Ženska ravnopravnost - i? Jesmo tu? Oćemo uskoro?
Ako misliš na naše društvo, sad i ovdje, ja mislim da jesu.aisling » wrote: Dakle, danas su žene potpuno ravnopravne muškarcima?
Imamo mogućnost izbora.
Imamo mogućnost dogovora.
Imamo i razne mogućnosti koje muškarci nemaju.
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
....i vjeronauk je izborni predmet, zar ne?Herp » wrote:
Ako misliš na naše društvo, sad i ovdje, ja mislim da jesu.
Imamo mogućnost izbora.
Imamo mogućnost dogovora.
Imamo i razne mogućnosti koje muškarci nemaju.
Ja sam odrastala u ravnopravnosti, barem sam mislila da odrastam, što je za ono što mislim o ovoj temi dost bitno. Pitala sam nekog prije par stranica kako se gradi samopouzanje, nisam dobila odgovor. Bilo kako bilo, meni je dat izbor koji spomnješ. To, naravno, ne znači da nisam doživjela razne oblike diskriminacije zbog spola, ali ništa na što ne bih mogla odgovoriti ili odmahnut rukom.
Mladići i djevojke socijalizirani od devedesetih su drugačiji. Društvo se retradicionaliziralo i rodni stereotipi su se vratili na velika vrata.
Zašto to misliš?Silajn » wrote:
....i vjeronauk je izborni predmet, zar ne?
Ja sam odrastala u ravnopravnosti, barem sam mislila da odrastam, što je za ono što mislim o ovoj temi dost bitno. Pitala sam nekog prije par stranica kako se gradi samopouzanje, nisam dobila odgovor. Bilo kako bilo, meni je dat izbor koji spomnješ. To, naravno, ne znači da nisam doživjela razne oblike diskriminacije zbog spola, ali ništa na što ne bih mogla odgovoriti ili odmahnut rukom.
Mladići i djevojke socijalizirani od devedesetih su drugačiji. Društvo se retradicionaliziralo i rodni stereotipi su se vratili na velika vrata.
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
Zato što se jesu vratili, na srtavično jeftina vrataHerp » wrote:
Zašto to misliš?
Gledaj, hoćeš empirijski dokaz? Prelistaj televizijski program, pročitaj dječje zadaćnice, živi malo s ljudima. Budi malo s djecom, s puno djece, različite. Pa mi napiši studiju šta si otkrila. I onda ti meni donesi empirijski dokaz da se društvo koje obožava turbo-folk-brijane-instant ženke i mačo-pimp-tradicionaliste, skupe aute i droge, život bez rada (i bez ideala, i bez ideala, drugovi i drugarice feministi!) NIJE retradicionaliziralo.
I donesi mi pivu usput
To i dalje ne odgovara na moje pitanje: zašto misliš da takvo društvo nužno stavlja ženu u lošiji, neravnopravniji položaj?Melody » wrote:
Zato što se jesu vratili, na srtavično jeftina vrata![]()
Gledaj, hoćeš empirijski dokaz? Prelistaj televizijski program, pročitaj dječje zadaćnice, živi malo s ljudima. Budi malo s djecom, s puno djece, različite. Pa mi napiši studiju šta si otkrila. I onda ti meni donesi empirijski dokaz da se društvo koje obožava turbo-folk-brijane-instant ženke i mačo-pimp-tradicionaliste, skupe aute i droge, život bez rada (i bez ideala, i bez ideala, drugovi i drugarice feministi!) NIJE retradicionaliziralo.
