Google - indeksiranje stranica i SEO

Mreža svih mreža
drug mile
Has thanked: 126 times
Been thanked: 178 times

Post 13 Feb 2026, 08:54

Ukratko: Google mi ne želi indeksirati neke od stranica na sajtu.

Radim na svom poslovnom web sajtu čiji je zadatak ostvarivanje kontakta s klijentima, naravno. Razvijam ga na način da kad mi padne na pamet neka nova ideja (npr. počeo bih raditi nešto što još ranije nisam), izradim novu stranicu, javim Google-u za nju (putem Search konzole) i nadam se da će ju uskoro rangirati dovoljno visoko. Uglavnom funkcionira dosta dobro jer su stranice usko specijalizirane i odgovaraju baš na konkretan upit.

Sada sam nešto zabrljao oko URL slug-ova. Neću stavljati prave linkove nego opisati što se dogodilo.

1. Imao sam stranicu koja je bila posvećena sustavima tehničke zaštite (alarm i sl.). Nije bila baš uspješna ni dobro koncipirana, ali Google je znao za nju. Slug: /zastita-od-provale.

2. Htio sam razviti malo taj segment, pa sam izradio nekoliko novih stranica, koje su trebale imati slug-ove /video-nadzor, /alarmni-sustavi itd. Htio sam da mi te stranice pripadaju jednom klasteru tehničke zaštite, tj. da budu pod-stranice u matičnoj /tehnicka-zastita. Pa bi onda pravi link pojedine bio /tehnicka-zastita/video-nadzor, /tehnicka-zastita/alarmni-sustavi itd.

3. Kako nisam još imao njihovu matičnu stranicu (koja bi bila samo katalog usluga i vodi dalje na pod-stranice), onoj staroj /zastita-od-provale sam promijenio slug u /tehnicka-zastita što se kasnije pokazalo kao greška.

4. Nastavio sam raditi na tom klasteru stranica, s vremenom izradio i pravu /tehnicka-zastita. Prethodno sam onu /zastita-od-provale vratio pod stari slug.

5. Sad je Googleovo indeksiranje zablokiralo. Jednostavno mu nije vidljivo ništa što sadrži /tehnicka-zastita. Ni matična stranica, ni podstranice. Sve spomenute stranice postoje, canonical URL od svake je upravo ta stranica, ali Google to tako ne vidi. 10-ak dana od zahtjeva za indeksiranjem novih stranica, one još nisu na google-u. Povremeno stisnem da ih ponovno indeksira, ali to ništa ne mijenja.

Ono što sam primjetio, je da kad provjeravam stranicu /tehnicka-zastita u Search console, piše mi "URL nije na Googleu", također i "Stranica nije indeksirana: Duplikat, Google nije odabrao istu kanonsku stranicu kao korisnik". Kanonski URL koji je odabrao Google: /zastita-od-provale.

Ne znam kako ovo elegantno razriješiti, da ne gomilam nove probleme. Mislim da mogu zatražiti brisanje stranice iz googleovog indeksa za /zastita-od-provale. Kad vidim da stranica više nije indeksirana, onda provjeriti za onu pravu matičnu, pa eventualno opet zatražiti novo indeksiranje.

Usput, cijeli sajt ima Menu koji linka upravo na stranice koje se spominju ovdje, a i sve su među sobom linkane, tako da Google može do njih doći na razne načine. Samo treba nekako poništiti učinak one moje greške kada sam mijenjao slug jedne od stranica.

Pastir
Has thanked: 1000 times
Been thanked: 484 times
Post 13 Feb 2026, 09:09

Pričekaj da @Stitch dođe, on će znati. :)
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 618 times
Been thanked: 958 times
Post 13 Feb 2026, 09:31

Evo me. :D

Ask Google to recrawl your URLs

https://developers.google.com/search/do ... to-recrawl

How to Get Google Reindex a Site Fast: 9 Proven SEO Strategies

https://www.allaboutai.com/ai-seo/googl ... -strategy/

Ako mene pitaš, prvo završi sajt, potpuno. Onda regeneriraj permalinkove u WordPressu, a možeš i neki plugin za SEO instalirati. Tek tada obrati se Googleu.

