Novi podforum - chat free zona

Stare teme i začeci foruma

Da li bi sudjelovali u takvom podforumu?

Poll ended at 15 Nov 2011, 15:10

Da, rado bih strože moderirano mjesto
5
36%
Možda, ovisi o atmosferi/dojmovima/tko bude tamo
7
50%
Ne, meni se sviđa izuzetno blago moderiranje
2
14%

Total votes: 14
Ashtaroth

Post 05 Nov 2011, 15:10

Obzirom na današnji razvoj događaja, dobila sam inspiraciju i ideju.

Ok, različiti smo, to smo znali i ranije. Ima ljudi kojima se ne sviđa da se mnogo tema brzo razvodni, ima ljudima kojima se to sviđa. Ne moramo se slagati, ali možda možemo naći rješenje da se i dalje - svi osjećamo ugodno ovdje na trkeljanjima. :misli:

Ne bih zadirala u postojeće, formirane ambijente, no predlažem da se doda novi podforum gdje bi se nama koji želimo nešto drugačiju atmosferu - omogućilo da ju dobijemo. Ako ideja uspije - super, ako ne, a ono, probali smo i to rješenje, no harm done :ne zna:

Realizacija:
  • Podforum na DNU, radni naziv SFCFZ (spam free, chat free zona), opis: podforum na kojem možete o svemu, na prikladan način
  • Moderator je ujedno moderator usergrupe u koju stavlja usere koji se odbijaju ponašati po pravilima (ovo ovisi o tehničłim uvjetima)
  • Pravila su usmjerena na način kakva komunikacija je prihvatljiva (gruba ideja pravila su ona koja sam predlagala za cijeli forum kad je to bilo aktualno)
  • U konačnici, podforum se moderira žešće nego ostatak - glavna moderatura je usmjeravanje rasprave, upozoravanje ako je potrebno te brisanje viškova/izdvajanje tema, ali i onemogućavanje pisanja određenom korisniku koji ne pridonosi diskusiji
Starting point je da svi mogu pisati, a ako moderator procjeni da netko nije u duhu podforuma, ili ako postoje argumentirani prigovori - taj gubi pravo pisanja na neko vrijeme.

Dakle, ne demokracija nego "prosvjećeni apsolutizam" gdje svatko može iznijeti argumentiran prijedlog ili kritiku k poboljšanju (dakle, biti savjetnik).

Dakle, pitanje nije da li ga otvoriti, mislim da ako ima i par zainteresiranih - vrijedi ideju isprobati. Pitanje je - ima li zainteresiranih za jaču moderaturu.
Meni se čini da ima. :misli:

Glasanje je postavljeno na 10 dana, to bi trebalo biti dosta da vidimo jel ima zainteresiranih, naravno, podržavam da se otvori i ranije.

Tko bi bio moderator? Za početak predlažem sebe, jer ovo nije nešto što bih išla natovariti bilo kome za vrat, no ako se pojavi novi kandidat i složimo se, zašto ne. :mig:

Tok misli koji me doveo do ovog prijedloga:
Ne mislim da sam ja ta koja ima pravo tražiti nekog drugog da se mijenja, niti mislim da za to ima potrebe. No, bilo mi je lijepo ovdje, voljela bih da mi opet bude lijepo. Trenutačno mi se čini da bi mjesto s drugačijom moderaturom te restrikcijom pristupa - možda moglo biti rješenje oblika 'vuk sit, ovce na broju'.

Volim diskusije koje me navode na to da preispitam svoj stav, svoje misli, koje me tjeraju da kopam po netu za dokaze i argumente, diskusije koje su i zabavne i ozbiljne, ali gdje je smisao pisanja posta zato da daš svoje viđenje, nešto novo, nešto drugačije, da nekog drugog potakneš na promišljanje kao što je on potaknuo tebe.

