idem spat, ne trudite se ni malo....a ja tako volim priče iz davnine.
O praznovjerju
Ja govorim konkretno o čovjeku udaljenom nekoliko stotina km, koji ne pozna situaciju unutar neke obitelji, sela i kaže da će doći taj i taj po nešto što se u tom dijelu godine uopće ne koristi (plug npr. ) i kaže da mu se ne smije posuditi.
Sol nisi mogao uzgojiti u vrtu i nije bila za bacanje, jasno da je bila nesreća prosipati ju. Kruh na obloj strani se može prevrnuti i pasti na pod koji je bio zemljan. Kesu (torbu) ti lakše ukradu (ili psi odnesu) ako ti je na podu. Kako ćeš se i udat ako sjediš na ćošku stola gdje ni svjetlost svijeće ne dopire, nit te ko vidi nit čuje. Hoću reći da mislim kako su praznovjerja nekada imala svoja praktična uporišta samo smo ih zaboravili. A ove zamršene grive konja šezdesetih, bokte, zvuči ko iz prahistorije. A hodžini zapisi, pa to ti dođe kao homeopatija.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
Ne postoji dobra i loša energija, samo je jedna jedina. I to čak i fengšui kaže.Vodena » wrote: Svakoj čaši treba reći moja dobra, krasna vodo, jer ona to osjeti. To mi je netko već rekao.
Istina da ja to ne govorim, al ja sam zagovornik dobre energije.
Bitan je način na koji se energija usmjerava.
Družim se s ljudima koji vjeruju u ta sranja, zato to znam.
Hand over the chocolate and nobody gets hurt.
Ovo sa dobrom energijom, mislila sam na pozitivnu, nevezano uz fengshui, npr da loši ljudi sa ružnim mislima uvijek imaju neki crni oblak iznad glave i prati ih kuda god krenu, a oni koji misle pozitivno, njima se ipak događaju bolje stvari. Tak nekak.
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
To nema nužno veze s energijom, nego sa stavom. Psiholozi su radili istraživanja - optimisti primijete prilike, pesimisti ni ne misle da će biti prilike pa je ni ne vide.Vodena » wrote:Ovo sa dobrom energijom, mislila sam na pozitivnu, nevezano uz fengshui, npr da loši ljudi sa ružnim mislima uvijek imaju neki crni oblak iznad glave i prati ih kuda god krenu, a oni koji misle pozitivno, njima se ipak događaju bolje stvari. Tak nekak.
Imalo je praktičan smisao (koji danas zbog čisto tehnološkog i inog napretka, razvijenosti, globalizacije i drugačijeg životnog stila nema - ovo što je Margarita napisala npr.), a praznovjerje kakvo danas imamo je, kao i religija, bilo (blaži) mehanizam kontrole kroz strah. Šteta što nitko nije objavio Sabrana praznovjerna sranja s ex yu područja, to bi definitivno bilo zanimljivo čitati skupa s demistifikacijom u stupcu sa straneVodena » wrote:Pa ja uvijek kažem da je sve prije imalo neki smisao, a ne ovaj kaos sada.
But don't wait up
Just leave the light on
'Cause all the roads that I might take will all one day lead back to you
Just leave the light on
'Cause all the roads that I might take will all one day lead back to you
Pa onda možemo tu dodati i vjeru, tj sve njene oblike. Kad već krećemo od straha. Nema smisla onda ni krstit se, ni vjenčavat ni pokapat u skladu sa vjerovanjima jer ona nisu utemeljena. Sve je to rekla kazala i djeci umjesto vjeronauka stavit dva sata nekog stranog jezika tjedno u škole.
ok, ajmo za početak neke stvari riješiti.
po meni , praznovjerje je super stvar ljudima jer prebacuju na nekog drugog/nešto drugo odgovornost za vlastiti život i postupke. tako je i s religijom, lakše je očekivati od nekog boga da ti riješi sve, a ako se ne ostvari, biti ljut na istog, ne radeći ništa pritom da si sam pomogneš. (jako pojednostavljujem)
puno toga što je prije imalo smisao ostalo je ukorijenjeno među ljudima, rituali su ostali a objašnjenja nestala.
herp, jel misliš da teorije o bolestima ljudi koji žive pored trafostanica nemaju osnove, ili je taj dio posta išao samo na vodu?
svjesna sam da ovdje ima ljudi koji će sve neznanstveno strpat u praznovjerje, ali postoji tu cijeli spektar ljudi koji pomažu, i ne želim ih sad navoditi jer je ovo off chat pdf
po meni , praznovjerje je super stvar ljudima jer prebacuju na nekog drugog/nešto drugo odgovornost za vlastiti život i postupke. tako je i s religijom, lakše je očekivati od nekog boga da ti riješi sve, a ako se ne ostvari, biti ljut na istog, ne radeći ništa pritom da si sam pomogneš. (jako pojednostavljujem)
puno toga što je prije imalo smisao ostalo je ukorijenjeno među ljudima, rituali su ostali a objašnjenja nestala.
