Roman 'Alamut' Slovenca Vladimira Bartola

Knjigom u glavu
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 618 times
Been thanked: 958 times
Post 07 Sep 2025, 18:40

Roman Alamut slovenskoga pisca Vladimira Bartola, objavljen 1938. godine, izvanredan je ulaz u filozofsku, političku i psihološku dimenziju ismailitskog pokreta, posebice frakcije povezane s Hasanom ibn Sabom i nizarima (poznatima i kao asasini). Roman je izravno nadahnut poviješću nizarskog ismailizma i ruševinama istoimenog dvorca Alamut u današnjem Iranu, ali pisan je s ideološkom ambicijom da propita prirodu istine, moći i manipulacije vjerom.

Bartol nije slučajno izabrao taj kontekst. Bio je jako zainteresiran za Nietzschea, anarhističku filozofiju, psihologiju mase (Gustave Le Bon), ali i fašizam i komunizam, koji su tridesetih godina prošloga stoljeća širili ideološku kontrolu mitovima i simbolima, terorom ili idealiziranjem vođa (kultom ličnosti). Zato je ključna rečenica romana: "Ništa nije istina/istinito, sve je dopušteno." Ta misao, iako se često pripisuje Hasanu ibn Sabi (nema povijesnih dokaza da ju je izgovorio), u Bartolovu romanu postaje temelj egzistencijalističko-cinične filozofije moći. U romanu Hasan je prikazan kao svemogući manipulator koji stvara iluziju raja, upotrebljava hašiš, trenira ubojice i šalje ih na atentate pod izgovorom višeg cilja, sve kako bi održao vlast i širinu ideje.

Jeste li čitali Alamut? Ne bih ga spomenuo da se nismo bavili Sirijom. :)

Potpisi su za budale.
Pastir
Has thanked: 1000 times
Been thanked: 484 times
Post 07 Sep 2025, 19:24

Čitao — no nisam puno zapamtio. Spomenuo bih instrumentalizaciju vjere i dualizam, ali ima tu još vrijednih ideja. Bartol koristi ismailitski gnostički temelj da razvije filozofski relativizam — ne postoji konačna istina, samo korisne istine, tj. one koje služe cilju. U pozadini je šijitski ezoterizam, koji razlikuje vanjsko („zahir“) i unutarnje („batin“) značenje religije.

Hasan ibn Saba u romanu prikazuje religiju kao oružje, a ne vjeru. On stvara raj (vrt s hurijama, hašišem i glazbom) kako bi mladi atentatori vjerovali da će to imati u raju ako poginu. Manipulira njima kao pijunima. Time se autor pita: „Je li vjerovanje samo alat kontrole?“ — ali mislim da je tražeći odgovor ostao zbunjen.
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
Pastir
Post 07 Sep 2025, 19:33

Stitch wrote:
07 Sep 2025, 18:46
Podsjetilo me ovo na knjigu koju sam davno čitao. Vele da su tvorci poznate igre Assassin's Creed bili inspirirani njome. :)
Ovo je s druge teme, kopirao sam, ali pročitao sam to i ja. Dobra reklama, za Bartola nitko nije čuo dok nisu došli „gejmeri“. Čudni su putovi do slave.
Stitch
Head Honcho
Post 07 Sep 2025, 19:59

