Vatikanski ugovori

Sve od javnog i tajnog interesa
vrrrlet

Post 08 Dec 2011, 13:08

baja » wrote: misliš, pravoslavlje od katoličanstva?
Ma sve je to isto. Evo, ja ovu pjesmicu pjevam sa "srce kravlje", što joj ne mijenja bitno smisao.

Stan'te paše i ustaše :mudri:

Ne dirajte što je naše :nono:

U nama je srce lavlje :E

Mi branimo pravoslavlje
:usama:

Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Lastan

Post 08 Dec 2011, 13:12

Pješčana » wrote:nikad nisam doživljavala Crkvu kao da mi govori kako ispravno misliti, raditi, živjeti ili jebati.
možda sam imala sreće što su fratri i časne kojima sam bila okružena bili mudri i dobri ljudi, i nisu se postavljali kao mnogi za koje znam, a koji žive drugačije. i svaki put kad sam imala neke sumnje po pitanju vjere, a bilo ih je, jer sam bila mlađa i masu toga mi je bilo nejasno, ja sam imala koga pitati, bez da me se mrko pogleda svisoka i uputi na Bibliju. propitivanje vjere i Biblije u mom slučaju nikad nije proglašeno ni grijehom ni neposluhom, koliko se sjećam, fratar s kojim sam znala razgovarati govorio je da prava vjera mora ponekad i sumnjat, ne može ti uvijek sve biti jasno niti se možeš uvijek sa svime slagati. ako sam išta ponesla sa sobom u život od tih razgovora, je činjenica da za kritičko mišljenje o bilo čemu treba ispitivati, vrtiti ideje i argumente, otkriti što te kopka. prihvatiti činjenicu da nitko nije savršen i da se greške događaju.
Eh. A ja sam o vjeri i Crkvi učio drugačije.
Prvo iz Biblije, pa direktno s Kaptola, putem Malog koncila. (Nisam tada znao tko su ljudi iza toga, ali me iz mjeseca u mjesec sve više gnušala Blaževa pošta, ta bijedna i licemjerna kopija Sastanka s Lastanom.)
A onda sam došao na školski vjeronauk. Od četiri vjeroučitelja, koliko sam promijenio, jedan je bio izvrstan. Od ostalo troje, jedan je bio ni vrit ni mimo, a dvoje ih je bilo katastrofalno. A to ne uključuje svećenika koji me krstio, a koji je vjeronauk predavao mojoj sestri. I tukao učenike. I dolazio pijan na nastavu.
Došao je tu i crkveni vjeronauk, kad su me nagovorili da odem na prvu pričest; ubacio sam se dva tjedna pred pričest jer sam ionako o svemu znao više od onih koji su išli cijele godine. E, tu mi se sve počelo gaditi; tu sam izbliza vidio licemjerje i gramzivost.
Kad je došlo vrijeme za krizmu, ja sam već dobrano bio odustao od Crkve. A moji su išli na crkveni vjeronauk da bi se za nju pripremili, a potom su vadili kolce i boce iz torbe te se mlatili s istim takvim mamlazima iz susjedne škole u istoj župi.

To je katoličanstvo koje sam ja vidio i iskusio. To je katoličanstvo koje vidim oko sebe. I opet, čast iznimkama.
ne znam koliko od vas prakticira ispovijed, ali jedna od prednosti je ta da se nakon ispovijedi osjećaš bolje. lakše.
Moja je jedina ispovijed bila popraćena osjećajem besmisla. I vjerojatno je dobrano pripomogla mojoj konačnoj apostazi. Sjedim (klečim?) ondje, pokušavam smisliti što da kažem, odlučan samo u tome da ni slučajno ne spomenem nešto za što sam najdublje uvjeren da nije grijeh, ma koliko me Crkva pokušavala uvjeriti da jest: masturbaciju, naime. THERE ARE FOUR LIGHTS. :kava:
Lastan

Post 08 Dec 2011, 13:21

Lord Byron » wrote: "Mehanizam" ispovijedi, odnosno način i razlog zbog kojih se nakon nje osjećaš bolje i lakše, baš i nije religijski.

