Mogo bi al' ak kažem jedno 15 stranica ću se morati braniti od izljeva tolerancijeex_anais » wrote: Možeš li pojasniti te egzibicije?
Vatikanski ugovori
Pliz.OliverZG » wrote: Mogo bi al' ak kažem jedno 15 stranica ću se morati braniti od izljeva tolerancijetako da ne bih.
Kod mene u gimnaziji je taj izborni bilo uredno uklopljen u nastavu i to tako da je dio razreda išao slušati vjeronauk u jednu učionicu, a dio (nas nekolikoMargarita » wrote: U gimnazijama je puno bolja situacija. Na sreću jer bi bilo blesavo da djeca gube sat kad su i onako predugo u školi. U nekim gimnazijama dio razreda ode slušati vjeronauk s dijelom nekog drugog razreda, a ostali slušaju etiku. U nekim drugim gimnazijama već pri upisu stave djecu u razred koji sluša etiku ili u razred koji sluša vjeronauk.
Kad sam se upisivala u gimnaziju je na neviđeno trebalo odabrati jedan od ta dva predmeta i ne znajući kako su oni zamislili tu etiku, ja napisala vjeronauk.
Odmah nakon prvog sata vjeronauka sam tražila prebacivanje na etiku
gay is okey i sl.ex_anais » wrote: Pliz.
Inače ne mislim samo na predmet etika nego više općenito na sekularno poimanje izvora sreće i zadovoljstva
A kakvo si to zlo čula prvi sat?bliss » wrote: Odmah nakon prvog sata vjeronauka sam tražila prebacivanje na etiku
Nikakvo. Čula sam da je ovima na etici zabavno i zanimljivo. Uz to, etiku je držao super profesor i odlučila sam da bih puno radije išla vidjeti nešto novo i taj jedan sat izbornog predmeta tjedno provodila negdje gdje je zanimljivo.
Vjeronauka sam se ionako dovoljno naslušala kroz osnovnu školu. A i tu je otprilike počeo moj bunt protiv vjeronauka i crkve jer su mi ljudi iz crkve gdje sam pohađala vjeronauk puno toga uspjeli zgaditi svojim licemjernim ponašanjem.
Vjeronauka sam se ionako dovoljno naslušala kroz osnovnu školu. A i tu je otprilike počeo moj bunt protiv vjeronauka i crkve jer su mi ljudi iz crkve gdje sam pohađala vjeronauk puno toga uspjeli zgaditi svojim licemjernim ponašanjem.
- robot jura
Vidiš, ja bi rekla da je obrnuto.OliverZG » wrote:Vjerujem da je etika derivat vjeronauka uz prilagođavanje raznoraznim egzibicjama.
"Suzama sam ljepio tapete" nije destilat ljudske gluposti. Ako je iskren, onda je sasvim legitiman poetski izričaj. Osim što je kul.
OliverZG » wrote: Na vjeronauku neće naučiti ništa loše, dapače to je čini mi se u današnje vrijeme jedini predmet koji ih odgaja za kvalitetne međuodnose.
..
OliverZG » wrote: Etika kao etika bez neke podloge je ćorak. Moglo bi se reći da je etika predmet naziva: Odabrana poglavlja iz vjeronauka.
..boze, smiluj se..
Da li ti kao i Lastan vjeruješ da čovjek koji se naziva katolik može biti samo svetac ili prokletnik, tj. na koji se način manifestiralo to licemjerstvo.bliss » wrote:A i tu je otprilike počeo moj bunt protiv vjeronauka i crkve jer su mi ljudi iz crkve gdje sam pohađala vjeronauk puno toga uspjeli zgaditi svojim licemjernim ponašanjem.
Ne provociram, stalno to čujem licemjeran, licemjeran pa sad eto imam priliku i pitati.
