Kršćanske vrijednosti u hrvatskom društvu – opća tema

Monoteistički i politeistički sustavi vjerovanja
schmokljan

Post 08 Dec 2011, 10:18

Lastan » wrote: Je li manje zlo ubiti čovjeka ili mrava?

Istom tom logikom.

Aha - radi se o tvom osobnom doživljaju koji veze nema s realnošću. Samo sam to htio čuti.

Ne prosuđujem vjeru. Prosuđujem pripadnost određenoj religiji temeljem slaganja s njenim dogmama, koje su pripadnicima te religije nužno neupitne istine.

Ali dobro. Nekako od tebe više i ne očekujem da shvatiš što pišem i zašto.
Pih. Ti namjerno ne želiš, ili nemaš kapacitet, shvatiti da je vjera iznad deklarativne pripadnosti i da se ista živi, po mogućnosti neosviješteno, a ne svjedoči se poznavanjem dogmi koje Krist niti ne spominje. Ti, vjerojatno, misliš i da se liječnice najbolje ševe jer su položile anatomiju. Ne ide ti to tako.

Katolik sam jer sam kršten i smatram se katolikom - to ni KC ni Lastan ne mogu osporiti. Jedino si moje katoličanstvo mogu osporiti ja sam svojim djelima i vjerom ili nevjerom. I to je to. A ti sastavljaj upitnike i dokazuj ljudima da nisu katolici. Jalova rabota.

Lastan

Post 08 Dec 2011, 10:37

schmokljan » wrote:Pih. Ti namjerno ne želiš, ili nemaš kapacitet, shvatiti da je vjera iznad deklarativne pripadnosti i da se ista živi, po mogućnosti neosviješteno, a ne svjedoči se poznavanjem dogmi koje Krist niti ne spominje. Ti, vjerojatno, misliš i da se liječnice najbolje ševe jer su položile anatomiju. Ne ide ti to tako.
Opet brkaš kršćanstvo i katoličanstvo.
Jer ma koliko se ti smatrao katolikom, kao da ne znaš da Kristove riječi ne predstavljaju skup svega što čini katoličku vjeru. Ali ne čudi me to; vjernici daleko slabije poznaju vjeru od nevjernikâ. Zato i jesu vjernici. :kava:
Katolik sam jer sam kršten i smatram se katolikom - to ni KC ni Lastan ne mogu osporiti. Jedino si moje katoličanstvo mogu osporiti ja sam svojim djelima i vjerom ili nevjerom. I to je to. A ti sastavljaj upitnike i dokazuj ljudima da nisu katolici. Jalova rabota.
I opet: pogrešno. U svim točkama.

Mnogi su se smatrali katolicima, pa bili proglašeni hereticima. Ja se mogu smatrati nasljednikom engleske krune, ali ako za to nemam uporišta u realnosti, jebiga.
I Crkva ti itekako može osporiti tvoje katoličanstvo – ali danas, u srećom ipak sekulariziranom svijetu, ne pada joj na ludu pamet da to pokuša. Zamisli samo bruke da sa 90% na koje se sada poziva spadne na 2%.
Emericzy

Post 08 Dec 2011, 10:49

OliverZG » wrote:Recimo pobačaj. Svatko može imati svoje sumnje ili dvojbe ali ako bi to stvarno i dao napraviti na sebi odnosno radio to i još k tome promovira to kao nešto normalno dapače kao ljudsko pravo e za takvog se sigurno može reći da trenutno nije kršćanin niti katolik niti išta.
Mislim da tu brkaš pravo na nešto i normalnost tog nečega. Koliko sam ja mogao vidjeti, nitko se ne zalaže za to da pobačaj bude normalan. Pobačaj stvarno nije normalan nikome normalnom. Ali, određene grupe ljudi (većina građanstva u zapadnom svijetu, uključujući tu i katoličke zemlje) misle da žena na tu nenormalnu proceduru treba imati pravo.
schmokljan