How to Regenerate Your Permalinks in WordPress

https://www.wpbeginner.com/beginners-gu ... wordpress/

Redizajn, bilo kakav, uvijek utječe na indeksiranje. Dovoljno je da promijeniš npr. predložak - izgubit ćeš poziciju na tražilicama i trebat će vremena da je vratiš.
Potpisi su za budale.
Pastir
Post 13 Feb 2026, 10:02

Stitch wrote:
13 Feb 2026, 09:31
Redizajn, bilo kakav, uvijek utječe na indeksiranje. Dovoljno je da promijeniš npr. predložak - izgubit ćeš poziciju na tražilicama i trebat će vremena da je vratiš.
Koliko to traje? Povratak na stare pozicije, mislim?
Stitch
Head Honcho
Post 13 Feb 2026, 10:28

Nekoliko mjeseci. Barem toliko.
Potpisi su za budale.
drug mile

Post 13 Feb 2026, 16:12

Stitch wrote:
13 Feb 2026, 09:31
Ako mene pitaš, prvo završi sajt, potpuno. Onda regeneriraj permalinkove u WordPressu, a možeš i neki plugin za SEO instalirati. Tek tada obrati se Googleu.
Ne mogu tako, nažalost. Danas radim jedno, sutra drugo, to je priroda posla. Slično je sa svim sajtovima čiji se sadržaj redovito mijenja. Dnevne novosti, prodaja ulaznica, najave događaja...

Ja do sad nisam primjetio nedostatak u redovitoj komunikaciji sa Googleom. Čim sam izradio sajt (prvih 4-5 stranica), zatražio sam indeksiranje kod Googlea. U roku od 7-10 dana, za ključne upite sam došao u prvih 10 rezultata, i naravno krenuli su ljudi pozivati sa svih strana.

Image

URL-ovi su svi u najboljem redu. Direktno upisivanje URL-a za nove stranice funkcionira, HTML source ne pokazuje nikakvu nekonzistenciju. Što se tiče WordPress-a, za očekivati je da npr. netko izradi stranicu "aktualni cjenik". Kad prođe godina, onda tu stranicu preimenuje u "cjenik za 2025." a izradi drugu koju nazove "aktualni cjenik". Ili netko greškom nazove stranicu jednako kao neka koja već postoji npr. "sjajan nastup hrvatske reprezentacije". News portali moraju imati desetke članaka koji se jednako zovu. Wordpress ti automatski generira URL koji odgovara naslovu, tko će još i na to paziti. Primjetiš grešku kasnije pa je ispraviš. I odjednom stranica postane nevidljiva za Google.

Mene zanima kako da sada tu akciju poništim.

https://enika.hr/tehnicka-zastita/

Image
Stitch
Head Honcho
Post 13 Feb 2026, 16:27

A zatraženo reindeksiranje ne daje nikakve rezultate?
Potpisi su za budale.
drug mile

Post 13 Feb 2026, 16:29

Stitch wrote:
13 Feb 2026, 16:27
A zatraženo reindeksiranje ne daje nikakve rezultate?
To je bit problema. Klikam da mi iznova indeksira proteklih 10 dana, i svaki put kad dođem u konzolu nađem: stranica nije na googleu jer google misli da je to duplikat neke druge stranice.
Stitch
Head Honcho
Post 13 Feb 2026, 16:51

Moja iskustva nisu takva - nisam doduše provjeravao svako malo - pa te nisam odmah razumio. SEO gradim strpljivo i polako, barem šest mjeseci ne očekujem ništa spektakularno. Dosad je funkcioniralo. :D

Pošalji im mejl i opiši situaciju. Oni će najbolje znati kako dalje jer poznaju sustav iznutra. Vjerujem da će tako ići najbrže.
Potpisi su za budale.
Pastir
Post 13 Feb 2026, 17:44

Nisam upućen — ali možda treba platiti? Na oglase mislim. Tako Mile neće gubiti poslove dok se ovaj problem ne riješi.
Stitch
Head Honcho
Post 13 Feb 2026, 18:11

Za prvu ruku, ideja nije loša, ali to neće riješiti indeksiranje.

Mogli bismo pokušati s 301-redirekcijama u .htaccessu, to je serversko rješenje. Stari indeks ne bih brisao dok se ne generira novi, a ovako će Google neizravno biti prisiljen na reindeksiranje. Izravno pak dobit će upute da skrene sav promet prema starim adresama.

Mile, iznad WordPress-bloka (ispred # BEGIN WordPress) ubaci ovo.

