Ja sam ušla u pubertet s 9 godina. Definitvno nisam bila sposobna odgovarati za sebe ili druge.Lastan » wrote: Pa koliko ja znam o tome, ulazak u pubertet = početak adolescencije. Dakle, prestanak djetinjstva. Čisto biološki.
Naravno da imamo i kulturne faktore, no sedmogodišnjak pod navalom hormona zbog kojih se ponaša i razvija kao da ima 11 ili 13… jest mlad kao dijete, i pitanje je gdje je kognitivno, no fiziološki dijete više baš i nije.
Dobna granica za seks
Ovom usranom konzumerističkom društvu fali ljubav, čast, srčanost, suosjećajnost i poštenje, a ne nikakav patriotizam, bogobojaznost, marljivost, spremnost na odricanje i prihvaćanje besmislenih kazni...
Pa ako zaustaviš pubertet, onda da, nastavljaš djetinjstvo.kuki » wrote:Ako se liječi od hormonalnog poremećaja koji je to izazvao, što se dešava, vraća se iz adolescencije u djetinjstvo? Biološki gledano, mislim. Ne trolam, zanima me.
Ali ako uđeš u pubertet (a nekako se podrazumijeva da se onda on normalno nastavlja), hormonalne i općenito razvojne promjene čine te više-ne-djetetom.
Dođe mi da dijete počnem definirati kao “bi li se pedofil palio na to”.

Inčrsting.Što se tiče mladolikosti, upravo mi pada na pamet da žene koje znam koje su prešle tridesetu i imaju djecu redovno izgledaju puno više u skladu s godinama od onih koje nemaju djecu! One bez djece izgledaju i do desetak godina mlađe.

Svačiji je uzorak premalen. No osim popularnoznanstvene literature u kojoj sam naišao na tu tezu, imam i nekoliko prijateljica koje su mi pričale o toj pojavi, svaka s različitim uzorkom. To pomalo podiže pouzdanost.Uzorak mi je premalen.

Netočno. Vozači B kategorije ne mogu s tom kategorijom voziti i tegljače.Aurora » wrote:Nije točno. Znastvenici su dokazali da sin kojeg je otac začeo u 80 godini ima istu očekivanu životnu dob kao i otac.
Ako se pitaš kakve to veze ima s konjskim trkama, drago mi je. Jer se to i ja pitam za tvoj post.
Jesam li ja i riječ rekao o očevima? Nisam.
Jesu li očevi u tom smislu bitni? Nisu.
A znaš zašto nisu? Jer za razliku od žena, koje imaju n jajašaca koja iz mjeseca u mjesec otpuštaju, uglavnom jedno po jedno, i koja se starenjem sve više kvare, muškarci spermu proizvode uvijek svježu.
Dakle, jasno je da će uspješnost kasnijeg rađanja prvenstveno ovisiti o ženskoj genetici, tj. o kvaliteti jajašaca preživjelih do te dobi.
Ma koliko ja smatrao da čovjek uvelike melje gluposti, ne vidim iz čega slijedi da govori o tome.Velika je šansa da Oliver govori o bolestima koje navodno uzrokuje namjerni pobačaj.
Pobačaj ne uzrokuje nikakve bolesti, ali Oliver je pro-lifer.
Mhm. Ako je tomu tako, mene zanima kako će točno odgađanje rađanja djece (i ne zaboravimo, veliko smanjenje broja trudnoća i djece), kod žena, utjecati na biologiju muškaraca i produljenje njihova života?Lastan » wrote: Erm… a dokazi za tvoju tvrdnju da ta veza nije uzročna jesu… koji točno?
Jer prosječni životni vijek pred kojih dvjesto godina nije bio toliko niži od današnjeg zbog drugačije biologije, već zbog drastično veće smrtnosti dojenčadi i djece. U međuvremenu smo smislili cjepiva protiv bolesti koje su kosile nimalo zanemariv postotak djece. Oni koji su preživjeli dječje bolesti nisu živjeli toliko puno kraće od nas.
I sad ja s jedne strane imam biologe koji kažu da je odgađanjem početka reproduktivne dobi moguće drastično produljiti životni vijek, a s druge tebe koja kažeš da je kauzalnost obratna. Biolozi imaju argumente za svoje tvrdnje, uključujući eksperimente na životinjama. Ti imaš Jane Austen.
Hm, kome li ću vjerovati? Naročito kad primijetim da tvoje pozivanje na Jane Austen ni na koji način ne govori ni u korist tvoje tvrdnje ni protiv moje. Štoviše, to je samo još jedna instanca argumenta na koji sam se pozivao u ranijem postu.
S obzirom da i muškarci žive dulje, neki je đavo je valjda produljio i njihove živote (tekuća voda, cjepiva, općeniti napredak medicine, manje naprodnog fizičkog rada- isto kao i kod žena) , a ne samo to što su dulji perid života mogli posvetiti "živjenju ko momak"- što je uobičajeno osobito zdrav način života, a manji skrbi za ženu i djecu.

