Recept moje mame: maslinovo ulje, umeboshi ocat (ja stavim balzamični), shoyu i prženi sezam. Pomiješaš i preliješ preko povrća. Odlično ide uz brokulu.Potjeh » wrote: Još muku mučim kako začiniti povrće kuhano na pari.
Kuhanje za neznalice
Moji su se neki dan beljili na prženi sezam. Ja ga isto obožavam s kuhanim povrćem , ali đecaAjvi » wrote:
Recept moje mame: maslinovo ulje, umeboshi ocat (ja stavim balzamični), shoyu i prženi sezam. Pomiješaš i preliješ preko povrća. Odlično ide uz brokulu.
Nek(v)arljiva.
Kakav je ono ocat? Balzamicni volim, skoro iskljucivo njega za ocat i uzmam.Ajvi » wrote:
Recept moje mame: maslinovo ulje, umeboshi ocat (ja stavim balzamični), shoyu i prženi sezam. Pomiješaš i preliješ preko povrća. Odlično ide uz brokulu.
Tanjuri puni suza i musave face
Pa nije ni to lose. Imas stalni izvor inspiracije.Ajvi » wrote:To je od neke japanske šljive. Moja mama brije na makrobiotiku, a meni baš nije toliko napeta. Prestala sam se s njom prepucavati oko makroidiotike, pa samo promijenim pokoji sastojak i to je to.
Svejedno je u ovom primjeru jer ih sve treba pomiješati i ostaviti da odstoje kraće vrijeme, cca pol sata, zatim šnitice tofua namakati u tome, zatim ih uvaljati u brašno pa staviti na vruće ulje. Prije pripremim umak od već spomenutog shoyua, naribanog đumbira i daikona (ona bijela duguljasta rotkva) kojeg pustim da odstoji dok se sve ne zgotovi. Serviram toplo i prelijem s ostatkom marinade i umakom uz rižu, nudle ili već po inspiraciji...Začine i gotove umake doziram prvo po receptu, a ako mi se ne dopadne eksperimentiram dok ne pronađem sebi zadovoljavajući omjer.Potjeh » wrote:
Zanima me tvoj proces stavljanja začina u jelo.
Ja obično prije nego što počnem kuhati razmislim kakve arome želim i koji začini će mi dati traženu aromu. Tijekom kuhanja ubacujem takve začine. Međutim, imam problema sa zamišljanjem konačnog rezultata ako je u igri više od 4 začina. Ti si ih u svojoj marinadi složio preko 10.
Ja nađem najveće šampinjone na svijetu pa ih punim dukatovim "sir i vrhnje" proizvodom (dovoljno mekan i kompaktan za punjenje i dovoljno slan), dodam PIK-ovu šunku na kockice narezanu, papar, mrvu čilija u prahu (ili zelenog svježeg), uvaljam u jaja-prezle kombinaciju i na duboko ulje...Kao grickalica ili kao toplo predjelo, mrakić...Ajvi » wrote:Koji sirni namaz? I koje bilje?
Može i ABC, ali ga onda malčice dosolim. Ovako u jaja-prezle ostaju svi sokovi unutra. Sočno, slano, ljutkasto...umh...sad znam što slijedi za večeru....
Ajvi ovako, namaz neki ekvivalent hrvatskog abc-a. Da, na sampinjonima je pisalo - divovski sampinjoni.karambol » wrote:
Ja nađem najveće šampinjone na svijetu pa ih punim dukatovim "sir i vrhnje" proizvodom (dovoljno mekan i kompaktan za punjenje i dovoljno slan), dodam PIK-ovu šunku na kockice narezanu, papar, mrvu čilija u prahu (ili zelenog svježeg), uvaljam u jaja-prezle kombinaciju i na duboko ulje...Kao grickalica ili kao toplo predjelo, mrakić...
S tim da sam pekla u pecnici, kalorija fala lijepa imam u zalihi jos od Bozica. Bilje, sta ulovim friskog u ducanu ili sta nije crklo na prozorskoj dasci, vlasac volim, moze i malo sjeckanog persina, sve jako usitno, sve se pomijesa sa sirom, dosoli. Ina takav namaz i vec sa biljem za kupiti.
Ovu pohanu verziju vidjam cesto po dojmencima i cateringu. Ovaj gore post me podsjetio da sto godina nisam pohala karfiol. I onda uz domaci tartar umak.
karambol kako iskoristis ono sto ti je ostalo od dubljenja sampinjona?
Ako radim manju količinu onda znam to nasjeckati pa umiješati u sir, ali ne puno. Uglavnom ostavim za sutra kako bih umiješao u neki saft ili u omlet s još nečim.ombia » wrote:
Ajvi ovako, namaz neki ekvivalent hrvatskog abc-a. Da, na sampinjonima je pisalo - divovski sampinjoni.![]()
S tim da sam pekla u pecnici, kalorija fala lijepa imam u zalihi jos od Bozica. Bilje, sta ulovim friskog u ducanu ili sta nije crklo na prozorskoj dasci, vlasac volim, moze i malo sjeckanog persina, sve jako usitno, sve se pomijesa sa sirom, dosoli. Ina takav namaz i vec sa biljem za kupiti.
