Prijateljstva

Mjesto za mrvu ozbiljnije rasprave
aisling

Post 07 Jan 2012, 00:33

Dakle :D

Na prvu tema o kojoj se nema što puno pričati. I malo dijete zna što je prijateljstvo. Samo, ono što je meni prijateljstvo značilo prije 20 ili prije 10 godina nije baš isto ono što mi znači i danas.

Nekad davno sam imala najbolju prijateljicu. Bila mi je susjeda, godinu dana starija od mene. Družile smo se svakodnevno, igrale, odrastale zajedno, znale sve jedna o drugoj, imale svoje tajne, svoje nepodobštine, neki svoj svijet. Ona je imala sestru godinu dana stariju i brata nešto mlađeg, ali s njima nikad nisam bila baš dobra. S njom sam ipak našla neki zajednički jezik koji s ovo dvoje nisam. Bizaran je način na koji je to prijateljstvo završilo. Jednog dana mi je došla i rekla da je njen tata rekao da sam ja čudna i da se ona ne bi baš trebala družiti sa mnom. Onda mi je ona pokušala objasniti kako da ne budem čudna i u tom trenu je zapravo bio kraj. Nakon tog dana više nismo progovorile ni riječi, iako se ne sjećam ni neke svađe, samo da me to povrijedilo jer nisam imala pojma što je to bilo čudno (ni danas ne znam) i zašto ona sad sluša svog glupog oca (a stvarno je bio glup) i zaključila sam da se meni s tim ne da zajebavati. To je bilo negdje sredinom ili pred kraj srednje škole i zapravo mi je prvo sjećanje na prekid nekog prijateljstva koje mi je nešto značilo.

Nakon toga slijedi niz prijateljstava koja su zapravo bila jako površna, više poznanstva, druženje s ljudima koji su mi bili blizu jer smo išli u isti razred i izlazili smo na ista mjesta i išli na ista putovanja, ali nije nas povezivalo nešto više od toga.

Malo po malo moja prijateljstva su postala prilično selektivna.
Imam prijatelje za ispijanje kave, imam prijatelje za odlazak u kino, za izlaske, imam prijatelje za intimne priče, za ne tako lijepe trenutke, imam prijatelje za putovanja, imam svakoga za po nešto, ali ti fragmenti su raštrkani u raznim ljudima. Od svakog uzmem po nešto, svakom dam i pokažem nešto. Nemam više najboljih prijatelja koji znaju sve i imaju me u svakom pogledu (manite se seksualnih šala sad). Ima tek onih koji me dobivaju više ili manje u određenom segmentu.

Gledajuć zadnjih 10tak godina, jedino kad je meni uspjelo naći prijatelja, a da to nije bilo selektivno prijateljstvo je bilo u partnerima.

Kakva su vaša prijateljstva? Kad izuzmete partnere i braću i sestre iz te priče, koliko imate najboljih prijatelja, koliko prijatelja, koliko poznanika? Što vam ti ljudi znače, koliko su vam dio života, koliko vi dio njihovog? Na kraju, zašto imate prijatelje?

Happy Easter!
Pješčana

Post 07 Jan 2012, 01:20

kad posložim svoje prijatelje na jedno mjesto, dobijem skup osoba koji se međusobno ne slažu, ne vole, ne privlače i ne prijateljuju.mnogima sam samo ja poveznica. i vidi se koliko stvari dobivam od raznih ljudi.
uz sve ovo što si navela u prvom postu, ljude z akavu, za druženja za loše dane, dodajem i nekoliko ljudi koji imaju to sve .
imam sreće da me par ljudi voli i želi za prijateljicu, i sve su to. znaju me jako dobro, znaju me na dobre i loše dane, toleriraju me i podržavaju. čine me sretnijom i ispunjenijom osobom.
i nikako se ne slažemo uvijek i u svemu :D
mnogi odnosi nestali su kroz život, trebalo je samo proći neko vrijeme da shvatim da i odnosi imaju rok trajanja.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Beta ženka

Post 07 Jan 2012, 01:36

Moja prijateljstva su upravo takva kakva su i tvoja. "Kategorije" prijateljâ. Nitko najbolji. Ima ih s kojima npr. mogu pričati o svemu - a recimo nikad ne izlazimo van. S druge strane, imam one s kojima izlazim van, ali si nismo jako bliski. Itd. I također sve kategorije odjednom su mi bile u partnerima.

Svejedno među prijateljima mogu izdvojiti nekoliko njih u stilu "top 10" ili "top 5" u koje se mogu pouzdati, s kojima se može zarakijati, i s kojima se mogu otvoriti - ali recimo - s njima se ne vidim i ne čujem često. Pa se nađemo nakon nekoliko mjeseci tijekom kojih se samo površno čujemo - i nadoknadimo ono najbitnije kroz priču.

