Trumpov drugi mandat već kontroverzniji od prvoga?!

Koljite se i gložite!
Pastir
Has thanked: 514 times
Been thanked: 303 times
Post 30 Nov 2025, 12:41

Šabović Adis wrote:
30 Nov 2025, 09:57
Eoga, Doni zatvorio zračni prostor iznad i oko Venecuele:

https://www.youtube.com/live/4mGJch1n8yg
Rizik od rata je realan — viši nego uobičajeno. Ali — čak i ako do eskalacije dođe — vjerojatnije je da će to biti selektivni udari / akcije „pojavi se — skloni se“ nego klasična invazija i okupacija.

Očekujem puno „igara moći“, psiholoških pritisaka, diplomatskih manevra. Rat — možda. Ali rat i dugoročnu okupaciju — tek ako SAD bude vrlo siguran da to može izdržati politički i geopolitički.

Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
Šabović Adis
Inventar
Has thanked: 166 times
Been thanked: 143 times

Post 30 Nov 2025, 16:35

Pastir wrote:
30 Nov 2025, 12:41
Rizik od rata je realan — viši nego uobičajeno. Ali — čak i ako do eskalacije dođe — vjerojatnije je da će to biti selektivni udari / akcije „pojavi se — skloni se“ nego klasična invazija i okupacija.

Očekujem puno „igara moći“, psiholoških pritisaka, diplomatskih manevra. Rat — možda. Ali rat i dugoročnu okupaciju — tek ako SAD bude vrlo siguran da to može izdržati politički i geopolitički.
A dobro, šta se sve ratom zove. :zubo:

Ameri ne mogu ratovati, ne znaju kako. Što bi pukovnik Douglas Macgregor rekao, "mi smo expeditionary force", ako posao ne završe za mjesec dana, i iz vazduha, zaglaviće i onda će zaboraviti zašto su došli. Kao muha bez glave su (Afganistan). Osim toga, vrijeme kad se Udarnom skupinom nosača aviona moglo prići i iz bezbjedne udaljenosti lansirati Tomahawke i avionske misije je davno prošlo vrijeme. To im nije prošlo ni sa Hutijima u Crvenom moru (lik zduši kući i hladno proglasi pobjedu i kapitulaciju Hutija - na neviđeno :rofl: ) gdje je na njih pucano nekakvom starudijom i umalo da im potope nosač. Čini mi se da je 19 MQ-9 Reaper dronova oboreno nad Jemenom.
Koliko sam informisan, Venecuela se malo nakrcala novijim i sposobnijim PVO sistemima a u igri su i neke hipersonične dalekomente raketice za koje nosači predstavljaju tek nepokretne mete. Venecuela ima vojsku i višemilionsku miliciju, Ameri to znaju samo vole da se prave blesavi. Ali opet, s Donijem na čelu, od njih nas ništa ne može iznenaditi. :rofl:
Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:
Šabović Adis
Inventar

Post 01 Dec 2025, 06:56

Trump to pardon ex-Honduras president convicted of drug trafficking
https://www.bbc.com/news/articles/c1kpm0rvxepo

:rofl:
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 429 times
Been thanked: 532 times
Post 01 Dec 2025, 10:07

Trumpova dosljednost, poštenje i čvrstoća karaktera. :D
Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar

Post 01 Dec 2025, 11:00

Moj omiljeni prezident. :rofl:
Stitch
Head Honcho
Post 07 Dec 2025, 14:39

Nismo komentirali što se događalo posljednji tjedan, a ilustrativno je - indeksovci su poslovično posvađani sami sa sobom. :D

Od 1. prosinca do danas imali smo otprilike:

