O pčelarstvu
Ne izgleda ni meni, ali ne znam kako tko gleda na to. Kontaktirao sam nekih 12-15 ljudi i pitao trebaju li meda, ovi koji uzimaju povrće kod mene. Sve nešto, hvala ali imamo, drugi put... Valjda čekaju zimu, prehladu, kad ih zaboli grlo onda će pitati jel imam meda.
Ovaj je zato pametan, osigurao si zalihu za godinu dana. A meni je to cijena uz koju mi se trud isplati.
Ovaj je zato pametan, osigurao si zalihu za godinu dana. A meni je to cijena uz koju mi se trud isplati.
- Pastir
- Has thanked: 992 times
- Been thanked: 482 times
Jesam, malo. Djeca objavljuju slike — što ću, nego gledati i komentirati?Stitch wrote: ↑23 Jul 2025, 05:11Jesi li se ti to vratio na društvene mreže? Prepoznajem stil, posrijedi je War and Peas, smiješni strip s Facebooka, Instagrama, Twittera...
Hvala ti, još jednom, na pomoći. Mobitel se ažurirao — i odjednom nisam mogao pisati!
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 614 times
- Been thanked: 954 times
Mah, ne spominji. Nisi ni prvi, a vjerojatno nećeš biti ni zadnji korisnik koji me molio da mu objavim post, iz ovih ili onih razloga. Tehnički problemi, nesnalaženje s fotografijama, slaba internetska veza... - svega je bilo, i u porukama i u mejlovima.
Potpisi su za budale.
E, doć' ću ja u nenajavljenu inspekciju, da vidim u kuhinji napola punu teglu, pomirišim žlicu, pogledam mu u brkove, odmah ću znati maže li med ili oči
A sjećam se kad mi je mentor pričao za to, pa je prestao prodavati čovjeku koji njegov med miješa sa jeftinijima, a prodaje skuplje. Sad kužim osjećaj, kao kad bih npr. udomio mačiće, a ovaj ih proda restoranu. Jednostavno želiš da ti "proizvod" ide u dobre ruke, to vrijedi više od eventualne zarade.
- Stitch
- Head Honcho
Pa jasno. Ako želiš biti dobar u onome što radiš, moraš unijeti osjećaje - ljubav, ponos, poštovanje, odgovornost... A čim postoji emocionalna dimenzija, stvar postaje ozbiljna. S tim se ne možeš igrati.drug mile wrote: ↑23 Jul 2025, 22:09A sjećam se kad mi je mentor pričao za to, pa je prestao prodavati čovjeku koji njegov med miješa sa jeftinijima, a prodaje skuplje. Sad kužim osjećaj, kao kad bih npr. udomio mačiće, a ovaj ih proda restoranu. Jednostavno želiš da ti "proizvod" ide u dobre ruke, to vrijedi više od eventualne zarade.
Potpisi su za budale.
- Pastir
- Has thanked: 992 times
- Been thanked: 482 times
U toj šali krije se potencijalna istina — kao što kupci provjeravaju tebe, tako bi možda i ti trebao provjeravati njih. Naročito velike. Zašto ne — ne znaš im motive.
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
- Stitch
- Head Honcho
Nema on vremena za to. Takvo što mogao bi činiti jedino da instalira CRM (Customer Relationship Management) sustav, poseban softver koji pomaže tvrtkama u interakcijama s klijentima. Pojednostavnjeno, bilježiš im karakteristike, navike, kreiraš programe odanosti (loyalty) i slično. No za to mu treba zaposlenik, pa i veći promet.
Iako, ideja je u osnovi dobra. Ideal je imati kupce koji se vraćaju, u svakome poslu. Oni su barem deset puta jeftiniji od stjecanja novih. Ne trošiš vrijeme i novac na promidžbu - samo održavaš to što imaš. Naizgled jednostavno, ali u principu najteže.
Iako, ideja je u osnovi dobra. Ideal je imati kupce koji se vraćaju, u svakome poslu. Oni su barem deset puta jeftiniji od stjecanja novih. Ne trošiš vrijeme i novac na promidžbu - samo održavaš to što imaš. Naizgled jednostavno, ali u principu najteže.
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Ama nećeš bez meda ostati, tu je i Svemirka. Možda njezin brat prodaje med od, što ja znam, kadulje ili lavande. Poznato je da su gospari posebna sorta.
Ama nećeš bez meda ostati, tu je i Svemirka. Možda njezin brat prodaje med od, što ja znam, kadulje ili lavande. Poznato je da su gospari posebna sorta.
Potpisi su za budale.