Nego - a kako je ona tebi objasnila kako ne biti čudna - prema tome bi valjda trebala znati zašto si im bila čudna? :ne zna:
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
Mulica

Post 07 Jan 2012, 01:59

ja sam prve prijatelje imala tamo u vrtiću i prvom osnovne...njih sam sve izgubila kad sam se odselial i krenila u novu osnovnu školu!

e, kad sam krenila u 2. osnovne, upoznala sam nove ljude, najbolje se skompala s 3 cure, bile smo najbolje prijateljice do srednje škole! u srednjoj školi smo se malo raspale, ova četvrta sad nije nikome prijateljica, nju niko ne voli jer je umišljena egocentrična kuja :xo: al sam s ove dvi još uvik jako jako super! jedna će mi jednog dana bit vinčana kuma, s drugom sam se upravo napila :xo:

treća najbolja i najblića bi mi bila rodica...s kojom sam još od rođenja najbolja prijateljica, njoj sve govorim, njoj sam rame za plakanje, ja sam njoj...is ve tako to! :xo:

četvrta jako jako super je s faksa, upoznala je na drugoj godini faksa, sad je na drugom kraju hrvatske, al se čujemo barem jednom tjedno, po uru vrimena pričamo! i an lito kad bude na godišnjem, će dolazit u mene na ljetovanje!

ovo ostalo su sve prijatelji! bap ono..skupina prijatelja! a ove četiri šta sma nabrojala, s njima sve mogu, one sve znaju, s njima pijem, s njima pušim, s njima dijelim sve tajne! i tako to :xo:

eto...ajpok :xo:
meg ti je glupa!!! :xlux:
Tea Tree

Post 07 Jan 2012, 02:39

To je normalna faza odrastanja i sazrijevanja pa je tako i normalno da nam iz raznih razloga ne odgovaraju više ljudi koji su nam odgovarali u djetinjstvu. Može se dogoditi i da se poklope takvi ljudi pa da budu prijatelji za cijeli život, ali je to nešto rjeđe.
Prijatelji su mi svi za sve - nemam jedne za kavu, druge za večernje izlaske ili tako nešto. Točno je da ne izlazim sa svima navečer, ali to nije zato što netko od nas ne bi htio. Ljudima se životi promijene, posebno s brakom i djecom i naše druženje ne može izgledati tako kako je izgledalo dok su nam obveze bile ujednačene.
Pa upravo zato je vjerojatnije da ću više vremena provoditi s nekim tko ima meni sličniji ritam obveza nego npr. s prijateljicom koja se budi u 6 ujutro zbog djeteta i po logici stvari ne može sa mnom van.
Tako sam s par dragih ljudi skoro potpuno izgubila kontakt. Npr. s prijateljem koji je počeo raditi na drugom kraju grada, dobio je dvoje djece zaredom, a kad se tome pribroje i moje dnevne obveze, prijašnji intenzitet druženja je bio nemoguć. Onda je s vremenom postalo teško uskladiti i kavu dok se nismo sasvim udaljili. Kad se sretnemo, svaki put zaključimo da je to sramota, da se stvarno moramo vidjeti i čudimo se kako je prošlo toliko vremena. I vrijeme proleti, a opet se ne vidimo.
Ne znam čak ni je li mi žao zbog toga. Nije bilo nekog ružnog događaja zbog kojeg bih žalila, naprosto je "život donio svoje" i sve se odvijalo postupno, uz objektivne prepreke našem druženju.

Imam i prijatelje s kojima sam odrasla, dakle, družimo se sad stvarno jako dugo, ali živimo na različitim krajevima svijeta i kontakt uživo se svodi na vrijeme godišnjih odmora.

Moram priznati da nisam imala takvog partnera koji bi mi bio jedini pravi prijatelj u toj mjeri da bi istisnuo sve druge prijatelje. Možda se nađe i takav jednog dana, ali nekako sumnjam. :D

Aisling, jel' ovo ideš kontrom? Tema na trkeljanju koja se, zasad, odvija ozbiljno. Što su ti ljudi, samo da je kontra. Onda će chatat po OSO. Ne može se umanjiti smajlić pa zamisli da je tu jedan mali.
Lord Byron

Post 07 Jan 2012, 08:54

Tea Tree » wrote:Moram priznati da nisam imala takvog partnera koji bi mi bio jedini pravi prijatelj u toj mjeri da bi istisnuo sve druge prijatelje.
Nijedan prijatelj, bio on partner ili ne, ne bi trebao (pa čak ne bi ni smio) "istisnuti sve druge prijatelje" - ali, mislim da je partnerstvo koje je ujedno i najbolje prijateljstvo, vrhunac i partnerstva i prijateljstva.

Ne znam u kojoj ću mjeri zagaditi topic taksonomijom i definicijama - ali, ako nekome i smeta, nitko nije umro od skrolanja, pa samo dajte :D.

Naime, "prijatelj" je, praktički, svatko tko je nešto više od "poznanika", svatko tko je nešto više od slučajnih ljudi u našem životu koje, kad negdje sretnemo, moramo ili trebamo pozdraviti - s druge strane, "skok" od poznanstva do prijateljstva je nekako jako velik. Ljudi to nekako krpaju gradacijama, od "dobrih prijatelja" (što one druge valjda čini "lošim prijateljima") pa sve do BFF-ova (što i dalje redovito pročitam kao "best fuck friends" :brukica:) - a i ovo posljednje se nerijetko koristi uz lagano posprdni ton.

Bilo bi lijepo kada bi, ako već ne postoji nekoliko gradacija prijateljstva, postojao barem izraz kojim bi se označili The Prijatelji, a da se pritom oni "obični" prijatelji ne nađu povrijeđeni. Mislim da nisam jedini koji u svakom razgovoru o prijateljstvu misli samo na takve The Prijateljske odnose - a onda nerijetko dolazi do nesporazuma ako druga strana govori o svakom prijateljskom odnosu.

