Repetitio - mater studiorum ili lov u mutnome

Sve od javnog i tajnog interesa
Eks

Post 07 Jan 2012, 22:34

Zekoslawa » wrote: Da nisam proučila kako izgleda test B razine, ne bih se usudila odgovoriti na ovo pitanje, ali ipak jesam, pa ću istaknuti samo jedan detalj: Jedno od pitanja je "Izbaci pogrešno napisanu riječ", a točan je odgovor "šesnajst". :facepalm:
Ima li gdje primjer tih testova? Meni je matura bila pis of kejk što se hrvatskog tiče, ali voljela bih vidjeti kako državna izgleda.

Zekoslawa

Post 07 Jan 2012, 22:35

ex anais » wrote:
Ima li gdje primjer tih testova? Meni je matura bila pis of kejk što se hrvatskog tiče, ali voljela bih vidjeti kako državna izgleda.
Stavila sam link na prethodnoj stranici.
Karlinjo
Has thanked: 1 time

Post 07 Jan 2012, 22:37

blaze » wrote: je li moguće četiri godine u srednjoj imati dvojku iz matematike i onda genijalno riješiti državnu maturu?
i tek na faksu početi učiti?
Znam da je moguće naučiti za prijemni u nekoliko mjeseci sve potrebno (fala Fiziću), samo što te to onda poslije košta :zubo:
Lord Byron

Post 07 Jan 2012, 22:46

OliverZG » wrote: Upravu si utoliko da jedan iz strukovne kemijske škole jasno nema što tražiti na filozofskog fakultetu ili nekon drugom nesrodnom fakutletu ako se posebno ne pripremi ali u svakom slučaju bi mu trebalo biti omogućeno da s tim znanjem upiše npr. kemijsko inženjerstvo.
Upisao je strukovnu školu, dobio struku. Nitko mu ništa ne bi trebao omogućiti.
Problem je ovima koji su mislili pisati prijemni."
"Ovi koji su mislili pisati prijemni" nek upišu gimnaziju ili mimo strukovne škole ovladavaju razlike. Simple as that.

Postoji tu još jedan problem: "strukovnjak" može s lakoćom na upis na faks donijeti bolje ocjene od gimnazijalca, i na račun tih ocjena iza kojih ne stoji jednako znanje, uzeti mjesto gimnazijalcu (puno bolje ocjene, neznatno lošije znanje npr.)..

Konačno, treba li onda smisliti i nekakve programe za gimnazijalce koji izvise s upisom na fakultet? Oni su tek nigdje.
blaze

Lord Byron » wrote: Ponavljam: čak i da je moguće (a nije), opet te šije onaj tko je genijalno riješio državnu maturu, a ima peticu iz matematike.
to reci oliveru, meni je to nekako logično :cerek:
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
nina williams
Been thanked: 2 times

Zekoslawa » wrote: Evo. Tu se nađe što te već zanima.
Ma ovo je užas živi. Ovaj link treba pobrisat. Nije dosta što sam cijeli dan na vorumu, neg sad i državne mature rješavam. :zubo:

Lagano mi se to čini. Ali to je iz ove perspektive, ne znam da li bih isto u onim godinama tvrdila.
Na nesreću, osim lagano, čini mi se i ful zabavno. :rofl:
Karlinjo

Post 07 Jan 2012, 22:50

Lord Byron » wrote: Upisao je strukovnu školu, dobio struku. Nitko mu ništa ne bi trebao omogućiti.
Konačno, treba li onda smisliti i nekakve programe za gimnazijalce koji izvise s upisom na fakultet? Oni su tek nigdje.
Nisam govorio o mogućnosti u smislu posebnih lista ili ičega sličnoga.

Mislio sam omogućiti u smislu programa (nastavnog i izvedena nastava) koji su takvi da nije problem riještiti maturu na potrebnim razinama iz npr. kemije, matematike i hrvatskog.
"Ovi koji su mislili pisati prijemni" nek upišu gimnaziju ili mimo strukovne škole ovladavaju razlike. Simple as that.
Što u četvrtom ili trećem razredu da si odjednom dodaju još predmeta na onih 12 i više uz eventualnu praksu i slično, ne bih baš rekao.