Da, bilo je povremeno takvih tema, slažem se. No, uočili smo danas da je vrijeme donijelo neki novi kurs. Ne mislim da treba cijeli forum okrenuti naglavačke, ali mislim da nije bed uz glavni brod privezati jedan čamčić. :ne zna:

Nekako mi je u duhu toga da ipak prihvatimo to da smo različiti - to da 'mi konzerve' nećemo 'tjerati' nekoga da se konzervira, ali želim za nas i ono drugo - da se ne osjećam kao uljez negdje gdje sam se osjećala dobrodošlo. Mislim da ima mjesta ovdje za sve nas, i ovaj prijedlog mi izgleda kao nešto što je jednostavno izvedivo.

Ograničenje s usergrupom (ili nešto slično) je potrebno, da moderator može brzo intervenirati, ali bez da to bude npr ban - jer onda se čovjeku priječi da piše svuda, a to mi svakako nije ideja.

Zašto samo topic nije dosta? Jer ne postoji moderator za topic i jer bi to otišlo točno u smjeru kojeg ne želimo - nepreglednost i pretrpanost s tendecijom k spamu. I jer uvijek postoji netko tko ima potrebu doći i napisati 'dosadni ste' i time popljuvati sudionike. Ne volim kad me netko pljuje, pa volim takve stvari spriječiti unaprijed. Jer mislim da takve stvari treba ograničiti, pa bih rado ozau gdje toga nema. Gdje postoji jedna druga razina tzv elementarnog poštovanja i korektnog ophođenja sa sudionicima.

Da li tako može biti? Može. vidjeh i sudjelovah na nekoliko mjesta, među različitim grupacijama ljudi. Volim vjerovati da se može i ovdje stvoriti takva oaza, barem među nama koji dijelimo takve želje za početak, a tko zna, možda se još kome svidi pa navrati :mig:

Lijepo molim da oni koji su protiv ideje, se pokušaju sudržati od komentara - jer, nije da bi ih itko ikad tjerao da pišu tamo niti ima potrebe za ikakvim tjeranjem. Ponavljam, ne tražim revoluciju na forumu, tražim kutak za sebe i sebi slične.

Dakle, zanimaju me oni koji su ZA, bez puno previše 'ali' dijelova :zubo:

Nadam se da će admin udovoljiti ideji ako bude ponešto znatiželjnih kako će stvar ispasti i da podešavanje neće uzeti puno vremena (ako nema opcije usergrupe s modom usergrupe, može se smisliti neko drugo rješenje, nije frka, taj dio je radni prijedlog jer ne znam točno kako ovaj forum iznutra izgleda).

A sad vi :mig:

Naziv, opis i sama tehnička realizacija su itekako podložni izmjenama. Diranje u ostalo mislim da bi narušilo moj prijedlog, no, to ne znači da netko ne može formirati svoje rješenje :mig:

Stitch
Head Honcho
Has thanked: 874 times
Been thanked: 1665 times
Post 05 Nov 2011, 15:23

Kao što veliš, sve se može probati. Kužim što hoćeš. Ali za takvo što ipak nas je premalo, čini mi se.

Čemu odvajanje petero-šestero forumaša od drugih petero-šestero (stalnih, gledamo li dnevni prosjek)?

Ali nisam protiv, glasao sam za drugu opciju.
Potpisi su za budale.
Eks

Post 05 Nov 2011, 15:31

Iskreno, ne znam. To bi bio kao forum u forumu. Moram razmisliti.
Kako misliš da bi spriječili ljude da zatrolavaju temu? I koliko bi to dovelo do nekakvih podjela nanovo? Ja trenutno imam neke svoje stavove zbog kojih mi se uopće ovdje ne upušta u iole ozbiljniju raspravu, zato moram razmisliti. Ideja ti je lijepa, to podržavam.
Ashtaroth

Post 05 Nov 2011, 15:36

Hekatonhir » wrote:Kao što veliš, sve se može probati. Kužim što hoćeš. Ali za takvo što ipak nas je premalo, čini mi se.

