Život na dug (ili na kratak)

Sve od javnog i tajnog interesa
kukuriku

Post 16 Nov 2011, 01:01

minimum čega, jepeka?
minimum da prežive SAMO taj mjesec ili da s tim mogu živjeti iz mjeseca u mjesec?
nie to baš isto, kao što vrlo dobro znaš.

Nek(v)arljiva.
Silajn

Post 16 Nov 2011, 01:01

JPK » wrote: Dobro, a što ti zapravo hoćeš? Maloprije si tražila minimum. Za 150 kn se mogu kupiti 5 sapuna, 1 šampon, 1 paket wc papira i 2 zubne paste po osobi , što je daleko previše wc papira mjesečno, čak i ako sereš kao šmokljan. Sad si se predomislila?
Ne, samo sam ti ukazala na to da ti u higijenu spadaju i sredstva za čišćenje, detergenti i wc papir :ne zna:

Odgovori na ostatak radije (režije) :top: I dalje te pitam za minimum, ali za slučaj da me nisi dobor shvatio: hrvatski minimum. Usput, u koliko kvadrata si smjestio tu obitelj?
Silajn

Post 16 Nov 2011, 01:05

JPK » wrote: Pa tražili su me da navedem minimum, pod kojim sam podrazumijevao samo da neće fizički loše utjecati na zdravlje.
Još sam i puno podrazumijevao, netko s tako malo novca sigurno neće dati 600 kn ZET-u.

Ne znam, vrati par stranica unatrag pa pogledaj što je bio zahtjev.

BTW, pola Hrvatske se grije na drva, koja su možda i jeftinija od toplane.
"Metar" drva je 400 Kn, realno nešto manje od kubika.
"Argument" švercanja ne jebem. Meni je to, recimo, nemoguće, a pokaz mi je duplo skuplji od zagrebačkog.
JPK

Post 16 Nov 2011, 01:09

ElliQuinn » wrote: A ne znam, 1200 kuna za četveročlanu obitelj, hmf. Da ih se stavi na pola litre mlijeka i jedan kruh (koji nema kilu) to je 10 kuna na dan. Ostaje 30 kuna za tri obroka za četiri osobe. Đepika kaže bez mesa, ali sve vegetarijanske paštete trostruko su skuplje od čajne paštete. Jedno varivo za dva dana je dvadesetak kuna troškova. Znači još dvadeset kuna za dva obroka i, pretpostavljam, neko voće (normativi). Šnita kruha s margarinom i jabuka ujutro s mlijekom i navečer sa šalicom čaja. Kava bi bila luksuz.

Koliko se sjećam, ja sam u djetinjstvu imala uvijek neki međuobrok i roditelji su plaćali užinu u školi. Muškarci jedu više od žena, koliko primjećujem.

Ne znam, prva slika koju ja vidim je vrlo mršava obitelj kojoj je čaša mlijeka luksuz, onako kako je meni luksuz čaša zobenog ili rižinog mlijeka.
Pusti vegetarijanske paštete, ako se ne zajebavaš :D, mislio sam na osnovne namirnice koje imaju najbolji omjer proteinkalorija po kuni. Dakle, stvari kao što su suhi grah i ostale grahorice, tijesto, krumpir, brašno, sezonsko povrće i voće, posni sir i jaja. Od takvih stvari nije problem nahraniti obitelj za 40 kn dnevno.
Naravno, ako znaš kuhati, što sigurno sablažnjuje ovdašnje ženke kojima je brojka nevjerojatna jer pod hranom podrazumijevaju u najmanju ruku gotovo jelo iz Konzuma. :D
Biti i mniti svemiropolisno
Silajn

Post 16 Nov 2011, 01:10

A.P. » wrote:
Po meni je poanta da oni koji nemaju 8-10k mjesečno ne bi trebali odlaziti na skijanja i dvotjedna ljetovanja, voziti dva auta, kupovati samo najkice, samo traperice iz mustanga ili levisa, kupovati iPhone četvorke kad izađu, imati svatko svoj laptop i slično, a ljudi se zaista zadužuju radi takvih stvari i luksuza koji su im realno em nepotrebni em nedostižni - vidjela sam previše takvih u široj okolini da bi se takva praksa tek tako pripisala slučajnosti, i da ju neka nepostojeća statistika za takve stvari ne bi podržala.
Najozbiljnije ti preporučam da prošetaš gradom. Ima takvih kakve opisuješ, o da. Ali ne, nisu većina i ne, luksuz koji opisuješ nije većinski razlog ulaska u minus.
A.P.
Cactus

