Zapošljavanje žena žrtvi nasilja

Sve od javnog i tajnog interesa
Pješčana

Post 16 Nov 2011, 20:08

Image

Ovo nije još jedna tema(samo) o nasilju.
naišla sam danas na ovaj oglas, a kad sam ga otvorila stoji ovo:
http://www.zasto.hr/
Jeste li znali da Republika Hrvatska pokriva do 50% troškova plaće žene koja je pretrpjela nasilje?
ja nisam znala. pojma nisam imala.
u 2010. ovu mogućnost iskoristile su dvije (2) žene. Nitko to ne zna, ni žene ni poslodavci.
Što mislite o tome?
Zanimljiva je stvar da sve pare koje su namijenjene ženama ove skupine, a koje su neiskorištene, se vraćaju nazad i idu u proračun. Ni to nisam znala.
Što mislite o ovome?

Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
JPK

Post 16 Nov 2011, 20:10

Mislim da će naglo porasti broj zlostavljanih žena. :D
Biti i mniti svemiropolisno
Pješčana

Post 16 Nov 2011, 20:21

pa, poslodavcima bi bilo isplativo, zar ne?

meni je zanimljivo kako iz dana u dan postaje kompliciranije u ovoj zemlji biti visokoobrazovana bjelkinja, heteroseksualka koju netko nije mlatio, nije joj otac branitelj niti je imala dodatne bodove zbog srušenog doma, u potrazi za poslom
svjesna sam broja dva u cijeloj priči, samo svi ovi poticaji su mi malo, pa..čudni
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
blaze

Post 16 Nov 2011, 21:23

Pješčana » wrote:meni je zanimljivo kako iz dana u dan postaje kompliciranije u ovoj zemlji biti visokoobrazovana bjelkinja, heteroseksualka koju netko nije mlatio, nije joj otac branitelj niti je imala dodatne bodove zbog srušenog doma, u potrazi za poslom
valjda se računa da će žena kakvu si opisala lakše naći posao i sama. pretpostavljam da su žrtve nasilja veći kandidati za socijalnu pomoć. zar nije bolje da im se pomogne u zapošljavanju?
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
Pješčana

Post 16 Nov 2011, 21:46

blaze » wrote: valjda se računa da će žena kakvu si opisala lakše naći posao i sama. pretpostavljam da su žrtve nasilja veći kandidati za socijalnu pomoć. zar nije bolje da im se pomogne u zapošljavanju?
naravno.
to je ono što me i muči. ako se skupe pare za to, kako to da su se samo dvije zaposlile?

što se tiče lakog zapošljavanja, mogla bi se o tom odvojena tema napisati
blue
Asgard

Post 16 Nov 2011, 21:51

Krasna mjera :serek:
Preporučit ću frendici koja dugo traži posao, doduše, muž ju ne tuče, al nije kasno počet :D
A.P.
Cactus

Post 16 Nov 2011, 21:54

Tražim kakvog kršnog momka koji će me izudarat.
Sise na pm po potrebi.
Lord Byron

Post 16 Nov 2011, 21:59

Jednostavno pitanje: bi li se, u situaciji da tražite posao, ijedna od vas mijenjala sa ženom koja je dobila posao jer je žrtva nasilja?
JPK

Post 16 Nov 2011, 22:03

Za jako dobar posao, ja bih dao da me se lupi tavicom po glavi. Možda bih čak i pao niz stepenice. :ne zna:
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 16 Nov 2011, 22:05

Hajde ne banalizirajte zlostavljanje. I sami znate da nije riječ o jednom šamaru ili jednom susretu oklagije i glave.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
blue
Asgard

Post 16 Nov 2011, 22:07

Lord Byron wrote:Jednostavno pitanje: bi li se, u situaciji da tražite posao, ijedna od vas mijenjala sa ženom koja je dobila posao jer je žrtva nasilja?
Ne.

Iz perspektive žrtve nasilja - ne bi htjela biti stigmatizirana. Valjda :ne zna:

Iz perspektive poslodavca - treba bit stvarno dobar poticaj i žnj radno mjesto.
Za ostalo, da znam da je kandidatkinja žrtva nasilja, imala bi predrasude - mislila bi da je nesigurna, nesamostalna i da samom činjenicom da dolazi po toj špagi ima neke nesređene stvari psiholiške prirode i da bi to moglo utjecati na posao.
ElliQuinn » wrote:Hajde ne banalizirajte zlostavljanje. I sami znate da nije riječ o jednom šamaru ili jednom susretu oklagije i glave.
Naravno. Obično je riječ o višegodišnjem psihičkom i fizičkom maltretiranju koje, pretpostavljam, ostavlja posljedice na osobi.
blaze

Post 16 Nov 2011, 22:09

blue » wrote:Krasna mjera :serek:
Preporučit ću frendici koja dugo traži posao, doduše, muž ju ne tuče, al nije kasno počet :D
bi li tvoja frendica radila kao spremačica? ili misliš da su se žene žrtve nasilja zaposlile kao menadžerice?
blaze

Post 16 Nov 2011, 22:12

blue » wrote: Za ostalo, da znam da je kandidatkinja žrtva nasilja, imala bi predrasude - mislila bi da je nesigurna, nesamostalna i da samom činjenicom da dolazi po toj špagi ima neke nesređene stvari psiholiške prirode i da bi to moglo utjecati na posao.
ti stvarno misliš da su visokoobrazovane žene na nkv ili sss poslovima odlične radnice? ha ha
schmokljan

Post 16 Nov 2011, 22:16

Pih. U BiH je izašao natječaj za državnu administraciju u kojemu je jedan od uvjeta bio da je kandidat pravomoćno osuđen za obiteljsko nasilje.

