Kupi im cevape.Bara huda » wrote:
Jebt'e se... inace cu ja najebat radi trkeljanja kad mi gladna familija sjedne za stol bez rucka.
Zašto se raspala Juga?
Ma jašta...i ti Pero buncaš...Euklid » wrote:
O čemu ti buncaš, čovječe božji?
Šta gejfon? Šta Kina?
Razbile su državu da zauzmu njene resurse, da se prošire na ovo područje (NATO), da plasiraju svoju robu na još jedno tržište, nastavi niz...
Ono... razgovaraš se na nivou malog djeteta. Dobro veli unda da ti se sve treba crtat...
Imaju njizi dva sve dokaze i sve je prosto ko pasulj i nema tih kontraargumenata, ne postoje, šta Bilandžić, šta neko drugi, koji drugi. Reko Euklid, našo Euklid. Ako ne slušaš si bedast. Euklid i Miky, apostoli 21. stoljeća iz reda svetih Laburista...
http://liderpress.hr/biznis-i-politika/ ... ardi-kuna/
http://www.poslovni.hr/mobile//hrvatska ... ije-255765
http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx? ... &id=709830
Evo malo protuteže vašim defetističkim i zlogukim podatcima da možete fejspalmat....
ako je juga prija rata bila u ogromnom dijelu agrarna zemlja, pa cak i ta agrarnost je bila mozda nekako.. subagrarna, koje su to zemlje tog zapadnog kruga bile u istim takvim uvjetima? svicarska? portugal? danska? argentina? ocemo li pojedinacno pricat o svakoj toj zemlji zapadnog kruga i rec s cim to usporedjujes? pa jos nakon nesto trumanovih jaja i nekoliko remorkera i sigal penti iz desanta na normandiju koje su nam amerikanci velikodusno dali, juga je bila neko vrijeme u velikoj politickoj nemilosti sa svih strana, jednostavno sama. ok, opet radi te neke politike u tom postratnom stanju, politike kojom se ondasnja juga branila od agresija politickih, ali eto, uspjela je s tom politikom se i razvit.Emericzy » wrote: Samo zaboravljaš da su u tom istom razdoblju to postigle sve zemlje zapadnog kulturnog kruga. Sve. Bez obzira na društveno-ekonomsko uređenje. Jugoslavija doslovno nikoga nije prestigla po ekonomskim pokazateljima. Tko je bio spred nje prije rata, ostao je ispred. Tko je bio iza nje, ostao je iza. Prema tome, nema razloga pomišljati da je to postigao socijalizam, jer nije. To je postigla zakašnjela industrijska revolucija.
tj nista joj skoro nije islo u prilog. ali eto, razvijala se, cak i razvila, jel, razvila je osim ekonomije i jos ponesto, ali ako se gleda taj zapadni kulturni krugi s njim usporedjuje, onda se zaista moze rec da se radi o uspjehu.
tesko je rec da je bilo drugacije sto bi bilo, ok, mozda bi bilo bolje sto se tice nekih referentnih ekonomskih pokazatelja i to onih pokazatelja koja klasicna ili neoklasicna ili liberalna kapitalisticka ekonomska teorija smatra bitnima, ali onda se tu otvaraju i jos neka druga pitanja koja bi mozda nekom mogla bit bitna. npr, danasnjoj hrvatskoj, recimo da se radi o teritoriji na koju danas polaze kao neku suverenost.
tj tesko je rec sto bi bilo bolje i za koga, realnost neka bi bila u svakom slucaju, ali da li si bas siguran da je bio neki drugi politicko ekonomski sustav, neki drugi put, da bi nestalo dosta frustracija, nedoumica i gresaka, pa cu kao primjer navest istru i rijeku, a ima ih jos, a i da ne idem sad u neke bolnije tocke.
tj, mozda bi mogli govorit o tome, o jugoslavenskom socijalizmu ili hipoteticnom ondasnjem jugoslavenskom kapitalizmu, simulirat malo i rec da npr istrani i rijecani mogu danas s punim opravdanjem proklinjat dan kad su pripale i pod socijalizam i pod jugoslaviju, tj hrvatsku.
