Jezikoterija
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 810 times
- Been thanked: 1542 times
U ovom je kontekstu odluka bolja, čini mi se.
Potpisi su za budale.
Jebiga, ja bih to prevela kao proglas (kraljev, jelte - ono što on proglasi ima da se sluša), ali Stonoga je isto u pravu, ako prevodiš sa engleskog, jer je decreet doslovno presuda, tojest odluka, samo se kod njih rjeđe koristi u ovakvom kontekstu, uglavnom se odnosi na presude.Zekoslawa » wrote:Ma čuješ što kažem-Napoleon donio dekret koji vrijedi ovdje. Radi se o Dandolovim zapisima. Ja prevela kao dekret, ali ona kaže da nemere.
I onda imamo "slijedom Vašega kraljevskog dekreta od 4. rujna o cestama koje će se graditi u ovoj zemlji i o njezinim granicama"
I: "Dalmatinac je, Preuzvišeni, spretan moreplovac na Jadranu i Crnom moru. On blagoslivlja prepoznajući moćnu ruku svoga kralja, koji je izdao dekret o Komunama i o Trgovačkim komorama, u što s pravom polaže tisuće opravdanih velikih nada. "
Molim zanemariti ostatak, nisam ja kriva ni što Dandolo piše pizdarije, ni što je polupismen, ni što ona hoće što doslovniji prijevod.
Stavi kosu crtu između proglas i odluka i u zagradu stavi (nepotrebno precrtati)
You can only be young once. But you can always be immature. (dejzino MD <3)
- Stitch
- Head Honcho
Proglas je u nas više javno priopćenje; nema tu značenjsku nijansu da podrazumijeva i zakonski akt. Odluka ga ima.
Potpisi su za budale.
pa kako se kod nas zovu takvi dokumenti?Zekoslawa » wrote:Ne, prijevod je s talijanskoga, zapravo. Oni i danas imaju "decreto", koliko znam. Dakle, govorimo ovdje o nekakvom zakonodavnom aktu. A ne smijem kosu crtu, nula bodova, moram se odlučiti za nešto.
Ne mogu se sjetit nijednog kralja koji je bilo što odlučio u hrvatskoj
edit - evo, tute piše da je ovo proglas - ovo pismo o ukinuću kmetstva koje je uputijo gosn Jelačić
a ovo bansko pismo o ukidanju kmetstva?Hekatonhir » wrote:Proglas je u nas više javno priopćenje; nema tu značenjsku nijansu da podrazumijeva i zakonski akt. Odluka ga ima.
- Stitch
- Head Honcho
Zekoslava, uopće me ne slušaš, a ja imam posla. Ne mogu ti svaki post triput ponoviti. 
Ako je riječ o Sovjetskom Savezu i Francuskoj, dekret je dekret. To se ne prevodi. Zato što je posrijedi zakonski akt, tako je određeno političkim sustavom.
U ostalim društvima i državama, može se preinačiti u štogod slično. Npr. kraljevu odluku ili zapovijed. S tim da je druga riječ više povezana s vojskom, a manje sa zemljom ili čime drugim.
Ako je riječ o Sovjetskom Savezu i Francuskoj, dekret je dekret. To se ne prevodi. Zato što je posrijedi zakonski akt, tako je određeno političkim sustavom.
U ostalim društvima i državama, može se preinačiti u štogod slično. Npr. kraljevu odluku ili zapovijed. S tim da je druga riječ više povezana s vojskom, a manje sa zemljom ili čime drugim.
Potpisi su za budale.
Eno tebi pa joj ti reci da se ne prevodi. Radi se o vremenu francuske uprave u nas, dakle ono što je Francuzu bio dekret, to je i nama tada bio dekret. Samo što ona ne želi da to bude dekret. A ja, brate mili, pojma nemam što bi to onda bilo. Napoleon je, bogami, izdavao i proglase, koliko vidim. A ponegdje se govori i o njegovim dekretima. Okej, odluka. No, odgovara li to onodobnim uvjetima? Jesu li se tada izdavale "odluke" sa zakonskom snagom?
- Stitch
- Head Honcho
Jel' ti znaš kad je to bilo? 1848. U tih 160 godina riječ je sasvim izgubila to značenje.jevgenija » wrote: a ovo bansko pismo o ukidanju kmetstva?
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Da. Odluka je naša riječ za dekret, ukaz, obznanu. A bogme, i za rješenje.Zekoslawa » wrote:No, odgovara li to onodobnim uvjetima? Jesu li se tada izdavale "odluke" sa zakonskom snagom?
Potpisi su za budale.
Aha! Nađoh nešto. Nu:
Zbog svega navedeno V. Dandolo prilikom svoje inaguracije u srpnju 1806. donosi Odluku a kasnije Dekret o osnivanju Komisije za trgovinu u Zadru. U osnovnim crtama Dekret sadrži :
1. Uspostavlja se Komisija za trgovinu i gospodarstvo; Gabrijel Petrović (kao predsjednik, članovi Leopold Dorčić, Giovanni Kreljanović i Francescho Ruste
2. Zadaća je komisije osnovati Trgovačku komoru (Camera di Commercio) sa sjedištem u Zadru
(...)
