Charlie Kirk, moćni desničarski aktivist, saveznik Donalda Trumpa i izvršni direktor organizacije Turning Point USA (TPUSA), preminuo je danas nakon što je bio upucan dok je držao govor u Utahu na sveučilištu. Kirk je pogođen u vrat, a kako je napisao Donald Trump preminuo je. Otprilike dva sata nakon napada Kirk, je podlegao ozljedama u bolnici i preminuo.
"Veliki, pa čak i legendarni Charlie Kirk je mrtav. Nitko nije razumio niti imao srce američke mladeži bolje od Charlieja. Bio je voljen i cijenjen od SVIH, posebno od mene, a sada više nije s nama. Melania i ja izražavamo sućut njegovoj prelijepoj supruzi Eriki i obitelji. Charlie, volimo te!“ objavio je predsjednik Donald Trump na svojoj platformi Truth Social.
Na videozapisima koji kruže društvenim mrežama vidi se kako je Kirk pogođen dok govori i sjedi ispod šatora u dvorištu Sveučilišta Utah Valley. Kirk je bio tamo u sklopu The American Comeback Tour, kojeg organizira TPUSA ogranak na Utah Valley. Također postoje snimke studenata na kampusu kako bježe zbog zvuka pucnjave, piše The Guardian. (...)
Trumpov drugi mandat već kontroverzniji od prvoga?!
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 618 times
- Been thanked: 958 times
Pucnjava u SAD-u: Ubijen saveznik Donalda Trumpa
Potpisi su za budale.
- Pastir
- Has thanked: 1000 times
- Been thanked: 484 times
To je upravo ona vrsta „simboličke ironije“ koju često ističu politički komentatori. Ako je Trump doista bio uključen u odobravanje izraelskog napada na Dohu (ili barem nije zaustavio taj tip akcija), a zatim mu u SAD-u strada bliski saveznik poput Charlieja Kirka, to pokazuje koliko je politička realnost isprepletena i nepregledna.
S jedne strane, nema izravne uzročno-posljedične veze: izraelski operativni potezi i američko domaće nasilje kreću se u potpuno različitim kontekstima. Ali s druge strane, simbolika jest snažna — isti politički blok (Trump, republikanska desnica, evangeličko-cionistički lobi) podupire oštre akcije Izraela u ime sigurnosti, a istovremeno ne može osigurati sigurnost vlastitih istaknutih glasnogovornika kod kuće.
To je simptomatično na dvije razine: na domaćem planu SAD-a pokazuje paradoks Drugog amandmana — „više oružja radi sigurnosti“ stalno proizvodi situacije u kojima su političari i javne osobe sami mete nasilja. Kirkova smrt se tako čita kao tragičan nastavak ciklusa koji desnica retorički opravdava. Na vanjskopolitičkom planu, pak, pokazuje kako podupiranje „realpolitike sile“ (npr. podrška izraelskim napadima) ide ruku pod ruku s unutarnjom ideologijom koja nasilje tretira kao nešto „podnošljivo“ ili „nužno“. No kada nasilje dođe kući, pogodi saveznike i uzdrma kampanju, odjednom se pokazuje cijena takvog svjetonazora.
Drugim riječima: nije povezano, ali odražava zajednički obrazac — prihvaćanje nasilja kao legitimnog sredstva, sve dok se ono ne okrene protiv vlastitog tabora.
S jedne strane, nema izravne uzročno-posljedične veze: izraelski operativni potezi i američko domaće nasilje kreću se u potpuno različitim kontekstima. Ali s druge strane, simbolika jest snažna — isti politički blok (Trump, republikanska desnica, evangeličko-cionistički lobi) podupire oštre akcije Izraela u ime sigurnosti, a istovremeno ne može osigurati sigurnost vlastitih istaknutih glasnogovornika kod kuće.
To je simptomatično na dvije razine: na domaćem planu SAD-a pokazuje paradoks Drugog amandmana — „više oružja radi sigurnosti“ stalno proizvodi situacije u kojima su političari i javne osobe sami mete nasilja. Kirkova smrt se tako čita kao tragičan nastavak ciklusa koji desnica retorički opravdava. Na vanjskopolitičkom planu, pak, pokazuje kako podupiranje „realpolitike sile“ (npr. podrška izraelskim napadima) ide ruku pod ruku s unutarnjom ideologijom koja nasilje tretira kao nešto „podnošljivo“ ili „nužno“. No kada nasilje dođe kući, pogodi saveznike i uzdrma kampanju, odjednom se pokazuje cijena takvog svjetonazora.
