O odgoju mačaka

Vau, mijau i pokoji au
Tea Tree

Post 12 Dec 2011, 22:49

Ma mogu sad srat do besvijesti, ali istina je da ne možeš mačku okupati ako ona to neće.
Moje su se dale kupati jedno dulje vrijeme i tamo negdje oko sedme ili osme godine života odlučile su da je dosta. Nakon toga - nema šanse.
Grizu, grebu, pušu, frkću, dobiju neku nenormalnu snagu u tom otimanju, a i ovo što je Lastan rekao - rastegnu se tako da ne stanu u kadu. Ni ja ne znam kako. :xne zna: :xd:

Eks

Post 12 Dec 2011, 22:50

Možda im je ušao šampon u oči pa su odlučile da ih nećeš više zajebavati. :xlux:
Možda su očekivale neku nagradu za pretrpljen trud pa kad su vidjele da se strpljivost ne isplati, kaznile su te. :xlux:

I što sad, ne pereš ih više? :xzubo:
Lastan

Post 12 Dec 2011, 22:57

Éowyn » wrote:Zna li netko što znači mahanje repom kod mačke? Odnosno ima li to neko posebno značenje ili maše bezveze?
Ovisi kakvo je mahanje.

Recimo, trzanje vrhom može biti lagana nervoza, a može biti i taktika lijene mačke da zabavi mladunčad. :D
Oštro šibanje čitavim repom jasan je znak žešće nervoze ili ljutnje. I obično je popraćeno nakostriješenom dlakom, spuštenim ušima i zmijskim siktanjem. Teško je tu pogrešno protumačiti raspoloženje kad mačka ima gard kao da će ti iskopati oči. :zubo:

Nešto između toga može biti… nestrpljivost, recimo. Javlja se kad kreneš otvarati limenku hrane. :D

Uglavnom, mahanje repom nikad nije bezveze.
Rep uspravljen znači “slijedi me” i smatra se da je riječ o signalu koji su mačke razvile za ljude (inače baš i nema životinja koje mogu hodati s posve uspravljenim repom). No mačkama rep i izvan toga služi za signalizaciju raspoloženja, nešto kao nama izrazi lica.
Naučit ćeš čitati s vremenom. :mig:
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 12 Dec 2011, 22:59

Tea Tree » wrote: Grizu, grebu, pušu, frkću, dobiju neku nenormalnu snagu u tom otimanju, a i ovo što je Lastan rekao - rastegnu se tako da ne stanu u kadu. Ni ja ne znam kako. :xne zna: :xd:
A kad treba zgiljati iz transportera stisnu se i provuku nije mi jasno kako, jer prostora ima jedva da im se rep provuče.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
Lastan

Post 12 Dec 2011, 23:01

Tea Tree » wrote:Ma mogu sad srat do besvijesti, ali istina je da ne možeš mačku okupati ako ona to neće.
Upravo tako. Da pokušaš mačku baciti u kadu punu vode, mislim da bi samo šapama dotaknula vodu dok odskače od površine. :D
Grizu, grebu, pušu, frkću, dobiju neku nenormalnu snagu u tom otimanju, a i ovo što je Lastan rekao - rastegnu se tako da ne stanu u kadu. Ni ja ne znam kako. :xne zna: :xd:
Tko zna, možda je stvar genetike. Ono, mačke koje su preživjele ljudske pokušaje davljenja kroz povijest. :ne zna:
Tea Tree

Post 12 Dec 2011, 23:02

ex_anais » wrote:Možda im je ušao šampon u oči pa su odlučile da ih nećeš više zajebavati. :xlux:
Možda su očekivale neku nagradu za pretrpljen trud pa kad su vidjele da se strpljivost ne isplati, kaznile su te. :xlux:

I što sad, ne pereš ih više? :xzubo:
A, ne. :crying: Tješim se da ne idu nikamo van iz stana pa da nisu prljave. I stalno peru jedna drugu.
Ovo je zapravo jako slatko. :cerek: Vole se prilično, zajedno spavaju, zagrljene.
Ako jednu uzmem u ruke i gnjavim je toliko da počne gunđat, druga odmah stiže intervenirati. Počne me prijeko gledati pa joj objasnim da ova ugnjavljena samo bezveze gunđa. :D
Lastan

Post 12 Dec 2011, 23:03

ElliQuinn » wrote: A kad treba zgiljati iz transportera stisnu se i provuku nije mi jasno kako, jer prostora ima jedva da im se rep provuče.
U principu, ako prolazi glava, prolazi i sve ostalo. Osim ako je mačka posebno debela.