Pastir wrote:
07 Sep 2025, 19:24
Čitao — no nisam puno zapamtio. Spomenuo bih instrumentalizaciju vjere i dualizam, ali ima tu još vrijednih ideja. Bartol koristi ismailitski gnostički temelj da razvije filozofski relativizam — ne postoji konačna istina, samo korisne istine, tj. one koje služe cilju. U pozadini je šijitski ezoterizam, koji razlikuje vanjsko („zahir“) i unutarnje („batin“) značenje religije.
Vrijedi istaknuti npr. volju za moć(i). Hasan se ne klanja nijednom božanstvu - osim ideji kontrole. Poput Nietzscheova nadčovjeka, stvara svijet prema vlastitim pravilima. U tom je smislu roman i kritika ideološkog mesijanizma (u komunizmu, fašizmu, religiji, svejedno).
Pastir wrote:
07 Sep 2025, 19:24
Hasan ibn Saba u romanu prikazuje religiju kao oružje, a ne vjeru. On stvara raj (vrt s hurijama, hašišem i glazbom) kako bi mladi atentatori vjerovali da će to imati u raju ako poginu. Manipulira njima kao pijunima. Time se autor pita: „Je li vjerovanje samo alat kontrole?“ — ali mislim da je tražeći odgovor ostao zbunjen.
Ne, to je kritika fatalizma. Likovi u romanu suočeni su s vlastitom beznačajnošću pred silom povijesti i vjere. Oni koji se usprotive, poput Ibn Tahira (vojnika koji shvaća istinu o iluziji), dolaze do granice egzistencijalnog očaja, što odražava filozofske ideje Camusa i Kierkegaarda, ali i predstojeću tragediju rata.

Ako je tko zbunjen, onda su to glavni junaci - protagonisti kojima je autor izmaknuo tlo pod nogama (ili stolac pod vješalima ako ti se tako više sviđa). :D
Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar
Has thanked: 218 times
Been thanked: 232 times

Post 07 Sep 2025, 20:06

Stitch wrote:
07 Sep 2025, 18:40
Roman Alamut slovenskoga pisca Vladimira Bartola, objavljen 1938. godine, izvanredan je ulaz u filozofsku, političku i psihološku dimenziju ismailitskog pokreta, posebice frakcije povezane s Hasanom ibn Sabom i nizarima (poznatima i kao asasini). Roman je izravno nadahnut poviješću nizarskog ismailizma i ruševinama istoimenog dvorca Alamut u današnjem Iranu, ali pisan je s ideološkom ambicijom da propita prirodu istine, moći i manipulacije vjerom.

Bartol nije slučajno izabrao taj kontekst. Bio je jako zainteresiran za Nietzschea, anarhističku filozofiju, psihologiju mase (Gustave Le Bon), ali i fašizam i komunizam, koji su tridesetih godina prošloga stoljeća širili ideološku kontrolu mitovima i simbolima, terorom ili idealiziranjem vođa (kultom ličnosti). Zato je ključna rečenica romana: "Ništa nije istina/istinito, sve je dopušteno." Ta misao, iako se često pripisuje Hasanu ibn Sabi (nema povijesnih dokaza da ju je izgovorio), u Bartolovu romanu postaje temelj egzistencijalističko-cinične filozofije moći. U romanu Hasan je prikazan kao svemogući manipulator koji stvara iluziju raja, upotrebljava hašiš, trenira ubojice i šalje ih na atentate pod izgovorom višeg cilja, sve kako bi održao vlast i širinu ideje.

Jeste li čitali Alamut? Ne bih ga spomenuo da se nismo bavili Sirijom. :)
Naravno da nismo. A vas dvojica ste sumnjivi pravo. :o
Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:
Stitch
Head Honcho
Post 07 Sep 2025, 20:07

Pastir wrote:
07 Sep 2025, 19:33
Ovo je s druge teme, kopirao sam, ali pročitao sam to i ja. Dobra reklama, za Bartola nitko nije čuo dok nisu došli „gejmeri“. Čudni su putovi do slave.
Možda je s razlogom zaboravljen. Stilski, nije mi ništa posebno - starinska, plošna proza kakvu je pisao Šenoa, s crno-bijelim likovima i romantiziranom osjećajnošću. Idejno, ima tu filozofije koja mi je čak draga (voluntarizam, egzistencijalizam), ali romanom nisam oduševljen. Štoviše, razočarao me.
Potpisi su za budale.
Stitch
Head Honcho
Post 07 Sep 2025, 20:10

Šabović Adis wrote:
07 Sep 2025, 20:06
Naravno da nismo. A vas dvojica ste sumnjivi pravo. :o
Zašto, zaboga? Zar zato što godinama proučavam tajna društva, špijune, ubojice? Što je tu sumnjivo? :D
Potpisi su za budale.
Pastir
Post 07 Sep 2025, 20:21

