Ženska ravnopravnost - i? Jesmo tu? Oćemo uskoro?

Sve od javnog i tajnog interesa
Melody

Post 07 Nov 2011, 11:44

..a unda » wrote:
..nista se ne pali. evoluiras ili nestajes. :kava: :biounda:

dakle, evolucija ne znaci automatski i uspjeh ili napredovanje, samo prilagodjavanje..evolucija uopce ne mora nuzno biti uspjesna ili kako bi drustvene bioteorije nerekle, kao i sto civilizacija nije nesto cemu se nuzno mora diviti kao nacinu i okolisu za napredovanje ili cak odrzavanje zivota.

drustvene znanosti upravo pokusavaju opisati kontekst kako bi ili da bi ono sto netko automatski smatra pozitivnim, zaista i imalo pozitivnu razvojnu vrijednost u smislu da se uopce dodje to trenutka kad se mogu postavljati nova pitanja.

radikalni antidrustveni prirodnjaci bi to rjesavali inzinjeringom, uzdajuci se u to da ce npr genetska zaliha vec nekako pronaci evolucijski svoj put iako se smanjuje.
naime boiteorijama nije jasno zasto ti ne zelis raditi ono sto ti je primarni zadatak.mora bit da si neka greska za koju ce se nasa brizna evolucija vec pobrinuti. tako ti i treba kad oces neku ravnopravnost. :zubo: : sociounda:

:D :D
Jeste, da. Tako nekako.
Mislim, drago mi je što nekom odgovara takvo objašnjenje smisla života, ja volim vidjeti sretne ljude koji su dobili neke odgovore (i nisam nimalo ironična pritom), bat jebiga :ne zna:

Evo malo odgovora na sva pitanja, iz perspektive biol... pardon, katolika :D

A od gladi nek' umiru neki drugi.

dimnjak

Post 07 Nov 2011, 11:47

..a unda » wrote: ..najprije da budemo na liniji da upitam..jel mislis podjednako, jednako, ravnopravno ili podravnopravnije? :kokice:

:D
unda :o
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
Beau

Post 07 Nov 2011, 11:47

dimnjak » wrote: zene i danas smatraju da je obitelj njihova i samo njihova obaveza, da je svako sudjelovanje muskarca u istom njihova dobra volja i dar. zapravo one zele da muskarci sudjeluju, ali same ih dozivljavaju kao pomoc, a ne kao ravnopravnog sudionika. jer i kuca i djeca su zajednica i prema njima imaju jednaka prava i obaveze.
zene se i danas samtraju "ropkinjom" kuce i djece.
Žena koja je toga svjesna i koja takvu zajednicu ne želi može sebi priželjkivat nešto drukčije i uz malo sreće dobit. Nitko ju neće čudno gledat. Izbori i mogućnosti su tu.

Nego ajmo malo konkretnije. Šta ženama ovdje u praksi konkretno znači da žene nisu ravnopravne muškarcima? Znači, hajde da ne pričamo više šta drugi misle i kako žive, kakvih sve sudba ima, sve smo to čuli milion puta. Ja bih da neka žena govori u svoje ime: gdje se i kad susreće s diskriminacijom? Gdje je zakinuta, a gdje sputana zbog toga i samo zbog toga što je žena?

Ali neki stvarni problemi. Ne zanima me sad anegdota u stilu: u firmi smo slavili ročkas i poslije slavlja svi su očekivali da će žene prat suđe :rolleyes:
Morticia

Post 07 Nov 2011, 11:48

dimnjak » wrote: recimo da sam imala mogucnost i da sam imala izbor, ali sam svjesna sta je taj izbor donosio. svjesno sam ga izabrala sa svim manama neravnopravnosti.

sretne? :D
U kom smislu?
Odlučila si se posvetiti obitelji umjesto karijeri?

