Tajna dobrog kuhara je uzimati namirnice koje su ti dostupne (frižider, ostava) i iz njih kontinuirano raditi nešto jako ukusno. Ne kuhanje po receptima već improvizacija, kreativnost. Brzina, kao i sposobnost ne prljanja cijele kuhinje su dakako bonus.Morticia » wrote: Al' ne, ne mora bit vrhunski kuhar i znat' speć' 687 vrsti kolača da bi došao u obzir.
Kuhanje za neznalice
- Potjeh
- Posts: 1361
- Joined: 05 Oct 2011, 00:00
- Potjeh
- Posts: 1361
- Joined: 05 Oct 2011, 00:00
Amater.judolino » wrote:Nikako me ne može natjerati da zapisujem recepte
Ja koristim Microsoft OneNote 2010. Svaki recept je tagiran i komentari zapisani. Receptura je brižno spremljena na internetu u MS cloudu-u.
- judolino
- Swine Who Must Be Obeyed
- Posts: 6223
- Joined: 25 Sep 2011, 09:03
Amaterčina.Potjeh » wrote:
Amater.
Ja koristim Microsoft OneNote 2010. Svaki recept je tagiran i komentari zapisani. Receptura je brižno spremljena na internetu u MS cloudu-u.
Ja sam Veliki zen majstor kulinarstva, recepti mi uopće ne trebaju...
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
Moj brzi recept kad ničeg nema u kuhinji
ovo mi je još iz studentskih dana
zdinsta se malo luka, doda tunjevina iz konzerve, pusti da se malo krčka.
ja na to dodajem sol, papar, curry, kurkumu.
na to dodajem pelate(konšerva) ako ih imam, te kukuruz u konzervi ako ga ima u frižideru.
ponekad dolijem malo jogurta u sve to da postane kiselkasto.
jedem uz kruh.
ili se skuha tjestenina/riža.
meni je to prefino.
a košta valjda sveukupno 15 kuna
ovo mi je još iz studentskih dana
zdinsta se malo luka, doda tunjevina iz konzerve, pusti da se malo krčka.
ja na to dodajem sol, papar, curry, kurkumu.
na to dodajem pelate(konšerva) ako ih imam, te kukuruz u konzervi ako ga ima u frižideru.
ponekad dolijem malo jogurta u sve to da postane kiselkasto.
jedem uz kruh.
ili se skuha tjestenina/riža.
meni je to prefino.
a košta valjda sveukupno 15 kuna
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
što je popara?
inače, ja ako imam jaja i brašna, napravim žličnjake.
sol/šećer ovisno što mi se oće
inače, ja ako imam jaja i brašna, napravim žličnjake.
sol/šećer ovisno što mi se oće
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- Margarita
- Posts: 4076
- Joined: 20 Sep 2011, 21:52
Stari kruh, voda, i kajmak ili sir.Pješčana » wrote:što je popara?
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
-
- Posts: 84
- Joined: 27 Dec 2011, 19:58
Ja sa neskrivenim divljenjem gledam u ljude koji onako usput, ko da kažu "a onda izrežem kruh" izjave "savijem burek". Saviti burek, pa još ga k tomu saviti sasvim nonšalantno, e to meni zvuči ko vrhunac kulinarskog umijeća.Margarita » wrote:...Od ostanjaka mesa savijem burek...
Blagajnica želi ući u more
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
ljudi, postovi o muškom kuvanju u kujinji i povezanosti s krevetom prebačeni su na LJIS, pa molim, ako želite, razvijte diskusiju tamo.
nemam niš protiv sexa na Hobijima, samo tamo je više temacki
nemam niš protiv sexa na Hobijima, samo tamo je više temacki
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- ombia
- Posts: 4628
- Joined: 25 Nov 2011, 23:31
Mozes i ribu na pari, svasta.Potjeh » wrote:Povrće prije svega. Makar, što se sve može uopće kuhati na pari. Juha svakako ne. :zuba:
A jebiga sta moze poci ukrivo? Mozes prekuhati. Vjezbom do umijeca i tako to.
Mozes i parne knedle, punjene musom od sljiva
Ima i verzija sa makom, pa sa visnjama i umakom od vanilije.
http://stantonamarlberg.blogs.com/st_an ... c00102.JPG
- Potjeh
- Posts: 1361
- Joined: 05 Oct 2011, 00:00
Tofu nisam radio još. Na mojoj je TO-DO listi doduše.
Ako ćemo biti OT nedavno sam kao prilog u lonac za kuhanje na paru ubacio mrkvu, cvjetaču i buču. Nakon 20min, što je po mom mišljenju previše, mrkva i cvjetača su bile ok, bez neke posebne razlike ali buča me je oduševila. Kuhanje na pari je pojačalo njenu aromu tako da sam to zapisao kao podsjetnik.
Još muku mučim kako začiniti povrće kuhano na pari.
Ako ćemo biti OT nedavno sam kao prilog u lonac za kuhanje na paru ubacio mrkvu, cvjetaču i buču. Nakon 20min, što je po mom mišljenju previše, mrkva i cvjetača su bile ok, bez neke posebne razlike ali buča me je oduševila. Kuhanje na pari je pojačalo njenu aromu tako da sam to zapisao kao podsjetnik.