Stitch wrote:
07 Sep 2025, 19:59
Vrijedi istaknuti npr. volju za moć(i). Hasan se ne klanja nijednom božanstvu - osim ideji kontrole. Poput Nietzscheova nadčovjeka, stvara svijet prema vlastitim pravilima. U tom je smislu roman i kritika ideološkog mesijanizma (u komunizmu, fašizmu, religiji, svejedno).
Slažem se, nemam što dodati.
Stitch wrote:
07 Sep 2025, 19:59
Ne, to je kritika fatalizma. Likovi u romanu suočeni su s vlastitom beznačajnošću pred silom povijesti i vjere. Oni koji se usprotive, poput Ibn Tahira (vojnika koji shvaća istinu o iluziji), dolaze do granice egzistencijalnog očaja, što odražava filozofske ideje Camusa i Kierkegaarda, ali i predstojeću tragediju rata.

Ako je tko zbunjen, onda su to glavni junaci - protagonisti kojima je autor izmaknuo tlo pod nogama (ili stolac pod vješalima ako ti se tako više sviđa). :D
Pretpostavljam da se može i tako gledati. Dobro si to uočio — a i metafore mi odgovaraju.
Pastir
Post 07 Sep 2025, 20:24

Stitch wrote:
07 Sep 2025, 20:07
Možda je s razlogom zaboravljen. Stilski, nije mi ništa posebno - starinska, plošna proza kakvu je pisao Šenoa, s crno-bijelim likovima i romantiziranom osjećajnošću. Idejno, ima tu filozofije koja mi je čak draga (voluntarizam, egzistencijalizam), ali romanom nisam oduševljen. Štoviše, razočarao me.
To je posve razumljivo — Bartolov roman doista ima onaj karakteristični ton prijeratne, donekle didaktične proze, u kojoj su ideje važnije od stilskih finesa ili psihološke dubine likova.
Stitch
Head Honcho
Post 07 Sep 2025, 20:51

Šabo, hoćeš li da ti pošaljem link za skidanje Alamuta (.pdf)? ;)
Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar

Post 07 Sep 2025, 20:56

Stitch wrote:
07 Sep 2025, 20:10
Zašto, zaboga? Zar zato što godinama proučavam tajna društva, špijune, ubojice? Što je tu sumnjivo? :D
Šta se tu ima proučavat - to svaki ubica dječjeg lica zna. :o
Stitch wrote:
07 Sep 2025, 20:51
Šabo, hoćeš li da ti pošaljem link za skidanje Alamuta (.pdf)? ;)
Aj šibni! :rofl:
Pastir
Post 08 Sep 2025, 13:08

Šabović Adis wrote:
07 Sep 2025, 20:56
Aj šibni! :rofl:
Pročitat ćeš knjigu? Zanima me tvoj komentar.
Stitch
Head Honcho
Post 08 Sep 2025, 13:19

Jasno da će pročitati. Obećao sam mu da ću ga malo propitati. :cool2:
Potpisi su za budale.
Pastir
Post 08 Sep 2025, 16:06

Stitch wrote:
07 Sep 2025, 18:40

Vratio bih se na početak — možda i Adisu bude korisno, kao i svim onima koji će čitati „Alamut“. Ovdje hvališ roman, a poslije kažeš da te je razočarao. Zašto? Rekao si što ti je zasmetalo — i to razumijem, ali volio bih čuti što smatraš dobrim.

Osim toga, mogli bismo usporediti „Alamut“ s drugim djelima, npr. političkom filozofijom utjecajnih prethodnika (Niccolo Machiavelli, Jean-Jacques Rousseau, Francis Bacon). Zanima me što je Bartol, po tvom mišljenju, „kopirao“ od raznih filozofa — spomenuo si Nietzschea i anarhističku struju (Pierre Joseph Proudhon, pretpostavljam, a onda i Mihail Bakunjin, Pjotr Kropotkin — ukratko komunistički revolucionari).
Stitch
Head Honcho
Post 08 Sep 2025, 17:39

