Kuhanje za neznalice

Žlicu, žlicu nam dajte, jer utjehe nema u vodi
User avatar
Potjeh
Posts: 1361
Joined: 05 Oct 2011, 00:00

29 Dec 2011, 15:58

Morticia » wrote: Al' ne, ne mora bit vrhunski kuhar i znat' speć' 687 vrsti kolača da bi došao u obzir.
Tajna dobrog kuhara je uzimati namirnice koje su ti dostupne (frižider, ostava) i iz njih kontinuirano raditi nešto jako ukusno. Ne kuhanje po receptima već improvizacija, kreativnost. Brzina, kao i sposobnost ne prljanja cijele kuhinje su dakako bonus.


User avatar
Potjeh
Posts: 1361
Joined: 05 Oct 2011, 00:00

29 Dec 2011, 20:42

judolino » wrote:Nikako me ne može natjerati da zapisujem recepte
Amater.

Ja koristim Microsoft OneNote 2010. Svaki recept je tagiran i komentari zapisani. Receptura je brižno spremljena na internetu u MS cloudu-u.
User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6223
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

29 Dec 2011, 21:11

Potjeh » wrote:
Amater.

Ja koristim Microsoft OneNote 2010. Svaki recept je tagiran i komentari zapisani. Receptura je brižno spremljena na internetu u MS cloudu-u.
Amaterčina.

Ja sam Veliki zen majstor kulinarstva, recepti mi uopće ne trebaju...
User avatar
Pješčana
Posts: 8262
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

29 Dec 2011, 22:25

Moj brzi recept kad ničeg nema u kuhinji

ovo mi je još iz studentskih dana
zdinsta se malo luka, doda tunjevina iz konzerve, pusti da se malo krčka.
ja na to dodajem sol, papar, curry, kurkumu.
na to dodajem pelate(konšerva) ako ih imam, te kukuruz u konzervi ako ga ima u frižideru.
ponekad dolijem malo jogurta u sve to da postane kiselkasto.
jedem uz kruh.
ili se skuha tjestenina/riža.
meni je to prefino.
a košta valjda sveukupno 15 kuna
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
User avatar
Margarita
Posts: 4076
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

29 Dec 2011, 22:31

Ako imam kakve tune (ili srdele, inćuna), luka, paradajza, soli, brašna i ulja, napravim višku pogaču. Od ostanjaka mesa savijem burek. A i popara mi je čist dobra.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
User avatar
Pješčana
Posts: 8262
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

29 Dec 2011, 22:42

što je popara?

inače, ja ako imam jaja i brašna, napravim žličnjake.
sol/šećer ovisno što mi se oće
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
User avatar
Margarita
Posts: 4076
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

29 Dec 2011, 22:49

Pješčana » wrote:što je popara?
Stari kruh, voda, i kajmak ili sir.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
Omega
Posts: 84
Joined: 27 Dec 2011, 19:58

29 Dec 2011, 23:03

Margarita » wrote:...Od ostanjaka mesa savijem burek...
Ja sa neskrivenim divljenjem gledam u ljude koji onako usput, ko da kažu "a onda izrežem kruh" izjave "savijem burek". Saviti burek, pa još ga k tomu saviti sasvim nonšalantno, e to meni zvuči ko vrhunac kulinarskog umijeća.
Blagajnica želi ući u more
User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

30 Dec 2011, 12:28

Omega » wrote:
Ja sa neskrivenim divljenjem gledam u ljude koji onako usput, ko da kažu "a onda izrežem kruh" izjave "savijem burek". Saviti burek, pa još ga k tomu saviti sasvim nonšalantno, e to meni zvuči ko vrhunac kulinarskog umijeća.
Amen.
User avatar
Pješčana
Posts: 8262
Joined: 17 Sep 2011, 22:52
Location: Hrvaška
Contact:

31 Dec 2011, 11:41

ljudi, postovi o muškom kuvanju u kujinji i povezanosti s krevetom prebačeni su na LJIS, pa molim, ako želite, razvijte diskusiju tamo.
nemam niš protiv sexa na Hobijima, samo tamo je više temacki :o
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
User avatar
Potjeh
Posts: 1361
Joined: 05 Oct 2011, 00:00