Čemu odvajanje petero-šestero forumaša od drugih petero-šestero (stalnih, gledamo li dnevni prosjek)?
Ne pričam o segregaciji, pričam o mogućnosti.
Kad mi se želi doći u posjet Jozi, odem Jozi i slušam rock, kad mi se ide Franji, odem k njemu i slušam pop. No da imam opciju. Bez da dođem kod Joze i pustim Rihannu i ekipa tamo me želi ubit :zubo:

Ne osjećam se dobro kad na hrpu uloženog truda u ispis plahte, netko uleti sa 'što ga ti možeš srati'. Ne, to nije način na koji želim da se komunicira sa mnom i želim mjesto, ako je moguće, a vjerujem da je, gdje toga neće biti.
Isto tako, da znam da kad pišem negdje drugdje - budem spremna na to da će me netko sterati u kurac. I ok.

Ali volim imati i alternativu, ne volim ukalupljivanje. Ne volim osjećaj da me se 'tjera' da moram prihvaćati ovo ili ono, a da mi to nikako ne paše.

Sad se na cijelom forumu pušta rock, a ja bi promjenu, ja bi Mozarta, a neću tlačiti druge, niti želim da me netko tješi, želim svoju sobu gdje ću pustiti Mozarta, i gdje će doći oni kojima se eto isto sad sluša Mozart. Pa kad nam dopizdi, odemo se razvaliti na ACDC nazad u glavnu sobu :D
Al point je da bih rado slušala Mozarta s ljudima odavde.

Ni dva čovjeka nisu malo, ako je ideja da se SVI osjećaju ok.
Da, znam da može biti lavina da se napraviti podforum za ovo ili ono, i ne vidim problem da se složi prijedlog i vidi jel ima zainteresiranih. Najmanji problem je otvoriti podforum i ugasiti ga kad umre. Ali djeca dobiju novu igračku i vesela su. :cerek:
ex_anais wrote:Iskreno, ne znam. To bi bio kao forum u forumu. Moram razmisliti.
Kako misliš da bi spriječili ljude da zatrolavaju temu? I koliko bi to dovelo do nekakvih podjela nanovo? Ja trenutno imam neke svoje stavove zbog kojih mi se uopće ovdje ne upušta u iole ozbiljniju raspravu, zato moram razmisliti. Ideja ti je lijepa, to podržavam.

Upravo tako, forum u forumu, gdje imamo mogućnost tipkati s istim ljudima, samo na drugi način, i provesti taj eksperiment - možda uspije, možda ne. Ne znam dok ne probam :zubo:

Zatrolavanje se sprečava moderiranjem i micanjem mogućnosti pisanja po tom podforumu - tome služi usergrupa :mig:
(dvije su moguće realizacije - grupa u koju se prijave ljudi koji žele pisati i miču se kad krše pravila, ili druga verzija - da se u grupu stavljaju samo oni koji ne smiju pisati - ovu prvu verziju sam probala u praksi i skroz super radi i to baš za sličnu stvar - kad se htjelo radikalno strožu moderaturu jer su ljudi htjeli pisati bez upadica koje uguše temu)

Podjela? Pa ono, ukusi nam se i tako razlikuju, ovo vidim samo kao mogućnost da nitko ne 'pati' već da svatko ima prostor gdje može raditi određene stvari na određen način. Naravno, svi su pozvani koristiti sve, ili ništa, po vlastitom ukusu :mig:
klonka

Post 05 Nov 2011, 17:19

Dijelom je zbog potrebe odvajanja ozbiljnih od chaterskih i neozbiljnih tema i došlo do odvajanja Trkeljanja od Okruglog stola.

Ideja o udaljavanju korisnika mi se ne sviđa, barem ne kao nešto što bi išlo odmah u startu; mislim da smo svi dovoljno normalni da se držimo toga da nećemo zaćetavati podforum na kojem chat nije dozvoljen. Jača moderatura u smislu usmjeravanja (i brisanja) mi je u redu. Skužila sam da (kao mod) imam problem s brisanjem postova ovdje jer je ireverzibilno, možda bih tu opciju češće koristila kad me ne bi bilo strah da ću nešto zbrljati i izbrisati i ono što ne bih trebala. Određena doza chata unosi živost u rasprave i nisam pobornik ideje da se chat u potpunosti briše (tako sam moderirala US svojedobno i danas mislim da je to bila velika greška).

