Hoće li se opet smjeti pušiti u restoranima?

Sve od javnog i tajnog interesa
blue
Asgard

Post 06 Apr 2012, 10:54

karambol » wrote:O moj bogo, što ste se zajapurili... :zubo:
Ja sam vrlo uviđavan pušač. Pušim jer mi je to gušt. Uvlačim dim cigarete, dimim cigare, volim lule s dobrim duhanom i fino složene nargile, ali moja obitelj ne puši pa im ja doma neću dimiti. Odem na balkon ili u vrt ili na Velebit i tamo guštam. Isto je i s restoranima i kafićima. Biram onaj gdje mi je gušt, gdje mi nitko neće braniti ili me prezrivo gledati ispod oka dok otpuhujem svoj dim.
Tamo gdje im to nije po volji, ne idem...osim, ako netko drugi plaća, a klopa i alkohol su nadnaravni.
Tada sam se spreman žrtvovati i pričekati trenutak kad mogu zapaliti i udahnuti svoj voljeni dim. Ne silujem svoju okolinu i ne razmišljam o zdravstvenim posljedicama jer, lijepo si to rekao vrrrlete, da je do držanja nekog principa na svakom bi auspuhu trebalo visjeti upozorenje o štetnosti sadržaja koji se vožnjom izbacuje kroz tu cijev, na svakoj konzervi bi trebao biti nacrtan neki ogavni debeljko, a u mekdonaldsima i sličnim mjestima trebao bi stajati presjek eksplodirane ili usaljene aorte...
Also...ja ću i dalje uvlačiti i ispuhivati dim. Onaj kome to smeta maknut će se od mene isto kao što ću se ja maknuti od onoga tko mi kaže da mu to smeta... Peace!
Haug! :zubo:
Da :top:

Ovako kako sada izgleda je po meni najbolja opcija i jedina pametna stvar koju je bivša vlada napravila. Manji kafići mogu birati hoće li biti pušački ili nepušački - ok, veći kafići i klubovi su nepušački, ali imaju prostoriju za pušenje - izvrsno; restorani su nepušački, neki imaju prostorije za pušenje u kojem se ne služi hrana - isvrsno :top:
Ja sam rekreativni pušač - voilm zapaliti uz piće, ako odem navečer van i tako; mogu zapaliti i poslije jela ako je ekipa tome sklona, sama se neću sjetiti. S druge strane - dim smrdi i uvlači se u kosu i odjeću; ostaci cigareta u pepeljarama i pepel smrde za popizdit. Nema ama baš nikakve šanse da bi jela u pušačkom restoranu ni sa punom pepeljarom pod nosom :puke: Ako sam negdje na terasi čekam da svi završe s jelom i pokušavam držati cigaretu dalje od drugih i ne otpuhivati nikome u facu. Super mi je što se ne puši u klubovima :S - barem sam sigurnija da se neću vratiti sa propaljenom jaknom ili opečena; kretenčinama koji zapale u klubu/ na koncertima pa krenu plesati i razmahivati rukama u kojima cigaretu uvijek drže na van, treba odsjeć prste :mad: Mislim da sam u životu možda par puta vidjela da netko u gužvi drži cigaru tako da ne može opeći druge.

vrrrlet

Post 06 Apr 2012, 11:28

blue » wrote: Da :top:

Ovako kako sada izgleda je po meni najbolja opcija i jedina pametna stvar koju je bivša vlada napravila. Manji kafići mogu birati hoće li biti pušački ili nepušački - ok, veći kafići i klubovi su nepušački, ali imaju prostoriju za pušenje - izvrsno; restorani su nepušački, neki imaju prostorije za pušenje u kojem se ne služi hrana - isvrsno :top:
Ja sam rekreativni pušač - voilm zapaliti uz piće, ako odem navečer van i tako; mogu zapaliti i poslije jela ako je ekipa tome sklona, sama se neću sjetiti. S druge strane - dim smrdi i uvlači se u kosu i odjeću; ostaci cigareta u pepeljarama i pepel smrde za popizdit. Nema ama baš nikakve šanse da bi jela u pušačkom restoranu ni sa punom pepeljarom pod nosom :puke: Ako sam negdje na terasi čekam da svi završe s jelom i pokušavam držati cigaretu dalje od drugih i ne otpuhivati nikome u facu. Super mi je što se ne puši u klubovima :S - barem sam sigurnija da se neću vratiti sa propaljenom jaknom ili opečena; kretenčinama koji zapale u klubu/ na koncertima pa krenu plesati i razmahivati rukama u kojima cigaretu uvijek drže na van, treba odsjeć prste :mad: Mislim da sam u životu možda par puta vidjela da netko u gužvi drži cigaru tako da ne može opeći druge.
Zaista izvrsno. Zamisli, da se može servirati u prostorijama za pušenje, hrana bi mogla dobiti rak.