14 Jan 2012, 23:19

Da mrvu vratim temu u fokus. Nemam pojma o kuhanju na pari. Možete li napisati par kratkih do&don't savjeta?
User avatar
Morticia
Posts: 10250
Joined: 17 Sep 2011, 21:36

15 Jan 2012, 10:34

A sto bi kuhao na pari?
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
User avatar
Potjeh
Posts: 1361
Joined: 05 Oct 2011, 00:00

15 Jan 2012, 11:49

Povrće prije svega. Makar, što se sve može uopće kuhati na pari. Juha svakako ne. :zuba: :rofl:
User avatar
Morticia
Posts: 10250
Joined: 17 Sep 2011, 21:36

15 Jan 2012, 11:51

E zao mi je, nisam nikad kuhala povrce na pari, moj domet u tom smislu su kreme i glazure za kolace. :zubo:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

15 Jan 2012, 15:13

Potjeh » wrote:Povrće prije svega. Makar, što se sve može uopće kuhati na pari. Juha svakako ne. :zuba: :rofl:
Mozes i ribu na pari, svasta.
A jebiga sta moze poci ukrivo? Mozes prekuhati. Vjezbom do umijeca i tako to. :zubo:
Mozes i parne knedle, punjene musom od sljiva :s
Ima i verzija sa makom, pa sa visnjama i umakom od vanilije.
http://stantonamarlberg.blogs.com/st_an ... c00102.JPG
User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

18 Jan 2012, 11:06

Potjese ajd ti reci sto kuhas danas? Jesi radio tofu dosad, ako da cime si ga marinirao?
User avatar
Potjeh
Posts: 1361
Joined: 05 Oct 2011, 00:00

18 Jan 2012, 11:23

Tofu nisam radio još. Na mojoj je TO-DO listi doduše.

Ako ćemo biti OT nedavno sam kao prilog u lonac za kuhanje na paru ubacio mrkvu, cvjetaču i buču. Nakon 20min, što je po mom mišljenju previše, mrkva i cvjetača su bile ok, bez neke posebne razlike ali buča me je oduševila. Kuhanje na pari je pojačalo njenu aromu tako da sam to zapisao kao podsjetnik.

Još muku mučim kako začiniti povrće kuhano na pari.
User avatar
karambol
Posts: 8110
Joined: 09 Jan 2012, 12:55

18 Jan 2012, 11:27

ombia » wrote:Potjese ajd ti reci sto kuhas danas? Jesi radio tofu dosad, ako da cime si ga marinirao?
češnjak, sitno, sitno nasjeckan ili protisnut, shoyu umak, mirin,
shichimi togarashi (mješavina 7 začina), malo crnog sezama i mladog luka sitno narezanog...za marinadu...Ja sam ove umake donio izvana s jednog puta, ne znam gdje se mogu kupiti kod nas.
Ja cijeli život sanjam kako odlazim uz rijeku starim parobrodom koji vozi sol
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...
User avatar
Potjeh
Posts: 1361
Joined: 05 Oct 2011, 00:00

18 Jan 2012, 11:34

Ne kužim. Ovo su sve sastojci jedne marinade ili si pobrojao marinade koje si isprobao?
User avatar
karambol
Posts: 8110
Joined: 09 Jan 2012, 12:55

18 Jan 2012, 11:42

Potjeh » wrote:Ne kužim. Ovo su sve sastojci jedne marinade ili si pobrojao marinade koje si isprobao?
Sve sastojci jedne marinade. Žličica ovoga, žličica onoga...Tofu na tanke šnitice narezati i popržiti na sezamovom ulju, a onda još ima i umak od shoyu-a, naribanog đumbira....Naravno, ide s rižom kao prilogom.
Ja cijeli život sanjam kako odlazim uz rijeku starim parobrodom koji vozi sol
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...
User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

18 Jan 2012, 11:53

Potjeh » wrote:Tofu nisam radio još. Na mojoj je TO-DO listi doduše.