Nego, da te pitam, ti stvarno misliš da to što žene kasnije rađaju nije, među ostalim (financijska neovisnost, prvenstveno i sebičnost, drugenstveno), i u uzročno-posljedičnoj vezi s time što se danas dulje živi?
U seksu možeš sjebati sebe i partnera. U prometu možeš sjebati sebe, suvozača, putnike na stražnjem sjedalu, pješake, bicikliste, motocikliste, putnike u drugom i trećem i petom automobilu.
Hm, je li veća odgovornost jebačina ili vožnja?
A onda se prisjetimo američkih država u kojima možeš dobiti vozačku dozvolu sa 16, a na seks moraš pričekati do 18. A na alkohol do 21.
Ukratko: kakve su ti to debilne isprike za argumente?
Daklem, da se ponovim. Naravno da je vožnja odgovornost. I naravno da je seks odgovornost. Ne velim ja da bih zabranila seks do 24-te. Samo mislim da je upustiti se u seks s 14 pogrešno. Jer doista ne mogu zamisliti neke razloge zašto bi to bilo dobro učiniti, a mogu ih se dosjetiti hrpu zbog kojih to nije baš najbolja ideja. S 14. godina si u pravilu u kurcu i lud ko šiba ionako. Samo ti još seks treba da ti zakomplicira život, ili te uvali u govna koja ćeš kusati ostatak života.
OK, priznajem da termin dijete nije medicinski točan. Koristila sam termin dijete kao razlikovni od termina "odrasla osoba" No, dobro, znači - adolescent, odnosno, osoba na prijalazu iz djeteta u odraslu osobu, pri čemu 14 godina svakako nije pri kraju tog razdoblja, prije će biti na početku.I ne: biološki, netko tko je ušao u pubertet nije dijete.
Drugo je pitanje je li kreten, ali to se pitanje može postaviti u bilo kojoj dobi.
A ti pokušaj – samo pokušaj, barem toliko da vidim da se trudiš – argumentirati makar koju od svojih tvrdnji.
Ja, bez ikakvih znanstvenih argumenata, osim toga je seks fizička i duhovna aktivnost s potencijalno krajnje neugodnim posljedicama, smatram da se radi o aktivnosti u koju bi se trebali upuštati odrasli ljudi svjesni zašto to čine, s kime to čine i što to za njih znači ili može značiti.
Ali teško da se što se seksa tiče ti i ja ikad možemo doći na zelenu granu. Ja se nikad neću moći složiti s tezom da seks nije "big deal", jer meni jest. I možemo mi tu sad laprdat od nemila do nedraga, ali se sastati nećemo.
Nek(v)arljiva.
Možda nisi znala, ali i muškarci imaju kromosom X.kukuriku » wrote:Mhm. Ako je tomu tako, mene zanima kako će točno odgađanje rađanja djece (i ne zaboravimo, veliko smanjenje broja trudnoća i djece), kod žena, utjecati na biologiju muškaraca i produljenje njihova života?