Ovu pohanu verziju vidjam cesto po dojmencima i cateringu. Ovaj gore post me podsjetio da sto godina nisam pohala karfiol. I onda uz domaci tartar umak.![]()
karambol kako iskoristis ono sto ti je ostalo od dubljenja sampinjona?
Najbolje je preliveno mašću od pečenke.Potjeh » wrote:
Još muku mučim kako začiniti povrće kuhano na pari.
Uglavnom uopće ne razmišljam od začinima.Potjeh wrote:
Zanima me tvoj proces stavljanja začina u jelo.
Ja obično prije nego što počnem kuhati razmislim kakve arome želim i koji začini će mi dati traženu aromu. Tijekom kuhanja ubacujem takve začine. Međutim, imam problema sa zamišljanjem konačnog rezultata ako je u igri više od 4 začina. Ti si ih u svojoj marinadi složio preko 10.
Evo kako to izgleda: jučer sam obrađivao komad svinjetine, narezao odreske, ražnjiće i kockice za gulaš. Ostali su mi neki zgodni ficleki i njih sam narezao na sitno. Navečer sam skuhao goveđu kost sa dosta mesa za današnju juhu.
Danas ću od te dvije vrste mesa napraviti neki umak i napraviti lažne lazanje (s običnim svrdlima, ne da mi se zajebavati s pravim lazanjama, a i skupe su). Na mast od pržene slanine ću baciti luk, pa na to svinjetinu, a onda... bumo videli. Možda napravim saft s rog paprikama i paradajzom, a možda i neki bijeli saft, nemam pojma. Ovisno o tome što mi trenutno padne na pamet, otvorit ću ormarić sa začinima i dodati što već mislim da priliči.
Zapravo, ja začine koristim tako da istaknu okus upotrijebljenih namirnica.
Probaj ocat od malina. Genijalan je u radiču, rukoli i sličnim gorkastim salatama.
Dam se kladit da im taj režim prehrane omogućuje da skuže Linčove filmove...ombia wrote:
Pa nije ni to lose. Imas stalni izvor inspiracije.Oko mene nitko nije u tome, sami vegani i vegetarijanci. Voljela bih cesce biti u prilici probati nesto makrobiotickog.
Hvala za ideje sto s ostatkom sampinjona, znala sam ih cuvati kao za dodatak juhi ili umaku i onda nakon nekog vremena naci u frizideru i baciti.
Jaja volim, dodati ih u frigana je dobra ideja.
Judolino zvuci super, pogotovo jer sve salate koje si nabrojao obozavam. Rukole sam se kamion proslo ljeto najela, da su me s gadjenjem kolege gledali i komentarom isuse pa ti fakat to volis. Ak bi narucili pizzu i po gore rukole posipano i to bi im pojela.
Lynch i ti niste uopce toliko razlicit al necu reci u cemu.
Judolino zvuci super, pogotovo jer sve salate koje si nabrojao obozavam. Rukole sam se kamion proslo ljeto najela, da su me s gadjenjem kolege gledali i komentarom isuse pa ti fakat to volis. Ak bi narucili pizzu i po gore rukole posipano i to bi im pojela.
Lynch i ti niste uopce toliko razlicit al necu reci u cemu.
Bulšit, mene je bar lako razumjeti!
Nego, kaj se tiče rukole, to raste ko blesavo - ja sam zadnju ubrao nedavno, a u plasteniku bih je sigurno imao i sada.
Javi kad probaš ocat, kladim se da će ti se svidjeti.
Nego, kaj se tiče rukole, to raste ko blesavo - ja sam zadnju ubrao nedavno, a u plasteniku bih je sigurno imao i sada.
Kad je sezona rukole? Jos uvijek? Ispod snijega?judolino » wrote:Bulšit, mene je bar lako razumjeti!
Mora se na sto obratiti pozornost kod tog octa? Kao recimo kod balzamicnog, onaj 15 godina star sam i jela pokapanog po vocu recimo. Jel i kod ovog od malina ima slicnih razlika?
Nemam pojma, ja sam ih kupio nekoliko vrsta, svi su bili francuski i svi su mi bili super. No, ti ipak pripazi da je proizveden od malina, a ne od gumenih bombona.ombia » wrote:
Kad je sezona rukole? Jos uvijek? Ispod snijega?
Mora se na sto obratiti pozornost kod tog octa? Kao recimo kod balzamicnog, onaj 15 godina star sam i jela pokapanog po vocu recimo. Jel i kod ovog od malina ima slicnih razlika?
-
- Information
-