Život na dug (ili na kratak)

Sve od javnog i tajnog interesa
Beta ženka

Post 16 Nov 2011, 19:41

Ja ne kužim šta se sad svi čudite kao pura dreku kad su ove pojave tipične za kapitalizam. :kava:

Schmokljane, koji opis Dacie, bokte, popravio mi raspoloženje. Ne zbog auta, nego stila. Čitat ću te drugima da se i oni nasmiju. :rofl:

A unda, zašto nekome treba auto u ovim uvjetima koje navodiš, saznat ćeš na temi "Što je muškarac bez auta" na fhr. Vrlo zanimljivo i poučno štivo. :D

I da, potpisujem Pješčanu.

Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
JPK

Post 16 Nov 2011, 19:48

kukuriku » wrote:Inzistiram: nije suštinski problem što se zadužuemo, problem je što ne zarađujemo.
Nadalje, ionako se nitko više ne zadužuje.
Došlo je do kontrakcije novca.
To što kontrakcija novca uz pad zaposlenosti, rast cijena i nulti rast bedepea nije put u kapitalističku bolju budućnost, to je drugi par opanaka.

Ali neka, otrežnjenje je dobra stvar.Otrežnjenje jest nešto što treba ovoj naciji, ako smijem biti tako politički nekorektna. Na više razina.

Inače, mislim da jepekaove hiperbolične hiperbole treba shvatiti više kao stilski izričaj, pretjerivanje radi pouke, nego ozbiljne tvrdnje.
Bar ih ja tako shvaćam. :misli:
Kako se nitko ne zadužuje, pa do prije par tjedana je država čak dijelila subvencije na nova zaduženja za stanove!
Plaća kamatu prve 4 godine, a potom će opet biti sranja, pogotovo ako euro naraste.

Ono s jelovnikom od 40 kn nije bila hiperbola. :D
Biti i mniti svemiropolisno
schmokljan

Post 16 Nov 2011, 19:51

JPK » wrote: Jesam li lijepo rekao da me brine vrijednost novca i imovine, moje i svih ostalih koji je imaju više od nule (tj. nisu zaduženi sljedećih desetljeća), a koja je ugrožena zbog neumjerenog zaduživanja.

Forumsko "čovjekoljublje" ostavljam tebi, da se imaš čime pohvaliti svom svećeniku.
A što je uzrok neumjerenom zaduživanju, tko to potiče i uz čiji blagoslov? Ili, još jednostavnije, zašto banke omogućuju pojedincima, organizacijama i državama da postanu neumjereno zadužene? Tvoji stalni pokušaji da odgovornost prebaciš samo na jednu stranu ne mijenjaju činjenično stanje.

Inače, nije mi jasno kakve veze ima moja "vjera", (o kojoj ti blage veze nemaš, ako ista uopće i postoji), s ovom temom. U buduće pokušaj izbjeći, u nedostatku argumenata, aludiranje na moju vjeru. Hvala.
Gazda

Post 16 Nov 2011, 19:54

A čuj đepika..ti stvarno ne znam kako možeš smatrati da imaš pravo. Na kraju krajeva, ti si dao wishy-washy argumente u vidu bbrojki, a tvoji oponenti konkretne (čovjekoljublje, nepravda, sindikalna košarica, dacia je govno). Fakat si papak.
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 16 Nov 2011, 20:00

Gazda » wrote:A čuj đepika..ti stvarno ne znam kako možeš smatrati da imaš pravo. Na kraju krajeva, ti si dao wishy-washy argumente u vidu bbrojki, a tvoji oponenti konkretne (čovjekoljublje, nepravda, sindikalna košarica, dacia je govno). Fakat si papak.
koje brojke? pa ni ti ni on ne znate kolko sta kosta. kaufland, lidil..pa to je za bogatase. kupujete skupo i nepotrebno i onda stedite na sebi, a druge nagovarate da stede jos vise.. :zubo: :D
kukuriku

Post 16 Nov 2011, 20:01

JPK » wrote: Kako se nitko ne zadužuje, pa do prije par tjedana je država čak dijelila subvencije na nova zaduženja za stanove!
Plaća kamatu prve 4 godine, a potom će opet biti sranja, pogotovo ako euro naraste.

