupe, u kojem slučaju sam propustio ili Bilbao (pa eventualno dalje Minken) ili Kopenhagen (pa eventualno dalje St. Petersburg) ili Dublin (pa eventualno dalje Rim) ili Budimpeštu (pa eventualno dalje Baku). :D
nasmijanonebo
Been thanked: 10 times

Post 25 May 2020, 23:25

Meni nije nista propalo, jer sam praznovjerna pa kupujem i planiram put maksimalno mjesec dana unaprijed ako idem avionom. Ako ne, onda max tjedan dana prije.:zubo:

Davno mi se par puta izjalovila neka putovanja kad bih 2 mj unaprijed nesto organizirala ili kupila, pa sam postala praznovjerna i odonda samo kao u zadnji cas.
A da, u sijecnju sam imala neki uplacen izlet na 2 dana po sjev. Italiji (ja i jos jedna osoba kojoj sam darovala taj izlet), trebali smo ici krajem veljace, ali je otpalo zbog korone. Jos jedna potvrda kako nisam bezveze jos otprije praznovjerna.Image
(Ali ovaj put nam agencija dozvolila prolongiranje izleta kad bude ok situacija)
marko_31
Has thanked: 36 times
Been thanked: 24 times

Post 26 May 2020, 01:05

nvnk wrote:
25 May 2020, 21:20
Glede love u "banci", kad na hrvatskoj MC kartici dobijem povrat love, mogu tu lovu bez ikakvih gubitaka prebaciti na tekući, dakle pretvoriti u keš.

Sa slovenskog (NLB) ne mogu, lova mi je na MC "u plusu" dok ju prek MC-a ne potrošim. A struktura trošenja mi je takva da bi već za ovo kaj mi je dosad vraćeno trebao 3 godine (naravno, ak opet ne krenu putovanja i potrošnja na aviokarte).
Preko koje banke imaš MC u Hr?
Ja imam Zabu i mislim da je princip povrata kao ovaj koji si naveo u Sloveniji...a možda se nešto i promijenilo...
Problem je davno bio, kad su bili takvi povrati da se devize skidaju samo ako imaš deviznu potrošnju. Dakle imaš 3000 kn troškova, na deviznom stanju 400 eur ali to ne možeš tim podmiriti, nego samo eventualni devizni trošak.
Ali o tom potom, kad se vrate novci.
admin
Grand Master of the Jedi Order
Been thanked: 32 times
Post 26 May 2020, 01:27

Stitch wrote:
25 May 2020, 10:30
Ako vam se novi Absolution ne sviđa, za što vas ne mogu kriviti, iskušajte druge predloške, od jutros ih je 19. Logotip Trkeljanja sredit ću naknadno, bitno da tzv. korisničko iskustvo ostane nepromijenjeno. :D
Opljačkao sam phpBB-ovo skladište, na raspolaganju vam je ukupno 29 predložaka. Toplo se nadam da ćete naći štogod upotrebljivo. :cerek:
Stitch
nvnk

Post 26 May 2020, 10:49

marko_31 wrote:
26 May 2020, 01:05
Preko koje banke imaš MC u Hr?
Ja imam Zabu i mislim da je princip povrata kao ovaj koji si naveo u Sloveniji...a možda se nešto i promijenilo...
Problem je davno bio, kad su bili takvi povrati da se devize skidaju samo ako imaš deviznu potrošnju. Dakle imaš 3000 kn troškova, na deviznom stanju 400 eur ali to ne možeš tim podmiriti, nego samo eventualni devizni trošak.
Ali o tom potom, kad se vrate novci.
Na Zabi sam i ja i skoro sam siguran da mi je zadnji puta kad sam imao tu situaciju lova sasvim automatski na dan obračuna prebačena na tekući devizni, jednako kao što se inače na dan obračuna s tekućeg (deviznog ili kunskog) skida. :ne zna:

Doduše, moguće je i da se možda krivo sjećam ili da je to u međuvremenu promijenjeno. :misli:
Nukac
Davorich

Post 26 May 2020, 11:05

Evo ti danas odgovora na Goopti pitanje:

GoOpti potnikom dolguje 650.000 evrov: 'Vračilo v denarju bi za nas pomenilo stečaj'

https://www.24ur.com/novice/slovenija/goopti.html
Prolaznica

Post 26 May 2020, 11:49

nvnk wrote:Glede love u "banci", kad na hrvatskoj MC kartici dobijem povrat love, mogu tu lovu bez ikakvih gubitaka prebaciti na tekući, dakle pretvoriti u keš.

