Lastan » wrote:
Nije.
Bio bi to vrlo jasan glas kad bi nevažeći listići rezultirali praznim mjestima u Saboru. Kad bi nacija mogla reći “ne sviđa nam se nijedna ponuđena opcija” a da to nešto stvarno i znači jer izborni pobjednici, kakvi god bili, ne bi mogli dobiti natpolovičnu većinu od suštih praznih mjesta koja po defaultu glasaju “protiv”.
Ovako je nevažeći glas – glas za najjaču listu. Samo si utvaraš da možda ipak nije.
..ali je mozda najposteniji. i prema sebi i prema ostalima. glas koji se nije dao ucijeniti.
..ne bih htio da zvuci kao relativnost relativiteta, ali mozda bi to bila prava stranka, stranka onih koji nece glasati.
volio bih to vidjeti..da pobijede na izborima, promijene izborni zakon i mozda potreban dio ustavnog i onda raspuste sabor, vladu i raspisu izbore.
da bih ista bolje docarao u cemu se, po meni, ustvari radi ovdje, tj u hrvatskoj, tj u hrvatskoj politici, trebao bih najprije par teza ovdje postaviti i par preambula.
bahato cu reci da i ovdje, na topiku, malo tko je svjestan o kakvom socijalnom, drustvenom, politickom, a onda cu reci i pravnom i ekonomskom blatu se ovdje kod nas radi.
jednostavno, nema izlaza, tj nema nista sto mi mozemo vidljivo napraviti za nekih dvije, tri, pet ili dvadeset godina..
osudjeni smo na neku vrstu zivotarenja, ucjena, inercije i to nam je okvir unutar kojeg nam je i unutar kojeg smo dopustili sebi djelovati.
i drustveno, i pravno, i ekonomski, i medicinski mogu govoriti o pravoj i poodmakloj depresiji.
mi jednostavno nismo zasluzili imati ili ucestvovati ne samo u bilo kakvoj drzavi, nego u drustvu.
kako god mi okrenuli, pa i kako god mi okrenuli ovim izborima nesto, inercija koju je zadao hadeze kao krovna organizacija i nositelj te neke ideje, jos ce dugo biti dominantna.
s druge strane, sdp, kao krovna udruga, rekao bih utociste neke opozicijske ideje ili kritike, jednostavno je nemocan. i iznutra i prema van, i u tom batrganju da napravi neke sustavne ili strateske promjene koje ce morati zaziviti i nekako kontrolirati sustav, cesto ima , nametne mu se funkcija neke opravdavajuce slike, nekog dokaza za postojanje demokracije u hrvatskoj.
jednostavno, sdp nema kadra, nema dovoljno lojalnog kadra, mozda danas nesto vise nego 2000-te, ali jos uvijek nedovoljno. to ga prisiljava na koaliranje, na stvaranje cudnog drustva u krevetu znajuci gdje ce i sto ce krenuti naopako, ali nema izbora, nego se kao u ondasnjem mandatu posveti nekim tockama koje se nece moci tako lako promijeniti bez obzira koja vlada poslije dodje.
naravno da ce me se sad vrlo lako osporiti, ali po mojem iskustvu, kontaktima, informacijama, na zadnjim zborima su se dogadjale zanimljive stvari. meni zanimljive.
dugo bi bilo to opisivati, ali ugrubo, vrlo ugrubo, vise mi se cini da su neke korporacije prizeljkivale sdp, a neke grupe (ne tvrtke, neko socijalne) za koje bi ocekivali da su naklonjeni lijevoj nekoj opciji, pa makar to bio i sdp, odlucno su podrzale hadeze i to radi vrlo konkretnih interesa.
drugo, karikirane i karikaturalizirane izborne jedinice i izborni zakoni i njihova pragma, primjena, kao i ono sto mi kolokvijalno izborno zovemo dijasporom, da ne idem sad u detalje, matadorski su macevi bili na zadnjim izborima.
sdp, usprkos seljacima, u zadnjem mandatu jest nesto napravio. npr, bez onih par godina vlasti ne bi bilo moguce ovo sto vidimo danas sa sanaderom, polancecom, itd..da navedem samo njih kao opis.
ali sve je to mukotrpno napravljeno, tesko, iscrpljujuce, pa se onda nesto od toga uspije ponistiti, pa onda opet godinama trkeljanja po saboru i pred izbore da bi se samo u nekoliko popravila neka slika odnosa u saboru ili gdje vec.
meni je to presporo..besmisleno. znam da opcija nekih drugih bas i nema, ali nema ni nekih razloga za neku nadu, veselje, za lakse disanje..
ja zaista mislim, da ogroman broj ljudi nije svjestan o kakvoj se mrezi, hobotnici, sustavu radi, na svim razinama, tj horizontalno i vertikalno, na nekoliko stejdzeva, a nisu svjesni cak (mozda je u tome i smisso i pragma takve organizacije i ideje) cak ni oni koji u tome ucestvuju, cak ni u hadezeu svi ne slute dokle to seze.
potpunu, ali potpunu kontrolu nad svim, ali svim drustvenim procesima u nas oni imaju. oni, mislim na formalni hadeze. to su klijesta koja se tesko mogu zamisliti.
kad grcic govori o radikalnim promjenama (ili o predizbornoj sutnji o njima), pretpostavljam da ne misli samo na ekonomske, jer one same za sebe nece nista rijesiti. napravit ce ono sto su vec jednom napravili, omogucili hdz-da se odmori, oporavi i da u miru nastavi sa svojim poslom cetiri godine kao da se nista nije dogodilo.
zato te radikalne promjene koje se spominju tako da se sada ne spomnju, moraju imati iste takve pratece i pravne i drustvene promjene, ako se zeli nesto kvalitetno napraviti.
nazalost tako mislim, morat cemo svi postat svjesni da ne mozemo vise prebacivati odgovornost na stranke glasanjem jednom i li dvaput u cetiri godine, pozivati se na one gore, na tu neku nevidljivu ruku tamo negdje, nego cemo morati uci u konflikt, suprotstaviti se, osobno, svakodnevno, na najnizim razinama, razinama koje nas doslovno svakodnevno okruzuju, na poslu, na ulici, u susjedstvu..angazirat se, na svim podrucjima, na sve nacine, reci..ne, prestat se bojati i kalkulirati.
..ali do toga doci nece. evo, zapitajmo se samo ovdje na topiku koliko nas je spremno i odlucno za to, pa cete vidjet koliko je moja skepsa da si ista moze u dogledno vrijeme ovdje kvalitetno promijenit, opravdana.