Lastan » wrote:
Nerotkinje su evolucijski nebitne u tom smislu; ne razmnožavaju se i ne šire svoje gene, pa nije ni bitno kakve bolesti dobivaju.
Pa da ali ako kažeš da će nerađanjem produžiti život a zna se da ne rađanjem žene su sklonije nekim bolestima onda je bitno dali je neka 35 godišnja žena rodila ili ne. Naime ta ista evolucija koliko znam ne percipira namjeru odnosno očito evolucija ako je uopće u pitanju evolucija manje brine o ženama koje kasnije rode, nije da im beneficira odgađanje poroda. Ja to uopće nisam gledao ali vjerujem da bi naletio da je bilo nešto ozbiljnije u tom smjeru. Dapače ako se nasumice gleda uvijek se nailazi na novo nastale probleme zbog odgođene trudnoće.
Dapače čak bi rekao da se ženino tijelo kada rađa kasnije više iscrpi i teže regenerira nakon poroda Kada bih istraživao, krenuo bi s hipoteznom da će žena koja kasnije rodi ranije umrijeti

.
I ne, ne računamo biološki na bake i djedove. No zanimljivo je koliku ulogu u mnogim društvima imaju ujaci. I koliko je ta uloga opravdana čistom matematikom sebičnih gena.
Ne mogu sad na pamet ali nekad negdje sam čitao da u biološkom smislu delfini kao i ljudi računaju s pomoći svojih roditelja u odgoju potomaka. Napamet govorim istina ali prilično sam uvjeren da sam tako nešto pročitao.
Prvo, ne radi se o tezi koju je Dawkins postavio; prenio ju je govoreći o nečemu sasvim drugom.
Drugo, diskreditiranje znanstvenika ne znači ništa; argumentum ad hominem nije valjan argument. Diskreditiraj tezu, ako možeš.
Nisam ni razmišljao o tome ali nažalost mogu ga diskreditirati prema njegovom aktivizmu iako je to možda nepravedno. Recimo Tomislav Domazet Lošo je koliko razumijem praktični vjernik ali gdje god sam ga čuo uvijek je samo općenitu fazu rekao o svom vjerskom uvjerenju jer očito štiti svoj znanstveni integritet. Uostalom i Hawking od kad je počeo lupetat o Bogu je jednostavno dosadniji.
Znanost da bi išla naprijed uvijek mora biti na rubu špekulacije, dakle uvijek je čini mi se najbitniji dio hipoteza sa zrnom soli e sad ako je netko aktivist i to tako javno i u takvoj znanosti to zrno soli koje je dovelo do neke hipoteze je bez obzira na namjeru autora uvijek pod sumnjim. On da bi ga se prihvatilo ozbiljno, mora pokazati rezultat, hipoteze su mu diskreditirane jer svi u njima traže njegov aktivizam.
Treće, volio bih vidjeti kakve veze ta i takva teza uopće može imati i s kakvom ideologijom.
Dobro ja slabije baratam terminima ali u svakom slučaju poticanje na kasniju trudnoću i slično je povezano s nekom "ideologijom" sličnoj eugenici. Dakle da čovjek nekom svojom kratkoročnom intervencijom uzrokuje korak bliže nekakvom "arijanstvu" a sve povezano s navodno previše stanovništva, ... opasni su ti tipovi.