I donesi mi pivu usput
zato što je svaki povratak tradiciji samo ljepše ime za povratak u prošlost, odnosno poricanje realnosti.Herp » wrote:
To i dalje ne odgovara na moje pitanje: zašto misliš da takvo društvo nužno stavlja ženu u lošiji, neravnopravniji položaj?
ljudi se pozivaju na tradiciju, odjednom, dakle, kao argument čak i za političku premoć, onog momenta kad stvarsnost postane nepodnošljiva i neodrživa u njihovom mindsetu.
realnost je da su žene miljama napredovale od onoga što su nam bili odredili.
ništa tu realnost ne poriče tako jako kao afirmiranje svega onoga što je provalilo iz onog protiv čega su se borile te žene i poneki muškarac (tretiranje žene kao nižeg bića, u temeljnom seksualnom/spolnom smislu) onog momenta kada su shvatile da je klasna razlika ona nova razlika, koja je došla nakon rodne.
to je po meni ključni moment u feminizmu, i da, ovo je moment kada je on izložen i najvećem cinizmu, prirodno.
no to ne znači da se protiv njegovih načela trebamo boriti, nego ih jednostavno promijeniti.
Majke mi moje, znaš da nisam glupa, ali ovo ti ja baš i ne sfatam.Melody » wrote:
zato što je svaki povratak tradiciji samo ljepše ime za povratak u prošlost, odnosno poricanje realnosti.
ljudi se pozivaju na tradiciju, odjednom, dakle, kao argument čak i za političku premoć, onog momenta kad stvarsnost postane nepodnošljiva i neodrživa u njihovom mindsetu.
realnost je da su žene miljama napredovale od onoga što su nam bili odredili.
ništa tu realnost ne poriče tako jako kao afirmiranje svega onoga što je provalilo iz onog protiv čega su se borile te žene i poneki muškarac (tretiranje žene kao nižeg bića, u temeljnom seksualnom/spolnom smislu) onog momenta kada su shvatile da je klasna razlika ona nova razlika, koja je došla nakon rodne.
to je po meni ključni moment u feminizmu, i da, ovo je moment kada je on izložen i najvećem cinizmu, prirodno.
no to ne znači da se protiv njegovih načela trebamo boriti, nego ih jednostavno promijeniti.
Ne šalim se.
Samo sam htjela par konkretnih primjera.
silajn je rekla da su se vratili rodni stereotipi, na velika vrata.Herp » wrote:
Majke mi moje, znaš da nisam glupa, ali ovo ti ja baš i ne sfatam.
Ne šalim se.
Samo sam htjela par konkretnih primjera.
ti si ju pitala zašto ona to misli, a ja sam odgovorila zašto ja to mislim, ispričavam se, ali morala sam
zato što već dugo živimo u društvu u kojem ti tradicionalni ideali nisu odgovarajući realnosti, a forsiraju nam se: žena, majka, kraljica , a ponekad i kurva:D
to smatram svojevrsnim poricanjem realnosti, kao mehanizmom kojim bi se žene i dalje držale potlačenim.
jasnije?
Ne.Melody » wrote:
silajn je rekla da su se vratili rodni stereotipi, na velika vrata.
ti si ju pitala zašto ona to misli, a ja sam odgovorila zašto ja to mislim, ispričavam se, ali morala sam![]()
zato što već dugo živimo u društvu u kojem ti tradicionalni ideali nisu odgovarajući realnosti, a forsiraju nam se: žena, majka, kraljica , a ponekad i kurva:D
to smatram svojevrsnim poricanjem realnosti, kao mehanizmom kojim bi se žene i dalje držale potlačenim.
jasnije?
Da probam razjasniti. Ako sam dobro sfatila (a vjerojatno nisam
Ti si krenula s tezom da ovdje i danas živiš ravnopravno s muškarcima. Ja ti govorim da većina mladih ovdje i danas živi zapravo ovdje i jučer. Podsjetimo, do polovice prošlog stoljeća ni u Evropi žene nisu imale svugdje pravo glasa, a prije manje od 50 godina žene su u Njemačkoj trebale dozvolu supruga da se zaposle. To nije davna prošlost, u svakom slučaju ne bitno davnija od '41. ili '45Herp » wrote:
To i dalje ne odgovara na moje pitanje: zašto misliš da takvo društvo nužno stavlja ženu u lošiji, neravnopravniji položaj?