Crkveni ljudi koji te na vjeronauku uče o 7 smrtnih grijeha, a nakon vjeronauka odu u birtiju i onda bauljaju pijani su licemjerni. Te iste ljudi koje te uče o dobru i milosti ne možeš poštovati nakon što na satu vjeronauka svjedočiš sceni gdje starica zabunom otvori vrata u kojoj se održava vjeronauk misleći da su to vrata gdje može pitati za humanitarnu pomoć, a taj čovjek koji drži vjeronauk počne urlati na nju i tako ju urlajući istjera van.OliverZG » wrote: Da li ti kao i Lastan vjeruješ da čovjek koji se naziva katolik može biti samo svetac ili prokletnik, tj. na koji se način manifestiralo to licemjerstvo.
Ne provociram, stalno to čujem licemjeran, licemjeran pa sad eto imam priliku i pitati.
Ili svećenici koji su se zakleli na celibat a imaju djecu.
Što je loše u tome "gay is ok"? Barem neće bacati kamenje.OliverZG » wrote: gay is okey i sl.
Inače ne mislim samo na predmet etika nego više općenito na sekularno poimanje izvora sreće i zadovoljstva
A kakvo si to zlo čula prvi sat?
Ozbiljno pitam. Smatram da bi etika trebala biti obvezan predmet da se barem malo uravnoteži svo to odgajanje u diskriminaciji i mržnji spram drukčijeg.
Ne namjeravam odgovarati jer to je offtopic na offtopic ali to je otprilike kao da orkestru sa 200 instrumenata koji svira dva sata zamjeriš sedam krivih nota i to što je trubadur opalio po harfi.bliss » wrote:...
Dobro ajde moram malo odgovoriti
Ajde jedan primjer, svećenik ide na blagoslov kuća i čujem ga u hodniku kako pjeva narodnjak (neprimjereni
Kakve to veze ima ako taj isti svećenik održi svaki dan misu, svaki dan sat ili dva ispovjeda, svaki dan ode na jedan ili dva sprovoda, sigurno jednom tjednom posjeti nekog bolesnika, vjenča nekoga, krsti, održi 10ak ili koliko već sati vjeronauka, organizira zbor, grupu za pomoć onima koji manje imaju i sl.
Isto tako zavjet čistoće. Što je to tako nevjerojatno da uz ogromnu količinu svakodnevnih kontakata neki svećenik nekad poklekne, zašto to toliko narušava cijelu Crkvu. Uostalom koliko je takvih svećenika, što misliš u promilima ili postocima?
Ti misliš da nije licemjerno propovijedati jedno a raditi drugo? Ja onda ne znam koja je definicija licemjerja 
Nisam ni rekla da ima veze s vjerom. Ima veze s Crkvom, a vjeronauk drže crkveni ljudi. I puno previše toga propovijedaju s čime se ja ne slažem, pa mislim da ne bi imalo smisla da sam išla na vjeronauk slušati nešto s čime se ne slažem i prema čemu imam otpor.
Propovijeda Crkva i dobre stvari, ali te dobre nikako ne umanjuju odbojnost onih loših.
Također, ja nisam govorila o 'malo popio'. Govorila sam o čovjeku koji redovito dane provodi u birtiji i koji djeci nakon mise kaže 'tu me čekajte' i djeca ostanu čekat (jer je bila neka šema da nas moraju zapisati da smo bili na misi :rolajz:) i djeca čekaju i čekaju i onda im dopizdi i odu vidjet i shvate da je tip otišao u birtiju dok je rekao djeci da tu stoje i čekaju ga. Jadno.
E, da, još nešto. Zavjetuju se na siromaštvo a onda voze skupe aute
Nisam ni rekla da ima veze s vjerom. Ima veze s Crkvom, a vjeronauk drže crkveni ljudi. I puno previše toga propovijedaju s čime se ja ne slažem, pa mislim da ne bi imalo smisla da sam išla na vjeronauk slušati nešto s čime se ne slažem i prema čemu imam otpor.
Propovijeda Crkva i dobre stvari, ali te dobre nikako ne umanjuju odbojnost onih loših.
Također, ja nisam govorila o 'malo popio'. Govorila sam o čovjeku koji redovito dane provodi u birtiji i koji djeci nakon mise kaže 'tu me čekajte' i djeca ostanu čekat (jer je bila neka šema da nas moraju zapisati da smo bili na misi :rolajz:) i djeca čekaju i čekaju i onda im dopizdi i odu vidjet i shvate da je tip otišao u birtiju dok je rekao djeci da tu stoje i čekaju ga. Jadno.
