Lynch i kultni film

Filmovi, serije, sve što gledamo
baja

Post 16 Jan 2012, 13:52

sinoć sam nabasala na Plavi baršun i opet ga pogledala
hm, zašto je to kultni film? :o

Emericzy

Post 16 Jan 2012, 15:06

baja » wrote:sinoć sam nabasala na Plavi baršun i opet ga pogledala
Zato jer je ljudima nerazumljiv, a mogu se bez opasnosti praviti da ga razumjeli. To je i inače Lynchov specijalitet. Ja sam spram Lyncha malo gadljiv. Kao kad čistim odvod od umivaonika. Nije problem, ali nije mi ni drago.
Emericzy

Post 16 Jan 2012, 19:43

Sto ljudi, sto ćudi (o broju sisa da ne pričamo). Za mene čišćenje odvoda predstavljaju razni titanici, robocopi i engleski pacijenti.

Plavi baršun, pak, nerazumljiv je koliko i šolja obranog mijeka.

U gluhoj, dosadnoj, žabokrečinastoj američkoj provinciji gdje je izvana sve ulickano i uljuđeno, a kad malo zagrebeš ispod površine, sve gmiže... U tom ambijentu, dakle, otac doživi srčani udar i dječak/mladić (koji je usput zagrebao ispod) prolazi svoju ubrzanu krizu odrastanja, susrećući na tom putu, laž, perverziju, zlo, smrt...ali i ljubav.
Ne mogu vjerovati da je čak i Lynch toliko plitak.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 16 Jan 2012, 21:49

Lyncha s najvećim guštom kritiziraju oni koji ga nikad nisu, ili su ga vrlo malo gledali.

U vezi termina 'kultni film':
kultni film je film koji mnogo ljudi rado gleda, prepričava, zna napamet dijaloge i sl. To može biti i smeće poput Titanica ili Žikine dinastije.
Plavi baršun je kultni klasik, jedan od najboljih filmova druge polovice XX stoljeća.
Jebo me pas, jado moja, ako ti nisi skužila o čemu se zapravo radi u Mullholand Driveu... :rofl:
Emericzy

Post 17 Jan 2012, 08:27

Maspater judo, ti si iz druge priče. :bicedobro:

Radi se o takozvanoj realističnoj fazi D.. Lyncha: Elephant Man, Blue Velvet, The Straight Story, filmovima čiju radnju mogu razumjeti i najšire narodne mase. :D
Drago mi je čuti još jednu potvrdu da nisam najšira narodna masa.
kukuriku

Post 17 Jan 2012, 09:25

Emericzy » wrote: Drago mi je čuti još jednu potvrdu da nisam najšira narodna masa.
Hmmm, što fali najširim narodnim masama? :cerek:
Nek(v)arljiva.
ombia

Post 17 Jan 2012, 10:56

Lynch :cerek:

Kad se nekome nesto svidja a meni ne, necu reci da se ti kojima se svidja pretvaraju da razumiju sto su vidjeli :facepalm: nego cu zakljuciti da nam se filmski ukus razlikuje. Pazi katastrofe.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 17 Jan 2012, 11:30

kukuriku » wrote:
Hmmm, što fali najširim narodnim masama? :cerek:
Etničko čišćenje, eto kaj im fali... :kaplar:
baja

Post 17 Jan 2012, 11:36

U vezi termina 'kultni film':
kultni film je film koji mnogo ljudi rado gleda, prepričava, zna napamet dijaloge i sl. To može biti i smeće poput Titanica ili Žikine dinastije.
Plavi baršun je kultni klasik, jedan od najboljih filmova druge polovice XX stoljeća.
hvala svima na komentarima :cerek: :D

ako može pojašnjenje; koja je razlika između kultnog filma i kultnog klasika?
Morticia

Post 17 Jan 2012, 11:38

To što je kultni klasik po nečijim mjerilima bolji i vrijedniji od običnog filma. :ne zna:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Emericzy

Post 17 Jan 2012, 12:27

ombia » wrote:Lynch :cerek:

Kad se nekome nesto svidja a meni ne, necu reci da se ti kojima se svidja pretvaraju da razumiju sto su vidjeli :facepalm: nego cu zakljuciti da nam se filmski ukus razlikuje. Pazi katastrofe.
Tako obziran nastup rezerviram za vrijednije stvari. Neću se sad valjda truditi oko Lyncha, zaboga?
Emericzy

Post 17 Jan 2012, 12:30

Sve što je kultno unaprijed je sumnjivo. A ako je klasik, onda možda ima kakvu olakšavajuću okolnost.
ombia

Post 17 Jan 2012, 12:52

Svakome od nas je prepusteno na izbor oko cega ce se truditi.
Zajeb u komunikacijskom kanalu nastaje kad pretpostavljas a krivo, da se za neke filmove treba posebno potruditi, inace su nerazumljivi.
Ne nisu nerazumljivi nego tebi nisu razumljivi, kao ni zanimljivi tebi. Nisu takvi generalno.