Drugim riječima: nije povezano, ali odražava zajednički obrazac — prihvaćanje nasilja kao legitimnog sredstva, sve dok se ono ne okrene protiv vlastitog tabora.
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
- Stitch
- Head Honcho
Iako se protivim političkim ubojstvima i općenito rješavanju problema nasiljem, moram reći da mi je teško napisati štogod pozitivno o tipu koji je tvrdio da je, parafraziram, empatija štetna, da je posrijedi ljevičarski izum te da su djeca nastradala u školskim pucnjavama nužna žrtva za Drugi amandman.
Kako siješ, tako ćeš i žeti. Osjećam sućut prema obitelji, ali Kirk je klerofašistički kreten.
Kako siješ, tako ćeš i žeti. Osjećam sućut prema obitelji, ali Kirk je klerofašistički kreten.
Potpisi su za budale.
- Pastir
Ubojstvo ili atentat na poznatu javnu figuru ima velik simbolički učinak — može poslužiti kao katalizator polarizacije. Konzervativci će ga isticati kao primjer opasnosti koju predstavljaju progresivni aktivisti, mediji, ili institucije koje toleriraju one protiv kojih su oni. S druge strane, postoji rizik da ubuduće eskalira retorika ili čak stvarno nasilje — jer politički aktivisti i njihovi sljedbenici mogu osjećati da je riječ o ideološkoj borbi, ne samo argumentima.
Incident pokazuje da u SAD-u, iako je demokracija, postoji ozbiljan sigurnosni problem — politički „glasnogovornici“ nisu samo meta verbalnih napada, nego i mogućih fizičkih napada. Sveučilišta, javni skupovi i politički aktivisti morat će povećati mjere sigurnosti — ne samo zbog ekstremista, nego i zbog obične kaotičnosti koju stvara politička retorika.
Incident pokazuje da u SAD-u, iako je demokracija, postoji ozbiljan sigurnosni problem — politički „glasnogovornici“ nisu samo meta verbalnih napada, nego i mogućih fizičkih napada. Sveučilišta, javni skupovi i politički aktivisti morat će povećati mjere sigurnosti — ne samo zbog ekstremista, nego i zbog obične kaotičnosti koju stvara politička retorika.
- Stitch
- Head Honcho
Uhićen je Tyler Robinson, o kojemu BBC daje nekoliko natuknica.
- Robinson is 22, from Washington County in south-west Utah
- He was not a student at Utah Valley University, where the shooting took place
- Robinson's father helped turn him in after he confessed to him, following the FBI releasing images on Thursday
- His father reached out to a family friend - a member of the clergy - who then contacted a sheriff
- Robinson had become "more political" in recent years and said he "didn’t like" Kirk or his views, a member of his family told investigators
- He was arrested at 22:00 local time last night and taken into custody in Washington County, about three hours away from the university
- Markings found on bullets indicate the suspect was steeped in online culture and the Antifa, or anti-fascist, movement
- On one unused casing was the inscription: "Hey fascist! Catch!"
Potpisi su za budale.
- Šabović Adis
- Inventar
- Has thanked: 218 times
- Been thanked: 232 times
https://x.com/VOX_of_SU/status/1966314917352583513Who Staged Charlie Kirk’s Assassination?
Title: “The Shooting of Charlie Kirk: A Comprehensive Account of the Utah Valley University Attack, the Aftermath, and America’s Response.”
Author credited as Anastasia J. Casey.
Amazon listing (Kindle edition) had a publication date showing September 9, 2025, which is one day before the reported date of the shooting.
The listing has reportedly been removed.
So who is Anastasia J. Casey?
Joj, ovog cirkusa prekookeanskog...bolje nego Dinastija.
Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:
- Šabović Adis
- Inventar
Ne kažam da nije.
Al interesantno, ovi jedni navalili sa svjedočenjima o vanzemaljcima
drugi održavaju trodnevni simpozij na temu 9/11
tvdeći da je ubistvo ovog nesretnika samo diverzija, skeretanje pažnje javnosti sa bitnih na nebitne stvari, a sad i ovi s mogućim internetskim podvalama?! I hajd ne poludi!
Kad njih gledam sve se tješim - mi smo zlatni ovdje, ljubi sve!
Al interesantno, ovi jedni navalili sa svjedočenjima o vanzemaljcima
drugi održavaju trodnevni simpozij na temu 9/11
tvdeći da je ubistvo ovog nesretnika samo diverzija, skeretanje pažnje javnosti sa bitnih na nebitne stvari, a sad i ovi s mogućim internetskim podvalama?! I hajd ne poludi!
Kad njih gledam sve se tješim - mi smo zlatni ovdje, ljubi sve!