Ako ćemo biti OT nedavno sam kao prilog u lonac za kuhanje na paru ubacio mrkvu, cvjetaču i buču. Nakon 20min, što je po mom mišljenju previše, mrkva i cvjetača su bile ok, bez neke posebne razlike ali buča me je oduševila. Kuhanje na pari je pojačalo njenu aromu tako da sam to zapisao kao podsjetnik.

Još muku mučim kako začiniti povrće kuhano na pari.
OT je tema Kuhanje za neznalice, znaci moze i tofu :zubo: Osim buce, zacinim sa par kapi maslinovog i malo posolim. Moze i neko svjeze zacinsko bilje po gore, ako ima.
Kak si bucu jeo?

Karambol ja sam ti izvana, ima vise azijskih ducana nego pekara. :zubo: Meni se od jutros nesto marinira, hoce li biti kaj k cemu, vidjeti cu veceras. Mislim na wok, staklene rezance, povrce, jedino ne razumijem neke izraze:
ešnjak, sitno, sitno nasjeckan ili protisnut, shoyu umak, mirin,
shichimi togarashi (mješavina 7 začina), malo crnog sezama i mladog luka sitno narezanog...za marinadu...Ja sam ove umake donio izvana s jednog puta, ne znam gdje se mogu kupiti kod nas.
Shoju umak - ima li to kakve veze sa sojinim umakom? Mirin isto ne znam sta je (mozda i znam al ne znam da se tako zove) sezama sam danas stavila uz sojin umak i bucino ulje.
Narezala sam sirovi tofu na trakice i poprziti cu tako mariniranog.
Inace sam imala dugo nekoga kome je to bila domaca hrana pa se nisam previse brinula oko eksperimentiranja...da necu rizu, low carb i to. Ajd da barem rizu zaobidjem. :zubo:
User avatar
Bios
slučajna nakupina stanica
Posts: 1755
Joined: 18 Sep 2011, 09:08
Location: U pokretu...

18 Jan 2012, 12:00

Shoyu je sojin umak nešto blaži od tamarija. Trošim ga u ogromnim količinama. Odličan je s raznim prženim sjemenkama, bademima, lješnjacima. Popržim ih na suhoj tavi i pred kraj dodam malo shoyua. Vrlo zarazne grickalice. :D
Maštam ... :lux:
Jebeš čovika koji nije reka i poreka.
User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

18 Jan 2012, 12:09

Ajvi » wrote:Shoyu je sojin umak nešto blaži od tamarija. Trošim ga u ogromnim količinama. Odličan je s raznim prženim sjemenkama, bademima, lješnjacima. Popržim ih na suhoj tavi i pred kraj dodam malo shoyua. Vrlo zarazne grickalice. :D
O.k. onda to imam doma. Kupim litru jeftino u azijskom ducanu, trosim nemilice i kad pecem meso i neke klasicne marinade radim, cestododam. Ovo za grickalice bolje da nisam cula. Samo mi jos taj porok fali. :zubo:
User avatar
Potjeh
Posts: 1361
Joined: 05 Oct 2011, 00:00

18 Jan 2012, 12:12

karambol » wrote: Sve sastojci jedne marinade.
:s Zanima me tvoj proces stavljanja začina u jelo.

Ja obično prije nego što počnem kuhati razmislim kakve arome želim i koji začini će mi dati traženu aromu. Tijekom kuhanja ubacujem takve začine. Međutim, imam problema sa zamišljanjem konačnog rezultata ako je u igri više od 4 začina. Ti si ih u svojoj marinadi složio preko 10.
User avatar
ombia
Posts: 4628
Joined: 25 Nov 2011, 23:31

18 Jan 2012, 12:19

Vrlo si sistematican u pristupu. :) Ja kuham tak da poslozim sve zacine, svjeze, susene, boce, na radnu plocu i onda po inspiraciji, zato padnem u sevdah kad netko onda jos i recept trazi. Koji recept? :facepalm:
Ne znam ni rekonstruirati marinadu od jutros, garant bi u nabrajanju zaboravila koji sastojak.
Da u te azijske marinade dodam i lemongrass.
Post Reply