Nemam vremena, pa ni potrebe ili zanimanja, za njegovanje površnoprijateljskih odnosa. Ne nalazim neku posebnu ugodu ni neku posebnu ljepotu u odnosima u kojima, možda ne jasno određena, ali ipak postoji neka granica intimnosti preko koje se ne ide, u kojima je obostrano aktiviran nekakav "energetski štit" koji onoga drugog drži na sigurnoj udaljenosti od naše istinske intime. Sve je to lijepo, i zajedno popiti kavu i zajedno raznositi pokućstvo ili što već - ali, u osnovi mi je takvo vrijeme isprazno.

S druge strane, imam potrebe i zanimanja - nažalost, ne uvijek i dovoljno vremena - za ona prijateljstva u kojima jedno drugome u dlan stavi sve najosjetljivije svoje, u kojima se svuku svi zaštitni slojevi i ugase svi zaštitni mehanizmi, jer se zna da za njima nema nikakve potrebe. Činjenica da ti je netko razotkrio sve svoje najslabije točke i ponudio sva svoja najosjetljivija mjesta, znajući da ćeš biti i nježan i obziran i pažljiv, prelazi u čistu "mentalnu erotiku" - još ako se neko takvo prijateljstvo poklopi s partnerstvom, eto savršenoga spoja.

Po prirodi stvari, takvih ljudi ne može biti puno. Onako, "malo dobrih ljudi", malobrojni "moji ljudi".

Vjerujem da zbog svoga izbjegavanja površnih, nepotpunih, ograničenih odnosa u životu, nerijetko ispadam ovakav ili onakav; vjerujem da postoje ljudi koji su se zbog toga osjetili i povrijeđeni. Međutim, nisam pronašao način kako objasniti da to ne znači da se smatram "boljim" ili "vrjednijim", da, kao, pomno biram one kojima ću, etojeli, svisoka udijeliti nekakvu milost svoga prijateljstva. Besmislica: radi se upravo o tome da bi takva površna komunikacija bila bezvrjedna i neposebna i nepotrebna i drugoj strani, odnosno da nepostojanje takve komunikacije nije ni najmanji gubitak toj drugoj strani jer ga, jednako (ne)kvalitetno, može ostvariti sa svakim drugim.

Ali, jebi ga, ljudi rado posižu za "Tko ne voli karanfile, ne treba ni da živi" razmišljanjem (valjda je tako lakše), a ja sam se umorio od pokušaja objašnjavanja.
Pješčana

Post 07 Jan 2012, 09:30

Lord Byron » wrote: Vjerujem da zbog svoga izbjegavanja površnih, nepotpunih, ograničenih odnosa u životu, nerijetko ispadam ovakav ili onakav; vjerujem da postoje ljudi koji su se zbog toga osjetili i povrijeđeni. Međutim, nisam pronašao način kako objasniti da to ne znači da se smatram "boljim" ili "vrjednijim", da, kao, pomno biram one kojima ću, etojeli, svisoka udijeliti nekakvu milost svoga prijateljstva. Besmislica: radi se upravo o tome da bi takva površna komunikacija bila bezvrjedna i neposebna i nepotrebna i drugoj strani, odnosno da nepostojanje takve komunikacije nije ni najmanji gubitak toj drugoj strani jer ga, jednako (ne)kvalitetno, može ostvariti sa svakim drugim.

Ali, jebi ga, ljudi rado posižu za "Tko ne voli karanfile, ne treba ni da živi" razmišljanjem (valjda je tako lakše), a ja sam se umorio od pokušaja objašnjavanja.
to što si ti dovoljno mudar i zreo da si možeš priznati ove stvari, ne znači da su i ljudi oko tebe. ne znam razumiješ li me, ali većina ljudi to nema razjašnjeno u vlastitim glavama. mislim da zbog toga i dolazi do situacija gdje te netko maltretira privatnim stvarima, a po tebi, vi ste poznanici.
meni pašu i poznanici, i nepoznati ljudi. nepoznati, ne bliski ljudi znaju tako iznenaditi, pomoći, pružiti ruku i osmijeh uljepšati dan. znaju biti začin danu. super mi je kad tako nekog novog upoznam. ali nemam potrebu od tako nekog novog raditi bff (i ja to čitam kao fuck friends :zubo: ). ali kad pogledam kako se ljudi međusobno ponašaju, zbog čega pucaju prijateljstva i veze, mogu jedino zaključiti da puno ljudi definira ta dva pojma malo iskrivljeno, s puno očekivanja i malo ulaganja. i onda su svi prijatelji i svi se žene, i onda je toliko razvoda a prijatelji su lažljivi. ljudi, ne možete sa svima kliknuti.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Beta ženka

Post 07 Jan 2012, 09:39

Lord Byron » wrote:

Naime, "prijatelj" je, praktički, svatko tko je nešto više od "poznanika", svatko tko je nešto više od slučajnih ljudi u našem životu koje, kad negdje sretnemo, moramo ili trebamo pozdraviti - s druge strane, "skok" od poznanstva do prijateljstva je nekako jako velik.
Da, to su u srpskom elegantno riješili s "drug", "drugar" i "ortak" - iako nisam još uspjela pohvatati gradaciju, osim da je valjda "prijatelj" na najvišem mjestu ljestvice. :misli:
pa sve do BFF-ova (što i dalje redovito pročitam kao "best fuck friends" :brukica:) - a i ovo posljednje se nerijetko koristi uz lagano posprdni ton.