Pastir wrote:
08 Sep 2025, 16:06
Vratio bih se na početak — možda i Adisu bude korisno, kao i svim onima koji će čitati „Alamut“. Ovdje hvališ roman, a poslije kažeš da te je razočarao. Zašto? Rekao si što ti je zasmetalo — i to razumijem, ali volio bih čuti što smatraš dobrim.
Čini mi se da je Bartol uvjerljivo prikazao povijesni razvoj, dijalektiku vjere ismailitâ, koji su u Perziji, Siriji i drugim zemljama bili izopćenici. Duhovne i duševne preokupacije, ovdje dovedene do krajnosti, religija i kontrola, žudnja za moći i slijepom poslušnošću itd. mogu se promatrati u svakoj religiji, ali fenomeni su uočljiviji kad je posrijedi progonjena sekta, opskurni zatvoreni kult.

Danas su ismailiti nešto sasvim drugo, to sam negdje spomenuo, pa je promjena uočljivija. Možda se ta fascinantna metamorfoza može ponoviti na nekim sličnim mjestima, što misliš? ;)
Pastir wrote:
08 Sep 2025, 16:06
Osim toga, mogli bismo usporediti „Alamut“ s drugim djelima, npr. političkom filozofijom utjecajnih prethodnika (Niccolo Machiavelli, Jean-Jacques Rousseau, Francis Bacon). Zanima me što je Bartol, po tvom mišljenju, „kopirao“ od raznih filozofa — spomenuo si Nietzschea i anarhističku struju (Pierre Joseph Proudhon, pretpostavljam, a onda i Mihail Bakunjin, Pjotr Kropotkin — ukratko komunistički revolucionari).
Machiavelli je uzor, neupitno. Moć se u romanu održava strahom, prividom pobožnošću i iluzijom da vladar služi višem cilju. Hasan rabi religiju i obećanje raja kao Machiavellijev arsenal psihološke kontrole. U Alamutu "raj" je metoda, a ne cilj. Ljudi su vojnici jer vjeruju u fikciju, privid koji je Ibn Saba stvorio da im zarobi um.

Anarhizam i revolucionarna tradicija također se mogu povezati - Proudhon, Bakunjin, Kropotkin i kasniji revolucionari često su priželjkivali destrukciju postojećega poretka kao nužan korak u borbi za novu slobodu. Hasanov eksperiment u Alamutu mogao se u međuratnom kontekstu čitati kao alegorija za revolucionarne metode (ciljana obmana, mit, propaganda i žrtva za "viši cilj"). Bartol, koji je živio u doba fašizma, komunizma i nacionalnih pokreta, morao je osjećati paralele između srednjovjekovnog sektaškog laboratorija moći i modernih ideologija.

Ima tu svega, zapravo. Nietzsche i nihilizam najizravniji su utjecaj. Bartolovo "Ništa nije istinito, sve je dopušteno" rezonira kao sažetak volje za moć, ali i nihilizma u kojemu je svijet bez metafizičkog uporišta prepušten čistoj igri sile i manipulacije. U romanu se vidi kako Hasan ibn Saba postavlja relativizaciju svake istine kao oružje, a to je ničeanski princip. No i Freudova ili Jungova istraživanja svijesti i podsvijesti, mitologije, simbola... igraju važnu ulogu zato što je riječ o nevidljivim silama koje pokreću pojedinca odnosno masu.

Dalo bi se to raspisati, ovo je tek pregled. :)
Potpisi su za budale.
Pastir
Post 08 Sep 2025, 18:18

Stitch wrote:
08 Sep 2025, 17:39
Danas su ismailiti nešto sasvim drugo, to sam negdje spomenuo, pa je promjena uočljivija. Možda se ta fascinantna metamorfoza može ponoviti na nekim sličnim mjestima, što misliš? ;)
Mislim da islam, ali i Rimska biskupija i Carigradska patrijaršija kao predvodnice kršćana — da ne idem dalje od toga — mogu bolje. Ali neću o tome, nastavi ti sa svojim „pregledom“ (esej je realističniji opis).
Stitch
Head Honcho
Post 08 Sep 2025, 19:42

Rekao sam da Bartol kritizira fatalizam, što mogu proširiti. Hasanova je doktrina jednostavna i briše svako trajno mjerilo; pretvara život u igru u kojoj vrijedi samo njegova volja. To je apsolutni fatalizam moći - čovjekova sloboda ne postoji, jer sve je iluzija kojom se skrivećki upravlja. Ljudi su igračke, njihova je sudbina zapečaćena kobnim sustavom manipulacije.