a) donju granicu, apsolutni pesimizam: Trumpov mirovni plan za Ukrajinu osuđen je na propast.
(...) Kada su Sjedinjene Države predstavile svoj mirovni prijedlog od 28 točaka - koji snažno podsjeća na dokument što ga je Rusija podnijela Washingtonu u listopadu - u Ukrajini je dočekan sa šokom i nevjericom.
Njegove ključne točke, uključujući priznanje ruske kontrole nad Krimom i Donbasom, ograničavanje ukrajinske vojske i zaustavljanje težnji Kijeva za članstvom u NATO-u, odražavale su dugogodišnje zahtjeve Kremlja.
Prema Oleksiyu Melnyku, sudirektoru programa za vanjske odnose i međunarodnu sigurnost u Centru Razumkov u Kijevu, "čini se da je plan osmišljen kako bi pomogao kapitulaciji Ukrajine". (...)
b) umjereni pesimizam ostaje konstanta u Europi, ali Amerikanci su optimistični. Iako Zelenskog svi upozoravaju da ništa ne potpisuje jer će ga Trump izdati, pregovori se nastavljaju.
Europski čelnici potajno savjetuju ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da bude oprezan oko napora Sjedinjenih Država da postignu mirovni sporazum s Rusijom. Ključno upozorenje glasi: ne popuštajte ruskim zahtjevima bez čvrstih i jasno definiranih sigurnosnih jamstava Washingtona, piše The Wall Street Journal.
Ova poruka, kako navodi list, odražava sve veći oprez među europskim liderima zbog pregovora koje Washington vodi mimo njih, ostavljajući ih po strani.
Prema dvojici europskih diplomata upoznatih sa situacijom, Zelenskom je savjetovano da inzistira na jasnom definiranju uloge Amerike u sigurnosnim jamstvima prije nego što pristane na bilo kakve ruske uvjete. (...)
c) pobjeda optimizma, Ameri naposljetku likuju: rat je praktički završen.
(...) Dva glavna neriješena pitanja, rekao je Kellogg, odnose se na teritorij - prvenstveno na budućnost Donbasa - i na budućnost ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje, najveće u Europi, koja je pod ruskom kontrolom.
"Riješimo li ta dva pitanja, mislim da će se ostatak stvari prilično dobro riješiti", rekao je Kellogg u subotu u Predsjedničkoj knjižnici i muzeju Ronalda Reagana u dolini Simi u Kaliforniji. "Gotovo smo na cilju. Doista smo vrlo, vrlo blizu", rekao je Kellogg. (...)
Za nekoliko dana, utemeljeno nagađam, pregovori će propasti. Zašto? Vrlo jednostavno: Rusi su Amerikancima podvalili plan za koji su bili sigurni da je Ukrajincima neprihvatljiv. Oni će ga odbiti, a Putin će opet glumiti jadnog, neshvaćenog mirotvorca. :D
Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar

Post 07 Dec 2025, 16:02

Koji plan su im podvalili?
Stitch
Head Honcho
Post 07 Dec 2025, 16:55

Onaj koji je izvorno sastavio Kiril Dmitrijev.
Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar

Post 07 Dec 2025, 17:30

Po meni su to potpune besmislice. Zvuči vjerodostojno koliko i sabotaža Sjevernog toka 2 za koji su u roku sat vremena optuženi Rusi.

Koliko znam, Rusi su dosad dvaput "izlazili" za uslovima za prekid vatre - jednom u proljeće 2022. a drugi put u jesen 2024. i to s puno lošijim uslovima po Ukrajinu nego ovih sadašnjih 28 tačaka (ili 19, 10 ko će ga već znati), uz komentar da će svaki sljedeći biti sve gori po Ukrajinu.
Te uslove niko nije prihvatio a Rusi nemaju namjeru da odustanu od njih (SMO je još uvijek u toku), tako da...
Stitch
Head Honcho
Post 07 Dec 2025, 18:42

Nisu besmislice. Evo ti npr. Reuters.

Mnogi su pisali o tome da su Ameri preradili dokument koji su im kao prijedlog mirovnog sporazuma dostavili Rusi. Zašto bi Washington lagao?
Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar

Post 07 Dec 2025, 19:13

Pa besmislice su mi po tome što planove Amerima prezentira neki marginalac a ne zvaničnik poput Lavrova.
Šabović Adis
Inventar

Post 07 Dec 2025, 19:16

BTW, malo sam guglao i ne nalazim dokument, nalazim samo priču o dostavljenom dokumentu.
Na kraju se ispostavi da je to nekakav "non-paper":
AI Overview

A Russian-authored "non-paper" outlining Moscow's terms for ending the Ukraine war was submitted to the Trump administration in October 2025, serving as a key input for the subsequent U.S.-backed 28-point peace plan, which included demands for Ukrainian territorial concessions, according to sources cited by Reuters and other news outlets in late November 2025. This paper, shared after a Trump-Zelenskyy meeting, contained previously rejected Russian proposals, including ceding territory in Eastern Ukraine, and was used in shaping a U.S. framework that officials then tried to modify.
Čiste gluposti, po meni, ja ću se držati zvaničnih izjava zvaničnika.
Stitch
Head Honcho
Post 07 Dec 2025, 19:48

Šabović Adis wrote:
07 Dec 2025, 19:16
BTW, malo sam guglao i ne nalazim dokument, nalazim samo priču o dostavljenom dokumentu.
Na kraju se ispostavi da je to nekakav "non-paper"
Da, to je termin za neslužbene kanale. U diplomaciji uobičajeno.

