Ma sve je to isto. Evo, ja ovu pjesmicu pjevam sa "srce kravlje", što joj ne mijenja bitno smisao.baja » wrote: misliš, pravoslavlje od katoličanstva?
Stan'te paše i ustaše

Ne dirajte što je naše

U nama je srce lavlje

Mi branimo pravoslavlje

Ma sve je to isto. Evo, ja ovu pjesmicu pjevam sa "srce kravlje", što joj ne mijenja bitno smisao.baja » wrote: misliš, pravoslavlje od katoličanstva?
Eh. A ja sam o vjeri i Crkvi učio drugačije.Pješčana » wrote:nikad nisam doživljavala Crkvu kao da mi govori kako ispravno misliti, raditi, živjeti ili jebati.
možda sam imala sreće što su fratri i časne kojima sam bila okružena bili mudri i dobri ljudi, i nisu se postavljali kao mnogi za koje znam, a koji žive drugačije. i svaki put kad sam imala neke sumnje po pitanju vjere, a bilo ih je, jer sam bila mlađa i masu toga mi je bilo nejasno, ja sam imala koga pitati, bez da me se mrko pogleda svisoka i uputi na Bibliju. propitivanje vjere i Biblije u mom slučaju nikad nije proglašeno ni grijehom ni neposluhom, koliko se sjećam, fratar s kojim sam znala razgovarati govorio je da prava vjera mora ponekad i sumnjat, ne može ti uvijek sve biti jasno niti se možeš uvijek sa svime slagati. ako sam išta ponesla sa sobom u život od tih razgovora, je činjenica da za kritičko mišljenje o bilo čemu treba ispitivati, vrtiti ideje i argumente, otkriti što te kopka. prihvatiti činjenicu da nitko nije savršen i da se greške događaju.
Moja je jedina ispovijed bila popraćena osjećajem besmisla. I vjerojatno je dobrano pripomogla mojoj konačnoj apostazi. Sjedim (klečim?) ondje, pokušavam smisliti što da kažem, odlučan samo u tome da ni slučajno ne spomenem nešto za što sam najdublje uvjeren da nije grijeh, ma koliko me Crkva pokušavala uvjeriti da jest: masturbaciju, naime. THERE ARE FOUR LIGHTS.ne znam koliko od vas prakticira ispovijed, ali jedna od prednosti je ta da se nakon ispovijedi osjećaš bolje. lakše.
Upravo to. Ispovijed je samo (primitivna) forma psihoterapije.Lord Byron » wrote: "Mehanizam" ispovijedi, odnosno način i razlog zbog kojih se nakon nje osjećaš bolje i lakše, baš i nije religijski.
Jednako bolje i jednako lakše se možeš osjećati nakon iskrenog razgovora s bilo kim tko je dovoljno strpljiv da te čuje, dovoljno mudar da ti kaže i - možda najvažnije - dovoljno neprisutan u tvome svakodnevnom, stvarnom životu.
Virtualni prijatelj može biti barem jednako uspješan "ispovjednik".
Ali od ispovijedi ne možeš dobiti sidu, a od forumaša možeš.Lastan » wrote: Upravo to. Ispovijed je samo (primitivna) forma psihoterapije.
Ja sam u određenim situacijama daleko više dobio od nekih forumaša koji su me bili spremni saslušati nego od bilo kakve ispovijedi, psihoterapije i sličnog.
Ne, neću.kukuriku » wrote:
Olaaaaa.
Ovo je, zapravo, jako bezobrazno.
Čak ti neću reći ni zašto. Vjerujem da ćeš sam shvatiti.
Daklem, bila bih zadovoljna da si rekao "smatram" ili "mislim".Lastan » wrote: Ne, neću.
Iako slutim da mi zamjeraš na riječi "primitivna". A ne bi trebala.
Ne znam kakve veze ima moja tvrdnja s dogmom. Riječ je o zaključku koji, istina, nisam izveo, ali koji je zasnovan u antropologiji.kukuriku » wrote:Daklem, bila bih zadovoljna da si rekao "smatram" ili "mislim".
Bila bih zadovoljna i da si izostavio riječ "samo".
Izjava, kako si je ti izrekao, zvuči baš kao bilo koja druga dogma.