Sada kada će učenici od prvog razreda znati što ih čega, odgovarajuće će se i pripremiti.
blaze

Post 07 Jan 2012, 22:52

nina williams » wrote: Jašta neg je moguće, za to trebaš samo kužiti matematiku i bit lijen(a). Kod takvih 90% srednjoškolske matematike čini redovito pisanje domaćih zadaća.
možda u kakvoj jezičnoj gimnaziji :zubo:
bliss

Post 07 Jan 2012, 22:53

Meni se sve čini dosta lagano, osim stilskih figura iz hrvatskog, koje sam, izgleda, zaboravila. :o Da ne govorim da mi je i većina lektire ishlapila iz glave.
nina williams wrote: Ma ovo je užas živi. Ovaj link treba pobrisat. Nije dosta što sam cijeli dan na vorumu, neg sad i državne mature rješavam. :zubo:

Lagano mi se to čini. Ali to je iz ove perspektive, ne znam da li bih isto u onim godinama tvrdila.
Na nesreću, osim lagano, čini mi se i ful zabavno. :rofl:
Iznenađujuće, meni se matematika čini zabavna i lakša. Možda zato što me nije udavila gomila objašnjavanja prije prelaska na stvar. U matematici su puknuli zadatke i bok, bar na linku koji sam ja našla prije nego je stavljen link ovdje. Dok u slučaju hrvatskog ili engleskog, dok dođem do konkretnog zadatka, već sam izgubila volju za sudjelovanjem :D

EDIT: sad sam pogledala matematiku na ovom linku. I tu je previše teksta. Bože, tko je to sastavljao. To kao da je za debile sročeno, da se svaka sitnica mora objasniti.
Eks

Post 07 Jan 2012, 22:54

bliss » wrote:Meni se sve čini dosta lagano, osim stilskih figura iz hrvatskog, koje sam, izgleda, zaboravila. :o Da ne govorim da mi je i većina lektire ishlapila iz glave.
+1

Neki su zadaci sramotno lagani i to bi trebalo biti uvjet za srednju, a ne faks. :zubo:
Éowyn

Post 07 Jan 2012, 22:59

OliverZG » wrote: Znam da je moguće naučiti za prijemni u nekoliko mjeseci sve potrebno (fala Fiziću), samo što te to onda poslije košta :zubo:
Prijemni je samo početak. Svatko može naučiti par tipova zadataka koji se pojavljuju na prijemnom i upisati fakultet. I što nakon toga? Da li si ti u tih par mjeseci popunio sve rupe od 4 godine učenja predmeta? Ne bih rekla.

Stručna škola ti daje struku. Na fakultetu se to ne traži. Na građevinu (za ostale fakultete ne znam) se upisuje dosta studenta iz srednje građevinske škole. Vrlo velik postotak ih odustane nakon prve godine.
Zašto? Zato što im građevinska struka na građevinskom fakultetu gotovo da i nije potrebna. Na sveučilišnom studiju je građevina znanost i nije bitno znaš li crtati, zamiješati beton ili voziti bager. To te nitko ne traži. Traže te dobro znanje i shvaćanje fizike i matematike. Većina učenika u srednjoj građevinskoj to nije dobila, barem iz mog iskustva.
Desire makes slaves out of kings.
nina williams

Post 07 Jan 2012, 23:02

blaze » wrote: možda u kakvoj jezičnoj gimnaziji :zubo:
U općoj. :ne zna:
bliss wrote:Meni se sve čini dosta lagano, osim stilskih figura iz hrvatskog, koje sam, izgleda, zaboravila. :o Da ne govorim da mi je i većina lektire ishlapila iz glave.

