Dalmoši/Tovari

Sve od javnog i tajnog interesa
Beta ženka

Post 31 Dec 2011, 12:31

Tea Tree » wrote: To se neće nikada srediti, bar do sljedećeg rata. :xzubo:
Ako dugo ne bude rata, eskalirat će sukobi između kvartova. :xd:
Kako je to bezveze, najbolje da uskoro zaratimo s nekim. Možda s Mađarima, mislim da se nismo dugo s njima tukli.
oprostite na oftopiku, morala sam : xzubo: : xd:

Edit: dok sam pisala ovo, Beta je napisala ovo iznad mog posta, a time moj prestaje biti oftopik :rofl:

Tko koga mrzi u Dalmaciji? I što je s Bibinjem? Jel' mrze oni ove iz Petrčana ili koga?
Tko je tu u pravu? Ja bih navijala za nekoga. :xlux: :xlux:
Bibinjci - pa pričala mi kolegica iz ZG za sukob s lokalcima jer su se na praznom parkiralištu željeli parkirati BAŠ na njihovo mjesto, poslali ju u pičku materinu, a ona im nije ostala dužna i uzvratila istim slanjem (inače, ZG tablice, da budemo precizni) - pa ju je lik skoro udavio.

Premlatili su Siščane jer su njima "Siščani Srbi".

Međimurka prijateljica mi je na to rekla: "a što se čudiš, zar ti nisi čula da u Bibinju ne staješ niti ako ti pukne guma".

Aj, s druge strane, moj stari nije tamo imao problema (službeni auto mu ima ZG tablice) - da ne ispadne da samo serem.

Silajn - ti si tamo doselila zbog unde?
Onak, ako ćemo skroz iskreno - on je meni iznimka kao i Dežulović (rijetko inteligentni ljudi odozdo), tako da razumijem. :cerek:

(čekam desničare da udare po meni :o )

Lastan » wrote: Evo: Robert Pauletić. Jesam li dovoljno rekao ili moram po Jutarnjem tražiti svoje njurgove na njegovu imbecilnost?

:rofl: Misliš "žuganje"? :zubo:

A za mene kažu da sam "zagrebački Robert Pauletić" - a nisam iz Zagreba, idu mi na kurac i umišljeni purgeri koji misle da su bogom dani jer su iz ZG - ali takvih je jaaaaako jako manje nego Splićana s istim stavom.

Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
schmokljan

Post 31 Dec 2011, 12:33

Lastan » wrote: Evo: Robert Pauletić. Jesam li dovoljno rekao ili moram po Jutarnjem tražiti svoje njurgove na njegovu imbecilnost?
Da je kojim slučajem Slavonac bio bi član HDSSB-a. Debila ima svuda. Problem je kad postanu standard. Bilo na nacionalnoj, bilo na regionalnoj razini.
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 618 times
Been thanked: 958 times
Post 31 Dec 2011, 12:33

Ja volim Dalmošice. :cerek:
Potpisi su za budale.
baja

Post 31 Dec 2011, 12:34

Beta ženka » wrote:
Ljudi su dosta "hrabriji" preko telefona, a neki se ne libe biti takvi i uživo. :zubo:
ne vjerujem ni da bi se ti usudila reći im uživo da su tovari :xd:
Beta ženka

Post 31 Dec 2011, 12:36

baja » wrote: ne vjerujem ni da bi se ti usudila reći im uživo da su tovari :xd:
Već jesam, više puta. :zubo:
Bez beda ih podjebavam čim čujem odakle su. Jel' imam opravdanje? (PTSP i to) :brukica:

A i neke purgere sam izazivala na tuču zbog kvartovskog preserivačkog govora (ok, previše sam popila). :zubo:
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
Silajn

