Krivica i odgovornost, u prometu i šire

Sve od javnog i tajnog interesa
Tea Tree

Post 07 Nov 2011, 16:01

Ze. » wrote:To što si gore napisao uopće nije dokaz da ima tri i pol šuplje fraze.
Meni je gori onaj Čačić - i to zbog bahatosti koju je pokazao u vezi saobraćajke koju je izazvao. Nakon toga više ne sumnjam da taj može mirno spavati bez obzira na sve. Njega, fala na pitanju, ne želim na vlasti.
Samo ću se kratko osvrnuti na ovo.
Kakav god Čačić bio, neću sada u to ulaziti, ali tko god je vozač trebao bi imati na umu kako ga u prometu uvijek samo sekunda ili dio sekunde dijeli od takvog čega.
Ponudio je obitelji poginulih svoj novac, da ne čekaju osiguranje. Ne znam jesu li prihvatili.
Kako god bilo, to nije bahatost.
I ne, nije radi toga trebao podnijeti ostavku.

blaze

Post 07 Nov 2011, 18:40

Tea Tree » wrote: Samo ću se kratko osvrnuti na ovo.
Kakav god Čačić bio, neću sada u to ulaziti, ali tko god je vozač trebao bi imati na umu kako ga u prometu uvijek samo sekunda ili dio sekunde dijeli od takvog čega.
Ponudio je obitelji poginulih svoj novac, da ne čekaju osiguranje. Ne znam jesu li prihvatili.
čačiću je to već peta prometna (koja je izašla u javnost). kad kao loš vozač juriš po skliskom autoputu, to jest bahatost

na stranu to, ja ga osobno percipiram kao egomanijaka i luđaka
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
Ze.

Post 08 Nov 2011, 08:17

Tea Tree » wrote: Samo ću se kratko osvrnuti na ovo.
Sekunda od čega? Zalijetanja u drugo vozilo pri pretjecanju? Vozio je neprilagođenom brzinom po lošim uvjetima. Trvrdi 100 na sat. Yeah, riiight. ;)
Vidio sam intervju s njim u vezi toga, bio je bahat ko govno. Pare ne peru savjest. Da zatučem neku obitelj na cesti, ne znam kako bi sebe pogledao ujutro, a kamoli kamere. Ne želim takvu osobu lakog sna na vlasti.
Lastan

Post 08 Nov 2011, 10:19

Ze. » wrote:
Sekunda od čega? Zalijetanja u drugo vozilo pri pretjecanju? Vozio je neprilagođenom brzinom po lošim uvjetima. Trvrdi 100 na sat. Yeah, riiight. ;)
Vidio sam intervju s njim u vezi toga, bio je bahat ko govno. Pare ne peru savjest. Da zatučem neku obitelj na cesti, ne znam kako bi sebe pogledao ujutro, a kamoli kamere. Ne želim takvu osobu lakog sna na vlasti.
Poginuli članovi obitelji u toj saobraćajki nisu bili vezani. Preživjela vozačica jest.
Neću reći da opravdavam Čačića, ali vještačenje je pokazalo da bi ovi bili preživjeli da su bili vezani. Što se mene tiče, nije ih ubio Čačić, već su se samoubili vlastitom glupošću. On je kriv za izazivanje nesreće, ali bogme nije za smrtne posljedice.

U svakom slučaju, u toj situaciji mene ne bi prala savjest. Ne bi imala zašto.
Ze.

Post 08 Nov 2011, 10:21

Lastan » wrote: Poginuli članovi obitelji u toj saobraćajki nisu bili vezani. Preživjela vozačica jest.
Neću reći da opravdavam Čačića, ali vještačenje je pokazalo da bi ovi bili preživjeli da su bili vezani. Što se mene tiče, nije ih ubio Čačić, već su se samoubili vlastitom glupošću. On je kriv za izazivanje nesreće, ali bogme nije za smrtne posljedice.