Čini mi se da je Lord već nešto o tome napisao- zašto misliš da po tom pitanju muškarci nisu u vrlo sličnoj poziciji?
Uistinu vjeruješ da muškarac koji lupa 12-15 radnih sati dnevno može biti OTAC svojoj djeci, u punom smislu te riječi?
Misliš da on ne mora odlučiti hoće li žrtvovati karijeru ili obiteljski život?
Mora.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 07 Nov 2011, 11:49

Morticia » wrote:Khm...
Ima li smisla uopće pokušavati ubaciti se u raspravu? :zubo:

Pokušat ću.

Za početak- ŽMK. :rigo:
Izuzetno ponižavajuće etiketiranje.
..
dakle, da se prisjetimo najprije..

ne znam radi li se o ponizavanju, ali..

tekst pjesme je nastao kao poruka naciji i kulturi, urbi et orbi poznate tekstopisateljice nakon sto joj je rodjeni muz urnebesno drmao pjevacicu koja je tim tekstom postala uzor-idol citave najmanje jedne generacije nositeljica zenskih obiljezja.

mislim dosta jedna ono drutsveno kinki pojava. nije jasno za koga se tu navija i sto je komu, naime, uzor i misao vodilja u ponasanju, ko se s cim prepoznao i ko ce se s cim zeljeti prepoznati. ukratko, drama. :kokice:

:D
vrrrlet

Post 07 Nov 2011, 11:51

dimnjak » wrote:evo, ja bi muskoj populaciji ovdje postavila jedno pitanje koje sam postavila prije skoro deset godina sadasnjem muzu i nekolicini prijatelja, danas svi ocevi.

da li bi podjednako odgajali sina i kcer? da li bi radili neku raziku u odgoju, dopustenju i zabranama? ako bi, u cemu i zbog cega?

osobno mislim da sve krece od nuklearne obitelji i da su sve one soviniste i patrijahalne mačomenove oblikovale zene, njihove majke..u najvecoj mjeri.
Naravno da ne. Sinu, ako je peder, bih oprostio neigranje s alatima koji mogu odsjeći prste. Kćeri pak nikad. Neće mojoj princezi nitko prodavati bubrege pod muda, ona će znati kako prava muda izgledaju.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
dimnjak

@BoDerek poznam puno poduzetnika i privatnika i svi govore, iako po zakonu to ne smiju ispitivati, da ispituju da li su rodile, koliko djece imaju ili planiraju roditi.
svi, ali svi kazu da im je isplativije uvijek uzeti muskarca zbog bolovanja, porodiljnog, komlikacija, makar drzava placa doprinose, na njima je problem zamjene.
znaci inicijalni intervju drugaciji je za muskarca i za zenu.
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

dimnjak » wrote:
unda :o
pastatimenitusad..:mama:

pa pola topika se radilo o tome jel se radi o jednakosti ili ravnopravnosti. dajte, budite dosljedni. :kokice: :D
dimnjak

Post 07 Nov 2011, 11:56

Morticia » wrote:
U kom smislu?
Odlučila si se posvetiti obitelji umjesto karijeri?

Čini mi se da je Lord već nešto o tome napisao- zašto misliš da po tom pitanju muškarci nisu u vrlo sličnoj poziciji?
Uistinu vjeruješ da muškarac koji lupa 12-15 radnih sati dnevno može biti OTAC svojoj djeci, u punom smislu te riječi?
Misliš da on ne mora odlučiti hoće li žrtvovati karijeru ili obiteljski život?
Mora.
ne, e mislim, dapace.
no govorim o tome da kad sam ostala trudna znala sam da ce moj zivot imati ogroman turnover. i on se i dogodio.
mom muzu nije.
moja "karijera" bila je na stendbaju. muzeva nije. ni u jednom trenu.
znala sam da ce me se, kako godine idu, pitati koliko imam djece. muza nikad nisu to pitali. niti kad je imao u planu obitlelj niti sad kad ju ima. jer znaju da to, u pravilu, ne igra ulogu. kod zena znaju, u pravilu, da to igra ulogu.
gledam prijateljice koje imaju poriv za majcinstvom, no i dalje ga potiskuju jer znaju da ce se za godinu dana puno toga u firmi promijeniti i da ce izgubiti ono sto su do sada u njoj gradile.
i s time se bore svaki mjesec.
JPK