No ne znači da su dokumenti izmišljeni ili lažni. Znači samo da se oni koji ih šalju mogu lakše ograditi (bude li potrebno). Što Rusi nisu učinili kad se o tome pisalo. ;)
Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar

Post 07 Dec 2025, 20:29

Ajd, ok.
No, šta to znači? Ameri nisu dovoljno pametni da sami smisle plan koji će Ukrajina odbiti, što će Ameri onda da iskoriste kao izgovor da operu ruke od Ukrajine te tako sačuvaju obraz i ne ispadnu luzeri (uzgred prepuštajući nadležnost i odgovornost EU da se ona jebe s Ukrajinom), pa to moraju raditi Rusi?
Rusi naprave plan koji ni sami ne bi prihvatili pa to daju Amerikancima da ponude Ukrajincima ne bi li ga oni odbili, istovremeno zvanično insistirajući na planu koji Ukrajina ionako odbija a usljed čega SMO još uvijek traje?
wtf
Stitch
Head Honcho
Post 07 Dec 2025, 21:30

Čini mi se da je posrijedi ping-pong između Putina i Trumpa. Kad se Amerikanac naljuti zato što ga Rus previše zajebava, ovaj tobože ponudi lulu mira. No kako je stoput pametniji, uvali mu otrovnu pilulu koja odgovara njegovim interesima.

Trump dakako ne shvaća da ga Putin (i dalje) vuče za nos. Pun sebe, nateže tu luletinu, pokazuje svima što je dobio - i još je nudi društvu, da i oni povuku dim. A puše lude gljive. :D
Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar

Post 07 Dec 2025, 21:43

A jbg, daje povoda za vuć ga za nos kad se miješa gdje mu mjesto nije. Ono, malo bi da se jebe al da mu ne ulazi...
Stitch
Head Honcho
Post 07 Dec 2025, 21:56

Njemu nigdje nije mjesto. Osim možda u spalionici otpada. :D
Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar

Post 07 Dec 2025, 23:24

Pazi ovo:

Do reklame sam sve skonto, nakon nje ništa. :rofl:
Pastir
Post 08 Dec 2025, 04:44

Europa je danas — možda prvi put u povijesti — mnogo „ratobornija“ i moralno tvrđa od SAD-a. Ali to nije zato što je Europa iznenada postala bastion čiste pravde, nego zato što su se interesi presložili tako da se europska načela i europski strahovi preklapaju s ukrajinskim opstankom. Dakle — ne „pravda“, nego geopolitika isprepletena s identitetom. Europa mora braniti Ukrajinu jer brani vlastite granice i vlastitu budućnost. Ako padne Ukrajina, pada „geopolitički sanitarni kordon“: Rusija bi stigla na granice Poljske, Slovačke, Mađarske i Rumunjske. Time bi EU izgubila tampon-zonu i bila bi izravno izložena ruskoj sili. Sve postaje skupo: obrana, energija, politička sigurnost. Dakle: Europa brani Ukrajinu da bi obranila samu sebe.

SAD pod Trumpom više ne vidi EU kao ključnoga partnera. On smatra da Europa „preživljava na američkim plećima“. Vidi NATO kao poslovnu obavezu, ne kao civilizacijski projekt. Njegov instinkt je da se makne iz konflikata u kojima SAD plaća više nego što dobiva.

