Život na dug (ili na kratak)

Sve od javnog i tajnog interesa
Morticia

Post 16 Nov 2011, 09:53

Moja mama živi u malom stanu na periferiji.
Sama.
Radila je 36 godina.
Ima penziju 1900 kn, režije joj iznose (osnovne) cca 900 kuna.

Neka mi netko kaže da joj je 1000 kn koliko joj ostaje dovoljno za dostojanstven život.

Jbga, mene mater odgojila, školovala i othranila.
Po meni ona ima pravo na dostojanstvenu starost.

Nekako sumnjam da je imala priliku staviti puno toga u čarapu obzirom da je od moje 8. bila samohrana majka sa dvoje djece koja je radila u uredu za cca 4000 kn. :kava:

MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Silajn

Post 16 Nov 2011, 09:56

Gazda, ima stranica od kada sam to pitala, ali eto, ponovo ću: koliko ljudi ima dvije prosječne mirovine ili dvije prosječne plaće u Hrvatskoj?

Evo tu i nekih podataka grad/selo, ne mogu sad po DZS kopat, a i koliko se sjećam, nemaju jedinstven podatak ni oni.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Gradovi_u_Hrvatskoj
Morticia

Post 16 Nov 2011, 09:58

Gazda » wrote: Naravno, u pravu si, ali tko je te retarde birao? I misliš li da ti retardi nisu produkt hohštaplersko-rastrošnog načina razmišljanja naroda, ili misliš da su oni stvorili taj mentalitet?
Birala ih je većina, naravno.
Možda upravo tih koji su danas siromašni.
Ali poznajem osobno preko nekoliko izuzetno pametnih i školovanih ljudi koji ih nisu birali, a danas žive teško.
Sutra će još teže.
I meni je već i ta nekolicina koju poznajem osobno dovoljna da se ne razbacujem olako "dijagnozama" i generalizacijama.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Gazda

Post 16 Nov 2011, 10:00

Silajn » wrote:Gazda, ima stranica od kada sam to pitala, ali eto, ponovo ću: koliko ljudi ima dvije prosječne mirovine ili dvije prosječne plaće u Hrvatskoj?

Evo tu i nekih podataka grad/selo, ne mogu sad po DZS kopat, a i koliko se sjećam, nemaju jedinstven podatak ni oni.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Gradovi_u_Hrvatskoj
Teško je reći koja je prava prosječna plaća zbog velikog udjela sive ekonomije.
Po nekim procjenama ona iznosi cca 20% ukupne ekonomije. Dosta ljudi je prijavljeno na malu plaću, a ostatak dobije na ruke, što je posljedica retardirano visokih poreza za koje se ne dobiva odgovarajuća protuvrijednost.

Isto tako, puno ljudi dobiva dividende, prihode od najma, i slično a to se isto ne uključuje u prosjek.

Nadalje, zbog retardirane komunističko-austrougarske birokracije, neoporezive isplate (prijevoz, božićnice, uskrsnice, regresi i sl.) ne uključuju se u obračun prosječne plaće.

Prema tome, prosječna plaća je realno viša.

Naravno, broj ljudi koji ima prosječnu plaću ili veću je manje od 50%, ali krećemo s pogrešne polazne točke.
Ze.

Post 16 Nov 2011, 10:02

Gazda » wrote: Zato što je kupio Opel Astru za 100.000 kn umjesto Dacie za 60.000 kn ili 3 godine starog auta za 40.000 kn.
Ako je tada imao uredne prihode koji ne odu većinom na kredit, zašto ne?
Retard je jer je trebao znat što će se desit? Ili je retard što je riskirao? Ili što je želio dobar auto?

Nego, sad, ozbiljnost na stranu - Gazda moj, kakav ti je to recept sa grahom, pasiranom rajčicom i rižom? :zubo:
Gazda

Post 16 Nov 2011, 10:06

Ze. » wrote:
Retard je jer je trebao znat što će se desit? Ili je retard što je riskirao? Ili što je želio dobar auto?

Nego, sad, ozbiljnost na stranu - Gazda moj, kakav ti je to recept sa grahom, pasiranom rajčicom i rižom? :zubo:
Retard je jer je rata za tu Astru na 5 godina oko 2.000 kn što on s prosječnom plaćom od 5.000 kn misli da može podnijeti, ali ne može. Jer je retard. Jer misli da će se osramotiti ako kupi jeftini auto. Iako misli da je i ovaj jadan ali uzeo je koliko god je maksimalno mogao dobiti kredita.

