Pušenje

Mjesto za mrvu ozbiljnije rasprave
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 798 times
Been thanked: 1518 times
Post 06 Jan 2012, 07:44

Potjeh » wrote:Jes da je u meni sad negdje oko 2 promila ali čitam vlastitu temu i osjećam se kao outsider. Ali neka, uvodni post je mirisao tako nego, puvući ću paralelu.

Meni pivo uopće nema neki dobar okus. Gorkasta su u pravilu, gazirana još k tome i ostavljaju taj neki okus u grlu koji katad podsjeća na nekakvu hranu. Ali, svjedno je volim. Moguće da je pivo jednostavno sredstvo za utaživanje žeđi ali usput zbog alkohola daje i osjećaj nekakve neodređene lakoće. Teško pronalazim riječi za to opisati ali gušt jest kad su okolnosti prave.

Može li se isto reći i za cigarete? Gdje je gušt u pušenju? Prenaivno bi bilo reći okus i miris. Sumnjam da je išta od toga. Je li gušt u zadovoljavanju ovisnosti? Onako, kako žeđ zadovoljavamo. Ili je nešto treće?
Pivo je drugo. Pivo je prvi proizvedeni alkohol u povijesti, i mnogi su ga indoeuropski narodi nazvali prema glagolu piti, toliko je uobičajeno bilo. Nekad je sadržavalo manje alkohola pa su ga pila i djeca (a u vodi su se ljudi prali). U našem jeziku očita je veza, ali i engleski beer primjerice dolazi od latinskog bibere, riječi koja znači isto. Pivo se spominje u prvom pisanom zakonu na svijetu – 1700. godine prije Krista kralj Hamurabi osmislio je zakonik u kojem je, među ostalim, naveo da u pivu ne smije biti previše vode i da ne smije biti preskupo. Često su ga pili radnici i težaci zbog njegova okrepljujućeg i hranjivog svojstva. Pivo je kruh. :D

I da, mnogi griješe kad kažu da se pivo proizvodi od hmelja. Pivo se pravi od vode, ječma ili pšenice, kvasca i hmelja – koji se dodaje samo da popravi okus i pridonese svježini. Prvi su hmelj u pivo počeli dodavati redovnici, i od tada se upotrebljava u standardnoj proizvodnji.

Zanima li te još što? :cerek:

Potpisi su za budale.
baja

Post 06 Jan 2012, 09:33

Potjeh » wrote: ...Gdje je gušt u pušenju? Prenaivno bi bilo reći okus i miris. Sumnjam da je išta od toga. Je li gušt u zadovoljavanju ovisnosti? ...
nego što nego u zadovoljavanju ovisnosti? vjerujem da džankera preplavi jednak gušt kad se šutne kao i pušača kad zapali
naravno, velika je razlika u jačini opijenosti ali motiv je isti
samo je, eto, zbog političke (ne)korektnosti jedno društveno prihvatljivije od drugog

btw, evo me na balkonu s prvom jutarnjom i kavom, prava sreća što je zima blaga :D
Beau

Post 06 Jan 2012, 09:40

ALi u čemu je gušt dok se još ne postane ovisan?
Ili gušt onih koji nisu ovisni. Kao Eowin recimo.

Uvijek sam nekako mislila da je cigareta idealna za nas živčanjake i luđake. I za temperamentne ljude općenito. Ali i kuleri jednako uživaju u njoj. Tako da...nije ni to :xzubo:

Meni je to cigarom uvijek bilo čudno. Najgluplja moguća ovisnost. Svakom su prvih par ogavne i muka ti je od nje. Al opet te vuče nešto :ne zna: Nije vrag da je sve u kulu. Odbijam vjerovat u to.
baja

Post 06 Jan 2012, 09:43

BoDerek » wrote:ALi u čemu je gušt dok se još ne postane ovisan?
Ili gušt onih koji nisu ovisni. Kao Eowin recimo.
u omamljivanju :D
prve cigarete su omamljujuće, kasnije otupimo

a Eowin, i takvi, su pametni ovisnici
čula sam da ima takvih i džankera, dočekaju starost
Beau

Post 06 Jan 2012, 09:50

Da, ima takvih ljudi.

Moja jedna frendica je prekomjerno uživala, i uživa još uvijek, u mnogim porocima. Ni na jedan se nije uspjela zakačit. Ni na pljuge. Jenostavno nije valjda ovisnički karakter :D . Ima mjeru.
Potjeh

Post 06 Jan 2012, 10:01

Možda nije ovisnički karakter ali ovisnost o pušenju je prvenstveni kemijske prirode koliko znam. Iako, može se pričati i o psihološkoj ovisnosti. Zekoslawa i Hek su se osvrnuli na to da im je cigareta dio dnevnih rituala. Njima bi prestanak pušenja bitno promijenio način na koji žive ne uzimajući uopće u obzir kemiju. Navike se teško riješiti pa čak i kada nije potpomognuta kemijom.

Može li se reći da smo svi u biti ovisnici svojih navika?