Mali su kapaciteti, tek 4 košnice u razvoju, 50-60 kila meda uvrh glave. Recimo da sebi ostavim 20 kila, prijateljima podijelim 10, i ovaj koji je rekao da će kupiti sav višak, njemu ode 20. Ostade mooožda 10 s kojima ne znam što bih, tj. mogao bih prodati. I to uz pretpostavku da za 10-ak dana izvrcam još jednu turu, kako mi sad izgleda da bih trebao.
Više od toga ne bi bilo zdravo ni za pčele ni ljude. Moram do kraja ljeta tretirati pčele protiv varoe, inače riskiram da propadnu cijela društva. Kad im dam to sredstvo, onda one mogu još i 100 kila meda donijeti, ali ja ga neću vrcati.
Generalno gledajući moji kapaciteti bi bili oko 10 košnica. Jer svaki put kada idem pogledati jednu, isto mi je i sa 10. Količina posla skoro ista, a sa 10 bih mogao i redovito prodavati.
A evo, zove moja žena svoju sestru, kaže "vrcali smo med, hoćeš da ti donesemo jednu teglicu?" A ova pita "ma šta će mi to?"
Med može stajati neograničeno vrijeme. Zašto da uvaljujem nekome tko nema poštovanja ni razumijevanja, bolje da mi stoji u podrumu. Ima ljudi koji će ga vrlo rado kupiti, samo ne odmah veliku količinu. Sjetiti će se netko usred zime da mu treba. Ako bih par puta odgovorio da nemam, onda me se ljudi neće sjetiti ni kada ga bude bilo. Zato ne žurim sa prodajom.
Med može stajati neograničeno vrijeme. Zašto da uvaljujem nekome tko nema poštovanja ni razumijevanja, bolje da mi stoji u podrumu. Ima ljudi koji će ga vrlo rado kupiti, samo ne odmah veliku količinu. Sjetiti će se netko usred zime da mu treba. Ako bih par puta odgovorio da nemam, onda me se ljudi neće sjetiti ni kada ga bude bilo. Zato ne žurim sa prodajom.
Da, ma i mene je iznenadio dobar rezultat, jer da sam očekivao išta meda, već bih ja ranije dogovarao sa ljudima. Godinu sam počeo samo sa jednom preživjelom zajednicom i ove mi je godine jedini zadatak bio da ona opstane, eventualno da se vratim na prošlogodišnje tri. Tako da, svaka izvrcana tegla je samo bonus na kojem sam veoma zahvalan. I svjestan sam da će biti lošijih i boljih godina.
Nakon 8 godina, šuma Gorskog kotara ponovno medila. Medna rosa, medun. Kažu da se pojava događa svakih 7-8 godina. Još mi nešto čudno, pčele rade punom parom, a ljeto je. Trebale bi već pomalo biti usporene, čuvati zalihe koje imaju... Nije ni moj mentor skužio na vrijeme što se događa.
Znači, košnice ispunjene medom do zadnjeg milimetra. Moguće da pčele i spavaju vani, jer nema mjesta unutra. Muku mučim da to izvrcam. Za većinu meda, pomalo sam zakasnio. Prilično je krut i ne ide van iz saća. Ali nešto ipak ide, pa to vrcam. Srećom, prije pojave meduna, bilo je već dosta cvjetnog meda u saću, tako da u mješavini ipak pomalo teče. Med se prije "flaširanja" treba i procijediti kroz gusto cjedilo, e tu pak ne ide nikako. Zapravo, ide jako sporo kada se žlicom miješa. Dobio žuljeve od žlicanja
Anyways, imam sad meda u izobilju, i onog cvjetnog i meduna, pa ako je netko zainteresiran za teglicu, biti ću u Samoboru 20. do 28. 8. Ide kći na seminar, tj. ljetnu školu violine.
Da sam bio pametan, čim sam primjetio pune košnice, trebao sam krenuti sa vrcanjem.
Znači, košnice ispunjene medom do zadnjeg milimetra. Moguće da pčele i spavaju vani, jer nema mjesta unutra. Muku mučim da to izvrcam. Za većinu meda, pomalo sam zakasnio. Prilično je krut i ne ide van iz saća. Ali nešto ipak ide, pa to vrcam. Srećom, prije pojave meduna, bilo je već dosta cvjetnog meda u saću, tako da u mješavini ipak pomalo teče. Med se prije "flaširanja" treba i procijediti kroz gusto cjedilo, e tu pak ne ide nikako. Zapravo, ide jako sporo kada se žlicom miješa. Dobio žuljeve od žlicanja
Anyways, imam sad meda u izobilju, i onog cvjetnog i meduna, pa ako je netko zainteresiran za teglicu, biti ću u Samoboru 20. do 28. 8. Ide kći na seminar, tj. ljetnu školu violine.
-
- Information
-