Vukovar, 20 god. poslije ...
Cijeli dan na tv pratim prijenos iz Vukovara. Lijepo, dostojanstveno, tužno, masovno. Nego, trebalo bi to službeno proglasit Danom Žalosti i da bude neradni dan. No, nisam primijetio da je ijednom i tko spomenuo ime Franje Tuđmana !? Mislim da je trebalo. Zapazih i želju nekih građana, izrečenu u eter, da grad opet postane ugodan i lijep za život "kao nekad" ili "prije rata" !? Pa me to malo zbunjuje !?
Da, treba nam još neradnih dana. I treba kodificirati ovu nepodnošljivu, rastuću patetiku.Mc Ozy » wrote:Cijeli dan na tv pratim prijenos iz Vukovara. Lijepo, dostojanstveno, tužno, masovno. Nego, trebalo bi to službeno proglasit Danom Žalosti i da bude neradni dan.
Ako me pamćenje ne vara, još je Siniša Glavašević bio optužio tadašnju vlast, od Tuđmana naniže, da su prodali i izdali Vukovar. U ovoj kič-patetici prvo valja spomenuti da je Vukovar pao jer su Tuđman, Šušak & co. oružje za Vukovar preusmjerili u Hercegovinu, a većina onih koji su uopće išli nabaviti oružje samo su spremili lovu u džep.No, nisam primijetio da je ijednom i tko spomenuo ime Franje Tuđmana !? Mislim da je trebalo.
Da, i ja mislim da je trebalo spomenuti Tuđmana.
Stvarno neobična želja. Mislim da je puno bolje ovako: lijepo imaš segregaciju Hrvata i Srba, ideologiziranje još od vrtića (Hrvati ustaše, Srbi četnici, bla truć kenj ser), nepovjerenje, sukobe, mučnu atmosferu i prisjećanja na stradanja jednom godišnje, dočim se inače vukovarskim problemima apsolutno nitko ne bavi.Zapazih i želju nekih građana, izrečenu u eter, da grad opet postane ugodan i lijep za život "kao nekad" ili "prije rata" !? Pa me to malo zbunjuje !?
Željeti da grad bude ugodan za život. Jebote, koja bahatost.
Što li sve plebs neće smisliti; još će tražiti da se i zakoni poštuju, a onda propada čitav naš sustav.
zašto to misliš? što bi time bilo postignuto?Mc Ozy » wrote: Nego, trebalo bi to službeno proglasit Danom Žalosti i da bude neradni dan.
nego, ovo je link na ono što Siniša G. napisao
http://www.index.hr/vijesti/clanak/sini ... 83572.aspx
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
Mislim da je Denis Latin u jednoj Latinici pustio snimku razgovora Dedakovića i Tuđmana u kojoj Dedaković preklinje da se pošalje pomoć Vukovaru, a general i predsjednik (ili predsjednik i general?) odgovora, otprilike, službeno pošaljite zahtjev faksom.Pješčana » wrote: zašto to misliš? što bi time bilo postignuto?
nego, ovo je link na ono što Siniša G. napisao
http://www.index.hr/vijesti/clanak/sini ... 83572.aspx
Pošaljite zahtjev faksom.
Birokrat.
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 658 times
- Been thanked: 1090 times
Nisam za dan žalosti, ali jesam za obilježavanje. Što mirnije i dostojanstvenije, bez nepotrebna prenemaganja i patetike. Nije stvar samo u Vukovaru i Škabrnji nego u svim ljudima koji zaslužuju da ih se sjećamo. I da im barem jednom na godinu odamo počast.
Potpisi su za budale.
Pa dalo bi se veći značaj datumu. Vukovar je početak, Oluja kraj rata. Mnogo više ljudi bi moglo učestvovati. Bolje skinuti neki od bezveznih praznika, onih državnih, Šeksovih, za koje ne znamo kaj znače, ako ih je previše. Ili Tri Kralja, Tijelovo ...Pješčana » wrote: zašto to misliš? što bi time bilo postignuto?