Da ne govorim o somatskim kromosomima koji se među spolovima ne razlikuju, a koji kodiraju koješta što utječe na životni vijek.
To što evolucijski pritisak djeluje na jednu točku ne znači da neće djelovati na cijelu vrstu; pogurneš li naslon stolice, svejedno će se čitava pomaknuti; čitav će se bicikl kretati iako samo okrećeš pedale.
Kao što rekoh, za dramatičan je porast očekivanog životnog vijeka najzaslužnija preventivna medicina, napose pri iskorjenjivanju dječjih bolesti.S obzirom da i muškarci žive dulje, neki je đavo je valjda produljio i njihove živote (tekuća voda, cjepiva, općeniti napredak medicine, manje naprodnog fizičkog rada- isto kao i kod žena) , a ne samo to što su dulji perid života mogli posvetiti "živjenju ko momak"- što je uobičajeno osobito zdrav način života, a manji skrbi za ženu i djecu.![]()
No očekivani je životni vijek neka prosječna vrijednost. Maksimalni životni vijek nije porastao ni izbliza toliko kao očekivani.
Ugrubo, očekivani životni vijek raste porastom životnog standarda. Maksimalni raste prirodnom selekcijom.
Mislim da je ta uzročnost minimalna, naročito uzmem li u obzir druge faktore.Nego, da te pitam, ti stvarno misliš da to što žene kasnije rađaju nije, među ostalim (financijska neovisnost, prvenstveno i sebičnost, drugenstveno), i u uzročno-posljedičnoj vezi s time što se danas dulje živi?
Jer imamo vrlo raširen romantičarski mem o nevinom djetinjstvu koje treba što je više moguće produljiti. Imamo kult mladosti. Imamo obrazovne sustave koji sve dulje drže djecu i mlade u svojim šapama. Imamo ekonomsku krizu općenito i krajnje neprijateljsku klimu za reprodukciju u ovoj državi.
Najveći i najjači razlozi za sve kasniju reprodukciju mislim da leže u tome. U kulturi gdje se svaka odgovornost odriče mladima jer “nisu još dovoljno zreli za to”, kao da se do zrelosti dolazi navršavanjem nekog broja godina umjesto pokušajima i naročito pogreškama.
Porast očekivanog životnog vijeka tu baš i ne figurira izravno.
Ja doista ne mogu zamisliti neke razloge zašto bi bilo dobro da 16-godišnjaci išta voze, pa makar i bicikl, a mogu ih se sjetiti hrpu zbog kojih to baš i nije najbolja ideja. Sa 16 godina si ionako u kurcu i lud ko šiba; samo ti još vožnja treba da ti zakomplicira život ili te ubije.Daklem, da se ponovim. Naravno da je vožnja odgovornost. I naravno da je seks odgovornost. Ne velim ja da bih zabranila seks do 24-te. Samo mislim da je upustiti se u seks s 14 pogrešno. Jer doista ne mogu zamisliti neke razloge zašto bi to bilo dobro učiniti, a mogu ih se dosjetiti hrpu zbog kojih to nije baš najbolja ideja. S 14. godina si u pravilu u kurcu i lud ko šiba ionako. Samo ti još seks treba da ti zakomplicira život, ili te uvali u govna koja ćeš kusati ostatak života.
Također doista ne mogu zamisliti razloge zašto bi bilo dobro da 14-godišnjaci upisuju strukovne škole u kojima nerijetko rukuju kojekakvom opasnom opremom. Ali mogu zamisliti mnoge zbog kojih to i nije najmudrije. Sa 14 godina si ionako lud ko šiba i totalno u kurcu; samo ti još treba nešto što će te opeći, porezati, otfikariti ti prst ili ruku ili oko… (A da ne spominjem da su pubertetlije kronično nespretni jer im se mijenjaju tjelesne proporcije.)
Je li ovo dosta ili moram pokazivati da se slična argumentacija može izvesti za apsolutno svaku aktivnost, od jedenja nožem i vilicom do odlaska u grad bez roditeljskog nadzora?
Postoji nešto zvano edukacija. Znam da je seksualno obrazovanje u Hrvatskoj još uvijek teški tabu, no ono u nekim dijelovima svijeta ne samo da postoji nego je i praktično i korisno.
A kad znaš koliko je tinejdžerskih frustracija i sjebanosti povezano sa seksom, a posebno s njegovim nedostatkom i nemogućnošću da se uopće pristupi jednako sjebanom suprotnom spolu – dakle, s kolizijom jednog od najjačih nagona i potpuno sjebanih društvenih normi na koju te nitko nije pripremio, pa čak ti ni rekao da postoji – padne ti na pamet da bi rašireniji tinejdžerski seks zapravo mogao smanjiti tinejdžersku sjebanost. Tim više što, ako netko zadrži neka od tinejdžerskih ponašanja u odraslijoj dobi, nerijetko kažemo da je nedojeban.
Ali to nipošto nije razlog da se osobu u tom razvojnom stadiju tretira kao dijete. Upravo suprotno.OK, priznajem da termin dijete nije medicinski točan. Koristila sam termin dijete kao razlikovni od termina "odrasla osoba" No, dobro, znači - adolescent, odnosno, osoba na prijalazu iz djeteta u odraslu osobu, pri čemu 14 godina svakako nije pri kraju tog razdoblja, prije će biti na početku.
A kako da dobiješ tu svijest osim da isprobaš?Ja, bez ikakvih znanstvenih argumenata, osim toga je seks fizička i duhovna aktivnost s potencijalno krajnje neugodnim posljedicama, smatram da se radi o aktivnosti u koju bi se trebali upuštati odrasli ljudi svjesni zašto to čine, s kime to čine i što to za njih znači ili može značiti.
Ja mislim da je hodanje fizička i duhovna aktivnost s potencijalno krajnje neugodnim posljedicama te bi se u nju trebali upuštati odrasli ljudi svjesni zašto to čine i što to njima znači ili može značiti.