Code: Select all

# ---------------------------------------------------
# CANONICAL FIX FOR TECHNICKA ZASTITA CLUSTER

RewriteEngine On

# Force HTTPS
RewriteCond %{HTTPS} !=on
RewriteRule ^ https://enika.hr%{REQUEST_URI} [R=301,L]

# Redirect old page to new cluster parent
RewriteRule ^zastita-od-provale/?$ https://enika.hr/tehnicka-zastita/ [R=301,L]

# If any sub-URLs existed under old slug
RewriteRule ^zastita-od-provale/(.*)$ https://enika.hr/tehnicka-zastita/$1 [R=301,L]

# END CUSTOM RULES
Zatim obriši cache u pregledniku i na stranici (ako imaš plugin). Nakon toga Google će vidjeti da je /zastita-od-provale → 301 → /tehnicka-zastita. Canonical i 301-redirekcija postupno će se poklopiti; Google će za 7-21 dan promijeniti canonical, a podstranice će početi ulaziti u indeks.

I da, naoružaj se strpljenjem - ništa tu ne ide preko noći. ;)
Potpisi su za budale.
drug mile

Post 13 Feb 2026, 19:09

Hvala, javim ako uspije na taj način.
Stitch
Head Honcho
Post 13 Feb 2026, 19:26

Uspjet će sigurno, ali ne brzo. Desetak dana za Google ništa ne znači, osobito ako domena nije jaka. Realno je očekivati od dva do četiri tjedna za stabilizaciju, a od četiri do osam tjedana za puni povrat. Trenutačno je vrlo vjerojatno da /zastita-od-provale vraća status 200 (OK: Successful request), da /tehnicka-zastita vraća 200, da podstranice /tehnicka-zastita/* vraćaju 200... Google vidi dvije verzije istog entiteta bez jasne trajne migracije i zato ignorira novi klaster. Rješenje je upravo prisilna kanonizacija 301-redirekcijom.
Potpisi su za budale.
drug mile

Post 13 Feb 2026, 21:03

Pastir wrote:
13 Feb 2026, 17:44
Nisam upućen — ali možda treba platiti? Na oglase mislim. Tako Mile neće gubiti poslove dok se ovaj problem ne riješi.
Hvala, i cijenim što pratiš i ovu temu, znam da je suviše tehnički. I meni je to pomalo novo područje. Počeo sam dublje ulaziti u to kako Google rangira određene sajtove i stranice tek kada mi je to počelo utjecati na posao (i zaradu). Pa se zato trudim da razumijem što se zbiva u Googleovoj glavi i zašto mi stranice budu izlistane za određene upite, a za druge ne.

Recimo ovako:

https://trkeljanje.com/
https://trkeljanje.com/?sessionid=123
https://trkeljanje.com/?utm_source=fb
https://trkeljanje.com/?abc=pastir
Ovdje se radi o različitim linkovima, ali svi će prikazati isti sadržaj. Sufikse sam izmislio, ali mogli su i postojati, i mogli su dati različite rezultate da je Trkeljanje tako "programirano". Google jednostavno mora znati radi li se o različitim linkovima koji vode na isti sadržaj, ili se radi o potpuno različitim stvarima.

Slična situacija bi vjerojatno bila da preusmjerimo jednu stranicu na drugu. Ja naprimjer mogu zakupiti mnoge domene.

www.majstor-u-rijeci.com
www.najbolji-majstor.com
www.zovi-majstora.com
Sve ih preusmjerim na svoju pravu stranicu. Ili napravim copy/paste kompletnog sajta pod drugom domenom. Pa koju god od tih stranica posjetiš, uvijek ćeš dobiti potpuno jednak sadržaj. Kada google ne bi razumio da se radi o kopijama istog sadržaja, i netko upiše u tražilicu "majstor za montažu bojlera u rijeci", mogao bi dobiti 10-20 potpuno jednakih rezultata pretrage. Onaj sa više novca bi jednostavno eliminirao konkurenciju. Znači, radi se o posve razumljivom mehanizmu koji eliminira smeće iz rezultata pretrage.