E, da, još nešto. Zavjetuju se na siromaštvo a onda voze skupe aute
Ali ne mora značiti da krivo propovjeda. Ja vjerujem da psihijatar alkoholičar može kvalitetno pričati protiv alkohola i sl.bliss » wrote:Ti misliš da nije licemjerno propovijedati jedno a raditi drugo? Ja onda ne znam koja je definicija licemjerja
No da se ne zahebavam, jasno da je licemjerno ali to je jedan svećenik pijanac. Isto tako licemjerje bi bilo ako bi on ustrajao u tome. Stalno govori protiv prebračnog seksa a ševi sve u šesnaest ili govori o ljubavi među bližnjima a nema nikakvu grupu potpore unutar župe i sl.
Ako se omakne, omakne. Svakome se može dogoditi neki kviki
bliss » wrote: E, da, još nešto. Zavjetuju se na siromaštvo a onda voze skupe aute
Pa ne propovijeda krivo. SAmo sam ne poštuje ono što propovijeda.OliverZG » wrote: Ali ne mora značiti da krivo propovjeda. Ja vjerujem da psihijatar alkoholičar može kvalitetno pričati protiv alkohola i sl.
Pa koliko sam ja vidjela, on je ustrajao u tome.No da se ne zahebavam, jasno da je licemjerno ali to je jedan svećenik pijanac. Isto tako licemjerje bi bilo ako bi on ustrajao u tome. Stalno govori protiv prebračnog seksa a ševi sve u šesnaest ili govori o ljubavi među bližnjima a nema nikakvu grupu potpore unutar župe i sl.
Nisu baš poslužili kao pozitivan primjer crkvenih ljudi.
Ako se omakne, omakne. Svakome se može dogoditi neki kviki
No, ja sam tu samo navela tako par malih primjera zbog kojih mi se ljudi iz moje crkve nisu sviđali. A nisam se čak ni dotakla stvari koje kompletna katolička crkva propovijeda, a s kojima se nikako ne mogu složiti. Ima toga.
Zato što znam i vidim da su u današnje vrijeme oni jedini ljudi koji se u ranoj mladosti najčešće prije 18 godina praktično u potpunosti odriču svog života da bi ga poklonili narodu pa makar i glumljenjem klauna na sprovodima, vjenčanjima i sl. i sada dogodi se da nekad netko pogriješi i onda nevalja cijela institucija dapače i sav narod su zatucani ljubitelji jednoroga.ex_anais » wrote:Zanimljivo je koliko si tolerantan spram svećenika, a nimalo tolerantan spram ostalih ljudi. Kako to?
U prijašnje vrijeme puno više je ljudi poklanjalo svoj život okolini, recimo uobičajeno je bilo da se sveučilišni profesori/znanstvenici ne žene (da stvarno Newton, Tesla, Ujević nisu bili pederi), puno je više ljudi bilo spremno riskirati sve za neku ideologiju pa makar i kriva nakraju ispalo. Danas gotovo ekskluzivno to radi Crkva i pošto su jedini treba imati razumjevanja
OliverZG » wrote:![]()
ajde molim te reci kakav bi to točno auto svećenik smio imati. Oćeš da na sprovode ide multikultivatorom u jutenoj vreći? Koliko dopuštaš da svećenik smije izdvojiti za automobil ako ima plaću recimo 5000kn.
Kaj ja znam. Ja mislim da je njima baš super. Održe par misa dnevno te pokoji vjeronauk tjedno. Za to dobivaju plaću. Dolaze im žene kuhat i prat i još voze dobre aute. Ne znam otkud im ti auti i iz čijeg džepa to ide i ne sjećam se kakav je auto bio u pitanju, ali dovoljno dobar da pomisliš da se radi o skupom autu. Kaj će svećeniku fense šmensi auto?
