Dalmoši/Tovari

Sve od javnog i tajnog interesa
Beau

Post 31 Dec 2011, 17:36

ex_anais » wrote:
Ma ne može to seljaštvo razumjeti nitko tko nije odavde. Ispast će da se preseravam, ali zbilja zna biti iritantno. Govor je druga stvar. S tim da i u govoru ja ne kužim otkud nekima izraženi naglasak. Zapravo, kužim.
Ja taj mentalitet volim. Možda zato jer živim u Zagrebu, pa mi je to ko nekakav homesick.
Znaju me iživcirat, ali svejedno, meni je to čisti rokenrol. :zubo:

Recimo jednom smo prija i ja išle busom u 6 ujutro u moje selo. I vozač nas je prvo ponudio cigarama da jel ocemo zapalit, slobodno je kaže(oćemo, dašta da oćemo), a onda je na pola puta zaustavio bus i rekao: vrime je za marendu. Izašao, ubrao par smokava, vratio se pitao nas oćemo li i krenuo dalje. :rofl:

Eks

Post 31 Dec 2011, 17:36

..a unda » wrote:
e, ti ces mi rec. ocu zvat i ocu srat. :gaah: ..i..i..i i..uvik cu to radit, uvik! :gaah: :xlux:

:xd:
:rofl: :rofl: :rofl:

A što te Unda nije zvao. :s :rofl:
Beau

Post 31 Dec 2011, 17:37

Beta ženka » wrote:
Što fali rebatinkama i kotuli? :misli:
Ne fali ništa osim toga da turisti ne kuže šta se prodaje po 100 kuna, a ne mogu to nać ni u rječniku :zubo:
Eks

Post 31 Dec 2011, 17:40

BoDerek » wrote: hahah jea bejbi.

Ma ne seri, nema čanse da doživljavaš samo takve situacije. Bila sam nebrojeno puta u Splitu i govorila da sam iz ZG, što i jesam, i primili su me JEBENO. :xlux:
Ima da dođeš, jesi čula :clint:

Jao, moram ić, nisam pročitala ni pola teme :crying:
Pa Šibenčani i jesu iz Zagreba. :xne zna:
Nema to veze s Dalmacijom. :xd:

Bo, da, da, ti ideš na izlet proveselit se bizarnostima, a ja živim u bizarluku. :xlux:
Beta ženka

Post 31 Dec 2011, 17:41

ex_anais » wrote:
:rofl: :rofl: : rofl:

A što te Unda nije zvao. :s :rofl:
Možda i jest. :facepalm: :rofl:
BoDerek wrote: Ne fali ništa osim toga da turisti ne kuže šta se prodaje po 100 kuna, a ne mogu to nać ni u rječniku :zubo:
Tko im je kriv, nek nauče jezik sredine u koju dolaze. :zubo:
Šalim se.
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
Eks

Post 31 Dec 2011, 17:43

Hekatonhir » wrote:Mene je jedna Šibenčanka jako boljela. Čuvaj se bure, i šibenske cure. :kava:
+1

Dobro, ne cura. :xzubo:
Mahniti ljudi.
Eks

Post 31 Dec 2011, 17:46

Moment » wrote:Obzirom da lipo i posve ozbiljno dolazite do zakljucka da sam/smo dotepenci, neuki, iz malih sredina, u mracnom dobu...(ubaci po inspiraciji) smijem li priupitati- nalazite li sebi/svojima mana?

Nasla bih ih ja, al bidnu neuku proždrit cete me. :tuzni:

:zadar:
Jel moguće da ima netko iz Zadra na forumima? :eek:
Nikad dosad srela. :five:

Razočarata sam. Pročitala sam temu. Nije bilo klanja, ničega skoro. Beta, podbacila si. :kava:
Silajn

Post 31 Dec 2011, 17:48

Ja sam naučila i riječi i konstrukciju i nemam nikakvih problema s razumijevanjem, ali ne govorim ih (uglavnom) jer mi zvuče neprirodno iz mojih usta. No, bar prvih pol godine poznanstva s undom bila sam uvjerena da izmišlja riječi :o :zubo:
Eks

Post 31 Dec 2011, 17:48

Silajn » wrote:Ja sam naučila i riječi i konstrukciju i nemam nikakvih problema s razumijevanjem, ali ne govorim ih (uglavnom) jer mi zvuče neprirodno iz mojih usta. No, bar prvih pol godine poznanstva s undom bila sam uvjerena da izmišlja riječi :o :zubo:
Ovaj... a ne izmišlja?
ali

