Vatikanski ugovori

Sve od javnog i tajnog interesa
Karlinjo
Has thanked: 1 time

Post 07 Dec 2011, 22:39

bliss » wrote: Čekaj, ti hoćeš reći da je to u redu što nije obraćao pažnju govori li o ženi ili o muškarcu? Ne, to nije bilo kao da majka kćerki kaže 'sine' (iako je i to debilana). Ovo je bila situacija gdje čovjek drži pogreb pred uplakanom rodbinom i ne trudi s biti niti malo koncentriran na obred.
Brzanje možeš opravdavati koliko hoćeš, ali to nije jedini pogreb na kojem sam bila pa znam kako pogreb treba izgledati.
Hoću reći da su u Crkvi često svi braća. Često se na misi čuje draga braćo zle nemani zavladaše .... braćo u nekakvom predfeminističkom svijetu podrazumjeva i sestre, znam da je čudno ali eto takavo je izražavanje.

A glede nekoncentriranosti, ti bliss stvarno imaš peh s tim svećenicima :D. Piju, jebu, urlaju :grli:.

... hmmm i onda se žale na transparentnost Crkve a sve ovo znaju .....

blaze

Post 07 Dec 2011, 22:40

OliverZG » wrote: Evo srećo da ne ostaneš zakinuta :xd:, ne mogu prepoznati koji su točno bogati.
crkvi treba oduzeti vlasništvo nad zemljištem koje veze nema s njihovim poslanjem. koji kurac imaju biti vlasnici pola novog zagreba. na kojim osnovama su to stekli? radom u africi?
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
Margarita

Post 07 Dec 2011, 22:42

OliverZG » wrote: Ja ne želim da mi svećenik kao beskućnik tumara od zgrade do zgrade i ulaza do ulaza. Neću da moja Crkva bude ružna stračara bez grijanja i svjetla. Hoću slušati makar električne orgulje i neki zbor koji bi se barem malo više posvetio tome ... a sve to košta.
Onda si i plati. Liječnici i učitelji trebaju svim ljudima bolnice i škole su nam derutne.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
Lastan

Post 07 Dec 2011, 22:44

OliverZG » wrote: Pa da, ustav ne brani međudržavne ugovore s bilo kim. Govoriš otprilike kao da bi bio problem sklopiti ugovor s Islamskom Republikom Iran kojoj je na čelu ajatolah jer eto tamo je neki vjerski vođa glavni.
Nije problem postojanje međudržavnog ugovora, već njegov sadržaj, koji nije prošao nikakvo usklađivanje s ustavom niti bilo kakvu drugu evaluaciju prije potpisivanja.

Pazi, da se međudržavnim ugovorom Italiji proda ili preda Istra, sve ustavne odredbe o neprenosivosti teritorijalnog suvereniteta možeš okačiti mačku o rep. Ili si ih zabiti u guzicu. Jer potpisivanjem tog ugovora on dolazi iznad Ustava RH i ako prije toga Ustavni sud nije dao svoje mišljenje, sad ima pravo biti kuš. I Ustavni sud i svi građani.

