Kuhanje za neznalice

Žlicu, žlicu nam dajte, jer utjehe nema u vodi
Bios
slučajna nakupina stanica

Post 18 Jan 2012, 12:38

Potjeh » wrote: Još muku mučim kako začiniti povrće kuhano na pari.
Recept moje mame: maslinovo ulje, umeboshi ocat (ja stavim balzamični), shoyu i prženi sezam. Pomiješaš i preliješ preko povrća. Odlično ide uz brokulu.

Maštam ... :lux:
Jebeš čovika koji nije reka i poreka.
kukuriku

Post 18 Jan 2012, 12:41

Ajvi » wrote:
Recept moje mame: maslinovo ulje, umeboshi ocat (ja stavim balzamični), shoyu i prženi sezam. Pomiješaš i preliješ preko povrća. Odlično ide uz brokulu.
Moji su se neki dan beljili na prženi sezam. Ja ga isto obožavam s kuhanim povrćem , ali đeca :rolleyes:
Nek(v)arljiva.
Bios

Post 18 Jan 2012, 12:46

Moji ga vole. Najdraži im je s rižom i kukuruzom. Ponekad stavim i suncokretove sjemenke. To im je najdraži prilog uz pohano meso.

Brokulu ne vole. Nikakvu. Ni prokulice. Tanjuri puni suza i musave face. :D
ombia

Post 18 Jan 2012, 12:52

Ajvi » wrote:
Kakav je ono ocat? Balzamicni volim, skoro iskljucivo njega za ocat i uzmam.
Tanjuri puni suza i musave face
:zubo:
Bios

Post 18 Jan 2012, 12:59

To je od neke japanske šljive. Moja mama brije na makrobiotiku, a meni baš nije toliko napeta. Prestala sam se s njom prepucavati oko makroidiotike, pa samo promijenim pokoji sastojak i to je to. :D
ombia

Post 18 Jan 2012, 13:09

Ajvi » wrote:To je od neke japanske šljive. Moja mama brije na makrobiotiku, a meni baš nije toliko napeta. Prestala sam se s njom prepucavati oko makroidiotike, pa samo promijenim pokoji sastojak i to je to. :D
Pa nije ni to lose. Imas stalni izvor inspiracije. :) Oko mene nitko nije u tome, sami vegani i vegetarijanci. Voljela bih cesce biti u prilici probati nesto makrobiotickog.
karambol

Post 18 Jan 2012, 13:35

Potjeh » wrote:
:s Zanima me tvoj proces stavljanja začina u jelo.

Ja obično prije nego što počnem kuhati razmislim kakve arome želim i koji začini će mi dati traženu aromu. Tijekom kuhanja ubacujem takve začine. Međutim, imam problema sa zamišljanjem konačnog rezultata ako je u igri više od 4 začina. Ti si ih u svojoj marinadi složio preko 10.
Svejedno je u ovom primjeru jer ih sve treba pomiješati i ostaviti da odstoje kraće vrijeme, cca pol sata, zatim šnitice tofua namakati u tome, zatim ih uvaljati u brašno pa staviti na vruće ulje. Prije pripremim umak od već spomenutog shoyua, naribanog đumbira i daikona (ona bijela duguljasta rotkva) kojeg pustim da odstoji dok se sve ne zgotovi. Serviram toplo i prelijem s ostatkom marinade i umakom uz rižu, nudle ili već po inspiraciji...Začine i gotove umake doziram prvo po receptu, a ako mi se ne dopadne eksperimentiram dok ne pronađem sebi zadovoljavajući omjer.
ombia

Post 18 Jan 2012, 13:49

Ovo s brasnom bih zaboravila. :zubo: Dobro da si spomenuo.

