Ljudi?nodens » wrote:Kako ćeš znati da je netko selektivno pristojan?
Npr. ako je neki lik uvijek pristojan prema tebi, i prema drugima, ako si ti u blizini. Kako znaš da nije nepristojan prema nekim npr. nepoznatim ljudima u okolnostima za koje ti nećeš znati?
No dobro, recimo da se mogu složiti da ako nekog znaš više godina i uvijek je konzistentno pristojan u svim okolnostima, a često ga višaš, da se *nešto* (pozitivno, npr.) iz toga može zaključiti. Ipak, stječem dojam da ljudi u principu mnogo 'brže' dođu do zaključka da je netko 'pristojan'. Ono, primjerice, nakon što se u tri navrata osvjedoče da je tako.
Šta me briga za ljude. Ljudi su mahom tulavi.

Govorim kako ja i na osnovu čega procjenjujem. A procjenjujem dobro, ne da se hvalim sad, ali tako je.

I naravno da za ljude s kojima npr. radim, živim, vrlo često ih susrećem, vrlo dobro znam jesu li ili nisu i pod kojim su uvjetima i prema kome i u kojim situacijama selektivno ljubazni. Kako? Pa gledam, slušam, mislim, ne hodam zatvorenih očiju, ušiju i s mozgom na paši.
Za one koje vidim dvaput u životu, sasvim mi je dovoljno da su ljubazni prema meni. Prodavačica u dućanu, medicinska sestra i to, jel. Ako i nisu, to je više njihov nego moj problem. Nije da baš noćima razmišljam jesu li i inače dobri ljudi ili možda po noći love maloljetnike da bi pojeli njihovu jetru s malo Chiantia.