Ono s jelovnikom od 40 kn nije bila hiperbola. :D
Država se još zadužuje, da.
Ali vlada stalno radi sranja, ne možeš od nje očekivati da se sad ponaša drugačie. Pogotovu pred izbore.
Nek(v)arljiva.
JPK

Post 16 Nov 2011, 20:03

schmokljan » wrote:
A što je uzrok neumjerenom zaduživanju, tko to potiče i uz čiji blagoslov? Ili, još jednostavnije, zašto banke omogućuju pojedincima, organizacijama i državama da postanu neumjereno zadužene? Tvoji stalni pokušaji da odgovornost prebaciš samo na jednu stranu ne mijenjaju činjenično stanje.
Pohlepa za materijalnim dobrima, društvenim statusom i komocijom, koji su uzrok zaduživanja, nije bolest ovisnosti poput narkomanije, i zato je odgovornost za prekomjerno zaduživanje isključivo na dužniku, koji svojim potpisom pri punoj poslovnoj sposobnosti garantira da će vratiti dug.
Odgovornost banke je samo prema dioničarima.
Osim toga, bančin posao je da potiče zaduživanje i da ošiša ovce do gole kože. Tko normalan bi kupio dionicu banke koja ne potiče zaduživanje? :confused:
Pa ima li uopće glupljeg argumenta protiv banaka od ovog? Kao da kritiziraš Podravku jer potiče ljude da stavljaju Vegetu u juhu, jebote!
schmokljan

Post 16 Nov 2011, 20:03

U vidu kojih brojki? U vidu - iš'o ja provincijalac centrom Zagreba, ugled'o tri Porsche Cayenna i rek'o sebi jebo mene ako ovog ima u Parizu. :zubo:

Koje je još brojke dao - ah da - prosječnu potrošnju na alkohol i cigarete - jer usprkos činjenici da ista upućuje na jad i bijedu - JPK to doživljava kao luksuz.

I još je dao cijene nekih proizvoda u Lidlu.

Da, to se doista ima pravo zvati sveobuhvatna gospodarska analiza.
kukuriku

Post 16 Nov 2011, 20:05

Gazda » wrote:A čuj đepika..ti stvarno ne znam kako možeš smatrati da imaš pravo. Na kraju krajeva, ti si dao wishy-washy argumente u vidu bbrojki, a tvoji oponenti konkretne (čovjekoljublje, nepravda, sindikalna košarica, dacia je govno). Fakat si papak.
Ajd Gazda, ne pizdi sad i ti.
400 kuna za režije i 150 kuna za higienu, čistoću i zdravlje. To nisu argumenti, to su stilska izražajna sredstva, kako rekoh.

I da, dacia je ružna, i skoro da uopće nisam vidjela da ih ima crvenih. Ergo, naravno da je govno. Auto mora biti crven i lijep. :durica:
Nek(v)arljiva.
..a unda
Undaminator

Post 16 Nov 2011, 20:06

Beta ženka » wrote:..
A unda, zašto nekome treba auto u ovim uvjetima koje navodiš, saznat ćeš na temi "Što je muškarac bez auta" na fhr. Vrlo zanimljivo i poučno štivo. :D
..
ma, nije bitno auto, moze skoro bilo sto drugo. auto je ono, nasusna potreba, sloboda, usteda na vremenu..sve je to onima koji ne mogu priustiti sebi auto koje im se vise svidja, pa onda traze razna opravdanja za to..i stede da bi jednom mogli imati takvo auto u koje onda nece sjesti od straha..za auto. :D
JPK

Post 16 Nov 2011, 20:07

schmokljan » wrote:U vidu kojih brojki? U vidu - iš'o ja provincijalac centrom Zagreba, ugled'o tri Porsche Cayenna i rek'o sebi jebo mene ako ovog ima u Parizu. :zubo:

Koje je još brojke dao - ah da - prosječnu potrošnju na alkohol i cigarete - jer usprkos činjenici da ista upućuje na jad i bijedu - JPK to doživljava kao luksuz.