Slažem se da glume klaune. Meni, recimo uopće nije bilo smiješno kad je svećenik na sprovodu moje bake sve čitao ko prek kurca da to što prije zbrzi i iako je ispred njega stajao križ s imenom i prezimenom moje bake, uspio ju je osloviti našim bratom. Nisam znala da mi je baka muško. Kao izraz poštovanja, taj se čovjek mogao udostojiti barem obratiti pažnju kojeg je spola osoba koju sahtanjuje da baš ne vrijeđa svu okupljenu rodbinu.OliverZG » wrote: Zato što znam i vidim da su u današnje vrijeme oni jedini ljudi koji se u ranoj mladosti najčešće prije 18 godina praktično u potpunosti odriču svog života da bi ga poklonili narodu pa makar i glumljenjem klauna na sprovodima, vjenčanjima i sl. i sada dogodi se da nekad netko pogriješi i onda nevalja cijela institucija dapače i sav narod su zatucani ljubitelji jednoroga.
Pa zašto je onda sve manje zvanja ako je tako super? Ništa ne radiš niti gubiš a sve imaš?bliss » wrote: Kaj ja znam. Ja mislim da je njima baš super. Održe par misa dnevno te pokoji vjeronauk tjedno. Za to dobivaju plaću. Dolaze im žene kuhat i prat i još voze dobre aute. Ne znam otkud im ti auti i iz čijeg džepa to ide i ne sjećam se kakav je auto bio u pitanju, ali dovoljno dobar da pomisliš da se radi o skupom autu. Kaj će svećeniku fense šmensi auto?
Zadnji puta kad sam bio na misi koju je vodio Bozanić, vozio je neki Citroen, kapelan u našoj župi vozio je Golf 4, sadašnji župnik čini mi se vozi Opel Vectru, neš' ti auta.
Problem je u tome što oni to ne rade zbog naroda nego zbog sebe i što ta odricanja više nisu prava odricanja. Čega se odriču ako žive u luksuzu? Seksa? Sve više se pokazuje da nije ni to istina, a znalo se to i puno prije medijske ekspanzije pa su javna tajna bili kosturi tek rođene djece nađeni u zidinama i ostale svinjarije ne bi li pred narodom ostali čisti.OliverZG » wrote: Zato što znam i vidim da su u današnje vrijeme oni jedini ljudi koji se u ranoj mladosti najčešće prije 18 godina praktično u potpunosti odriču svog života da bi ga poklonili narodu pa makar i glumljenjem klauna na sprovodima, vjenčanjima i sl. i sada dogodi se da nekad netko pogriješi i onda nevalja cijela institucija dapače i sav narod su zatucani ljubitelji jednoroga.
U prijašnje vrijeme puno više je ljudi poklanjalo svoj život okolini, recimo uobičajeno je bilo da se sveučilišni profesori/znanstvenici ne žene (da stvarno Newton, Tesla, Ujević nisu bili pederi), puno je više ljudi bilo spremno riskirati sve za neku ideologiju pa makar i kriva nakraju ispalo. Danas gotovo ekskluzivno to radi Crkva i pošto su jedini treba imati razumjevanja, eto.
Zašto se ne odreknu barem dijela luksuza ne bi li pomogli sirotinji? Ne računam pranje savjesti putem donacija u maniri nekog bogataša koji tu i tamo uplati za koju humanitarnu akciju jer oni ne bi trebali tako postupati već konstantno služiti narodu. Vjerujem da bi ih i mnogo nevjernika tad poštivalo. Da oni barem malo više poštuju narod umjesto da su nad njim i da osuđuju.
Zašto su najčešće dobrostojeći najviše vezani uz Crkvu? Zašto nikad ne vidim primjer neke sirotinje koja je uvijek u prvom redu i koju svećenici i časne vole, zašto su to uvijek djeca bogatih roditelja?
Mislio sam da glume klaune onima koji ih samo iskorištavaju iako su svjesni toga. Jel' se tako zgražaš kad majka svoju kćer nazove sinom. Stvarno ti je u tom kontekstu jako nevjerojatno zašto je to rekao?bliss » wrote: Slažem se da glume klaune. Meni, recimo uopće nije bilo smiješno kad je svećenik na sprovodu moje bake sve čitao ko prek kurca da to što prije zbrzi i iako je ispred njega stajao križ s imenom i prezimenom moje bake, uspio ju je osloviti našim bratom.
