Život na dug (ili na kratak)

Sve od javnog i tajnog interesa
Morticia

Post 16 Nov 2011, 12:33

Đepika, mogu se donekle složiti s tobom.

Iako, onako čisto s ljudske strane, ponekad bi čovjek trebao imati malo razumijevanja i sućuti čak i za retarde.

MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 16 Nov 2011, 12:39

Gazda » wrote:Nemam pojma kako računaju te košarice, ali koliko vidim s 2 prosječne mirovine pokrije se više od potrebnog.

Ako hoćeš budžet za 40 kn:

Kruh, napravljen doma, 3 kn (1/2 kg brašna 2 kn, kvasac, putar i šećer 1 kn (kvasac kupovati u velikom pakiranju a ne vrećicama).

naresci, 20 deka, 6 kn

mliječni namaz 6 kn

voće (jabuke, mandarine, što je već trenutno povoljno) kila 6 kn

riža 30 dag 2,5 kn

grah, velika konzerva, 8 kn

paradajz 2 limenke 8 kn

začini, ulje, sol, papar cca 1 kn

luk 1 kn

mlijeko litra 6 kn

Ovo je 41,5 kn, priznajem, premašio sam budžet.
..o, gazda, gazda..:facepalm: :D

vidim da je pitanje troskova postalo vrlo intimno pitanje. intimnije od pitanja kolika je zarada. ustvari, uvijek je tako valjda bilo, ali se o tome ne zeli govoriti.

ova racunica ti je pogresna. dijelom je apsolutna, dijelom prosjecna, a kao i u jpk slucaju nisu navedeni zavisni ili koji jos sve troskovi i kad bih malo tjerao mak na konac, mislim da bih mogao pokazati da kad uracunamo i te troskove, kad ih sve fino stavimo na papir, da se po ovim cijenama i troskovima uopce ne isplati zivjeti, sustav zivota ili odrzavanja zivota je neodrziv.

ko to doma mijesi kruh, za koliko dana i koliko traje proizvesti taj kruh i koji su tu jos sve inputi? je li to struja, drva, pec, pekac, kvasac, voda, kakva sve energija i koliko deka nareska se treba pojesti da bi se ta energija u jestivost nasusnu pretvorila, a uvijek i ostaje problem skladistenja, a o kalu i lomu da i ne govorim.

uostalom, vidim i da kod tebe, kao i kod djepike, postoji osnovna neinformiranost o jeftinoj nabavi i usredotoceni ste samo na sustav prodaje, tj nabave putem velikih trgovackih lanaca, misleci da je to najjeftinije i misleci da do tog nekog turbo prodajnog centra je lako doc i da se do njega dolazi bez troskova, narocito ako se ide svaki dan, a ako se pokusa i na tome ustedjet kupujuci nesto vece kolicine, onda osim jos nekih detaljcica, ostaje problem ima li se dovoljna masa novaca da bi se ta stedljiva kruzada izvrsila.

ako cemo biti fer, i prema sebi, i prema drugima, i prema toj nekoj ekonomskoj strucici, onda bi trebalo sve, ali sve troskove specificirati i staviti u neki odnos.
onda bi se vidjela neisplativost zivota na nacin na koji se zeli prikazati tim losim podacima.

npr, moze se cekati na splitskom pazaru, a i na zege docu jedan ili dva sata poslije podne i za deset kuna kupiti pune vrecice blitvetine ili rastike, salate cak ili slicne travurine za ispasu kako bi se to u zagrebu nazvalo.

a ima dana kada, eto, srecom mi ovdje u dalmaciji (iako sam vidio i jeftinije u zagrebu) i ako imamo petnajst kuna u dzepu, mozemo doci do kilograma srdela, a do neke skarpunade ili ribe koja se uvijek zvala siromaska, moze se doci i za manje novaca, dosta manje, ali eto i pura (zganci, ne?) nije vise sto je bila iako se vise ne govori..zuto za zuto, ali nije bas ni tako daleko od toga.

jedno je koncept prevelikih zelja, deke koja je bas toliko velika da se njome moramo pokriti (a ova je vec u stanju zakrpanosti, tako da je sam smisao te poslovice vec, ono, sumnjiv) i zaduzenja da ostvari ili pokusa ostvariti neka visa razina kvalitete zivota, a savim drugo je zaduzivati se da bi imao neki egzistencijalni minimum i to cak minimum koji je ispod nekih danasnjih, mozda opceprihvacenih kriterija, a bolje bi mozda odgovarao nekim drugim vremenima.