I još je dao cijene nekih proizvoda u Lidlu.

Da, to se doista ima pravo zvati sveobuhvatna gospodarska analiza.
Naveo sam ti da je prosječna starost auta u EU 8 godina, u RH 10 godina, a istovremeno je kupovna moć u Hrvatskoj 40% one u EU. Te tri brojke govore sve, ako nemaš glavu u guzici.
Gazda

Post 16 Nov 2011, 20:10

I pakiranje spar riže je ružno, pa ista služi jednako dobro kao neka branded riža. Estetika je luksuz, što nije fer ali je tako. Btw. Dacia je ljepša od npr. abortusa zvanog Nissan Juke koji je iste veličine i duplo skuplji, tako da često novac ne garantira da ćeš kupiti nešto lijepo.
JPK

Post 16 Nov 2011, 20:12

kukuriku » wrote:
Ajd Gazda, ne pizdi sad i ti.
400 kuna za režije i 150 kuna za higienu, čistoću i zdravlje. To nisu argumenti, to su stilska izražajna sredstva, kako rekoh.
A misliš da u Hrvatskoj nema ljudi koji s tim preživljavaju?
Mislim da bi trebalo revidirati tko je bahat na ovom topicu. :D
kukuriku

Post 16 Nov 2011, 20:13

JPK » wrote: Naveo sam ti da je prosječna starost auta u EU 8 godina, u RH 10 godina, a istovremeno je kupovna moć u Hrvatskoj 40% one u EU. Te tri brojke govore sve, ako nemaš glavu u guzici.
Ali možda !!! ah, možda.. 60% veća kupovna moć u kupce auta po evropama uvrštava mnogo više ljudova nego po hrvackama, razmjerno govoreći. Ha?
Deder i prosječan broj auta po stanovnicima, pa ćemo pričati.
Nek(v)arljiva.
schmokljan

Post 16 Nov 2011, 20:18

JPK » wrote: A. Pohlepa za materijalnim dobrima, društvenim statusom i komocijom, koji su uzrok zaduživanja, nije bolest ovisnosti poput narkomanije, i zato je odgovornost za prekomjerno zaduživanje isključivo na dužniku, koji svojim potpisom pri punoj poslovnoj sposobnosti garantira da će vratiti dug.
Odgovornost banke je samo prema dioničarima.
Osim toga, bančin posao je da potiče zaduživanje i da ošiša ovce do gole kože. Tko normalan bi kupio dionicu banke koja ne potiče zaduživanje? :confused:
Pa ima li uopće glupljeg argumenta protiv banaka od ovog? Kao da kritiziraš Podravku jer potiče ljude da stavljaju Vegetu u juhu, jebote!

Boo-fucking-hoo!

Kakva analogija, pa ovo je vrh. Kada i ako mi nađeš jednog čovjeka koji je zbog prekomjernog uživanja Vegete ostao bez stana - tad će ova analogija postati samo potpuno neprimjerena. No, kako takvog čovjeka ne možeš naći - ova analogija je vrhunac nelogičnosti.

Ljudima se nude krediti, banke ih nutkaju da uzmu iste te kredite, s televizije ih se bombardira reklamama koje ih potiču da troše još, još i još - ali ne, nema nikakve odgovornosti na sektoru koji ih potiče - čovjek mora biti jak i reći ne. Ako kaže da - onda je idiot, a te banke koje su ga nutkale - one su super jer samo rade svoj posao.

To nas dovodi do A. Jesi li ti psihijatar? Nisi. Ne samo da nisi - nego pojma nemaš o psihijatriji. A znaš zašto - upravo zato što ljudi koji su ovisni o vlastitom društvenom statusu, a što rezultira, između ostaloga, zaduživanjem, pokazuju gotovo sve karakteristike narkomana, samo što su naizgled normalniji.