bilo kako bilo, neka stopa razvoja i ekonomskog i politickog i drustvenog i svakog drugog, je postojala, u specificnostima te zemlje na koju se cesto zaboravlja, malo jekoja zemlja bila tako tradicionalno i kulturoloski raznovrsna, a pokusalo se to nekako drzat na na okupu i nije bilo jeftino, nije uopce. pa i ne samo s financijskog gledista. jebeni su se kompromisi radili, ako mi se dozvoli da to danas, nekako s distance nazovem kompromisima.
ipak, ponavljam, s jedne strane se osjecao napredak i razvoj, perspektiva, mnoge drustvene uloge i odnosi su u kratkom vremenu promijenjeni i cak bih rekao da su zazivjeli. mozda da pokusam opisat, mozda su vrlo neosjetljivo i agresivno ukinute feredze, smanjen utjecaj tradicije za koji se smatralo da koci napredak i neku tu cjelovitost te drzave, a u isto vrijeme u zemljama tog zapadnog kruga, koje su imale neke te ekonomske pokazatelje na koje se volimo ljubomorno ugledat i govorit..i ja bih tako, postojali si zakoni da se zena ne smije zaposlit bez pismenjog odobrenja supruga, postojala je rasna segregacija, vrsio se agresivni pokusaj zadrzavanja kolonija, vladao je klerofasizam.. mislim, sve ima svoju cijenu i svoj razlog uspjeha, neuspjeha i marketing i pokazatelje, mjerila i sustav vrijednosti koji je nametao zeleci tako stvoriti sliku d aje bolji od drugog.. svak je stitio neke svoje interese kako je znao i mogao, neko je stitio privatne interse, neko drustvene.
i sto bi mozda bilo najvaznije za usporedbu, mozda nekako napravit odnos sto je stvoreno u jugi, a sto je unisteno, napravit neku kost benefit analizicu. a jel se moglo drugacije? pa naravno da se moglo, ali ko kaze da bi cijena bila ista ili manja tog puta. zasto se mozda misli da je moguce nesto sto nam se mozda vise svidja, a da cijena ostane ona kakva je, da je preuzemo od onog sto nam se ne svidja?
tj, ok, mozda bi bilo bolje u nekim segmentima ili pokazateljima da je ta juga krenula nekim drugim putem, ali za koga (sve) i po kojoj cijeni i ko bi tu cijenu platio? i sto ako bi se u toj simulaciji vidjelo da ta cijena premasuje neki dobar ukus ili uopce racionalno ponasanje?
ali ta, kako je ti nazivas, egalitarnost, cesto je na meti najvecih kritika kao mozda jedna od sustinskih komponenti problema, da se radi o ugrozavanju sloboda, tj stovise, o razvijanju nesloboda, da se radi o tiraniji, diktaturi, o prislili..Ono što jest bilo veliko postignuće i što ja osobno jedino stvarno cijenim to je prilično visok stupanj egalitarnosti. Socijalnih je razlika bilo i nisu baš bile male, ali jesu bile manje nego skoro bilo gdje drugdje. I onda je još uvedeno samoupravljanje koje je ljudima dalo bar iluziju sudjelovanja u procesu (a ponekad i bitno više od iluzije).
dakle, koji ostatak je bio drek? za cim se to danas najvise zali?To su -- po meni -- jedine zasluge jugo-socijalizma. I nisu male; ja ih jako cijenim. Ostatak je bio drek i mogao se lakše i pametnije postići nekim drugim sustavom. Smiješno je, ali ljudi danas najviše žale baš za tim stvarima koje su drek vrijedile.
