Jasno da sam gledao, posrijedi je klasik, a ja sam na faksu morao odslušati i položiti kolegij o filmskoj umjetnosti.Šabović Adis wrote: ↑Yesterday, 15:05Nego, jeste gledali Network iz '76?
Tulsi je Howard Beale koja je zasigurno doživjela prosvjetljenje pred nekim Arthurom Jensenom, za razliku od naprimjer Rittera koji nikako da se dozove, kome onda FBI vrši racije po kući, konfiskuje kompjutere, oduzima pasoš bez valjanog razloga bez da mu izda priznanicu itd. itd.
Nije to Trump, to je establišment...a opet, ni establišment nije repa bez korijena.
Što da ti velim? Hah, dijelom si u pravu - mnogima današnja Amerika djeluje filmski, ne samo zbog Trumpa nego i stoga što mediji, politika, korporacije, sigurnosni aparat i društvene mreže više ne djeluju kao odvojeni svjetovi. Sve se pretvara u jedan veliki simultani spektakl. A to je upravo ono što je Network gotovo proročanski prikazao još prije pola stoljeća. Paddy Chayefsky i Sidney Lumet zapravo su rano pogodili nešto što danas izgleda zastrašujuće aktualno - institucije više ne funkcioniraju samo kao institucije. One postaju medijski performansi, emocionalni brendovi, reality show. Trump je gotovo savršen proizvod tog sustava (televizijski instinkt, dramaturgija, personalizacija politike, stalna potreba za scenskom dominacijom...), a film govori baš o pretvaranju institucija u spektakl, zamjeni racionalnog procesa emocionalnim performansom, raspadu granice između politike, medija i zabave.
Ipak, Trump nije prvi predsjednik koji zanemaruje upozorenja obavještajne zajednice. Administracija Georgea W. Busha 2003. godine (Irak) uzimala je zdravo za gotovo obavještajne procjene o oružju za masovno uništenje koje su bile prenapuhane, selektivno interpretirane i politički filtrirane. Tijekom rata u Vijetnamu administracije su rado ignorirale procjene koje nisu odgovarale političkom narativu, a za Afganistan godinama se javno tvrdilo da napredak postoji iako su interni izvještaji bili mnogo pesimističniji. Hoću reći, obavještajci razmjerno često griješe, a njihovi izvještaji nisu zapovijedi. Predsjednici ih smiju zanemariti. No razlika između Trumpa i svih ostalih jest u tome što je Trump promijenio stil. Prije su političari manipulirali analizama iza zatvorenih vrata, a sada predsjednik otvoreno kaže da ga analiza Tulsi Gabbard kao DNI-ja koji koordinira američku obavještajnu zajednicu ne zanima. Teatralno i javno. To je velika politička, pa i kulturna promjena. Opasna, k tomu. Em je politički narativ postao važniji od obavještajnog procesa, što smo već vidjeli - Trump je puka ekstremna verzija trenda koji postoji desetljećima - em problem više nije samo ignoriranje nego i javno ponižavanje direktorice, njezina ureda kao institucije, ali i same procedure.