Ako SAD izlazi, onda mora netko ući. A to je Europa — htjela ili ne. Europa tako ispada moralnija zato što ima egzistencijalni interes. Nije stvar u tome da Bruxelles ima „viši osjećaj pravde“, nego je Europa blizu ruskih granica. Europa zna što znači ruska ekspanzija. Europa se još sjeća hladnoratovskih podjela. Europa nema atomski oklop SAD-a. Moralnost je ovdje iznuđena geopolitička nužnost.
Šabović Adis
Inventar

Post 08 Dec 2025, 10:01

Kako prosječnom nacionalistu objasnit da je kontinentalni identitet preči nego nacionalni? Odma će pitat šta, opet samo jedan jogurt? :rofl:
Btw, ja nisam u EU. Znači li to da sam...Afrikanac, a ne Evropljanin, apropo evropskog identiteta?
Pastir
Post 09 Dec 2025, 23:10

Šabović Adis wrote:
08 Dec 2025, 10:01
Kako prosječnom nacionalistu objasnit da je kontinentalni identitet preči nego nacionalni? Odma će pitat šta, opet samo jedan jogurt? :rofl:
Ne razumijem. „Jedan jogurt“ je vic?
Šabović Adis wrote:
08 Dec 2025, 10:01
Btw, ja nisam u EU. Znači li to da sam...Afrikanac, a ne Evropljanin, apropo evropskog identiteta?
Ne znači. Identitet sam biraš, dobrim dijelom. Ako naučiš neki afrički jezik, sviđa ti se kultura i želiš živjeti u Africi, ne moraš biti crn da bi se smatrao Afrikancem. U moderno doba, krv i geni nisu toliko važni za identificiranje i pripadanje.
Stitch
Head Honcho
Post 10 Dec 2025, 00:09

Pastir wrote:
09 Dec 2025, 23:10
Ne znači. Identitet sam biraš, dobrim dijelom. Ako naučiš neki afrički jezik, sviđa ti se kultura i želiš živjeti u Africi, ne moraš biti crn da bi se smatrao Afrikancem. U moderno doba, krv i geni nisu toliko važni za identificiranje i pripadanje.
Otprilike. Tako se stječe i državljanstvo, načelo je slično.
AI Overview

Hrvatsko državljanstvo stječe se podrijetlom, rođenjem na teritoriju RH, prirođenjem (ako ispunjavate uvjete za boravak, brak, pripadnost narodu i sl.) ili međunarodnim ugovorima, a zahtjev se podnosi u MUP-u / policijskoj upravi odnosno diplomatskoj misiji / konzulatu u inozemstvu. Ključno je ispuniti specifične uvjete ovisno o osnovi (boravak, podrijetlo, brak), dostaviti dokumente poput rodnog lista, dokaza o nekažnjavanju, putovnice i životopisa te ispuniti obrazac.

Glavne osnove stjecanja državljanstva:
1. Podrijetlom: ako je jedan roditelj u trenutku vašeg rođenja hrvatski državljanin.
2. Rođenjem na teritoriju RH: za djecu stranaca rođenu u Hrvatskoj, ako bi inače ostala bez državljanstva.
3. Prirođenjem (najčešći put za strance):
- po osnovi boravka: uz uvjete o zakonitom i neprekinutom boravku (često 5 ili 10 godina), poznavanju jezika i kulture te uvjetima o nekažnjavanju.
- po osnovi braka / partnerstva: s hrvatskim državljaninom, nakon određenog vremena braka / partnerstva.
- po osnovi iseljenja: za iseljenike i njihove potomke do trećeg koljena.
- po osnovi interesa za RH / pripadnosti hrvatskom narodu.
Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar

Post 10 Dec 2025, 00:47

Pastir wrote:
09 Dec 2025, 23:10
Ne razumijem. „Jedan jogurt“ je vic?
Da.

Poenta je na određenim nacionalistima koji su razdruživanjem stigli tu gdje danas jesu, ne udruživanjem. Kako Orbanu objasniti da je biti Evropejac preče nego biti Mađar? Ili Ficu? Za njih je to nadnacionalni identitet, a to je loše po nacionalizam. Kako njima objasniti da nakon što su prestali po svoja mišljenja ići u Moskvu sad trebaju ići u Brisel? Jel oni zapravo pogrešno shvataju EU smatrajući je švedskim stolom?
Kako se to Tusk oslobodio paktovskih dužnosti da izigrava jeftinu pješadiju Varšavskog pakta tako što se samo prelio u NATO pakt i sad izigrava jeftinu pješadiju NATO?
Kako to Evropa brani Ukrajinu a samim tim i sebe kad je Evropa tek kontinent. Kako se to kontinent brani? EU je nešto drugo. EU (bi da) izigrava državu, a kako o EU govore njeni zvaničnici stiče se dojam da se radi o Sjedinjenim Evropskim Državama, a to nije slučaj. Ustav EU ne postoji, vojna sila isto tako ne, granice su nestalne. Ono što EU čini tvorevinom koja nalikuje državi je novac, što je tek jedan od vidova državnosti. Članice EU su, makar nominalno, suverene države iako neke tendiraju da svoj suverenitet potpuno izgube. I smatraju to uspjehom.
NATO jest poslovna obaveza (znaju to i osnivači), a kao civilizacijski projekt je prodat onima koji o tome pojma nemaju.
Identitet je Šabović Adis. To je identitet, to sam odabrao što odazivanjem i dokazujem a ostali identiteti su mi "prišiveni" od drugih po tome gdje sam rođen, rastao i gdje živim - Sarajlija, Bosanac, Evropejac - to ne mogu izbjeći, pa se nešto i ne trudim da ga zaslužim. To mi ne gine, odazivao se ili ne. :rofl:
Stitch
Head Honcho
Post 10 Dec 2025, 12:42