Post 08 Dec 2011, 10:50

Jebote Lastane, što ti želiš dokazati, čovječe dragi? Da - i sam kažeš - bilo bi ludilo da mi ospore moje katoličanstvo. Ali ne zbog toga što ja ne vjerujem u dogme (dobro ih poznajem, iako je to stvarno nebitno za ovu priču), nego zato što sama crkva nije vjerodostojna - to jest - KC krši osnove Kristova nauka, pa kad ona, recimo bogatstvom krši temeljne postulate vjere, a to je odricanje od zemaljskih dobara, i ako prikrivanjem pedofilije izravno nanosi bol Isusu Kristu (Što god ste učinili jednome od ove moje najmanje braće, meni ste učinili), onda ona nema moralni autoritet da ospori bilo čije katoličanstvo. Nevjerovanje u dogme je pizdin dim :miloradpavić: naspram grijeha KC. I stoga KC ima da bude sretna što se ja uopće smatram katolikom, u najmanjoj mjeri zbog statistike. I to je to.
Emericzy

Post 08 Dec 2011, 11:00

schmokljan » wrote:Jebote Lastane, što ti želiš dokazati, čovječe dragi? Da - i sam kažeš - bilo bi ludilo da mi ospore moje katoličanstvo. Ali ne zbog toga što ja ne vjerujem u dogme (dobro ih poznajem, iako je to stvarno nebitno za ovu priču), nego zato što sama crkva nije vjerodostojna - to jest - KC krši osnove Kristova nauka, pa kad ona, recimo bogatstvom krši temeljne postulate vjere, a to je odricanje od zemaljskih dobara, i ako prikrivanjem pedofilije izravno nanosi bol Isusu Kristu (Što god ste učinili jednome od ove moje najmanje braće, meni ste učinili), onda ona nema moralni autoritet da ospori bilo čije katoličanstvo. Nevjerovanje u dogme je pizdin dim :miloradpavić: naspram grijeha KC. I stoga KC ima da bude sretna što se ja uopće smatram katolikom, u najmanjoj mjeri zbog statistike. I to je to.
Ali zašto se onda uopće smatraš katolikom? Mislim, kužiš, Govoriš korejski, oblačiš se korejski, izgledaš kao Koreanac, Japan ti se ne sviđa, ali insistiraš da si Japanac. Je li to iz čistog inata ili što?
Aristocat

Post 08 Dec 2011, 11:12

schmokljan » wrote:
Pih. Ti namjerno ne želiš, ili nemaš kapacitet, shvatiti da je vjera iznad deklarativne pripadnosti i da se ista živi, po mogućnosti neosviješteno, a ne svjedoči se poznavanjem dogmi koje Krist niti ne spominje.

Da, ovo boldano je tocno ali... Vjera moze biti iznad deklarativne pripadnosti, nesumnjivo.
Ali, ako takva vjera nema u svome vjerovanju osnovne postulate intitucionalne religije na koju se poziva onda nije vjera te i te religje vec neka druga vjera (vjerovanje) ili ima korjenje recimo u krscanstvu ali ako se ne pridrzava njegovih postulata onda nije vjera koju slijede krscani.
U tom smislu Lastan je u pravu.
U smislu vjerovanja iznad deklarativne pripadnosti ti si u pravu. Govorite o dvije slicne ali razlicite stvari.

A ako se poklopilo da se ta vjera (necija osobna, po vlastitom nahodjenju) zivi bez poznavanja krscanskih dogmi kao vjera koja je u skladu s evandjeljima - a zivi se ne znajuci za teologiju te i te vjere - onda je taj netko uistinu na pocecima tog i tog utemeljitelja vjere prije nego li je ona postala institucionalna religija.
Rijetko, ali moguce.
blaze

Post 08 Dec 2011, 11:15

Emericzy » wrote: Ali zašto se onda uopće smatraš katolikom? Mislim, kužiš, Govoriš korejski, oblačiš se korejski, izgledaš kao Koreanac, Japan ti se ne sviđa, ali insistiraš da si Japanac. Je li to iz čistog inata ili što?
:rofl:
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
Aristocat

Post 08 Dec 2011, 11:15

schmokljan » wrote:

Katolik sam jer sam kršten i smatram se katolikom -

E ovo je name of the game. O ovome bi trebalo razgovarati. :)
schmokljan

Post 08 Dec 2011, 11:19

Emericzy » wrote: Ali zašto se onda uopće smatraš katolikom? Mislim, kužiš, Govoriš korejski, oblačiš se korejski, izgledaš kao Koreanac, Japan ti se ne sviđa, ali insistiraš da si Japanac. Je li to iz čistog inata ili što?
Mogao bih ti napisati, bez uvrede, da ti to ne možeš shvattiti, ali pokušat ću još jednom.