Svatko se češe gdje ga svrbi. :o
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
Jane Doe

Post 07 Jan 2012, 09:49

aisling » wrote:Kakva su vaša prijateljstva? Kad izuzmete partnere i braću i sestre iz te priče, koliko imate najboljih prijatelja, koliko prijatelja, koliko poznanika? Što vam ti ljudi znače, koliko su vam dio života, koliko vi dio njihovog? Na kraju, zašto imate prijatelje?

U RL sam poprilično zatvorena osoba i teško puštam nove ljude u život.
Ne vjerujem ljudima, a ni ne volim ih baš previše iako sam komunikativna i lako se upoznajem s ljudima. Posao me tome naučio i kad je o njemu riječ, moram takva biti. U 16 sati bježim kući svojoj obitelji u svoju ljušturu gdje mi je baš dobro. I najčešće mi nitko drugi ni ne treba.

Svi moji prijatelji su mi prijatelji iz djetinjstva i srednje škole.
Od kako sam završila školu, upoznala sam gomilu, gomilu ljudi. Nekoliko njih sam pripustila u život iako mi je intuicija govorila da ne trebam. Pokazalo se da je bila u pravu i sada ju slušam.

Ne družimo se previše s prijateljima i svi su oni navikli na to. Puno radimo i svaki slobodni trenutak pokušavamo provesti s djecom.

ALI....oni znaju da sam tu. Nikada nikoga nisam odbila saslušati ili pomoći bez obzira u kakvim govnima sam i sama bila.
Naučili su da ja o svojim problemima ne pričam. A i ako prpričam, to je znak da je voda došla do grla.
Dok smo bili mlađi znali su prigovarati "Ti nikada ništa ne pričaš o sebi, mi tebi sve kažemo.....". S godinama su to prihvatili i vole me takvu. Valjda :zubo:

Zašto imam prijatelje?
Iz istog razloga zbog kojeg imam djecu, muža, obitelj. Volim ih :cerek: .
One koje ne volim jednostavno brišem. Bez pardona pa makar mi bili i najbliža rodbina.
Tupelo

Post 07 Jan 2012, 11:03

aisling » wrote:Kakva su vaša prijateljstva?
Kad izuzmete partnere i braću i sestre iz te priče, koliko imate najboljih prijatelja, koliko prijatelja, koliko poznanika? Što vam ti ljudi znače, koliko su vam dio života, koliko vi dio njihovog?
Godine su napravile selekciju.
Imam "stare" prijatelje tj. bila su tri dečka s kojima sam još u pijesak pišala. Sad su samo dvojica jer je jedan od njih prije 4 godine umro :crying: . Oni su moji nastariji prijatelji i volim ih drugačije nego prijatelje koje sam kroz život pokupila i koji su mi danas, zapravo, daleko bliži.
Danas imam dva bliska prijatelja i jednu prijateljicu.
Kod mene bliskost znači kvalitetu, a ne kvantitetu i nemam ni potrebu ni naviku često ih viđati.
Doduše, jednog prijatelja sam, prije nego postadoh majka, viđala na dnevnoj bazi (doslovce. Pili smo kavu prije posla, radili zajedno, a onda se još viđali i nakon posla ili vikendom :facepalm: :o ) To je za mene zbilja neobično, no jednostavno smo imali takvu dinamiku odnosa i odgovarala nam je. Sada se viđamo znatno manje i prilagodili smo se tome.

Poznanika imam mnogo, ali tu se uglavnom radi o ekipi za izlaske i povremena ispijanja kave. Unazad par godina za njih imam sve manje i manje vremena i sve manje i manje potrebe. Među njima sam napravila najžešću selekciju. Morala sam.

Inače, vjerujem da se prijateljstva "prerastaju" i postaju tijesna. Ne smatram to lošim. Tako mora biti. Svega par odnosa preživi rast i razvoj. Kod mene su ga, za sada, preživjela ova tri spomenuta.

Muž i ja smo od njegovih i mojih prijatelja (ne svih) složili i nekakvo zajedničko društvo.
Moj prijatelj i njegova žena (koja je ujedno i bivša djevojka mog muža :cerek: :rofl: ) su naši najbliži zajednički prijatelji i doživljavamo ih kao obitelj.
Ta druženja su najčešća, iako i on i ja imamo i samo svoje ljude i vrijeme samo za njih solo.
...don't you know there ain't no devil that's just god when he's drunk
well this stuff will probably kill you let's do another line...
Tom Waits, Heartattack and Vine
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 788 times
Been thanked: 1496 times
Post 07 Jan 2012, 11:30

Razmišljao sam i sinoć o ovoj temi, pa zaključio da mi je previše komplicirano objašnjavati. To mislim i danas. :D Ali imam jednog prijatelja; njemu bih dao bubreg, povjerio novce, žalio se kad sam nesretan u ljubavi, pomogao njegovoj supruzi oko djece ako mu se, nedajbože, što dogodi... Ono, kad zamislim bilo koju životnu situaciju u kojoj moram ili dati ili uzeti - samo je on tu. Kad za mjesec-dva otvorim firmu, on će mi biti partner. Jer jedino njemu vjerujem. Znamo se više od 30 godina, znali smo biti i razdvojeni - ali bili smo bliski čim bismo se opet našli, bez onih glupih spika i strahova "što mu je, zašto se ne javlja, možda se ljuti"... Kad je stani-pani, uvijek ga mogu nazvati i pitati za pomoć, kao i on mene. U svakoj situaciji.