herp, jel misliš da teorije o bolestima ljudi koji žive pored trafostanica nemaju osnove, ili je taj dio posta išao samo na vodu?
svjesna sam da ovdje ima ljudi koji će sve neznanstveno strpat u praznovjerje, ali postoji tu cijeli spektar ljudi koji pomažu, i ne želim ih sad navoditi jer je ovo off chat pdf
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
I kad smo već kod znanstvenog uporišta, sjetila sam se štetnosti dima cigarete....točnije podatka da jedan dim može poremetiti našu dnk da dođe do bolesti, raka npr. Ne vidim da to ikoga dira. Pogotovo mi je dobro ono, pa ovaj nije pušio, pa je dobio rak. A koliko je čovjek progutao dima ni kriv ni dužan?
Upravo taj dim razlog je što ne volim ići u kafiće.
Upravo taj dim razlog je što ne volim ići u kafiće.
Koliko sam se do sada informirala o tome, vidim da baš i nema dokazane korelacije između blizine trafostanica i obolijevanja.Pješčana » wrote: herp, jel misliš da teorije o bolestima ljudi koji žive pored trafostanica nemaju osnove, ili je taj dio posta išao samo na vodu?
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
Ozbiljno, nema štaVodena » wrote:Tko ne zna, pol mu se oprašta.
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatsk ... fault.aspx
http://www.slobodnadalmacija.hr/Split-% ... fault.aspx
Kako ovi izresci iz Slobodne Dalmacije točno dokazuju da su navedene bolesti posljedica upravo "zračenja iz trafostanice" a ne drugih čimbenika ili, najvjerojatnije, njihove kombinacije?
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
citiram
Stanari su nas upozorili na studije koje su provedene po ovom pitanju i pokazale su štetan utjecaj od blizine ove vrste objekata na okolno stanovništvo.
Posebno su izdvojili one provedene u Njemačkoj i Francuskoj, koje su za cilj imale utvrditi postoji li veza između nastanka karcinoma i blizine baznih stanica.
Tako su Nijemci dokazali kako je pojava malignih tumora proporcionalna blizini mjesta življenja i bazne stanice.
Unutar zone od 400 metara stanovnici obolijevaju osam godina ranije nego oni u udaljenim zonama, te imaju trostruko veći rizik da obole od malignih bolesti u odnosu na druge stanovnike.
Francuzi su, pak, došli do zaključaka kako se kod ljudi koji se nalaze 300 metara od izvora zračenja simptomi, poput glavobolje i nesanice, češće javljaju.
Stoga su preporuke, ističu naši sugovornici, da se radi zaštite stanovništva takvi objekti moraju graditi i postavljati najmanje 300 metara od bolnica, vrtića, škola i naseljenih mjesta.
Stanari su nas upozorili na studije koje su provedene po ovom pitanju i pokazale su štetan utjecaj od blizine ove vrste objekata na okolno stanovništvo.
Posebno su izdvojili one provedene u Njemačkoj i Francuskoj, koje su za cilj imale utvrditi postoji li veza između nastanka karcinoma i blizine baznih stanica.
Tako su Nijemci dokazali kako je pojava malignih tumora proporcionalna blizini mjesta življenja i bazne stanice.
Unutar zone od 400 metara stanovnici obolijevaju osam godina ranije nego oni u udaljenim zonama, te imaju trostruko veći rizik da obole od malignih bolesti u odnosu na druge stanovnike.
Francuzi su, pak, došli do zaključaka kako se kod ljudi koji se nalaze 300 metara od izvora zračenja simptomi, poput glavobolje i nesanice, češće javljaju.
Stoga su preporuke, ističu naši sugovornici, da se radi zaštite stanovništva takvi objekti moraju graditi i postavljati najmanje 300 metara od bolnica, vrtića, škola i naseljenih mjesta.
Citiram i ja, iz članka koji si sama linkala:
Prof. dr. Dragan Poljak sa splitskog Elektrotehničkog fakulteta tvrdi da su tvrdnje dr. Eggera možda presmione.
- Ja sam sa svojom grupom vršio brojne proračune i mjerenja električnih i magnetskih polja dalekovoda i trafostanica. S povećavanjem udaljenosti od izvora zračenja ta polja drastično opadaju, a mogu prekoračiti granične vrijednosti propisane domaćim i međunarodnim pravilnicima u neposrednoj blizini dalekovoda i trafostanica, primjerice ako ste tik uz izvor ili na koji metar udaljenosti od elektropostrojenja - kaže Poljak.