A kako određuju kuda se mogu provući? Među inim – brkovima.
MadnessInMethod

Post 12 Dec 2011, 23:04

Tea Tree » wrote:Ma mogu sad srat do besvijesti, ali istina je da ne možeš mačku okupati ako ona to neće.
Moje su se dale kupati jedno dulje vrijeme i tamo negdje oko sedme ili osme godine života odlučile su da je dosta. Nakon toga - nema šanse.
onaj mačji frajer kojeg sam već spominjala... trebao je kod veterinara na čišćenje jedne stvarno gadne rane na glavi koju je zadobio.
zamislite sada jednu mačku, i ravno četvoro odraslih ljudi. četvoro odraslih ljudi, od koji su dvojica muškarci ne baš sitne konstitucije, a treća osoba mišićava karatistica, s ukupno sedam ruku drže različite dijelove tog mačora, i s tri tijela naliježu na različite dijelove tog mačora.
mislite da se nije uspio istrgnuti? :xzubo: sretni smo što smo iz te priče izašli sa svim udovima na broju. nakon toga je veterinar pribjegao starom triku "mačka u rukavu", a ja sam ga putem sve do kuće psovala što to nije ODMAH napravio...
"Madness in method, that's genius." F. Herbert
Eks

Post 12 Dec 2011, 23:04

Tea Tree » wrote: A, ne. :crying: Tješim se da ne idu nikamo van iz stana pa da nisu prljave. I stalno peru jedna drugu.
Ovo je zapravo jako slatko. :cerek: Vole se prilično, zajedno spavaju, zagrljene.
Ako jednu uzmem u ruke i gnjavim je toliko da počne gunđat, druga odmah stiže intervenirati. Počne me prijeko gledati pa joj objasnim da ova ugnjavljena samo bezveze gunđa. :D
:rofl:

A vlažne maramice? :xne zna:

Aww. :cerek:
MadnessInMethod » wrote: nakon toga je veterinar pribjegao starom triku "mačka u rukavu", a ja sam ga putem sve do kuće psovala što to nije ODMAH napravio...
Kakav je to trik?

Inače, to često čujem i čudim se da već nekog veterinara mačka nije ubila.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 12 Dec 2011, 23:06

Tea Tree » wrote: A, ne. :crying: Tješim se da ne idu nikamo van iz stana pa da nisu prljave. I stalno peru jedna drugu.
Eowyno, evo ti rješenja za hiperaktivnog polusocijaliziranog malca. Nabavi mu sudruga. :xlux:

P. S.
KAKO DATI TABLETU MAČKI

1. Podignite mačku i polegnite je na lijevu ruku, držeći je kao da držite bebu.
Namjestite desni kažiprst i palac sa svake strane mačjih usana i nježno pritišćite prema licu istovremeno držeći tabletu u desnoj ruci.
Kada mačka otvori usta, ubacite tabletu u usta.
Dopustite mački da zatvori usta i proguta tabletu.

2. Dohvatite tabletu sa poda i mačku iza kauča.
Polegnite je na lijevu ruku i ponovite postupak.

3. Dohvatite mačku iz spavaće sobe i bacite vlažnu tabletu.

4. Izvadite novu tabletu iz folije, namjestite mačku na lijevoj ruci držeći čvrsto prednje šape lijevom šakom.
Prisilite je da otvori čeljust i ugurajte tabletu do grla desnim kažiprstom.
Držite joj usta zatvorena i brojite do deset.

5. Dohvatite tabletu iz akvarija i mačku sa vrha ormara za odjeću.
Dozovite suprugu iz vrta.

6. Kleknite na pod sa mačkom čvrsto uglavljenom između koljena.
Držite prednje i stražnje šape.
Ignorirajte prijeteće režanje koje dolazi od mačke.
Neka supruga jednom rukom čvrsto drži glavu dok joj gura drveno ravnalo u usta.
Spustite tabletu po ravnalu i snažno masirajte mačkino grlo.

