Koliko vam je važno poštovanje?

Mjesto za mrvu ozbiljnije rasprave
kukuriku

Post 02 Jan 2012, 17:47

nodens » wrote:Kako ćeš znati da je netko selektivno pristojan?

Npr. ako je neki lik uvijek pristojan prema tebi, i prema drugima, ako si ti u blizini. Kako znaš da nije nepristojan prema nekim npr. nepoznatim ljudima u okolnostima za koje ti nećeš znati?

No dobro, recimo da se mogu složiti da ako nekog znaš više godina i uvijek je konzistentno pristojan u svim okolnostima, a često ga višaš, da se *nešto* (pozitivno, npr.) iz toga može zaključiti. Ipak, stječem dojam da ljudi u principu mnogo 'brže' dođu do zaključka da je netko 'pristojan'. Ono, primjerice, nakon što se u tri navrata osvjedoče da je tako. :cerek:
Ljudi?
Šta me briga za ljude. Ljudi su mahom tulavi. :zubo:
Govorim kako ja i na osnovu čega procjenjujem. A procjenjujem dobro, ne da se hvalim sad, ali tako je. :xlux:

I naravno da za ljude s kojima npr. radim, živim, vrlo često ih susrećem, vrlo dobro znam jesu li ili nisu i pod kojim su uvjetima i prema kome i u kojim situacijama selektivno ljubazni. Kako? Pa gledam, slušam, mislim, ne hodam zatvorenih očiju, ušiju i s mozgom na paši.

Za one koje vidim dvaput u životu, sasvim mi je dovoljno da su ljubazni prema meni. Prodavačica u dućanu, medicinska sestra i to, jel. Ako i nisu, to je više njihov nego moj problem. Nije da baš noćima razmišljam jesu li i inače dobri ljudi ili možda po noći love maloljetnike da bi pojeli njihovu jetru s malo Chiantia.

Nek(v)arljiva.
nodens

Post 02 Jan 2012, 18:29

kukuriku » wrote:Ljudi?
Šta me briga za ljude. Ljudi su mahom tulavi. :zubo:
A jesi li pristojna prema tulavim ljudima, ili nisi, nego onako, selektivno? :cerek:
kukuriku » wrote:Govorim kako ja i na osnovu čega procjenjujem. A procjenjujem dobro, ne da se hvalim sad, ali tako je. :xlux:
Ja moram priznat da nemam tolikog povjerenja u svoje sposobnosti procjenjivanja. :zubo:
kukuriku » wrote:I naravno da za ljude s kojima npr. radim, živim, vrlo često ih susrećem, vrlo dobro znam jesu li ili nisu i pod kojim su uvjetima i prema kome i u kojim situacijama selektivno ljubazni. Kako? Pa gledam, slušam, mislim, ne hodam zatvorenih očiju, ušiju i s mozgom na paši.
Hmm ovo zvuči zanimljivo... imaš li kakav primjer? Recimo, nekog lika koji je dosljedno selektivno pristojan. Znači, ne ono da mu se 'omakne' tu i tamo, nego baš redovito - pristojan prema grupi A, nepristojan prema grupi B?
Tea Tree

Post 02 Jan 2012, 23:18

Većina ljudi je manje više elementarno pristojna, a poneki odu korak dalje pa su i ljubazni. Ali da se toliko cijeni ta elementarana pristojnost, još ako je začinjena ljubaznošću - e, to nisam znala.

Cijeni se toliko da vas ima tu podosta koji vjerujete da je to čak poštovanje. Dakle, smatrate da ta ljubaznost (opcija za napredne :D ) nije proračunato ponašanje s ciljem lakšeg i bržeg dobivanja željenog od druge strane ili naprosto ostavljanja dobrog dojma. Ne. Vjerujete da takvo postupanje stvarno ima težinu, da ste drugoj strani "dali" nešto, da ta druga strana osjeća da ste joj iskazali poštovanje. Onako, ljudski, jel'.

Moram priznati da sam začuđena. Nisam pojma imala da ljudi misle da te sitne stvari imaju takvu težinu i da stoji takav ponos iza takvog ponašanja, ponos i dika čuvenim dobrim odgojem.
Kažem težinu jer pojmu poštovanja svi pristupaju na način kao da zaista i ima neku težinu.