I onda ti meni prigovaraš na logici. Glava. Blender. Klik.
Izborni predmet nikako ne krši ustavno pravo na odvajanje crkve od države. Vjeronauk nitko nije obvezan pohađati da bi mogao normalno u životu napredovati.
Već ti je Perzefona objasnila dosta o “izbornosti” vjeronauka.
Problem je kažu što je ponekad u sredini satnice. Možda to mogu prihvatiti ali ako ti uspiješ složiti raspored tako da uz recimo tri vjeroučitelja 90% učenika neke škole, recimo 1000 učenika sluša tu izbornu nastavu prvi ili zadnji sat svaka čast.
Ja sam u osnovnoj školi i neke redovne predmete imao u suprotnom turnusu. Redovne. Obavezne.
Vjeronauk kao izborni predmet, nakon što je donesen propis da ne može biti u suprotnoj smjeni kako je bio jedne godine, bio je u sredini satnice čak i kad je to značilo da će izgurati neki obavezni predmet. Tako sam, recimo, tehnički imao u suprotnom turnusu. Ne i vjeronauk.
Dapače ukidanje vjeronauka bi bilo protuustavno jer bi priječilo vjerske slobode. Dapače kršilo bi i odredbu o pravavu na odgoj od strane roditelja itd. itd.
Ovo je glupost i gnjusna laž.
Nikome se ne brani da vjeronauk pohađa u bogomolji po izboru. Dakle, ni na koji se način ne priječe vjerske slobode, ali se pozicijom vjeronauka u satnici vrši pritisak na roditelje da upisuju djecu na vjeronauk, čime se de facto krše vjerske slobode nevjernikâ.
Sve da je i zabrane bila bi u povlaštenom položaju. Kako uspoređivati npr. milijun ljudi i 100 ljudi. Nije nužno da se tim dvjema grupama daju ista prava.
Prema Ustavu RH – jest.
Lako za procedure. Ja osobno ne vidim kršenje ičijih prava tim ugovorom kojim Hrvatska zapravo ništa ne gubi.
Ništa? Pogledaj koliko se Crkva obogatila na tuđi račun od potpisivanja. Pogledaj koliko neoporezivo zarađuje. Pogledaj koliko dobiva iz proračuna, a da za to nikakve račune ne polaže.
Realno gledajući potpisala je ugovor sa stranom državom da će pomagati vlastitu državu. Pa ne idu ti novci van Hrvatske idu na funkciju koju crkva obavlja. Koja bi to organizacija za te novce preuzela sve te obveze.
Koje? Izgradnju palača od oniksa? Agitiranje za HDZ ili Bandića na dan izbora? Skrivanje pedofilskih zločina? Besramno bogaćenje? Trošenje basnoslovnih svota na telefonski seks? Zlostavljanje štićenikâ s posebnim potrebama?
Kada se gleda izdvojeno možda je u pitanju gramzljivost ali ako se gleda šire e onda traže ono što je njihovo.
A kad se gleda još šire, traže ono što su oteli dok su bili moćni.
Jednostavno Crkva ima pravo tražiti neko obeštećenje ako su npr. časnim sestrama oduzeli teško zarađen novac u obliku učiteljske akademije i još k tome u dvorištu napravili masovnu grobnicu.
A imaju li pravo na obeštećenje potomci onih kojima je Crkva otimala desetinu, uzimala danak u robi i radu?
Poniznost, skromnost i trud kroz puno vremena nužno nosi i dosta materijalnoga. To materijalno onda nije ukradeno.
Da, Crkva je do sveg svog imetka došla pošteno.

Molim te lijepo.
bliss

Post 07 Dec 2011, 22:45

Kako se ne daš Olivere. :D To nije bilo - svi smo mi braća. To je bila situacija dje treba reći 'naša sestra' ili 'naš brat' ovisno o spolu. I on je sjebao. S obzirom na situaciju, taj zajeb je bio vrlo neukusan.

A glede nekoncentriranosti, ti bliss stvarno imaš peh s tim svećenicima :D.
Pa vidiš da imam :D
Piju, jebu, urlaju :grli:.
Pa dobro, ne znam koliko su ovi jebali. :rofl: Ali pili jesu i urlali :D
Lastan

Post 07 Dec 2011, 22:45

Perzefona » wrote:Jesam. Izričito se i nedvosmisleno zahtijeva da vjeronauk bude uklopljen u redovnu satnicu.
Ako ne u samim ugovorima, a onda u zakonima koji su po njima doneseni. Ali zakoni bi se mogli proglasiti protuustavnima, što znači da je vjerojatnije ipak u ugovorima.
Karlinjo

Post 07 Dec 2011, 22:48

blaze » wrote: crkvi treba oduzeti vlasništvo nad zemljištem koje veze nema s njihovim poslanjem. koji kurac imaju biti vlasnici pola novog zagreba. na kojim osnovama su to stekli? radom u africi?
Ne nego su otprilike 1547 [*] kad su tamo bile močvare i slične stvari. Pročitaj knjigu od Franje Buntaka, povijest Zagreba. Tamo ćeš naučiti da je u jednom trenutku Zagreb bio podjeljen na dva dijela Gradec i Kaptol. Naučit ćeš isto tako da je Zagreb postao bitan tek kad se u njemu pojavila Crkva. Vladari želeći napraviti metropolu bili su svjesni da narod kultivirat jedino može Crkva pa su im dali neka zemljišta. Osim toga Crkva je dobivala dugo svoj posebni porez, mislim da se zvalo crkvena desetina itd. itd. uglavnom od toga oni nisu kupovali iPhone i sl. nego su kupovali zemljišta, radili zgrade, učilišta i sl. sve ono čime se danas turistička Hrvatska diči kao svojom kulturom.