7. Dohvatite mačku sa vrha držača za zavjese, uzmite drugu tabletu iz folije.
Pribilježite da morate kupiti novo ravnalo i popraviti zavjese.
Pažljivo pometite komadiće razbijenih figurica i vaze sa kamina i stavite ih na stranu za kasnije lijepljenje.

8. Umotajte mačku u veliki ručnik i recite supruzi neka legne na nju tako da joj viri samo glava ispod pazuha.
Stavite tabletu u jedan kraj slamke za sok, prisilite je da otvori usta pomoću olovke, namjestite i puhnite u slamku za sok.

9. Provjerite etiketu kako biste se uvjerili da su tablete neopasne za ljude, popijte jedno pivo da isperete okus.
Zalijepite flaster iz prve pomoći na ženinu podlakticu i odmah odstranite krv sa tepiha pomoću hladne vode i sapuna.

10. Dohvatite mačku iz susjedove šupe.
Uzmite novu tabletu.
Otvorite još jedno pivo.
Stavite mačku u kuhinjski ormarić i zatvorite vratašca oko mačjeg vrata tako da samo glava viri.
Prisilite je da otvori čeljust pomoću žlice za desert.
Ubacite tabletu niz grlo pomoću elastične gumice.

11. Uzmite odvijač iz garaže i vratite vrata kuhinjskog ormarića na šarke.
Popijte pivo.
Uzmite bocu konjaka.
Natočite si čašicu i popijte.
Stavite hladan oblog na obraz i provjerite kad ste zadnji put dobili injekciju protiv tetanusa.
Stavite oblog sa rakijom na obraz za dezinfekciju.
Popijte još jednu čašicu.
Bacite majicu sa sebe i obucite novu.

12. Pozovite vatrogasce da skinu preplašenu mačku sa stabla preko ceste.
Ispričajte se susjedu koji se zabio u ogradu prilikom skretanja da izbjegne mačku na cesti.
Uzmite posljednju tabletu iz folije.

13. Zavežite mački prednje šape za zadnje šape sa konopom i svežite ih čvrsto za nogu od kuhinjskog stola, nađite debele zaštitne rukavice u garaži i navucite ih na ruke.
Gurnite tabletu u usta a za njom ubacite veliki komad filetiranog mesa.
Držite glavu okomito i ulijte litru vode niz grlo kako biste isprali tabletu.

14. Zamolite suprugu da vas odveze na hitnu, mirno sjedite dok doktor zašije prste i podlakticu i odstrani ostatke tablete iz desnog oka.
Na putu kući svratite u prodavaonicu namještaja kako bi naručili novi kuhinjski stol.

15. Obavijestite specijalnu policiju da pokupe mačku mutanta i nazovite trgovinu kućnih ljubimaca da provjerite da li prodaju hrčke.

KAKO DATI TABLETU PSU

1. Umotajte je u slaninu.

Pričuvni moderator.
MadnessInMethod

Post 12 Dec 2011, 23:13

ex_anais » wrote:

Kakav je to trik?

Inače, to često čujem i čudim se da već nekog veterinara mačka nije ubila.
dakle, uzmeš (deblju) jaknu, i mačku naglavce gurneš u rukav (s one strane s koje bi gurnula i ruku). kada joj glava izviri kroz pasicu, zgrabiš ostatak rukava, da ostatak mačke ne izviri. mačka će se bacati i šizekati, ali sve noge su joj u rukavu. puno manje može ogrepsti, a i ne može ti tako lako zbrisati.
onda trebaš hitro obaviti što već imaš na glavi, izbjegavajući zube (osobito je praktično za kapanje u oči i uši, te čišćenje bolnih rana na glavi), i pustiti mačku iz rukava, nadajući se da nije osvetoljubive naravi.