Bartol pokazuje koliko je opasno kad se fatalizam sakralizira; kad se ljudima kaže da "tako mora biti", da je njihova nemoć prirodna ili božanski određena. Nizari-mladići regrutirani u Alamutu prihvaćaju vlastitu smrt kao nužnost jer vjeruju da će ih ona odvesti u raj. Njihov život reducira se na pasivno prihvaćanje sudbine. Oni nisu junaci, nego tragično obmanuti pojedinci, idealisti zarobljeni u fatalističkoj konstrukciji. Poruka je dakle da fatalizam nije herojstvo, nego pasivnost kojom upravlja netko drugi. A kad se taj začarani krug razbije, nastaje problem, i to vidimo u liku Ibn Tahira.

Schopenhauer kaže da je svijest najveća kazna; što više vidiš, to više patiš jer spoznaješ iluzije svijeta i nemoć vlastite volje. Ibn Tahir vidi mehanizme moći, manipulaciju i iluzornu svrhu nizarija. Taj ga uvid odvaja od "normalnog" svijeta, čini ga svjesnim nesavršenosti i laži koje drugi prihvaćaju bez pitanja i pogovora. Njegovo saznanje ruši stara sidrišta - vjeru u apsolutnu lojalnost, u višu svrhu koja opravdava nasilje i samožrtvovanje. On je metaforički otkinut od centrifuge zajednice; zna istinu, ali više ne pripada sustavu. To ga dakako muči, treba mu vremena da se pronađe.

"Najteže je biti svjestan", doslovce veli filozof (u Svijetu kao volji i predodžbi), zato Ibn Tahira nazivam primijenjenim Schopenhauerom u literarnom obliku, književnim arhetipom otkrivača istine. Razotkrivač iluzije prirodno je prinudni osamljenik, njegovo ga znanje otuđuje, ali ono je nužno za kritiku i razumijevanje moći. Cijena je izolacija i permanentna sumnja u sve što je dotad smatrao sigurnim, i to ga ispočetka užasava, ali onda malo-pomalo preuzima kontrolu.
Potpisi su za budale.
Stitch
Head Honcho
Post 09 Sep 2025, 13:44

Što se pak tiče paralela s drugim političkim filozofijama (Rousseauov mit o prirodnom čovjeku nasuprot mitologiji poslušnosti; Baconovo znanje kao napredak vs. znanje kao oružje manipulacije), mogu ih povući, ali bit će isforsirane. No možda i korisne.

Ako je Machiavellijev Vladar ogledalo manipulacije i moći, onda se Bartol u Alamutu kreće u tom spektru, ali usporedbom s Rousseauom i Baconom kontrast postaje još jasniji i plodonosniji. Rousseau vjeruje da je čovjek prirodno dobar, ali društvo ga kvari; politički cilj jest vratiti se "općoj volji" (volonté générale) i time obnoviti slobodu. Kod Bartola Hasan ibn Saba stvara zablude kako bi mase pokorio. Umjesto zajedničke volje nastaje iluzija raja i poslušnosti. Obojica razumiju moć mita i kolektivne imaginacije, ali Rousseau traži oslobođenje, a Bartol prikazuje porobljavanje. Suprotnost, dakle.

Isto je s Baconom, koji vidi znanje kao moć koja oslobađa čovječanstvo od neznanja i vodi prema napretku (Novi organon). Bartol prikazuje znanje kao hladan instrument - Hasan poznaje ljudsku psihu te rabi droge, iluzije i retoriku da izgradi savršenu poslušnost. Kod Bacona znanje je svjetlost, pozitivna sila - a kod Bartola to je svjetlost druge vrste, negativna i mračna. Jednako učinkovita, ali usmjerena na kontrolu, a ne na slobodu. (Pogledaj Star Wars ako nisi, ondje se govori o dvjema različitim silama - što je isti princip.)