Imam, zapravo, još dvojicu takvih - ali ja sam već 20 godina u metropoli, a oni u Slavoniji. Kad navratim, uvijek se vidimo i podružimo, uvijek. Ali nestala je ona navika da se i u dobrim i u lošim vremenima oni jave meni, i ja njima. To me isprva boljelo, poslije sam se naviknuo. Velim, ne povezujem količinu "viđanja" s prijateljstvom. To je kod mene metafizička kategorija. :D
Potpisi su za budale.
Mulica

Post 07 Jan 2012, 12:14

Lord Byron » wrote: Ne znam u kojoj ću mjeri zagaditi topic taksonomijom i definicijama - ali, ako nekome i smeta, nitko nije umro od skrolanja, pa samo dajte :D.
isusatuboga :s
napišeš plahtu u kojoj ništa ne kažeš! pa ti je samo tvoj dar :xzubo:
meg ti je glupa!!! :xlux:
aisling

Post 07 Jan 2012, 12:16

Tea Tree wrote: Moram priznati da nisam imala takvog partnera koji bi mi bio jedini pravi prijatelj u toj mjeri da bi istisnuo sve druge prijatelje. Možda se nađe i takav jednog dana, ali nekako sumnjam. :D

Aisling, jel' ovo ideš kontrom? Tema na trkeljanju koja se, zasad, odvija ozbiljno. Što su ti ljudi, samo da je kontra. Onda će chatat po OSO. Ne može se umanjiti smajlić pa zamisli da je tu jedan mali.
Ne radi se o tome da on istisne nekog postojećeg prijatelja, ne dođe to kao zamjena za nekoga. Samo mi se s prijateljima događa ono što mi se s partnerima nije događalo, a to je da ih prihvatim takoreći na pola, ili na trećine ili čak četvrtine, što mi je s nekim koga bi zvala životnim partnerom teško zamislivo.

I ne, ne idem kontrom, bar ne s predumišljajem. Svejedno mi je gdje je tema, ako netko hoće neka je slobodno seli gdje misli da treba.

Jane Doe wrote: ALI....oni znaju da sam tu. Nikada nikoga nisam odbila saslušati ili pomoći bez obzira u kakvim govnima sam i sama bila.
Naučili su da ja o svojim problemima ne pričam. A i ako prpričam, to je znak da je voda došla do grla.
Dok smo bili mlađi znali su prigovarati "Ti nikada ništa ne pričaš o sebi, mi tebi sve kažemo.....". S godinama su to prihvatili i vole me takvu. Valjda :zubo:
Nije mi čudno da s nekima ne dijeliš probleme, ali moram priznat da mi je malo čudno da oni onda s tobom dijele svoje probleme. Onako, imam i ja prijateljstava u kojima se o nekim stvarima ne priča, ali onda se nekako o tome ne priča ni s jedne strane. Teško mi je zamisliti da nekome pokažem koliko sam krvava ispod kože, a da taj ostane obučen u skafander baš cijelo vrijeme :D
Ne u smislu neke kalkulacije, ne zato jer moram dobiti uvijek baš isto onoliko koliko i dam i obrnuto, ne važem baš sve u gram, ali ovakav nesrazmjer mi je malo neobičan.
Tupelo wrote: Kod mene bliskost znači kvalitetu, a ne kvantitetu i nemam ni potrebu ni naviku često ih viđati.
Tako nekako i ja. Volim neke ljude i za njih ću pisat da su Prijatelji s velikim P iako ih možda vidim jednom ili dva puta godišnje na par sati. I nekad prođu tjedni da ih se ne sjetim pošteno, a kamoli da se ja javim njima, ili oni meni. Ali mi je svejedno jako stalo do njih, do toga da su sretni u svojim životima iako su ti životi većinu vremena daleko od mene.
Hekatonhir wrote:Ali imam jednog prijatelja; njemu bih dao bubreg, povjerio novce, žalio se kad sam nesretan u ljubavi, pomogao njegovoj supruzi oko djece ako mu se, nedajbože, što dogodi... Ono, kad zamislim bilo koju životnu situaciju u kojoj moram ili dati ili uzeti - samo je on tu. Kad za mjesec-dva otvorim firmu, on će mi biti partner. Jer jedino njemu vjerujem.
Nedavno mi se desila ona situacija koju ljudi vole spomenuti kad žele naglasiti koliko im je neki prijatelj dobar. 'Za njega bi u 3 u noći...' 'Njega bi mogla zvati da mi se desi neko sranje u 3 u noći...'.
Nisam zvala ni jednog prijatelja da mi dođe pomoći kad sam ostala s dvije probušene gume u pola noći na drugom kraju grada. Ono što se meni odvrtilo u glavi je bilo da ti ljudi sutra rade i da ako ih ja sad pozovem da će se razjebat s tim gumama i sa mnom do kasno u noć, a to ionako nekako mogu riješit sama, iako me možda to košta nešto više. Ajmo reći da sam ih poštedila muka, dok partnera vjerojatno ne bi poštedila. To je malo smiješno, to da ne mogu zamisliti situaciju u kojoj bi u 3 u noći zvala prijatelja, a da je ne mogu riješiti sama ili uz pomoć neke odgovarajuće službe ako je stvar već stvarno ozbiljna.