Hek, hvala na info o pivi. Nisam ništa znao o porijeklu te riječi.
Stitch
Head Honcho
Post 06 Jan 2012, 10:12

Nije tema, ali meni stvarno smeta obezvređivanje tog divnog pića. "Frajeri" se pale na vino, a ne znaju da pivska čaša isto mora biti široka, da u nju umočiš nos. U pivu moraju uživati sva osjetila. :)
Potpisi su za budale.
Beau

Post 06 Jan 2012, 10:16

Ne shvaćam što je tolko fino ni u vinu ni u pivi. :kava:
Osim što se možeš napit :ne zna:
Stitch
Head Honcho
Post 06 Jan 2012, 10:29

Hah, stvar ukusa - kao što ja ne razumijem tebe, koja ne voliš ni jedno ni drugo - tako i nepušači ne razumiju pušače. Ne shvaćaju da svaka cigareta i svaka cigara ima poseban okus. Da taj okus ovisi i o onom što piješ - dobra cigara i dobar konjak, primjerice, vrhunski su užitak. :cerek:

Ja volim jake. Gitanes ne mogu nabaviti, a obožavam te francuske cigarete zbog posebne arome koju im daje orijentalni duhan. Camel je sličan, Lucky Strike također - no kako su te mješavine mijenjali, već sam dugo na crvenom Marlboru kao vrsti koja se lako nabavlja i čiju mješavinu ne diraju. Mrzim kad to čine. :D
Potpisi su za budale.
baja

Post 06 Jan 2012, 10:35

Hekatonhir » wrote: Ja volim jake. Gitanes ne mogu nabaviti, a obožavam te francuske cigarete zbog posebne arome koju im daje orijentalni duhan. Camel je sličan, Lucky Strike također - no kako su te mješavine mijenjali, već sam dugo na crvenom Marlboru kao vrsti koja se lako nabavlja i čiju mješavinu ne diraju. Mrzim kad to čine. :D
preporučam, ako već nisi probao, nat sherman
Stitch
Head Honcho
Post 06 Jan 2012, 10:39

Nisam, ali hoću. Hvala. :)
Potpisi su za budale.
Beta ženka

Post 06 Jan 2012, 10:46

Tea Tree » wrote:

Jedino ne znam kako bih pivu ili neki alkohol pila da ne zapalim. Pogotovo ako je to navečer i negdje sam vani. Uh, nisam još za to spremna. :D
Znaš kako? Da se ubiješ od alkohola da ne znaš za sebe.

Ne znam je li tko od vas koji ste se odvikli imao ovakva iskustva.

Kad sam se zadnji put "ozbiljno" skidala i skinula s cigareta na gotovo 2 god. (naravno, opet pušim :rolleyes: :bonk:) - bilo je veselo na početku. Piješ više od ostatka društva. Ako se zapričaš s nekim i runde se redaju, samo grabaš čašu/kriglu. To je ono famozno "ne znaš kamo bi s rukama". Onaj pokret rukom od pepeljare do usta i nazad nadomjestila sam nesvjesno pokretom ruke od čaše do usta. Jednostavno su se ti pokreti - udvostručili - jer nije bilo onih intermezza s cigaretom. Još ako uzmemo da si nervozan od nepušenja pa još više lomiš rukama... :facepalm: Onda sam počela primjećivati da mi se čaša brže prazni nego ostalima. Pa sam počela naručivati vodu uz alkohol. Krigla pive i krigla vode, malo te čudno gledaju i društvo i konobari. :zubo: Jest da trčiš češće na wc, ali upalilo je. Ostala mi je ta navika i danas, iako pušim - jednostavno se bolje osjećam kad pijem vodu uz alkohol - sporije pijem, ne napijem se i sutradan nema problema s glavoboljom i sl.

Sad još samo odjebat cigarete jer mi se većinom gade, ali točno osjetim da nemam dovoljno snage za to. Nakon cijelog dana nepušenja zamiriše kad netko zapali. Ma ne mora nitko niti zapaliti. Dovoljno je da me nešto naživcira (a to je često :zubo:) i onda mi je najlakše - zapaliti. Kad je nekakav stres, žurba, hitno, treba brzo odlučiti - uzmem si 5 min da zapalim i razmislim u tih 5 min. Umjesto da nešto kažem kad ne bih trebala, a kopka me da kažem - zapalim. I tako. :D
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
Stitch
Head Honcho
Post 06 Jan 2012, 12:12

To s vodom uopće nije loš recept, ja je uvijek pijem kad se odlučim cijelu večer držati rakije. :D
Potpisi su za budale.
Tea Tree

Post 06 Jan 2012, 12:16

Hekatonhir » wrote:To s vodom uopće nije loš recept, ja je uvijek pijem kad se odlučim cijelu večer držati rakije. :D
OK za rakiju, ali ne mogu zamisliti vodu uz pivu. :misli: Ne, ne. :D
ombia