Uglavnom Crkva nije postala jučer, prije 500 godina oni su imali 1000 godina strukturirane organizacije. Pa kad je netko skroman, radišan, trudi se itd. 1500 godina e onda ma koliko bio siromašan mora nakupiti neka bogatstva. Sve to što im vraćaju sada, nije to sad izmišljeno nego je netko nekada nepravedno oduzeo.

[*] ne mislim stvarno te godine
Karlinjo

Post 07 Dec 2011, 22:49

Lastan » wrote: Ako ne u samim ugovorima, a onda u zakonima koji su po njima doneseni. Ali zakoni bi se mogli proglasiti protuustavnima, što znači da je vjerojatnije ipak u ugovorima.
Članak kaže:

Republika Hrvatska, u svijetlu načela o vjerskoj slobodi, poštuje temeljno pravo roditelja na vjerski odgoj djece te se obvezuje da će, u sklopu školskoga plana i programa i u skladu s voljom roditelja ili skrbnika, jamčiti nastavu katoličkoga vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim školama i u predškolskim ustanovama, kao obveznoga predmeta za one koji ga izaberu, pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava ostalih obveznih predmeta.
Lastan

Post 07 Dec 2011, 22:53

OliverZG » wrote: Članak kaže:

Republika Hrvatska, u svijetlu načela o vjerskoj slobodi, poštuje temeljno pravo roditelja na vjerski odgoj djece te se obvezuje da će, u sklopu školskoga plana i programa i u skladu s voljom roditelja ili skrbnika, jamčiti nastavu katoličkoga vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim školama i u predškolskim ustanovama, kao obveznoga predmeta za one koji ga izaberu, pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava ostalih obveznih predmeta.
Toliko o vjeronauku kao izbornom predmetu. Stavlja ga se debelo iznad izbornih predmeta, koji se održavaju u suprotnom turnusu, i forsira ga se usred satnice. I to ne diskriminira djecu koja ne idu na vjeronauk, a za koju nema predviđenih alternativnih sadržaja? To ne krši ustavne odredbe?
blaze

Post 07 Dec 2011, 22:53

OliverZG » wrote: Uglavnom Crkva nije postala jučer, prije 500 godina oni su imali 1000 godina strukturirane organizacije. Pa kad je netko skroman, radišan, trudi se itd. 1500 godina e onda ma koliko bio siromašan mora nakupiti neka bogatstva
ti se šališ?

ps: to s kristovim naukom veze nema. ako si vjernik, srami se
Karlinjo

Post 07 Dec 2011, 22:56

blaze » wrote: ti se šališ?
Oliver niti se šali niti trola. :xne zna:
blaze

Post 07 Dec 2011, 22:58

OliverZG » wrote: Oliver niti se šali niti trola. :xne zna:
ako ti je misija uvjeriti da je crkva skromna i poštena institucija, onda sugovornike smatraš retardiranima
Karlinjo

Post 07 Dec 2011, 23:02

OliverZG » wrote: Oliver niti se šali niti trola. :xne zna:
blaze » wrote: ps: to s kristovim naukom veze nema. ako si vjernik, srami se
Kojeg djela točno? Ti si jedna od onih koja vidi svećenike kao beskućnike kojima je posao žicanje okolo?

Ja svećenika vidim kao obrazovanog čovjeka (obrazovanje je skupo), čovjeka koji može pomoći (mlijeko, ulje, drva, udžbenici, ... nisu besplatni ni svećenicima), vidim pristojno odjevenog svećenika na misi s lijepom misnicom pa kad netko kao što se ja kad vidim misnicu staru 300 godina divim kako su krojačice to lijepo bogati i precizno napravile želim da se i za 300 godina netko divi onome što su naše krojačice napravile, ....