I što sad kada nova stranica koju sam izradio bude označena kao "smeće"? Konzultirao sam i "umjetnu inteligenciju". Sugerira mi na mogućnost da dvije stranice imaju suviše sličan sadržaj. I to je istina, zaista su jako slične. I umjetna inteligencija mi sugerira isto što je rekao i Stič, da onu staru stranicu preusmjerim na novu. Pa će Google s vremenom skužiti da stare nema, i novu prihvatiti kao pravi izvor tog sadržaja.
Stitch
Head Honcho
Post 13 Feb 2026, 21:43

Ako za dva-tri tjedna ne bude rezultata (što ne očekujem!), vjerojatno će trebati dodatni koraci, npr. provjera internih linkova (u meniju, footeru, starim tekstovima, sitemapu), vanjskih linkova (Google ih smatra bitnima), dupliciranih verzija itd. Kad testiraš recimo adrese:

http://enika.hr

https://www.enika.hr

https://enika.hr

https://enika.hr/tehnicka-zastita (bez slasha)

https://enika.hr/tehnicka-zastita/ itd. - sve mora završiti na jednoj verziji. Ako postoji ijedna paralelna inačica, Google se zbunjuje. No o tom potom.
Potpisi su za budale.
Pastir
Post 14 Feb 2026, 03:57

Ako može još jedno pitanje — kako Google „zna“ koje su stranice „dobre“? Nadovezujem se na ono što je Mile opisao.
Stitch
Head Honcho
Post 14 Feb 2026, 06:14

Znam zašto ja ne spavam, ali zašto ti nisi u krevetu? :D

Može pitanje, dapače. Prvo i osnovno, originalan i kvalitetan sadržaj koji će drugi korisnici čitati i linkati glavni je kriterij svih tražilica, ne gleda to samo Google. Kopiranje tuđega kažnjava se padom u rezultatima pretrage. To se odnosi i na fotografije - algoritmi prepoznaju Shutterstock! Ono što sam snimiš (i adekvatno tagiraš) vrednije je od kupljenoga.

Nadalje, community - gradnja zajednice i lokaliziranje višestruko se nagrađuje, ne samo zbog prirodnog i logičnog link buildinga (međusobnih eksternih poveznica) nego i zbog preciznosti pretragâ. To što je Mile majstor koji radi u Rijeci i okolici Google obožava jer tako može bolje uputiti korisnike. No to ne znači da Mile treba povezati održavanje stanova s prodajom meda i povrća! Ne, segmentiranje mora biti čisto i jasno - sigurnost je recimo dobar, logičan nastavak priče o popravcima i uređivanju prostora. Razmjenjivanje kontakata i suradnja s električarima, vodoinstalaterima, parketarima i sličnim obrtnicima također, to svima diže SEO rejting. A med i povrće uklopivi su npr. u priču o ekologiji i zdravlju.

Osim toga, važan je i tehnički segment - optimizacija za tablete i smartfone, općenito mobilne uređaje, te brzina učitavanja. S tim u vezi, fotografije moraju biti optimizirane (smanjene veličine) i označene (naslovi, metatagovi) u skladu sa sadržajem.

Uglavnom, tih je kriterija mnogo. Google ima nekoliko ključnih algoritama (PageRank, Hummingbird, RankBrain, BERT/MUM, Panda/Penguin itd.) i svaki analizira svoje. Zato je mudro instalirati primjerice Yoast SEO, plugin koji vodi računa o tome da signali koje stranica šalje tražilicama budu sustavni, pregledni i potpuni. Rutinski ga stavljam na sajtove, ali s osnovnim postavkama. Priznajem, ne da mi se dublje analizirati softver. :D
Potpisi su za budale.
Pastir
Post 14 Feb 2026, 07:01

Sada je sve puno jasnije, hvala ti. :)

Ne spavam zato što me leđa bole, ne mogu se namjestiti. A tablete sam popio, moram po nove. Analgetika ti uvijek pofali kad ih najviše trebaš.

Ljekarna subotom radi od osam, inače počinje u sedam sati. Strpljen — spašen!
Stitch
Head Honcho
Post 14 Feb 2026, 09:11

Poslao bih ti ja svoje, ali posrijedi su opijati. Tramal, uglavnom - ali bude katkad i drugih. Bol je bol, to savršeno razumijem, ali i ovisnost je ovisnost. Ne treba ti takvo što, vjeruj mi.

Inače, SEO i oglašavanje različita su područja. Google Ads (nekadašnji AdWords) i Google Search (tražilica) tehnički su odvojeni sustavi, zbog pravnih i regulatornih razloga. No platiš li oglase (kampanju), dolazi promet koji Googlebot vidi jer češće pretražuje (crawla) domenu. To znači i da brže detektira 301-redirekcije, ne zato što plaćaš nego stoga što stranica postaje aktivna. Oglašavanje može malo ubrzati proces. Poslovni aspekt glasi dakle: ako je Mili SEO trenutačno blokiran, Google Ads može mu nadoknaditi izgubljene upite, spriječiti pad prodaje i održati brend vidljivim dok se SEO ne stabilizira.