U jednom od prvih Playboya na hrvatskom tržištu, uz njene obnažene fotografije, objavljen je i kraći intervju s Victoriom Silvstedt. U njemu je opisala svoje prvo seksualno iskustvo: u dobi od 13 godina, s vršnjakom iz iste škole ili čak razreda, više kao domaća zadaća nego nešto duhovno i uzvišeno i bla truć kenj ser.
Imali su seksualni odgoj, bili su informirani o svemu bitnom, pa su odlučili to i iskušati.
U Nizozemskoj roditelji prepuštaju djeci stanove na koju večer kad dovode partnere. Jer je bolje da se ševe u krevetu nego u parku. (Sličnu smo situaciju imali i moja sestra i ja dok smo odrastali.)
Seks je nešto što se uči. Kao i sve drugo.
Učiš što ti paše. Učiš, naravno, i što ti ne paše.
I kao što je djetetu puno lakše naučiti hodati nego odrasloj osobi, kao što je lakše učiti strani jezik dok nemaš toliko srama ako pogriješiš, kao što je lakše (ili čak jedino moguće) naučiti svirati violinu u mlađoj dobi, dok možeš podnijeti toliku količinu pogrešaka koje toliko jezivo zvuče, tako je i početničke pogreške u seksu bolje obaviti ranije. Mentalitet u kojemu je djevičanstvo nešto veliko i važno što se “mora pokloniti osobi za koju si sigurna da to zaslužuje”, gdje je prvi seks toliko važan, stvaraju se velika očekivanja koja se moraju iznevjeriti. Jednako bi bilo da tako podižeš očekivanja od vožnje bicikla nekome tko nikad nije sjeo na bicikl. Jer nitko ne odveze Tour de France prvi put kad sjedne na bicikl. Prvi put padne. I drugi i treći i peti, dok se ne nauči održavati.
Seks može i ne mora biti “big deal”. I može to biti na različite načine.Ali teško da se što se seksa tiče ti i ja ikad možemo doći na zelenu granu. Ja se nikad neću moći složiti s tezom da seks nije "big deal", jer meni jest. I možemo mi tu sad laprdat od nemila do nedraga, ali se sastati nećemo.
Način koji ti ovdje zagovaraš meni se čini izuzetno lošim i kontraproduktivnim.
Inače, u zemljama gdje se provodi zabrana točenja/prodaje alkohola mlađima od 18 ili 21 više je teških opijanja nego ondje gdje postoji kultura pijenja alkohola u manjim količinama od mlađe dobi. Kulture gdje je normalno da i dijete dobije razvodnjeno vino za nedjeljnim ručkom i gdje je umjereno konzumiranje alkohola nekakva norma (dakle, mediteransko područje) manje je teškog opijanja nego u zemljama kao što su Švedska, Velika Britanija ili SAD.
Iz nekog mi se razloga čini da je slično i sa seksom.
Vise su spavale u zivotu ili otkud to?kuki » wrote:A
Što se tiče mladolikosti, upravo mi pada na pamet da žene koje znam koje su prešle tridesetu i imaju djecu redovno izgledaju puno više u skladu s godinama od onih koje nemaju djecu! One bez djece izgledaju i do desetak godina mlađe.