Post 16 Nov 2011, 01:13

Silajn » wrote:
Najozbiljnije ti preporučam da prošetaš gradom. Ima takvih kakve opisuješ, o da. Ali ne, nisu većina i ne, luksuz koji opisuješ nije većinski razlog ulaska u minus.
Naravno da nisu većina, rekla sam da se barem polovina živi iznad svojih mogućnosti, a od njih većina jer troši na takve pizdarije. Za ostale razumijem.
Btw meni je život iznad mogućnosti imanje auta ako si isti nemoš priuštit pa moraš dizat kredit da otplatiš registraciju ili natankaš pun rezervar npr (dojma sam da je prevladavajuće razmišljanje u našem društvu da se auto mora imati, osim ako ne živiš na zetovoj stanici, ali i onda nemoš do vestgejta sam tak).
kukuriku

Post 16 Nov 2011, 01:15

JPK » wrote: Pusti vegetarijanske paštete, ako se ne zajebavaš :D, mislio sam na osnovne namirnice koje imaju najbolji omjer proteinkalorija po kuni. Dakle, stvari kao što su suhi grah i ostale grahorice, tijesto, krumpir, brašno, sezonsko povrće i voće, posni sir i jaja. Od takvih stvari nije problem nahraniti obitelj za 40 kn dnevno.
Naravno, ako znaš kuhati, što sigurno sablažnjuje ovdašnje ženke kojima je brojka nevjerojatna jer pod hranom podrazumijevaju u najmanju ruku gotovo jelo iz Konzuma. :D
Molim te, ne zajebavam, sastavi mi tri obroka za muškarca, ženu i dva tinejđera za 40 kuna dnevno.
Molim te. Evo, i kuhat ću ako treba. Samo da napomenem da moj čoek, nažalost i moje muško dijete, obrok koje ne sadrži proteine životinjskog podrietla smatraju desertom, te, s tim u svezi, ne želim razoriti brak. Hvala.
Nek(v)arljiva.
JPK

Post 16 Nov 2011, 01:19

Silajn » wrote:
Ne, samo sam ti ukazala na to da ti u higijenu spadaju i sredstva za čišćenje, detergenti i wc papir :ne zna:

Odgovori na ostatak radije (režije) :top: I dalje te pitam za minimum, ali za slučaj da me nisi dobor shvatio: hrvatski minimum. Usput, u koliko kvadrata si smjestio tu obitelj?
Pa zar ni tebi nije dosta jedan paket wc papira mjesečno po osobi?

Režije ovise o tome koliko ih potrošiš. Recimo, moji, u Zagrebu, troše oko 900 kn vode i 1000 struje, no to je jako daleko od optimuma, kamoli minimuma.
Evo, recimo da su u stanu od 45 kvadrata.
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 803 times
Been thanked: 1529 times
Post 16 Nov 2011, 01:20

Moja mati ima 1502 kune mirovine, stari nešto više. Ne znam jesu li ikad bili u minusu - pače, nešto i uštede. Ne znam na koju foru, doista. Dobro, ne kupuju povrće, uzgoje ga u vrtu. Ali ne sve. Također, troškovi su im manji nego u Zagrebu. Ovdje je sve skupo.

