Koliko vam je važno poštovanje?

Mjesto za mrvu ozbiljnije rasprave
nodens

Post 01 Jan 2012, 19:09

ex_anais » wrote: Ne znam jesam već napisala :dementna: ali ja ne poštujem nikog apriori. Ne u onom pravom kontekstu. Ali sam pristojna dok mi netko ne dokaže da je kreten. No, poštovanje se koristi i u kontektu "poštujte pravo na privatnost, poštujte da ovaj i onaj smije to i to blabla", dakle kontekst varira.
Pa da, to je česta situacija da se riječi koriste u širokom spektru značenja.

Npr. pravo na privatnost se može 'zaista poštovati', ali se može poštovati i zato što je npr. uhođenje protuzakonito, ili zato što bi mogao imati neugodnih posljedica ako ne 'poštuješ' privatnost. :zubo:

Znači ono, razlika između nečeg 'genuine', i nečeg čisto pragmatičnog. :ne zna:

Tea Tree

Post 01 Jan 2012, 19:24

Da, "poštujemo" načela pravne države, "poštujemo" zakone i propise pa tako i privatnost, jer izostanak poštivanja privatnosti može imati zakonske posljedice.

Kako smo sad utvrdili da riječ poštovanje ima više značenja, možemo li definirati ono o kojem je ovdje riječ?
Mene to zaista zanima jer već počinjem misliti da ne poštujem nikoga. :zubo:

Kako se poštuje nečije djelo? Mogu cijeniti nečije djelo, ali opet mi se čini da to nije posve jednako.
Ono, poštovati nije isto što i cijeniti. Ili?
Eks

Post 01 Jan 2012, 19:45

Ima i kontekst "poštujem njegovo djelo, svaka čast njegovom djelu, ali ..." :xd:
Mislim da se poštovanje najmanje rabi u svom pravom kontekstu.

Ja neko djelo ili volim ili ne volim. Ako ga ne volim, a jako je priznato tipa Tolstoja onda ću reći "poštujem". :o
Alvaro Primitivo

Post 01 Jan 2012, 19:48

bliss » wrote:Mislim da sam bila jasna. Jedno je spomenuti Polanskog u kontekstu rasprave o poštovanju nečijeg djela, a drugo temu pretvoriti o raspravu o dobroj granici za seks, statutory rapeu i slično.
to nisam radio ja. referiraj se na postove onih koji su temu skrenuli s puta.

i, da nastavim, jer mi je primjer polanskog dobrodošao radi odgovora na post tea tree:
cijeniti, voljeti za mene je jedno isto. filmove polanskog (ne sve) volim i cijenim. autora ne.

termin 'poštujem' upotrijebit ću za djela tolstoja ili von triera koja su toliko poznata i razvikana (a za mene bezvrijedna) pa ću, radi lakše komunikacije s štovateljima njihova djela reći - poštujem ih.
Tea Tree

Post 01 Jan 2012, 20:10

Alvaro Primitivo » wrote: i, da nastavim, jer mi je primjer polanskog dobrodošao radi odgovora na post tea tree:
cijeniti, voljeti za mene je jedno isto. filmove polanskog (ne sve) volim i cijenim. autora ne.
E, ali ne možemo tako kako kažeš: za mene je isto.
Taj pojam poštovanja bi trebao imati jednako značenje za sve ljude pa da se svi razumijemo kad se spomene to poštovanje, a ne jedan šumom, drugi drumom.
termin 'poštujem' upotrijebit ću za djela tolstoja ili von triera koja su toliko poznata i razvikana (a za mene bezvrijedna) pa ću, radi lakše komunikacije s štovateljima njihova djela reći - poštujem ih.
Vidiš, ni to što navodiš nije poštovanje. U tom kontekstu rečeno je samo neka riječ s "težinom" da izbjegneš rasprave o tome, jer ti se možda ne da po stoti put objašnjavati zašto ti se to ne sviđa.
blaze