Jest, ali čovjek nije bio na misi ! Agnostik, kuiš? Pošteno ! A i bolje da nije. Puljić se nagalamio u propovjedi o svemu i ničemu, dugo i zamorno, umjesto da citira i analizira Wojtiline poruke iz prvog posjeta. To treba tim ljudima tamo !rh4ps0dy wrote:BTW, kaže mi mama koja je gledala prijenos da su svećenici (ne bih lagala pa točno govorila jesu li biskupi, nadbiskupi ili nešto jer ne znam) uredno pozdravili sve prisutne osim Predsjednika. Jel to istina?
Zapazih i želju nekih građana, izrečenu u eter, da grad opet postane ugodan i lijep za život "kao nekad" ili "prije rata" !? Pa me to malo zbunjuje !?
Cinično mi se referiraš na prvi dio rečenice, umjesto boldanog. Zato sam i podebljao da istaknem. Dobro, slažem se s napisanim, no ja sam mogao otvoriti obrt kartonaže zbog takvih objašnjenja + sam bio proglašen jugonostalgičarom, što i jesam + pun kufer banova za pokušaj obrane u smislu : da pitamo Vukovarce !?Lastan » wrote: Stvarno neobična želja. Mislim da je puno bolje ovako: lijepo imaš segregaciju Hrvata i Srba, ideologiziranje još od vrtića (Hrvati ustaše, Srbi četnici, bla truć kenj ser), nepovjerenje, sukobe, mučnu atmosferu i prisjećanja na stradanja jednom godišnje, dočim se inače vukovarskim problemima apsolutno nitko ne bavi.
Željeti da grad bude ugodan za život. Jebote, koja bahatost.
Što li sve plebs neće smisliti; još će tražiti da se i zakoni poštuju, a onda propada čitav naš sustav.
Osim što Vukovar nije početak rata.Mc Ozy » wrote:Pa dalo bi se veći značaj datumu. Vukovar je početak, Oluja kraj rata.
Svejedno, obraćanje državnom vrhu javno je obraćanje i neovisno je o nazočnosti na misi. Dakle, riječ je o namjernoj uvredi.Jest, ali čovjek nije bio na misi ! Agnostik, kuiš? Pošteno !
Imaš pravo. Ne živi čovjek uopće o kruhu, već samo o riječi Božjoj.Puljić se nagalamio u propovjedi o svemu i ničemu, dugo i zamorno, umjesto da citira i analizira Wojtiline poruke iz prvog posjeta. To treba tim ljudima tamo !
Od svega što nemaju, od infrastrukture do posla (a time i kruha), najviše im trebaju analize poruke pokojnog pape.
Daj stavi glavu u blender.
Što ti je tu čudno? Da je grad bio lijep prije rata, kad je razoren?Mc Ozy » wrote:Zapazih i želju nekih građana, izrečenu u eter, da grad opet postane ugodan i lijep za život "kao nekad" ili "prije rata" !? Pa me to malo zbunjuje !?
Cinično mi se referiraš na prvi dio rečenice, umjesto boldanog. Zato sam i podebljao da istaknem.
Ili da je bilo ugodno živjeti u njemu prije nego što su krenuli ratni bubnjevi i huškačka propaganda?
Neobično, uistinu.
- nina williams
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
Aj Lastane, daj mu zeru da diše.Lastan » wrote: Što ti je tu čudno? Da je grad bio lijep prije rata, kad je razoren?
Ili da je bilo ugodno živjeti u njemu prije nego što su krenuli ratni bubnjevi i huškačka propaganda?
Neobično, uistinu.
- schmokljan
Daj, jebote, poslušaj što je čovjek rekao prije nego što ga sahraniš kao trola. Ako su ljudi došli na misu, ne govorim o onima koji su tamo protokolarno, onda su, dobrovoljno, došli nešto čuti i to im nešto znači. Tvoj osobni stav o religiji ovdje ne bi trebao igrati nikakvu ulogu. McOzy primjećuje da je biskup koji je govorio propustio priliku reći koju o pomirenju, o bratstvu među ljudima, o pravoslavnoj braći - jer to su bile Wojtyłine poruke, koje je uvijek ponavljao pri posjetima RH. (Jedino mi nije jasno koji je to Puljić)Lastan » wrote: Osim što Vukovar nije početak rata.