Koji je vama kurac? Ako hoću jesti uz dim, postoje ljudi koji mi to mogu i žele omogućiti, zašto se to ne bi smjelo dogoditi? Da li ja vama branim da jedete bez dima?

Vi žderite u prostorijama za nepušače, mi ćemo u prostorijama za pušače, gdje je problem?

Što je slijedeće, zabraniti ćete nam cigaretu iza seksa?
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
blue
Asgard

Post 06 Apr 2012, 11:39

vrrrlet » wrote:
Zaista izvrsno. Zamisli, da se može servirati u prostorijama za pušenje, hrana bi mogla dobiti rak.

Koji je vama kurac? Ako hoću jesti uz dim, postoje ljudi koji mi to mogu i žele omogućiti, zašto se to ne bi smjelo dogoditi? Da li ja vama branim da jedete bez dima?

Vi žderite u prostorijama za nepušače, mi ćemo u prostorijama za pušače, gdje je problem?

Što je slijedeće, zabraniti ćete nam cigaretu iza seksa?
Pa jedi doma uz dim :B
Ok, ajde - dokle god se radi o odvojenim prostorijama, ma nek se služi hrana; ali "odvojeni" dijelovi iste prostorije - tipa, u ovom kutu se puši, u onom ne - aposultno ne dolaze u obzir. Nema te ventilacije koja može razvjetriti dim.

Ovo zadnje - osim ako se ne seksaš u javnom prostoru u kojem je zabranjeno pušenje, šta ja znam npr. u wc-u Ministarstva prometa, pomorstva i veza, pretpostavljam da ovisi o tebi i partnerici :ne zna:
vrrrlet

Post 06 Apr 2012, 11:43

blue » wrote: Pa jedi doma uz dim :B
Ok, ajde - dokle god se radi o odvojenim prostorijama, ma nek se služi hrana; ali "odvojeni" dijelovi iste prostorije - tipa, u ovom kutu se puši, u onom ne - aposultno ne dolaze u obzir. Nema te ventilacije koja može razvjetriti dim.
To prihvaćam i ne vidim problem u tome. Iako mi je jako zanimljkivo kako vi osjetljive dušice preživite tramvaj, prometnu ulicu ili roštilj. Nosite gas-masku?
Beta ženka

Post 06 Apr 2012, 11:59

vrrrlet » wrote:
Zašto se ne preseliš tamo? Tamo ti je Tito.
Bit će, bit će. Onda ću moći svaki dan hodočastiti u Kuću cveća. :cerek:
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
vrrrlet

Post 06 Apr 2012, 12:01

Beta ženka » wrote:
Bit će, bit će. Onda ću moći svaki dan hodočastiti u Kuću cveća. :cerek:
Zašto se jednostavno ne skutriš uz njega? Alergična si na pelud valjda.
Beta ženka

Post 06 Apr 2012, 12:46

vrrrlet » wrote:
Zašto se jednostavno ne skutriš uz njega? Alergična si na pelud valjda.
Da se skutrim u muzeju? Ne sme se, bre. Iz kakve pripizdine ti dolaziš? :D
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
JPK

Post 06 Apr 2012, 12:56

Bio sam prije koju godinu u Kući cvijeća. Došlo mi je da se odvalim od smijeha kad je postarija baba koja to vodi, sigurno neka njuška s dobrom vezom u bivšem sistemu, sa suzom u očima objašnjavala da nas ne može pustiti u gornju zgradu jer je oštećena u zločinačkom bombardovanju.
Biti i mniti svemiropolisno
baja

Post 06 Apr 2012, 13:11

blue » wrote: Pa jedi doma uz dim :B
da, kao odvojeni kutak za pišanje u bazenu :D
Zmaj021
Been thanked: 8 times