Jako fini. Žene mi redovno daju pičke kad im ga spremim, samo im lažem da je koštao 100 kuna za pripremiti.
baja

Post 16 Nov 2011, 10:08

Ze. » wrote:
zato što je živio u uvjerenju da će mu život u iduđih 30 godina izgledati isto, eventualno bolje
nikakav rizik nije uzet u obzir i to nakon što su nam roditelje opelješili preko noći

uglavno se slažem s Gazdom; nije da nisam svjesna da puno previše poštenih i vrijednih ljudi jedva spaja kraj s krajem ali poznam i puno previše ovakvih, iz primjera gore, čiji su apetiti pojeli mozak
Silajn

Post 16 Nov 2011, 10:12

Gazda » wrote: Teško je reći koja je prava prosječna plaća zbog velikog udjela sive ekonomije.
Po nekim procjenama ona iznosi cca 20% ukupne ekonomije. Dosta ljudi je prijavljeno na malu plaću, a ostatak dobije na ruke, što je posljedica retardirano visokih poreza za koje se ne dobiva odgovarajuća protuvrijednost.

Isto tako, puno ljudi dobiva dividende, prihode od najma, i slično a to se isto ne uključuje u prosjek.

Nadalje, zbog retardirane komunističko-austrougarske birokracije, neoporezive isplate (prijevoz, božićnice, uskrsnice, regresi i sl.) ne uključuju se u obračun prosječne plaće.

Prema tome, prosječna plaća je realno viša.

Naravno, broj ljudi koji ima prosječnu plaću ili veću je manje od 50%, ali krećemo s pogrešne polazne točke.
Dakle, ne znamo.
S druge strane, osoba tvojeg obrazovanja se onda ne bi trebala služiti terminima "puno ljudi" kad priča o dividendama ili prihodima od najma.
Ne poznajem nikog tko je dobio regres (od 1990. godine) :o Dobijala sam božićnice, uskrsnicu nikad.
Ajmo računat i 20 % gore, za račun sive ekonomije. Koliko zaposlenih je u kojem platnom razredu? Statistika je nekoliko stranica ranije, ajmo je i uvećat za 20%. I sad računaj broj zaposlenih, ukupni, na broj stanovnika. Nema dosta.
Ze.

Post 16 Nov 2011, 10:17

E sad, primjer (nisam ja u pitanju, da vas odmah preduhitrim :D).
Dečko kupio Polo na kredit prije par godina i rata mu je bila 900 kn. Imao je peterostruko više prihode, djece nema, a žena mu radila za sličnu plaću.

U međuvremenu mu je firma, do nedavno dobrostojeća, prestala isplaćivati plaće, kredit narastao na preko 2000 kn, žena izgubila posao i našla drugi sa znatno manjom plaćom. Troškovi života su otišli kamo već jesu. Nikad nisu glasali za HDZ.

Ne vidim gdje je pogriješio. Zapravo vidim - kredit na 7 godina. U Hrvatskoj ništa dobrog ne potraje tako dugo. Svejedno, ne mogu se nasiliti da ga s visoka osuđujem kao budalu.
Morticia

Post 16 Nov 2011, 10:21

Ok, al' ako ćemo iskreno- znaš i sam da se nerijetko čudimo ljudima i njihovim odlukama.
Tipa kupnja stana na kredit koji poždere cijelu plaću, a ova druga je jedva dostatna za preživljavanje.
I onda se dogodi samo mala promjena i sve ode u pičku materinu.
Ljudi bi definitivno trebali sve dobro procijeniti prije nego što se odluče na ikakav kredit.
Jbga, ako si ne možeš priuštiti porast kredita čak i za eventualnih 100%- ne upuštaj se u kredite.

E sad, to što ja ne mogu takve naivčine posprdno i s visine opisivati kao debile je drugi par rukava.
Meni ih je žao, eto. :ne zna:
Gazda

Post 16 Nov 2011, 10:25

Morticia » wrote:Ok, al' ako ćemo iskreno- znaš i sam da se nerijetko čudimo ljudima i njihovim odlukama.
Tipa kupnja stana na kredit koji poždere cijelu plaću, a ova druga je jedva dostatna za preživljavanje.
I onda se dogodi samo mala promjena i sve ode u pičku materinu.
Ljudi bi definitivno trebali sve dobro procijeniti prije nego što se odluče na ikakav kredit.
Jbga, ako si ne možeš priuštiti porast kredita čak i za eventualnih 100%- ne upuštaj se u kredite.