Zato što sam kršten u KC, pohađao vjeronauk sedam godina, osamdesetih, kad se navodno nije smjelo, i zato što sve što nas je učio naš svećenik se svodilo na ljubav prema bližnjemu svome, opraštanje, Isusovu ljubav prema svakome od nas ponaosob, ljubav među narodima, vjeru u iskupljenje grijeha i život vječni. U tih sedam godina vjeronauka niti jednom nismo čuli da smo mi Hrvati, niti jednu politikantsku poruku nisam čuo i tih sedam godina mi ostaju kao trajna vrijednost što Kristov nauk doista jest. Usto, taj je svećenik bio tako skroman, nije niti auto imao. Takvi ljudi iskupljuju organizacije za koje rade. On je meni mjera katoličanstva, a ne vrhuška i oni koji su zastranili.

Usto, moja je vjera toliko slaba da bi je bilo blesavo mijenjati. :zubo:
Lastan

Post 08 Dec 2011, 11:19

schmokljan » wrote:Jebote Lastane, što ti želiš dokazati, čovječe dragi? Da - i sam kažeš - bilo bi ludilo da mi ospore moje katoličanstvo. Ali ne zbog toga što ja ne vjerujem u dogme (dobro ih poznajem, iako je to stvarno nebitno za ovu priču), nego zato što sama crkva nije vjerodostojna - to jest - KC krši osnove Kristova nauka, pa kad ona, recimo bogatstvom krši temeljne postulate vjere, a to je odricanje od zemaljskih dobara, i ako prikrivanjem pedofilije izravno nanosi bol Isusu Kristu (Što god ste učinili jednome od ove moje najmanje braće, meni ste učinili), onda ona nema moralni autoritet da ospori bilo čije katoličanstvo. Nevjerovanje u dogme je pizdin dim :miloradpavić: naspram grijeha KC. I stoga KC ima da bude sretna što se ja uopće smatram katolikom, u najmanjoj mjeri zbog statistike. I to je to.
Uz ovo što ti je Emericzy rekao, opet te moram ispraviti: bio bi u pravu da tvrdiš da bi bilo ludilo da ti KC ospori tvoje kršćanstvo. Jer nemaš pravo spominjati trun u oku brata svojega dok je u tvojemu toliko deblâ da si katedralu od njih sagradio. Katoličanstvo pak ima svoj dodatni skup pravila i jedino što ti KC može reći jest da jesi ili nisi katolik.
Crkva nema moralni autoritet osporiti bilo čije kršćanstvo, ali za katoličanstvo je krajnji autoritet. Po definiciji.
Aristocat

Post 08 Dec 2011, 11:23

Lastan » wrote: ali za katoličanstvo je krajnji autoritet. Po definiciji.
Na tragu onoga sto sam maloprije izdvojila iz Smokljnovog posta: Krsten sam, dakle katolik sam.
Sto ako te Crkva izopci? Krsten ostajes i dalje, zar ne? Nitko ne moze osporiti cin krstenja.
No, jesi li i dalje katolik? :D
Lastan

Post 08 Dec 2011, 11:31

Aristocat » wrote:
Na tragu onoga sto sam maloprije izdvojila iz Smokljnovog posta: Krsten sam, dakle katolik sam.
Sto ako te Crkva izopci? Krsten ostajes i dalje, zar ne? Nitko ne moze osporiti cin krstenja.
No, jesi li i dalje katolik? :D
Po toj definiciji, i ja sam katolik. :kava:

U ostalim vijestima, svi koji čitate ove riječi u ovom ste trenutku kršteni u Sotonino ime i na svojoj ćete duši zanavijeke imati njegov neizbrisiv biljeg. :E Odsad nadalje ste sotonisti. Jer ja tako kažem.
schmokljan

Post 08 Dec 2011, 11:37

Lastan » wrote: Uz ovo što ti je Emericzy rekao, opet te moram ispraviti: bio bi u pravu da tvrdiš da bi bilo ludilo da ti KC ospori tvoje kršćanstvo. Jer nemaš pravo spominjati trun u oku brata svojega dok je u tvojemu toliko deblâ da si katedralu od njih sagradio. Katoličanstvo pak ima svoj dodatni skup pravila i jedino što ti KC može reći jest da jesi ili nisi katolik.
Crkva nema moralni autoritet osporiti bilo čije kršćanstvo, ali za katoličanstvo je krajnji autoritet. Po definiciji.
Hvala ti što me opetovano ispravljaš, pravi si drug.