Njih je dvoje u praznoj kućerini. Ne griju sve prostorije. I opet nemam pojma kako to izvode, kako se pokrivaju tako da im uvijek ostane. Stvar je valjda u glavi, odgoju i disciplini. Naučeni su živjeti skromno. Po njihovim mjerilima, ja sam rastrošan. A živim kako svi žive - doduše, bez minusa u banci. Nikad nikomu nisam volio biti dužan. Ali ne štedim, prošla su ta vremena. Sve mi je taman. Zaradim, potrošim, zaradim, potrošim. Za veće izdatke moram imati dva posla, dvije plaće. Drukčije ne ide.
Potpisi su za budale.
kuki

A.P. » wrote:(dojma sam da je prevladavajuće razmišljanje u našem društvu da se auto mora imati, osim ako ne živiš na zetovoj stanici, ali i onda nemoš do vestgejta sam tak).
Pa ne mora se, možeš i plaćati jednu radničku pokaznu 500 kuna mjesečno i čekati autobus dva sata poslije posla i dolaziti sat i pol prije nego počinješ raditi, naravno.
Silajn

JPK » wrote: Pusti vegetarijanske paštete, ako se ne zajebavaš :D, mislio sam na osnovne namirnice koje imaju najbolji omjer proteinkalorija po kuni. Dakle, stvari kao što su suhi grah i ostale grahorice, tijesto, krumpir, brašno, sezonsko povrće i voće, posni sir i jaja. Od takvih stvari nije problem nahraniti obitelj za 40 kn dnevno.
Na stranu retardirana završna opaska:
1 kg grah najjeftiniji 20 Kn
paket tjestenine na akciji, pola kile, 5 Kn
krumpir, kila, 5 kn
brašno, kila, 6 kn
povrće/voće minimalno 10 Kn/kg
posni sir, pol kile, 10 Kn
jaja, 10 komada, 12 Kn najjeftinija
kruh, 6 Kn
mlijeko, 6 Kn
putar, 14 Kn
ulje, 1l, 12 Kn
kuki

Post 16 Nov 2011, 01:23

JPK » wrote:Pa zar ni tebi nije dosta jedan paket wc papira mjesečno po osobi?
2 paketa uložaka su 42 kune.
kukuriku

Post 16 Nov 2011, 01:27

kuki » wrote: 2 paketa uložaka su 42 kune.
je, sad bi ti i mengu imala. ostani lijepo trudna, djeca su ionako besplatna.
Nek(v)arljiva.
A.P.
Cactus

Post 16 Nov 2011, 01:39

kuki » wrote: Pa ne mora se, možeš i plaćati jednu radničku pokaznu 500 kuna mjesečno i čekati autobus dva sata poslije posla i dolaziti sat i pol prije nego počinješ raditi, naravno.
Zanimljivo da si ovo spomenula jer si ja baš u zadnje vrijeme računam koliko vremena mi odlazi na putovanje javnim prijevozom do posla, te da mi je gubitak značajan i da mi bi auto i više nego dobro došao.
Onda se sjetim da si ga ne mogu priuštiti osim kreditčinom pa odustanem od toga.

Što se tiče uložaka, koristim tampone, 32 komada 16 kn (dmove i mullerove marke) - taj paket mi traje dva mjeseca.

Ne mogu vjerovat da sam počela s mobitela pisat po forumu, laku noć :mama:
JPK

Post 16 Nov 2011, 01:39

kukuriku » wrote:
Molim te, ne zajebavam, sastavi mi tri obroka za muškarca, ženu i dva tinejđera za 40 kuna dnevno.
Molim te. Evo, i kuhat ću ako treba. Samo da napomenem da moj čoek, nažalost i moje muško dijete, obrok koje ne sadrži proteine životinjskog podrietla smatraju desertom, te, s tim u svezi, ne želim razoriti brak. Hvala.
1. obrok - kg kruha (4 kn, doma pečen) + 100 g margarina (2 kn), litra mlijeka.

2. obrok - varivo od 0.5 kg graha (suhog, 5 kn) i kile tijesta (8 kn).

3. obrok - štrudla - kg sira (15 kn), kg brašna (3 kn), 2 jaja (2 kn).

Ovo je 44 kune, a ovako od oka, dvostruko premašuje normativ. Kad bi se išlo po normativu, ostalo bi i za luk, začine, te komad sezonskog voća.
Cijene su najniže kojih se sjećam da sam vidio u nekom dućanu, jer minimum preživljavanja to i podrazumijeva.