Post 06 Apr 2012, 13:37

blue » wrote: Ok, ajde - dokle god se radi o odvojenim prostorijama, ma nek se služi hrana; ali "odvojeni" dijelovi iste prostorije - tipa, u ovom kutu se puši, u onom ne - aposultno ne dolaze u obzir. Nema te ventilacije koja može razvjetriti dim.
Ne, nego nema tog vlasnika na ovim prostorima koji će izdvojiti novac za kvalitetnu ventilaciju.
Rješenja s par odsisnih ventilatora i klimatizera naprosto to nisu.
ombia

Post 06 Apr 2012, 13:50

blue » wrote:[quote="

k, ajde - dokle god se radi o odvojenim prostorijama, ma nek se služi hrana; ali "odvojeni" dijelovi iste prostorije - tipa, u ovom kutu se puši, u onom ne - aposultno ne dolaze u obzir. Nema te ventilacije koja može razvjetriti dim.
:
Da pa onda imas prostoriju koja je provizorno nekom staklenom stijenom odvojena na pusacki i nepusacki dio. :rofl: Tako provizorno da izmedju stakla i zida i drzaca ima sa svake strane po par cm slobodno i sam strane i gore. Smrdi i nepusacki dio. Koja lakrdija.
blue
Asgard

Post 06 Apr 2012, 14:07

vrrrlet » wrote:
To prihvaćam i ne vidim problem u tome. Iako mi je jako zanimljkivo kako vi osjetljive dušice preživite tramvaj, prometnu ulicu ili roštilj. Nosite gas-masku?
Nemam problem s tramvajem ni prometnim ulicama :ne zna: na roštilju, naravno, stojim uz vjetar :raspa: Amateru :D
baja wrote: da, kao odvojeni kutak za pišanje u bazenu :D
Točno to :rofl:

Zmaju možda i postoji sustav stvarno učinkovite ventilacije, samo ja na to nisam naišla ni u jednoj birtiji, a ni u kafiću bome :ne zna: Evo bila sam poslije ručka na kavi, odjeća i kosa mi smrde po dimu :tuzni:
Lastan

Post 06 Apr 2012, 15:45

vrrrlet » wrote:
Kad mi u tramvaj uđe neki smrdljivi pušač koji je pred vratima bacio cigaretu (a ponekad nije bio ni toliko uviđavan da izdahne dim prije ulaska), da, poželim gas-masku. Ili jebeni bacač plamena da ga uperim na njega uz histerične povike “JEL TI SAD DOSTA DIMA?”.
Beta ženka

Post 06 Apr 2012, 15:52

baja » wrote: da, kao odvojeni kutak za pišanje u bazenu :D
Ovo je odlična usporedba. :D
kuki

Post 06 Apr 2012, 16:00

blue » wrote:Super mi je što se ne puši u klubovima :S
Definiraj klub. :confused:
Zmaj021

Post 06 Apr 2012, 20:25

blue » wrote: Zmaju možda i postoji sustav stvarno učinkovite ventilacije, samo ja na to nisam naišla ni u jednoj birtiji, a ni u kafiću bome :ne zna: Evo bila sam poslije ručka na kavi, odjeća i kosa mi smrde po dimu :tuzni:
Teško da ćeš i naići. Dobar primjer kako se ovdje stvari rješavaju je Pepermint (ZG). Iz galerije se ulazi u prostorije za pušače i naznačeno je da je dozvoljen broj osoba 8. U momentu kada sam bio tu, fakat je bilo bar 30 ljudi i bilo je kao u pušnici..

Da pretpostavimo da je sve korektno urađeno i za osam osoba, jasno je iz aviona da se radi tek o pokriću za dobijanje dozvole.
Postoje norme o količini svježeg vazduha po gostu koji se mora ubacivati (u jedinici vremena, jel), a taj vazduh, em se mora kondicionirati, em se mora kanalima dopremiti u određene tačke prostora, itd.

Možeš misliti koliko je vlasnika spremno odvojiti nekoliko hiljada (ili desetaka hiljada) eura za takvo što.
Herp
Nikki Gauda

Post 07 Apr 2012, 00:38

Zmaj021 » wrote:
Teško da ćeš i naići. Dobar primjer kako se ovdje stvari rješavaju je Pepermint (ZG).
Pepermint? Šališ se :D
Pitam konobara gdje se tu može pušiti, on nonšalatno odmahne rukom i veli "Pušite gdje hoćete, tak i tak svi oko vas puše." :D

U klubovima poput Boogalooa, Močvare, Tvornice, Željezničara redari okolo patroliraju i upozoravaju/izbacuju svakoga koga vide s cigaretom.
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
kuki