odrekli su se jos dosta toga, dosta toga u ime onih lukavih i snalazljivih i pomalo dolazi svijesti da su onda postojali i mehanizmi, i drustveni i politicki i ekonomski prostori koji su se mogli koristit da se polako i s mjerom dize neka razina kvalitete zivota za sto vise ljudi, za drustvo, ali se nisu htjeli koristit time ili mozda nisu znali, iako mislim da se puno vise tu radilo o volji, sad tek pomalo dolazi svijesti spoznaja da se moglo bit drugacijima i da su na raspolaganju postojali alati koji su se mogli sasvim dobro upotrijebit, bili su tu, nadohvat ruke, samo ih je trebalo uzet u ruku i koristit, a bahato i s gadjenjem su ih se odrekli da bi dobili..sto?Nažalost, tu egalitarnost i samoupravljanje ljudi nisu voljeli ni cijenili i jako su ih se lako i veselo odrekli. Jebiga.
i jasno, sad bi se opet htjelo te alate nekako imat, dobit, ali avaj, sad se za te alate mora jebeno izborit ako je uopce i moguce, mora ih se skupo platit, proc mukotrpne procese, zrtvovat toliko toga da se moze slobodno postavit pitanje jel se to uopce isplati ili je pametnije svako malo spustat gace onom ko vise plati, narocito to govorim o ovim domacima koji su nekako naglo postali vrlo platezno sposobni.
tako da mislim da se radi o tome, o nekoj gorkoj (figurativno gorkoj) spoznaji da se pojeo drek i da slijedi citav meni tih drekova, a nemos rec.. ne, hvala. ili kao u onom vicu..ako je vic..ne mos stat gutat jer je sve bilo u jednom komadu
mozda i jedan detalj da spomenem, onako opci, da je puno, puno teze nesto sastavit, nego rastavit, tako da bi mozda i tu mogao neki razlog o raspadu juge.
enivej, juga se raspala i nema se tu sta vise zalit za nekom jugom.. poslije jebanja nema kajanja. sik tranzit glorija mundi.
- Euklid
- old school
- Been thanked: 1 time
Ne pratiš na satu, Baro.Bara huda » wrote: A sta ce na ovom sirotom trzistu di ljudi umiru od gladi uopce zaradit?
Ljudi nemaju posla, nemaju place, nemaju nista a oni hoce tu plasirat svoju robu?
Sta, za onih 2% koji imaju?![]()
Iiddeeeeemmmmm
Već smo na nekoliko tema stavljali linkove koliko je milijardi kuna izvučeno iz hrvatske u proteklim godinama od strane stranih banaka ili firmi u vlasništvu stranaca. Milijardi.
'if you fall, i'll be there' (floor)
Fulala si poantu, a to je da su i neuki ljudi u najboljoj ekonomiji svijeta uspjeli radom ustedjet pomenutu ustedjevinu. Svaka uspiredba sa kapitlizmom je sasvim slucajnaTea Tree » wrote:Nakon prve pomisli da mi je zao Stjepana i Kate iz onog clanka, ne mogu ne misliti da su zapravo idioti. Pored svih informacija, upozorenja, poziva da se valuta zamijeni, oni mudro cuvaju dinare.
Nekako ne vjerujem da uz toliku ustedjevinu nisu imali novaca kupiti radio, tv. Ljudi su o tome stalno pricali pa su valjda Stjepan i Kata imali susjede i prijatelje, obitelj, koji bi ponekad spomenuli da od tad i tad taj novac vise nece vrijediti. Sta su mislili dok bi se o tome pricalo? Nece oni nas zajebat, mi cemo u dinarima, nek se jebu ostali.
Nisam se jednom susrela s takvim suludim tvrdoglavljenjem neukih ljudi pa mi se sve cini da bi ovo mogao biti neki takav slucaj.
- Euklid
- old school
Eto, čak su i takvi priglupi i polupismeni turopoljski selaki uspjeli nešto uštedjeti u onom trulom sustavu.Tea Tree » wrote:Nakon prve pomisli da mi je zao Stjepana i Kate iz onog clanka, ne mogu ne misliti da su zapravo idioti. Pored svih informacija, upozorenja, poziva da se valuta zamijeni, oni mudro cuvaju dinare.
Nekako ne vjerujem da uz toliku ustedjevinu nisu imali novaca kupiti radio, tv. Ljudi su o tome stalno pricali pa su valjda Stjepan i Kata imali susjede i prijatelje, obitelj, koji bi ponekad spomenuli da od tad i tad taj novac vise nece vrijediti. Sta su mislili dok bi se o tome pricalo? Nece oni nas zajebat, mi cemo u dinarima, nek se jebu ostali.