Inače, podržavam pozitivnu diskriminaciju kada zbog iste trpi zanemarivo mali postotak. Dakle - u konkretnom slučaju podržavam da žene žrtve nasilja imaju prednost pri zapošljavanju. Jer je jako malo presuda donešeno po tom pitanju i takve žene neće, ukupno gledajući, značajno smanjiti šanse bilo kome od nas da se zaposli.

Problem je kada pozitivna diskriminacija obuhvaća velik postotak stanovništva, što dovodi do očite i nepobitne diskriminacije ostatka populacije. Primjer za to je davanje prednosti djeci branitelja kod upisa na fakultet i pri zapošljavanju. To ne podržavam.

Općenito - privilegirati, u nekim slučajevima, se može i treba isključivo i samo marginalizirane skupine. Ako neka skupina čini 10% populacije ona, po prirodi stvari, ne može biti marginalna. Hrvatsko društvo je društvo povlastičara. Rješenje je smanjivati povlastice, a ne ih proširivati.
schmokljan

Post 16 Nov 2011, 22:17

ElliQuinn » wrote:Hajde ne banalizirajte zlostavljanje. I sami znate da nije riječ o jednom šamaru ili jednom susretu oklagije i glave.
A čuj, ruka nekad sama poleti.
blue
Asgard

Post 16 Nov 2011, 22:20

blaze » wrote: bi li tvoja frendica radila kao spremačica? ili misliš da su se žene žrtve nasilja zaposlile kao menadžerice?
Koliko ju znam, ako jako zagusti, vjerujem da bi radila kao spremačica. Za sad se snalazi neprijavljeno, povremeno, honorarno...

Da, za posao spremačice je svejedno. Doduše nepravedno prema ostalim spremačicama koje traže posao, a nitko ih nije maltio, ali life is a bitch :ne zna:

Nisam isključivo protiv pozitivne diskriminacije, ali u slučaju džankija, bivših zatvorenika ili zlostavljanih žena - znam da okrutno zvuči, ali takav život je bio njihov osoban izbor, ne rezultat društvene nepravde.
blue
Asgard

Post 16 Nov 2011, 22:25

blaze » wrote:
ti stvarno misliš da su visokoobrazovane žene na nkv ili sss poslovima odlične radnice? ha ha
Ne mislim. Napisala sam za žnj radna mjesta (mislim pri tom za nkv radna mjesta) bilo bi mi svejedno. Da se javi za rad na imalo zahtjevnijim poslovima, npr. na recepciji ili u prodaji, ne bi ju zaposlila.
Pješčana

Post 16 Nov 2011, 22:41

ne banaliziram(o).
ali diskutiram(o).

s obzirom da je ovakav oglas, zaključila sam da se ne radi o bilo kakvim radnim mjestima, nego o relativno dobrima.
blaze

Post 16 Nov 2011, 23:00

blue » wrote:
Nisam isključivo protiv pozitivne diskriminacije, ali u slučaju džankija, bivših zatvorenika ili zlostavljanih žena - znam da okrutno zvuči, ali takav život je bio njihov osoban izbor, ne rezultat društvene nepravde.
biti zlostavljana žena je osoban izbor? mašala
ps: ne zvuči okrutno, nego primitivno
blaze

Post 16 Nov 2011, 23:05

blue » wrote: Ne mislim. Napisala sam za žnj radna mjesta (mislim pri tom za nkv radna mjesta) bilo bi mi svejedno. Da se javi za rad na imalo zahtjevnijim poslovima, npr. na recepciji ili u prodaji, ne bi ju zaposlila.
i ne moraš. zaposli svoju frendicu
Margarita

Post 16 Nov 2011, 23:05

I zaposlenoj ženi je teško maknuti se od zlostavljača a nezaposlena nema skoro nikakve šanse.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
JPK

Post 17 Nov 2011, 00:10

blaze » wrote: biti zlostavljana žena je osoban izbor? mašala
ps: ne zvuči okrutno, nego primitivno
Vise je slobodan nego narkomanija.
Trip

Post 17 Nov 2011, 01:17

Malo me brine formulacija 'poduzeće u usponu' :kava:
No ID, no person.
baja

Post 17 Nov 2011, 09:33

Pješčana » wrote:Image

...u 2010. ovu mogućnost iskoristile su dvije (2) žene. Nitko to ne zna, ni žene ni poslodavci.
Što mislite o tome?
Zanimljiva je stvar da sve pare koje su namijenjene ženama ove skupine, a koje su neiskorištene, se vraćaju nazad i idu u proračun. Ni to nisam znala.
Što mislite o ovome?
mislim da su boldane činjenice u direktnoj vezi :D
samu ideju smatram pozitivnom
JPK

Post 17 Nov 2011, 09:47

Uostalom, nije li i bez ikakvih poticaja oportuno zaposliti ženu žrtvu nasilja?
Takva radnica će već biti naviknuta na zlostavljanje i neće se usuditi suprotstavljati. Ne vidim zašto bi joj bilo teže dobiti posao, naprotiv, to bi trebala navesti u CV-u.
  • Information