Post 07 Apr 2012, 00:55

U Močvari sam bila jednom nedavno i bilo je dovoljno malo ljudi da sam ih svako toliko prebrojavala i trgala se od smijeha, ali neki od njih su pušili i nitko im nije ništa rekao. Doduše, zbilja je bilo toliko malo ljudi da nije moglo bit zadimljeno. :D
Zmaj021

Post 07 Apr 2012, 00:56

Herp, o tome i pričam, između ostalog. Skrpa se kutak za pušače, dobije dozvola za taj dio i kao sve je ok. Tamo gdje nema nijednog takvog mjesta nema se gazda na šta vadit.
blue
Asgard

Post 07 Apr 2012, 01:14

kuki » wrote: Definiraj klub. :confused:
Mjesta s glazbom, predviđena za plesanje dugo u noć - ili ovo što je Herp napisala :)
Herp wrote: U klubovima poput Boogalooa, Močvare, Tvornice, Željezničara redari okolo patroliraju i upozoravaju/izbacuju svakoga koga vide s cigaretom.
Ne puši se ni u Jabuci, KSET-u, Hard Place-u (ok, ovaj zadnji bar ima prostoriju za pušenje).
kuki

Post 07 Apr 2012, 01:27

A moj drugi izlazak od 2 recentnija je bio u Jabuku. Isto se pušilo. Zato sam ostala zbunjena time da se u klubovima ne puši, nisam imala pojma. :o
Almost Rosey

Post 07 Apr 2012, 14:11

kuki » wrote:Pa nisam sigurna imaju li gdje. Što se desi kad dođeš svom liječniku opće prakse i zamoliš uputnicu za psihijatrijsko liječenje od duhanske ovisnosti?
Mislim da je u Sloveniji uputno javiti se liječniku opće prakse nakon odluke o prestanku pušenja. Ne znam koja je procedura, šalje li te on psihijatru/-ologu ili ti preporuči neke preparate i onda prati napredak, ali znam da je na mog starog njegova liječnica o. p. svojedobno popizdila jer se usudio na svoju ruku ostaviti cigarete :D

ot: meni je očajno porazna činjenica da se još uvijek više isplati imati pušački lokal, odnosno da je zabrana pušenja toliki udar na ugostitelje. To pokazuje kome se u mješovitim društvima popušta.
blaze

Post 07 Apr 2012, 22:45

Almost Rosey » wrote: ot: meni je očajno porazna činjenica da se još uvijek više isplati imati pušački lokal, odnosno da je zabrana pušenja toliki udar na ugostitelje. To pokazuje kome se u mješovitim društvima popušta.
pušači više piju i troše, plate i runde. nepušački kafići leglo su dosade
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
ombia

Post 08 Apr 2012, 01:26

Naravno, citave drzave koje su nepusacke na svim javnim mjestima su leglo dosade.
Nekim cudom bas te drzave ili njihove glavne gradove posjecuju horde turista, sto se za zagreb ne moze reci.
Recimo Francuska leglo dosade. Nitko vise tamo ne ide otkad su zabranili pusenje po restoranima i kaficima.
Irska isto.
Moram li reci da se uvodjenjem potpune zabrane pusenja na javnim mjestima kafici nisu masovno pozatvarali nego su jednako puni?
Samo pusaci placaju runde? :rofl:
Lastan

Post 08 Apr 2012, 07:57

ombia » wrote:Naravno, citave drzave koje su nepusacke na svim javnim mjestima su leglo dosade.
Nekim cudom bas te drzave ili njihove glavne gradove posjecuju horde turista, sto se za zagreb ne moze reci.
Recimo Francuska leglo dosade. Nitko vise tamo ne ide otkad su zabranili pusenje po restoranima i kaficima.
Irska isto.
Pa sad, otkad su postale nepušačke, ja nisam bio ni u Irskoj ni u Francuskoj… :misli:

:D
Moram li reci da se uvodjenjem potpune zabrane pusenja na javnim mjestima kafici nisu masovno pozatvarali nego su jednako puni?
Caka je upravo u tome da je zabrana pušenja potpuna. Kad se pokušava dobiti i ovce i novce, a sve ne bi li se olakšalo ovisnicima uživanje u ovisnosti, dobivamo situacije gdje pušači izbjegavaju nepušačka mjesta i obratno.
  • Information