Nisam se jednom susrela s takvim suludim tvrdoglavljenjem neukih ljudi pa mi se sve cini da bi ovo mogao biti neki takav slucaj.
A njihova djeca danas rade i mjesecima ne dobivaju plaću u ovom predivnom i pravednom kapitalizmu...
Koliko je milijardi dinara utrošeno za vrijeme Jugoslavije za naoružanje, vojne objekte, podzemne hangare za avione (Udbina, Divulje).
Zašto su se kupovale obveznice za izgradnju autoputa Zagreb-Split koji je stao kod Karlovca i ni makac dalje, pa je onda moj stari za te iste obveznice kupovao odijela u Varteksu.
Koliko je love utrošeno u tvornice koje nikad nisu proradile?
Imaš koji link ili onda nije bilo interneta, pa povijest ne postoji?
Edit:
Tko je plaćao moju izgubljenu godinu dana života u JNA?
Zašto su se kupovale obveznice za izgradnju autoputa Zagreb-Split koji je stao kod Karlovca i ni makac dalje, pa je onda moj stari za te iste obveznice kupovao odijela u Varteksu.
Koliko je love utrošeno u tvornice koje nikad nisu proradile?
Imaš koji link ili onda nije bilo interneta, pa povijest ne postoji?
Edit:
Tko je plaćao moju izgubljenu godinu dana života u JNA?
- Euklid
- old school
Pero » wrote: Buncam o tvojem gejfonu proizvedenom u Kini. Zašto ne kreću u razbijanje najmnogoljudnije države na svijetu.Da plasiraju svoju robu na još jedno tržište.
Da zauzmu njene resurse.
Živio nezavisni Tibet!
Može jedan fejspalm?
Daj si onda otvori temu o Kini ak te zanima.
Oni će razbijat Kinu
Pa Kina ih pojede za mali doručak. Imaju preko 1 000 milijardi $ američkih obveznica.
Da im je interes mogu sutra ugasit SAD.
A prije samo 100 godina Kina je bila u najgorem mogućem izrabljivačkom položaju spram zapadnih gospodara. Milijuni su umirali od gladi. Milijuni...
I exaca je s namaChilimama » wrote:Jako sam loša u političkim temama, nemam odvažnosti, štaću,
ali bar podrške neke radi da se upišem kao unda/miki/euklid tim..
I ja imam dobro pamćenje i još uvijek ima mjesta u toj nakupini sivih stanica u mojoj glavi da mogu reći kako je ono vrijeme zvano juga bilo bolje..
Raspala se iz milijun razloga, najveći smo razlog mi sami i naš mentalitet..
Bilo je siromašnih , istina, ali ne toliko i u svom su siromaštvu imali šansu po besplatnom školovanju i zdravstvu izboriti se za mjesto pod suncem za razliku od današnjih koji su zarobljeni u najnižoj kasti bez šansi za izlaz ...
Nemali broj pod maskom nacionalno osviještenih je zaveo masu naivaca na stranputicu i uveo ih u očaj , mržnju i slabost dajući im mrvice zamotane u šarene papiriće "domoljublja " i pripadnosti naciji...
- Euklid
- old school
Chilimama » wrote:Jako sam loša u političkim temama, nemam odvažnosti, štaću,
ali bar podrške neke radi da se upišem kao unda/miki/euklid tim..
I ja imam dobro pamćenje i još uvijek ima mjesta u toj nakupini sivih stanica u mojoj glavi da mogu reći kako je ono vrijeme zvano juga bilo bolje..
Raspala se iz milijun razloga, najveći smo razlog mi sami i naš mentalitet..
Bilo je siromašnih , istina, ali ne toliko i u svom su siromaštvu imali šansu po besplatnom školovanju i zdravstvu izboriti se za mjesto pod suncem za razliku od današnjih koji su zarobljeni u najnižoj kasti bez šansi za izlaz ...