Šabo, Velika Britanija, jedna od najvažnijih i najmoćnijih članica EU, napustila je savez. Koji se nakon toga nije raspao, nastavio je funkcionirati kao i prije. Što ti to govori?

EU nije Amerika, nije ni zamišljena da to bude. U Europi nacionalne države rezultat su jezika (kao emocionalne i kulturne domovine), povijesti i mitova (svaka nacija ima vlastitu priču o sebi), trauma i ratova (granice su krvave linije sjećanja), kulturnih matrica (protestantske, katoličke, pravoslavne, mediteranske, baltijske, balkanske...), dubokog i dugog urbanog razvoja (Europa ima gradove starije od većine svjetskih država) itd. To nije isto što i Sjedinjene Države, gdje je identitet svjesno konstruiran oko ustava, ekonomskog sna, individualizma, mitologije o čuvaru slobode i demokracije... Dakle, Europljani su najprije nacije, a tek onda Europljani. Amerikanci su primarno Amerikanci, a tek onda Irci, Talijani, Latinoamerikanci...

Europi nije trebala američka razina ujedinjenosti, imala je NATO da se brine za obranu. Tek sad, kad se Trump počeo izvlačiti, mora razmišljati o (golemim) pojedinačnim ulaganjima. No dotad NATO nije bio samo posao, nije bio puki vojno-industrijski projekt. Bio je branič Zapada, doslovce tako. Čuvar zajedničkih vrijednosti - kapitalizma, liberalizma, poduzetništva... A kad se raspao SSSR, zbog kojega je i nastao, pojavila se pukotina koja se više nije mogla pokrpati ideologijom.

Jest, Amerika drži najjaču vojsku, ima najveći vojni proračun, najnapredniju tehnologiju i najutjecajnije oružarske korporacije. Članice NATO-a kupuju američko naoružanje, sudjeluju u američkim vojnim programima, usvajaju američke standarde i postaju ovisne o američkom softveru, logistici, interoperabilnosti, infrastrukturi, satelitima, zapovjednim sustavima... To nije slučajnost, to je poslovni ekosustav. U pravu si, NATO je prije svega ogroman posao, a tek onda vojni savez, sigurnosna arhitektura i civilizacijska platforma. No to ne znači da ostale razine nisu stvarne - jer jesu. Samo što poslovna dimenzija određuje tempo, opseg i granice svega ostaloga.
Potpisi su za budale.
Pastir
Post 10 Dec 2025, 14:08

Stitch wrote:
10 Dec 2025, 12:42
Šabo, Velika Britanija, jedna od najvažnijih i najmoćnijih članica EU, napustila je savez. Koji se nakon toga nije raspao, nastavio je funkcionirati kao i prije. Što ti to govori?
Da je EU jača nego što mislimo? Ili: nego što izgleda?

Inače, EU je podcijenila nacionalnu državu, emocionalno i politički. Ideja „postnacionalne Europe“ bila je vizionarska, ali previše intelektualna, a premalo ukorijenjena u stvarni život. Ljudi ne umiru za „Bruxelles“, ali umiru za „narod“, „zemlju“, „jezik“, „grad“. Nijedan Europljanin neće se boriti za cijelu Europu ako mu je vlastito selo ugroženo.

Bruxelles je vjerovao da će postupno preuzeti proračunsku kontrolu, obranu, vanjsku politiku kroz niz malih integracija. Ali nacionalne elite nikad nisu željele prepustiti pravu moć. EU je tako ostala polovična konstrukcija: prejaka za običnu trgovinsku zonu, preslaba za federaciju.
  • Information