Svejedno, obraćanje državnom vrhu javno je obraćanje i neovisno je o nazočnosti na misi. Dakle, riječ je o namjernoj uvredi.
Imaš pravo. Ne živi čovjek uopće o kruhu, već samo o riječi Božjoj.
Od svega što nemaju, od infrastrukture do posla (a time i kruha), najviše im trebaju analize poruke pokojnog pape.
Daj stavi glavu u blender.
Da, Vukovarcima trebaju te poruke. Gledaj, pet godina sam radio na projektima koji su za cilj imali, i jesu, izravno pomaganje Vukovaru. Znam točno što se tamo događa i kako koja ekipa razmišlja. To je grad koji živi od podjele. Podijeljeni vrtići znače dvije ravnateljice umjesto jedne, dvostruku administraciju, 50% veći broj teta i čistačica, slično je i sa školama. Podjela je način zapošljavanja u tom nesretnom i sjebanom gradu. Da, Wojtyline poruke nikako ne odgovaraju vladajućim vukovarskim strukturama.
O razlozima zašto je Vukovar podijeljen mogu pisati u detalje, ako nekog nešto zanima slobodno neka pita, no nešto ću naglasiti - podjela tamo odgovara svima, čak i SDP-u koji je nominalno protiv nje.
Usto, jako je bitno za shvatiti da grad bez privatnog poduzetništva nije u stanju imati neovisne, misleće građane. Gotovo svi zaposleni su zaposleni po gradskim, županijskim ili državnim firmama/institucijama. Vukovarci su spremni rogoboriti i kada dođu kamere zazivati divne osamdesete, ali sami nisu spremni prstom maknuti da se nešto promijeni. Grad heroj je danas napučen ovisnicima o državnom i lokalnom proračunu i dok god pare dolaze oni će biti kuš.
To bi bilo suprotno svim mojim principima.schmokljan » wrote:Daj, jebote, poslušaj što je čovjek rekao prije nego što ga sahraniš kao trola.
OK, point.Ako su ljudi došli na misu, ne govorim o onima koji su tamo protokolarno, onda su, dobrovoljno, došli nešto čuti i to im nešto znači. Tvoj osobni stav o religiji ovdje ne bi trebao igrati nikakvu ulogu. McOzy primjećuje da je biskup koji je govorio propustio priliku reći koju o pomirenju, o bratstvu među ljudima, o pravoslavnoj braći - jer to su bile Wojtyłine poruke, koje je uvijek ponavljao pri posjetima RH.
Iako me fascinira da kršćanima to treba posebno naglašavati.
Erm… nije da nisam i ja spomenuo iste probleme.Da, Vukovarcima trebaju te poruke. Gledaj, pet godina sam radio na projektima koji su za cilj imali, i jesu, izravno pomaganje Vukovaru. Znam točno što se tamo događa i kako koja ekipa razmišlja. To je grad koji živi od podjele. Podijeljeni vrtići znače dvije ravnateljice umjesto jedne, dvostruku administraciju, 50% veći broj teta i čistačica, slično je i sa školama. Podjela je način zapošljavanja u tom nesretnom i sjebanom gradu. Da, Wojtyline poruke nikako ne odgovaraju vladajućim vukovarskim strukturama.
Ali OK, priznajem da te poruke nikako ne mogu škoditi. Za razliku od tipične retorike Crkve u Hrvata.
Do svakog stanja dođe zato što sva predstanja odgovaraju većini. No ako su razlozi podjele dublji ili zanimljiviji od “prekjučer smo bili susjedi, jučer smo se klali, a danas bismo opet morali živjeti po sistemu mir-mir-mir-nitko-nije-kriv iako si mi spalio kuću i za to nisi odgovarao”, pretvorio sam se u uho.O razlozima zašto je Vukovar podijeljen mogu pisati u detalje, ako nekog nešto zanima slobodno neka pita, no nešto ću naglasiti - podjela tamo odgovara svima, čak i SDP-u koji je nominalno protiv nje.
Nažalost, nemam pametno rješenje za promjenu stanja koje svima odgovara.