Tvrdi da bi se trebala provesti ozbiljnija ispitivanja kako bi se utvrdilo da zaista ta zračenja, pa i u minimalnim količinama, utječu na zdravlje ljudi, te koliko se mogu aktivirati neke bolesti koje dr. Egger spominje.
- Dio istraživanja vezan za statističke i eksperimentalne studije govori kako zračenja nepovoljno djeluju, dok dio to opovrgava. Mjerenja koja sam obavio su najčešće u skladu sa propisima. Druga je stvar kako će zračenja djelovati na ljude kada su granične vrijednosti prekoračene - zaključuje Poljak.
Jebiga.
Prof. dr. Dragan Poljak sa splitskog Elektrotehničkog fakulteta tvrdi da su tvrdnje dr. Eggera možda presmione.
- Ja sam sa svojom grupom vršio brojne proračune i mjerenja električnih i magnetskih polja dalekovoda i trafostanica. S povećavanjem udaljenosti od izvora zračenja ta polja drastično opadaju, a mogu prekoračiti granične vrijednosti propisane domaćim i međunarodnim pravilnicima u neposrednoj blizini dalekovoda i trafostanica, primjerice ako ste tik uz izvor ili na koji metar udaljenosti od elektropostrojenja - kaže Poljak.
Tvrdi da bi se trebala provesti ozbiljnija ispitivanja kako bi se utvrdilo da zaista ta zračenja, pa i u minimalnim količinama, utječu na zdravlje ljudi, te koliko se mogu aktivirati neke bolesti koje dr. Egger spominje.
- Dio istraživanja vezan za statističke i eksperimentalne studije govori kako zračenja nepovoljno djeluju, dok dio to opovrgava. Mjerenja koja sam obavio su najčešće u skladu sa propisima. Druga je stvar kako će zračenja djelovati na ljude kada su granične vrijednosti prekoračene - zaključuje Poljak.
Jebiga.
Rekao bih da tebi nije problem voda pod zemljom, nego ona u pipi. Jesi li je dala analizirati, da nije slučajno kao ono u Vrbanima, ali s LSD-om u cijevima?Vodena » wrote:Nije da nema znanstvenog uporišta u tome da su podzemne vode loša stvar za spavanje i život, to čak i psi znaju, zatim da je loše živjeti pored nekih strujnih vodova, centrala, svi znamo da su mikrovalovi loši i da mijenjaju strukturu hrane i pića, da mobiteli i sve na struju zrači, da su neke biljke loše za zdravlje....a da lete bakterije van školjke do četkica to nije niš novo.
Ovo o vilama je nešto što svaki narod ima.
Ja vjerujem i u onu priču sa kristalima vode.
Svakoj čaši treba reći moja dobra, krasna vodo, jer ona to osjeti. To mi je netko već rekao.
Istina da ja to ne govorim, al ja sam zagovornik dobre energije.
Biti i mniti svemiropolisno
Skulirajte sa insinuacijama o nečijem psihofizičkom stanju. Ma čije god bilo.
Hoće li netko vjerovati u (postojanje) vila i vilenjaka, njegova stvar. Kao i stvar onog drugog da ne vjeruje. Možemo pričati, i iznositi razne priče i demnatije, dokaze, mišljenja, ali okanite se dijagnozi/prozivanja nekog da ima LSDa u cijevima ili je psihički bolestan, jer ma koliko god vam zvučalo kul tako pisati, ovdje nije poželjno.
Upravo tako!Vodena » wrote:Pa onda možemo tu dodati i vjeru, tj sve njene oblike. Kad već krećemo od straha. Nema smisla onda ni krstit se, ni vjenčavat ni pokapat u skladu sa vjerovanjima jer ona nisu utemeljena. Sve je to rekla kazala i djeci umjesto vjeronauka stavit dva sata nekog stranog jezika tjedno u škole.
(znam da to ne misliš ozbiljno, više se čudiš, ali JA mislim
Ne mora biti strani jezik, već imaju najmanje jedan od prvog razreda. Emericzy je spominjao kako bi bilo korisno djecu u školi učiti skepsi pa bi to bilo bolje od stranog jezika, čini mi se.
oprosti na mogućem offu, ali ugodno sam dojmljena da na chatt off topiku jedna pita što je zlo u tom eda vile pletu grive konjima, a mod brani vjerovanje u postojanje vilenjaka.Ashtaroth » wrote:
Skulirajte sa insinuacijama o nečijem psihofizičkom stanju. Ma čije god bilo.