Kristov nauk je nauk općeg dobra, Krist nije privilegija za siromašne, gladne i sl. njima je istina najbliži ali i netko poput Todorića treba svećenika. Ja nisam odgovoran što smo mi relativno bogata zemlja pa su nam Crkve od kamena i mramora a ne od slame i gline.

Ne vidim zašto bi svećenici trebali biti samo djelitelji pomoći i prikaze patnje. Unutar Crkve postoje franjevci, milosrdnici ovi oni koji su se odlučili za tako nešto ali postoje i Isusovci koji su se odlučili za visoku obrazovanost i rad s elitama itd. itd.
blaze » wrote: ako ti je misija uvjeriti da je crkva skromna i poštena institucija, onda sugovornike smatraš retardiranima
Oliver zna da su oni svi OK i zabavni ljudi kojima je Crkva 13 prase i želi pokazati malo drugačiji kontekst njima čisto informativno a meni u nedostatku RL :rofl:

I da Crkva je skromna i poštena institucija, to što ti vidiš Crkvu u akciji samo kad je Kaćunko na TV ili priče iz Jutarnjeg to nije moj problem - ja ne moram niti želim pristati uz takvo ignorantstvo.
Karlinjo

Post 07 Dec 2011, 23:07

Lastan » wrote: Toliko o vjeronauku kao izbornom predmetu. Stavlja ga se debelo iznad izbornih predmeta, koji se održavaju u suprotnom turnusu, i forsira ga se usred satnice. I to ne diskriminira djecu koja ne idu na vjeronauk, a za koju nema predviđenih alternativnih sadržaja? To ne krši ustavne odredbe?
Ali članak 2.2 kaže:

Školske vlasti, u suradnji s nadležnim crkvenim vlastima, omogućit će roditeljima i punoljetnim učenicima da izaberu vjeronauk pri upisu u školu na način da njihova odluka ne bude povod bilo kakvom obliku diskriminacije na području školskoga djelovanja.

Ako je tolika navala na vjeronauk (tradicionalna ili realna) onda je teško sve uskladiti.
Lastan

Post 07 Dec 2011, 23:15

OliverZG » wrote: Ali članak 2.2 kaže:

Školske vlasti, u suradnji s nadležnim crkvenim vlastima, omogućit će roditeljima i punoljetnim učenicima da izaberu vjeronauk pri upisu u školu na način da njihova odluka ne bude povod bilo kakvom obliku diskriminacije na području školskoga djelovanja.

Ako je tolika navala na vjeronauk (tradicionalna ili realna) onda je teško sve uskladiti.
Nije povod, ali jest uzrok. Znaš li razliku između uzroka i povoda?
Karlinjo

Post 07 Dec 2011, 23:22

Lastan » wrote: Nije povod, ali jest uzrok. Znaš li razliku između uzroka i povoda?
Očito ne, jer po meni rješenje uzroka znači uvođenje dopuštenih kvota upisa vjeronauka. Dakle micanje uzroka ne dolazi u obzir. Znači može se samo raditi na smanjenu povoda koji izaziva osjećaj nelagode a to je predsat, prvi sat ili zadnji sat kada bi se održavao vjeronauk i tako uklonio taj osjećaj izdvojenosti.

Zbog logističkih razloga to nije još uvijek moguće i veće bi kršenje prava bilo uvođenje takvih nekakvih kvota od toga da se netko mora strpiti sat vremena.
blaze

Post 07 Dec 2011, 23:22

OliverZG » wrote: Kristov nauk je nauk općeg dobra, Krist nije privilegija za siromašne, gladne i sl. njima je istina najbliži ali i netko poput Todorića treba svećenika
zar je gej???

ako te uzbuđuju halje i misnice, preporučujem ti irski film sestre marije magdalene. malo peru, malo moraju pušiti svećenicima
Karlinjo

Post 07 Dec 2011, 23:25

blaze » wrote: ako te uzbuđuju halje i misnice, preporučujem ti irski film sestre marije magdalene. malo peru, malo moraju pušiti svećenicima
OK, toga je bilo. Dapače i još gorih stvari ali nema to neke veze s naukom Crkve. Na svaki takav zli samostan može se nabrojati 10 svetih.