- Stitch
- Head Honcho
Donald Trump poslao poruku svim NATO članicama: ‘Ja sam spreman, a vi?‘

Nekako ne vjerujem da je bio trijezan dok je to pisao.Spreman sam uvesti velike SANKCIJE RUSIJI kada sve NATO NACIJE budu suglasne i počnu činiti isto, i kada sve NATO NACIJE PRESTANU KUPOVATI NAFTU OD RUSIJE. Kao što znate, NATO-ova predanost POBJEDI bila je daleko manja od 100%, a kupovina ruske nafte od strane nekih bila je šokantna! To uvelike slabi vašu pregovaračku poziciju i pregovaračku moć prema Rusiji. U svakom slučaju, spreman sam krenuti kad i vi budete. Samo recite kada.
Vjerujem da će ovo, zajedno s NATO-om kao grupom, uvođenje CARINA OD 50% DO 100% NA KINU, koje bi se u potpunosti ukinule nakon završetka RATA s Rusijom i Ukrajinom, također biti od velike pomoći u OKONČANJU ovog smrtonosnog, ali RIDIKULNOG RATA. Kina ima snažnu kontrolu, pa čak i stisak, nad Rusijom, a ove moćne tarife će taj stisak prekinuti.
Ovo NIJE TRUMPOV RAT (nikada ne bi započeo da sam ja predsjednik!), ovo je Bidenov i Zelenskijev RAT. Ja sam ovdje samo da pomognem zaustaviti ga i spasiti tisuće ruskih i ukrajinskih života (7118 života izgubljeno samo prošlog tjedna. LUDO!).
Ako NATO učini kako kažem, RAT će brzo završiti i svi ti životi će biti spašeni! Ako ne, samo gubite moje vrijeme te energiju i novac Sjedinjenih Država. (...)
Potpisi su za budale.
- Šabović Adis
- Inventar
- Šabović Adis
- Inventar
Gledam na YT komentar te objave, a objava počinje s:Stitch wrote: ↑13 Sep 2025, 18:51Donald Trump poslao poruku svim NATO članicama: ‘Ja sam spreman, a vi?‘
Nekako ne vjerujem da je bio trijezan dok je to pisao.
što nisam znao dotad. Kako li je samo adresirao pismo upućeno Svijetu? Ima li Svijet poštansko sanduče? I za koji kuki o sebi govori u trećem licu?A LETTER SENT BY PRESIDENT DONALD J. TRUMP TO ALL NATO NATIONS AND, THE WORLD:
A budale, Tito dragi...
- Šabović Adis
- Inventar
Aaa, zato, znači, tvrdi da ga Putin svaki put zezne nakon što postignu nekakav dogovor? On se na Twitteru dogovori sam sa sobom da Putine, obustavi paljbu!, a Putin ne obustavi? 
- Šabović Adis
- Inventar
- Šabović Adis
- Inventar
Stiče, kako Alex Krainer kotira u RH?
Gledam neki podkast s mojim omiljenim CIA obavještajcem, gost mu ovaj Alex. Proguglam malo, kad ono lik iz Rijeke?!
Gledam neki podkast s mojim omiljenim CIA obavještajcem, gost mu ovaj Alex. Proguglam malo, kad ono lik iz Rijeke?!
- Pastir
Može poveznica? Zanimaju me obojica.Šabović Adis wrote: ↑20 Sep 2025, 15:48Gledam neki podkast s mojim omiljenim CIA obavještajcem, gost mu ovaj Alex.
- Šabović Adis
- Inventar
- Pastir
Trump pobjesnio, traži hitnu istragu od UN-a: I Melanija mu je rekla da ga nije ništa razumjela
https://www.vecernji.hr/vijesti/trump-p ... la-1893478
Misterij riješen: Otkriveno tko je Trumpu i Melaniji isključio pokretne stepenice
https://www.vecernji.hr/vijesti/misteri ... ce-1893241
Razumijem Trumpa, čovjek se trudi — a sabotiraju ga na sve strane.
(Ovo je, da ne bude zabune, ironična primjedba.)
Trump pobjesnio, traži hitnu istragu od UN-a: I Melanija mu je rekla da ga nije ništa razumjela
https://www.vecernji.hr/vijesti/trump-p ... la-1893478
Misterij riješen: Otkriveno tko je Trumpu i Melaniji isključio pokretne stepenice
https://www.vecernji.hr/vijesti/misteri ... ce-1893241
Razumijem Trumpa, čovjek se trudi — a sabotiraju ga na sve strane.
(Ovo je, da ne bude zabune, ironična primjedba.)
-
- Information
-