Post 31 Dec 2011, 17:49

Još nisam počela čitat temu :facepalm: , ali samo 2 stvari nabrzinu:

1. bura po ljeti je, uglavnom, za kupače zabavna pojava baš zbog valova. Naravno, ako znaš naći plažu koja je lijepo otvorena buri, ne mislim na baruštine :s
Ako je temperatura zraka pala za 2 stupnja, a mora za 3, to još ne znači da je vrijeme za pulovere i gledanje mora iz birca sa kavom s mlijekom i večernjakom u ruci. I čašom vode :D

Samo babe sa natapiranim frizurama izbjegavaju kupanje po buri na Jadranu ljeti.
(i onaj ostatak nečega koji ne zna plivat pa samo leže, a u more idu do koljena kad im temperatura na površini tijela dosegne 70 stupnjeva i to samo da se "malo pokvase" :facepalm: )

2. Dalmatino povišću pritrujena je remek djelo :s
Tekst: :s
Glazba: :s
Tekst + glazba: :s

http://www.youtube.com/watch?v=kNatY74GidI

Kad ovo čujem, ne samo da se naježim od glave do pete, nego mi suze idu.
Ljubo Stipišić je genij :s
Eks

Post 31 Dec 2011, 17:51

Ja sam jednu takvu babu slučajno (ali zaista) pogodila posred natapirane frizure lopticom. :xlux: :xlux:
nije vjerovala da je nisam ciljala. :xzubo:

Ja obožavam kad imam priliku ući u duge rukave ljeti. Ovog ljeta je bilo dovoljno hladno krajem srpnja da sam zbilja mogla i zbilja je bilo hladno. :xzubo:

I volim te ogromne valove. :xlux:
Bar nije prljavo more kao kad je jugo. :kava:
Moment

Post 31 Dec 2011, 17:58

Viš, ja sam stekla dojam da je bar trecina trkeljaša iz zadra. :misli: :D

Kad je jugo kupati se ide na puntamiku, na onu stranu koja gleda na diklo. Bonaca, milina. :cerek:
nije vise nudisticka. ;)
Mislin da san bija jasan
Eks

Post 31 Dec 2011, 18:02

Moment » wrote:Viš, ja sam stekla dojam da je bar trecina trkeljaša iz zadra. :misli: :D

Kad je jugo kupati se ide na puntamiku, na onu stranu koja gleda na diklo. Bonaca, milina. :cerek:
nije vise nudisticka. ;)
Tko? :confused:

Joj, tamo sam bila početkom listopada u šetnji, divni valovi bijahu. Nekad sam se tamo stalno kupala, a onda mi je dosadilo jer mi je daleko, a ne da mi se busom. :dalmatinka: :xd:
Kolovare su očaj. :facepalm:
Beta ženka

Post 31 Dec 2011, 18:03

ex_anais » wrote:
Jel moguće da ima netko iz Zadra na forumima? : eek:
Nikad dosad srela. :five :

Razočarata sam. Pročitala sam temu. Nije bilo klanja, ničega skoro. Beta, podbacila si. :kava:
:mama:
Silajn wrote:Ja sam naučila i riječi i konstrukciju i nemam nikakvih problema s razumijevanjem, ali ne govorim ih (uglavnom) jer mi zvuče neprirodno iz mojih usta. No, bar prvih pol godine poznanstva s undom bila sam uvjerena da izmišlja riječi : o : zubo:
:rofl:
Meni su zakon bili nesporazumi s karanjem i gaćama u razgovorima miješanog društva Dalmatinaca i kontinentalaca. :D
m.za wrote:Još nisam počela čitat temu :facepalm: , ali samo 2 stvari nabrzinu:

1. bura po ljeti je, uglavnom, za kupače zabavna pojava baš zbog valova. Naravno, ako znaš naći plažu koja je lijepo otvorena buri, ne mislim na baruštine : s
Ako je temperatura zraka pala za 2 stupnja, a mora za 3, to još ne znači da je vrijeme za pulovere i gledanje mora iz birca sa kavom s mlijekom i večernjakom u ruci. I čašom vode : D

Samo babe sa natapiranim frizurama izbjegavaju kupanje po buri na Jadranu ljeti.
(i onaj ostatak nečega koji ne zna plivat pa samo leže, a u more idu do koljena kad im temperatura na površini tijela dosegne 70 stupnjeva i to samo da se "malo pokvase" :facepalm: )
:s Hvala na podršci!
2. Dalmatino povišću pritrujena je remek djelo :s
Tekst: : s
Glazba: : s
Tekst + glazba: :s

http://www.youtube.com/watch?v=kNatY74GidI

Kad ovo čujem, ne samo da se naježim od glave do pete, nego mi suze idu.
Ljubo Stipišić je genij : s
Slažem se. (ne trolam)
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
Silajn