Kako god bilo i s koje god strane pogledam, ne mogu naći poštovanja u tim, više puta spomenutim, pristojnostima i ljubaznostima.
Ja bih smislen odgovor na pitanje što je poštovanje.

P.S. Ajde, znam da možete, čitala sam vas većinu tamo prije nego što sam i ja počela pisati. Nema izvlačenja. :E :D
nodens

Post 03 Jan 2012, 00:18

Tea Tree » wrote: Ja bih smislen odgovor na pitanje što je poštovanje.
Hekatonhir je kopirao definiciju s hjp-a, a ja sam to sažeo u 'unutrašnje priznavanje vrijednosti neke osobe', čime nismo postali mnogo pametniji, jer je onda dalje pitanje što znači 'vrijednost' osobe kao takve. Bez da, naime, *tebi* ima neku (uporabnu :zubo: LOL) 'vrijednost'.
Bara huda

Post 03 Jan 2012, 00:22

Tea Tree » wrote:Većina ljudi je manje više elementarno pristojna, a poneki odu korak dalje pa su i ljubazni. Ali da se toliko cijeni ta elementarana pristojnost, još ako je začinjena ljubaznošću - e, to nisam znala.
Ta sam. :D
Bas cijenim elementarnu pristojnost. Ljubaznost je dodatni bonus, ali elementarna nepristojnost mi je turn off u odnosu s nekim.
I ne cini mi se da je vecina ljudi elementarno pristojna.
Cijeni se toliko da vas ima tu podosta koji vjerujete da je to čak poštovanje. Dakle, smatrate da ta ljubaznost (opcija za napredne :D ) nije proračunato ponašanje s ciljem lakšeg i bržeg dobivanja željenog od druge strane ili naprosto ostavljanja dobrog dojma. Ne. Vjerujete da takvo postupanje stvarno ima težinu, da ste drugoj strani "dali" nešto, da ta druga strana osjeća da ste joj iskazali poštovanje. Onako, ljudski, jel'.
Za mene to jest jedan oblik postovanja druge osobe. Najobicniji pozdrav pri ulasku u ducan ili lift je znak da si tu osobu primjetio, da, iako nemas s njom nikave veze i nikad je vise neces sresti, je ona u tom trenu bila prisutna u mom zivotu. Nista mi ne znaci, kao ni ja njoj, ali nije zrak ili stvar koju ne moram ni primjetiti. Nece mi dan pokvarit ako mi se ne odzdravi niti cu misliti o tome, ali meni je ugodno pozdraviti u takvim situacijama. Bez ocekivanja protuusluge.
Moram priznati da sam začuđena. Nisam pojma imala da ljudi misle da te sitne stvari imaju takvu težinu i da stoji takav ponos iza takvog ponašanja, ponos i dika čuvenim dobrim odgojem.
Kažem težinu jer pojmu poštovanja svi pristupaju na način kao da zaista i ima neku težinu.
Ne bih rekla da se narocito ponosim time. To je tako kako je, kako se ponasam. No znam osjetiti sram kad naknadno vidim da se nisam ponjela kako mislim da sam trebala. Ali necu rezat zile i hodat po zeravici da se kaznim. :D
Kako god bilo i s koje god strane pogledam, ne mogu naći poštovanja u tim, više puta spomenutim, pristojnostima i ljubaznostima.
Ja bih smislen odgovor na pitanje što je poštovanje.
A ako te banalne pristojnosti i ljubaznost nema, smatras li to nepostovanjem druge osobe ili necim drugim?

P.S. Ajde, znam da možete, čitala sam vas većinu tamo prije nego što sam i ja počela pisati. Nema izvlačenja. :E :D
Ne znam to opisati ali svatko ima svoj osjecaj kad se osjeti postovano od druge strane ili ne. :ne zna:
Tea Tree

Post 03 Jan 2012, 00:49

nodens » wrote:
Hekatonhir je kopirao definiciju s hjp-a, a ja sam to sažeo u 'unutrašnje priznavanje vrijednosti neke osobe', čime nismo postali mnogo pametniji, jer je onda dalje pitanje što znači 'vrijednost' osobe kao takve. Bez da, naime, *tebi* ima neku (uporabnu :zubo: LOL) 'vrijednost'.
Već 15 minuta pokušavam nešto napisati i stalno me nešto prekine, valjda sada neće.

