"Komunisti i fašisti ustvari su isti"?

Koljite se i gložite!
Marsovac7
Svemirka
Has thanked: 9 times
Been thanked: 50 times
Post 23 Sep 2025, 01:05

Pastir wrote:Jesam blag i miroljubiv, dojam te ne vara. I nisam „radićevac“ ili „starčevićevac“ — iako sam krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina blisko surađivao s nekim političarima koji su slijedili taj put. Objašnjavam Adisu što su govorili ljudi koje smatraju velikim Hrvatima, ništa drugo. Tito ne spada na taj popis. Nikad nije ni spadao.

Politike sam se odrekao početkom Domovinskog rata. Točnije, HDZ-ovci su me „škartirali“ kada sam govorio — ponekad i vrlo glasno — da ne treba progoniti Srbe, stvarati animozitet ako su lojalni Republici Hrvatskoj. Obične ljude treba pustiti na miru, a one koji im pale kuće — krivično goniti. U ono doba, nikom se nije svidjelo to što ih branim. A meni se nije svidjelo ono u što se HDZ pretvorio.
Kako misliš, u što se HDZ pretvorio? Pa isti im je modus operandi od osnutka do danas.
Ima poneki iskreni domoljub koji je zalutao tamo, ali većina su prodane duše željne novaca i moći.

Wow, postala sam moderatorica. :)
Pastir
Has thanked: 1252 times
Been thanked: 567 times
Post 23 Sep 2025, 01:21

Marsovac7 wrote:
23 Sep 2025, 01:05
Kako misliš, u što se HDZ pretvorio? Pa isti im je modus operandi od osnutka do danas.
Nije baš tako. U moje vrijeme, Veselica i Tuđman nisu bili na suprotstavljenim stranama. Kasnije su se razišli, ali gledišta su im ispočetka bila slična.

Bilo je tamo još intelektualaca koji su se zalagali za slobodnu Hrvatsku, potpuno neopterećeni odnosima sa Srbijom i BiH. A ono što se dogodilo u Bosni — to Tuđmanu neću oprostiti dok sam god živ.
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
Šabović Adis
Inventar
Has thanked: 284 times
Been thanked: 290 times

Post 23 Sep 2025, 01:24

@Pastir

Bi li odgovorio? Jest provokacija, al konstruktivna je. :zubo:
Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:
Pastir
Post 23 Sep 2025, 01:27

A što da ti odgovorim? Dođi — pa se uvjeri sam.
Šabović Adis
Inventar

Post 23 Sep 2025, 01:28

Ok, neću te gnjavit više. :rofl:
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 703 times
Been thanked: 1209 times
Post 23 Sep 2025, 02:09

Pastir wrote:
23 Sep 2025, 01:21
Nije baš tako. U moje vrijeme, Veselica i Tuđman nisu bili na suprotstavljenim stranama. Kasnije su se razišli, ali gledišta su im ispočetka bila slična.
Pretpostavljam da govoriš o Marku, koji također nije bio cijepljen od brslanja gluposti. :D

Pripisujem to dugom zatvorskom stažu, zbog čega je postao ogorčen - ali majko mila, kako je on znao blebetati. To ni pas s maslom ne bi pojeo. :zubeki:
Potpisi su za budale.
Pastir
Post 23 Sep 2025, 03:34

Stitch wrote:
23 Sep 2025, 02:09
Pretpostavljam da govoriš o Marku, koji također nije bio cijepljen od brslanja gluposti. :D
O Marku Veselici govorim, da. Njemu je Tuđman preoteo i zasluge i stranku, jer Marko je trebao postati predsjednik HDZ-a. A što se izjava tiče — bio je neobičan, atipičan čovjek i intelektualac. Kada je 2000. rekao npr.: „Hrvatski je narod vrlo inteligentan i pametan, stoga držim da smo izabrani narod. Može se reći da smo moderni Židovi Europe i svijeta.“ — iščitao sam tu želju da nas ohrabri i pohvali, a ne ekstravagantno ili ekscentrično pretjerivanje. Nije to bila mitomanija kakvu slušamo u srpskom medijskom prostoru.
Stitch
Head Honcho
Post 23 Sep 2025, 04:18

A što ja znam, meni su on, Šošić i Đodan blebetala s doktoratom. Pritom sam, pazi, savršeno svjestan činjenice da glume određene uloge - Đodan je recimo govorio ono što Tuđman kao predsjednik RH nije smio reći. Plasirao je u javnost retoričke budnice i davorije, motivirao je narod. No kad čuješ izjavu da ćemo zabiti hrvatski barjak na Romaniji, zapitaš se ima li Šime u glavi žicu koja mu drži uši na mjestu, jer bi u suprotnom otpale s prazne tikve. :D