Dati bubreg za nekog je isto rečenica kojom se često hoće naglasiti to da je netko najbolji prijatelj. Tu opet imam taj problem što ne mogu zamisliti ni jednog prijatelja kojem ne bi dala bubreg da znam da će ga spasiti, pa čak ni onom s kojim samo pijem kavu.
Happy Easter!
Tristana

Post 07 Jan 2012, 12:17

Imam dva prijatelja i jednu prijateljicu još iz osnovne škole.
Oni su neka konstanta, neovisno o tome koliko se često čujemo ili viđamo, prošli smo svašta i uvijek smo nekako tu jedni za druge.

Ali puno više, kroz život, imam onih drugih, koji su vezani uz okolnosti i trenutni interes.

Ti odnosi znaju bit jednako duboki, ali imaju neki svoj rok trajanja.
Kad gledam unatrag, bilo da se radi o najboljoj prijateljici iz srednje škole, kolegici sa tadašnjeg posla, mami s kojom sam paralelno bila trudna, sva su ta "prijateljstva" bila iskrena i vrlo intenzivna, ali su se nekako spontano ugasila, razvodnila do te mjere da si danas osim kurtoaznih rečenica ne bi imali što reći.
ombia

Post 07 Jan 2012, 12:24

aisling » wrote:Dakle :D

Kakva su vaša prijateljstva? Kad izuzmete partnere i braću i sestre iz te priče, koliko imate najboljih prijatelja, koliko prijatelja, koliko poznanika? Što vam ti ljudi znače, koliko su vam dio života, koliko vi dio njihovog? Na kraju, zašto imate prijatelje?
Bas dobrih prijatelja, nekoliko. Prijatelje za selektivne stvari kako gore opisujes puno vise.
Selila sam se puno zadnjih 10+ godina, to znaci da je potreban prilican trud obiju strana da se ta initmna prijatlejstva ne zapostave.
Jebiga, pisala sam vec, meni je jako bitan realan kontakt, realan zagrljaj i sve to.
Poznanika imam pun kufer, s nekoliko poznanika i selektivnih prijatelja idem veceras van. Zbog selidbe nisam jos stigla nikoga ovdje upoznati toliko da bi se zvali prijateljima.
Selektivno to izgleda ovako, prvo svi na veceru, dio ne zeli u kino, mi idemo. Drugi dio je bio u kinu, al ne zeli poslije na dernek, ostatak ode. Ja naravno idem svugdje. :zubo:

Prijateljstvo mi je uz zdravlje i obitelj najbitnija stvar na svijetu.

Najduze zivuce prijateljstvo je staro 20 godina.

Ujedno nisam za silovanje prijateljstva. Treba znati stati kad vise ne ide. Reci bilo je lijepo dok je trajalo ali bolje sad stati prije nego unistimo uspomenu na sve ono lijepo.
Nedavno sam slusala kuknjavu gdje se osoba mojih godina, u vezi ali bez djece i kuceta i maceta zali kako su godine ucinile svoje :facepalm: i kako joj prodje mjesec a da ne vidi prijatelje. :misli:
Nemaju godine nista s tim. Lijenost. Politika sad sam u vezi, sta ce mi prijatelji.
Meni se takva politika gadi.

Bas uvijek sam bila u stanju ugurati neku kavu negdje. I kad sam radila skoro sedam dana u tjednu i bila u braku i imala malu djecu u kuci.
Ne zelim nikad takvu vezu i partnera uz kojeg ne bih imala potrebu za prijateljima, dapace nesto takvo si ne mogu ni zamisliti.
to što si ti dovoljno mudar i zreo da si možeš priznati ove stvari, ne znači da su i ljudi oko tebe. ne znam razumiješ li me, ali većina ljudi to nema razjašnjeno u vlastitim glavama. mislim da zbog toga i dolazi do situacija gdje te netko maltretira privatnim stvarima, a po tebi, vi ste poznanici.
meni pašu i poznanici, i nepoznati ljudi. nepoznati, ne bliski ljudi znaju tako iznenaditi, pomoći, pružiti ruku i osmijeh uljepšati dan. znaju biti začin danu. super mi je kad tako nekog novog upoznam. ali nemam potrebu od tako nekog novog raditi bff (i ja to čitam kao fuck friends :zubo: ). ali kad pogledam kako se ljudi međusobno ponašaju, zbog čega pucaju prijateljstva i veze, mogu jedino zaključiti da puno ljudi definira ta dva pojma malo iskrivljeno, s puno očekivanja i malo ulaganja. i onda su svi prijatelji i svi se žene, i onda je toliko razvoda a prijatelji su lažljivi. ljudi, ne možete sa svima kliknuti.
Amen pod sve.
Lord Byron

Post 07 Jan 2012, 12:24

AdMulica » wrote: napišeš plahtu u kojoj ništa ne kažeš!
Kandidiraš se i za suvlasnicu? Mislim, to je sad već pattern: upasti niotkuda na temu, pljucnuti i produžiti dalje.

Pa kud se svi dohvatite baš mene - da barem malo šarate...
ali

Post 07 Jan 2012, 12:27

Hekatonhir » wrote: Ali imam jednog prijatelja.......