Post 06 Jan 2012, 12:22

Tea Tree » wrote:J
Ovako palim jednu za drugom, napamet, bezveze. I sve mi je više žao novca koji izgori u tim cigaretama.
Nemam nikakvu predodzbu koliko kosta kutija? Koliko je to novaca mjesecno?
samo je, eto, zbog političke (ne)korektnosti jedno društveno prihvatljivije od drugog
Pa ne samo zbot toga. Ja nemam problema s time da avion u kojem leti vozi pilot koji pusi cigaretu ili je pusio prije leta. Ali imam velikih problema da me vozi netko pod heroinom i zabrije da je oblak pred nama pista za sljetanje.
Beta ženka

Post 06 Jan 2012, 12:23

ombia » wrote:
Nemam nikakvu predodzbu koliko kosta kutija? Koliko je to novaca mjesecno?
19-22 kn, cca 2,5 - 3 €. :facepalm:
(osim ako se zaletiš do BiH ili Srbije, tamo su dvostruko jeftinije)
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
ombia

Post 06 Jan 2012, 12:29

BoDerek » wrote:Da, ima takvih ljudi.

Moja jedna frendica je prekomjerno uživala, i uživa još uvijek, u mnogim porocima. Ni na jedan se nije uspjela zakačit. Ni na pljuge. Jenostavno nije valjda ovisnički karakter :D . Ima mjeru.
Pa onda nije prekomjerno uzivala, barem ne sto se njene mjere tice. Onda je uzivala taman s mjerom ak se nije navukla.

22 kune kutija, dvije kutije dnevno 44 kune, opa pa skoro 200 eura mjesecno. :eek:
Vise me nikad nece peci savjest sto namam mjeru u kupnji knjiga. :zubo:
Stitch
Head Honcho
Post 06 Jan 2012, 12:34

ombia » wrote: Ali imam velikih problema da me vozi netko pod heroinom i zabrije da je oblak pred nama pista za sljetanje.
Valjda obrnuto. Ovako se ništa ne bi dogodilo. :D
Potpisi su za budale.
nina williams
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post 06 Jan 2012, 12:35

Zekoslawa » wrote: Kad čitavo djetinjstvo gledaš nekoga kako uživa u svakom dimu i svim ritualima vezanim uz taj dim, naprosto postaneš znatiželjan je li to baš toliko fino. Tako da sam možebitno bila malo napredna, i nije mi trebalo posebno objašnjavati da će ono početno gađenje brzo proći jer svima je tako bilo, a i ćaća je reka da je njemu tako bilo, a nu ga sad kako gušta. I bože moj, neću biti pionir, ali čim se počne prakticirati, računajte i na mene. :D
Kod mene ovog nije bilo. :zubo: Samo početno oduševljenje. Ja sam odmah ispušila prvu kutiju, nije u mene bilo 'prve cigarete'. Palila sam jednu za drugom...ondak sam ošla kupit novu kutiju.
Stitch
Head Honcho
Post 06 Jan 2012, 12:36

A jesi li uvlačila dim? Jesi klinac. :D
Potpisi su za budale.
Beta ženka

Post 06 Jan 2012, 12:44

Hekatonhir » wrote:A jesi li uvlačila dim? Jesi klinac. :D
I meni je prva cigareta bila nevjerojatno ukusna - nisam uvlačila dim. Kad sam počela uvlačiti - bljak. :zubo:
Tea Tree

Post 06 Jan 2012, 12:47

Hekatonhir » wrote:
Valjda obrnuto. Ovako se ništa ne bi dogodilo. :D
I ja baš gledam o čemu ona to. :ne zna:
Pa dobro, nije baš da će imati neke halucinacije od cigareta, ali još manje od heroina.
Ombia, nema halova od heroina. Probaj s nečim drugim, a mi ćemo svijetliti u različitim bojama ovisno o tome jesi li pogodila. :rofl:
nina williams

Post 06 Jan 2012, 13:05

Hekatonhir » wrote:A jesi li uvlačila dim? Jesi klinac. :D
Jesam.
Stitch
Head Honcho
Post 06 Jan 2012, 13:11

Tea Tree » wrote: Ombia, nema halova od heroina. Probaj s nečim drugim, a mi ćemo svijetliti u različitim bojama ovisno o tome jesi li pogodila. :rofl:
Ima, ima. O, i te kako. Ne u smislu koji očekuješ, nije to halucinogen, ali da možeš pomiješati san, javu i sve što se pomiješati može - možeš. :D
nina williams wrote: Jesam.
Ma kako, kako? Nemoguće je početniku popušiti kutiju - i ostati živ. :D

Ili si mislila da je nisi popušila odjednom, jednu za drugom?
Potpisi su za budale.
nina williams

Post 06 Jan 2012, 13:15

Hekatonhir » wrote:
Ma kako, kako? Nemoguće je početniku popušiti kutiju - i ostati živ. :D
Slago te je onaj ko ti je to reko. Živa sam. :zubo:
Hekatonhir » wrote:Ili si mislila da je nisi popušila odjednom, jednu za drugom?
Jednu za drugom. Baš tako. Neke sam palila jednu na drugu...neke sam i upaljačem. :rofl:
  • Information