Meni su baš lektire pomogle. Eno iz prvog testa sam odma znala sve o 'široj slici', iako se u izdvojenim tekstovima ne spominju sve stvari koje se poslije pitaju.
bliss wrote:Iznenađujuće, meni se matematika čini zabavna i lakša. Možda zato što me nije udavila gomila objašnjavanja prije prelaska na stvar. U matematici su puknuli zadatke i bok, bar na linku koji sam ja našla prije nego je stavljen link ovdje. Dok u slučaju hrvatskog ili engleskog, dok dođem do konkretnog zadatka, već sam izgubila volju za sudjelovanjem :D
Meni se matematika uvijek činila zabavna i laka. :zubo:

Ima li itko da nije krenuo rješavat testove? (Neću više začetavat, svega mi, al super mi je bilo što od 10-ak ljudi na topiću najedamput niko ne piše. :zubo: )
Lord Byron

Post 07 Jan 2012, 23:05

nina williams » wrote: U općoj. :ne zna:

Meni su baš lektire pomogle. Eno iz prvog testa sam odma znala sve o 'široj slici', iako se u izdvojenim tekstovima ne spominju sve stvari koje se poslije pitaju.
Ima li itko da nije krenuo rješavat testove?
Ima. :hekla:
Karlinjo

Post 07 Jan 2012, 23:08

Éowyn » wrote: Prijemni je samo početak. Svatko može naučiti par tipova zadataka koji se pojavljuju na prijemnom i upisati fakultet. I što nakon toga? Da li si ti u tih par mjeseci popunio sve rupe od 4 godine učenja predmeta? Ne bih rekla.
To sam i mislio, potreben zadatke se može naučiti za nekoliko mjeseci ali onda poslije najebeš i to ne iz matematike, nego iz drugih kolegija a tome je krivo to što u srednjoj strukovnoj školi za razliku od onoga što Byron kaže ne daju ono što su tvrde da daju, a to se skuži zapravo tek kad se završi škola.
Stručna škola ti daje struku.
Daje kurac od ovce :zubo:, dobiješ otprilike ništa, eventualno kvalifikaciju da budeš zaštitar negdje.
Zašto? Zato što im građevinska struka na građevinskom fakultetu gotovo da i nije potrebna.
S tim se slažem
To te nitko ne traži. Traže te dobro znanje i shvaćanje fizike i matematike. Većina učenika u srednjoj građevinskoj to nije dobila, barem iz mog iskustva.
Nema ali ne zato što im to nije trebalo biti dano nego zato što olako to shvaćaju. I dapače ne treba čak ni matematika ni fizika jer se sve potrebno ponovno prolazi.

Treba jednostavno izbaciti sve srednjoškolske profesore (strukovnih škola) i izvest ih u zemlje treće svijeta jer ne koriste ničemu. :zubo:
blaze

Post 07 Jan 2012, 23:13

nina williams » wrote: Lagano mi se to čini.
zec, objektivno gledano, ti si daleko iznad prosjeka studenata na kroatistici, u nekim slučajevima i profesora :zubo:

nije fer da se uspoređuješ s imaginarnim srednjoškolcem

(sigurno i među njima ima onih kojima je matura iz hrvatskog lagana, ali dajbože da su talentirani za bilo što drugo :zubo:)
Eks

Post 07 Jan 2012, 23:14

Ma ne daju ni u svakoj gimnaziji. Moj problem s državnom maturom jest taj što će netko čiji je profesor sjedio na lovorikama skupa s učenicima četiri godine, biti zakinut. Ne znam jesam li samo ja imala nesreću s profesorima iz matematike i fizike, ali zbilja nisu ili znali ili htjeli objašnjavati. Profesor iz matematike je s nama najvolio pričati o povijesti. Bio nam je simpa, ali nije nas naučio ništa. :zubo: Profesor iz fizike je bacao cijele razrede na popravni, poseban mu je gušt bio bacati one iz jezičnog smjera.
Uglavnom, nije gimnazija garancija ičega ako i danas neki takvi zauzimaju mjesto nekima koji bi rado radili.
nina williams

Post 07 Jan 2012, 23:15

blaze » wrote: zec, objektivno gledano, ti si daleko iznad prosjeka studenata na kroatistici, u nekim slučajevima i profesora :zubo:

nije fer da se uspoređuješ s imaginarnim srednjoškolcem

(sigurno i među njima ima onih kojima je matura iz hrvatskog lagana, ali dajbože da su talentirani za bilo što drugo :zubo:)
Tebi se tu nešto pobrkalo. Il kvot il nick.
blaze