Nemali broj pod maskom nacionalno osviještenih je zaveo masu naivaca na stranputicu i uveo ih u očaj , mržnju i slabost dajući im mrvice zamotane u šarene papiriće "domoljublja " i pripadnosti naciji...
Uf, dobro je. Ne pate svi od selektivne amnezije...
- Euklid
- old school
karambol » wrote:
Ma jašta...i ti Pero buncaš...![]()
Imaju njizi dva sve dokaze i sve je prosto ko pasulj i nema tih kontraargumenata, ne postoje, šta Bilandžić, šta neko drugi, koji drugi. Reko Euklid, našo Euklid. Ako ne slušaš si bedast. Euklid i Miky, apostoli 21. stoljeća iz reda svetih Laburista...![]()
http://liderpress.hr/biznis-i-politika/ ... ardi-kuna/
http://www.poslovni.hr/mobile//hrvatska ... ije-255765
http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx? ... &id=709830
Evo malo protuteže vašim defetističkim i zlogukim podatcima da možete fejspalmat....
Je, je... u Hrvatskoj cvjeta cvijeće.
Obični građani ne znaju kud će s parama pa sve hrle u banke da oroče štednju...
A zašto ih onda Kina ne pojede za mali doručak? Iz čiste filantropije ili je sada najbolji sistem na svijetu ipak prešao u Kinu, kad već nije uspio u Jugoslaviji?Euklid » wrote:
![]()
Daj si onda otvori temu o Kini ak te zanima.
Oni će razbijat Kinu![]()
Pa Kina ih pojede za mali doručak. Imaju preko 1 000 milijardi $ američkih obveznica.
Da im je interes mogu sutra ugasit SAD.
A prije samo 100 godina Kina je bila u najgorem mogućem izrabljivačkom položaju spram zapadnih gospodara. Milijuni su umirali od gladi. Milijuni...
- Euklid
- old school
Rekoh već, daj si otvori temu o Kini.Pero » wrote: A zašto ih onda Kina ne pojede za mali doručak? Iz čiste filantropije ili je sada najbolji sistem na svijetu ipak prešao u Kinu, kad već nije uspio u Jugoslaviji?
Ovdje smo pomeli patos s vama.
Možda vam se posreći...
Hvalite me usta mojaEuklid » wrote:
Rekoh već, daj si otvori temu o Kini.
Ovdje smo pomeli patos s vama.
Možda vam se posreći...
Dakle, zaključak samoproglašenog pobjedničkog tima mogli bi sažeti u:
Jugoslavija se raspala zato što je bila najbolji sistem na planeti i kao takva trn u oku kapitalističkim zmijama, te su one preko svojih tajnih službi uništile tu najbolju svjetsku tvorevinu, kako bi ovladale njezinim resursima, uništile njenu privredu i proširile tržište za svoje bofl proizvode.
Moj kapetan koji mi je držao MPV u JNA imao je pravo.
Jugoslavija se raspala zato što je bila najbolji sistem na planeti i kao takva trn u oku kapitalističkim zmijama, te su one preko svojih tajnih službi uništile tu najbolju svjetsku tvorevinu, kako bi ovladale njezinim resursima, uništile njenu privredu i proširile tržište za svoje bofl proizvode.
Pa, naravno...ako nije kako Jahve Euklid kaže - bogumi nije nikako...Euklid » wrote:
![]()
Je, je... u Hrvatskoj cvjeta cvijeće.
Obični građani ne znaju kud će s parama pa sve hrle u banke da oroče štednju...
Pero, kaj pizdiš. Vidiš da nijedan link nije ispravan osim ovih koje kolega ima na izvoru istine.
I? Je li to bilo teško priznati? Bolje nego da nam kosti lome...Pero » wrote:Dakle, zaključak samoproglašenog pobjedničkog tima mogli bi sažeti u:![]()
Jugoslavija se raspala zato što je bila najbolji sistem na planeti i kao takva trn u oku kapitalističkim zmijama, te su one preko svojih tajnih službi uništile tu najbolju svjetsku tvorevinu, kako bi ovladale njezinim resursima, uništile njenu privredu i proširile tržište za svoje bofl proizvode.![]()
Hej slaveniiii još sttee živviiii.....
karambol » wrote:
I? Je li to bilo teško priznati? Bolje nego da nam kosti lome...![]()
Hej slaveniiii još sttee živviiii.....