No zašto ne napraviti eksperiment? Unutar Okrugolg stola, recimo, ako bi ti to bilo okej. Znači, teme svaštare koje su i inače na OS-u plus dva podforuma od kojih je jedan chateraj, a drugi chat free zona. Štete nema i ako propadne, a moglo bi koristiti nekakvom generalnom usmjeravanju moderiranja na forumu općenito. I mislim da bismo kroz omjer grešaka i dobrih stvari u moderiranju ovoga i onoga svi mogli naučiti nešto jedni od drugih.

Dakle, za.
gonj špadi
dimnjak

Post 05 Nov 2011, 17:27

klonka, otvorite pdf na testnom dijelu na koji cete prebacivat "obrisane" postove. oni su obrisani, dokaz tj. trag da su ikad postani postoji (i treba postojat s neke strane) , a isto tako ih uvijek mozete "povuci" nazad ako ih ipak nije trebalo brisati.
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
Morticia

Post 05 Nov 2011, 18:31

Ja sam ZA.
Sumnjam da to ikome moze stetiti ili ikog uvrijediti i obzirom na to ne vidim zasto ne. Svi ponekad imamo potrebu ozbiljno porazgovarati, bez trolerskih upadica.
Mozemo pokusati, svakako.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Almost Rosey

Post 05 Nov 2011, 18:36

klonka » wrote:No zašto ne napraviti eksperiment? [...] a moglo bi koristiti nekakvom generalnom usmjeravanju moderiranja na forumu općenito. I mislim da bismo kroz omjer grešaka i dobrih stvari u moderiranju ovoga i onoga svi mogli naučiti nešto jedni od drugih.

Dakle, za.
ne znam koliko je kršenje pravila nešto kvotati i napisati "potpis" ili "x" ili "e tak i ja, burki", ali ja ovome zbilja ne bih ništa dodavala.
jevgenija

Post 05 Nov 2011, 18:50

Glasala sam za b, premda vjerojatno u startu neću imat pristup na taj podforum s obzirom na to kako je opisan (ovo s grupama koje smiju i ne smiju) :zubo:
U svakom slučaju, zanima me, bar kao eksperiment.
You can only be young once. But you can always be immature. (dejzino MD <3)
Stitch
Head Honcho
Post 06 Nov 2011, 09:22

Dobro, dokad traje glasanje? Kad će stvar zaživjeti? :D
Potpisi su za budale.
Lord Byron

Post 06 Nov 2011, 09:40

Zbunjuje (me) formulacija opcije c.

I meni se "sviđa ovakvo moderiranje" - mislim da se topici dobrim dijelom "samopročišćavaju", da ekstenzivno brisanje/kartoniranje/opominjanje/baniranje/nekopeto-nje samo pokreće lavinu "mene su brisali, a Marka nisu, to je digurno zato što je njemu veći :mama:" nezavršivih rasprava.

S druge strane, jednako bih tako volio i topice u koje se ne bi ulijetalo niotkuda s navodnim duhovitostima. Ne vidim da se te dvije stvari međusobno isključuju.
Stitch
Head Honcho
Post 06 Nov 2011, 10:45

Trenutačno nas je 13 online - sedam registriranih i šest neregistriranih forumaša (gostiju). Dobro, nedjelja je. No opet mi se čini da nas je premalo za taj eksperiment. Jer se ne piše dovoljno ni na poluozbiljnim, a kamoli na ozbiljnim temama.