U ranim tinejdžerskim godinama, da, ja zagovaram apstinenciju.JPK » wrote: Aha, dakle, problem je u tome što se cure sa starijim partnerom češće odlučuju na seks.
Dakle, ti zagovaraš što manje seksa da bi vjerojatnost prijenosa bila što manja.
Dakle, najbolje bi bilo da seksa uopće nema jer tada je vjerojatnost 0.
Dakle, ti zagovaraš apstinenciju.
Ne, čekam da se ti oporaviš od lobotomije pa da idemo zajedno.Jesi li se već učlanila u udrugu Grozd?
Znam, nije mi se dalo prepričavati ga pa sam pejstala što sam pejstala. Slučajno već dulje poznajem vještinu čitanja.BTW, članak koji si pejstala govori nešto sasvim drugo od onog što si napisala u postu.
Ne znam, nisam nikad razmišljala o tome. Ali, recimo, znala sam tridesettrogodišnjakinju bez djece koja je izgledala kao da ima 25, nisam nikad upoznala tridesettrogodišnjakinju s djecom koja je izgledala i dan mlađe od 33.

- Lord Byron
Ovo je zapravo sjajna prispodoba - ali, upravo za posve obrnuti stav.Lastan » wrote:Jer nitko ne odveze Tour de France prvi put kad sjedne na bicikl. Prvi put padne. I drugi i treći i peti, dok se ne nauči održavati.

Naime, vožnja bicikla se nauči padanjem samo ako se počne voziti prerano, ili se djetetu uvali bicikl kojem dijete nije doraslo.
Ukoliko se dijete s biciklom "upozna" postupno (bio bi teški offtopic da sad krenem detaljno pojašnjavati - ali, radi se fakat o postupnom svladavanju tehnike) i u dobi u kojoj je spremno za vožnju, onda je već i prva vožnja zadovoljstvo - nesigurno, bojažljivo, ali zadovoljstvo bez razbijenih zuba kao cijene učenja.
Potpuno ista stvar vrijedi i za seks: svako "učenje" u dobi dok netko još nije spreman za "vožnju" (a ta je dob posve individualna i ne može se odrediti jedinstvenom brojkom), rezultirat će vrlo skupim lekcijama i mogućim strahovima od izlaska na cestu.
Gle, svladavao sam i ja tehniku postupno. I počinio onu najgluplju od svih pogrešaka: pogledao dolje da vidim što radim.Lord Byron » wrote:Ovo je zapravo sjajna prispodoba - ali, upravo za posve obrnuti stav.
Naime, vožnja bicikla se nauči padanjem samo ako se počne voziti prerano, ili se djetetu uvali bicikl kojem dijete nije doraslo.
Ukoliko se dijete s biciklom "upozna" postupno (bio bi teški offtopic da sad krenem detaljno pojašnjavati - ali, radi se fakat o postupnom svladavanju tehnike) i u dobi u kojoj je spremno za vožnju, onda je već i prva vožnja zadovoljstvo - nesigurno, bojažljivo, ali zadovoljstvo bez razbijenih zuba kao cijene učenja.

Jednostavno, padovi su dio učenja. I hodanja i vožnje biciklom i svega (nećeš mi valjda reći da se i padovi pri učenju hodanja događaju kad dijete prerano počne učiti?). Što god da učiš, pogriješit ćeš.
Nitko ne kaže da moraš razbiti zube pri padu. Ali je prilično izvjesno da ćeš pasti.
Ti si upoznat s činjenicom da najkvalitetniji programi seksualnog obrazovanja zapravo potiču na odgađanje prvog seksa?Lastan » wrote: Postoji nešto zvano edukacija. Znam da je seksualno obrazovanje u Hrvatskoj još uvijek teški tabu, no ono u nekim dijelovima svijeta ne samo da postoji nego je i praktično i korisno
padne ti na pamet da bi rašireniji tinejdžerski seks zapravo mogao smanjiti tinejdžersku sjebanost.