Sve u svemu, nema mnogo zajedničkih točaka, ali usporedbom te se razlike kristaliziraju. Pretpostavljam da si to tražio.
Potpisi su za budale.
Pastir
Post 09 Sep 2025, 14:30

Da, na to sam mislio. Čekao sam, da budem iskren, od sinoć da još nešto napišeš, imao sam ideju kako da se nadovežem — ali sad mi je sve „pobjeglo“. Mogu dodati da npr. utopisti (More, Campanella) imaju zajednicu jednakih vs. zajednicu poslušnih, pišu idealne projekcije — zajednice bez privatnog vlasništva, bez sukoba, s racionalno uređenim životom. Bartol prikazuje pseudo-utopiju: tvrđavu Alamut, gdje vlada savršen poredak, ali temeljen na laži i strahu. Paralela je da kod utopista ideal vodi slobodi i jednakosti, a kod Bartola sljepilu i smrti.

Bartol se zapravo ne suprotstavlja tim filozofijama, nego ih izokreće u ogledalu. On pokazuje da svaka vizija oslobođenja (Rousseau), znanja (Bacon) ili utopije (More) ima svoju mračnu mogućnost: kad se ideali okrenu u instrumente moći, postaju „Alamuti“. Drugim riječima, Bartol nam govori da je svaka filozofija politike dvosjekli mač: Rousseauova opća volja može biti Hasanov mit. Baconovo znanje može biti oružje indoktrinacije. Utopija može biti zatvor.

Nastavit ću kad mi se ideje vrate. Ako se vrate.
Stitch
Head Honcho
Post 09 Sep 2025, 15:09

Pastir wrote:
09 Sep 2025, 14:30
Da, na to sam mislio. Čekao sam, da budem iskren, od sinoć da još nešto napišeš, imao sam ideju kako da se nadovežem — ali sad mi je sve „pobjeglo“.
Drugi put odmah zapiši ono što ti na um padne. Ovdje, ne na papir. ;)
Pastir wrote:
09 Sep 2025, 14:30
Bartol se zapravo ne suprotstavlja tim filozofijama, nego ih izokreće u ogledalu. On pokazuje da svaka vizija oslobođenja (Rousseau), znanja (Bacon) ili utopije (More) ima svoju mračnu mogućnost: kad se ideali okrenu u instrumente moći, postaju „Alamuti“. Drugim riječima, Bartol nam govori da je svaka filozofija politike dvosjekli mač: Rousseauova opća volja može biti Hasanov mit. Baconovo znanje može biti oružje indoktrinacije. Utopija može biti zatvor.
Aha, sad mi je jasnije što si htio. Dobro si to interpretirao, neovisno o tome je li to doista bila Bartolova namjera ili je posrijedi (samo) tvoja konstrukcija. Književna, filozofska i druga (umjetnička) djela svatko može protumačiti na svoj način, u tome i jest draž. A i mene si nadahnuo, pala mi je na pamet nova usporedba, s Hobbesovim Levijatanom. Apsolutna vlast nužna je da spriječi rat svih protiv svih, kaže se tamo. Hasan vlada kao apsolutni suveren. Obojica ljude shvaćaju kao opasna bića, bez kontrole. No Hobbes nudi zakon i ugovor, a Hasan iluziju i mit.

Tu je dakako i Marx, koji tvrdi da je ideologija lažna svijest koja održava poredak. Hasan stvara tu "lažnu svijest" pomno planirajući iluziju raja za svoje vojnike. Obojica vide ideologiju kao alat dominacije, ali Marx želi razotkriti iluziju, a Hasan je brižljivo gradi.
Potpisi su za budale.
Pastir
Post 11 Sep 2025, 16:19

Adise, kako napreduješ? :)
Šabović Adis
Inventar

Post 11 Sep 2025, 17:46

Sporo, druže!

Valja mi naći vremena i posvetiti se čitanju. Ne mislim čitati onako kako neki slušaju muziku - usput, dok kuhaju ručak. :zubo:
  • Information