Nadam se da sam ti pomogao u planiranju obiteljskog jelovnika.
kukuriku

Post 16 Nov 2011, 01:45

JPK » wrote: 1. obrok - kg kruha (4 kn, doma pečen) + 100 g margarina (2 kn), litra mlijeka.

2. obrok - varivo od 0.5 kg graha (suhog, 5 kn) i kile tijesta (8 kn).

3. obrok - štrudla - kg sira (15 kn), kg brašna (3 kn), 2 jaja (2 kn).

Ovo je 44 kune, a ovako od oka, dvostruko premašuje normativ. Kad bi se išlo po normativu, ostalo bi i za luk, začine, te komad sezonskog voća.
Cijene su najniže kojih se sjećam da sam vidio u nekom dućanu, jer minimum preživljavanja to i podrazumijeva.

Nadam se da sam ti pomogao u planiranju obiteljskog jelovnika.
a di mi je mesina za gra'?
čak u cielom danu ni mrve mesa?
odmah bi dobila otkaz. :misli:

Ali hvala ti. :cerek:
Nek(v)arljiva.
JPK

Post 16 Nov 2011, 01:48

Silajn » wrote:
Na stranu retardirana završna opaska:
1 kg grah najjeftiniji 20 Kn
paket tjestenine na akciji, pola kile, 5 Kn
krumpir, kila, 5 kn
brašno, kila, 6 kn
povrće/voće minimalno 10 Kn/kg
posni sir, pol kile, 10 Kn
jaja, 10 komada, 12 Kn najjeftinija
kruh, 6 Kn
mlijeko, 6 Kn
putar, 14 Kn
ulje, 1l, 12 Kn
Bogme, retardirana je ova tvoja preporuka namirnica izuzetno siromašnoj obitelji. Pa ti bi ih valjda, u svojoj mudrosti, poslala u lokalni konzum da kupe što im prvo dođe pod ruku.
Kila najjeftinijeg graha je 10 kn, viđeno u Kauflandu.
Kila tjestenine 8 kn, normalna cijena u Lidlu.
Brašno - 18 kn vreća od 5 kg, Lidl (možda sniženje).
Jaja - 1 kn/kom
Kruh - oko 4 kn po kili, doma pečen.
Mlijeko - 5 kn.
Posni sir - 10 kn po kg na sniženju u Lidlu, oko 16 na Dolcu
Jabuke - 3 kg za 10 kn u sezoni

Ovo su cijene koje sam vidio ovog ljeta, sva sreća da dobro pamtim brojeve, inače bi ovi tvoji trolerski upisi prošli neosporeni. :)
JPK

Post 16 Nov 2011, 01:49

kukuriku » wrote:
a di mi je mesina za gra'?
čak u cielom danu ni mrve mesa?
odmah bi dobila otkaz. :misli:

Ali hvala ti. :cerek:
Imaš životinjske proteine u siru. Meso je luksuz, to samo za Božić. :xd:
kuki

Post 16 Nov 2011, 01:57

A.P. » wrote:
Zanimljivo da si ovo spomenula jer si ja baš u zadnje vrijeme računam koliko vremena mi odlazi na putovanje javnim prijevozom do posla, te da mi je gubitak značajan i da mi bi auto i više nego dobro došao.
Onda se sjetim da si ga ne mogu priuštiti osim kreditčinom pa odustanem od toga.
Tko ti djeci skuha, pogleda zadaću, pogleda djecu i pita ih kako su kad ti radiš do deset, dođeš doma u 12 i onda odeš od kuće u 15 da bi mogla početi raditi drugu polovicu smjene u 18 i doći doma u pol 12 navečer? :)
Što se tiče uložaka, koristim tampone, 32 komada 16 kn (dmove i mullerove marke) - taj paket mi traje dva mjeseca.
Ja kombiniram libresse za krvarenje i lola lady pamuk-vata za spottinge, krvaruckanja dane pred mengu i slična positna krvaruckanja. Ispod 40 mjesečno ne prolazim. Od tampona mi podivlja gardnerela, a vaginalete i s dopunskim plaćam još 20 i nešto kuna.