Post 07 Nov 2011, 11:57

Morticia » wrote: Za utjehu, navodno se žene s više testosterona bolje jebu i lakše doživljavaju orgazam od onih "ženstvenijih". :zubeki:
To je istina! A ima ih i koje usto izgledaju ženstveno i sisato, takve su jackpot.
[Obično prije intimnijih odnosa izmjerim 2D:4D omjer prsti :D]
Biti i mniti svemiropolisno
Morticia

Post 07 Nov 2011, 11:57

dimnjak » wrote:@BoDerek poznam puno poduzetnika i privatnika i svi govore, iako po zakonu to ne smiju ispitivati, da ispituju da li su rodile, koliko djece imaju ili planiraju roditi.
svi, ali svi kazu da im je isplativije uvijek uzeti muskarca zbog bolovanja, porodiljnog, komlikacija, makar drzava placa doprinose, na njima je problem zamjene.
Ali zašto, zašto je to toliko čudno?

Jebogakučak :rolleyes: :zubo:, lako izrodit djecu, al' netko se o toj čeljadi mora i brinut, netko im mora skuhat čaj i juhu kad su bolesni. :mama: :crying:
E, al' ne valja.
Mislim, ne valja što to "mora" bit' mater.
Osim što ne mora.
Al' ja svojoj beštiji ŽELIM kuhat čaj i juhu i milovat toplo čelo kad je bolesna.
Želim.
Imam snažan poriv da to činim, gotovo životinjski.
I gdje nas to vodi?
Na početak.
Na ono praiskonsko.

Zašto ljudi toliko bježe od toga? :ne zna:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Morticia

Post 07 Nov 2011, 12:00

dimnjak » wrote: ne, e mislim, dapace.
no govorim o tome da kad sam ostala trudna znala sam da ce moj zivot imati ogroman turnover. i on se i dogodio.
mom muzu nije.
znala sam da ce me se, kako godine idu, pitati koliko imam djece. muza nikad nisu to pitali. niti kad je imao u planu obitlelj niti sad kad ju ima. jer znaju da to, u pravilu, ne igra ulogu. kod zena znaju, u pravilu, da to igra ulogu.
gledam prijateljice koje imaju poriv za majcinstvom, no i dalje ga potiskuju jer znaju da ce se za godinu dana puno toga u firmi promijeniti i da ce izgubiti ono sto su do sada u njoj gradile.
i s time se bore svaki mjesec.
Ponavljam- nisi bila prisiljena.
Zakonski.
Imala si izbor.
Ako ništa- dadilja.
Ali biologija je prevagnula.
Praiskonska želja da budeš uz svoje novorođenče.
Mislim, zar je to toliko strašno?
Pa ne možemo se i protiv vlastite prirode boriti, ljudi moji.
I to zašto?
Zbog godine dana više crnčenja?

:confused:
Melody

Post 07 Nov 2011, 12:01

Ne bježim. Ako je to tvoj izbor super za tebe.
No, lijepo je znati da si izbora, ekšli, imala.

No, ja to ne želim, niti životinjski, niti iskonski. Nisam sa dvadeset, ne želim sa trideset, sumnjam da ću ikad željet :ne zna:

Šta sad, ako ne želim biti žena i majka, ja BJEŽIM od nečeg? Ne bježim, biram.

Prvo: Ako je to biološki determinirana uloga, kako ću pobjeći?

