Radi se o nečemu što me kopka zbog ovih Hekovih riječi:
"Doduše, možda izmisle još neki servis u kojem ću se naći. Forumi, blogovi i društvene mreže nikako ne mogu biti sve. "
Generalno sam nemaštovit. Najozbiljnije. Znam, ne bi se nikad reklo za nekoga tako nekonvencionalnog
Što, dakle, može ponuditi neki budući internetski servis? Tipkanje imamo, "glasovni" i "video"-razgovor (1-1 ili grupni) imamo, razmjenu kojekakvih materijala imamo... Koja dimenzija u međusobnoj ljudskoj komunikaciji nedostaje - a da bi bila privlačna?
Sve što mi pada na pamet je nekakvo virtualno druženje koje bi bilo puno bliže stvarnom druženju: onako, dojam boravka u zajedničkom prostoru ili dolaska jednih drugima u virtualne posjete, realistično (a prividno) viđenje sugovornika i tako to.
Ali, gdje je tu gušt i što bi tu čovjeku bilo privlačno - ne u nekom općenitom smislu, nego kao nadogradnja, kao neki napredniji, bogatiji, zanimljiviji oblik onog tipa komunikacije koji danas "pokrivaju" forumi? Moja skepsa nije uzrokovana gubitkom anonimnosti koju bi takvi servisi podrazumijevali (uostalom, ne'š ti sadašnje anonimnosti), nego jednostavno nemam potrebu za "virenjem u životni prostor" ljudi s kojima komuniciram, niti za bilo kojim virtualnim imitiranjem stvarnih kolektivnih (pa čak ni osobnih) susreta - osim kao neke "nadmojesne terapije". Sad bi ovdje trebalo doći detaljno pojašnjenje kako/zašto, ali je dosadno ('ko je to rekao "navikli smo", a???
Dakle, možete li zamisliti neki budući internetski komunikacijski servis koji bi vas privukao i zamijenio/nadogradio vašu sadašnju forumašku strast?