Svaka ti čast. Mene bi.
Lord Byron

Post 08 Nov 2011, 10:42

Lastan » wrote:U svakom slučaju, u toj situaciji mene ne bi prala savjest. Ne bi imala zašto.[/color]
Jesi li ikad kao vozač sudjelovao u prometnoj nesreći, neovisno o krivici? Biciklisti na pješačkim stazama se ne broje :D.
Morticia

Post 08 Nov 2011, 10:44

Super, kao da zbog neprilagođene brzine ubijem dijete koje pretrčava cestu na mjetu koje nije predviđeno za to i onda kažem- ne peče me savjest, tko ga jebe, što je pretrčavao.
A vozila sam k'o kreten i to mi je peta po redu saobraćajka.

Moraš stvarno biti teški psihopat za tako nešto. :s :s :s
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Lord Byron

Post 08 Nov 2011, 10:45

Ze. » wrote:
Svaka ti čast. Mene bi.
Riknuo mi detektor za sarkazam - svaka čast? :confused:

Situacije u kojima se ništa i nikako nije moglo napraviti drugačije su toliko rijetke da ima smisla reći da uvijek, neovisno o formalnoj krivici, postoji nešto što si mogao napraviti drugačije, bolje... Ako ništa drugo, pere te onaj isti osjećaj "krivice" kakav navodno imaju žrtve silovanja. Osjećaj da si mogao/morao nešto drugačije.

U slučaju kad si vozio prebrzo i naguzio drugi automobil na cesti, logika "ko vas jebe što se niste vezali" mi svojom hladnoćom djeluje zastrašujuće. Ironično, ne smatram se generalno empatičnim tipom prepunim ljubavi za čovječanstvo.
Lord Byron

Post 08 Nov 2011, 10:46

Morticia » wrote:Super, kao da zbog neprilagođene brzine ubijem dijete koje pretrčava cestu na mjetu koje nije predviđeno za to...
Pekla bi te savjest i da ga ubiješ/ozlijediš vozeći prilagođenom brzinom, sve i da ti je to oprva prometna u životu.
Ze.

Post 08 Nov 2011, 10:47

Lord Byron » wrote: Riknuo mi detektor za sarkazam - svaka čast? :confused:

Situacije u kojima se ništa i nikako nije moglo napraviti drugačije su toliko rijetke da ima smisla reći da uvijek, neovisno o formalnoj krivici, postoji nešto što si mogao napraviti drugačije, bolje... Ako ništa drugo, pere te onaj isti osjećaj "krivice" kakav navodno imaju žrtve silovanja. Osjećaj da si mogao/morao nešto drugačije.

U slučaju kad si vozio prebrzo i naguzio drugi automobil na cesti, logika "ko vas jebe što se niste vezali" mi svojom hladnoćom djeluje zastrašujuće. Ironično, ne smatram se generalno empatičnim tipom prepunim ljubavi za čovječanstvo.
Ma ne, meni je riknuo mehanizam isticanja istog. :D
Tj. da, bio je sarkazam.
Lord Byron » wrote: Pekla bi te savjest i da ga ubiješ/ozlijediš vozeći prilagođenom brzinom, sve i da ti je to oprva prometna u životu.
Upravo tako.
Morticia

Post 08 Nov 2011, 10:49

Lord Byron » wrote: Pekla bi te savjest i da ga ubiješ/ozlijediš vozeći prilagođenom brzinom, sve i da ti je to oprva prometna u životu.
Normalno.
Svaku iole zdravu osobu bi pekla.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Beau

Post 08 Nov 2011, 10:54

Naravno da bi. I mene bi. Znam čovjeka koji se vozeći kamion sudario s dva momka u autu. Oba momka su poginula. Kamion nije bio kriv, klinci su vozili neoprezno, ali kamiondžija je dan danas na apaurinima. A to je bilo prije dosta godina. Frajer je godinama imao noćne more. I ja ga skroz kužim.
schmokljan

Post 08 Nov 2011, 11:41

Lastan » wrote: Poginuli članovi obitelji u toj saobraćajki nisu bili vezani. Preživjela vozačica jest.