Lijepo. Barem se nastavlja tradicija prodavaja Vukovara.Usto, jako je bitno za shvatiti da grad bez privatnog poduzetništva nije u stanju imati neovisne, misleće građane. Gotovo svi zaposleni su zaposleni po gradskim, županijskim ili državnim firmama/institucijama. Vukovarci su spremni rogoboriti i kada dođu kamere zazivati divne osamdesete, ali sami nisu spremni prstom maknuti da se nešto promijeni. Grad heroj je danas napučen ovisnicima o državnom i lokalnom proračunu i dok god pare dolaze oni će biti kuš.
Jezivo je, zapravo, da čak ni IIRC prilično opaki poticaji za privatni sektor u Vukovaru nisu uspjeli promijeniti situaciju.
- schmokljan
Razlozi podjele su čisto politički. No kombinacije koje tu nastaju su frustrirajuće komplicirane i nedosljedne. Ovako:
Jedna od vječitih težnji SDSS-a je osnivanje srpskih škola (postojeće su, za one manje upućene i samim tim sretnije ljude, hrvatske škole, nastava se odvija po hrvatskom nacionalnom planu i programu, ali na srpskom jeziku). U dogovoru s Primorcem (iz doba njegova vladavine MZOŠ-em), a preko Uzelca, odlučeno je da se u pet škola u Vukovaru i okolici, a koje pohađaju mahom djeca srpske nacionalnosti, promijeni status i da se Trgovačkom sudu dostavi zahtjev da se regisrtiraju kao manjinske srpske škole.
Dakle - doslovce je dogovoreno otuđivanje pet škola.
To je izminirao županijski HDZ (VS županija je, i inače, formalni osnivač školi u Vukovaru - time je Vukovar stavljen na razinu manjih općina i oduzeto mu je pravo koje imaju svi drugi gradovi te veličine u RH) jer županijski HDZ ne može smisliti ni SDSS, a ne mirišu baš ni vukovarski HDZ. Usto, to bi bilo protuzakonito.
Istovremeno ide projekt integrirane škole u Vukovaru pod vodstvom jedne građanske inicijative. Današnji dogradonačelnik s manjinske liste, SDSS-ovac Drakulić, na jednom domjenku na kojem je počeo objašnjavati da kakva je to vlast, da gde su ulice srpskih pesnika i pisaca, a zna se kakve Srbija ima pisce, da: "Nema integrirane škole dok ne dobijemo svoje, čiste srpske škole."
Dakle - SDSS se otvoreno protivi integraciji.
E sad zašto - zato što pokušavaju na sve načine izolirati srpski živalj u istočnoj Slavoniji. On im treba zbog tri mjesta u Saboru. Ta tri mjesta donose mjesto potpredsjednika Vlade, par mjesta državnih tajnika, nekoliko mjesta ravnatelja uprava, par višemilijunskih građevinskih ugovora za lokalnog poduzetnika koji ih financira. Izdvojeni iz školskog sustava RH ta srpska djeca će biti od malena odgajani da im je SDSS sve. HDZ je mala beba naspram terora koji ova stranka drugorazrednih lokalnih sileđija i trećerazrednih intelektualaca provodi. Kada, recimo, netko poželi dijete prebaciti u hrvatski razred, jer se u hrvatskim razredima jednostavno pruža kvalitetnije obrazovanje - onda SDSS-ovci pokucaju na vrata te obitelji i počnu s laganim prijetnjama. I tako - SDSS hoće srpske, dakle svoje, škole da bi svoj tor odgajao, nadzirao i zaplašivao. Jer ne dao bog da se, recimo, pojavi neka normalna srpska stranka, a oni bez kontrole glasača. To je to što se tiče SDSS-a.
Lokalni HDZ je načelno za integraciju, ali radi sve da do toga ne dođe i stalno napominju da još nije vrijeme. Dakle - HDZ je na SDSS-ovskoj liniji.