Ali po vlastitoj definiciji, Lastane. Oni su se samoproglasili vrhovnim autoritetom. I nekad su to i bili, ali vremena se mijenjaju, izgubili su vjerodsotojnost. Štoviše, stavljam funtu na šibicu da kada bi sad Isus Krist sišao s nebesa, a da mora birati između vodstva KC i mene, bi rekao sljedeće: "Ti, schmokljane, ti si kamen na koijem ću sagraditi svoju novu katoličku i apostolsku crkvu, ali ovo kamen nemoj shvatiti doslovno - neće više biti nikakve gradnje objekata. Propovijedat ćeš u sjeni hrasta i bukve, a za spavanje ćeš ovisiti o milosti stranaca." Mislim da bih mu se zahvalio na ponudi i potražio posao u državnoj službi, ali to je drugi par opanaka.

Dakle - oni mogu sebe smatrati krajnjim autoritetom za katoličanstvo, ali ja im to ne priznajem. Dixi!
Aristocat

Post 08 Dec 2011, 11:42

schmokljan » wrote:

Dakle - oni mogu sebe smatrati krajnjim autoritetom za katoličanstvo, ali ja im to ne priznajem. Dixi!
Okej. Ali kako im priznajes cin krstenja? Ne razumijem...

Moguce je da ti govoris o Crkvi u onom smislu koji je ta rijec imala u svom pocetnom znacenju a ne o Crkvi kao o kuci gospodnjoj koju je netko prisvojio. To implicira poznavanje teologije krscanske vjere. Ako je tako, moze se razgovarati drugacije. :)
schmokljan

Post 08 Dec 2011, 11:45

Aristocat » wrote:
...
A ako se poklopilo da se ta vjera (necija osobna, po vlastitom nahodjenju) zivi bez poznavanja krscanskih dogmi kao vjera koja je u skladu s evandjeljima - a zivi se ne znajuci za teologiju te i te vjere - onda je taj netko uistinu na pocecima tog i tog utemeljitelja vjere prije nego li je ona postala institucionalna religija.
Rijetko, ali moguce.
Aristocat, jako pronicljvio, jako.

Na popisu stanovništva sam se deklarirao kao starokršćanin (da bih smanjio broj registriranih katolika koji crkvi služe za puko trgovanje s državom).

Popisivačica se malo snebivala, da koja je to vjera, da prvi put čuje, pa sam joj objasnio da je to moja osobna vjera. Zanimalo ju je kakva je pa sam joj objasnio da je to vjera koja priznaje samo Kristov nauk, a sva nadgradnja i zastranjenja su moja osobna.

Gledala me je kao čudaka. :ne zna:
schmokljan

Post 08 Dec 2011, 11:47

Aristocat » wrote:
Okej. Ali kako im priznajes cin krstenja? Ne razumijem...
Čin krštenja im priznajem, to spada u osnovnu im djelatnost.
Aristocat

Post 08 Dec 2011, 11:55

schmokljan » wrote:
Zanimalo ju je kakva je pa sam joj objasnio da je to vjera koja priznaje samo Kristov nauk, .[/i]

Gledala me je kao čudaka. :ne zna:
Da. :) O tome se radi. Nema tu sto biti cudno, samo je neobicno ljudima koji ne znaju, koji ne vide i koji ne razmisljaju.
Da nije bilo politickog interesa u vjeri tokom povijesti (kao i uvijek ljudski faktor je onaj koji zeza stvar), Kristov nauk je trebala biti nauka.
Vec sam jednom rekla ovdje da sam ateista. Ateista sam u odnosu na sve poznate bogove. Agnostik sam jer ne znam; odnosno znam da ne mogu (spo)znati.
Isto tako "neprijatelju" priznajem dobre osobine. Nauk , da smo ga mogli zivjeti takvoga kakav je bio u osnovi, mogao je biti way of life.