Ne razumijem što se zapravo dobije ranim početkom seksualnog života, osim eventualno spolne bolesti.
Dokle?kuki » wrote: Ti si upoznat s činjenicom da najkvalitetniji programi seksualnog obrazovanja zapravo potiču na odgađanje prvog seksa?
Jesi li čitala moje gornje postove?Ne razumijem što se zapravo dobije ranim početkom seksualnog života, osim eventualno spolne bolesti.
Jesam. I zaista mi nije jasno kako sjebanom tinejdžeru koji je frustriran time što ne zna ostvariti nekakav zadovoljavajuć odnos s nekom frustriranom tinejdžericom pomaže seks. Seks nije bolji nego što su ljudi koji ga prakticiraju, i nije lijek za sjebanost. Dakle, sjebani tinejdžeri se sjebano seksaju. Od toga mogu biti samo sjebaniji.
Sjećaš se što sam govorio o edukaciji?kuki » wrote:Jesam. I zaista mi nije jasno kako sjebanom tinejdžeru koji je frustriran time što ne zna ostvariti nekakav zadovoljavajuć odnos s nekom frustriranom tinejdžericom pomaže seks. Seks nije bolji nego što su ljudi koji ga prakticiraju, i nije lijek za sjebanost. Dakle, sjebani tinejdžeri se sjebano seksaju. Od toga mogu biti samo sjebaniji.
Sad je nikakva. A to znači da se seks tabuizira, da se odnosi među spolovima unekoliko tabuiziraju (paradoksalno, svim temama i savjetima u kojekakvim časopisima unatoč), i naravno da su tinejdžeri sjebani. Pa i da se u ovakvoj situaciji sjebano seksaju, što je još uvijek bolje nego da se sjebano poseksaju sa 25 godina. I to po prvi put. Tinejdžersku sjebanost prerasteš.
Živimo u kulturi u kojoj neki aspekti geekovštine postaju mainstream: nekad je danonoćno sjedenje pred računalom, u kombinaciji s nikakvom fizičkom aktivnošću, kojekakvom prehranom i izbjegavanjem izravnih interpersonalnih kontakata, bilo rezervirano za knjiške crve, štreberčine (ili, kako to i dan-danas prevodi HRT u svojoj vjekovnoj praksi držanja koraka s modernim slengom otprije 40 godina, šmokljane). Danas je to životni stil prosječnog klinca. I seksualni je odgoj tim nužniji – sve je ograničenije i neseksualno druženje s drugim ljudima, pa i vršnjacima, te će biti sve teže ostvariti nekakve zadovoljavajuće odnose.
Nego, nisi mi odgovorila na prvo pitanje.

Pa ovaj tvoj "argument spolnih bolesti" vrijedi jednako za četrnaestogodišnjake kao i dvadesetogodišnjake. I jedni i drugi će jednako smanjiti vjerojatnost za obolijevanje ako odgađaju seks.kuki » wrote: U ranim tinejdžerskim godinama, da, ja zagovaram apstinenciju.
Ne, čekam da se ti oporaviš od lobotomije pa da idemo zajedno.
A to ga čini još glupljim od Grozdovog - njihov je sasvim valjan u njihovom sustavu vrijednosti (iako je glup pošto zanemaruje ljudsku prirodu), ali tvoj je jednostavno pogrešan.
Biti i mniti svemiropolisno
A kakva je ljudska priroda? Mislim, je li to nešto univerzalno, biološko - ili društveno, ili možda čak 'individualno'?JPK » wrote:Pa ovaj tvoj "argument spolnih bolesti" vrijedi jednako za četrnaestogodišnjake kao i dvadesetogodišnjake. I jedni i drugi će jednako smanjiti vjerojatnost za obolijevanje ako odgađaju seks.
A to ga čini još glupljim od Grozdovog - njihov je sasvim valjan u njihovom sustavu vrijednosti (iako je glup pošto zanemaruje ljudsku prirodu), ali tvoj je jednostavno pogrešan.
Meni se čini očito, da je ljudska 'priroda' zapravo nedefiniran pojam; jer ljudi čisto iz praktičnih razloga formiraju 'društvo', a to društvo onda značajno utječe na psihu pojedinaca koji odrastaju u tom društvu. Moglo bi se tvrditi da se i nečija 'priroda', na taj način formira: u rascjepu između biološkog i socijalnog.
Jer evo, Lastan npr. tvrdi da je 'monogaman'. Je li ta njegova monogamija izraz njegove 'prirode' - ili nečega društveno uvjetovanog? Koji god odgovor bio na to pitanje - i dalje nećeš moći reći što bi 'trebalo' biti. Dakle: bi li Lastan 'trebao' biti poligaman, ili ne bi. A još manje se može govoriti o budućim generacijama. Primjerice: bi li Lastan 'trebao' utjecati na to da njegova djeca budu monogamna ili poligamna? Ili bi 'trebao' pustiti da budu onakva kakva 'jesu', što je u principu samo drugi način za izreći, da bi 'trebao' pustiti društvu u globalu da 'utječe' na to.