Još muku mučim kako začiniti povrće kuhano na pari.
- karambol
- Posts: 8110
- Joined: 09 Jan 2012, 12:55
češnjak, sitno, sitno nasjeckan ili protisnut, shoyu umak, mirin,ombia » wrote:Potjese ajd ti reci sto kuhas danas? Jesi radio tofu dosad, ako da cime si ga marinirao?
shichimi togarashi (mješavina 7 začina), malo crnog sezama i mladog luka sitno narezanog...za marinadu...Ja sam ove umake donio izvana s jednog puta, ne znam gdje se mogu kupiti kod nas.
Ja cijeli život sanjam kako odlazim uz rijeku starim parobrodom koji vozi sol
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...
- karambol
- Posts: 8110
- Joined: 09 Jan 2012, 12:55
Sve sastojci jedne marinade. Žličica ovoga, žličica onoga...Tofu na tanke šnitice narezati i popržiti na sezamovom ulju, a onda još ima i umak od shoyu-a, naribanog đumbira....Naravno, ide s rižom kao prilogom.Potjeh » wrote:Ne kužim. Ovo su sve sastojci jedne marinade ili si pobrojao marinade koje si isprobao?
Ja cijeli život sanjam kako odlazim uz rijeku starim parobrodom koji vozi sol
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...
- ombia
- Posts: 4628
- Joined: 25 Nov 2011, 23:31
OT je tema Kuhanje za neznalice, znaci moze i tofu Osim buce, zacinim sa par kapi maslinovog i malo posolim. Moze i neko svjeze zacinsko bilje po gore, ako ima.Potjeh » wrote:Tofu nisam radio još. Na mojoj je TO-DO listi doduše.
Ako ćemo biti OT nedavno sam kao prilog u lonac za kuhanje na paru ubacio mrkvu, cvjetaču i buču. Nakon 20min, što je po mom mišljenju previše, mrkva i cvjetača su bile ok, bez neke posebne razlike ali buča me je oduševila. Kuhanje na pari je pojačalo njenu aromu tako da sam to zapisao kao podsjetnik.
Još muku mučim kako začiniti povrće kuhano na pari.
Kak si bucu jeo?
Karambol ja sam ti izvana, ima vise azijskih ducana nego pekara. Meni se od jutros nesto marinira, hoce li biti kaj k cemu, vidjeti cu veceras. Mislim na wok, staklene rezance, povrce, jedino ne razumijem neke izraze:
Shoju umak - ima li to kakve veze sa sojinim umakom? Mirin isto ne znam sta je (mozda i znam al ne znam da se tako zove) sezama sam danas stavila uz sojin umak i bucino ulje.ešnjak, sitno, sitno nasjeckan ili protisnut, shoyu umak, mirin,
shichimi togarashi (mješavina 7 začina), malo crnog sezama i mladog luka sitno narezanog...za marinadu...Ja sam ove umake donio izvana s jednog puta, ne znam gdje se mogu kupiti kod nas.
Narezala sam sirovi tofu na trakice i poprziti cu tako mariniranog.
Inace sam imala dugo nekoga kome je to bila domaca hrana pa se nisam previse brinula oko eksperimentiranja...da necu rizu, low carb i to. Ajd da barem rizu zaobidjem.
- Bios
- slučajna nakupina stanica
- Posts: 1755
- Joined: 18 Sep 2011, 09:08
- Location: U pokretu...
- ombia
- Posts: 4628
- Joined: 25 Nov 2011, 23:31
O.k. onda to imam doma. Kupim litru jeftino u azijskom ducanu, trosim nemilice i kad pecem meso i neke klasicne marinade radim, cestododam. Ovo za grickalice bolje da nisam cula. Samo mi jos taj porok fali.Ajvi » wrote:Shoyu je sojin umak nešto blaži od tamarija. Trošim ga u ogromnim količinama. Odličan je s raznim prženim sjemenkama, bademima, lješnjacima. Popržim ih na suhoj tavi i pred kraj dodam malo shoyua. Vrlo zarazne grickalice.
- Potjeh
- Posts: 1361
- Joined: 05 Oct 2011, 00:00
Zanima me tvoj proces stavljanja začina u jelo.karambol » wrote: Sve sastojci jedne marinade.
Ja obično prije nego što počnem kuhati razmislim kakve arome želim i koji začini će mi dati traženu aromu. Tijekom kuhanja ubacujem takve začine. Međutim, imam problema sa zamišljanjem konačnog rezultata ako je u igri više od 4 začina. Ti si ih u svojoj marinadi složio preko 10.
- ombia
- Posts: 4628
- Joined: 25 Nov 2011, 23:31
Vrlo si sistematican u pristupu. Ja kuham tak da poslozim sve zacine, svjeze, susene, boce, na radnu plocu i onda po inspiraciji, zato padnem u sevdah kad netko onda jos i recept trazi. Koji recept?
Ne znam ni rekonstruirati marinadu od jutros, garant bi u nabrajanju zaboravila koji sastojak.
Da u te azijske marinade dodam i lemongrass.
Ne znam ni rekonstruirati marinadu od jutros, garant bi u nabrajanju zaboravila koji sastojak.
Da u te azijske marinade dodam i lemongrass.