Da - banke iskorištavaju ljudsku bolesnu ovisnost o društvenom statusu, projicirajući kakav taj status treba biti i uvijek ga iznova definirajući kako bi se uživatelj/ovisnik određenog društvenog statusa još malo zadužio, kako bi isti zadržao. Probaj to shvatiti.
Pješčana

Post 16 Nov 2011, 20:18

samo sam se sjetila svih onih branitelja koji su povlasticama ostvarili turbo povoljnu kupnju auta, sjećate se toga?
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
JPK

Post 16 Nov 2011, 20:19

kukuriku » wrote:
Ali možda !!! ah, možda.. 60% veća kupovna moć u kupce auta po evropama uvrštava mnogo više ljudova nego po hrvackama. Ha?
Deder i prosječan broj auta po stanovnicima, pa ćemo pričati.
Kupovna moć je viša 250%, a ne 60%.
Naravno da ima više ljudi koji imaju auto, ali nekih 25% više, a ne proporcionalno s kupovnom moći. Podatke imaš na Wikipediji.
JPK

Post 16 Nov 2011, 20:26

schmokljan » wrote:

Boo-fucking-hoo!

Kakva analogija, pa ovo je vrh. Kada i ako mi nađeš jednog čovjeka koji je zbog prekomjernog uživanja Vegete ostao bez stana - tad će ova analogija postati samo potpuno neprimjerena. No, kako takvog čovjeka ne možeš naći - ova analogija je vrhunac nelogičnosti.

Ljudima se nude krediti, banke ih nutkaju da uzmu iste te kredite, s televizije ih se bombardira reklamama koje ih potiču da troše još, još i još - ali ne, nema nikakve odgovornosti na sektoru koji ih potiče - čovjek mora biti jak i reći ne. Ako kaže da - onda je idiot, a te banke koje su ga nutkale - one su super jer samo rade svoj posao.

To nas dovodi do A. Jesi li ti psihijatar? Nisi. Ne samo da nisi - nego pojma nemaš o psihijatriji. A znaš zašto - upravo zato što ljudi koji su ovisni o vlastitom društvenom statusu, a što rezultira, između ostaloga, zaduživanjem, pokazuju gotovo sve karakteristike narkomana, samo što su naizgled normalniji.

Da - banke iskorištavaju ljudsku bolesnu ovisnost o društvenom statusu, projicirajući kakav taj status treba biti i uvijek ga iznova definirajući kako bi se uživatelj/ovisnik određenog društvenog statusa još malo zadužio, kako bi isti zadržao. Probaj to shvatiti.
Bogme, kako si se raspištoljio s ovisnostima i djelima za koje ljudi nisu odgovorni zbog njih, preksutra ćeš vjerojatno i opravdavati oružane pljačke ljudima čiji susjed ima auto dvije klase bolji.

Imajmo razumijevanja za pohlepne lopove, nisu oni krivi, društveni pritisak je snažan, a i tu je ta reklama za novi BMW...
kukuriku

Post 16 Nov 2011, 20:29

JPK » wrote: A misliš da u Hrvatskoj nema ljudi koji s tim preživljavaju?
Mislim da bi trebalo revidirati tko je bahat na ovom topicu. :D
400 kuna u Zagrebu za režije za 4-članu obitelj? Ne, to ne postoji.
Osim ako nemaju struju i grianje. A u Afrikama za 100 eura cielu školsku dodinu dijete hraniš, oblačiš i školuješ. Kakve to veze ima sa zagrebačkom stvarnošću ? Pa da, nikakave. Kao ni spomenutih 400 kuna s troškom režija.
150 kuna mjesečno za pranje i održavanje rublja, posuđa, podova, kada, prozora, zavjesa, wc školjki te ukupnosti i pojedinačnih dielova tijela 4oro ljudi, isto ne.