a što se veterinara tiče... većini se diže kosa na glavi kada vide da u transporteru nosiš mačku. skroz mi je zabavno kako četiri odrasle osobe ne mogu zadržati mačka od 4 kile. psa od 35 kila držim sama. a držim ga zato da bih ga utješila dok ga bodu injekcijama, a ne zato što bi se pokušao istrgnuti.
poznajem sve skupa jednog veterinara koji je bio nešto kao "šaptač mačkama". taj je rekao tri riječi mačoru, i ovaj bi se smirio. onda je veterinar gurnuo ruke (obje!) u transporter, i sa svim prstima na broju izvadio mačka van. :horor: :eek:
Lastan

Post 12 Dec 2011, 23:15

MadnessInMethod » wrote:zamislite sada jednu mačku, i ravno četvoro odraslih ljudi. četvoro odraslih ljudi, od koji su dvojica muškarci ne baš sitne konstitucije, a treća osoba mišićava karatistica, s ukupno sedam ruku drže različite dijelove tog mačora, i s tri tijela naliježu na različite dijelove tog mačora.
mislite da se nije uspio istrgnuti? :xzubo: sretni smo što smo iz te priče izašli sa svim udovima na broju.
Eh, da. :D

Inače, sjećam se jednog starog dokumentarca u kojem su pokazivali ptice grabljivice. I onda u jednom trenutku objašnjavaju koliki pritisak proizvode kandžama i koliko su opasne. A veterinar drži sovu na leđima, s nogama gore, i objašnjava koliko mu je draža opasnost sove i njenih osam kandži nego obična mačka i njenih dvadeset.
Eks

Post 12 Dec 2011, 23:19

MadnessInMethod » wrote:
dakle, uzmeš (deblju) jaknu, i mačku naglavce gurneš u rukav (s one strane s koje bi gurnula i ruku). kada joj glava izviri kroz pasicu, zgrabiš ostatak rukava, da ostatak mačke ne izviri. mačka će se bacati i šizekati, ali sve noge su joj u rukavu. puno manje može ogrepsti, a i ne može ti tako lako zbrisati.
onda trebaš hitro obaviti što već imaš na glavi, izbjegavajući zube (osobito je praktično za kapanje u oči i uši, te čišćenje bolnih rana na glavi), i pustiti mačku iz rukava, nadajući se da nije osvetoljubive naravi.
Zanimljivo. :xd:
Ne skače na glavu poslije, ne duri se? Mislim da su sve više manje osvetoljubive kad ih se tako sputa, hm.
a što se veterinara tiče... većini se diže kosa na glavi kada vide da u transporteru nosiš mačku.

:rofl: :rofl:
Tea Tree

Post 12 Dec 2011, 23:19

ElliQuinn » wrote: Eowyno, evo ti rješenja za hiperaktivnog polusocijaliziranog malca. Nabavi mu sudruga. :xlux:
Bolja bi bila sudružica. Ako su dva mužjaka, moglo bi biti obračuna "šakama". :D Ženke su pitomije i inače manje netrpeljive jedna prema drugoj. Navodno kad su u pitanju mačke lutalice da jedna drugoj brinu o potomstvu dok je jedna od njih u lovu.
P. S.
KAKO DATI TABLETU MAČKI
Nikako. Voditi je svaki dan na injekcije.
KAKO DATI TABLETU PSU
1. Umotajte je u slaninu.
Hmm, ovo još može. proći za tabletu.

A, kako napraviti RTG šape (mom) psu?
Dva veterinara, dva tehničara i ja smo izgriženi, ali je nekako uspijevamo zavezati za radijator, da bi dobila malu dozu nečega za uspavljivanje. Tek toliko da je ošamuti da može na RTG.
Po izlasku s Veterine, takva ošamućena se izvuče iz ogrlice i zavuče pod auto.
Dok je izvlačim ispod auta izgrize me do krvi.