Jednako bolje i jednako lakše se možeš osjećati nakon iskrenog razgovora s bilo kim tko je dovoljno strpljiv da te čuje, dovoljno mudar da ti kaže i - možda najvažnije - dovoljno neprisutan u tvome svakodnevnom, stvarnom životu.

Virtualni prijatelj može biti barem jednako uspješan "ispovjednik".
Upravo to. Ispovijed je samo (primitivna) forma psihoterapije.
Ja sam u određenim situacijama daleko više dobio od nekih forumaša koji su me bili spremni saslušati nego od bilo kakve ispovijedi, psihoterapije i sličnog.
vrrrlet

Post 08 Dec 2011, 13:24

Lastan » wrote: Upravo to. Ispovijed je samo (primitivna) forma psihoterapije.
Ja sam u određenim situacijama daleko više dobio od nekih forumaša koji su me bili spremni saslušati nego od bilo kakve ispovijedi, psihoterapije i sličnog.
Ali od ispovijedi ne možeš dobiti sidu, a od forumaša možeš. :ne zna:

Inače, i od forumaša i svećenika su bolji psi. Oni te saslušaju, i na kraju poližu, sve i da im nogu slomiješ. Više sam o ljubavi naučio od pasa nego od popa, a popovi više jedu. Čak i od labradora.
kukuriku

Post 08 Dec 2011, 13:27

Lastan » wrote: Upravo to. Ispovijed je samo (primitivna) forma psihoterapije.
Olaaaaa.
Ovo je, zapravo, jako bezobrazno.
Čak ti neću reći ni zašto. Vjerujem da ćeš sam shvatiti.
Nek(v)arljiva.
Lastan

Post 08 Dec 2011, 13:47

kukuriku » wrote:
Olaaaaa.
Ovo je, zapravo, jako bezobrazno.
Čak ti neću reći ni zašto. Vjerujem da ćeš sam shvatiti.
Ne, neću.

Iako slutim da mi zamjeraš na riječi "primitivna". A ne bi trebala.
kukuriku

Post 08 Dec 2011, 14:03

Lastan » wrote: Ne, neću.

Iako slutim da mi zamjeraš na riječi "primitivna". A ne bi trebala.
Daklem, bila bih zadovoljna da si rekao "smatram" ili "mislim".
Bila bih zadovoljna i da si izostavio riječ "samo".
Izjava, kako si je ti izrekao, zvuči baš kao bilo koja druga dogma.
"Primitivna" je isto ok, ako je to tvoje mišljenje, i ako je uz to, tvoje mišljenje da su sve vjere sa svojim obredima, pa i ova, primitivne.

Bijuć je ispovijed za vjernike sakrament vjere, a ne psihoterapije (iako, svjetovno gledajući, ima elemente psihoterapije, zato psihoterapija i nije ono što smatram bezobraznim) , a u navedenoj je vjeri "oprost i odrješenje", kao i "pomirenje s Bogom" bitna sastavnica, nazivanje toga SAMO PRIMITIVNOM psihoterapijom je uvredljivo za svakoga tko je vjernik.
Ako si namjerno uvredljiv prema čitavoj skupini ljudi, onda je to bezobrazno.
Nek(v)arljiva.
Lastan