Alternativa je dizanje keše direkt s MC, a to košta grdu lovu za provizije.

Eh, da, popisu putovanja koja sam propustio treba dodat bar još jedno ili dva "potencijalna".

Naime, Hrvatska bi na Euru2020 mogla možda i dalje iz grupe, u kojem slučaju sam propustio ili Bilbao (pa eventualno dalje Minken) ili Kopenhagen (pa eventualno dalje St. Petersburg) ili Dublin (pa eventualno dalje Rim) ili Budimpeštu (pa eventualno dalje Baku). :D
Zašto ne prebaciš lovu s MC-a na Revolut pa možeš saugat na bankomatu bez provizije. Ovisno o tipu kartice možeš dizati od 200 - 600 gbp mjesečno.
collect moments, not things
Niko

Post 26 May 2020, 14:21

nvnk wrote:
24 May 2020, 14:19
Imal sam sličan slučaj u Fort Williamo, ali, srećom, prek Bookinga, pa mi je Booking to i riješio.

Je li hostel možda na Facebooku?
Pokusao sam i Facebook i poruka je poslana al ne i dostavljena. Uglavnom kolike su sanse da mi naplate i ako to urade na koji nacin mogu trazit povrat? Ili bilo koja ideja? Komunikacija sa njima ne funkcionira :facepalm:
marko_31

Post 26 May 2020, 17:18

Taj hostel nije dio youth hostela?

https://www.yha.org.uk/coronavirus-statement

Yha do 17.7. neće otvarati hostele u UK.

Ako nisu dio lanca možda da im ipak pošalješ mail, možda daju neki savjet?
Plus možda da pošalješ mail turističkoj zajednici tog mjesta/grada di je hostel, možda dobiješ neki info?
Vidim da od 1.6. Greggs, lanac kafica/sendviča otvara, možda se tad i ovi tvoji pokrenu...

Ali ne vjerujem da na webu/facebooku nemaju neki info....
Niko

Post 26 May 2020, 18:22

Nisu dio youth hostels. Poslal sam 4maila im vec. Prije korone su odgovorili na upit o kuhinji al sad na otkazivanje nema odgovora. Na facebooku zadnja objava 3.5.neki blesavi video a prije toga 10/19 nisu bas aktivni. Otprilike 360funti je u igri 🤦‍♂️
nvnk

Post 26 May 2020, 18:56

S obzirom na sve što si naveo o njima, teško da imaju "automatsko" skidanje love. A "ručno" ti ju ziher ne budu skinuli ak nisu u stanju ni mailove čitat, a ni telefonsku slušalicu dizat. :ne zna:

BTW, si probao simulirat proces rezervacije na njihovoj stranici? (Naravno ne do kraja, ali što dalje a da ne napraviš pravu novu rezervaciju.) Često se na taj način da doći do zanimljivih informacija. Probaj za iste i/ili slične datume, na lažna imena i podatke ak ti slučajno bez toga ne da prek nekog koraka.
Niko

Post 26 May 2020, 19:37

Bas prije tvog posta sam isao na njihovu stranicu i pokusao za sutra bukirat i moze se.
Nukac
Davorich

Post 26 May 2020, 20:30

Kako mi je propala karta od Qatara za Vietnam, a imao sam 2 unutarnja leta s Vietnam airlines te Bamboo, išao sam provjerit u kakvom su stanju ti letovi.
Baš jučer dobio od Vietnam airlines da su pomaknuli let za 1 sat, što je osnova za traženje refunda. Napisao im mail, ali još nema odgovora.
Otišao provjeriti i kakvo je stanje s letom od Bamboo (vietnamski low cost) i otkrio da je moj let otkazan. Nikakvog maila o otkazivanju nisam dobio.
Napisao im mail da je let otkazan i da želim povrat para i danas već dobio mail s instrukcijama, te im posalao informacije i odmah odgovorili da će lova sjesti u roku 90 dana. U ovo doba korone, iznenađujuće brz odgovor i to od low cost kompanije.

Još čekam na refund od Stansted expressa, te čekam da mi Easyjet otkaže let za London.
Trebao sam ići u Royal Albert Hall, ali to je isto otkazano i po automatizmu je refund.