Post 07 Jan 2012, 23:20

nina williams » wrote: Tebi se tu nešto pobrkalo. Il kvot il nick.
imaš pravo. to je u svakom slučaju išlo zečici :cerek:
Éowyn

Post 07 Jan 2012, 23:21

OliverZG » wrote: To sam i mislio, potreben zadatke se može naučiti za nekoliko mjeseci ali onda poslije najebeš i to ne iz matematike, nego iz drugih kolegija a tome je krivo to što u srednjoj strukovnoj školi za razliku od onoga što Byron kaže ne daju ono što su tvrde da daju, a to se skuži zapravo tek kad se završi škola.

Daje kurac od ovce :zubo:, dobiješ otprilike ništa, eventualno kvalifikaciju da budeš zaštitar negdje.

S tim se slažem

Nema ali ne zato što im to nije trebalo biti dano nego zato što olako to shvaćaju. I dapače ne treba čak ni matematika ni fizika jer se sve potrebno ponovno prolazi.

Treba jednostavno izbaciti sve srednjoškolske profesore (strukovnih škola) i izvest ih u zemlje treće svijeta jer ne koriste ničemu. :zubo:
Nemaju li učenici srednjih stručnih škola praksu u odgovarajućim obrtima? Možda stručne škole i ne daju ne znam kakvo obrazovanje (zaista ne znam kakvo je stanje), no ima učenika čije su se sposobnosti razvijale u drugom smjeru i nisu baš vični učenju, no ručno su spretni. Nisu li stručne škole baš za takve učenike i ne daju li im dobru naobrazbu?

Ne znam za druge fakultete, no studirala sam na PMF-u i iako se potrebno gradivo iz matematike i fizike ponavlja, bez dobrih osnova nitko nije daleko stigao.
To nisu predmeti iz kojih učiš dijelove koji ti trebaju. Možda možeš na taj način proći kolokvij, ali nikad od tebe neće biti kvalitetnog znanstvenika ili inženjera.
Zekoslawa

Post 07 Jan 2012, 23:22

Što god da se pomiješalo blazi, studiram ja i talijanski. I božeprosti, imala sam dvicu u srednjoj. A na polugodištu i jedinicu. :zubo:

I onda odlučih jednoga dana uzeti Parliamo italiano, conosciamo kakoveć, te Belan femili i ja zagrijali stolicu, položili prijemni (s drugim najbolje riješenim testom, ali tragičnim ocjenama zauzeli 44. mjesto), upisali talijanski i živjeli sretno do kraja života. :D
Karlinjo

Post 07 Jan 2012, 23:29

Éowyn » wrote: Nemaju li učenici srednjih stručnih škola praksu u odgovarajućim obrtima?
Ovdje se radi o stručnim četverogodišnjim školama ne trogodišnjim.
Možda stručne škole i ne daju ne znam kakvo obrazovanje (zaista ne znam kakvo je stanje), no ima učenika čije su se sposobnosti razvijale u drugom smjeru i nisu baš vični učenju, no ručno su spretni.
Krivo si razumjela, ovo su četverogodišnje škole koje bi trebale obrazovat nekakve predradnike ili što već, naravno to danas nikome ne treba i to je zaostatak iz 50-ih godina prošlog stoljeća.

Ipak u tim četverogodišnjim školama ima se po tri sata hrvatskog, četri matematike, mislim tri fizike + nekoliko predmeta tipa elektrotehnika koji bi kao trebali makar nešto pridonjeti znanju iz fizike.

No na kraju se ne dobije ništa jer ti profesori su loši i katastrofalni. Dakle da ponovim ne mislim da bi se jedan učenik iz srednje strukovne četverogodišnje škole trebao moći upisati na fakultet po želji bez dodatnog znatnog učenja sastrane ali smatram da bi bila obveza profesora da imaju dovoljne kriterije tako da se može upisati neki srodni fakultet.