Znam da je ovo tema o mačkama. Samo sam htjela reći da se moj pas razlikuje od mačaka samo po tome kako se glasa. :D
Lastan

Post 12 Dec 2011, 23:20

MadnessInMethod » wrote:a što se veterinara tiče... većini se diže kosa na glavi kada vide da u transporteru nosiš mačku. skroz mi je zabavno kako četiri odrasle osobe ne mogu zadržati mačka od 4 kile. psa od 35 kila držim sama. a držim ga zato da bih ga utješila dok ga bodu injekcijama, a ne zato što bi se pokušao istrgnuti.
poznajem sve skupa jednog veterinara koji je bio nešto kao "šaptač mačkama". taj je rekao tri riječi mačoru, i ovaj bi se smirio. onda je veterinar gurnuo ruke (obje!) u transporter, i sa svim prstima na broju izvadio mačka van. :horor: :eek:
Jednog smo mačora, kad je nešto bio počeo mršavjeti i biti mrzovoljan, odveli veterinaru.
Nije mu bilo ništa posebno, ali dobio je vitaminsku injekciju. I mrzio cijeli svijet zbog toga.

Mjesecima kasnije moja sestra izlazi iz stana, ugleda mačora i veli mu “Ej, Crni, idemo veterinaru?”
Taj panični skok trebalo je vidjeti. :rofl:
Lastan

Post 12 Dec 2011, 23:23

Tea Tree » wrote:Bolja bi bila sudružica. Ako su dva mužjaka, moglo bi biti obračuna "šakama". :D Ženke su pitomije i inače manje netrpeljive jedna prema drugoj. Navodno kad su u pitanju mačke lutalice da jedna drugoj brinu o potomstvu dok je jedna od njih u lovu.
Kad ih drži u stanu i namjerava ih kastrirati, više-manje je svejedno.
Nikako. Voditi je svaki dan na injekcije.
Pratchett piše da su sposobne detektirati i homeopatske količine smrvljenih tableta u hrani. Iz nekog razloga ne sumnjam u to.
Tea Tree

Post 12 Dec 2011, 23:24

Lastan » wrote: Jednog smo mačora, kad je nešto bio počeo mršavjeti i biti mrzovoljan, odveli veterinaru.
Nije mu bilo ništa posebno, ali dobio je vitaminsku injekciju. I mrzio cijeli svijet zbog toga.

Mjesecima kasnije moja sestra izlazi iz stana, ugleda mačora i veli mu “Ej, Crni, idemo veterinaru?”
Eh, nije on lud! Vitaminske injekcije bole, znam ja.
Zapamtio je riječ, vjerojatno i OIB veterinara. :D
sabaa

Post 12 Dec 2011, 23:24

I moji ne idu van i nisu prljavi.
I molim Boga da se nikad ne uprljaju, jer nisam psihički spremna kupati mačku.
Pogotovo ne mačora od 6,5 kila, koji nije debeli, nego samo velik.
Mislim da bi me ubio. :facepalm:

Inače i moji su nerazdvojni, ali samo je jedan ljubomoran na draganje, ali to zato jer je ovaj prava maza i doslovno se rastapa od žnjaranja.
The planet is fine. The people are fucked.
sabaa

Post 12 Dec 2011, 23:26

Lastan » wrote: Kad ih drži u stanu i namjerava ih kastrirati, više-manje je svejedno.

Pratchett piše da su sposobne detektirati i homeopatske količine smrvljenih tableta u hrani. Iz nekog razloga ne sumnjam u to.
Moji su super detektori mesa. :D
Povremeno im kupim friške junetine i obožavaju ju, ali onu iz Konzuma neće jesti.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 12 Dec 2011, 23:26

Lastan » wrote: Pratchett piše da su sposobne detektirati i homeopatske količine smrvljenih tableta u hrani. Iz nekog razloga ne sumnjam u to.
Ti iz nekog razloga, ja iz iskustva. Moja je mačka znala pojesti svu konzervicu oko tablete i ispod nje i ostaviti samo tableticu. Uvijek se divim onima koji redovito svojim mačkama daju tablete protiv glista - ja to ne znam, sva je sreća da postoje one ampule koje su i protiv crijevnih nametnika.