Post 01 Jan 2012, 20:18

nina williams » wrote: S predumišljajem mislim dobro/pozitivno o svima. Tek kad ih ozbiljnije upoznam imaju priliku usrat sliku o sebi.
A što osjećam...pa ako ne znam baš ništa o njemu, poštujem ga čisto ko čoeka. To, u nekoj svojoj krajnosti, znači da su mi prilikom upoznavanja na istoj početnoj razini ružan sirotanović u dronjcima i lijep lik u finom odjelu. Nit mi je jedan mrzak radi ružnoće i dronjaka, nit mi je drugi drag radi ljepote i odjela.
BoDerek » wrote: Pa probaj se loše i nepristojno ponašat prema nepoznatima, a bez razloga ili zbog toga jer si nadrkana taj dan, i ne osjećat ništa kad vidiš njihov zbunjen i razočaran pogled.
ja sam nekako na valnoj duljini s vama, slično shvaćam poštovanje prema nepoznatima. u smislu da nećeš krenuti u omalovažavanje ili ulizivanje ovisno o nečijem statusu ili svojim interesima

ps: "poštovanje" slavnih nema s tim veze. čini mi se da aisling nije na njih mislila u uvodnom postu. zar se može s njima stupiti u interakciju? da nam nije možda stalo do njihovog mišljenja o nama :rofl: :zubo:
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
Alvaro Primitivo

Post 01 Jan 2012, 20:32

Tea Tree » wrote: E, ali ne možemo tako kako kažeš: za mene je isto.
Taj pojam poštovanja bi trebao imati jednako značenje za sve ljude pa da se svi razumijemo kad se spomene to poštovanje, a ne jedan šumom, drugi drumom.

Vidiš, ni to što navodiš nije poštovanje. U tom kontekstu rečeno je samo neka riječ s "težinom" da izbjegneš rasprave o tome, jer ti se možda ne da po stoti put objašnjavati zašto ti se to ne sviđa.
upravo to.
jer svatko ima svoje kriterije i susrećem ne mali broj ljudi koji su skloni reći za nekog 'kako nije dobar pisac, pa on je u školskoj lektiri' ili još crnje 'na wikipediji piše da je dobar'.
Tea Tree

Post 01 Jan 2012, 20:58

blaze » wrote:
ja sam nekako na valnoj duljini s vama, slično shvaćam poštovanje prema nepoznatima. u smislu da nećeš krenuti u omalovažavanje ili ulizivanje ovisno o nečijem statusu ili svojim interesima
Nitko tko ima imalo mozga neće krenuti u omalovažavanje ili ulizivanje nepoznatoj osobi, zato što je ta nepoznata osoba direktor nečega ili čistač cipela. I to nema veze s poštovanjem. :gaah:
ps: "poštovanje" slavnih nema s tim veze. čini mi se da aisling nije na njih mislila u uvodnom postu. zar se može s njima stupiti u interakciju? da nam nije možda stalo do njihovog mišljenja o nama :rofl: :zubo:
Slavni nikada i neće imati mišljenje o nama, jer ih vjerojatno nikada nećemo upoznati.
Ali često vidim čistače cipela, a srećem i neke direktore. I nije mi stalo do njihovih mišljenja o meni, zapravo i ne očekujem da uopće imaju mišljenje o meni. Trebaju li oni imati mišljenje o meni i treba li meni takvo mišljenje nešto značiti?
Trebamo li se poštovati?
Ma ne trebamo, pobogu. Nebitni smo jedni drugima. I ako ćemo si reći dobar dan, ponekad, ako se susretnemo, e to sigurno neće biti zato što se poštujemo. Ni ja njih ni oni mene.
bliss

Post 01 Jan 2012, 21:12

Za slučaj da nisam bila jasna, daljnji nastavak teme o silovanju i dobroj granici za seks nije poželjan na ovoj temi jer to nije tema i svi takvi postovi nakon mog upozorenja će završiti u onom zaključanom topiku.
Ukoliko želite raspravljati o prihvatljivoj dobnoj granici za seks, slobodni ste otvoriti takvu temu.
Beau

Post 01 Jan 2012, 21:32

Hekatonhir » wrote: A kakav bismo osjećaj mogli steći kad govorimo o nekom neznancu? Ne znam zašto se najobičnije regule građanskog ponašanja dižu na metafizičku razinu. Prirodno je da pravila pristupanja ljudima i razgovaranja s njima podrazumijevaju uljuđenost i uljudnost.
Da li si se ikad loše osjećao nakon što si prema nekom poptunom neznancu bio neljubazan??