Ti znaš da je za mlađe adolescentice vjerojatnost da će se zaraziti spolnom bolešću sretnu li je veća, i da su posljedice veće nego kasnije, zbog fizičke nezrelosti?JPK » wrote: Pa ovaj tvoj "argument spolnih bolesti" vrijedi jednako za četrnaestogodišnjake kao i dvadesetogodišnjake. I jedni i drugi će jednako smanjiti vjerojatnost za obolijevanje ako odgađaju seks.
Eto, sad znaš.
Dakle, ne, argument ne vrijedi jednako za četrnaestogodišnjakinje i dvadesetogodišnjakinje.
Kako misliš, dokle? Tinejdžeri izloženi

Nemam pojma koliko kasnije.
Kako zamišljaš dobru seksualnu edukaciju?Lastan » wrote:Sjećaš se što sam govorio o edukaciji?
Nije mi toliko bitno koliko konkretno kvalitetni programi odgađaju početak seksualnog života. Bitno mi je gdje ti misliš da bi granica trebala biti; očito ni ti kvalitetni programi ne odgađaju do neke konkretne granice čim je ne možeš citirati. Ako griješim, citiraj.kuki » wrote:Kako misliš, dokle? Tinejdžeri izloženikvalitetnim programima SE započinju seksualni život kasnije od vršnjaka koji ne stječu nikakvu formalnu seksualnu edukaciju ili je ona loša (nisam sigurna, ali čini mi se da apstinencijski programi SE požuruju početak seksualnog života).
Nemam pojma koliko kasnije.

U ciljevima ili metodama? Jer o metodama sigurno ne mogu posebno kompetentno govoriti, a o ciljevima sam poprilično toga već rekao.Kako zamišljaš dobru seksualnu edukaciju?
dakle, upravo si priznala da daješ nevažeći argumentkuki » wrote:.
Znam, nije mi se dalo prepričavati ga pa sam pejstala što sam pejstala. Slučajno već dulje poznajem vještinu čitanja.
na pdfu O svemu ozbiljno.
hoće li i ovo biti kao i tučenje djece?
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Još uvijek ne znam. Zašto je vjerojatnost da će se zaraziti veća? Imaju užu pičku, pa je više trenja?kuki » wrote: Ti znaš da je za mlađe adolescentice vjerojatnost da će se zaraziti spolnom bolešću sretnu li je veća, i da su posljedice veće nego kasnije, zbog fizičke nezrelosti?
Eto, sad znaš.
Dakle, ne, argument ne vrijedi jednako za četrnaestogodišnjakinje i dvadesetogodišnjakinje.

Posljedice kojih točno bolesti su veće, za koliko veće, i kolika je incidencija dotičnih bolesti? Bez ovih brojki tvoja izjava ništa ne znači, sve i da je točna.
Pa valjda - od osobe koja počne sa, ne znam, 20, ova koja počne sa 14 godina, 6 godina dulje je izložena svijetu seksa i veća je mogućnost da nešto pobere. Logično jeJPK wrote: Još uvijek ne znam. Zašto je vjerojatnost da će se zaraziti veća? Imaju užu pičku, pa je više trenja?![]()
Posljedice kojih točno bolesti su veće, za koliko veće, i kolika je incidencija dotičnih bolesti? Bez ovih brojki tvoja izjava ništa ne znači, sve i da je točna.