Post 31 Dec 2011, 12:37

A.P. » wrote:
Tako je i meni, i većini dotepenaca, sa Zagrebom. Ljudi iz Zagreba, osim Herpa :xrolleyes:, imaju iznenađujuće malo znanja o vlastitom gradu uz objašnjenje "pa šta ja znam o trešnjevci, nisam nikad tamo morao/la ići" :xd:
Skrušeno priznajem da je i meni tako s rodnom grudom. Lik koji je studirao tamo me ispitivao nešto o gradu, ja pojma nemam :facepalm: Sve ulice su "ona od tele2 do suda" i "ona gdje je glavna pošta", o ostalima blage veze nemam. Ni sad ne znam kako se zovu neke ulice u centru grada :facepalm:
To je nebitno. Nazive ulica u svojem rodnom gradu sam naučila tek na faksu i to zbog faksa i zbog toga da mogu razgovarati s dotepencima. Ali ne moš ne znat, ako si iz Splita, tko je sv. Jere ni psovat ako ne znaš odakle je "parce mihi domine quia Dalmata sum". Ne moš, ako ja kao nedalmatinac i ateist to znam. Isto tako, nisi jebeni građanin ni jebeni Splićanin ako ne razumiješ u čemu je veličina Marjana, u čemu je veličina kontinuiteta života u Palači, ako nikad nisi bio u Kinoteci (a stariji si od dvajst godina :eek: )...
Beta ženka

Post 31 Dec 2011, 12:39

Morala sam guglati ovu izreku, a latinski mi bio najdraži predmet u srednjoj. :facepalm:

I izreka je - ZAAAKOOON! :rofl: :s
Silajn

Post 31 Dec 2011, 12:44

@ Beta ženka

Nije unda tolika iznimka, ja sam upoznala još takvih Dalmatinaca, svih generacija (iako manje ovih rođenih poslije, hm, 1980), a i Dežulović je isto dijelom proizvod okoline. Samo je ta okolina još prije dvadesetak godina bila bitno drugačija, po svemu što ja čujem. Ali i spomenuti degenerik Pauletić je slična/ista generacija i takvi su prevladali, postali mejnstrim. Baš smo jutros pričali o tome, stvarno je niz razloga, ali svodljivih na par simptoma i krajnjoj konzekvenci svodljivih na promjenu kulture, novi kulturni krug koji je potisnuo onaj mediteranski, a u potpunosti afirmirao čobanski aspekt dalmatinskog nasljeđa.
Beta ženka

Post 31 Dec 2011, 12:48

Silajn » wrote:@ Beta ženka

Nije unda tolika iznimka, ja sam upoznala još takvih Dalmatinaca, svih generacija (iako manje ovih rođenih poslije, hm, 1980), a i Dežulović je isto dijelom proizvod okoline. Samo je ta okolina još prije dvadesetak godina bila bitno drugačija, po svemu što ja čujem. Ali i spomenuti degenerik Pauletić je slična/ista generacija i takvi su prevladali, postali mejnstrim. Baš smo jutros pričali o tome, stvarno je niz razloga, ali svodljivih na par simptoma i krajnjoj konzekvenci svodljivih na promjenu kulture, novi kulturni krug koji je potisnuo onaj mediteranski, a u potpunosti afirmirao čobanski aspekt dalmatinskog nasljeđa.
Misliš li da se to može nazvati kulturni krug?
Prije bih rekla krajnje bez-kulturni. :(
Pješčana

Post 31 Dec 2011, 12:50

ja ne znam imena ulica u svom gradu. tome pridonosi činjenica da već 15 godina živim u Zagrebu, a imena se mijenjaju ovisno o tome tko je na vlasti. što se tiče Zagreba, da, znam više o njemu nego Zagrepčana s kojima dolazim u kontakt. možda je to stoga što me povijest zanima. ali desilo mi se par puta da sam ja njih vodila i bili su šokirati, kao, toga ima kod nas.. :facepalm:
što se tiče Dalmacije, moram se složiti da ne znaju baš Dalmatinci sve o svojim gradovima. ispada da su svi fetivi građani.
slažem se sa silajn da im život nije bio blag po nekim pitanjima zadnjih 20tak godina, no oni nisu izdvojena regija po pitanju nezaposlenosti. a kad su mi rekli koliko je narkomana na otocima, rastužila sam se. jer, nema se posla, nemaš što raditi, pa završiš i komuni. i onda se vratiš na taj isti otok. nije dobro
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Silajn

