Zbogom Jugoslavijo - i nikada više

Koljite se i gložite!
Emericzy

Post 10 Dec 2011, 17:46

JPK » wrote:Po kojem to kriteriju Englezi trunu a Nijemci su vrlo uspješan narod?
Puno pokazatelja to govori. Jedino u čemu su Englezi stvarno uspješni su financije. Svega drugog su se tijekom druge polovice dvadesetog stoljeća malo-pomalo odrekli. I sad trunu, jer su financije sterilna djelatnost. Nema u njoj pravog života.

Naravno, trunu na bogatstvu i slavi, ali trunu. Nije ni antička Grčka propala u trenu. Štoviše, u razdoblju helenizma, kad je zapravo već bila mrtva, izgledala je sjajnije nego kad je bila živa. Tako i Englezi. Njihovo je poglavlje završeno.

Pokušaj se zadovoljiti ovim impresionističkim potezom. Temeljitiji odgovor zahtijevao bi vremena i promišljanja. I definitivno ne bi spadao u ovaj topic.

Lastan

Post 10 Dec 2011, 17:47

Emericzy » wrote:Pokušaj se zadovoljiti ovim impresionističkim potezom. Temeljitiji odgovor zahtijevao bi vremena i promišljanja. I definitivno ne bi spadao u ovaj topic.
Slobodno otvori novi. :zubo:
Emericzy

Post 10 Dec 2011, 17:53

Hroboatos » wrote:Po očekivanju, promašaj. Likovi iz komične opere ne tresu svijet
Ma nemoj!

Hitler tebi stvarno nije komičan? Jesi li pratio koji od njegovih govora, zaboga? Pa to je destilat komične opere. Ili Mussolini... opera buffa. Napoleon nije bio ništa bolji. Ili G. W. Bush. Jedino orijentalni masovni koljači nisu komični. Ali možda je stvar u meni, jer ne razumijem azijatski humor.
nina williams
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post 10 Dec 2011, 18:22

Emericzy » wrote:
Puno pokazatelja to govori. Jedino u čemu su Englezi stvarno uspješni su financije.
Hm, a ja mislila da će baš tu otić u propast. Dobro ja se u to fakat ne kužim, al to 'englesko'-što se funta, ko i dolar, može štancat kolko treba i ne treba, čini mi se puno pogubnijim od 'njemačkog' (koji se inflacije ko vrag krsta boje).
:ne zna:
Herp
Nikki Gauda

Post 10 Dec 2011, 18:30

Morticia » wrote:Evo, ja moram priznati da ne razumijem baš domoljublje.
Stvarno.
Voliš domovinu.
Zašto?
Mislim, što točno se ima tu voljeti?
Eo ja kao deklarirati levičar :o ću ti odgovoriti da sam isto tako i domoljub.
Volim svoju domovinu na način da volim njena biogeografska i geološka :zubo: obilježja.
I želim ih sačuvati za buduće generacije.
I želim da svi građani moje domovine mogu živjeti život dostojan čovjeka.
I želim da moja domovina bude poznata po cijelom svijetu kao simbol nečeg lijepog i dobrog, nečeg čovječnog.
I uredno plaćam porez.
I tako. :hekla:
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
Silajn

Post 10 Dec 2011, 18:46

Herp » wrote:
Eo ja kao deklarirati levičar :o ću ti odgovoriti da sam isto tako i domoljub.
Volim svoju domovinu na način da volim njena biogeografska i geološka :zubo: obilježja.
I želim ih sačuvati za buduće generacije.
I želim da svi građani moje domovine mogu živjeti život dostojan čovjeka.
I želim da moja domovina bude poznata po cijelom svijetu kao simbol nečeg lijepog i dobrog, nečeg čovječnog.
I uredno plaćam porez.
I tako. :hekla:
To nije domoljublje :ne zna: Sve navedeno možeš voljet i bez činjenice da je tih par sto tisuća kvadrata proglašeno "Hrvatskom", a lijepo, dobro, čovječno, život dostojan čovjeka, blabla, valjda želiš cijeloj planeti? Tvojim uredno plaćenim porezom se financiraju i razni postupci koji su usmjereni direktno protiv tih vrijednosti, a plaćaš ga jer moraš.
Dakle, što je država, domoljubi moji? :D :D
Aristocat