E sad, to što ja ne mogu takve naivčine posprdno i s visine opisivati kao debile je drugi par rukava.
Meni ih je žao, eto. :ne zna:
Meni ih nije žao jer svojim razmišljanjem nanose opću štetu društvu. I jer se bahato ponašaju kad ulaze u takve kredite, a netko ih pokušava upozoriti da razmisle. I jer su im onda krivi svi, a oni sami ne snose nimalo krivnje. Pogledajte temu "cijene nekretnina" i koliko je ogorčenja bilo upućeno šačici nas koji smo upozoravali da cijene neće vječno rasti i da će biti problema.
Morticia

Post 16 Nov 2011, 10:28

Ma u pravu si.
Ali i dalje mi se ne sviđa generalizacija i insinuacija da nemaju svi pravo na dostojanstven gablec te da je isti ( :zubo: ) izmišljotina rasipnika.

I svejedno mi je ipak žao onih koji su naivno uletjeli grlom u jagode, a sad plaćaju cijenu u živcima i zdravlju.
schmokljan

Post 16 Nov 2011, 11:22

Prvo - ljudi koji dižu kredite i, općenito, troše su pokretači ekonomije. Čitava moderna ekonomija počiva na činjenici da se, kako je to jednom navedeno mislim u Financial Timesu, uspjelo čovjeka uvjeriti da mu treba ne jedan, ne dva, nego tri para tenisica. Do zastoja je došlo kad ga se nije uspjelo uvjeriti da mu treba i četvrti.

Dakle - Gazda - rastrošna ekipa, koja postoji, ali je u manjini, je pokretač ekonomije. Tvoja štedljiva obitelj je antikapitalistički element.

Drugo - nigdje nisam tvrdio da starost našeg voznog parka upućuje na naše siromaštvo, nego sam samo demantirao JPK-ov zaključak o hrvatskom voznom parku temeljen na njegovoj fasciniranosti voznim parkom u centru Zagreba. I da - ljudi kupuju Opel Astru umjesto Dacie jer je Dacia govno od auta. No ovo već postaje cirkus - građani jedne srednjoeuropske državice bi se morali ispričati Gazdi i JPK-u što su si priuštili Opel jebenu Astru, najprosječniji od prosječnih auta.

Što se tiče zubnih pasta, (teme koju je JPK iskoristio da me nazove budalom, što mu ne zamjeram jer ga, poput ..a unde, smatram tek inteligentnijom verzijom Pernara), slobodno vi rabite paste od 7 kuna iz DM-a. Među rodbinom imam i zubara (mi iz liječničkih obitelji se ne hvalimo s njima, ali ih prihvaćamo za članove, nikako za doktore), koji mi ne prodaju priče, nego znaju objasniti koja je zubna pasta za što. Da, ako imaš genetski savršeno zubno meso i kvalitetne zube možeš prati zube i s najjeftinijom četkicom na koju ćeš staviti malo soli. Inače, razlike postoje, a za one koje doista zanima evo linka koji daje linkove na razne testove zubnih pasta.
schmokljan

Post 16 Nov 2011, 11:29

Gazda » wrote:...

Ono što je zastrašujuće da na ovoj temi pišu ljudi koji su među najpametnijima u Hrvatskoj. Unatoč tome, ovdje su iznesene tvrdnje da naš vozni park odražava našu neimaštinu (:facepalm: ), da ljudi doslovce umiru od gladi, da je podstanarstvo bacanje novca u vjetar, i sve one ostale tvrdnje utemeljene na razmišljanju koje nas je i dovelo u gospodarski lošu situaciju.
...
Zovite Bajića! Neka se povuče optužnica protiv Sanadera. Nije to kriminalna prodaja Ine, Plive, HT-a, nije to kriminal u gradnji autocesta, nije to kriminalna politika zapošljavanja u državnim službama, nije to kriminalna politika u zdravstvu i športu - ne - za gospodarski lošu situaciju su krivi ljudi koji su dizali kredite da bi si kupili stan od 35 kvadrata, govna gramziva, i oni koji su ušli u maksimalni minus. Od pet iljada kuna! Na vješala s njima! :Pop:
JPK