Nije za zanemariti ni da je u Hrvatskoj proslava Dana žena zamijenjena proslavom Majičina dana.
Ne znam što?blaze » wrote: još si u naponu pa ne znaš
Gle, biološki gledano, ženama zbilja rok trajanja istječe puno prije nego muškarcima. Prikazivanje bilo čega drugoga jednostavno je laž i zavaravanje.
No, ja sam jedna poprilično okrutna osoba, onako, na tragu Đepike i Lastana, koja vjeruje da osobe koje dopuštaju da razni trendovi, mediji i ostali novokomponovani stresori utječu na njihov život u toj mjeri da se osjećaju loše sami sa sobom - to i zaslužuju.
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
Znači, moj biološki rok trajanja jest ono što odista definira i to je u redu. Nakon menopauze ne služim ničemu, pa ni za pod jaja?Herp » wrote:
Ne znam što?
Gle, biološki gledano, ženama zbilja rok trajanja istječe puno prije nego muškarcima. Prikazivanje bilo čega drugoga jednostavno je laž i zavaravanje.
No, ja sam jedna poprilično okrutna osoba, onako, na tragu Đepike i Lastana, koja vjeruje da osobe koje dopuštaju da razni trendovi, mediji i ostali novokomponovani stresori utječu na njihov život u toj mjeri da se osjećaju loše sami sa sobom - to i zaslužuju.
P. S.
No, da. Uvijek je tu opcija da budem nekakav baka / pratetka usidjelica-servis.
Ok, idemo dalje. Sad pak nisam sigurna jesam li dobro protumačila samo značenje ŽMK (još nisam čula ni pjesmu iz koje navodno potječeMelody » wrote:
Da.
Am I right or am I wrong?
Pa, meni ŽMK/K znači ne da žena može biti sve što poželi, već samo žena, majka, kraljica i kurvaHerp » wrote:
Ok, idemo dalje. Sad pak nisam sigurna jesam li dobro protumačila samo značenje ŽMK (još nisam čula ni pjesmu iz koje navodno potječe) ali, onako kako si ja tumačim tu kraticu, u mojim ušima to ima značenje otprilike "žena može biti sve što poželi, i majka, i kraljica, i kurva ako treba".
Am I right or am I wrong?
Ti ćeš s menopauzom, ili prije, izgubiti sposobnost da se ravnopravno s muškarcima natječeš u tome u čemu se smatraš ravnopravnom? Ili ćeš prestat bit ženom kad ti se cice objese?Herp » wrote:
Ne znam što?
Razluči o čemu pričaš, kad se već nazvaš, ah, okrutnom poput Lastana ili JPK
Da, znam da su u ne tako davnoj prošlosti žene bile neravnopravne muškarcima.Silajn » wrote:
Ti si krenula s tezom da ovdje i danas živiš ravnopravno s muškarcima. Ja ti govorim da većina mladih ovdje i danas živi zapravo ovdje i jučer. Podsjetimo, do polovice prošlog stoljeća ni u Evropi žene nisu imale svugdje pravo glasa, a prije manje od 50 godina žene su u Njemačkoj trebale dozvolu supruga da se zaposle. To nije davna prošlost, u svakom slučaju ne bitno davnija od '41. ili '45![]()
Nije za zanemariti ni da je u Hrvatskoj proslava Dana žena zamijenjena proslavom Majičina dana.
Možeš li mi, ponavljam, dati primjere kako su žene ovdje i sada neravnopravne muškarcima? [Jer, kao što si uočila, od toga sam i krenula.]
Oprostit ćeš mi na plastičnosti.
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
Žena-majka-kraljica-kurva u odnosu na svog muškarca / muškarce. Ne vidiš da je svaka od tih oznaka funkcija za muškarca? Moja žena, majka moje djece, moja kraljica, moja kurva. Što je žmkk u svom životu za sebe?
-
- Information
-