Šta sad?
Evo i link: http://hgk.biznet.hr/hgk/tekst.php?a=b& ... st&id=1996
Zbog svega navedeno V. Dandolo prilikom svoje inaguracije u srpnju 1806. donosi Odluku a kasnije Dekret o osnivanju Komisije za trgovinu u Zadru. U osnovnim crtama Dekret sadrži :
1. Uspostavlja se Komisija za trgovinu i gospodarstvo; Gabrijel Petrović (kao predsjednik, članovi Leopold Dorčić, Giovanni Kreljanović i Francescho Ruste
2. Zadaća je komisije osnovati Trgovačku komoru (Camera di Commercio) sa sjedištem u Zadru
(...)
Šta sad?
Evo i link: http://hgk.biznet.hr/hgk/tekst.php?a=b& ... st&id=1996
- Stitch
- Head Honcho
Ništa, ja ću sad raditi svoje, a ti ćeš se mučiti. 
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Pa ako je riječ o francuskoj upravi, vraćamo se na ono što sam ti rekao.
Potpisi su za budale.
Meni zvuči da je odluka - 'smijete napraviti, ono, jednom', a dekret - 'mrš mrcine radite to sad i odmah'?
Samo, ako ova tvoja inzistira da neće dekret,a dekret je očito jedino što je kontekstualno ok, tresni ju oklagijom.
Ili još bolje, daj joj 5 citata, i reci da u skladu sa starim zapisima, smatraš da je potrebno zadržati izraz dekret kako bi se zadržala autentičnost prijevoda.

Ili oklagiju
Samo, ako ova tvoja inzistira da neće dekret,a dekret je očito jedino što je kontekstualno ok, tresni ju oklagijom.
Ili još bolje, daj joj 5 citata, i reci da u skladu sa starim zapisima, smatraš da je potrebno zadržati izraz dekret kako bi se zadržala autentičnost prijevoda.
Ili oklagiju
Ma znaš šta, ionako je uvijek najlakše napraviti kako ti kažeš.Hekatonhir » wrote:Pa ako je riječ o francuskoj upravi, vraćamo se na ono što sam ti rekao.
Odluka je pala.
Ili, Petar Pan pivo, pa uberu lovu od sponzora.Hekatonhir » wrote:Pa tvoj je prijedlog definitivno i značenjski i gramatički bolji. Da me se pitalo, vjerojatno bih i ja tako preveo naslov. A ako bih pokušao izmisliti nešto kao mamac, vabilicu - izabrao bih "Nigdjezemska otkrivena!", možda i "Petar Pan je gol".![]()
Karikiram, jasno.
nekaj sam preskočila? cijelo vrijeme mislim da se zauzmaš za odlukuHekatonhir » wrote:Zekoslava, uopće me ne slušaš, a ja imam posla. Ne mogu ti svaki post triput ponoviti.
zekoslawa, trebaš ostaviti dekret, pa makar uz objašnjenje lektoru/ lektorici (inače će ti promijeniti, da)
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
- Stitch
- Head Honcho
Hekatonhir » wrote:U Francuskoj i SSSR-u dekret je dekret; zakonodavni akt.
Potpisi su za budale.
Nemam posla s lektorom/icom, nego s profesoricom. Koja blage veze nema o hrvatskom jeziku, a bogme ni o čemu drugome. Stoga nisam ostavila dekret. Jerbo je ona svoje rekla riječima "sve riječi koje nisu hrvatske valja zamijeniti hrvatskima". Govorimo o talijanistici. Molim vas, ne kopajte mi po ranama i dalje.blaze » wrote: nekaj sam preskočila? cijelo vrijeme mislim da se zauzmaš za odluku![]()
zekoslawa, trebaš ostaviti dekret, pa makar uz objašnjenje lektoru/ lektorici (inače će ti promijeniti, da)
Kod nje sigurno Ava Karabatić ima peticu.Zekoslawa » wrote: Nemam posla s lektorom/icom, nego s profesoricom. Koja blage veze nema o hrvatskom jeziku, a bogme ni o čemu drugome. Stoga nisam ostavila dekret. Jerbo je ona svoje rekla riječima "sve riječi koje nisu hrvatske valja zamijeniti hrvatskima". Govorimo o talijanistici. Molim vas, ne kopajte mi po ranama i dalje.
Ne bih znala. Ja znam tko nije dolazio na predavanja da se zaštiti od kakofonije uzrokovane njezinim osvrtima na... no da, jezik i što god ima veze s njim, pa zato sad ima dvojku, te prijevod u kojem su sve nehrvatske riječi zamijenjene hrvatskima.Lastan » wrote: Kod nje sigurno Ava Karabatić ima peticu.
-
- Information
-