Bio je doduše pošten, to mu priznajem. Jedan je od rijetkih HDZ-ovaca, pogotovo starih, koji se u politici nisu obogatili. Sve vrijeme živio je u istom stanu i vozio isti auto. A bio je ministar obrane, mogao je što je htio. Skidam mu šešir, što da drugo velim. :)
Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar

Post 23 Sep 2025, 04:41

A ti Đodan, Marko i partaja, jesu oni fašisti il komunisti?
Koji su naši tu? :o
Stitch
Head Honcho
Post 23 Sep 2025, 04:51

Oni su žrtve komunizma, uglavnom su posrijedi tzv. proljećari zatvoreni nakon Titova sastanka s hrvatskim vodstvom i sjednice Predsjedništva SKJ u Karađorđevu 1971. godine.
Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar

Post 23 Sep 2025, 05:02

Oh.
Stitch
Head Honcho
Post 23 Sep 2025, 05:11

Što "oh"? Đodan je u Drugom svjetskom ratu bio pripadnik antifašističkih partizanskih postrojbi, baš kao i Tuđman. Fašizam im dakle ne možeš prišiti. A procesi protiv njih bili su nesumnjivo montirani. :p
Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar

Post 23 Sep 2025, 05:24

Pa šta im se desilo, pokajali se za antifašizam i partiznastvo?
Stitch
Head Honcho
Post 23 Sep 2025, 05:30

Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar

Post 23 Sep 2025, 05:50

Nisam tu našao ništa ni o Veselici ni o Đodanu, Šošiću...imaš šta konkretno? Šta im se tačno stavljalo na teret? Imaš možda primjerak Optužnice?

I šta ti je to "montirani" proces, suprotno od spontani?
Stitch
Head Honcho
Post 23 Sep 2025, 06:13

Link sam stavio da shvatiš društveni i kulturni pokret, nije to bio uvid u biografije - koje su u osnovi nevažne. Važno je da su 1971. proljećari osuđeni zbog zahtjeva koji su u mnogočemu ispunjeni novim ustavom 1974. godine: Jugoslavija je decentralizirana, oslabljen je srpsko-unitaristički pritisak, uvedena su konfederacijska načela umjesto federacijskih, a Tito se svrstao uz one koje je prije toga osudio. Nije to, jasno, izrijekom priznao - ali prihvatio je demokratizaciju. Bolji dokaz da je pogriješio ne možeš dobiti. :D
Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar

Post 23 Sep 2025, 06:18

Kao što je bio pogriješio i na Neretvi srušivši prvo most a onda ga prešavši? :zubo:

Dobro to, ovo da te pitam: je li uobičajeno u demokratijama da se bivši robijaši slobodno kandiduju na izbore, da iz zatvorskih ćelija zaskoče u poslaničke klupe, ili je to više onako balkanski ekskluzivitet i povlašten položaj balkanskih demokrata? :zubo:
Stitch
Head Honcho
Post 23 Sep 2025, 06:20

Robijaš u bivšoj Jugoslaviji može biti samo pozitivna karakteristika, pohvala najvišeg reda - osobito kad je riječ o političkim zatvorenicima. A ovdje isključivo o tome govorimo.
Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar

Post 23 Sep 2025, 06:23

Oh, pa sad nipodaštavaš one koje smo strijeljali po političkoj liniji. Kako zatvorenik može biti viši red nego strijeljanik? :zubo:
Stitch
Head Honcho
Post 23 Sep 2025, 06:37

Nisi ti baš upućen u tadašnja zbivanja, vidim. Je li ti poznato da se slučajem Marka Veselice bavio Amnesty International? Da su ga poslije izdržavanja kazne intervjuirali mnogi strani mediji? Da je zbog intervjua što ga je 1980. dao njemačkom tjedniku Der Spiegel Veselica opet osuđen, i to na 11 godina zatvora?

Daj se probudi, napokon. :gaah:
Potpisi su za budale.
Marsovac7
Svemirka
Has thanked: 9 times
Been thanked: 50 times
Post 23 Sep 2025, 08:51

Pastir wrote:Nije baš tako. U moje vrijeme, Veselica i Tuđman nisu bili na suprotstavljenim stranama. Kasnije su se razišli, ali gledišta su im ispočetka bila slična.