dakle, sve se manje radi o tome da je zaduzivanje ekonomski princip na kojem se bazira neki rast ili visoko pametnim govorom..investicija, a sve vise da se radi o zaduzivanju da se osigura egzistencija, ali ne ona egzistencija da moras biti pristojno i cisto obucen da bi uopce ostvario neki pristojan poslovni kontakt i prikazao se socijaliziranim tako da sebi mozes naruciti kavu (jel ima sta od toga jeftinije..caj?) koji bi mogao donijeti neku zaradu, nego se radi o egzistenciji nize razine, radi se o egzistenciji s nikakvim atributima, tj samo o egzistenciji
..ok, rekao sam..osigurati..pogrijesio sam, jer se tu ne radi o nikakvom osiguranju, osiguranje isto kosta. radi se sve vise o sve kracim razdobljima u kojem mozemo sagledati tu egzistenciju, a nije rijetkost da se radi o onom..dan po dan.

slicnom tehnologijom se koristi i ova sada vlada, ovaj hadezegenij i nacioliberalnokapitalisticki genij, koja s potpunim nerazumijevanjem, nesposobnoscu i oholoscu misli da jos ima zaliha tamo gdje se u ekonomskom znacenu vegetira, misli da jos ima mjesta za iskoristavanje..kako ono..unutarnjih resursa, da jos ima mjesta i prostora za stednju i to radi donoseci mjere nemilice, sustavno i strateski pogubne, ali samo za one koji ce se doslovno morati takvim mjerama svega odreci da bi se nesto krupno jos jeftinije okrupnilo.

skromno i sutljivo, bogobojazljivo ekonomsko dociranje kako uvijek ima mjesta za stednju, ali uvijek, u situaciji kad ta stednja znaci nekome relativno manju stednju, ako vec ne i dobit, potpuno je nepoznavanje i odsutnost zelje za poznavanjem problema, a derivirajuci i o potpunoj neosjetljivosti koja u takvim/ovakvim vremenima uvijek znaci i vodi ka..bolje on, nego ja.

dakle, jedno je srezati troskove tamo gdje se ima sto srezati i to ohoho ima, ali pravednicka proporcionalnost gdje je zakon jednak za sve i npr. pet posto rezanja troskova nekome gasi zivot, a netko i ne osjeti, nego osim mozda kao odrzavanje prihoda, ako vec ne kao dobit, a savim je drugo formirati sustav koji je spreman reagirati svom svojom silom, ako se netko pobuni ili prigovori sto je njemu sve jedno postalo pet ili petsto posto odricanja, jer i jedno i drugo znaci prelazak u minus, ali onaj egzistencijalni gdje se egzistencija ukida u punom svom smislu i znacenju.

tako da nije bas bezazleno iz mozda relativno sigurne ili sugurnije pozicije ili u strahu da se ne bude dijelom te sigurnije pozicije, govoriti poluprimjerima da ima jos mjesta za neko, nekakvo ponasanje, kad je samo ponasanje dovedeno do jednobitne alternative.
dolijevanje je to ulja na ostricu zileta po kojoj se citavo ovo drustvo krece..:nemudri:

eto.. :necu stavit kava smajlic jer je to virtualnih osam kuna, najmanje:
schmokljan

Post 16 Nov 2011, 12:43

Ispričavam se, ali JPK ne odustaje od paste za zube, pa evo što kaže wikipedia na koju se on poziva:

Antibacterial agents
Triclosan, an antibacterial agent, is a common toothpaste ingredient in the UK. Triclosan or zinc chloride prevent gingivitis and, according to the American Dental Association, helps reduce tartar and bad breath.[1][3]

Whitening toothpastes
Many toothpastes make whitening claims. Some of these toothpastes contain peroxide, the same ingredient found in tooth bleaching gels. The abrasive in these toothpaste remove the stains, not the peroxide.[citation needed] Whitening toothpaste cannot alter the natural color of teeth or reverse discoloration by penetrating surface stains or decay. To remove surface stains, whitening toothpaste may include abrasives and additives such as sodium tripolyphosphate. When used twice a day, whitening toothpaste typically takes two to four weeks to make teeth appear more white. Whitening toothpaste is generally safe for daily use, but excessive use might damage tooth enamel. Teeth whitening gels represent an alternative.[citation needed]

Dakle - nisu ostale stvari samo marketing. Ima doista pasta zbog kojih će vam zubi biti bjelji i ima doista drugih, antibakterijskih sastojaka koji preveniraju upalu desni, smanjuju zubni kamenac i loš zadah.
schmokljan