Ima dosta filmova koji meni nisu bili ni zanimljivi ni razumljivi, ali posve mi je strana potreba da ljudima koji napisu da njima eto jesu, idem sputati svasta. Cemu to? :ne zna:
*jezebel*

Post 17 Jan 2012, 14:35

baja » wrote:sinoć sam nabasala na Plavi baršun i opet ga pogledala
meni je u svakom slucaju puno gledljiviji od twin peaksa.
svidjaju mi se pocetak (picket fences), kraj, ona fora s ulaskom u odrezano uho i izlaskom iz jeffreyjevog uha, kako se kukci provlace kroz film, scena u kojoj jeffrey konacno udara dorothy (pod ovim ''konacno'' ne mislim da mi je bilo ugodno :D)... malo su mi nategnuti dijelovi s jeffreyjevom obitelji, mozda da smo ih maaalcice bolje upoznali... navodno je lynch snimio duzu verziju i onda dosta skratio film. doduse, ne mozemo znati bi li izbacene scene pomogle ili odmogle.
kyle maclachlan mi je precudan, ima mi u njemu nesto nadljudsko, alienovsko (takvi su mi, recimo, i david bowie i christopher walken, s tim da mi je ovaj drugi istovremeno cool). nikad mu nisam bila sklona, ali ovakvi filmovi mu bas dobro pristaju. ili on njima. gledala sam ga i u procesu kao josefa k. trebalo mi je dosta da se naviknem na njega u ''normalnim'' serijama tipa kucanice i seks i grad u kojima mi je poslije cak postao pomalo simpatican.
btw, jeste skuzili da se zlikovac preziva booth, a dama u nevolji zivi u lincoln street? :D

btw, malo su mi cupavo odrezani postovi koji su preseljeni u ''kultnu'' temu. :o
how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.
ombia

Post 17 Jan 2012, 15:14

*jezebel* » wrote:
meni je u svakom slucaju puno gledljiviji od twin peaksa.
svidjaju mi se pocetak (picket fences), kraj, ona fora s ulaskom u odrezano uho i izlaskom iz jeffreyjevog uha, kako se kukci provlace kroz film, scena u kojoj jeffrey konacno udara dorothy (pod ovim ''konacno'' ne mislim da mi je bilo ugodno :D)... malo su mi nategnuti dijelovi s jeffreyjevom obitelji, mozda da smo ih maaalcice bolje upoznali... navodno je lynch snimio duzu verziju i onda dosta skratio film. doduse, ne mozemo znati bi li izbacene scene pomogle ili odmogle.
kyle maclachlan mi je precudan, ima mi u njemu nesto nadljudsko, alienovsko (takvi su mi, recimo, i david bowie i christopher walken, s tim da mi je ovaj drugi istovremeno cool). nikad mu nisam bila sklona, ali ovakvi filmovi mu bas dobro pristaju. ili on njima. gledala sam ga i u procesu kao josefa k. trebalo mi je dosta da se naviknem na njega u ''normalnim'' serijama tipa kucanice i seks i grad u kojima mi je poslije cak postao pomalo simpatican.
btw, jeste skuzili da se zlikovac preziva booth, a dama u nevolji zivi u lincoln street? :D

btw, malo su mi cupavo odrezani postovi koji su preseljeni u ''kultnu'' temu. :o
I meni su malo cupavo odrezani ti postovi da.

Ovo boldano, zato ga i volim.
Emericzy

Post 17 Jan 2012, 15:27

ombia » wrote:Svakome od nas je prepusteno na izbor oko cega ce se truditi.
Zajeb u komunikacijskom kanalu nastaje kad pretpostavljas a krivo, da se za neke filmove treba posebno potruditi, inace su nerazumljivi.
Ne nisu nerazumljivi nego tebi nisu razumljivi, kao ni zanimljivi tebi. Nisu takvi generalno.

Ima dosta filmova koji meni nisu bili ni zanimljivi ni razumljivi, ali posve mi je strana potreba da ljudima koji napisu da njima eto jesu, idem sputati svasta. Cemu to? :ne zna:
Ja te ništa ne razumijem. :ne zna:

Ja sam uvjeren da Lynchovi filmovi nisu razumljivi. Iz jednostavnog razloga: nema se što razumjeti. On je autor koji nije u stanju stvarati priču koja ima glavu, rep i smisao. Nego ga sere i sere i vješa po priči lampione i vjetrenjače i pušta svakakvu glazbu i dimne signale, sve u nastojanju da djeluje übermudro. neki ljudi padnu na to. Neki ne.