Post 31 Dec 2011, 12:50

Beta ženka » wrote:
Misliš li da se to može nazvati kulturni krug?
Prije bih rekla krajnje bez-kulturni. :(
Pa, ne znam što ti reć, bilo bi kulturno znati što znači i riječ kultura :zubo: Naravno da je i Kerum kultura. Dominantna kultura. Elita. Cvijet te kulture.
Beta ženka

Post 31 Dec 2011, 13:02

Pješčana » wrote:ja ne znam imena ulica u svom gradu. tome pridonosi činjenica da već 15 godina živim u Zagrebu, a imena se mijenjaju ovisno o tome tko je na vlasti. što se tiče Zagreba, da, znam više o njemu nego Zagrepčana s kojima dolazim u kontakt. možda je to stoga što me povijest zanima. ali desilo mi se par puta da sam ja njih vodila i bili su šokirati, kao, toga ima kod nas.. :facepalm:
što se tiče Dalmacije, moram se složiti da ne znaju baš Dalmatinci sve o svojim gradovima. ispada da su svi fetivi građani.
slažem se sa silajn da im život nije bio blag po nekim pitanjima zadnjih 20tak godina, no oni nisu izdvojena regija po pitanju nezaposlenosti. a kad su mi rekli koliko je narkomana na otocima, rastužila sam se. jer, nema se posla, nemaš što raditi, pa završiš i komuni. i onda se vratiš na taj isti otok. nije dobro
A dobro, ja ne znam niti priču oko Krvavog mosta - kad mi dođe netko tko nije iz ZG i vodim ih okolo, sram me koliko malo znam. I onda pročitam pa opet zaboravim. Uostalom, nije mi jasan taj antagonizam između Kaptola i Gradeca. :ne zna: Valjda isto kao i ST-ZG danas - ono, čemu?

Općenito, taj čoporativni stav mi je uvijek bio blesav, razumijem još za pubertetlije, ali sve nakon puberteta je debilizam, očekuješ da odrasla jedinka teži tome da bude izgrađena, a ne da se identificira s primitivnim čoporom ili plemenom. :ne zna:
Silajn wrote:
Pa, ne znam što ti reć, bilo bi kulturno znati što znači i riječ kultura :zubo: Naravno da je i Kerum kultura. Dominantna kultura. Elita. Cvijet te kulture.
Pa dobro, da. Recimo, još nešto iz vražje SZK, a i mog rodnog mjesta u kojem ima dosta Bosanaca doseljenika još za vrijeme Juge, i njihove djece - ja njihovim roditeljima govorim "Vi", oni mojima "ti", što me strašno živciralo. Tako i korisnici koji bi nazvali, a iz Bosne su. Onda sam prihvatila da to jednostavno kod njih spada pod normalno, i da ne misle ništa loše s tim - to je tako kod njih i točka. Problem je samo što se nisu prilagodili podneblju u koje su se doselili. S druge strane - Bosanci nisu prijetili, psovali i vrijeđali pa mi je i to igralo ulogu da im ne uzimam za zlo. :zubo:
Omega

Post 31 Dec 2011, 13:08

Osjećam u svakom dijelu svog dalmatinskog bića snažnu želju da vam svima proturiječim, ma onda se sitim ko nam je gradonačelnik pa zaključim da bi bilo uzaludno :D
Blagajnica želi ući u more
ombia

Post 31 Dec 2011, 13:09

Beta ženka » wrote:
Ne, produžim do Dubrovnika i okolice. :o
Dalmaciju "obiđem" u prolazu na nekoliko sati, taman da se ne stignem naživcirati. :rofl:

A prošle godine sam otkrila Ohrid, tako da ga svima preporučujem.
:cerek:
Boldano :cerek: I ja tamo ljetujem.

Ma ne, ovisi kad su se masline brale i slicno, ne znaci da je jedno manje a drugo vise pravo.

Da ide mi na zifce kad dalmosi dodju u metropolu pa ju pljuju, tako 30 godina su privremeno tu pa mogu pljuvati. Podsjeca me na gastarbajtere koji pljuju po Svabiji a doma se ne bi vratili ni da im nokte cupas na zivo.
Beta ženka

Post 31 Dec 2011, 13:12

Omega » wrote:Osjećam u svakom dijelu svog dalmatinskog bića snažnu želju da vam svima proturiječim, ma onda se sitim ko nam je gradonačelnik pa zaključim da bi bilo uzaludno :D
:rofl:

Ionako, bez obzira na gradonačelnika, nemaš argumenata (meni prihvatljivih). :p

E, i pazi ovo - tema o Dalmatincima, a ti spominješ VAŠEG gradonačelnika. Otkad je Split cijela Dalmacija? :p
ombia wrote:
Boldano :cerek: I ja tamo ljetujem.