Post 08 Dec 2011, 14:25

kukuriku » wrote:Daklem, bila bih zadovoljna da si rekao "smatram" ili "mislim".
Bila bih zadovoljna i da si izostavio riječ "samo".
Izjava, kako si je ti izrekao, zvuči baš kao bilo koja druga dogma.
Ne znam kakve veze ima moja tvrdnja s dogmom. Riječ je o zaključku koji, istina, nisam izveo, ali koji je zasnovan u antropologiji.
"Primitivna" je isto ok, ako je to tvoje mišljenje, i ako je uz to, tvoje mišljenje da su sve vjere sa svojim obredima, pa i ova, primitivne.
Ne, vidiš. Znao sam da je problem u toj riječi.
Jer to što kažem da je riječ o primitivnoj psihoterapiji samo znači da ona nije sofisticirana kao neke modern(ij)e metode. I opet, to nije samo moje mišljenje.
Bijuć je ispovijed za vjernike sakrament vjere, a ne psihoterapije (iako, svjetovno gledajući, ima elemente psihoterapije, zato psihoterapija i nije ono što smatram bezobraznim) , a u navedenoj je vjeri "oprost i odrješenje", kao i "pomirenje s Bogom" bitna sastavnica, nazivanje toga SAMO PRIMITIVNOM psihoterapijom je uvredljivo za svakoga tko je vjernik.
Oprost, odrješenje i pomirenje s božanstvom, tj. bitne sastavnice tog sakramenta, upravo i jesu ono što ga čini primitivnom psihoterapijom. :ne zna:
baja

Post 08 Dec 2011, 14:30

kukuriku » wrote: Bijuć je ispovijed za vjernike sakrament vjere, a ne psihoterapije (iako, svjetovno gledajući, ima elemente psihoterapije, zato psihoterapija i nije ono što smatram bezobraznim) , a u navedenoj je vjeri "oprost i odrješenje", kao i "pomirenje s Bogom" bitna sastavnica, nazivanje toga SAMO PRIMITIVNOM psihoterapijom je uvredljivo za svakoga tko je vjernik.
predlažem zamijeniti riječ vjernik za riječ katolik, a vjeru za religiju
vrrrlet wrote:Ma sve je to isto
jest

btw, ako se opet sretnemo, pjevat ćeš mi :o
kukuriku

Post 08 Dec 2011, 14:39

Lastan » wrote: Ne znam kakve veze ima moja tvrdnja s dogmom. Riječ je o zaključku koji, istina, nisam izveo, ali koji je zasnovan u antropologiji.

Ne, vidiš. Znao sam da je problem u toj riječi.
Jer to što kažem da je riječ o primitivnoj psihoterapiji samo znači da ona nije sofisticirana kao neke modern(ij)e metode. I opet, to nije samo moje mišljenje.

Oprost, odrješenje i pomirenje s božanstvom, tj. bitne sastavnice tog sakramenta, upravo i jesu ono što ga čini primitivnom psihoterapijom. :ne zna:
Bajo, ne znam baš. Ispovijedaju se i pravoslavci.
Ispovijed je utemeljena u kršćanskom evanđelju, nije izmišljena tek kao religijski obred.

Lastane, ok. Ne razumijemo se. Tko kaže da moramo.
Nek(v)arljiva.
vrrrlet

Post 08 Dec 2011, 14:44

baja » wrote: predlažem zamijeniti riječ vjernik za riječ katolik, a vjeru za religiju

jest

btw, ako se opet sretnemo, pjevat ćeš mi :o
Nije ako, nego kad. Mogu ti pjevati, ali od te pijesmice znam samo taj refren. Ali znam drugih četničkih. :cerek:
Lord Byron

Post 08 Dec 2011, 15:06

kukuriku » wrote:
Točno. Ali otkud tumačanje da ispovijed ujedno znači izostanak akcija u RL, da se tako izrazim?
Osim što si to pretpostavio?
Nikakva pretpostavka.

Ako se pomoću ispovijedi "skine teret krivnje", razumno je pretpostaviti smanjenu motiviranost da se, lišen tereta krivnje, poduzima "akcije u RL" proizišle iz uzroka toj krivnji.
Morticia

Post 08 Dec 2011, 15:07

Dobro šta je ovo?!
Svi su upoznali baju osim mene. :durica:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
kukuriku

Post 08 Dec 2011, 15:08

Lord Byron » wrote: Nikakva pretpostavka.