Ne, vidiš. Znao sam da je problem u toj riječi."Primitivna" je isto ok, ako je to tvoje mišljenje, i ako je uz to, tvoje mišljenje da su sve vjere sa svojim obredima, pa i ova, primitivne.
Oprost, odrješenje i pomirenje s božanstvom, tj. bitne sastavnice tog sakramenta, upravo i jesu ono što ga čini primitivnom psihoterapijom.Bijuć je ispovijed za vjernike sakrament vjere, a ne psihoterapije (iako, svjetovno gledajući, ima elemente psihoterapije, zato psihoterapija i nije ono što smatram bezobraznim) , a u navedenoj je vjeri "oprost i odrješenje", kao i "pomirenje s Bogom" bitna sastavnica, nazivanje toga SAMO PRIMITIVNOM psihoterapijom je uvredljivo za svakoga tko je vjernik.
Ako si namjerno uvredljiv prema čitavoj skupini ljudi, onda je to bezobrazno.
predlažem zamijeniti riječ vjernik za riječ katolik, a vjeru za religijukukuriku » wrote: Bijuć je ispovijed za vjernike sakrament vjere, a ne psihoterapije (iako, svjetovno gledajući, ima elemente psihoterapije, zato psihoterapija i nije ono što smatram bezobraznim) , a u navedenoj je vjeri "oprost i odrješenje", kao i "pomirenje s Bogom" bitna sastavnica, nazivanje toga SAMO PRIMITIVNOM psihoterapijom je uvredljivo za svakoga tko je vjernik.
Ako si namjerno uvredljiv prema čitavoj skupini ljudi, onda je to bezobrazno.
jestvrrrlet wrote:Ma sve je to isto
Bajo, ne znam baš. Ispovijedaju se i pravoslavci.Lastan » wrote: Ne znam kakve veze ima moja tvrdnja s dogmom. Riječ je o zaključku koji, istina, nisam izveo, ali koji je zasnovan u antropologiji.
Ne, vidiš. Znao sam da je problem u toj riječi.
Jer to što kažem da je riječ o primitivnoj psihoterapiji samo znači da ona nije sofisticirana kao neke modern(ij)e metode. I opet, to nije samo moje mišljenje.
Oprost, odrješenje i pomirenje s božanstvom, tj. bitne sastavnice tog sakramenta, upravo i jesu ono što ga čini primitivnom psihoterapijom.
Nije ako, nego kad. Mogu ti pjevati, ali od te pijesmice znam samo taj refren. Ali znam drugih četničkih.baja » wrote: predlažem zamijeniti riječ vjernik za riječ katolik, a vjeru za religiju
jest
btw, ako se opet sretnemo, pjevat ćeš mi
Nikakva pretpostavka.kukuriku » wrote:
Točno. Ali otkud tumačanje da ispovijed ujedno znači izostanak akcija u RL, da se tako izrazim?
Osim što si to pretpostavio?
Molim te, pročitaj još jednom što si napisao.Lord Byron » wrote: Nikakva pretpostavka.
Ako se pomoću ispovijedi "skine teret krivnje", razumno je pretpostaviti smanjenu motiviranost da se, lišen tereta krivnje, poduzima "akcije u RL" proizišle iz uzroka toj krivnji.
ali ne i svi vjernicikukuriku » wrote:
Bajo, ne znam baš. Ispovijedaju se i pravoslavci.
difnovrrrlet wrote:Nije ako, nego kad. Mogu ti pjevati,...
a to je grijeh, znašMorticia wrote:Svi su upoznali baju osim mene![]()
Ja sam joj upoznao i vrt.
Hajd, molim te, kao da bi netko i htio bit srbin u hrvatskoj.Morticia » wrote:Ajme meni, ako će baju ispisat iz katolika i Hrvata zbog ovoga meni nakon ovog spota more bit' neće dozvolit ni da budem Srbin!
kukuriku » wrote:Dragi Bogo, molim te da ispišeš baju iz katolika i hrvata, jer se sprda s pokorom i grijehom i ostalim tebi bitnim stvarima.
Tvoja kukuriku.
Pa, ovi iz SjeBerne Koreje bi ziher htjeli.kukuriku » wrote:
Hajd, molim te, kao da bi netko i htio bit srbin u hrvatskoj.
Users browsing this forum: ClaudeBot and 0 guests