Post 31 Dec 2011, 18:20

ex_anais » wrote:
Ovaj... a ne izmišlja?
Zapravo rijetko :zubo: Dobila sam i Ričnik jer nisam vjerovala za neke :o
Serenità

Post 31 Dec 2011, 18:40

Zanimljiva tema.
Ne znam na šta bih se više referirala, svačega ste se dotakli.
Dalmoši doma me živciraju i redovito se kačimo, u Zagrebu ih obožavam.
Još kad sam putem iz škole i u nju znala čuti ikavicu, rastapala sam se. :cerek:

Mislim da ni o čemu ne pričam s tolikom radošću kao o mom selu (ne i ljudima u njemu).
Y es que yo no quiero pasar por tu vida como las modas No se asuste señorita, nadie le ha hablado de boda...
Quiero ser tu medicina, tus silencios y tus gritos...
Tu astronauta, el primer hombre que pise tu luna Clavando una bandera de locura...
Zekoslawa

Post 31 Dec 2011, 18:47

Hekatonhir » wrote:Mene je jedna Šibenčanka jako boljela. Čuvaj se bure, i šibenske cure. :kava:
Trevila sam je nema dugo. :zubo:
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 618 times
Been thanked: 958 times
Post 31 Dec 2011, 18:50

"Trevila" ne znači "mazila i lickala", jelda? :zubo:
Potpisi su za budale.
Zekoslawa

Post 31 Dec 2011, 18:52

Hekatonhir » wrote:"Trevila" ne znači "mazila i lickala", jelda? :zubo:

Božeprosti, ne. "Trevila" ti je ono kad mater ode u dućan po kruv, pa se ne vrati do ručka jer je trevila jednu ženu.
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 618 times
Been thanked: 958 times
Post 31 Dec 2011, 18:53

Aaaa.... Tako i ja kupujem kruh. :D
Potpisi su za budale.
Serenità

Post 31 Dec 2011, 18:56

Zekoslawa » wrote: :rofl:

Božeprosti, ne. "Trevila" ti je ono kad mater ode u dućan po kruv, pa se ne vrati do ručka jer je trevila jednu ženu.
:love: Obožavam taj izraz!
I kad me baba pita jere :cerek:
Y es que yo no quiero pasar por tu vida como las modas No se asuste señorita, nadie le ha hablado de boda...
Quiero ser tu medicina, tus silencios y tus gritos...
Tu astronauta, el primer hombre que pise tu luna Clavando una bandera de locura...
Eks

Post 31 Dec 2011, 18:57

Serenità » wrote:
Ja ću ovdje shvatiti da uopće i nisam Dalmatinka. :rofl:

Serenita, aa, da, sjećam se tvojih priča o selu. Samo mutno. :xzubo:
Zekoslawa

Post 31 Dec 2011, 18:57

Serenità » wrote:
U Splitu je možda i "srila" jednu ženu. Užben'ku je trev'la. :xzubo:
Beta ženka

Post 31 Dec 2011, 19:00

Treviti = treffen. Kod nas na selu se kaže da se "trevi nešto dogoditi", "trevi netko naić" itd. A nije Dalmacija. No nikad mi neće biti jasno zašto mi je baba govorila "dvista" :D - a nema veze s ikavcima, i to je jedina ikavska riječ koju je govorila.

A kad ju pitaš zašto nešto radi (jer radi nešto besmisleno ili neki kvar), ona kaže "pa jeeere". :misli: :ne zna:
Hekatonhir » wrote:Aaaa.... Tako i ja kupujem kruh. :D
Zekoslawa

Post 31 Dec 2011, 19:03

Beta ženka » wrote:Treviti = treffen. Kod nas na selu se kaže da se "trevi nešto dogoditi", "trevi netko naić" itd. A nije Dalmacija. No nikad mi neće biti jasno zašto mi je baba govorila "dvista" :D - a nema veze s ikavcima, i to je jedina ikavska riječ koju je govorila.
A što ti piše na novčanici od dvjesta kuna? Dvjesta, jelda? Dvjesta i trista nekoć su bili dvojinski oblici, tako da to "i" koje imaš u dvista nije nužno ikavizam, nego i analogija prema trista.
  • Information