Sta ce sad kad su proglasili pobjedu? Nema vise fejspalmanja?
- Donna Sole
Sad se rugate, ali ne vidim razlog tome
Ovo društvo u kojem smo sad je jako daleko od idealnog puno dalje od onog jugićnog koje nije bilo savršeno iako vrlo blizu tome..je, kralo s ei onda, je, falilo je koječega a onda smo čak utvarali da nam je loše jer nsimo imali tolikopristupačnih šarenih laži, lijepih stvarčica i pilula za lilule ..sad vidim da je to onda bila prednost..
Nije poanta u pobjedi naime ne vidim da postoji sukob..ali da postoji nesporazum i dvostruka mjerila , to vidim...
Kkao danas biti zadovoljan i kako biti sretan , društvo se rasipa, vrijednosti su se poremetile..sve je ošlo u troquratz
Ovo društvo u kojem smo sad je jako daleko od idealnog puno dalje od onog jugićnog koje nije bilo savršeno iako vrlo blizu tome..je, kralo s ei onda, je, falilo je koječega a onda smo čak utvarali da nam je loše jer nsimo imali tolikopristupačnih šarenih laži, lijepih stvarčica i pilula za lilule ..sad vidim da je to onda bila prednost..
Nije poanta u pobjedi naime ne vidim da postoji sukob..ali da postoji nesporazum i dvostruka mjerila , to vidim...
Kkao danas biti zadovoljan i kako biti sretan , društvo se rasipa, vrijednosti su se poremetile..sve je ošlo u troquratz
kurvanjski avatar, a
Ne, nije. samo je u njemu, dok je trajalo, bilo malo lakše živjeti. A nije dugo trajalo. Jedva dvajspet godina. Recimo od 1965 do 1990.miky0 » wrote:Sve u svemu ne govorim da ne govoris istinu, vec i da je takav sistem puno bolji od danasnjeg sistema
Time nimalo ne hvalim ovaj današnji sustav. I nikad nisam. Tko normalan može hvaliti kaptolsko-mafijašku pljačku? Ali to je još uvijek daleko od apsurdne ideje da je jugoslavenski sustav valjao.
Drek je valjao. Kao što i ovaj drek valja. Ali jedan drek ne opravdava drugi drek.
Sve to skupa samo znači da mi Hrvati umijemo birati isključivo između drekova. Nešto pametno nama jednostavno nije zanimljivo.
Pa hajde, usporedi usporedive zemlje. Od matematike nećeš moći pobjeći.Euklid » wrote: Sad se vec osjecam kao pokvarena ploca.
Na ovu glupu usporedbu sam ti vec odgovorio na jednoj drugoj temi.
Zasto glupu?
Zato jer uporno usporedjujes utrku na 100m gdje jedan starta od 50-og metra a drugi sa startne linije. Pri tom ovaj prvi konstantno uzima doping...
Da. Brojke su mu neporecive. A kojeg bi ti povjesničara slušao?
Apropos, evo ti Slovenije koja _nije_ rasprodala svoju imovinu. Država koja je od svog članstva u EU imala najmanje koristi, u razdoblju otkad je članica. Zanimljivo. Kako to da ne cvate, iako mrskim strancima nije prodala ništa? Aha, znam, CIA i MMF, RSPCA i Rozikrucijanci ih kažnjavaju. To je razlog.
E Chili, tesko ti i argumentirano mozes njima ista objasnit. Ne ide pa nejdeChilimama » wrote:Sad se rugate, ali ne vidim razlog tome
Ne dokle god vi ne objasnite zasto je bolji sistem kad banka ili drzava ovrhom ukrade covjeku/obitelji krov nad glavom od sistema u kojem to dobiva gotovo besplatno. Kad na to odgovorite, mozemo nastavit dalje
-
- Information
-