Ali, onda bi se vec priblizili Niceovom Nadcovjeku a to je ocigledno tesko. Lakse je imati nego biti, no to je druga tema. :)

Ispricavam se sto nadopunjujem i ispravljam pisanje. Misli mi samo nadolaze, pisem i radim jos dvije stvari ujedno. :)
Emericzy

Post 08 Dec 2011, 12:23

Ne znam, Šmokljane; ti meni zvučiš kao kršćanin, ali ne kao katolik.
Lastan

Post 08 Dec 2011, 13:40

schmokljan » wrote:Ali po vlastitoj definiciji, Lastane. Oni su se samoproglasili vrhovnim autoritetom. I nekad su to i bili, ali vremena se mijenjaju, izgubili su vjerodsotojnost.
Da, ali još su Katolička crkva.

Da se vratimo na političke stranke: HDZ je govno. Ali oni su jedini bili i ostali autoritet za to tko je i što je dobar hadezeovac. Ma koliko HDZ bio nevjerodostojan, nitko osim njih ne može definirati što se smatra hadezeovcem.
Štoviše, stavljam funtu na šibicu da kada bi sad Isus Krist sišao s nebesa, a da mora birati između vodstva KC i mene, bi rekao sljedeće: "Ti, schmokljane, ti si kamen na koijem ću sagraditi svoju novu katoličku i apostolsku crkvu, ali ovo kamen nemoj shvatiti doslovno - neće više biti nikakve gradnje objekata. Propovijedat ćeš u sjeni hrasta i bukve, a za spavanje ćeš ovisiti o milosti stranaca." Mislim da bih mu se zahvalio na ponudi i potražio posao u državnoj službi, ali to je drugi par opanaka.
E, ali to je druga priča. Opet govoriš o kršćanstvu. Katoličanstvo s time veze ima samo slučajno. :mig:
Lastan

Post 08 Dec 2011, 13:42

schmokljan » wrote:Čin krštenja im priznajem, to spada u osnovnu im djelatnost.
Krstili su se nekad odrasli. Oni koji su mogli shvatiti značenje tog čina.
Danas se pokrštava nejač. Krštenje više nije nešto što izabereš i primiš, nego biljeg koji ti nakelje prije nego što se možeš obraniti.
vrrrlet

Post 08 Dec 2011, 13:49

Lastan » wrote: Krstili su se nekad odrasli. Oni koji su mogli shvatiti značenje tog čina.
Danas se pokrštava nejač. Krštenje više nije nešto što izabereš i primiš, nego biljeg koji ti nakelje prije nego što se možeš obraniti.
Mi smo obilježeni. :crying:

Ali, na stranu polijevanje vodom, mi zaista jesmo obilježeni katoličkom kulturom u kojoj smo odrasli. Ima tu lijepih, univerzalnih stvari, poput Isusova učenja, ali ima i groznih, poput zatiranja seksualnosti.

Vidimo i ovdje na forumu kak si neke cure z pičke kapelicu delaju. :kava:
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 08 Dec 2011, 13:56

vrrrlet » wrote: Vidimo i ovdje na forumu kak si neke cure z pičke kapelicu delaju. :kava:
Mora se pasti na koljena da bi se ušlo?
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
vrrrlet

Post 08 Dec 2011, 14:41

ElliQuinn » wrote: Mora se pasti na koljena da bi se ušlo?
Pa ne znam, nisam došao do tog stadija, ali otkad sam ovdje, nisam dobio niti jednu sliku u inbox. :o

Ne znam u čemu je stvar. Možda da počnem pisati ćirilicom? :ne zna:
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
kukuriku

Post 08 Dec 2011, 14:43

vrrrlet » wrote:
Pa ne znam, nisam došao do tog stadija, ali otkad sam ovdje, nisam dobio niti jednu sliku u inbox. :o

hihi.
kod mene bi upalilo, ali već smo se složili da ti više ne šaljem slike. :facepalm:
Nek(v)arljiva.
schmokljan

Post 08 Dec 2011, 14:44

vrrrlet » wrote:

Druge nam nema. Kao što onomad pesnik reče:

Pravoslavke - radodajke,
Katoličke - suhe pičke!
  • Information