Djed mraz
Zašto postoje Djed Mraz, Zubić vila, Uskršnji zeko, Krampus i sl. fiktivna bića koja darivaju našu dječicu? Otkud je nastala ta potreba ili običaj kolektivnog uvjeravanja naših najmlađih u postojanje fiktivnih likova koji nam dobro čine? Je li riječ o poticanju mašte?
Pogansko naslijeđe!
But don't wait up
Just leave the light on
'Cause all the roads that I might take will all one day lead back to you
Just leave the light on
'Cause all the roads that I might take will all one day lead back to you
Ja se ne sjećam da sam ikad mislila da Djed Mraz postoji. Sjećam se da smo uvijek pogađali čiji glas ima Djed Mraz. U vrtiću bismo skužili koja teta je preobučena. A kad bi išli na velike predstave, onda je stari pogodio koji se glumac preubuko 
To su zapadnjačke laži. Ja u to ne vjerujem. Iš s tim odavde.
-
Alvaro Primitivo
fiktivni likovi? ja se s njima susrećem otkad znam za sebe 
temu o seksualnom zlostavljanju imaš ovdje viewtopic.php?f=16&t=124JPK » wrote:Zato da bi stariji muškarci mogli dirati djecu.
Je li vas ikad Djed Mraz dirao po pipici?
Priznajte, ovdje vas nitko neće osuđivati.
a ako te samog nešto muči, reci nam, poslat ćemo ti svetog nikolu umjesto djeda mraza
Potjeh wrote:Otkud je nastala ta potreba ili običaj kolektivnog uvjeravanja naših najmlađih u postojanje fiktivnih likova koji nam dobro čine?
mitološka priprema za naprednije religijske koncepte
današnji djeda mrazovi, zecovi i krampusi su kompilacija pretkršćanskih mitova i kršćanskih legendi
za zubić vilu ne znam... a i mogla bi posjećivati samo za prvi zub
Khm, ako tema Djed Mraz na Dječjem kutku nije prikladna za komentiranje neprikladnog pipanja djece, nijedna nije.baja » wrote: temu o seksualnom zlostavljanju imaš ovdje viewtopic.php?f=16&t=124
a ako te samog nešto muči, reci nam, poslat ćemo ti svetog nikolu umjesto djeda mraza
Biti i mniti svemiropolisno
Nije uopće loša teorija iako se crkva protivi ovim likovima koje sam nabrojao.baja » wrote: mitološka priprema za naprednije religijske koncepte![]()
današnji djeda mrazovi, zecovi i krampusi su kompilacija pretkršćanskih mitova i kršćanskih legendi
za zubić vilu ne znam... a i mogla bi posjećivati samo za prvi zub
crkva je, htjela-ne htjela, morala prigrliti određene paganske rituale, poradi uspješnije provedbe vlastitih naumaPotjeh » wrote:
Nije uopće loša teorija iako se crkva protivi ovim likovima koje sam nabrojao.
evo jedan simpa link kako je sveti nikola evoluirao do djeda božićnjaka: http://www.fantasy-hr.com/mitovi-i-lege ... bozicnjaka
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 803 times
- Been thanked: 1529 times
Sve to stoji, ali nagrade za dobru i kazne za zločestu djecu danas su po uzoru na niz drugih građanskih običaja preuzete iz bliskih nam europskih zemalja, jer kad se govori o hrvatskim božićnim običajima, navadama našeg sela – nikolinjski običaji potpuno su nepoznati ili ih uopće nema sve do početka dvadesetog stoljeća.
Potpisi su za budale.
-
- Information
-