Tumačim ti to zbog onog prijedloga, koji doista nije bio loš. Štoviše, da imam razvijenu mrežu kupaca, i sâm bih tako napravio. :)
Potpisi su za budale.
drug mile

Post 14 Feb 2026, 11:36

Uspio sam, stranice su mi konačno indeksirane. Našao sam još jednu grešku u Google Search Console koja je mogla pridonijeti ovoj konfuziji.

1. Ispočetka, nisam koristio Yoast SEO u Wordpressu. Jednostavno, otvarao sam obrt, trebao sam što prije početi primati pozive, htio sam što prije ostaviti dojam da se radi o legitimnom poslu itd. Sklepao na brzinu par stranica, prijavio u Google, i tamo u Search Console me tražilo da prijavim koji mi je Sitemap. Upisao sam enika.hr/wp-sitemap.xml. To je ono što valjda dolazi uz Wordpress.

2. Kasnije sam počeo ozbiljnije raditi na optimizaciji sadržaja, što je pozitivno utjecalo na google ranking. Između ostalog, koristio sam i Yoast SEO. A on ima svoj Sitemap na drugoj adresi, https://enika.hr/sitemap_index.xml. I napravio mi je preusmjeravanje starog sitemapa na novi.

3. Do nedavno, sve je bilo ok, ali nisam niti izrađivao mnogo novih stranica. Tu i tamo izradim neku, javim Googleu da postoji i tjt.

4. Sad kada je nastao ovaj problem oko neindeksiranja, krenuo sam pažljivije čitati što mi piše za svaku pojedinu stranicu, i onu indeksiranu i neindeksiranu. Za sve novije, stoji mi da nije otkriven Sitemap.

5. Krenuo tu oko Sitemapa nešto petljati, dodam i ovaj novi od Yoast SEO. Sad mi tamo stoje dva. Sa razlikom da mi ovaj novi kaže, ima 21 stranica u njemu, a za stari mi piše 0 stranica. Obrisao stari, ostao samo ovaj novi sa 21 stranicom.

6. Čim sam vidio promjenu, pogledam status indeksiranja stranica, i vidim da su sve nove stranice indeksirane. Znači doslovno iste minute kada sam ubacio novi Sitemap.

:coolspot:
Stitch
Head Honcho
Post 14 Feb 2026, 13:31

Odlično! :top:
Potpisi su za budale.
Pastir
Post 14 Feb 2026, 14:16

Stitch wrote:
14 Feb 2026, 09:11
Tumačim ti to zbog onog prijedloga, koji doista nije bio loš. Štoviše, da imam razvijenu mrežu kupaca, i sâm bih tako napravio. :)
I ćorava kokoš nađe zrno! :koka:

Malo sam odspavao. „Brufen“ u granulama (šumeći, 600 mg) pomaže neopisivo. Srećom, nisam zagubio recept.

Mile, čestitam! :thumbsup:
drug mile

Post 15 Feb 2026, 08:38

Ovako volim raditi. Sinoć kasno iza ponoći završio još jednu stranicu:
https://enika.hr/tehnicka-zastita/kontrola-pristupa/

Odmah sam javio u Google Search Console da ju pogleda. Jutros vidim da je već indeksirana:

Image

Upišem u Google tražilicu ključni pojam "kontrola pristupa rijeka" i nađem stranicu u prvih par rezultata:

Image

Ako zanemarim dva sponzorirana rezultata, na 2. mjestu sam. Barem meni tako prikazuje, koristim preglednik u inkognito modu. Nekom drugom (pogotovo ako nije u Rijeci) će prikazati drugačije, ali dosadašnje iskustvo mi je da kada se meni upit prikaže visoko rangiran, onda i drugi ljudi pozivaju, kažu da su me našli na internetu.

To je jedan od razloga zašto za sad ne plaćam reklamu. Ako sam SEO odradio loše, volio bih brzo to doznati, da mogu ispraviti greške. Kad sve odradim kako treba, i ako i dalje nema dovoljno posla, onda lako platim reklamu kad se ukaže takva potreba. Za sad ide i bez toga.
  • Information