Jednostavno mi je neprihvatljivo da npr. netko tko ide četri godine u kemijsku školu ne bi mogao riješiti kemiju na A razini.
Ne znam za druge fakultete, no studirala sam na PMF-u i iako se potrebno gradivo iz matematike i fizike ponavlja, bez dobrih osnova nitko nije daleko stigao.
To je istina ali ključno je to da su profesori s kriterijima koji su nepromjenjivi, stalni i neovisni o mjesecu u godini.
blaze

Post 07 Jan 2012, 23:36

Éowyn » wrote: Ne znam za druge fakultete, no studirala sam na PMF-u i iako se potrebno gradivo iz matematike i fizike ponavlja, bez dobrih osnova nitko nije daleko stigao.
je li npr. nelogično da netko iz ruđera želi nastaviti na fer-u? imam frenda koji je završio fer nakon ruđera, ali koji je na kraju rekao da samo budala može ići u ruđer ako ga zanima elektrotehnika dalje od sss-a
Éowyn

Post 07 Jan 2012, 23:38

OliverZG » wrote: Ovdje se radi o stručnim četverogodišnjim školama ne trogodišnjim.

Krivo si razumjela, ovo su četverogodišnje škole koje bi trebale obrazovat nekakve predradnike ili što već, naravno to danas nikome ne treba i to je zaostatak iz 50-ih godina prošlog stoljeća.

Ipak u tim četverogodišnjim školama ima se po tri sata hrvatskog, četri matematike, mislim tri fizike + nekoliko predmeta tipa elektrotehnika koji bi kao trebali makar nešto pridonjeti znanju iz fizike.

No na kraju se ne dobije ništa jer ti profesori su loši i katastrofalni. Dakle da ponovim ne mislim da bi se jedan učenik iz srednje strukovne četverogodišnje škole trebao moći upisati na fakultet po želji bez dodatnog znatnog učenja sastrane ali smatram da bi bila obveza profesora da imaju dovoljne kriterije tako da se može upisati neki srodni fakultet.

Jednostavno mi je neprihvatljivo da npr. netko tko ide četri godine u kemijsku školu ne bi mogao riješiti kemiju na A razini.

To je istina ali ključno je to da su profesori s kriterijima koji su nepromjenjivi, stalni i neovisni o mjesecu u godini.
Kao što rekoh, nemam pojma kako to funkcionira u stručnim školama :ne zna:

Kod učenika u srednjoj kemijskoj školi nije kemija jedini problem. On mora jednako kao i svi drugi riješiti i matematiku i hrvatski. Ako je sposoban, super. Ako nije, neće ići na fakultet i raditi će posao za koji je dovoljna njegova stručna sprema. Zašto se učenici koji razmišljaju o nastavku obrazovanja uopće upisuju u stručne škole? Ako već u samom početku žele ići na fakultet, gimnazija je najbolji izbor.
Almost Rosey

Post 07 Jan 2012, 23:38

Ova matura je smiješna. Bojala sam se da sam zahrđala i da pola toga neću znati, ali ovo je jad i bijeda.

Nego, što se tiče priprema i repeticija, ako nekome to može pomoći, makar i utoliko što će biti sigurniji u sebe, go for it. Znam da bi mi bilo žao ko psu da sam bacila novac na pripreme za faks (a kad bih znala da ću ga upisati ovako kako jesam), ali znam ljude koji su plaćali pripreme i bili istima zadovoljni :ne zna:
Jedino što sam bila isprepadana time da svi idu na pripreme i omg sad svi znaju više od mene i šta ja tu uopće radim :mama: što možda ne bih da sam, štajaznam, prije prijamnog riješila koji test opće kulture.

Prijateljica mi radi u stukovnoj školi (zamjena iz hrvatskog) i kaže da izgubi volju predavati išta kad su ti klinci toliko nezainteresirani, pa se ni njoj ne da pripremati za nastavu, jer ionako barem pola sata održava disciplinu, a ostatak im predaje nešto što bi trebali povezivati s nečim što nisu ni naučili :ne zna:

Idem sad rješavat engleski :raspa:
blaze

Post 07 Jan 2012, 23:41

OliverZG » wrote: Jednostavno mi je neprihvatljivo da npr. netko tko ide četri godine u kemijsku školu ne bi mogao riješiti kemiju na A razini.
i meni, ali tako stoje stvari, i to je šteta
  • Information