Eto, sad je Jevgenija otvorila jednu. Moram razmisliti što ću, trolati ili pridonijeti čime. :zubo:
Potpisi su za budale.
jevgenija

Post 06 Nov 2011, 10:49

Hekatonhir » wrote:Trenutačno nas je 13 online - sedam registriranih i šest neregistriranih forumaša (gostiju). Dobro, nedjelja je. No opet mi se čini da nas je premalo za taj eksperiment. Jer se ne piše dovoljno ni na poluozbiljnim, a kamoli na ozbiljnim temama.

Eto, sad je Jevgenija otvorila jednu. Moram razmisliti što ću, trolati ili pridonijeti čime. :zubo:
pa možemo otvorit podforum, i nek spava ako ne bude interesa, nije da nekog nešto košta. uvijek ga možemo probudit ako dođe stani-pani.
ili će se sam sporadično budit ako ljudi na originating podforumima budu tražili humano preseljenje na CHF zbog mojih retardiranih uleta :ne zna:
stvarno ne vidim neku štetu od otvaranja. Razvodnjavanje nikako nije opcija - trenutno se nema šta razvodnit :zubo:

apropo moje teme - koljenoviću, kak si mi, dođi mamici :)
JPK

Post 06 Nov 2011, 10:54

Zvuči kao dobra ideja!
Biti i mniti svemiropolisno
Lord Byron

Post 06 Nov 2011, 11:03

jevgenija » wrote: stvarno ne vidim neku štetu od otvaranja.
Postoji moguća šteta, ako bude doživljen kao nekakvo razvrstavanje "ovakvih" od "onakvih".
jevgenija

Post 06 Nov 2011, 11:07

Lord Byron » wrote: Postoji moguća šteta, ako bude doživljen kao nekakvo razvrstavanje "ovakvih" od "onakvih".
nisam baš sigurna. ako i bude odvajanja - odvojit će se sami diskusanti, ako to budu željeli. kontam da bi se to ipak moglo pretvorit u odvajanje tema do kojih je diskusantima iznimno stalo i žele plahte na njima, prije nego u odvajanje diskusanata, iako je uvodni malo nespretno sročen.
Stitch
Head Honcho
Post 06 Nov 2011, 11:09

jevgenija » wrote: pa možemo otvorit podforum, i nek spava ako ne bude interesa, nije da nekog nešto košta. uvijek ga možemo probudit ako dođe stani-pani.
Ne, ne - krivo si me razumjela. Rekoh već da nisam protiv - samo dopunjavam vlastiti argument. U slučaju da se komu učinilo kako je ona formula "šest plus šest" pretjerivanje i da nam je statistika ustvari bolja. Nije.
Potpisi su za budale.
bliss

Post 06 Nov 2011, 11:12

Želim plahte :lux:

I ne mislim da nas je premalo. I ako ne bude velik interes, nikom ništa. Tko želi spamat, ima cijeli forum osim tog jednog pdf-a. Tko želi čitat i sudjelovati na nekoj temi bez toga, ima taj pdf. I svi zadovoljni.
Lord Byron

Post 06 Nov 2011, 11:17

bliss » wrote:Želim plahte :lux:
O, Bože, gdje je nestao onaj dobri, stari običaj "playing hard to get"? :(

:D
bliss

Post 06 Nov 2011, 11:18

Dosta je glume. Prijeđimo na plahte :D
Stitch
Head Honcho
Post 06 Nov 2011, 11:19

Ja bih jedino neko hrvatsko ime. Ako može. :zubo:
Potpisi su za budale.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 06 Nov 2011, 11:19

Hekatonhir » wrote:Ja bih jedino neko hrvatsko ime. Ako može. :zubo:
"Plahte".
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
Stitch
Head Honcho
Post 06 Nov 2011, 11:21

Ili Gužvajmo plahte. :cerek:
Potpisi su za budale.
jevgenija

Post 06 Nov 2011, 11:22

Hekatonhir » wrote:Ili Gužvajmo plahte. :cerek:
nešto predivno senzacionalistički - Trkeljaši među plahtama :rofl:
bliss

Post 06 Nov 2011, 11:24

"Pod plahtama."
  • Information