Što se boldanog tiče, ne radi se o nikakvom spektakulatnom osjećaju i emocijama, pobogu.
Samo želim razdvojit pristojnost kojom se želi postići ukalupljenost i neisticanje (udovoljavanje normama ponašanja), od one pristojnosti kad želimo da se onaj drugi zbog nas osjeća ugodnije.
Ti mi se činiš kao netko tko poštuje ljude, a nije samo pristojan. Ne kužim šta te toliko čudi ovo poštivanje čovjeka kao takvog.
Tea Tree

Post 01 Jan 2012, 23:18

Ovo već ulazi u pitanja ega. Kad želimo ostaviti lijep dojam i ponašati se na način da se onaj drugi zbog nas osjeća ugodnije, onda to nije zbog onog drugog nego zbog nas samih. Jer ljudi vole misliti o sebi kako su super i vole da netko pomisli za njih (posebno prvi dojam kod nepoznate osobe): jao, kako je on/ona divan, ljubazan i pažljiv!
Nešto slično sam napisala prije par stranica. Radi se o vlastitom osjećaju zadovoljstva zbog spoznaje da smo na nekoga ostavili dobar dojam . Međutim, to je egotrip i govno, a ne poštovanje.
Beau

Post 01 Jan 2012, 23:25

Tea Tree » wrote:Ovo već ulazi u pitanja ega. Kad želimo ostaviti lijep dojam i ponašati se na način da se onaj drugi zbog nas osjeća ugodnije, onda to nije zbog onog drugog nego zbog nas samih. Jer ljudi vole misliti o sebi kako su super i vole da netko pomisli za njih (posebno prvi dojam kod nepoznate osobe): jao, kako je on/ona divan, ljubazan i pažljiv!
Tom analogijom ne postoji ništa u životu što ne radiš za sebe. Jasno da je na kraju zadovoljstvo i osobno (sve u životu radiš i za sebe), ali mu je prethodilo tuđe.
Ili, nije stvar da učiniš da se stranac ne znam kako ugodno osjeća, ali neka se osjeća makar ko čovjek.

A kako u pitanje ega ulazi dio kad se loše osjećaš zbog neljubaznosti prema strancu za kojeg znaš da ga više nikad nećeš vidjeti?
Tea Tree

Post 01 Jan 2012, 23:30

BoDerek » wrote: Tom analogijom ne postoji ništa u životu što ne radiš za sebe. Jasno da je na kraju zadovoljstvo i osobno (sve u životu radiš i za sebe), ali mu je prethodilo tuđe.
Ili, nije stvar da učiniš da se stranac ne znam kako ugodno osjeća, ali neka se osjeća makar ko čovjek.

A kako u pitanje ega ulazi dio kad se loše osjećaš zbog neljubaznosti prema strancu za kojeg znaš da ga više nikad nećeš vidjeti?
Jednako kao i ljubaznost prema strancu kojeg više nikad nećeš vidjeti. Ne želiš da te netko doživljava u lošem svjetlu, upravo suprotno. Bez obzira što ga više nikad nećeš vidjeti.

Učiniš da se stranac ugodno osjeća, ali će taj stranac znati da si ti to učinio i da si ti uzrok njegove ugode i u tom trenutku će misliti nešto lijepo o tebi. Ah! :cerek:
Vrlo malo stvari radimo zbog drugih, priznali mi to ili ne. Odvratno, jel' da? Pa ljudi su uglavnom odvratni.
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 832 times
Been thanked: 1579 times
Post 01 Jan 2012, 23:34

BoDerek » wrote: Da li si se ikad loše osjećao nakon što si prema nekom poptunom neznancu bio neljubazan??
Ne. Načelno, nisam neljubazan prema strancima. A ako jesam, vjerojatno su to zaslužili.
BoDerek » wrote:Što se boldanog tiče, ne radi se o nikakvom spektakulatnom osjećaju i emocijama, pobogu.
Samo želim razdvojit pristojnost kojom se želi postići ukalupljenost i neisticanje (udovoljavanje normama ponašanja), od one pristojnosti kad želimo da se onaj drugi zbog nas osjeća ugodnije.
Ti mi se činiš kao netko tko poštuje ljude, a nije samo pristojan. Ne kužim šta te toliko čudi ovo poštivanje čovjeka kao takvog.
To nije poštovanje nego sućut, empatija. I dalje ne govorimo o istome.
Potpisi su za budale.
Beau

Post 01 Jan 2012, 23:35

Tea Tree » wrote:Vrlo malo stvari radimo zbog drugih, priznali mi to ili ne. Odvratno, jel' da? Pa ljudi su uglavnom odvratni.
Meni to nimalo nije odvratno. Dapače, tako i treba biti.
Ali postoje ljudi koji se super osjećaju kad steraju stranca u pičku materinu. Iz pizdarije kao što je gužva na cesti. Super su si kul.
Znači po tebi je tu razlika samo u pristojnosti??
Beau

Post 01 Jan 2012, 23:39

Hekatonhir » wrote:Ne. Načelno, nisam neljubazan prema strancima. A ako jesam, vjerojatno su to zaslužili.