Ne mogu vjerovat da sam počela s mobitela pisat po forumu, laku noć :mama:
kuki

Post 16 Nov 2011, 01:59

Posni sir iz Lidla je nejestiv. Ili sam ja naletjela na pokvareni? Otvorila, uzela žlicu, bacila u smeće. Ne bacam hranu inače.

(Btw, kad si "najsiromašnija obitelj" i ne živiš baš uz Lidl, vjerojatno ne možeš baš ići u nabavku u Lidl, pa makar mlijeko na akciji bilo po 4 i pol kune, zato što počesto Lidlovi nisu na samim autobusnim stanicama, i mnogi bi siromašni ljudi tih 12 litara mlijeka na akciji, skupa s dvaput po 5 kila brašna, 2 kile posnog sira i velikim pakiranjem plavog lela nosili 20 minuta - pol sata na autobusnu stanicu samo. Neki bi i duže. I onda kupuješ u lokalnom Konzumu koji ti je usput kad ideš s posla, baš je na stanici na kojoj presjedaš, pa dođeš busom, otrčiš kupiti na brzinu i onda trčiš uloviti bus i ako ne stigneš, čekat ćeš 2 sata sljedeći, ili natovaren vrećicama ići 40 minuta uzbrdo.)
JPK

Post 16 Nov 2011, 02:06

kuki » wrote:Posni sir iz Lidla je nejestiv. Ili sam ja naletjela na pokvareni? Otvorila, uzela žlicu, bacila u smeće. Ne bacam hranu inače.
Nisam probao, ali bitno da je zdravstveno ispravan, najsiromašnija obitelj u gradu nije izbirljiva.
No, onaj od Veronike je megadobar, a košta oko 15 kn/kg na Dolcu.
kuki

Post 16 Nov 2011, 02:08

To je dobro znat. :D
kukuriku

Post 16 Nov 2011, 02:12

Nego, sad bez zaebancije.
Faktor vremena dosta utječe na potrošnju. Naime, primjetih da što više radim, to više trošim na hranu. Vikendom uglavnom ne radim, pa pripremam sva tri obroka i onda jedemo puno bolje, a za manje love. Ali jebiga, ne mogu si priuštiti ne raditi, iako mi je san postati sponzorušom.
Nek(v)arljiva.
JPK

Post 16 Nov 2011, 02:18

kuki » wrote:Posni sir iz Lidla je nejestiv. Ili sam ja naletjela na pokvareni? Otvorila, uzela žlicu, bacila u smeće. Ne bacam hranu inače.

(Btw, kad si "najsiromašnija obitelj" i ne živiš baš uz Lidl, vjerojatno ne možeš baš ići u nabavku u Lidl, pa makar mlijeko na akciji bilo po 4 i pol kune, zato što počesto Lidlovi nisu na samim autobusnim stanicama, i mnogi bi siromašni ljudi tih 12 litara mlijeka na akciji, skupa s dvaput po 5 kila brašna, 2 kile posnog sira i velikim pakiranjem plavog lela nosili 20 minuta - pol sata na autobusnu stanicu samo. Neki bi i duže. I onda kupuješ u lokalnom Konzumu koji ti je usput kad ideš s posla, baš je na stanici na kojoj presjedaš, pa dođeš busom, otrčiš kupiti na brzinu i onda trčiš uloviti bus i ako ne stigneš, čekat ćeš 2 sata sljedeći, ili natovaren vrećicama ići 40 minuta uzbrdo.)
Najsiromašnija obitelj u Zagrebu vjerojatno živi na Peščenici, a tamo već je Lidl. :D
Gazda

Post 16 Nov 2011, 08:25

kukuriku » wrote:
Za sportove plaćamo mjesečno samo za članarine 550 kuna (za oboje). Treba im i nešto opreme, pa tenisice, pa ostalo. Kad se putuje na turnire ili utakmice u okolici ili izvan Zagreba, to se ili plaća ili vozi, a benzin do siska ili petrinje ili karlovca i nazad svaki vikend ponešto i košta.
Pa jebote, svatko bi da mu se dijete bavi "elitnim" sportovima. Nađi mu sport u skladu s mogućnostima.
  • Information