Pričuvni moderator.
MadnessInMethod

Post 12 Dec 2011, 23:27

ex_anais » wrote:
Zanimljivo. :xd:
Ne skače na glavu poslije, ne duri se? Mislim da su sve više manje osvetoljubive kad ih se tako sputa, hm.
ne, vreba te iz zasjede i izgrize ti ahilove tetive. :kava: zna se dogoditi i nekoliko dana kasnije.
Lastan wrote: Jednog smo mačora, kad je nešto bio počeo mršavjeti i biti mrzovoljan, odveli veterinaru.

moj mačor je, ako bi se pred njim spomenula riječ "veterinar", idući dan izbivao od kuće bar do 3 popodne (lokalna veterinarska radi do 2). i tako bar 2-3 dana uzastopce.
doslovno smo morali slovkati riječ kao u retardiranim američkim filmovima, ako smo ga planirali ščepati, natrpati u transporter (blaženi sir, znao je što slijedi, ali to je SIR!!!, i naravno da bi ušao unutra :xzubo: ) i otpremiti na bockanje, sjeckanje, pikanje i cvikanje.
sabaa

Post 12 Dec 2011, 23:30

MadnessInMethod » wrote:
ne, vreba te iz zasjede i izgrize ti ahilove tetive. :kava: zna se dogoditi i nekoliko dana kasnije.

moj mačor je, ako bi se pred njim spomenula riječ "veterinar", idući dan izbivao od kuće bar do 3 popodne (lokalna veterinarska radi do 2). i tako bar 2-3 dana uzastopce.
doslovno smo morali slovkati riječ kao u retardiranim američkim filmovima, ako smo ga planirali ščepati, natrpati u transporter (blaženi sir, znao je što slijedi, ali to je SIR!!!, i naravno da bi ušao unutra :xzubo: ) i otpremiti na bockanje, sjeckanje, pikanje i cvikanje.
Moji su piĆkice. (da, sa mekim ć :zubo: )

Kad ih pokušavamo spakirati u transporter, obično bar jedno od nas dvoje završi krvareći, rašire noge toliko da ih ne možeš ugurati, a kad to obavimo zavijaju kao da ih netko kolje.

Onda dođemo veterinaru i to su najmirnije mačke koje je svijet vidio.
Šta reći kad im je vet izvadio krv bez ikakvih problema.

Kod veterinara se pretvore u obične pse. :zubo:
Tea Tree

Post 12 Dec 2011, 23:32

Lastan » wrote: Kad ih drži u stanu i namjerava ih kastrirati, više-manje je svejedno.
Da, imaš pravo, ako su kastrirani, onda bi trebalo biti ok.
Lijepo rečeno. :rofl:
Moguće, obzirom na stupanj razvijenosti njuha, donekle sam spremna povjerovati u to.
Bilo kakva zrnca tablete koja sam im pokušavala dati bi vješto ispljunule iz zalogaja koji im je već bio u ustima. Neotopljena, dakako.
Pokušaj davanja sirupa špricom u usta je jednako propao.
MadnessInMethod

Post 12 Dec 2011, 23:32

ElliQuinn » wrote: Ti iz nekog razloga, ja iz iskustva. Moja je mačka znala pojesti svu konzervicu oko tablete i ispod nje i ostaviti samo tableticu. Uvijek se divim onima koji redovito svojim mačkama daju tablete protiv glista - ja to ne znam, sva je sreća da postoje one ampule koje su i protiv crijevnih nametnika.
dakle, istom ovom antologijskom primjerku smo tablete davali smrvljene i umiješane u paštetu. ne bilo kakvu, onu finu, cekinovu pileću. plus još komadiće sira unutra da stvarno zamiriši. (sir toliko voli da mu je kodno ime "ludi siroje")
naravno, pali samo na mačke koje su slabe na sir i paštetu. ako, kojim slučajem, ne trzaju na to, pogotovo ako nemaju nešto kremasto što im je srcu posebno drago... moja sućut.
Tea Tree

Post 12 Dec 2011, 23:33

ElliQuinn » wrote: Ti iz nekog razloga, ja iz iskustva. Moja je mačka znala pojesti svu konzervicu oko tablete i ispod nje i ostaviti samo tableticu. Uvijek se divim onima koji redovito svojim mačkama daju tablete protiv glista - ja to ne znam, sva je sreća da postoje one ampule koje su i protiv crijevnih nametnika.
Nisam ni vidjela da si ovo napisala, ali - DA! :rofl:
  • Information