To nije poštovanje nego sućut, empatija. I dalje ne govorimo o istome.
Sućut i empatija prema komu čemu? Govorimo o normalnim i sretnim ljudima koje srećemo svakodnevno. Ne o ljudima tuznih sudbina.
Znači poštivanje i pristojnost su sinonimi?
Stitch
Head Honcho

Ljudi su rijetko kad altruisti iz pravog razloga, da bi se drugi osjećali bolje. Mnogo češće, ako ne i uvijek, altruisti su da bi se oni osjećali bolje.
Potpisi su za budale.
Tea Tree

BoDerek » wrote: Meni to nimalo nije odvratno. Dapače, tako i treba biti.
Ali postoje ljudi koji se super osjećaju kad steraju stranca u pičku materinu. Iz pizdarije kao što je gužva na cesti. Super su si kul.
Znači po tebi je tu razlika samo u pristojnosti??
Ma nisu si takvi ljudi kul, oni su idioti, čak i sebi. I onda pokušavaju svoju sirovost, nedostatak samokontrole i minimuma pristojnosti isfurati pod kul. Jasno je njima da nešto nije u redu, ali teško protiv sebe. :xzubo:
Tea Tree

Post 01 Jan 2012, 23:40

Hekatonhir » wrote:Ljudi su rijetko kad altruisti iz pravog razloga, da bi se drugi osjećali bolje. Mnogo češće, ako ne i uvijek, altruisti su da bi se oni osjećali bolje.
Kao što rekoh, da. :five:
Stitch
Head Honcho
Post 01 Jan 2012, 23:40

BoDerek » wrote: Sućut i empatija prema komu čemu? Govorimo o normalnim i sretnim ljudima koje srećemo svakodnevno. Ne o ljudima tuznih sudbina.
Znači poštivanje i pristojnost su sinonimi?
Nisu. Jesi li uopće čitala što sam (dosad) napisao?
Potpisi su za budale.
Beau

Post 01 Jan 2012, 23:42

Tea Tree » wrote: Ma nisu si takvi ljudi kul, oni su idioti, čak i sebi. I onda pokušavaju svoju sirovost, nedostatak samokontrole i minimuma pristojnosti isfurati pod kul. Jasno je njima da nešto nije u redu, ali teško protiv sebe. :xzubo:
Pa ako poslije važno u društvu prepričavaju kako su neku babu poslali u pm, to znači da to smatraju vlastitim kulom.
Ili misliš da ja to smtram kulom? Sačuvaj bože.
Beau

Post 01 Jan 2012, 23:43

Hekatonhir » wrote:
Nisu. Jesi li uopće čitala što sam (dosad) napisao?
Jesam, možda ne najdetljnije. Al pričao si da je poštivanje o kojem se priča, ništa do li pristojnost.
I da je nemoguće poštivati stranca, jer je za poštivanje potrebno osjećati.
Ok, ne sinonimi. Jer poštivanje podrazumijeva da nekoga poznaješ, jel?
Beau

Post 01 Jan 2012, 23:44

Hekatonhir » wrote:Ljudi su rijetko kad altruisti iz pravog razloga, da bi se drugi osjećali bolje. Mnogo češće, ako ne i uvijek, altruisti su da bi se oni osjećali bolje.
Đe je tu problem. Imam osjećaj da vas ovaj dio muči???
Stitch
Head Honcho
Post 01 Jan 2012, 23:47

BoDerek » wrote: Jesam, možda ne najdetljnije. Al pričao si da je poštivanje o kojem se priča, ništa do li pristojnost.
I da je nemoguće poštivati stranca, jer je za poštivanje potrebno osjećati.
Ok, ne sinonimi. Jer poštivanje podrazumijeva da nekoga poznaješ, jel?
Ne, opet. Poštovanje podrazumijeva nekakav osjećaj divljenja zbog vrlina koje smatraš bitnima. A do poznavanja smo došli jer tvrdim da ne možeš znati koje su odlike nekog stranca. Pa ga stoga ne možeš ni poštovati. Možeš biti pristojna prema njemu, no to je obična konvencija, tako su te učili. Ne treba od toga stvarati Sai Babinu mudrost.
Potpisi su za budale.
Stitch
Head Honcho
Post 01 Jan 2012, 23:49

BoDerek » wrote: Đe je tu problem. Imam osjećaj da vas ovaj dio muči???
Ne muči me. Takav je svijet, s tim sam se odavno pomirio. :D
Potpisi su za budale.
  • Information