E da sinoc sampinjone punila sirnim namazom sa zacinskim biljem i zapekla u pecnici.
Bios

Post 18 Jan 2012, 14:17

Koji sirni namaz? I koje bilje?
karambol

Post 18 Jan 2012, 14:22

Ajvi » wrote:Koji sirni namaz? I koje bilje?
Ja nađem najveće šampinjone na svijetu pa ih punim dukatovim "sir i vrhnje" proizvodom (dovoljno mekan i kompaktan za punjenje i dovoljno slan), dodam PIK-ovu šunku na kockice narezanu, papar, mrvu čilija u prahu (ili zelenog svježeg), uvaljam u jaja-prezle kombinaciju i na duboko ulje...Kao grickalica ili kao toplo predjelo, mrakić...
Morticia

Post 18 Jan 2012, 14:24

Nisam nikad pohala tu kombinaciju, zvuči super. :top:

Inače je meni najbolji namaz ABC. :top:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
karambol

Post 18 Jan 2012, 14:31

Morticia » wrote:Nisam nikad pohala tu kombinaciju, zvuči super. :top:

Inače je meni najbolji namaz ABC. :top:
Može i ABC, ali ga onda malčice dosolim. Ovako u jaja-prezle ostaju svi sokovi unutra. Sočno, slano, ljutkasto...umh...sad znam što slijedi za večeru.... :D
Morticia

Post 18 Jan 2012, 14:34

Ajme, a mi danas sarme za ručak, nakon toga nema šanse da išta stavim u sebe! :mama:

Srećom, bliži se vikend. :top:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Bios

Post 18 Jan 2012, 14:34

Odlično zvuči. I jednostavno.
ombia

Post 18 Jan 2012, 14:42

karambol » wrote:
Ja nađem najveće šampinjone na svijetu pa ih punim dukatovim "sir i vrhnje" proizvodom (dovoljno mekan i kompaktan za punjenje i dovoljno slan), dodam PIK-ovu šunku na kockice narezanu, papar, mrvu čilija u prahu (ili zelenog svježeg), uvaljam u jaja-prezle kombinaciju i na duboko ulje...Kao grickalica ili kao toplo predjelo, mrakić...
Ajvi ovako, namaz neki ekvivalent hrvatskog abc-a. Da, na sampinjonima je pisalo - divovski sampinjoni. :zubo:
S tim da sam pekla u pecnici, kalorija fala lijepa imam u zalihi jos od Bozica. Bilje, sta ulovim friskog u ducanu ili sta nije crklo na prozorskoj dasci, vlasac volim, moze i malo sjeckanog persina, sve jako usitno, sve se pomijesa sa sirom, dosoli. Ina takav namaz i vec sa biljem za kupiti.
Ovu pohanu verziju vidjam cesto po dojmencima i cateringu. Ovaj gore post me podsjetio da sto godina nisam pohala karfiol. I onda uz domaci tartar umak. :s

karambol kako iskoristis ono sto ti je ostalo od dubljenja sampinjona?
Morticia

Post 18 Jan 2012, 14:47

Možeš i to sitno nasjeckati i dodati nadjevu.
karambol

Post 18 Jan 2012, 14:48

ombia » wrote:
Ajvi ovako, namaz neki ekvivalent hrvatskog abc-a. Da, na sampinjonima je pisalo - divovski sampinjoni. :zubo:
S tim da sam pekla u pecnici, kalorija fala lijepa imam u zalihi jos od Bozica. Bilje, sta ulovim friskog u ducanu ili sta nije crklo na prozorskoj dasci, vlasac volim, moze i malo sjeckanog persina, sve jako usitno, sve se pomijesa sa sirom, dosoli. Ina takav namaz i vec sa biljem za kupiti.
Ovu pohanu verziju vidjam cesto po dojmencima i cateringu. Ovaj gore post me podsjetio da sto godina nisam pohala karfiol. I onda uz domaci tartar umak. :s

karambol kako iskoristis ono sto ti je ostalo od dubljenja sampinjona?
Ako radim manju količinu onda znam to nasjeckati pa umiješati u sir, ali ne puno. Uglavnom ostavim za sutra kako bih umiješao u neki saft ili u omlet s još nečim.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 18 Jan 2012, 15:04

Potjeh » wrote:
Još muku mučim kako začiniti povrće kuhano na pari.
Najbolje je preliveno mašću od pečenke.
Potjeh wrote:
:s Zanima me tvoj proces stavljanja začina u jelo.