I, hm, da, kaj netko ima monopol na bahatost? A zašto ne bih bila bahata? :xlux:
Osim što ne znam da "40% od" nije isto što i "40% manje od ".:brukica:
Nek(v)arljiva.
Margarita

Post 16 Nov 2011, 20:41

kukuriku » wrote:
400 kuna u Zagrebu za režije za 4-članu obitelj? Ne, to ne postoji.
Uplatnica za pričuvu, vodu i odvoz smeća mi je veća. Plin i struja još po toliko.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
schmokljan

Post 16 Nov 2011, 20:44

JPK » wrote: Bogme, kako si se raspištoljio s ovisnostima i djelima za koje ljudi nisu odgovorni zbog njih, preksutra ćeš vjerojatno i opravdavati oružane pljačke ljudima čiji susjed ima auto dvije klase bolji.

Imajmo razumijevanja za pohlepne lopove, nisu oni krivi, društveni pritisak je snažan, a i tu je ta reklama za novi BMW...
A evo nove analogije: kreditom opterećeni građani - naoružani pljačkaši. Divno. Dosadio si mi za danas, a vjerujem i ja tebi. Čujemo se sutra. Odoh trkeljati.
..a unda
Undaminator

Post 16 Nov 2011, 20:48

kukuriku » wrote:Inzistiram: nije suštinski problem što se zadužuemo, problem je što ne zarađujemo.
..
da, ovo sam tri puta vec ovdje zaboravio rec. troskovi nisu problem ako ih mozemo pokriti. osim toga, troskovi necem i sluze valjda.
problem je zaraditi za troskove, to je onemoguceno. a profiti zele sto manje padati, a puno ljudi vise ne moze trositi da bi drugi zadrzali svoju razinu kvalitete zivota i jasno da onda takve netrosace treba do kraja iscijediti jer su i onako nepotrebni, veci su trosak nego korist. vin vin situacija. ili ce trosit sto mogu ili ne mogu..ili neka ih nestane ili nek odu negdje gdje im je bolje. :zubo:
blaze

Post 16 Nov 2011, 21:08

JPK » wrote: Pohlepa za materijalnim dobrima, društvenim statusom i komocijom
a na čemu se kapitalizam zasniva nego na pohlepi? i ta tvoja imovina i nasljedstvo :D za koje se bojiš nastala je na pohlepi. i financijska kriza rezultat je pohlepe. banaka.

ti bi se igrao kapitalizma ali tako da nitko ne troši iznad svojih mogućnosti. jedini je problem što to onda nije - kapitalizam
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
JPK

Post 16 Nov 2011, 21:19

blaze » wrote: a na čemu se kapitalizam zasniva nego na pohlepi? i ta tvoja imovina i nasljedstvo :D za koje se bojiš nastala je na pohlepi. i financijska kriza rezultat je pohlepe. banaka.

ti bi se igrao kapitalizma ali tako da nitko ne troši iznad svojih mogućnosti. jedini je problem što to onda nije - kapitalizam
Kapitalizam se zasniva na privatnom vlasništvu i slobodnom tržištu. Preporučujem ti niže razrede OŠ ako to ne znaš.
Kredit je isto tako dobra stvar, ako je u razumnim granicama i za razumna ulaganja, a ne potrošnju.
blaze

Post 16 Nov 2011, 21:34

JPK » wrote: Kapitalizam se zasniva na privatnom vlasništvu i slobodnom tržištu. Preporučujem ti niže razrede OŠ ako to ne znaš.
pohlepa se raskrinkava na faksu. privatno vlasništvo imaš i u feudalizmu. "slobodno tržište" na kojem je gablec luksuz je tržište u3pm

uza sve, ti si svojim definicijama zapeo u predindustrijskom dobu, sitnoj buržoaziji i manufakturama. nikad čuo za kartele, monopole i ine načine sprdačine sa "slobodnim tržištem"?

najviši standard imaju države koje ulažu u javno dobro. glorifikatore privatnog imaš po južnoj americi (ako ti je već ideal društvo u kojem živiš ili u dvorcu ili u slamu, bez ikakve mogućnosti seljakanja iz društvenih kasti)
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
  • Information