Koji je tebi vrag?

Oni bi preživjeli i da ih on nije udario. On, koji je vozio neprilagođenom brzinom. Koji je jedini krivac za sudar. Ali ne - oni su se samoubili.
Lastan

Post 08 Nov 2011, 11:47

Lord Byron » wrote:U slučaju kad si vozio prebrzo i naguzio drugi automobil na cesti, logika "ko vas jebe što se niste vezali" mi svojom hladnoćom djeluje zastrašujuće. Ironično, ne smatram se generalno empatičnim tipom prepunim ljubavi za čovječanstvo.
To nije “ko vas jebe što se niste vezali”. Ali ti su (punoljetni!) ljudi također kršili prometne propise svojim nevezanjem. Na vlastitu štetu. Da su bili vezani, preživjeli bi. I zato mislim da je Čačić kriv za izazivanje prometne nesreće svojom nepažljivom/bahatom vožnjom, ali ne i da je izravno kriv za te smrti.

Meni bi sigurno bilo žao da se takvo što meni dogodi, ali ne mogu reći da bih se smatrao odgovornim. Ne nakon vještačenja koje bi pokazalo da su ovi bili nevezani i da bi se, da su bili vezani, izvukli bez težih posljedica.
Ali opet, ja se ne bih osjećao krivim ni da je onog biciklista koji se zabio u mene i sletio na cestu stvarno pobrao auto. On je vozio bahato i kršio propise, a ja ga nisam gurnuo; samo se nisam uklonio – što nisam ni trebao. Bilo bi mi ga žao, ali ne bih se osjećao krivim.
Lord Byron

Post 08 Nov 2011, 11:54

Lastan » wrote: To nije “ko vas jebe što se niste vezali”. Ali ti su (punoljetni!) ljudi također kršili prometne propise svojim nevezanjem. Na vlastitu štetu. Da su bili vezani, preživjeli bi. I zato mislim da je Čačić kriv za izazivanje prometne nesreće svojom nepažljivom/bahatom vožnjom, ali ne i da je izravno kriv za te smrti.
ja se ne bih osjećao krivim ni da je onog biciklista koji se zabio u mene i sletio na cestu stvarno pobrao auto.

Ja se tebe bojim. Najozbiljnije.

Postojanje, tu negdje oko mene, ljudi koji uime "pravde", "principa" ili čega već sasvim mirno peru sa sebe svaki trag bilo kakve krivice ("nisam ništa učinio da bi se sranje izbjeglo jer sam imao pravo ništa ne činiti da se sranje izbjegne ") mene najiskrenije plaši.
Beau

Post 08 Nov 2011, 12:04

Ja ne vjerujem da je Lastan takav, kolko nas god on uvjeravao da jest. :angel:
Alergičan je na glupost i neopreznost pa zato tako priča, ali vjerujem, kad se u RL susretne s nekom takvom situacijom, da ispadne čoek.
dimnjak

Post 08 Nov 2011, 12:07

ja bi uz svu bol, sram, etc osjetila i uuuzasan bijes prema tim ljudim koji se nisu vezali i koji, da jesu, bili bi zivi.

jesam li zbog toga opasna? :ne zna: :D
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
Ze.

Post 08 Nov 2011, 12:10

Optužiti ljude da su poginuli jer su zaboravili pojas u ovom konkretnom slučaju je isto kao optužiti ženu da je sama kriva za silovanje zbog oblačenja minjaka. Da je obukla trenerku možda bi silovao neku drugu.
Lastan

Post 08 Nov 2011, 12:14

Lord Byron » wrote: Ja se tebe bojim. Najozbiljnije.