Post 16 Nov 2011, 12:46

Gazda » wrote:šmoki, zašto je dacia govno?
Prvo ti odgovori po kojim je voznim kriterijima Opel Astra luksuz.
..a unda
Undaminator

Post 16 Nov 2011, 12:53

schmokljan » wrote:
Prvo ti odgovori po kojim je voznim kriterijima Opel Astra luksuz.
jedan od menadzera mercedesa (da, od njega grom nabavalja ili je barem nabavljao za citavu hrvatsku, a i sire), rekao je za opel da je to proletersko auto. :zubo:

zasto ne vjerovati sasvim i uvijek tako preciznim nijemcima. u svemu preciznim. od misli, pa do bundesbanke. :D

jedino moze bit jedan problem, a to je..ko su nasi proleteri? di su nestali? ..a tko je ostao? :zubo:
A.P.
Cactus

Post 16 Nov 2011, 13:23

kuki » wrote: Tko ti djeci skuha, pogleda zadaću, pogleda djecu i pita ih kako su kad ti radiš do deset, dođeš doma u 12 i onda odeš od kuće u 15 da bi mogla početi raditi drugu polovicu smjene u 18 i doći doma u pol 12 navečer? :)
Pa, recimo da je moj posao takav da radim 5-6 sati i potrošim 1,5-2 sata dnevno na putovanja tamo i natrag, ne radim vikendima. Jel djeca uvijek idu u istu smjenu u koju i ja? Živimo li u "našoj" nekretnini, također? Imam li muža?
Ja kombiniram libresse za krvarenje i lola lady pamuk-vata za spottinge, krvaruckanja dane pred mengu i slična positna krvaruckanja. Ispod 40 mjesečno ne prolazim. Od tampona mi podivlja gardnerela, a vaginalete i s dopunskim plaćam još 20 i nešto kuna.
Ne sugeriram ja korištenje tampona svima, nego pored libressa imaš jessu i duchesse i gomilu onih sasvim identičnih mullerovih i dmovih koji su čak pamučniji i prozračniji (uloške ne koristim zadnjih 8 godina, ali jesam dnevne, i ti fensi libresse, carefree i alwaysi naprave prekrasan darmar vaginalnoj flori, recimo).

Ne sugeriram asketsku potrošnju, ali sama sam sebi izbrojila oveću uštedu nekupovanjem ob tampona, plidenta pasta za zube, palmolive gelova za tuširanje, da ne govorim o ostatku preparativne i dekorativne kozmetike, te općenitom preferiranju trgovačkih brandova tamo gdje je potpuno jasno da se radi o identičnom proizvodu onom koji je brand i 5-8 kn skuplji (sir, jaja, tjestenina itd.).
Ušteda meni samoj ide na dobrih 300kn mjesečno.

Kod ove potrošačke košarice mi nije jasno 800kn za odijevanje mjesečno. Really? To je nasušna potreba?
I kad se rade te potrošačke košarice, u njih se ne meću k plus, balea, clever i ostalo, stavlja se dukat, gavrilović, kraš i tako. Potrošnja može ići daleko ispod.

Slažem se s Gazdom, također. Mnogo toga je sramota kod nas, rado bih počela o mentalitetu rodnog kraja, al moram radit.

p.s. Opel Astra možda van svakog konteksta ili negdje u Francuskoj jest auto srednje klase i nije luksuz, ali je luksuz ovdje ako za njega moraš izdvajati trećinu plaće 5 godina zaredom. Koji kurac, kak to može bit nejasno?
Gazda

Post 16 Nov 2011, 13:28

mene više zanima zašto je dacia govno nego zašto je astra luksuz. Btw odgovor na pitanje o astri je dala paprika.
schmokljan

Post 16 Nov 2011, 13:37

Ne, Paprika nije dala nikakav odgovor. Upitah po kojim je voznim karakteristikama Astra luksuzan auto? Vi govorite o cijeni, ja o kvaliteti. Opel Astra je civilizacijski minimum.