Kad za mjesec-dva otvorim firmu, on će mi biti partner.
Znači za pet-šest više nećeš imati prijatelja :xzubo:

Imam dosta poznanika, ali nemam se potrebu intenzivno družiti sa njima - dapače, da se "moram" redovno družiti reda radi sa svim tim ljudima prolupala bih (nisam za sjedenje na bezveznim kavama na kojima se sjedi samo zato jer se "moramo družiti jer to normalni ljudi rade", radije sjedim sa prijateljima iz konpjutera :s )
Prijatelja imam puno, puno manje tj. samo par sa kojima se redovno čujem/vidim. Imam i nešto poluprijatelja i prijatelja sa kojima jesam super, ali se gotovo nikad ne čujemo, vidimo se možda par puta godišnje (sa nekima ni to), a možemo biti otvoreni kao da smo ne znam kako bliski i upućeni u svakodnevne sitnice onog drugog.
I to mi je blago :s Isto tako, počela sam (s godinama :o ) biti svjesna da ljudi koji me možda najviše vole i koji bi bili spremni pomoći no matter what i kojima je stalo više nego bi čovjek rekao na prvi pogled....su ljudi sa kojima nema "redovnog" druženja i koje "na prvu" uopće ne doživljavaš kao svoj neki tzv. uži krug (zbog nedostatka vremena ili nekih kompliciranijih okolnosti doduše, ne zato jer nemamo razloga da se družimo, ali hoću reći da nije to u mom slučaju niti potrebno).

I da, s vremenom postajem sve asocijalnija. Često mi je teško (a bez ozbiljnog razloga, čista lijenost) dogovoriti se ili prihvatiti neki poziv. Naprosto mi se ne da :facepalm:
Stitch
Head Honcho
Post 07 Jan 2012, 12:33

m.za » wrote: Znači za pet-šest više nećeš imati prijatelja :xzubo:
To je mit koji je nastao zbog dva razloga; prvi je da ljudi prijateljima zovu krive osobe, a drugi da su lijenčine koji ne vole raditi pa misle da će ih prijateljstvo spasiti od truda. :kava:
Potpisi su za budale.
Lord Byron

Post 07 Jan 2012, 12:36

aisling » wrote:Nisam zvala ni jednog prijatelja da mi dođe pomoći kad sam ostala s dvije probušene gume u pola noći na drugom kraju grada. Ono što se meni odvrtilo u glavi je bilo da ti ljudi sutra rade i da ako ih ja sad pozovem da će se razjebat s tim gumama i sa mnom do kasno u noć, a to ionako nekako mogu riješit sama, iako me možda to košta nešto više.
Ovakvo razmišljanje mi je jako poznato :D.

U kriteriju za (ne)nazivanje, a i inače u odnosima s ljudima, jako dobro dođe "metoda zrcala" (o, imam ja i "metodu vremeplova", jednom ću i nju uvaliti u neki post :D): kako bi ti reagirala na poziv s drugog kraja grada zbog dvije probušene gume u pola noći? Onog kome bi pomogla, nazoveš. Onog kome ne bi, skineš s popisa BFF-ova (evo ga opet :zubo:).

Ključni element u tom dijelu odnosa s ljudima, svojevrsna mjera kkavoće tih odnosa, je nešto što opisujem sa "treba znati reći 'ne' i treba znati čuti 'ne'". Iskren i kvalitetan je odnos u kojem, kad si zamoljena za uslugu koju ne možeš napraviti, izgovoriš taj "ne" znajući da će druga strana razumjeti da to nije hir, lijenost, nepoštivanje ili što već - nego da fakat postoji jak i opravdan razlog tvome "ne". Jednako tako, iskren i kvalitetan odnos je onaj u kojem kad dobiješ neko "ne", razumiješ da za njega postoji jak i opravdan razlog. Onog trenutka kad ljudi počnu jedni drugima nešto (ne) raditi zbog straha kako će to druga strana protumačiti i prihvatiti, taj odnos počinje propadati. Onak, Pero, bicikl i to. :D

Dakle, mislim da je jedini ispravan, neopterećujući (po prijateljstvo) postupak u situaciji dvije probušene gume u pola noći, nazvati onoga kome bi čovjek i sâm priskočio upomoć u pola noći - i pritom biti spreman bez ikakvog problema prihvatiti njegovo eventualno "ne".
Beta ženka

Post 07 Jan 2012, 12:39

Lord Byron » wrote: Ovakvo razmišljanje mi je jako poznato :D.

U kriteriju za (ne)nazivanje, a i inače u odnosima s ljudima, jako dobro dođe "metoda zrcala" (o, imam ja i "metodu vremeplova", jednom ću i nju uvaliti u neki post :D): kako bi ti reagirala na poziv s drugog kraja grada zbog dvije probušene gume u pola noći? Onog kome bi pomogla, nazoveš. Onog kome ne bi, skineš s popisa BFF-ova (evo ga opet :zubo:).
Hmmm, ja imam još jednu stavku u toj tvojoj metodi - da imam neke prijatelje za koje znam da me ne bi zvali i gnjavili oko nečega jer većinu toga mogu odraditi i sami, a recimo ja to isto ne mogu - i onda je meni "crnjak" zvati ih da oni meni pomognu. Također, ne zovu me i za neke stvari za koje bih im stvarno mogla pomoći, i rado bih pomogla - ali onda se ne želim niti gurati s molbama za pomoć. Jer misle da bi me ugnjavili, onda se ja ljutim zašto nisu zvali i pitali, a onda isto tako oni znaju reći uvrijeđeno zašto nisam zvala za nešto nego se mučila sama... I tak, mačke i miša. :zubo:
Pješčana