Postojanje, tu negdje oko mene, ljudi koji uime "pravde", "principa" ili čega već sasvim mirno peru sa sebe svaki trag bilo kakve krivice ("nisam ništa učinio da bi se sranje izbjeglo jer sam imao pravo ništa ne činiti da se sranje izbjegne ") mene najiskrenije plaši.
Pokušaj ovako: nisam ništa učinio da se sranje izbjegne jer nisam ja taj koji je radio sranja i ne smatram da se trebam uklanjati onome tko radi sranja da slučajno ne bi napravio još veće.

Da, moje je ponašanje opasno u kulturi gdje se onima koji rade sranja svi uklanjaju. Iskreno – jebe mi se.
schmokljan

Post 08 Nov 2011, 12:16

Pa Čačić radi sranja. A ti si rekao da na njegovom mjestu ne bi imao grižnju savjesti.
Lord Byron

Post 08 Nov 2011, 12:19

Lastan » wrote: Iskreno – jebe mi se.
Znam. Upravo toga se i bojim.
Lastan

Post 08 Nov 2011, 12:20

Ze. » wrote:Optužiti ljude da su poginuli jer su zaboravili pojas u ovom konkretnom slučaju je isto kao optužiti ženu da je sama kriva za silovanje zbog oblačenja minjaka. Da je obukla trenerku možda bi silovao neku drugu.
Nije isto.

Prvo, jer ljudi u pravilu ne zaborave pojas. Oni koji se ne vežu, ne vežu se gotovo nikad. Namjerno.
Drugo, silovanje nije nesreća. To je namjerni čin; automobilsku nesreću gotovo nitko ne izaziva namjerno. A ako je namjerno, nije nesreća. :mig: (Dvaput me pregazio auto. Dvaput je to bila nesreća. I što god zamjerao onima koji su me pregazili, ne spočitavam im namjeru da me ozlijede.)
Propis je jasan: ako si u vozilu, moraš se vezati. Ne zato što bi eventualno bio loš vozač, nego jer možeš stradati tuđom krivicom. Ili čistom nesrećom bez ičije krivice. A pojas umanjuje tu mogućnost.
Za minice i trenirke ne postoji propis. :mig: Ili ćemo uvesti burke i čadore?
schmokljan

Post 08 Nov 2011, 12:24

Lord Byron » wrote: Znam. Upravo toga se i bojim.
Ma laže.

Lastan vjeruje, nesvjesno, da ako radiš sve kako treba nećeš umrijeti. I zato pokušava naći opravdanje za svaku smrt - jer mora imati neko smisleno objašnjenje. Dakle - želi racionalizirati svaku smrt. Što je, naravno, neracionalno. Svatko se na svoj način bori sa strahom od smrti, a ovo je Lastanov način.
dimnjak

Post 08 Nov 2011, 12:24

Ze. » wrote:Optužiti ljude da su poginuli jer su zaboravili pojas u ovom konkretnom slučaju je isto kao optužiti ženu da je sama kriva za silovanje zbog oblačenja minjaka. Da je obukla trenerku možda bi silovao neku drugu.
nije isto jer je voznja auta opasna radnja.
opasnom radnjom se upravlja tako da se poduzmu sve mjere opreza. u suprotnom ti si u opasnosti.
svako sjedanje za volan bez da si se vezao, ili jos gore, nepropisna voznja djeteta u autu, je igranje ruskog ruleta.

nevezanjem ti ne izazivas nesrecu, samo nisi za nju "spreman".

za mene su osobe koje se ne vezu idioti. da, jedan period bila sam i ja idiot- kad mi se strgo pojas. period dok ga nisam zamjenila. prije jedno 15 godina. friski vozac.
osobe koje ne vezu djecu idioti kojima treba oduzeti djecu.
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
Lastan

Post 08 Nov 2011, 12:25

schmokljan » wrote:Pa Čačić radi sranja. A ti si rekao da na njegovom mjestu ne bi imao grižnju savjesti.
Imao bih za nesreću. Ne i za smrtne posljedice.
Ovi bi bili stradali i pri puno lakšoj nesreći jednostavno zato što nisu bili vezani.
  • Information