Što nas dovodi do SDP-a, koji daje trenutnog vukovarskog gradonačelnika. Gradonačelnik se zove Sabo i živući je dokaz da SDP može biti gori od HDZ-a. Taj čovjek, koji je upravo na borbi protiv segregacije dobio izbore, nije napravio ništa konkretno da bi pokrenuo integraciju. Štaviše - njegova sramoćenja kod posjeta drugim europskim gradovima su legendarna. U jednu skandinavsku zemlju je otišao s jednim, jedinim ciljem - da lobira za financijsku pomoć za izgradnju integrirane škole. No, tip je potpuno nesposoban pet minuta zadržati fokus. Epohalni fijasko je dosegao vrhunac kad je osobu minsitarskog ranga, izravno zainteresiranu za pomoć umjesto za školu išao lobirati za klizalište na kojemu će srpska i hrvatska djeca zajedno klizati: "Nije li to integracija?" zapitao je. Kad je došao negativan odgovor nadurio se i prestao komunicirati usred sastanka! Školu je zaboravio i spomenuti.
Za klizalište je molio dansku kraljevsku obitelj, još nekoliko kraljevskih obitelji, par premijera, bar tuce gradonačelnika. Na kraju je Zoran Milanović išao moliti Bandića (tada je Bandić još bio u SDP-u) da kupi Vukovaru klizalište jer ih ovaj ne prestaje sramotiti.
Dakle, Sabi podjela odgovara. Hrani se negativnostima i od njih živi. Ne želi kvalitativni pomak jer za to treba ozbiljno raditi. Sve što želi je da ima koga optužiti za negativnosti. A tu su, hvala bogu, HDZ i SDSS kao validne mete. I svi sretni.
Građani, kao što rekoh, gotovo da ne postoje.
I tako Vukovar trune i čeka što će Zagreb odlučiti. To im je mantra, svima bez obzira na politički predznak - kako Zagreb kaže. Čovjek jednostavno ne može vjerovati da su se ti kmetovi usudili suprotstaviti onakvoj sili.
I to je Vukovar, nekakvo administrativno središte, ali to grad nije.
Jedna od vječitih težnji SDSS-a je osnivanje srpskih škola (postojeće su, za one manje upućene i samim tim sretnije ljude, hrvatske škole, nastava se odvija po hrvatskom nacionalnom planu i programu, ali na srpskom jeziku). U dogovoru s Primorcem (iz doba njegova vladavine MZOŠ-em), a preko Uzelca, odlučeno je da se u pet škola u Vukovaru i okolici, a koje pohađaju mahom djeca srpske nacionalnosti, promijeni status i da se Trgovačkom sudu dostavi zahtjev da se regisrtiraju kao manjinske srpske škole.
Dakle - doslovce je dogovoreno otuđivanje pet škola.
To je izminirao županijski HDZ (VS županija je, i inače, formalni osnivač školi u Vukovaru - time je Vukovar stavljen na razinu manjih općina i oduzeto mu je pravo koje imaju svi drugi gradovi te veličine u RH) jer županijski HDZ ne može smisliti ni SDSS, a ne mirišu baš ni vukovarski HDZ. Usto, to bi bilo protuzakonito.
Istovremeno ide projekt integrirane škole u Vukovaru pod vodstvom jedne građanske inicijative. Današnji dogradonačelnik s manjinske liste, SDSS-ovac Drakulić, na jednom domjenku na kojem je počeo objašnjavati da kakva je to vlast, da gde su ulice srpskih pesnika i pisaca, a zna se kakve Srbija ima pisce, da: "Nema integrirane škole dok ne dobijemo svoje, čiste srpske škole."
Dakle - SDSS se otvoreno protivi integraciji.
E sad zašto - zato što pokušavaju na sve načine izolirati srpski živalj u istočnoj Slavoniji. On im treba zbog tri mjesta u Saboru. Ta tri mjesta donose mjesto potpredsjednika Vlade, par mjesta državnih tajnika, nekoliko mjesta ravnatelja uprava, par višemilijunskih građevinskih ugovora za lokalnog poduzetnika koji ih financira. Izdvojeni iz školskog sustava RH ta srpska djeca će biti od malena odgajani da im je SDSS sve. HDZ je mala beba naspram terora koji ova stranka drugorazrednih lokalnih sileđija i trećerazrednih intelektualaca provodi. Kada, recimo, netko poželi dijete prebaciti u hrvatski razred, jer se u hrvatskim razredima jednostavno pruža kvalitetnije obrazovanje - onda SDSS-ovci pokucaju na vrata te obitelji i počnu s laganim prijetnjama. I tako - SDSS hoće srpske, dakle svoje, škole da bi svoj tor odgajao, nadzirao i zaplašivao. Jer ne dao bog da se, recimo, pojavi neka normalna srpska stranka, a oni bez kontrole glasača. To je to što se tiče SDSS-a.