Definicija s HJP kaže ovako:
poštovati (koga, što): osjećati i izražavati svijest o tome da tko ili što posjeduje dobre i poželjne odlike; štovati, uvažavati, cijeniti.
Evo, moram reći da nisam baš presretna s tom definicijom. To može biti definicija koja će se uvažiti kao odgovor na nekom testu ili slično, ali mi se u kontekstu ove rasprave čini manjkavom.
Svjesna da pojedini ljudi imaju neke dobre i poželjne odlike, ne mogu reći da te iste ljude poštujem.
Mogu iskazati divljenje pa i uvažavati i cijeniti.
Mislim da cijeniti nekoga nije isto kao i poštovati. Blisko, ali ne isto.
Ne znam objasniti razliku, jer nismo još ništa utvrdili. :zubo:

Ne mora osoba meni imati neku uporabnu vrijednost :D , može imati samo vrijednost, ali bih onda rekla da tu osobu cijenim, možda joj se i divim.
Tea Tree

Post 03 Jan 2012, 01:23

Bara huda » wrote: Ta sam. :D
Bas cijenim elementarnu pristojnost. Ljubaznost je dodatni bonus, ali elementarna nepristojnost mi je turn off u odnosu s nekim.
I ne cini mi se da je vecina ljudi elementarno pristojna.
Ne cijenim elementarnu pristojnost, podrazumijevam da će netko civiliziran biti pristojan.
Ne padam u nesvijest od sreće kad je netko ljubazan.
Za mene to jest jedan oblik postovanja druge osobe. Najobicniji pozdrav pri ulasku u ducan ili lift je znak da si tu osobu primjetio, da, iako nemas s njom nikave veze i nikad je vise neces sresti, je ona u tom trenu bila prisutna u mom zivotu. Nista mi ne znaci, kao ni ja njoj, ali nije zrak ili stvar koju ne moram ni primjetiti. Nece mi dan pokvarit ako mi se ne odzdravi niti cu misliti o tome, ali meni je ugodno pozdraviti u takvim situacijama. Bez ocekivanja protuusluge.
Kako misliš znak da si osobu primijetila? Možeš ući u lift da ne primijetiš da unutra nekoga ima? U kakvim se to liftovima voziš? :D
Ugodno ti je pozdraviti? Onako, baš ugodu osjećaš? Pretjeruješ.
To je ipak samo znak da si pristojna i da nisi slijepa.
Ne bih rekla da se narocito ponosim time. To je tako kako je, kako se ponasam. No znam osjetiti sram kad naknadno vidim da se nisam ponjela kako mislim da sam trebala. Ali necu rezat zile i hodat po zeravici da se kaznim. :D
Sram osjetiš jer misliš da si moguće ostavila loš dojam o sebi pred nekim. Moguće i da ti prođe kroz glavu: joooj, što će sad čovjek misliti o meni?
A ako te banalne pristojnosti i ljubaznost nema, smatras li to nepostovanjem druge osobe ili necim drugim?
Ako te banalne pristojnosti i ljubaznosti nema, onda smatram da te banalne pristojnosti i ljubaznosti nema.
Ne, ne smatram to nepoštovanjem druge osobe.
Nešto ranije je netko spomenuo selektivnu pristojnost pa smo sada došli otprilike do selektivnog poštovanja.
Netko nepristojan se može kamuflirati neko vrijeme, ali će "istina izaći iz njega" kad tad.
Dakle, ili je netko kadar biti nepristojan općenito ili ne.