Ako se pomoću ispovijedi "skine teret krivnje", razumno je pretpostaviti smanjenu motiviranost da se, lišen tereta krivnje, poduzima "akcije u RL" proizišle iz uzroka toj krivnji.
Molim te, pročitaj još jednom što si napisao. ;)
Edit: ne samo da si pretpostavio, kao što si priznao da jesi, jel :D , nego si još pretpostavio i da ispovijed prethodi akciji.
Nek(v)arljiva.
baja

Post 08 Dec 2011, 15:12

kukuriku » wrote:
Bajo, ne znam baš. Ispovijedaju se i pravoslavci.
ali ne i svi vjernici
barem ne u ovoj formi o kojoj se priča
vrrrlet wrote:Nije ako, nego kad. Mogu ti pjevati,...
difno :cerek:
Morticia wrote:Svi su upoznali baju osim mene :durica:
a to je grijeh, znaš :xd:
Morticia

Post 08 Dec 2011, 15:13

Jesam ja kriva?! :o
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
baja

Post 08 Dec 2011, 15:15

Morticia » wrote:Jesam ja kriva?! :o
muž moj, dobit će pokoru večeras :xzubo:
Morticia

Post 08 Dec 2011, 15:18

:unda: :love:
vrrrlet

Post 08 Dec 2011, 15:18

Morticia » wrote:Dobro šta je ovo?!
Svi su upoznali baju osim mene. :durica:
Ja sam joj upoznao i vrt. :raspa: Odvela me Tilla jednom dok smo se vraćali s jednog rođendana na Ravnoj gori. Ravnoj gori u Zagorju, ne četničkoj. Na četničkoj još nisam bio. :crying:
kukuriku

Post 08 Dec 2011, 15:19

Dragi Bogo, molim te da ispišeš baju iz katolika i hrvata, jer se sprda s pokorom i grijehom i ostalim tebi bitnim stvarima.
Tvoja kukuriku.
p.s. dragi Bogo, časna riječ da nisam znala da će se ovi antikristi po meni nazvat i časna pijonirska, stvarno nemam ništa s njima.
Nek(v)arljiva.
Morticia

Post 08 Dec 2011, 15:25

Ajme meni, ako će baju ispisat iz katolika i Hrvata zbog ovoga meni nakon ovog spota more bit' neće dozvolit ni da budem Srbin! :eek:
kukuriku

Post 08 Dec 2011, 15:27

Morticia » wrote:Ajme meni, ako će baju ispisat iz katolika i Hrvata zbog ovoga meni nakon ovog spota more bit' neće dozvolit ni da budem Srbin! :eek:
Hajd, molim te, kao da bi netko i htio bit srbin u hrvatskoj.
Nek(v)arljiva.
baja

Post 08 Dec 2011, 15:31

kukuriku » wrote:Dragi Bogo, molim te da ispišeš baju iz katolika i hrvata, jer se sprda s pokorom i grijehom i ostalim tebi bitnim stvarima.
Tvoja kukuriku.
:crying:
plačem zato što se ne sprdam
a upisat ću se u neki drugi, elitni, klub :o
kukuriku

Post 08 Dec 2011, 15:34

baja » wrote: :crying:
plačem zato što se ne sprdam
a upisat ću se u neki drugi, elitni, klub :o
tvrdiš da mi hrvati i katolici nismo nebeski narod? :horor:
ne, ček. nešto sam pobrkala. :misli:
Nek(v)arljiva.
vrrrlet

Post 08 Dec 2011, 15:34

kukuriku » wrote:
Hajd, molim te, kao da bi netko i htio bit srbin u hrvatskoj.
Pa, ovi iz SjeBerne Koreje bi ziher htjeli. :ne zna:
  • Information