Ja obično prije nego što počnem kuhati razmislim kakve arome želim i koji začini će mi dati traženu aromu. Tijekom kuhanja ubacujem takve začine. Međutim, imam problema sa zamišljanjem konačnog rezultata ako je u igri više od 4 začina. Ti si ih u svojoj marinadi složio preko 10.
Uglavnom uopće ne razmišljam od začinima.
Evo kako to izgleda: jučer sam obrađivao komad svinjetine, narezao odreske, ražnjiće i kockice za gulaš. Ostali su mi neki zgodni ficleki i njih sam narezao na sitno. Navečer sam skuhao goveđu kost sa dosta mesa za današnju juhu.
Danas ću od te dvije vrste mesa napraviti neki umak i napraviti lažne lazanje (s običnim svrdlima, ne da mi se zajebavati s pravim lazanjama, a i skupe su). Na mast od pržene slanine ću baciti luk, pa na to svinjetinu, a onda... bumo videli. Možda napravim saft s rog paprikama i paradajzom, a možda i neki bijeli saft, nemam pojma. Ovisno o tome što mi trenutno padne na pamet, otvorit ću ormarić sa začinima i dodati što već mislim da priliči.
Zapravo, ja začine koristim tako da istaknu okus upotrijebljenih namirnica.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 18 Jan 2012, 15:10

ombia » wrote:
Kakav je ono ocat? Balzamicni volim, skoro iskljucivo njega za ocat i uzmam.

:zubo:
Probaj ocat od malina. Genijalan je u radiču, rukoli i sličnim gorkastim salatama.
ombia wrote:
Pa nije ni to lose. Imas stalni izvor inspiracije. :) Oko mene nitko nije u tome, sami vegani i vegetarijanci. Voljela bih cesce biti u prilici probati nesto makrobiotickog.
Dam se kladit da im taj režim prehrane omogućuje da skuže Linčove filmove...
ombia

Post 18 Jan 2012, 15:19

Hvala za ideje sto s ostatkom sampinjona, znala sam ih cuvati kao za dodatak juhi ili umaku i onda nakon nekog vremena naci u frizideru i baciti. :zubo: Jaja volim, dodati ih u frigana je dobra ideja.

Judolino zvuci super, pogotovo jer sve salate koje si nabrojao obozavam. Rukole sam se kamion proslo ljeto najela, da su me s gadjenjem kolege gledali i komentarom isuse pa ti fakat to volis. Ak bi narucili pizzu i po gore rukole posipano i to bi im pojela.
Lynch i ti niste uopce toliko razlicit al necu reci u cemu. :zubo:
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 18 Jan 2012, 16:02

Bulšit, mene je bar lako razumjeti!
Nego, kaj se tiče rukole, to raste ko blesavo - ja sam zadnju ubrao nedavno, a u plasteniku bih je sigurno imao i sada.
Javi kad probaš ocat, kladim se da će ti se svidjeti.
ombia

Post 18 Jan 2012, 21:44

judolino » wrote:Bulšit, mene je bar lako razumjeti!
Nego, kaj se tiče rukole, to raste ko blesavo - ja sam zadnju ubrao nedavno, a u plasteniku bih je sigurno imao i sada.
Javi kad probaš ocat, kladim se da će ti se svidjeti.
Kad je sezona rukole? Jos uvijek? Ispod snijega?
Mora se na sto obratiti pozornost kod tog octa? Kao recimo kod balzamicnog, onaj 15 godina star sam i jela pokapanog po vocu recimo. Jel i kod ovog od malina ima slicnih razlika?
Bios

Post 18 Jan 2012, 22:08

Hvala, Ombia. Probat ću te divovske :D šampinjone sa sirom i biljem.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 18 Jan 2012, 22:18

ombia » wrote:
Kad je sezona rukole? Jos uvijek? Ispod snijega?
Mora se na sto obratiti pozornost kod tog octa? Kao recimo kod balzamicnog, onaj 15 godina star sam i jela pokapanog po vocu recimo. Jel i kod ovog od malina ima slicnih razlika?
Nemam pojma, ja sam ih kupio nekoliko vrsta, svi su bili francuski i svi su mi bili super. No, ti ipak pripazi da je proizveden od malina, a ne od gumenih bombona.
ombia

Post 18 Jan 2012, 22:39

Ajvi » wrote:Hvala, Ombia. Probat ću te divovske :D šampinjone sa sirom i biljem.
Ma to su garant bili neki GMO :zubo: . Judolino najvaznije kazes na kraju. :tuzni:
  • Information