Bilo je tamo još intelektualaca koji su se zalagali za slobodnu Hrvatsku, potpuno neopterećeni odnosima sa Srbijom i BiH. A ono što se dogodilo u Bosni — to Tuđmanu neću oprostiti dok sam god živ.
Kad kasnije su se razišli? Veselice (obojica braće, Marko i Vlado) nisu bili ni pozvani na osnivačku skupštinu HDZa, lako je pretpostaviti zašto.
Wow, postala sam moderatorica. :)
Stitch
Head Honcho
Post 23 Sep 2025, 13:21

Nisu bili pozvani da Tuđman lakše može napraviti puč u stranci i postati predsjednik. :D

Tako sam barem čitao, možda Marko nije govorio istinu. :ne zna:
Potpisi su za budale.
Pastir
Post 23 Sep 2025, 14:08

Veselica je pomiješao hotele — skupština se nije trebala održati u „Intercontinentalu“, bila je zakazana u „Panorami“ — ali točno je da je održana u prostorijama NK „Borac“ na Jarunu. Točno je i da nisu svi članovi inicijativnog odbora bili tamo, jer se vijest o mjestu održavanja skupštine prenosila usmeno.

Ostalo je vjerojatno istina, jer tu sam verziju i ja čuo, baš od braće Veselica. Do ljeta 1989. oni su bili dosta utjecajni među ljudima koji su kasnije igrali važnu ulogu u HDZ-u.
Pastir
Post 23 Sep 2025, 14:17

Stitch wrote:
23 Sep 2025, 05:11
Što "oh"? Đodan je u Drugom svjetskom ratu bio pripadnik antifašističkih partizanskih postrojbi, baš kao i Tuđman. Fašizam im dakle ne možeš prišiti. A procesi protiv njih bili su nesumnjivo montirani. :p
Partizan je bio i otac braće Veselica.
Šabović Adis
Inventar

Post 23 Sep 2025, 14:51

Stitch wrote:
23 Sep 2025, 06:37
Nisi ti baš upućen u tadašnja zbivanja, vidim. Je li ti poznato da se slučajem Marka Veselice bavio Amnesty International? Da su ga poslije izdržavanja kazne intervjuirali mnogi strani mediji? Da je zbog intervjua što ga je 1980. dao njemačkom tjedniku Der Spiegel Veselica opet osuđen, i to na 11 godina zatvora?

Daj se probudi, napokon. :gaah:
Jesam to pogodio žicu? :zubo:

Reći ću ti sad ono zbog čega na zelenim forumima redovno popijem ban. Ili permu.
Evo još jedne žrtve komunizma i motiranog procesa, imaš tu transkripte sa suđenja, optužnicu i presudu. Pročitaj, odvoji desetak minuta.
Tom mučeniku se gubi svaki trag, a legenda kaže da su ga psi razvukli po Velešićima (tu gdje ja sad živim, gdje nema srpskog življa mnogo), ostali samo cvikeri. Valjda nije bio vrijedan metka, šta li. To gore je Narodni sud, a sud partije se malo razlikuje i glasi: Alah ga sebi uzo. Alah ga dao, Alah ga uzo - nema ko drugi. Stavljo ga za života pred teška iskušenja i nagradiće ga za to na onom svijetu. Nisu ga komunisti, znaš, jer Alah komunste ni stvorio nije, stoga i ne postoje. Pa ga ne mogu ni krknut. Al postoje mudžize. Ko god od muslimana neke komuniste vidi nek zna da mu je mudžiza u glavu udarila. Nema niki komunisti!

A pošto Veselica nije alahović tipa ovog Mustafe već je više isusović, to je njega Isus uzo sebi. Isus ga dao, Isus ga uzo - nema ko drugi. Njega je Isus mećo pred teška iskušenja za života i Isus će ga nagradit kad preturi na onaj svijet a ne Alah. Kontaš! Ni Isus nije komuniste stvorio pa isto ne postoje ko što ne postoje ni kad ih Alah ne stvori. Ko god od isusovića komuniste vidi nek zna da su mu priviđenja udarila u glavu. Nema niki komunisti! Priviđenja a ne mudžize, bitna razlika.

Nego, ovo da te pitam, baš me interesuje: kako vi to, demokrati, otfurate do džamije, odnosno crkve, odate počast bogu, priznate mu da sve vidi, sve čuje, sve može i sve ostalo sve...a onda po izlasku nešto hadeze, ezdea, izbori, referendumi trte-mrte? Varakate se između teokratije i demokratije, jel? Sukob interesa to ništa? Onda mrmor stoji Tito ovo - Tito ono? Pitam se šta Tito? Ni Tita bog nije stvorio a nije ni narod. Nema Tito. Pa ne biva Titova volja, božja biva, jel tako. Odnosno narodna. Vox populi = vox Dei, iz čega slijedi populi = Dei iliti Dei = populi. U ovo vjeruju svi koji vjeruju u ovo.

E, znaš šta je fora s bogom? Kreten nikako da prizna poraz. Ubiješ ga ko vola u kupusu, on samo stane drečat promašio si, hahaha, nije mi ništa?! Guess what, nije ni nama.

Amnesty? Amnestiraj ovo! :rofl:
  • Information