Post 16 Nov 2011, 11:40

Ze. » wrote:
Jedino što je fascinantno u ovoj raspravi je to koliko nemaš veze s (hrvatskom) realnošću. Ako misliš da sam tu pisao o sebi, varaš se. Jedan sam od sve malobrojnijih sretnika koji imaju dovoljna primanja da se ne moraju zaduživati.
Pošto mi se stvarno više ne da pisati naširoko o tome, evo ti link, pa ti deri i dalje o svojih 14% i racionaliziraj gaće na štapu do mile volje.

http://www.barkun.hr/2011/09/11/prosjec ... -kosarice/
Zar je ovo argument? Pa sindikati pišu svakakva sranja, a da kojim slučajem zaključe da prosječan radnik ima plaću koja pokriva cijelu košaricu, njihova svrha postojanja bi dobrim dijelom nestala.
Slušaj, naslušao sam se podstanarskih hororčina za dva života, neke sam i sam proživio i sa jedne i sa druge strane tog odnosa. Ti samo lijepo nastavi gledati stvari iz distance, iz druge države i racionaliziraj kako su svi blesavi i budale, moroni i idioti.
Naslušat ćeš se i dužničkih hororčina, a onome koji dobije otkaz, banka ga izbaci iz stana i još joj ostane dužan 50k eura jer je cijena stana u međuvremenu pala, će ludi gazda izgledati kao božji blagoslov.
Biti i mniti svemiropolisno
JPK

Post 16 Nov 2011, 11:51

Morticia » wrote:Meni je uvijek drago vidjeti da postoje mladi, pametni ljudi poput Đepike koji su vlastitim trudom i intelektom uspjeli u životu.
Najiskrenije.

Ono što je tužno jest gledati kako istovremeno takvi vrhunski intelektualci bahato i olako dozovljavaju sebi one manje sposobne i uspješne karakterizirati kao ovakve i onakve.

Al' uostalom, što se čudim, Đepika je davno izjavio nešto o tome kako je pravo na dostojanstven gablec LUKSUZ, bahatluk i izmišljotina glupe i rastrošne radničke klase.

Jbte, zar uistinu svi oni koji nisu jednako pametni, sposobni i probitačni ne zaslužuju ni dostojanstven gablec? :tuzni:

Strava i užas.
Pogotovo kad se uzme u obzir da si na jednoj drugoj temi propovijedao s visina kako bi nekima bilo dobro izvući glavu iz dupeta, suzbiti sebičnost i ne gledati samo na vlastitu komociju nego se osvrnuti oko sebe i pogledati kako je nekim drugima.
Odlično. :top:
Prvo, ne vjerujem da si me krivo shvatila, nego ovo trolanje namjerno radiš.
Ja nikad nisam nijednu riječ rekao o ljudima koji su siromašni, manje sposobni i ostalo što si navela, nego govorim o ljudima koji misle da samim svojim postojanjem imaju pravo na nešto. Ljudima koji kažu da moraju imati stan, jer je podstanarstvo za njih preloše, i koji će, kad se zajebu zbog svoje pohlepe, kriviti banke, državu i sve osim sebe.
Takvi ljudi najčešće nisu ni stvarno siromašni, nego spadaju u nekakvu sredinu.

Na topicu o gablecu sam samo rekao da netko s plaćom od par tisuća kn ne bi trebao davati četvrtinu za gablec jer je to neracionalno, nego ga nositi od doma. Ako ti misliš da je to ispod dostojanstva, onda spadaš u ovu kategoriju koju sam gore naveo.
Ze.

Post 16 Nov 2011, 11:54

JPK

Post 16 Nov 2011, 11:54

Silajn » wrote:Ja bih voljela ovu priču jednom dotjerat do kraja, bez obzira na ton sugovornika :raspa:

Dakle, JPK, režije...želiš li revidirati iznos od 400 Kn? Onda ćemo dalje...
Ako potrošiš više od 400 kn struje i vode, ostat će ti manje za dezodorans.
Morticia

Post 16 Nov 2011, 12:03

JPK, ti si na fhru rekao- to što svatko misli da ima pravo na dostojanstven gablec... Jbga.
Ok, možda si trolao, možda si provocirao.

Al' napisao si to.
Lastan

Post 16 Nov 2011, 12:08

Gazda » wrote:Koliko se ja sjećam, tema je zašto su ljudi u minusu, a ovdje je iznesena teza da je to zato što nemaju za hranu.