Post 07 Jan 2012, 12:40

ja svoje prijatelje ne bih zvala zbog navedenih guma, ako bih imala mob i nešto para sa sobom.
ali ne bi imala problema da oni mene nazovu u toj istoj situaciji, i još bih im to vjerovatno i rekla kad bih kasnije saznala za to, i to bih i mislila.
jer, mada me oni ne bi zvali jer radim ujutro, ja ne bi imala problema navuć jaknu na piđamu i otpeljat se do njih i riješit gume i odvest ih doma na toplo.
Stitch
Head Honcho
Post 07 Jan 2012, 12:42

Mah, pa ja i s poznanicima imam prešutni dogovor koji slijedi osnovno pravilo ceste: pomozi onome komu se pokvario auto, tko je doživio prometnu, tko je zbog bilo kojeg razloga nazvao jer je u gabuli. To što se ljudi boje da će nekoga inkomodirati nema baš nikakve veze s prometnom kulturom, da tako kažem.
Potpisi su za budale.
aisling

Post 07 Jan 2012, 12:43

Lord Byron » wrote: Ovakvo razmišljanje mi je jako poznato :D.

To funkcionira kad su ti prijatelji jako slični. Da me nazove nekoliko prijateljica usred noći s probušenim gumamam ne bi razmišljala zašto me zovu jer bi znala zašto me zovu i krenula bi još u piđami. Svejedno, ja baš njih ne bi zvala. Jer su paničari :D
Happy Easter!
Tea Tree

Post 07 Jan 2012, 12:50

aisling » wrote: Ne radi se o tome da on istisne nekog postojećeg prijatelja, ne dođe to kao zamjena za nekoga. Samo mi se s prijateljima događa ono što mi se s partnerima nije događalo, a to je da ih prihvatim takoreći na pola, ili na trećine ili čak četvrtine, što mi je s nekim koga bi zvala životnim partnerom teško zamislivo.

I ne, ne idem kontrom, bar ne s predumišljajem. Svejedno mi je gdje je tema, ako netko hoće neka je slobodno seli gdje misli da treba.
Ove na pola, trećinu, četvrtinu, štogod, smatram malo boljim poznanicima iako ću ih u nekom razgovoru nazvati prijateljima, čisto radi jednostavnosti razgovora. Vjerujem da svi imamo ljude s kojima smo na neki način povezani tako da smo nešto više od poznanika, ali ih ne smatram prijateljima u punom smislu riječi.
Ma smiješno mi kako se ovdje piše ozbiljno bez imalo problema, a da je tema na OSO već bi palo neko trolanje i chat. Valjda ljudi ne vole ograničenja i zabrane. Neka tema ostane tu, mislim da joj je bolje. :D
Nisam zvala ni jednog prijatelja da mi dođe pomoći kad sam ostala s dvije probušene gume u pola noći na drugom kraju grada. Ono što se meni odvrtilo u glavi je bilo da ti ljudi sutra rade i da ako ih ja sad pozovem da će se razjebat s tim gumama i sa mnom do kasno u noć, a to ionako nekako mogu riješit sama, iako me možda to košta nešto više. Ajmo reći da sam ih poštedila muka, dok partnera vjerojatno ne bi poštedila. To je malo smiješno, to da ne mogu zamisliti situaciju u kojoj bi u 3 u noći zvala prijatelja, a da je ne mogu riješiti sama ili uz pomoć neke odgovarajuće službe ako je stvar već stvarno ozbiljna.
:rofl: :rofl:
Roflam zato što sam se totalno prepoznala u ovome pa da se osvrnem na ovakve i slične situacije iz vlastite perspektive (koja, naravno ne mora biti i tvoja):
Zaboravila sam sad kako si riješila te gume (obzirom su dvije bile u pitanju), ali imam osjećaj da ti ne bi zvala ni partnera ni prijatelje ako imaš bilo koje drugo rješenje.
Prvo rješenje (mi) je situaciju riješiti sama na licu mjesta (zamijeniti gumu). Ako ne mogu jer, recimo, nemam odgovarajući ključ u autu, počinjem pizdit i obraćam se prolaznicima, gostima u obližnjem kafiću ako sam na takvom mjestu ili slično. Ako ni to ne pomaže, tek onda zovem nekoga tko ima ključ da baš ne zovem HAK radi probušene gume.
Za veća sranja s autom se zovu odgovarajuće službe, majstor ili tko god.

Nekako imam osjećaj da nisi daleko od ovoga, ispravi me ako griješim. :D
Dati bubreg za nekog je isto rečenica kojom se često hoće naglasiti to da je netko najbolji prijatelj. Tu opet imam taj problem što ne mogu zamisliti ni jednog prijatelja kojem ne bi dala bubreg da znam da će ga spasiti, pa čak ni onom s kojim samo pijem kavu.
Slažem se. Npr. nekom poznaniku treba taj spominjani bubreg i obrati mi se radi provjere krvne grupe i ostalog, a ja ne mogu zamisliti da razmišljam ovako: hmmm, ne znam, nismo si baš tak dobri, ne, ne, ne bi išlo. :ne zna: :D
Lord Byron

Post 07 Jan 2012, 12:50

aisling » wrote:Svejedno, ja baš njih ne bi zvala. Jer su paničari :D
Nemoj sad uvoditi nove varijable u igru. Ne bi zvala ni prijatelja koji ima 25 kilograma i u životu nije podignuo ništa teže od žlice, ni prijateljicu koja će se, vozeći do tebe, ili izgubiti ili zabiti svojim autom već negdje... :D - govorim o "ujutro rade, neću ih sad gnjaviti" argumentima za nenazivanje.
  • Information