Post 10 Dec 2011, 18:48

Silajn » wrote:

L´etat c´est moi. :D
Emericzy

Post 10 Dec 2011, 18:56

nina williams » wrote:
Hm, a ja mislila da će baš tu otić u propast. Dobro ja se u to fakat ne kužim, al to 'englesko'-što se funta, ko i dolar, može štancat kolko treba i ne treba, čini mi se puno pogubnijim od 'njemačkog' (koji se inflacije ko vrag krsta boje).
:ne zna:
Englezi su svjetski centar financija. Sve što je u globalnim financijama stvarno važno događa se u Londonu. Zato se Cameron toliko i boji čvršće EU. Oni bi ih zakočili. Ne bi se više igrale financijske delije nasred zemlje dembelije. Bar ne toliko raspojasano.

Problem je što Englezi zapravo nemaju bogznašto drugo. Postali su ovisnici o financijskoj 'industriji' kao mi o turizmu. A financije je jako lako sjebati, jer su većim dijelom ionako mrtvo slovo na papiru.
nina williams

Post 10 Dec 2011, 19:27

Da, ali pričaš o odricanju i truljenju, pa ono...prije su bili veći centar, da tako kažem. Hoću reć, čini mi se da i u financijama trunu.
Herp
Nikki Gauda

Post 10 Dec 2011, 19:39

Silajn » wrote:
To nije domoljublje :ne zna: Sve navedeno možeš voljet i bez činjenice da je tih par sto tisuća kvadrata proglašeno "Hrvatskom", a lijepo, dobro, čovječno, život dostojan čovjeka, blabla, valjda želiš cijeloj planeti? Tvojim uredno plaćenim porezom se financiraju i razni postupci koji su usmjereni direktno protiv tih vrijednosti, a plaćaš ga jer moraš.
Ti oš reć da Herp nije domoljub? Sigurno si Srbkinja neka. :durica:
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
Hroboatos

Post 11 Dec 2011, 01:01

Emericzy » wrote: Englezi su svjetski centar financija. Sve što je u globalnim financijama stvarno važno događa se u Londonu. Zato se Cameron toliko i boji čvršće EU. Oni bi ih zakočili. Ne bi se više igrale financijske delije nasred zemlje dembelije. Bar ne toliko raspojasano.

Problem je što Englezi zapravo nemaju bogznašto drugo. Postali su ovisnici o financijskoj 'industriji' kao mi o turizmu. A financije je jako lako sjebati, jer su većim dijelom ionako mrtvo slovo na papiru.
Ovo je generalno točno. Britanija je bankokracija, a bankokracije su ranjive.
Prošla su herojska vremena kad je Englska bila industrjska sila, predvodnik industrijske
revolucije i sl.

Na nekim poljima Englezi mogi jako djelovati- mislim poglavito na medijske manipulacije, BBC, TV produkcije, niz stvari povezanih s engleskim kao svjetskim jezikom.

No, oni nisu ni vojna sila- u usporedbi sa sličnima, a ranjivi su na 100 načina.
Banke, financije,..to njih drži (i British Petroleum). Kad bi taj njihov element
došao na realnu mjeru- a ne napuhanu kao sada- ekonomski i na sve načine bi došli na
puno niže grane nego sada. U najmanju bi im se ruku utjecaj prepolovio.
Emericzy

Post 11 Dec 2011, 14:10

nina williams » wrote:Da, ali pričaš o odricanju i truljenju, pa ono...prije su bili veći centar, da tako kažem. Hoću reć, čini mi se da i u financijama trunu.
Ne, ne, to je različito. Prije su bili imperijalna sila. Sada to nisu.