Ipak u njihovu obranu, takve odgojne metode nisu bile baš samo klerikalne kroz povijest.
blaze » wrote: zar je gej???
Ne nego ga sekiraju zli ljudi :xd:
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 07 Dec 2011, 23:29

Lastan » wrote: Nije povod, ali jest uzrok. Znaš li razliku između uzroka i povoda?
..nije bitan povod i uzrok. malo je to zastarjelo gledanje. ne razumijem uopce kako se doslo do toga da se raspravlja o clancima nekim o vjeronauku, kako se uspjelo uvuc temu na teren clanaka.

jedan je clanak, drzava i crkva su odvojene. vjeronauk van iz svjetovnih skola i svih drzavnih institucija. nema tu price, nema tu uzroka i povoda. svaka prica je tu suvisna. radi se o protudrzavnom i protuustavnom organiziranom djelovanju.

ili to ili je ova drzava u vlasnistvu i u moci crkve, ali to onda treba jasno reci, promijeniti ustav, uskladiti zakone, promijeniti ime drzave, ukinuti naziv..republika. :xne zna:
Karlinjo

Post 07 Dec 2011, 23:31

..a unda » wrote:vjeronauk van iz svjetovnih skola i svih drzavnih institucija. nema tu price, nema tu uzroka i povoda. svaka prica je tu suvisna. radi se o protudrzavnom i protuustavnom organiziranom djelovanju.
Znači li to da i sve ostalo nevladino djelovanje treba van iz državnih institucija?
..a unda » wrote:promijeniti ime drzave, ukinuti naziv..republika. :xne zna:
Zajebavaš se :eek: :crying: :gaah: :mudri: :azdaja:
..a unda
Undaminator

Post 07 Dec 2011, 23:32

OliverZG » wrote: Znači li to da i sve ostalo nevladino djelovanje treba van iz državnih institucija?
zasto pitas? :kokice:
blaze

Post 07 Dec 2011, 23:33

OliverZG » wrote: Očito ne, jer po meni rješenje uzroka znači uvođenje dopuštenih kvota upisa vjeronauka
rješenje je vjeronauk u župi. škola nije tor, barem ne bi trebala biti. trebala bi poučavati religijskoj kulturi, a ne vjerskom fanatizmu
..a unda
Undaminator

Post 07 Dec 2011, 23:35

OliverZG » wrote:..
Zajebavaš se :eek: :crying: :gaah: :mudri: :azdaja:
zasto pitas? :kokice: jel ti nije jasno sto je to crkva, sto je to republika ili sto je to zajebavanje?
blaze

Post 07 Dec 2011, 23:35

OliverZG » wrote: Zajebavaš se :eek: :crying: :gaah: :mudri: :azdaja:
katolička džamahirija :D
Karlinjo

Post 07 Dec 2011, 23:37

..a unda » wrote: zasto pitas? :kokice:
Pa navodno postoje neke građanske udruge koje promoviraju vrhunaravne tajne međuljudskih multikulti tolerantnih odnosa prema raznoraznim kreativcima. Nekako si mislim da ako i ti idu van iz škola i oko škola ne bi mi bio problem da i ovi odu. OK su i učione u župnim uredima.
..a unda » wrote: zasto pitas? :kokice: jel ti nije jasno sto je to crkva, sto je to republika ili sto je to zajebavanje?
Pa u ovom slučaju ništa. Jesam ja to dobro pročitao promjeniti ime države, izbrisati naziv republika ...

Čemu to sve?
blaze » wrote: katolička džamahirija :D
Crkva i država moraju biti odvojeni ali ne tako da je jedan poražen nego da se nadopunjuju. Zabrana i diskriminacija ovih koji vole "imaginarnog" prijatelja ne predstavlja odvojenost države i Crkve nego uništavanje Crkve.
  • Information