Hoće li netko vjerovati u (postojanje) vila i vilenjaka, njegova stvar. Kao i stvar onog drugog da ne vjeruje. Možemo pričati, i iznositi razne priče i demnatije, dokaze, mišljenja, ali okanite se dijagnozi/prozivanja nekog da ima LSDa u cijevima ili je psihički bolestan, jer ma koliko god vam zvučalo kul tako pisati, ovdje nije poželjno.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Ne smatram se praznovjernom, ne bojim se broja 13, ni petkom, ni bilo kojim drugim danom
, doma imam crnu mačku, pa ne pljujem kad mi pređe preko puta i još sam živa.
Horoskope isto ne čitam, jesam u pubertetu, ali i onda sam "vjerovala" u njih samo kad bi mi nešto pozitivno pisalo.
Ustvari, dopuštam si neka sitna, pozitivna praznovjerja; uvijek pokupim novčić koji nađem na podu, puhnut ću u maslačak i poželjeti želju, ubacit novčić u fontanu...
Horoskope isto ne čitam, jesam u pubertetu, ali i onda sam "vjerovala" u njih samo kad bi mi nešto pozitivno pisalo.
Ustvari, dopuštam si neka sitna, pozitivna praznovjerja; uvijek pokupim novčić koji nađem na podu, puhnut ću u maslačak i poželjeti želju, ubacit novčić u fontanu...
The planet is fine. The people are fucked.
o, daPješčana » wrote: "- psi koji zavijaju i sove i ćukovi koji se glasaju- nije dobro
imala sam priliku čuti unezvjerene životinje pred potres, zvuči poprilično jezovito
kao vjernik, ne doživljavam svijet samo u fizičkoj pojavnosti ograničen samo onim što racio može objasniti tako da sam pažljiva u etiketiranju nečeg kao praznovjerje
jer, dok vjera ima sustavno razrađene odnose i hijerarhiju, praznovjerje, kao vjera u prazno, prepoznaje samo onu krajnju simboliku koja je svoja tumačenja tijekom vremena izgubila
a tumačenja su izgubljena dijelom zbog pritiska racionalne/znanstvene misli, a dijelom zbog pritiska religijskih dogmi
konačno, kako reče jedan pametan č'oek - ako vjerujemo u korijen iz -1, nema razloga da ne vjerujemo u duhove
- nina williams
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
Nije to što radim praznovjerje, to je mar za čovječanstvo. Činjenicu da svijet još nije implodiro možete zafalit tome što ja "stajem na rubove".
Nema na čemu, i drugi put.
Zajebajem se, samo volim stat na rub, tj. osjetit pregib kroz đon/bosu nogu. Ne mislim da će se išta loše desit kad ne stanem na crtu i ne trčim za rubovima.
Nisam praznovjerna, bar koliko mi se čini. Ne smetaju me crne mačke, ni trinaesti petki, ne vjerujem u horoskop, nit ga pratim, i tako to. Moram priznat da sam za neke stvari ovdje prvi put čula, ovo s torbama na podu i prosipanjem soli, a za feng shui sam dosad mislila da je samo stil u uređivanju interijera, nisam pojma imala da to ima veze s praznovjerjem. Ono, čula sam da se nekakva energija tamo spominje, al mislila sam da je to nešto ko ono da ti prozor treba bit s lijeve strane radnog stola ako si dešnjak, tj. da su tu u pitanju neke praktične stvari.
Nema na čemu, i drugi put.
Zajebajem se, samo volim stat na rub, tj. osjetit pregib kroz đon/bosu nogu. Ne mislim da će se išta loše desit kad ne stanem na crtu i ne trčim za rubovima.
Nisam praznovjerna, bar koliko mi se čini. Ne smetaju me crne mačke, ni trinaesti petki, ne vjerujem u horoskop, nit ga pratim, i tako to. Moram priznat da sam za neke stvari ovdje prvi put čula, ovo s torbama na podu i prosipanjem soli, a za feng shui sam dosad mislila da je samo stil u uređivanju interijera, nisam pojma imala da to ima veze s praznovjerjem. Ono, čula sam da se nekakva energija tamo spominje, al mislila sam da je to nešto ko ono da ti prozor treba bit s lijeve strane radnog stola ako si dešnjak, tj. da su tu u pitanju neke praktične stvari.
E ovo i ja radim, al ni za to nisam znala da ima veze s praznovjerjem. Mislila sam da je to neka kulturološka stvar, ono da ne pokazuješ obijest prema hrani. U stilu: ima gladnih i kruh nije stvar s kojom se izruguješ. Hoću reć da sam mislila da je to stvar pristojnosti, a ne ičeg drugog.Vodena » wrote: Ne ostavljam kruh na onoj obloj strani.
-
- Information
-