Onda su bili industrijska velesila. Sada više nisu.

Prije nisu bili centar svjetskih financija. Sada jesu.
Emericzy

Post 11 Dec 2011, 14:12

Hroboatos » wrote:Banke, financije,..to njih drži (i British Petroleum). Kad bi taj njihov element
došao na realnu mjeru- a ne napuhanu kao sada- ekonomski i na sve načine bi došli na
puno niže grane nego sada. U najmanju bi im se ruku utjecaj prepolovio.
Mislim da idu u tom smjeru. Ovaj zadnji Cameronov potez je još jedan korak u tom smjeru.
JPK

Post 11 Dec 2011, 15:24

Emericzy » wrote: Englezi su svjetski centar financija. Sve što je u globalnim financijama stvarno važno događa se u Londonu. Zato se Cameron toliko i boji čvršće EU. Oni bi ih zakočili. Ne bi se više igrale financijske delije nasred zemlje dembelije. Bar ne toliko raspojasano.

Financijski sektor u UK iznosi 7.7% GDP-a, a industrija 22.1%.
(prema podacima Bank of England)
Biti i mniti svemiropolisno
Herp
Nikki Gauda

Post 11 Dec 2011, 16:31

Aristocat » wrote:
L´etat c´est moi. :D
Okej, a sad ozbiljno; vjerujem da je domoljublje osobna stvar svakog pojedinca i da svakome predstavlja nešto drugo, tako da teško da ćemo naći jednoznačan odgovor na to pitanje.
Silajn

Post 11 Dec 2011, 18:11

Herp » wrote:
Okej, a sad ozbiljno; vjerujem da je domoljublje osobna stvar svakog pojedinca i da svakome predstavlja nešto drugo, tako da teško da ćemo naći jednoznačan odgovor na to pitanje.
Pa ne :ne zna: Što je država? Što je narod? Nacija? Što je "dom" u domoljublju? Ako ti ne znaš, nije fer pretpostaviti da ne postoji jednoznačan ili barem valjan odgovor :raspa:
Herp
Nikki Gauda

Post 11 Dec 2011, 18:17

Silajn » wrote:
Pa ne :ne zna: Što je država? Što je narod? Nacija? Što je "dom" u domoljublju? Ako ti ne znaš, nije fer pretpostaviti da ne postoji jednoznačan ili barem valjan odgovor :raspa:
Koliko me pamćenje služi, nema jednoznačnog odgovora ni na pitanje što je narod; kako onda očekuješ jednoznačan odgovor na pitanje što je domoljublje?

I zašto misliš da je moje slijepo obožavanje Velebita, primjerice, manje domoljubno od deklariranog domoljuba s Tonconom u CD playeru? Ili hoćeš reći da ni on nije domoljub? Da ustvari nitko nije domoljub? :D
Silajn

Post 11 Dec 2011, 18:31

Herp » wrote:
Koliko me pamćenje služi, nema jednoznačnog odgovora ni na pitanje što je narod; kako onda očekuješ jednoznačan odgovor na pitanje što je domoljublje?

I zašto misliš da je moje slijepo obožavanje Velebita, primjerice, manje domoljubno od deklariranog domoljuba s Tonconom u CD playeru? Ili hoćeš reći da ni on nije domoljub? Da ustvari nitko nije domoljub? :D
Rekoh, valjan odgovor, al svejedno :raspa: Daj bilo kakav osim voljenja geografskih karakteristika jer to domoljublje - nije :zubo: Kao ni Toson u plejeru, ali domoljublje ipak postoji :D
nina williams

Post 11 Dec 2011, 19:11

Emericzy » wrote: Ne, ne, to je različito. Prije su bili imperijalna sila. Sada to nisu.

Onda su bili industrijska velesila. Sada više nisu.

Prije nisu bili centar svjetskih financija. Sada jesu.
Ne, nisam ja baš mislila na tako daleku prošlost, govorim o zadnjih 20-ak godina. Objektivno, sada slabe. (Neću reć da trunu, zadržala bih se kod slabljenja.) Sve više plešu kako Amerika svira. A Kina (i Azija općenito) postaje sve muzikalnija.