Dacia je govno. Kad sjedneš u Daciu, a sjedio sam u njoj hvala bogu samo jednom, obuzme te onaj dobro poznati hrvatski osjećaj promašenosti, siromaštva i luzerštine. Mi Hrvati znamo da smo u govnima, još nam samo treba da vozimo Daciu koja bi nas stalno na to podsjećala. Auto mora imati određena terapeutska svojstva za svoga vlasnika, to je njegova stvarna namjena. Dacia dodatno traumatizira, a ne garantira ni dolazak do željene destinacije. Da ne duljim - Dacia je korak ka samoubojstvu, ma koliko šutjeli o tome.
JPK

Post 16 Nov 2011, 13:45

schmokljan » wrote:Ne, Paprika nije dala nikakav odgovor. Upitah po kojim je voznim karakteristikama Astra luksuzan auto? Vi govorite o cijeni, ja o kvaliteti. Opel Astra je civilizacijski minimum.

Dacia je govno. Kad sjedneš u Daciu, a sjedio sam u njoj hvala bogu samo jednom, obuzme te onaj dobro poznati hrvatski osjećaj promašenosti, siromaštva i luzerštine. Mi Hrvati znamo da smo u govnima, još nam samo treba da vozimo Daciu koja bi nas stalno na to podsjećala. Auto mora imati određena terapeutska svojstva za svoga vlasnika, to je njegova stvarna namjena. Dacia dodatno traumatizira, a ne garantira ni dolazak do željene destinacije. Da ne duljim - Dacia je korak ka samoubojstvu, ma koliko šutjeli o tome.
Teško je biti schmokljan!
Biti i mniti svemiropolisno
A.P.
Cactus

Post 16 Nov 2011, 13:46

Šmokljan is one of those.
Morticia

Post 16 Nov 2011, 13:47

Vi niste normalni. :rofl: :rofl: :rofl:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Gazda

Post 16 Nov 2011, 13:48

aaa, dobro je, šmoki se zajebava. Svaka čast, dobro si me digo. :top:
Morticia

Post 16 Nov 2011, 13:50

Crknut ću od smijeha, majke mi. :rofl: :rofl: :rofl:

Dođe mi da odma sada odma prodam Astru i kupim korak ka samoubojstvu. Pardon, Daciu. :o
Gazda

Post 16 Nov 2011, 13:52

Morticia » wrote:Crknut ću od smijeha, majke mi. :rofl: :rofl: :rofl:

Dođe mi da odma sada odma prodam Astru i kupim korak ka samoubojstvu. Pardon, Daciu. :o
imaš astru, a kukaš. Nabijem te na kuratz :mig:
Morticia

Post 16 Nov 2011, 13:54

Pa ja uopće ne kukam. :ne zna:
kukuriku

Post 16 Nov 2011, 13:55

ja nemam astru. čak ni daču. moj je život promašen.idem se sklupčati u kutu i umrijeti.
Nek(v)arljiva.
Libertango

Post 16 Nov 2011, 13:56

JPK » wrote: Ja sam upravo od zubara i čuo da su najbitnije aktivne tvari u pasti abrazivne čestice i fluoridi, što ima svaka, a ostalo je marketing. Ne znam, svrati na Wikipediju ili negdje, pa se uvjeri da su te zajebali.
Ko što veli smokljan dok imaš zdrave zube peri s čim hoćeš. Ali ako ti je u pitanju zdravlje i već imaš neki problem koji moraš sanirati ili želiš održavati postojeće stanje morati ćeš si kupiti pastu u ljekarni a onda se cijena penje i do tridesetak kuna.

A ako čovjek već ima zdravstveni problem to je zadnje na čemu bi trebao štedjeti.
Frendica koja je imala rak dojke kupuje poseban dezić, koji nije 15 kuna već košta oko stotinjak-ne mislim da je rastrošna.

Ali okej to nije "prosjek".

Druga stvar, robnih marki ima svakakvih, tekući sapun-marka- stisnem pumpicu jednom, tekući sapun-no name- stisnem tri puta da bi dobila količinu koja će mi se zapjeniti dovoljno da ruke zbilja i operem. U puno slučajeva dođe na isto iako ima i jako dobrih robnih marki.
It takes 2 2 tango...
..a unda
Undaminator

Post 16 Nov 2011, 13:56

..mene vise zanima sto ce nekom uopce auto? svatko ko zivi u zagrebu npr, 10 km u radijusu od podrepka banovog konja, sto ce njemu uopce auto? :ne zna:
to je cisti i apsolutni trosak koji se ne da izamortizirat..ono, bacanje novaca u stilu pijanog bogatasa koji je dobio manijacki napad.
isto vrijedi i za dalje od 10 km od slavnog podrepka, ali eto, bit cu milostiv iako ima dosta ovih koji zive dalje od 10 podrepkovih kilometara koji za neku potrebu uopce i ne trebaju izlasiti iz njihovih domova, mogu sebi omoguciti da im sve sto pozele, proizvod, usluga, dolazi kuci, na vrata..

