Hekatonhir » wrote:Ni u jednom trenutku nisam govorio o Baselu, pa onda nisam mogao biti ni protiv njega. Govorio sam da je nekadašnji sustav KEP-a stoput bolji od današnje Lige. Iz perspektive klubova i igrača, dakako. A Basel i Dinamo spomenuh tek kao primjer. Demagogija je navoditi uspjehe "malih" klubova, a zaboravljati da su "mali" klubovi osvajali KEP. To je uspjeh, a ne druga faza.
Znaš i sam da je iluzorno očekivati povratak "na staro". Novci koji su ušli u nogomet su preveliki, da bi oni koji imaju najviše koristi od ovakve raspodjele dopustili da itko drugi uđe u njihov pješčanik. Ne baratam tako dobro financijskim podacima, niti mi se nešto pretjerano da guglati

, ali možemo samo pretpostaviti koliko "štete" bi nastalo, primjerice, ispadanjem Manchester Uniteda u prvom kolu Kupa prvaka. Sponzorska, TV prava, zarada od prodaje dresova, suvenira, hrane i pića, dresova etc., sve odlazi u vjetar. Dobro, nisam slučajno uzeo ManU za primjer.

Jer, premda će nastaviti natjecanje u EL (onom danas smiješnom natjecanju koje je nekad znalo biti puno jače od KEP-a), novci u tom natjecanju su neusporedivo mali u odnosu na LP. Tolika je razlika da me neće začuditi da Ajax prođe kao od šale treću postavu Uniteda, jer SAF nije lud da troši živce na nešto tako trivijalno, dok vodi mrtvu trku sa Cityem i eventualno Chelseaem za naslov prvaka.
Kakva je budućnost europskog nogometa? Vjerojatno će se razvijati u sadašnjem pravcu, veliki će postati još veći, a mali još manji, osobito ako se realizira ideja ovih prvih da naprave svoje zatvoreno elitno natjecanje, po uzoru na američke sportove, čime će natjecanja poput EL, domaćih liga i kupova biti namijenjeni ultrasima i lokalpatriotima. A to je šteta, jer sve te različitosti i specifičnosti nekih klubova, njihovih stadiona, povijesti itd. bi činili tako lijepe priče, koje bi se pamtile generacijama, što najbolje znaju navijači Dinama i Hajduka.
Ne znam, i ja bi isto volio kad bi se vratilo na staro, ali bojim se da će se Portov naslov iz 2004 pamtiti kao posljednji naslov nekog "malog" kluba. A i taj Porto je u današnjim okvirima među 10-15 najsnažnijih klubova današnjice, i to je ono što boli.