Npr. ja često kasnim. Na bilo koje mjesto, bilo koji dogovor, s bilo kime. Ne ponosim se time, to sad pričam jer će mi poslužiti za ilustraciju.
U par navrata su mi ljudi rekli da kasnim na dogovor s njima jer ih ne poštujem. :rofl:
Onako, stvarno? Stvarno netko misli da razmišljam dok idem prema mjestu dogovora: aha, dogovorila sam se sa X, baš me briga, zakasnit ću? Ili: aha, dogovorila sam se sa Y, moram požuriti da ne zakasnim, možda bih trebala doći i nešto ranije?
Opet dolazimo na ego trip. Ljudi vole misliti da se nešto (makar i loše) događa zbog njih, da ima veze s njima, da je upereno protiv njih.
Ja naprosto kasnim. Loša organizacija, loša procjena vremena, našlo bi se razloga.
I nema veze ni sa kim drugim osim sa mnom samom.
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 290 times
Been thanked: 346 times
Post 03 Jan 2012, 01:41

Tea Tree » wrote: Mislim da cijeniti nekoga nije isto kao i poštovati. Blisko, ali ne isto.
Isto je.
Potpisi su za budale.
nina williams
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post 03 Jan 2012, 01:41

Tea Tree » wrote: Svjesna da pojedini ljudi imaju neke dobre i poželjne odlike, ne mogu reći da te iste ljude poštujem.
Mogu iskazati divljenje pa i uvažavati i cijeniti.
Mislim da cijeniti nekoga nije isto kao i poštovati. Blisko, ali ne isto.
Ne znam objasniti razliku, jer nismo još ništa utvrdili. :zubo:

Ne mora osoba meni imati neku uporabnu vrijednost :D , može imati samo vrijednost, ali bih onda rekla da tu osobu cijenim, možda joj se i divim.
Ja valaj ne mogu. Meni je divljenje "veće" od poštovanja, ono mi podrazumijeva nešto blisko idolpoklonstvu. Mogu se diviti postupku, ne osobi. Ustvari, teoretski mogu i osobi, al takve nisam upoznala. Ima ih par što dobro zvuče na papiru, al mislim da ni to ne bi dobro išlo u stvarnosti.

Poštujem onog/ono što mi se sviđa, a istodobno ga se može objektivno pozitivno cijeniti. (I ne nije zajeb, iako možda tako zvuči. Meni se sviđa hrpa stvari, postupaka, pa čak i ljudi, koji se ne mogu kao pozitivni (o)cijenit.:zubo:Ili, da bidnem i prepotentna, koje ni ja sama ne mogu pozitivno cijenit. Take ne poštujem, samo mi se sviđaju.)
Tea Tree

Post 03 Jan 2012, 01:46

nina williams » wrote:Ja valaj ne mogu. Meni je divljenje "veće" od poštovanja, ono mi podrazumijeva nešto blisko idolpoklonstvu. Mogu se diviti postupku, ne osobi. Ustvari, teoretski mogu i osobi, al takve nisam upoznala. Ima ih par što dobro zvuče na papiru, al mislim da ni to ne bi dobro išlo u stvarnosti.
Znam curu, prilično mladu, 24 godine, koja je u roku završila jedan faks, a kad je bila negdje na trećoj godini tog faksa, upisala je i drugi, na kojem redovno daje ispite.
Uz to radi. Ne radi u firmi s radnim vremenom od 8 sati, ima vlastite projekte koji joj donose neke pare.
Redovito izlazi van i radi sve što se inače radi kad se izađe. :zubo:
Aha, ima i dečka pa i na njega "troši" vrijeme.
Ja joj se divim pa ti to zovi idolopoklonstvom.
Stitch
Head Honcho
Post 03 Jan 2012, 01:48

Svi glagoli - i poštovati i uvažavati i cijeniti - komotno se mogu rabiti kao sinonimi. Nemojte se vrtjeti oko toga, zaplest ćete se u pizdarije. I svi podrazumijevaju da prema nekom nešto osjećate i izražavate. A izražavate vlastiti stav da je ta osoba zbog nečega vrijedna. Je li to objektivna vrijednost ili vaša iluzija, projekcija - nebitno je.
Potpisi su za budale.
Tea Tree

Post 03 Jan 2012, 01:50

Hekatonhir » wrote:Svi glagoli - i poštovati i uvažavati i cijeniti - komotno se mogu rabiti kao sinonimi. Nemojte se vrtjeti oko toga, zaplest ćete se u pizdarije. I svi podrazumijevaju da prema nekom nešto osjećate i izražavate. A izražavate vlastiti stav da je ta osoba zbog nečega vrijedna. Je li to objektivna vrijednost ili vaša iluzija, projekcija - nebitno je.
A, bogami, i ta ti je. :D
Išla sam za tim da nema baš pravih sinonima(?), ali nije ovo mjesto za cjepidlačenje takve vrste. :D
nina williams