Na kraju neću izgubit previše love. Jedina lova koju sam izgubio je nekih 100-tinjak dolara za Copa Airlines, koji su mi dali vaucher, ali mi taj vaucher baš i ne znači puno, jer mislim da u sljedeć 2 godine neću ići u Panamu.
nvnk

Post 27 May 2020, 08:45

Nukac wrote:
26 May 2020, 11:05
Evo ti danas odgovora na Goopti pitanje:

GoOpti potnikom dolguje 650.000 evrov: 'Vračilo v denarju bi za nas pomenilo stečaj'

https://www.24ur.com/novice/slovenija/goopti.html
Tu je sad dosta toga u igri.

S jedne strane gledajući, kao što kažeš, često su oni jedina opcija, pa nam se dugoročno u stvari ne bi isplatilo da ih svi pritisnemo za keš i time natjeramo u likvidaciju.

S druge pak strane, uvijek ti kroz glavu prostruji logika - a zašto baš ja, nek "govno progutaju" drugi, ja hoću svoj keš. :D

Eh, da, treba naglasiti i to da je jako upitno je li u ovom slučaju primijenjivo zakonodavstvo o "paketnim putovanjima" koje se spominje u članku. Prije bih rekao da nije nego da jest. Osobito ako se radi o ekskluzivnom slovenskom zakonu, tada sasvim sigurno nije. Jer, ponavljam detalj o kojem u članku nema ni riječi, eventualnu tužbu treba dići u Nizozemskoj. :/

Uzgred, zadnja dva vaučera koja sam od GoOptija dobio vrijede do 2023, ali zato prva dva (na ukupno 55 €) mi vrijede samo do ožujka 2021. Dakle, nekih "godinu dana" važenja si mogu okačit mačku o rep. U ovom bih trenutku u stvari bio sasvim zadovoljan već ako bih uspio ishoditi da mi i ti vačeri vrijede do 2023 i da GoOpti ne propadne, tj. da sve te vaučere uopće imam kod koga iskoristit. :misli:

Ovaj dio članka o otpuštanjima ne iznenađuje me, to se dalo skužit već po tome što su još prije 2 mjeseca praktički ukinuli kontakt-centar i ni u kakvu se komunikaciju s njima ne može uopće ući. Što je jako, jako loše. Toliko loše da me baš zanima hoće li u srpnju upće krenut s vožnjama, kao što najavljuju. :(
Niko

Post 27 May 2020, 09:12

nvnk wrote:
27 May 2020, 08:45
Tu je sad dosta toga u igri.

S jedne strane gledajući, kao što kažeš, često su oni jedina opcija, pa nam se dugoročno u stvari ne bi isplatilo da ih svi pritisnemo za keš i time natjeramo u likvidaciju.

S druge pak strane, uvijek ti kroz glavu prostruji logika - a zašto baš ja, nek "govno progutaju" drugi, ja hoću svoj keš. :D

Eh, da, treba naglasiti i to da je jako upitno je li u ovom slučaju primijenjivo zakonodavstvo o "paketnim putovanjima" koje se spominje u članku. Prije bih rekao da nije nego da jest. Osobito ako se radi o ekskluzivnom slovenskom zakonu, tada sasvim sigurno nije. Jer, ponavljam detalj o kojem u članku nema ni riječi, eventualnu tužbu treba dići u Nizozemskoj. :/

Uzgred, zadnja dva vaučera koja sam od GoOptija dobio vrijede do 2023, ali zato prva dva (na ukupno 55 €) mi vrijede samo do ožujka 2021. Dakle, nekih "godinu dana" važenja si mogu okačit mačku o rep. U ovom bih trenutku u stvari bio sasvim zadovoljan već ako bih uspio ishoditi da mi i ti vačeri vrijede do 2023 i da GoOpti ne propadne, tj. da sve te vaučere uopće imam kod koga iskoristit. :misli:

Ovaj dio članka o otpuštanjima ne iznenađuje me, to se dalo skužit već po tome što su još prije 2 mjeseca praktički ukinuli kontakt-centar i ni u kakvu se komunikaciju s njima ne može uopće ući. Što je jako, jako loše. Toliko loše da me baš zanima hoće li u srpnju upće krenut s vožnjama, kao što najavljuju. :(
Na facebook stranici Po Svetu pise da nece voziti uopce u 2020
nvnk