To što je meni, a što je drugima nije potrebno naglašavati. Jasno je da je ovo što sam napisao moj dojam i zaključak. Ne piše li tako u naslovu topica: ...i šta mislimo o tome?
Omega

Post 17 Jan 2012, 16:11

ako može pojašnjenje; koja je razlika između kultnog filma i kultnog klasika?
ista ko i razlika između dobrog filma i filmskog klasika :)
ili jednostavnije, nije svaki kultni film ujedno i kultni klasik, ali je svaki kultni klasnik ujedno i kultni film :D
Blagajnica želi ući u more
Pješčana

Post 17 Jan 2012, 18:55

ah, Lynch.

samo se sjetim Mullholand Drivea :kava:
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
rh4ps0dy

Post 17 Jan 2012, 19:20

Je ovo rasprava o Lynchu ili kultnim filmovima? :D Meni su kultni filmovi po definiciji oni koje štuje neka veća ili manja hrpa ljudi, u smislu da se slažu oko toga da im je rečeni film promijenio život :D da znaju dijaloge napamet, oblače se kao likovi iz filma ili tome slično. Tipičan kultni film koji mi pada na um - Rocky Horror Picture Show. Ali mi nije klasik.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 17 Jan 2012, 20:54

Trebala bi biti o kultnom filmu ali je počelo od Lyncha. :zubo:

Točno, kultni film štuje masa ljudi, a kvaliteta nije bitna, dok klasik ne mora bezuvjetno biti i kultni (iako uglavnom je). Dobar primjer kultnog klasika je primjerice 'The Godfather'.
To mi je jedan od najodvratnijih filmova, a primijetio sam da je većina ljudi koja ga je gledala desetak puta neobično sklona izbjegavanju zakona.
Onaj kreten Pauletić je zbog tog filma sinu dao ime Vito.
JPK

Post 17 Jan 2012, 21:45

judolino » wrote: To mi je jedan od najodvratnijih filmova, a primijetio sam da je većina ljudi koja ga je gledala desetak puta neobično sklona izbjegavanju zakona.
Onaj kreten Pauletić je zbog tog filma sinu dao ime Vito.
To je istina, gledao sam Kuma desetak puta i kršim zakone svakodnevno.
Proširio bih to i na Zločin i kaznu, pročitao sam je 5-6 puta i stalno sanjam kako ubijam nekakve babe, čini se da još 4-5 puta trebam da postane zabavno.
Biti i mniti svemiropolisno
Herp
Nikki Gauda

Post 17 Jan 2012, 22:10

Twin Peaks mi je bila najdraža serija u predadolescentskom razdoblju i moj uvrnuti post-dječji um je bio uvjeren da je razumije. Ma razumjela sam je, kunem vam se Leovim novim cipelama. :)

Falling
fallling
falling
falling
in love
Don't let yourself be hurt this time :)
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
Pješčana

Post 17 Jan 2012, 22:15

Emericzy » wrote:
Ja sam uvjeren da Lynchovi filmovi nisu razumljivi. Iz jednostavnog razloga: nema se što razumjeti. On je autor koji nije u stanju stvarati priču koja ima glavu, rep i smisao. Nego ga sere i sere i vješa po priči lampione i vjetrenjače i pušta svakakvu glazbu i dimne signale, sve u nastojanju da djeluje übermudro. neki ljudi padnu na to. Neki ne.
morat ću se složiti s kolegom Emericzyjem.
i mogu to objasniti da je problem u meni, a ne u Lynchu, nemam s tim problema :kava:
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
ombia

Post 17 Jan 2012, 22:18

Emericzy » wrote: Ja sam uvjeren da Lynchovi filmovi nisu razumljivi. Iz jednostavnog razloga: nema se što razumjeti.
Neki ljudi tvrde to i za umjetnost, suvremenu umjetnost. Ne, ovime ne izjednavacam njegove filmove sa umjetnoscu.
Iako :misli:

Twin Peaks sam gledala vise puta, svaki put mi se svidio. Zadnji put prosle godine.
Ono sto mi se ne svidja ili mi se cini da ne razumijem, to ne gledam ponovo.
Beau

Post 17 Jan 2012, 22:20

Herp » wrote:Twin Peaks mi je bila najdraža serija u predadolescentskom razdoblju i moj uvrnuti post-dječji um je bio uvjeren da je razumije. Ma razumjela sam je, kunem vam se Leovim novim cipelama. :)

Falling
fallling
falling
falling
in love
Don't let yourself be hurt this time :)
Tu sam pjesmu nasnimila jednu za drugom na čitavu jednu kazetu s obje strane. Da se ne moram mučiti premotavanjem.

Seriju sam obožavala. A Bobby mi je bio velika simpatija. :love:
  • Information