Pastir wrote: ↑Yesterday, 21:46
Europa bi svakako trebala pregovarati s Rusijom. To nije radikalna ideja sama po sebi. U međunarodnim odnosima gotovo svaki rat na kraju završava pregovorima. Sachs smatra da Europa, zbog geografije, ima trajni interes izgraditi sigurnosni odnos s Rusijom neovisnije od Washingtona. Tu je njegov argument sasvim legitiman i dijeli ga dio realističke škole međunarodnih odnosa. Drugo je pitanje kada, pod kojim uvjetima i koliko bi Ukrajina u tome trebala imati odlučujuću riječ. Tu postoji mnogo prostora za neslaganje.
A eto...
Ovi "moji", naprimjer, na korak su do ukidanja uvoza nafte i derivata iz Rusije. Kaže valja prekinut ovisnost od Rusije. Ko biva, BiH je ovisna o Rusiji a ne o nafti, ima svoje bušotine i sve a naftu kupuje iz čiste obijesti, stoga treba samo promijeniti dilera i onda nisi više džanki.

Istina je ovo:
Q: Zašto BiH kupuje naftu od Rusije
A: Zato što Rus ne da naftu džaba!
BiH nije Amerika, Rusija nije Venecuela, Putin nije Maduro da ga tek tako šlapiš i hop - ne moraš više kupovat naftu. Mada ima tu nekih žaba koje su vidjele gdje se konji kuju pa i one dižu nogu.
Aliali, punite Putinu džepove tako, jes, i pekaru punim džepove kad kupujem hljeb. Hljeb kupujem ne zato što sam gladan a hljeb ne umijem napraviti sam nego zato što eto, sve ne znam šta ću od para i sve gledam kome ću džepove napuniti. Ustvari sam čisti altruist, hljeb samo bacim, perem pare kupovinom i prikrivam činjenicu da sam zapravo Supermen samo ne želim da se to pročuje.
Bokte, ovi na zapadu kao da nikad nisu čuli za riječ
potreba, ili
nužda...samo
hir razumiju pa misle da su svi ostali hiroviti. Sit gladnome ne vjeruje, to ti je.
Eto pameti, čista bebeća geopolitika.
Stitch wrote: ↑Yesterday, 22:19
Nisi me shvatio. To nije dokaz da su npr. Ronald Reagan, George H. W. Bush, Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama, Donald Trump i Joe Biden, da ne idem dalje u prošlost, imali jedinstven geopolitički plan koji su u dlaku slijedili. Jer nisu. Imali su trustove mozgova, imali su obavještajni aparat, imali su slične interese - ali nije bilo monolitne politike. Štoviše, ona se mijenjala od administracije do administracije.
Ma ima, bolan, strateških planova, višedecenijskih, samo ne u toj epizodi. Ne kažem da su Rusi cvjećke, ili Kinezi, ali eto, samo kažem...