Post 03 Jan 2012, 01:51

Tea Tree » wrote: Znam curu, prilično mladu, 24 godine, koja je u roku završila jedan faks, a kad je bila negdje na trećoj godini tog faksa, upisala je i drugi, na kojem redovno daje ispite.
Uz to radi. Ne radi u firmi s radnim vremenom od 8 sati, ima vlastite projekte koji joj donose neke pare.
Redovito izlazi van i radi sve što se inače radi kad se izađe. :zubo:
Aha, ima i dečka pa i na njega "troši" vrijeme.
Ja joj se divim pa ti to zovi idolopoklonstvom.
Gle, nemoj to shvaćat tako osobno, pa odmah ić s poznanicima. Ne omalovažavam ja nju, ni njene uspjehe, ako joj se ne divim

Divljenje u sebi boga sadrži, nisam ja to isisala iz malog prsta. Taka je riječ.

A ja komunjara. :rofl:
Stitch
Head Honcho
Post 03 Jan 2012, 01:52

Tea Tree » wrote: A, bogami, i ta ti je. :D
Išla sam za tim da nema baš pravih sinonima(?), ali nije ovo mjesto za cjepidlačenje takve vrste. :D
Pa tehnički, i nema. Ali ovo je razina na kojoj se male značenjske razlike ignoriraju kao nebitne.
Potpisi su za budale.
Tea Tree

Post 03 Jan 2012, 01:55

nina williams » wrote:Gle, nemoj to shvaćat tako osobno, pa odmah ić s poznanicima. Ne omalovažavam ja nju, ni njene uspjehe, ako joj se ne divim

Divljenje u sebi boga sadrži, nisam ja to isisala iz malog prsta. Taka je riječ.
:D Nisam shvatila osobno, sve je ok, nisam ja baš tako osjetljiva. :mig:
Navela sam tu curu kao primjer nekoga kome se divim, da ilustriram što meni znači divljenje.
Nema veze ni što je poznajem, mogla je biti od susjedove babe pas.
Ne znam, ne čini mi se da "divljenje u sebi boga sadrži". Divim se toj curi jer je razapeta na sto strana, a uspijeva sve to super ishendlat. Zaboravila sam napomenuti da na oba faksa ima sve petice.
Rijetki to mogu.
nina williams

Post 03 Jan 2012, 02:01

Tea Tree » wrote: :D Nisam shvatila osobno, sve je ok, nisam ja baš tako osjetljiva. :mig:
Navela sam tu curu kao primjer nekoga kome se divim, da ilustriram što meni znači divljenje.
Nema veze ni što je poznajem, mogla je biti od susjedove babe pas.
Ne znam, ne čini mi se da "divljenje u sebi boga sadrži". Divim se toj curi jer je razapeta na sto strana, a uspijeva sve to super ishendlat. Zaboravila sam napomenuti da na oba faksa ima sve petice.
Rijetki to mogu.
E jebga sad. :zubo: Divljenje ima neke veze s deus, pa de ebe rak ježa u leđa.
Hekatonhire, ti si neki od jezika, zar ne? Deder s etimologijom na sunce, na monitor, pače.
Stitch
Head Honcho
Post 03 Jan 2012, 02:05

Diviti se dolazi od praslavenskog *divo, što znači čudo. A ono pak od indoeuropskog *deywo, što znači bog. Da, latinski deus dolazi od toga.
Potpisi su za budale.
Tea Tree

Post 03 Jan 2012, 02:15

Aj, dobro, neka sadrži boga, aj, neka ga kad baš hoće tu bit :D , ali smo rekli da nema svrhe ovdje tako cjepidlačiti.
Ne mogu reći da se moj doživljaj svih uspjeha (te ili neke slične) osobe može opisati kao poštovanje.
Moguće je i da cijenim to što ona radi i može, ali opet mi u tom "cijeniti" nema dovoljno ushita kojeg osjetim kad do mene dopre informacija o nekom takvom.
Prva reakcija na neko saznanje o takvoj osobi je: Jebo te! ( :rofl: ) Svaka joj čast! I tako sad ide niz ovakvih fraza, ali se osjeća neki ushit koji bih ja nazvala divljenje. Moguće i da griješim. :ne zna:
Stitch
Head Honcho
Post 03 Jan 2012, 02:18