Lokalni HDZ je načelno za integraciju, ali radi sve da do toga ne dođe i stalno napominju da još nije vrijeme. Dakle - HDZ je na SDSS-ovskoj liniji.
Što nas dovodi do SDP-a, koji daje trenutnog vukovarskog gradonačelnika. Gradonačelnik se zove Sabo i živući je dokaz da SDP može biti gori od HDZ-a. Taj čovjek, koji je upravo na borbi protiv segregacije dobio izbore, nije napravio ništa konkretno da bi pokrenuo integraciju. Štaviše - njegova sramoćenja kod posjeta drugim europskim gradovima su legendarna. U jednu skandinavsku zemlju je otišao s jednim, jedinim ciljem - da lobira za financijsku pomoć za izgradnju integrirane škole. No, tip je potpuno nesposoban pet minuta zadržati fokus. Epohalni fijasko je dosegao vrhunac kad je osobu minsitarskog ranga, izravno zainteresiranu za pomoć umjesto za školu išao lobirati za klizalište na kojemu će srpska i hrvatska djeca zajedno klizati: "Nije li to integracija?" zapitao je. Kad je došao negativan odgovor nadurio se i prestao komunicirati usred sastanka! Školu je zaboravio i spomenuti.
Za klizalište je molio dansku kraljevsku obitelj, još nekoliko kraljevskih obitelji, par premijera, bar tuce gradonačelnika. Na kraju je Zoran Milanović išao moliti Bandića (tada je Bandić još bio u SDP-u) da kupi Vukovaru klizalište jer ih ovaj ne prestaje sramotiti.
Dakle, Sabi podjela odgovara. Hrani se negativnostima i od njih živi. Ne želi kvalitativni pomak jer za to treba ozbiljno raditi. Sve što želi je da ima koga optužiti za negativnosti. A tu su, hvala bogu, HDZ i SDSS kao validne mete. I svi sretni.
Građani, kao što rekoh, gotovo da ne postoje.
I tako Vukovar trune i čeka što će Zagreb odlučiti. To im je mantra, svima bez obzira na politički predznak - kako Zagreb kaže. Čovjek jednostavno ne može vjerovati da su se ti kmetovi usudili suprotstaviti onakvoj sili.
I to je Vukovar, nekakvo administrativno središte, ali to grad nije.
Nego? Borovo Naselje? Selo? Neš ti razlike!Lastan » wrote: Osim što Vukovar nije početak rata.![]()
I o tome im je trebao govoriti nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić ? Nakon što su milijarde ulupane u gradnju crkava širom Hrvatske? Crkva brine o duši, ne o probavi.Od svega što nemaju, od infrastrukture do posla (a time i kruha), najviše im trebaju analize poruke pokojnog pape.
Ti kužiš, svi kuže tebe i svi kuže na što se odnosi vukovarska čežnja. Ne na ciglu i beton, već na odnose među ljudima "prije rata", uvijeno rečeno, jer bi "u Jugi" bilo opasna formulacija. Diljem LN, a posebno u VU !Lastan » wrote: Što ti je tu čudno? Da je grad bio lijep prije rata, kad je razoren?
Neobično, uistinu.
Tko je prva žrtva rata i gdje je poginuo?Mc Ozy » wrote:Nego? Borovo Naselje? Selo? Neš ti razlike!
Čuj, daj si provjeriti detektor sarkazma. Čini mi se da ti je potrgan.I o tome im je trebao govoriti nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić ? Nakon što su milijarde ulupane u gradnju crkava širom Hrvatske? Crkva brine o duši, ne o probavi.
Crkva se jedino skrbi o svojoj imovini.
- Beta ženka
Meni su Plitvice...Mc Ozy » wrote:Nego? Borovo Naselje? Selo? Neš ti razlike!
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
-
- Information
-