Drugo: Ako je društveni konstrukt, činjenica da mi se govori da od toga bježim, da izbjegavam, da se ne uklapam, samo potvrđuje to.
JPK

Post 07 Nov 2011, 12:01

dimnjak » wrote:@BoDerek poznam puno poduzetnika i privatnika i svi govore, iako po zakonu to ne smiju ispitivati, da ispituju da li su rodile, koliko djece imaju ili planiraju roditi.
To je država kriva jer je dala rodiljama sulude povlastice i tako zajebala sve druge žene. U Americi dobiju kratko vrijeme za porod i par tjedana porodiljnog, a kod nas poslodavac gubi radnika na godinu i pol. Sumnjam da se takve stvari događaju tamo.
Biti i mniti svemiropolisno
Beau

Post 07 Nov 2011, 12:02

To da, to smo ustanovili. Ružno je ali svi donekle shvaćamo zašto je poslodavcu tako bolje.
Ali nešto osim toga.

U mojoj firmi, koja je velika, dominiraju žene. U svim sektorima: marketing, financije, komercijala. Zbog čega?? Jedino u informatici je više muškaraca.
dimnjak

Post 07 Nov 2011, 12:03

Morticia » wrote:
Ali zašto, zašto je to toliko čudno?

Jebogakučak :rolleyes: :zubo:, lako izrodit djecu, al' netko se o toj čeljadi mora i brinut, netko im mora skuhat čaj i juhu kad su bolesni. :mama: :crying:
E, al' ne valja.
Mislim, ne valja što to "mora" bit' mater.
Osim što ne mora.
Al' ja svojoj beštiji ŽELIM kuhat čaj i juhu i milovat toplo čelo kad je bolesna.
Želim.
Imam snažan poriv da to činim, gotovo životinjski.
I gdje nas to vodi?
Na početak.
Na ono praiskonsko.

Zašto ljudi toliko bježe od toga? :ne zna:
i ja zelim. i to je ono sto se kod mene promijenilo kad se dijete rodilo.
uz jednu veliku zelju i strast javila se nova.
no shvatila sam da ne mogu i jednu i drugu, pa sam se odlucila.
po cemu otac ne moze skuhat caj i skidat temperaturu?
zbog cega se po difoltu misli da to najbolje radi mama.
ne radi.
evo ja svojoj bebi nisam mogla ugurati cepic u guzicu. nisam mogla.
pa je muz dolazio u pauzi ugurat joj.
srecom, radio je blizu pa je mogao.

koliko oceva vidis u cekaonici kod doktora?
koliko oceva vidis da s djecom kupuju cipele i hlace?

naprosto neke stvari su, kako kazez, predodredjene da ih obavljaju zene, a ja se pitam zasto i zbog cega?

zbog cega to sto imam maternicu bolje mijenjam pelene, dajem sirup ili kupujem trenirku?
schmokljan

Post 07 Nov 2011, 12:03

JPK » wrote: To je država kriva jer je dala rodiljama sulude povlastice i tako zajebala sve druge žene. U Americi dobiju kratko vrijeme za porod i par tjedana porodiljnog, a kod nas poslodavac gubi radnika na godinu i pol. Sumnjam da se takve stvari događaju tamo.
Nisu uopće sulude, nego su minimalne.
dimnjak

Post 07 Nov 2011, 12:04

JPK » wrote: To je država kriva jer je dala rodiljama sulude povlastice i tako zajebala sve druge žene. U Americi dobiju kratko vrijeme za porod i par tjedana porodiljnog, a kod nas poslodavac gubi radnika na godinu i pol. Sumnjam da se takve stvari događaju tamo.
isto kao u svicarskoj- zene daju otkaz.
Beau

Post 07 Nov 2011, 12:05

Morticia » wrote:
I to zašto?

Pa da. Sve pričaju kako bi radile karijere i bile predsjednice država a ne mogu dočekat otić na porodiljni.
vrrrlet

Post 07 Nov 2011, 12:05

Morticia » wrote:
Ponavljam- nisi bila prisiljena.
Zakonski.
Imala si izbor.
Ako ništa- dadilja.
I to zašto?

Aha. Tu smo, dakle. :rolleyes: . I ja bih radije kuhao čaj i vezao dijete za radijator godinu dana nego radio svoj posao. A još k tome imam lijep posao.