dakle, kome to toliko treba auto? za sto to? :raspa: ..ajde, da cujem malo kraaa, kraa..:gaah: :zubo:

:D
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 16 Nov 2011, 15:54

Dakle, da vidim jesam li shvatila:

- pravo na dug nema nitko tko nema novaca da taj dug otplati; prigovarati da nemaju novaca mogu samo oni koji ne zarađuju ni za navedeni minimum režija i hrane; svi drugi ne znaju pametno živjeti

nasuprot

- životni stil srednje klase nije rastrošnost i životne potrebe nisu samo krov nad glavom i meni koji zadovoljava minimalne zdravstvene potrebe, a te životne potrebe naš standard ne zadovoljava uspješno.

P. S.
Dakle, zašto ja ne bih imala pravo prigovarati da si ne mogu priuštiti kino? Iako ta štednja na kinu znači pametno ulaganje u na vrijeme plaćene režije. Je li takav problem htjeti vidjeti film? To je razbacivanje, loše planiranje, neorganiziranost? Je li gledanje filma ona granica koja se u Hrvatskoj povlači između onih koji imaju i onih koji nemaju i to je u redu? Zašto ne bih prigovarala kad s prilično nadprosječnom plaćom i dvije osobe koje žive od nje ulazim u kategoriju onih koji nemaju?
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
JPK

Post 16 Nov 2011, 16:12

ElliQuinn » wrote:Dakle, da vidim jesam li shvatila:

- pravo na dug nema nitko tko nema novaca da taj dug otplati; prigovarati da nemaju novaca mogu samo oni koji ne zarađuju ni za navedeni minimum režija i hrane; svi drugi ne znaju pametno živjeti

nasuprot

- životni stil srednje klase nije rastrošnost i životne potrebe nisu samo krov nad glavom i meni koji zadovoljava minimalne zdravstvene potrebe, a te životne potrebe naš standard ne zadovoljava uspješno.

P. S.
Dakle, zašto ja ne bih imala pravo prigovarati da si ne mogu priuštiti kino? Iako ta štednja na kinu znači pametno ulaganje u na vrijeme plaćene režije. Je li takav problem htjeti vidjeti film? To je razbacivanje, loše planiranje, neorganiziranost? Je li gledanje filma ona granica koja se u Hrvatskoj povlači između onih koji imaju i onih koji nemaju i to je u redu? Zašto ne bih prigovarala kad s prilično nadprosječnom plaćom i dvije osobe koje žive od nje ulazim u kategoriju onih koji nemaju?
Nije problem ako prigovaraš, pa ni ako spiskaš pare na kino, auto, kredit.
Problem je kad potom bankrotiraš, ali ne želiš preuzeti odgovornost za svoje loše postupke i jesti travu sljedećih godina, nego želiš da netko drugi plati tvoje dugove kroz: inflaciju, umjetno jačanje kune, državne subvencije, nove poreze, pljačku tuđe štednje.

Zbog te pojave ja imam stav kakav imam. I to nije bez osnove, u Mađarskoj se nedavno desilo upravo to - svi porezni obveznici, uključujući one koji nikad nisu bili kreditno sposobni jer su bili presiromašni - sad otplaćuju dugove prezadužene bagre. U Hrvatskoj razne udruge franak i slični lopovi rade na tome da na isti način zavuku svoje lopovske šape u džep poštenog naroda, a političari im poeriodički podilaze, pa su tako za početak uveli "balon kredite" za koje garantira država.

Da šute i plaćaju/ne plaćaju svoje dugove bez utjecaja na sve ostale, bolio bi me kurac za njih u potpunosti.
..a unda
Undaminator

Post 16 Nov 2011, 16:41

JPK » wrote: Nije problem ako prigovaraš, pa ni ako spiskaš pare na kino, auto, kredit.
Problem je kad potom bankrotiraš, ali ne želiš preuzeti odgovornost za svoje loše postupke i jesti travu sljedećih godina, nego želiš da netko drugi plati tvoje dugove kroz: inflaciju, umjetno jačanje kune, državne subvencije, nove poreze, pljačku tuđe štednje.

Zbog te pojave ja imam stav kakav imam. I to nije bez osnove, u Mađarskoj se nedavno desilo upravo to - svi porezni obveznici, uključujući one koji nikad nisu bili kreditno sposobni jer su bili presiromašni - sad otplaćuju dugove prezadužene bagre. U Hrvatskoj razne udruge franak i slični lopovi rade na tome da na isti način zavuku svoje lopovske šape u džep poštenog naroda, a političari im poeriodički podilaze, pa su tako za početak uveli "balon kredite" za koje garantira država.