Moje mišljenje je da nije zato, nego zato što su jedno od sljedećeg:

- financijski nepismeni
- gramzivi
- snobovi
- neorganizirani.
To što navodiš nije nimalo rijetko. Daleko od toga.
No imaš i ljude koji su ušli u srednjoročan kredit; rate porasle, i to dramatično, a njima se smanjili prihodi (ili su čak ostali bez posla). A gospodarstvo nam je takvo da novi posao nije lako naći.

Ponekad je potrebno vrlo malo da kreneš u spiralu duga iz koje se teško vratiti. Kod nas su uvjeti takvi da je to “ponekad” sve češće.

Ja sam, recimo, bez posla ostao zato što je propao časopis s kojim nisam imao ama baš nikakve veze. Kolateralna žrtva. A bio sam dobar u svom poslu i u firmi su me željeli zadržati. Samo nisu mogli.
Srećom – pazi, srećom – nije mi trebao nikakav kredit u vrijeme dok sam imao posao. Nisam se zadužio (štoviše, jedan mamlaz još duguje meni).
Da sam u tom trenutku imao bilo kakvo zaduženje, danas bih bio u dubokim govnima.

Jako je malo onih koji si mogu priuštiti da budu toliko financijski pismeni da ne ovise ni o kakvim kreditima. A u ovoj se temi nije potezalo da su ljudi u dugovima jer nemaju za hranu, nego da ti se može dogoditi da i hranu počneš kupovati na kredit ako u jednom kraćem razdoblju imaš smanjene prihode ili povećane izdatke. I da se nije lako iz toga izvući jer što dulje to traje, to je izvlačenje skuplje.
JPK

Post 16 Nov 2011, 12:13

Morticia » wrote:JPK, ti si na fhru rekao- to što svatko misli da ima pravo na dostojanstven gablec... Jbga.
Ok, možda si trolao, možda si provocirao.

Al' napisao si to.
"Dostojanstven gablec" je bio sarkastična stilska figura upravljena onima koji misle da moraju dati 30-40 kn za isti, a nositi svoj u kantici nije dostojanstveno. Što se vidi iz konteksta.
Morticia

Post 16 Nov 2011, 12:17

Ako ti tako kažeš.

Meni ne pada na pamet trošiti 40 kn na marendu, a ne vidim ni da itko oko mene to čini.
JPK

Post 16 Nov 2011, 12:19

schmokljan » wrote: Što se tiče zubnih pasta, (teme koju je JPK iskoristio da me nazove budalom, što mu ne zamjeram jer ga, poput ..a unde, smatram tek inteligentnijom verzijom Pernara), slobodno vi rabite paste od 7 kuna iz DM-a. Među rodbinom imam i zubara (mi iz liječničkih obitelji se ne hvalimo s njima, ali ih prihvaćamo za članove, nikako za doktore), koji mi ne prodaju priče, nego znaju objasniti koja je zubna pasta za što. Da, ako imaš genetski savršeno zubno meso i kvalitetne zube možeš prati zube i s najjeftinijom četkicom na koju ćeš staviti malo soli. Inače, razlike postoje, a za one koje doista zanima evo linka koji daje linkove na razne testove zubnih pasta.
Ja sam upravo od zubara i čuo da su najbitnije aktivne tvari u pasti abrazivne čestice i fluoridi, što ima svaka, a ostalo je marketing. Ne znam, svrati na Wikipediju ili negdje, pa se uvjeri da su te zajebali.
Gazda

Post 16 Nov 2011, 12:25

šmoki, zašto je dacia govno?
JPK

Post 16 Nov 2011, 12:28

Ze. » wrote: Ako je tada imao uredne prihode koji ne odu većinom na kredit, zašto ne?
Retard je ako se poslije, kad izgubi posao a CHF mu se udvostruči, žali.
Svatko ima stvari koje voli - kurve, drogu, aute, putovanja i ja ne bih nikad rekao za nekoga tko je pokupio AIDS od kurve, spiskao pare na putovanja ili auto, pa sad nema za život, da je retard.
Ali, kad takav počne srati o nepravdi koja ga je snašla, o zlim bankama/državama/kurvama/kockarnicama koje su ga navukle, onda postaje jebeni retard. A redovito počnu tako srati, idi na Gospodarstvo fhra pa vidi.
  • Information