Post 27 May 2020, 10:01

Da, to je ono zbog čega bi mi ona dva vaučera s rokom važenja do ožujka 2021 praktički bila neupotrebljiva. Što bih u tom slučaju mogao protestirat sudu u Nizozemskoj. Ili upravi vodovoda, svejedno. :rolleyes:

Ipak, na svojoj službenoj stranici najavljuju vožnje od 1.7. Živi bili pa vidjeli.
nasmijanonebo
Been thanked: 10 times

Post 27 May 2020, 22:58

Ne kuzim otkud sad stecaj..goopti nije bio jeftin, keš odmah na racun...nisu znali upravljati zaradom?
Cija je to uopce firma? Nisam ih nikad koristila niti bih i da opstaju.
marko_31

Post 28 May 2020, 10:54

Hm...
Leasing/kredit za vozila
Plaće djelatnika
Održavanje vozila
3 mjeseca potpunog stajanja
Hladni pogon
I puno veće firme su u problemu, ne znam cemu iznenadenje za njih.

Ali ono sto ne razumijem...ali ne bih htio u neku raspravu ulaziti...netko nikada nije koristio necije usluge i kaze da ne bi ni da opstanu? Ok, ali cemu onda uopce interes oko takve nekakve firme?
Osobno ih ne koristim, jer kako uglavnom obiteljski putujem ( sa aerodroma cca 200-400 km od Zagreba ), u kalkulaciji su mi neisplativi.
Ali, masa ljudi ( pa i tu neki ) koji idu solo ili dvoje, imaju racunicu i bili su im korisniji (brzi) od javnog prijevoza, jer ipak voze od tocke do tocke, tj prilagodljivi su i vremenom i cijenom. Dakle, nasli su publiku i imali su svrhu. Tako, da nikome ne bih pozelio da propadne, samo da izvuku pouku te ako opstanu budu jos bolji.

http://www.sloexport.si/company-card?ms=2364492
Nukac
Davorich

Post 28 May 2020, 12:12

Ja isto nemam ništa protiv gooptija.

Koristio sam ih par puta, imao sam i super iskustva s njima, imao sam i manje super iskustva, ali nikad me još nisu ostavili na cjedilu, uvijek sam došao na aerodrom i vratio se doma.
Kao što sam već napisao, ponekad su jedini izbor. Kad putuješ sam, ili kad imaš povratak na različiti aerodrom od polaska, oni su skoro jedina opcija.
Isto tako su za transport do aerodroma ponekad puno sigurnija opcija od recimo filxbusa. Pošto goopti na granicu ide u traku za aute, a ako su u kombiju svi EU često ide i na Breganu naselje, pa je prolazak preko granice uvijek neproblematičan.
Flixbus ide na prijelaz za buseve, i može se dogoditi da zapne na granici.
nvnk

Post 28 May 2020, 12:20

U kapitalizmu se novac ne stavlja "sa strane"/"za crne dane"/itd. To se radi u feudalizmu, a u kapitalizmu se takvo ponašanje zove "mrtvi kapital" i smrtni je grijeh. Ma kakav profit generirao, u kapitalizmu ga moraš odmah uložiti, ako ne u isto, a onda u neko drugo poduzeće, možda čak i u drugu branšu.

Baš zato je kapitalizam nemjerljivo efikasniji od feudalizma, ali ima ta "medalja" i "drugu stranu" ... Kad kriza krene (bilo izazvana "iznutra", kao prije 12 godina, bilo "izvana", kao sada), sve se ruši "kao kula od karata" (ili "kao domino").

Dakle, sasvim je normalno biti "na rubu" i onda u problemima ak te nešto (poput korone) gurne "preko ruba". To je ono što svi govorimo i znamo za banke: ako bi svi štediše istovremeno krenuli u banku po svoju lovu - ta banka bi propala. Svaka banka.

Isto vrijedi i za GoOpti, ali i za mnoge druge. Evo, recimo, vidimo Lufthansu - i kod nje su svi putnici istovremeno krenuli po lovu, pa je sve skupa završilo s 9 milijardi eura iz džepova njemačkih poreznih obveznika, jer bi inače Lufta propala.

GoOpti je ipak privatna firma i nju neće spašavat država, nego ili njezini klijenti ili - nitko. :ne zna:
  • Information