Da šute i plaćaju/ne plaćaju svoje dugove bez utjecaja na sve ostale, bolio bi me kurac za njih u potpunosti.
pa zasto su im davali takve kredite? zasto su im nudili? pa nek se naplate sad. nek uzmu sve sto je pod hipotekama i neka prodaju. neka ljude posalju u zatvor. sto cekaju? zasto ne ostvare svoj i onako tri puta reosigurani profit i onda te hipoteke ne prodaju i naplate se?

nema postenog kapitalizma. po definiciji. niti onih koji zagovaraju kapitalizam. po derivaciji.
Pješčana

Post 16 Nov 2011, 19:05

debelo kasnim za cijelom raspravom, pa ću se ubaciti s nekoliko stvari koje su vam, čini mi se, promakle
1. režije u Zagrebu- ne račun ovdje svoju podstanarinu- grijanje, struja, plin, voda, odvoz smeća, i ja plaćam dvije one pristojbe za zgradu, koje su ukupno 250 kuna. ovdje neću uključiti plaćanje parkinga kad se moram pakrirati negdje za novce jer nema druge opcije, obračun razlike za struju, grijanje, plin. nisam ubacila televiziju, internet i telefon/mob jer ih gledam pod luksuz u ovom postu
2. auto- moj je star 11 godina, i ove godine pokazuje što sve auto koji je 10 godina u mom vlasništvu treba. treba puno popravaka. koji koštaju. to nikako nije benzin i točka. to je benzin, to je tekućina za staklo, to su zimske i ljetne gume. tu je servis i tehnički i registracija. autopraona je luksuz
3. hrana. najskuplji dio priče. nitko nije naveo da se proizvodi koje pišete ovdje ne nude uvijek i svuda. lidlovi ne postoje u cijeloj državi. ima ljudi koji nemaju prijevoz do takvih centara
4. zdravlje- ne znam jeste li svjesni koliko ljudi troše na lijekove? što su stariji, sve više

ovo bi po ovom topiku spadalo pod luksuz:
- mobitel, telefon,net, šminka, garderoba, slatkiši i poslastice i alkoholna i bezalkoholna pića, frizer, pokloni jedni drugima, kave, novine, knjižnica

slažem se s gazdom i đepikom da mnogima novac curi iz džepa na pizdarije. ali ljudi moji, to nije preslika življa ovdje. ja znam penziće koji potpomažu djecu da prežive. krug ljudi koje ja znam, moji prijatelji i kolege, uključujući mene, nemamo poklonjene nekretnine. ili podstanarimo, ili plaćamo kredite za stan. a to radimo jer smo došli iz drugih gradova u zg jer doma nije bilo posla za nas, naše kvalifikacije i želje, a ne zato jer nam se hoće financirati neke druge Hrvate
mislim da pojednostavljujete živote koje secirate ovdje
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
schmokljan

Post 16 Nov 2011, 19:10

Ma nou, oni ti to od silnog čovjekoljublja.
JPK

Post 16 Nov 2011, 19:18

schmokljan » wrote:Ma nou, oni ti to od silnog čovjekoljublja.
Jesam li lijepo rekao da me brine vrijednost novca i imovine, moje i svih ostalih koji je imaju više od nule (tj. nisu zaduženi sljedećih desetljeća), a koja je ugrožena zbog neumjerenog zaduživanja.

Forumsko "čovjekoljublje" ostavljam tebi, da se imaš čime pohvaliti svom svećeniku.
kukuriku

Post 16 Nov 2011, 19:32

Inzistiram: nije suštinski problem što se zadužuemo, problem je što ne zarađujemo.
Nadalje, ionako se nitko više ne zadužuje.
Došlo je do kontrakcije novca.
To što kontrakcija novca uz pad zaposlenosti, rast cijena i nulti rast bedepea nije put u kapitalističku bolju budućnost, to je drugi par opanaka.

Ali neka, otrežnjenje je dobra stvar.Otrežnjenje jest nešto što treba ovoj naciji, ako smijem biti tako politički nekorektna. Na više razina.

Inače, mislim da jepekaove hiperbolične hiperbole treba shvatiti više kao stilski izričaj, pretjerivanje radi pouke, nego ozbiljne tvrdnje.
Bar ih ja tako shvaćam. :misli:
Nek(v)arljiva.
  • Information