A što se tiče brzanja, ti rekla si ne gledaš baš to ali obred pogreba ima valjda tri strane malog molitvenika. Dakle dvije tri molitve, prstohvat evanđelja, kratak motivacijski govor i to je to.
Čekaj, ti hoćeš reći da je to u redu što nije obraćao pažnju govori li o ženi ili o muškarcu? Ne, to nije bilo kao da majka kćerki kaže 'sine' (iako je i to debilana). Ovo je bila situacija gdje čovjek drži pogreb pred uplakanom rodbinom i ne trudi s biti niti malo koncentriran na obred.OliverZG » wrote: Mislio sam da glume klaune onima koji ih samo iskorištavaju iako su svjesni toga. Jel' se tako zgražaš kad majka svoju kćer nazove sinom. Stvarno ti je u tom kontekstu jako nevjerojatno zašto je to rekao?
A što se tiče brzanja, ti rekla si ne gledaš baš to ali obred pogreba ima valjda tri strane malog molitvenika. Dakle dvije tri molitve, prstohvat evanđelja, kratak motivacijski govor i to je to.
Brzanje možeš opravdavati koliko hoćeš, ali to nije jedini pogreb na kojem sam bila pa znam kako pogreb treba izgledati.
imaš vjersku slobodu ići na župni vjeronaukOliverZG » wrote: Dapače ukidanje vjeronauka bi bilo protuustavno jer bi priječilo vjerske slobode
a o ustavu pojma nemaš
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
Jesi bila kad u svećeničkom apartmanuex_anais » wrote: Problem je u tome što oni to ne rade zbog naroda nego zbog sebe i što ta odricanja više nisu prava odricanja. Čega se odriču ako žive u luksuzu?
Ovakve stvari nisu poštene.Seksa? Sve više se pokazuje da nije ni to istina, a znalo se to i puno prije medijske ekspanzije pa su javna tajna bili kosturi tek rođene djece nađeni u zidinama i ostale svinjarije ne bi li pred narodom ostali čisti.
Bio je jednom u onoj emisiji Misija ili tako nekako jedan misionar i onda su mu prigovorili jer je kupio ganc nov ogromni đip i nešto su mu prigovarali da jeli baš morao kupiti tako veliki i novi auto. Onda im je on odgovorio da on ne može na rukama odnesti 300 kila žita, ne može trčati s bolesnim djetetom na rukama 50 na sat po grbavom polju i sl. (dobro nije sve ovo rekaoZašto se ne odreknu barem dijela luksuza ne bi li pomogli sirotinji?
Ja ne želim da mi svećenik kao beskućnik tumara od zgrade do zgrade i ulaza do ulaza. Neću da moja Crkva bude ružna stračara bez grijanja i svjetla. Hoću slušati makar električne orgulje i neki zbor koji bi se barem malo više posvetio tome ... a sve to košta.
Ne računam pranje savjesti putem donacija u maniri nekog bogataša koji tu i tamo uplati za koju humanitarnu akciju jer oni ne bi trebali tako postupati već konstantno služiti narodu.
A reci što je nedavno ubijena sestra Lukrecija Mamić radila, jel' turistički tamo bila? Što pater Cvek radi, pa i ovaj Grubišić. Svi stalno nešto rade za narod. Ne može se pomoć samo sastojati u hranjenju gladnih usta.
Ne osuđuju oni, oni samo čuvaju poruku jednoroga i nemaju ingerenciju mjenjati je.Da oni barem malo više poštuju narod umjesto da su nad njim i da osuđuju.
Zašto su najčešće dobrostojeći najviše vezani uz Crkvu?
Bog im je pomogao pa se žele odužiti
Zašto nikad ne vidim primjer neke sirotinje koja je uvijek u prvom redu i koju svećenici i časne vole, zašto su to uvijek djeca bogatih roditelja?

Evo srećo da ne ostaneš zakinuta
-
- Information
-