Ma ne, ovisi kad su se masline brale i slicno, ne znaci da je jedno manje a drugo vise pravo.

Da ide mi na zifce kad dalmosi dodju u metropolu pa ju pljuju, tako 30 godina su privremeno tu pa mogu pljuvati. Podsjeca me na gastarbajtere koji pljuju po Svabiji a doma se ne bi vratili ni da im nokte cupas na zivo.
I ne nauče riječ švapskog. :flop:
Silajn

Post 31 Dec 2011, 13:13

Omega » wrote:Osjećam u svakom dijelu svog dalmatinskog bića snažnu želju da vam svima proturiječim, ma onda se sitim ko nam je gradonačelnik pa zaključim da bi bilo uzaludno :D
Ne ne ne. Ja tu vidim i da je ljude koje ne bi trebalo bit sram - sram. Meni se konstantno netko ispričava da "ovo što sad vidim nije Split". Je, jebiga, je. Zašto ga ne branite? :azdaja: Ja da vam ga branim? :azdaja: :D
Silajn

Post 31 Dec 2011, 13:14

Ali Beta, Split jest najveći grad :ne zna: i reprezentativan.

Recimo, identitet je zadržao Trogir. Ali jedva, pandžicama se drži ono malo intelektualca koji tu žive i onda im se dogodi ovo:

Image

http://213.147.106.17/Split-%C5%BEupani ... fault.aspx

http://www.trogir.hr/GradTrogir/index.p ... 48:vijesti

To smeće, uz blagoslov akademika i glavnog konzervatora - stoji. Izgleda ogavno neprikladno.
Lastan

Post 31 Dec 2011, 13:14

A.P. » wrote:Tako je i meni, i većini dotepenaca, sa Zagrebom. Ljudi iz Zagreba, osim Herpa :xrolleyes:, imaju iznenađujuće malo znanja o vlastitom gradu uz objašnjenje "pa šta ja znam o trešnjevci, nisam nikad tamo morao/la ići" :xd:
Pa to je normalno. Kao urođenik poznaješ svoj kvart i kvartove u kojima ideš u školu, na faks, na posao i sl. I gdje ti žive prijatelji, jednom kad se makneš iz osnovne škole i kruga svog kvarta.
Turistički obilaziš druge gradove, a povijesna mjesta nešto su što obiđeš početkom osnovne po sistemu “upoznajmo grad da bismo ga više voljeli” i onda zaboraviš jer ne firugriraju u tvom životu koliko je crnog pod noktom.
nina williams
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post 31 Dec 2011, 13:15

Jes, jes, grozni ti Dalmatinci. Od njih su gori samo Ličani, Istrijani, Kordunaši, Međimurci, Purgeri, Zagorci, Prigorci i Slavonci. Jesam koga zaboravila? :misli:
A da O Srbima, Bosancima, Slovencima i ne pričam. Hercegovci... :trk:

Bokte, jedino ja normalna. :xlux:
Lastan

Post 31 Dec 2011, 13:17

Beta ženka » wrote:A dobro, ja ne znam niti priču oko Krvavog mosta - kad mi dođe netko tko nije iz ZG i vodim ih okolo, sram me koliko malo znam. I onda pročitam pa opet zaboravim. Uostalom, nije mi jasan taj antagonizam između Kaptola i Gradeca. :ne zna: Valjda isto kao i ST-ZG danas - ono, čemu?
Gradec = građani. Kaptol = crkvenjaci.
Što ti jebeno ima ne bit jasno?
Tea Tree

Post 31 Dec 2011, 13:18

Beta ženka » wrote:
Bibinjci - pa pričala mi kolegica iz ZG za sukob s lokalcima jer su se na praznom parkiralištu željeli parkirati BAŠ na njihovo mjesto, poslali ju u pičku materinu, a ona im nije ostala dužna i uzvratila istim slanjem (inače, ZG tablice, da budemo precizni) - pa ju je lik skoro udavio.

