Mene fascinira da je netko dao tolike novce i ne provjerio nacrt
Rekla bih da je zapravo vjera/praznovjerje u osnovi ista stvar, samo što se uz praznovjerje osjećamo blago bedasti kad nekom 'priznamo', a s vjerama ne
Pri čemu ne mislim nužno na religije, već ono, vjera u nešto. A jedno i drugo je - vjerovanje, samo, možda ovo 'praznovjerje' više puta zakaže pa mu to ne 'uzmemo za zlo' te 'ima racionalno objašnjenje', dok u vjerovanjima kod zakazivanja imamo opravdavanja/izgovore?
Praznovjerje mi je ono za što ćemo se smijati kad ispadne/ne ispadne tako, i odmahnuti rukom, i zapravo, nekako omalovažiti, iako nam u trenutku dok se to dešava nije sasvim svejedno. Možda kao Murphyev zakon - ako nešto pođe po zlu, ma to je zbog njega
Dok, s druge strane vjerovanje u nešto, kad se 'izjalovi', će nas više potresti, pa ili ćemo ići u smjeru razočaranja, ili u smjeru objašnjavanja (ili traženja izgovora) zašto 'nije prošlo'.
Ono, treba nam i neki 'univerzalni krivac', jer ne bi mogli na sebi nositi toliki teret što osobne, što društvene odgovornosti, nekad treba reći 'nije u mojoj moći'.
Mislim da iz sličnog razloga imamo i pojam 'sreća' u smislu 'ima sreće'.
Neke situacije iz života su zbilja neobjašnjive zašto netko 'ima sreće', no, ispadne da je bio na pravom mjestu, u pravo vrijeme, i bavio se pravim stvarima. Famozni 'stjecaj okolnosti', no, rekla bih da smo dosta skloni reći 'ma, ima sreće', a rijetko ćemo izracionalizirati ovo pravo vrijeme-mjesto.
Kao da volimo nemogućnost utjecaja na vanjske čimbenike 'pravdati' imanjem ili neimanjem sreće, nekim (prazno)vjerovanjem i slično.
Ne mislim da je to loše samo po sebi, dok se ne izgubimo u tome i dok to ne postane univerzalni izgovor za naše osobne neuspjehe i kad se odustane od postizanja uspjeha već se "miri sa situacijom" sa "I tako ništa ne možeš".
Recimo, osobno za neke stvari nemam objašnjenja, a i ne vjerujem u slučajnost. Ako se nešto događa pod naočigled nepovezanim stvarima i ispadne "meni na ruku" jer sam ja rekla 'aaa samo da ispadne dobro i držala fige', ne mislim da je stvar slučajnost kad se dogodi više od 3 puta. Tu sam onda svjesna da se radi o nekom (prazno)vjerju, ali recimo neću reći da 'imam sreće'

Ali vjerovat ću u fige, npr
Da, držim fige, imah majicu za natjecanja, vidim sve mačke koje mi prođu pred nosom. Ali recimo, sjedim na kutu stola i ostavljam torbu po podu. Mislim da činjenica hoću li se udavati ili ne ovisi o tome jel nekom kažem 'da' (ili ga zaprosim), a ne o tome jesam li ikad u životu sjela na kut stola.
Ne, nemam objašnjenje zašto kažem 'pu' kad mačka prođe (ne pljujem, iako, ima ih koji to rade

), ali znam da sam se znala osjetiti nelagodno ako to ne napravim

I dimnjačar! Hvatanje za gumbe i to, te očaj kad shvatiš da nemaš gumb
I famozno 'samo da izdrži, samo da izdrži' i onda olakšanje kad izdrž sreća i veseljei, ili 'smak svijeta' kad nije izdržalo. (jel, ovo što Byron opisuje, nisam skandirala svijećama i držala im fige - još, ali za mnoge stvari jesam - ali to je ono - kad mi je nešto važno, važno mi je na 101 način)
Možda ima veze i adrenalinom? Ili onim da mislimo da ipak želimo utjecati na nešto na što (naizgled) nemamo utjecaja, pa ćemo - barem držati fige?
Baš me zanima koliko toga sam propustila praznovjerovati jer sam iz jednog, a ne iz drugog kraja