Ako je tu netko potlačen i uskraćen to smo mi, donori sperme i radna marva. :kava:

I mi bi da radimo u rudniku! :usama: I mi bi rađali! Dobar život svima, a ne samo njima!
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Morticia

Post 07 Nov 2011, 12:06

Melody » wrote:Ne bježim. Ako je to tvoj izbor super za tebe.
No, lijepo je znati da si izbora, ekšli, imala.

No, ja to ne želim, niti životinjski, niti iskonski. Nisam sa dvadeset, ne želim sa trideset, sumnjam da ću ikad željet :ne zna:

Šta sad, ako ne želim biti žena i majka, ja BJEŽIM od nečeg?

Prvo: Ako je to biološki determinirana uloga, kako ću pobjeći?

Drugo: Ako je društveni konstrukt, činjenica da mi se govori da od toga bježim, da izbjegavam, da se ne uklapam, samo potvrđuje to.
Pa dobro, super.
Nećeš roditi, nećeš ići na porodiljni, nećeš nikome mjeriti temperaturu i kuhati čaj.
U čemu je onda probelm?
U tome što ćeš to jednostavno morati u jednoj rečenici reći nekome tko će te MOŽDA za to pitati na razgovoru za posao?
Zbog toga se osjećaš neravnopravnom?
Zato što ćeš eventualno morati odgovoriti na jedno pitanje više u intervjuu?

Meni to nije jasno.
dimnjak

Post 07 Nov 2011, 12:07

BoDerek » wrote:
Pa da. Sve pričaju kako bi radile karijere i bile predsjednice država a ne mogu dočekat otić na porodiljni.
totalno fulano.
baja

Post 07 Nov 2011, 12:07

dimnjak » wrote: ne, e mislim, dapace.
mom muzu nije.
i tvoj muž je mogao uzeti dio porodiljnog
kad nam je zbog bajice bilo potrebno bolovanje muž i ja smo ga uzimali naizmjenično

zakoni su ponuđeni ali se ljudi vode inercijom, tradicijom :ne zna:

jevgenija je spomenula i krizu koja će više zakačiti žene: hoće i u našem slučaju jer moj poslodavac postaje pizda i kasni s plaćanjem tako da ću/ćemo radije riskirati moj posao
da je obrnuto, riskirali bi njegov
Melody

Post 07 Nov 2011, 12:08

Morticia » wrote:
Pa dobro, super.
Nećeš roditi, nećeš ići na porodiljni, nećeš nikome mjeriti temperaturu i kuhati čaj.
U čemu je onda probelm?
U tome što ćeš to jednostavno morati u jednoj rečenici reći nekome tko će te MOŽDA za to pitati na razgovoru za posao?

Meni to nije jasno.
Morti, ti si nešto zabrijala, nisam ja na ovoj temi nikad pričala o pitanjima koje dobijem na razgovoru za posao. Pričali smo o ŽMK, na što se nadovezala Herp, pa onda dimnjak, o tome kako one taj trojac-četvorac shvaćaju.
Pa sam ja išla objasniti da su to ne planovi žene u životu, nego uloge koje može igrati, pa je neko mislio drukčije.
Ono na što sam ja reagirala je tvoj izraz: "Ja životinjski želim hraniti svoje dijete, opet nas to vraća biologiji i iskonskom, zašto BJEŽITE od toga?"

Ne bježim. Biram, a ne želim to odabrati, jer mi se ne đasvi. Prestanite mi ta iskonska sranja naturati na nos :ne zna: :rofl:
dimnjak

Post 07 Nov 2011, 12:09

Morticia » wrote:
Pa dobro, super.
U čemu je onda probelm?

Meni to nije jasno
.
mislim da si meni gore spomenula pojam "zakonski". pa evo ja ga tebi tu spominjem: poslodavac ima zakonsku zabranu postavljati takvo pitanje (iznimka su one djelatnosti koje stete plodu poput nekih laboratorija)
  • Information