A propos starih vremena, ruku na stce, teško mi je uopće njih i danas promatrat mimo konteksta imperijalizma, ili bar njegovog naslijeđa u kom uživaju, nisu im se ni Falklandi ni Hong Kong tako davno desili. Da ne govorimo o tom da im se recimo Gibraltar još uvijek nije desio.
lucca

Post 11 Dec 2011, 19:19

domoljublje je lose dogovoren dozivotni brak

koji na kraju opce ne ispadne tak lose :xd:
Herp
Nikki Gauda

Post 11 Dec 2011, 19:34

Silajn » wrote:
Rekoh, valjan odgovor, al svejedno :raspa: Daj bilo kakav osim voljenja geografskih karakteristika jer to domoljublje - nije :zubo: Kao ni Toson u plejeru, ali domoljublje ipak postoji :D
Znaš jako dobro da, za razliku od tebe, nisam pohađala FFZG i nemam praktički nikakvo znanje iz filozofije, sociologije, povijesti, politologije, opće teorije prava i države, općenarodne odbrane i društvene samozaštite. Imam samo ono što mi je u srcu i što osjećam ispravnim.
Pa ako te to ne zadovoljava (a očito te ne zadovoljava), možeš me i dalje mrcvariti tražeći da ti napišem neku štrebersku definiciju domoljublja koju si nekad davno pročitala u nekoj knjizi ili mi je možeš napisati sama.
Ali me nećeš uvjeriti da, ako se ne prepoznam u njoj, ne volim svoju zemlju. ;)
Silajn

Post 11 Dec 2011, 19:38

Ah, kako smo osjetljivi...Usput, nisam ni ja pohađala FFZG :ne zna: Nit ti govorim da ne voliš svoju zemlju, nit te mrcvarim, eventualno provociram da si sama odgovoriš. Štoviše, nisam ni očekivala da ćeš mi samo ti odgovarati, ili uopće :raspa:
Herp
Nikki Gauda

Post 11 Dec 2011, 19:43

Silajn » wrote:Ah, kako smo osjetljivi...Usput, nisam ni ja pohađala FFZG :ne zna: Nit ti govorim da ne voliš svoju zemlju, nit te mrcvarim, eventualno provociram da si sama odgovoriš. Štoviše, nisam ni očekivala da ćeš mi samo ti odgovarati, ili uopće :raspa:
Sori za vakultet, bila sam uvjerena da si mi jednom prilikom napisala da si s filozofije, kad smo se dopisivale u vezi onog malog što je htio upisati moj faks :ne zna:

Pa odgovorila sam ti već, moja zemlja je, između ostalog, i njena priroda, a nju volim iznad svega. :ne zna: To što se ti s tim ne slažeš, ne znači da nisam odgovorila i da nisam odgovorila dobro. :D
Beta ženka

Post 11 Dec 2011, 20:18

Herp » wrote:
Znaš jako dobro da, za razliku od tebe, nisam pohađala FFZG i nemam praktički nikakvo znanje iz filozofije, sociologije, povijesti, politologije, opće teorije prava i države, općenarodne odbrane i društvene samozaštite. Imam samo ono što mi je u srcu i što osjećam ispravnim.
Pa ako te to ne zadovoljava (a očito te ne zadovoljava), možeš me i dalje mrcvariti tražeći da ti napišem neku štrebersku definiciju domoljublja koju si nekad davno pročitala u nekoj knjizi ili mi je možeš napisati sama.
Ali me nećeš uvjeriti da, ako se ne prepoznam u njoj, ne volim svoju zemlju. ;)
Boldano :rofl:
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
Margarita

Post 11 Dec 2011, 20:20

Silajn » wrote:
Što fali Velebitu? Zašto domoljublje ne bi bilo u njemu? Takvo mi je najbliže.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
  • Information