Usprkos tome, s obzirom da zakonski mora postojat granica, 14 godina mi se čini prihvatljivo, a od osobe do osobe je da, bez obzira na zakon, krene s seksom kad misli da je spreman/spremna.
Ona je rekla nešto sasvim drugo, da će mlađa osoba kad sretne nositelja imati veću vjerojatnost da dobije bolest.blue » wrote: Pa valjda - od osobe koja počne sa, ne znam, 20, ova koja počne sa 14 godina, 6 godina dulje je izložena svijetu seksa i veća je mogućnost da nešto pobere. Logično je
Ovaj argument o duljini isto nema smisla, i to na više nivoa. Prvo, njime se jednako može opravdavati cijeli niz stvari, od apstinencije, preko što rjeđeg seksa bez obzira na dob, do ranog prestajanja sa seksom (recimo, nakon 35. godine). Netko tko nema skrivenu motivaciju (kao što kuki ima) bi trebao sve to zagovarati, a ne samo u slučaju maloljetničkog seksa.
Drugo, tim argumentom se može ograničavati i odugovlačiti s cijelom nizom drugih aktivnosti, poput izlaska na cestu. Zašto bi četrnaestogodišnjak išao na cestu bez prijeke potrebe, pa svako malo netko pogine. No, razuman čovjek će ipak pustiti dijete na cestu, prethodno ga upoznavši s rizicima i znanjima potrebnim za minimizaciju rizika.
A ok, to kada sretne ne ako sretne nisam ubrala. I o tome nemam pojma.JPK » wrote: Ona je rekla nešto sasvim drugo, da će mlađa osoba kad sretne nositelja imati veću vjerojatnost da dobije bolest.
Pa nije argument za ništa, tek vjerojatnost.Ovaj argument o duljini isto nema smisla, i to na više nivoa. Prvo, njime se jednako može opravdavati cijeli niz stvari, od apstinencije, preko što rjeđeg seksa bez obzira na dob, do ranog prestajanja sa seksom (recimo, nakon 35. godine). Netko tko nema skrivenu motivaciju (kao što kuki ima) bi trebao sve to zagovarati, a ne samo u slučaju maloljetničkog seksa.
Drugo, tim argumentom se može ograničavati i odugovlačiti s cijelom nizom drugih aktivnosti, poput izlaska na cestu. Zašto bi četrnaestogodišnjak išao na cestu bez prijeke potrebe, pa svako malo netko pogine. No, razuman čovjek će ipak pustiti dijete na cestu, prethodno ga upoznavši s rizicima i znanjima potrebnim za minimizaciju rizika.
Ne, nego sam rekla jedan argument, a za drugi sam našla sažetak članka kojeg mi se nije dalo prepričavati pa sam ga samo kopipejstala.Pješčana » wrote: dakle, upravo si priznala da daješ nevažeći argument
na pdfu O svemu ozbiljno.
hoće li i ovo biti kao i tučenje djece?
Što je tu nevažeće?

Đepika, evo: (Klamidija) Najčešća u dobi od 15- 25 godine života, zbog ranog započinjanja spolnih odnosa , čestih promjena partnera i nezrelosti sluznica.
http://www.virogena.hr/stranice/spolno-prenosive.html
(Rizični faktori za rak cerviksa)
Early sexual activity – Immature cells are more easily affected by HPV, therefore, having sex before age 18 places women at greater risk.
http://www.symptomsofcervicalcancer.net/
Because of their urogenital and immunological immaturity, adolescent girls are more likely to contract an STI, to have no symptoms, and are harder to diagnose than males (Rounds, in press).
ssw.unc.edu/mch/presentation/risky_sex_presentation_nicholson.ppt
Btw, i na ovo sam naišla, Lastane, baci pogled.
(Ovo isto neću prepričati, nadam se da se neće pojaviti nitko diskutabilno razvijene vještine čitanja tko će to proglasiti nevažećim argumentom.

Although unprotected premature sexual activity is associated with well-defined biologic risks of sexually transmitted disease and pregnancy, the concomitant psychosocial risks are less well documented. The strength of association (odds ratio) of coital status with other risk behaviors and feelings was examined in 1504 junior high school students. Among the 12 through 16-year-old students, 63% of the boys and 36% of the girls were nonvirginal (had had intercourse at least once). The proportion of sexually experienced boys and girls increased with age. Nonvirginal boys and girls were significantly (P < .001) more likely than their virginal cohorts to engage in other activities considered risky. The odds ratios for nonvirginal youth ranged from 3.5 for girls having used drugs other than alcohol or marijuana, to 10.4 for girls having used marijuana. Nonvirginal boys and girls were also at significantly greater risk for engaging in minor delinquent acts and having school problems. Nonvirginal girls (but not boys) were 6.3 times more likely to report having attempted suicide. The strength of associations with feelings was weaker. Nonvirginal girls were at slightly greater risk for reporting feeling lonely, feeling upset, and having difficulty sleeping. A significant proportion of the students reported sexual experience and ever use of alcohol or marijuana (45% of boys, 27% of girls). There were strong age effects so that by age 15 years, 63% of the boys and 50% of the girls reported experience with both activities. The data suggest that early sexual experience among adolescents is associated with other potentially health-endangering behaviors and that the syndrome of problem behaviors is important in this age group.
http://www.jstor.org/pss/354014
-
- Information
-