Premlatili su Siščane jer su njima "Siščani Srbi".

Međimurka prijateljica mi je na to rekla: "a što se čudiš, zar ti nisi čula da u Bibinju ne staješ niti ako ti pukne guma".

Aj, s druge strane, moj stari nije tamo imao problema (službeni auto mu ima ZG tablice) - da ne ispadne da samo serem.
Ma ne sereš, ali ovako: tih nabrijanih budala ima bilo gdje, kao što će se u ZG naći skupina BBB koji će rado izmlatiti nekoga samo zato što nije iz ZG, a, ako je po mogućnosti iz Dalmacije - tim bolje.

Prijateljica nije trebala uzvraćati na pičkaranje već se maknuti od budala.

Vozim se svakog ljeta po cijeloj Dalmaciji, sa ZG tablicama, obično prođem skoro sve, od ZD do DU, i nikada mi nitko nije ni pokušao nešto napraviti.

Ne treba ni unaprijed očekivati napad kad se netko nađe u Dalmaciji, nije baš sve tako crno. :xd:
Mlađe generacije znaju raditi upravo to: pogledavati ispod oka ekipu koja stoji nedaleko od njih i došaptavati se: eno ih, mogli bi nam nešto srat. Tako puno lakše dođe do sranja.
Omega

Post 31 Dec 2011, 13:20

[/quote]Ionako, bez obzira na gradonačelnika, nemaš argumenata (meni prihvatljivih). :p[/quote]

ma nemoooooj?!? a ovo sunce, ovo more? :D
Blagajnica želi ući u more
Silajn

Post 31 Dec 2011, 13:20

Lastan » wrote: Gradec = građani. Kaptol = crkvenjaci.
:top: :rofl: :rofl:
ombia

Post 31 Dec 2011, 13:21

nina williams » wrote:Bokte, jedino ja normalna. :xlux:
:rofl: :rofl:
Lastan wrote: Gradec = građani. Kaptol = crkvenjaci.
:rofl:

I naravno skinsi i bbb-ovci nisu nish bolji.
Beta ženka

Post 31 Dec 2011, 13:21

Silajn » wrote:Ali Beta, Split jest najveći grad :ne zna: i reprezentativan.
Al' nije jedini u Dalmaciji, ima još velikih gradova, Zadar je među najvećih 10 u HR.
Ta argumentacija baš zadrtim Dalmatincima bi išla na živce - Zagreb je najveći u HR, i reprezentativan. :ne zna:
nina williams wrote:Jes, jes, grozni ti Dalmatinci. Od njih su gori samo Ličani, Istrijani, Kordunaši, Međimurci, Purgeri, Zagorci, Prigorci i Slavonci. Jesam koga zaboravila? :misli:
A da O Srbima, Bosancima, Slovencima i ne pričam. Hercegovci... : trk:

Bokte, jedino ja normalna. :xlux:

Nisu gori, Dalmatinci su najgori od svih. Kao Talijani su najglasniji pa ne moš da ih ne opaziš. U negativnom kontekstu. :o

Lastan wrote: Gradec = građani. Kaptol = crkvenjaci.
Pa recimo da sam na netu tražila, al ne dovoljno ustrajno, o čemu se tu radilo - i sve je bilo zapakirano u celofan, u stilu "nisu se voljeli", znaš ono kad su najbliži susjedi uvijek u nekom sukobu, pa kao - tako i oni. Bezveze. :ne zna: Ovo tvoje objašnjenje mi je logičnije, a i na njega sam davno naletjela - svakako mi je onda jasno. I navijam za Gradec. :xlux: Što se mene tiče - Kaptol je zaostala seljačija u tom kontekstu. :zubo:

Omega » wrote:
ma nemoooooj?!? a ovo sunce, ovo more? :D
Moš si uzet more, meni je nebitno (:bb brendon:), a sunca ima i drugdje.
Nije da Dalmatinci polažu autorska prava na njih, baš ste se namučili da ih napravite. :p
  • Information