Još prije nekoliko stranica povezao sam poštovanje s divljenjem. Mislim da se, u nedostatku boljeg, prikladniji opis i ne može naći.
Potpisi su za budale.
Tea Tree

Post 03 Jan 2012, 02:26

Hekatonhir » wrote:Još prije nekoliko stranica povezao sam poštovanje s divljenjem. Mislim da se, u nedostatku boljeg, prikladniji opis i ne može naći.
Hmm, da, hmmm. :gunđa:
Ma i poštovanje mi je nekako "mirnije" od divljenja, jer mu fali onog ushita.

Možda ga nađemo do proljeća. :D
nina williams

Post 03 Jan 2012, 02:28

Hekatonhir » wrote:Još prije nekoliko stranica povezao sam poštovanje s divljenjem. Mislim da se, u nedostatku boljeg, prikladniji opis i ne može naći.
Samo ga ti povezuj, ne smetam ti ja. Al u svom slučaju. :zubo:
Nemojte da mi se ko drzne govorit što ja osjećam, a kontra onom što govorim. :azdaja: Poštovanje može bit, da tako velim, jedan sasvim ateistički osjećaj.
Tea Tree

Post 03 Jan 2012, 02:32

nina williams » wrote:Nemojte da mi se ko drzne govorit što ja osjećam, a kontra onom što govorim. :azdaja: Poštovanje može bit, da tako velim, jedan sasvim ateistički osjećaj.
Ne jebi, eto bliss i dobit ćeš tom oklagijom po glavi. :D
To što korijen riječi divljenje ima neke veze s bogom, ne znači da se divljenje izražava samo prema bogovima i višim bićima.
Nije bitno što ti osjećaš, bitno je što ta riječ svima znači (a, trebala bi jedanako), onako da se razumijemo kad pričamo. :D
Stitch
Head Honcho
Post 03 Jan 2012, 02:35

nina williams » wrote: Poštovanje može bit, da tako velim, jedan sasvim ateistički osjećaj.
Divljenje nema nikakve veze s idolopoklonstvom. Nema ni s vjerom ili religijom. Bliže je očaranosti nego transu ili zanosu.
Potpisi su za budale.
Tea Tree

Post 03 Jan 2012, 02:41

Hekatonhir » wrote:Divljenje nema nikakve veze s idolopoklonstvom. Nema ni s vjerom ili religijom. Bliže je očaranosti nego transu ili zanosu.
Hvala! :cerek:
Sad mogu mirno ići spavati iako to ne bih trebala pisati ovdje. :D

Ni transa ni zanosa tu nema. Nisam sigurna da vjernici osjećaju divljenje prema bogu. Razni su tu osjećaji isprepleteni, ali bojim se da divljenje nije ni jedan od njih.
ovo čisto da budem ontopik
nina williams

Post 03 Jan 2012, 02:47

Tea Tree » wrote:Ne jebi, eto bliss i dobit ćeš tom oklagijom po glavi. :D
To što korijen riječi divljenje ima neke veze s bogom, ne znači da se divljenje izražava samo prema bogovima i višim bićima.
Nije bitno što ti osjećaš, bitno je što ta riječ svima znači (a, trebala bi jedanako), onako da se razumijemo kad pričamo. :D
Hekatonhir wrote:Divljenje nema nikakve veze s idolopoklonstvom. Nema ni s vjerom ili religijom. Bliže je očaranosti nego transu ili zanosu.
Ja vas ne kontam, al zbilja. I zašto zazivanje bliss, pa vi (koji kažete da vam je to strano) vapite na preko nekoliko stranica da vam mi (koji to poštovanje osjećamo) kažemo što točno pod tim mislimo.
I ja se potrudim, ono fakat se potrudim, objasnit vam kako to kod mene fercera.
I sad nije dosta što mi ne želite vjerovat da ja to zbilja tako i doživljavam, neg još mislite i da se zajebajem.

Pa vi ozbiljnost ne bi prepoznali ni da vam je na nos okačim. :durica: (E sad se zajebajem. Al samo u ovoj zadnjoj rečenici, prije nisam, vjerovali vi meni il ne.)
  • Information