DOGOVOR O PRAVILIMA

Stare teme i začeci foruma
jevgenija

Post 21 Sep 2011, 13:44

Imam otprilike deset milijardi prigovora :zubo:
Radi lakšeg snalaženja, označit ću ih crvenom bojom - prijedlog i/ili prigovor na postojeći tekst.

Prvi je opći - radi se o dojmu - pravila bi trebala biti jasna, kratka, sažeta i neosobna. Ovaj tekst ostavlja dojam patroniziranja. Da sam nova, ne bih pisala baš na mjestu gdje se u startu kreće od pretpostavke da bih mogla biti kreten ili tako nešto. Imaju osobni, i još k tomu patronizirajući ton, i mislim da za tim nema potrebe. Nitko ovdje nije tata ni mama forumašima.
Dobrodošli svi koji dolazite s dobrim namjerama! - Ovo je mjesto koje želimo da prepoznate kao prostor za zabavu, druženje, izvor korisnih informacija i ozbiljnih diskusija; došli po preporuci ili snagom uma nabasali na nas.
Forum je nastao iz želje i potrebe za mjestom na kojem možemo govoriti, govoriti tako da nas se čuje. Nije mjesto ni anarhije, ni tiranije. Želja nam je da dugo poživi i dobro mu bude u svijetu.

Cijeli ovaj gornji dio je nepotreban i patronizirajući. Pozdravna poruka vlasnika Trkeljaone je već gore, i sve je ovo rečeno na puno ljepši i manje patronizirajući način.

Svatko od nas registracijom postaje ravnopravni član zajednice, kojoj je cilj dobra zabava, a njeno funkcioniranje omogućava volonterski rad moderatora i administratora. Nitko tu nije nikome niti sluga, niti gospodar i ta premisa je nit vodilja ovog mjesta.

boldano - nije istina, i bezveze ističe ulogu modova i admina kao nekih bitnih faca odmah u prvoj rečenici. Niti modovi i admini omogućavaju funkcioniranje ovog foruma, niti bi ih trebalo naglašavati. ako se to makne, rečenica o slugama i gospodarima je potpuno nepotrebna. Osim toga je ružna i potiče na razmišljanje o sukobima i kastinskim odnosima odmah na ulazu. Meni je to fuj, sori bat jebiga.

Kako bismo vam olakšali boravak ovdje, slijedi par uputa kako se lakše uklopiti i snaći.
Tekstove pišite u granicama dobrog ukusa i u skladu sa zakonima i propisima Republike Hrvatske. (to uključuje i linkove na ilegalni sadržaj) - što znači u granicama dobrog ukusa? Ovo je jedno od onih pravila koja modovima daju pravo da diskrecijski određuju što je ukusno a što neukusno?
Svojom slobodom govora, nemojte ugroziti tuđu. Posebno bismo naglasili da ovo nije mjesto gdje se potiče mržnja, netrpeljivost ili diskriminacija.
ovo bih mijenjala u ..."mjesto gdje se dozvoljava govor mržnje i diskriminacija". netrpeljivost također ostavlja modovima diskrecijsko pravo, i nedefinirana je. Potiče je potpuno neprikladna riječ.
Savjetujemo da, ako možete, koji dan provedete čitajući teme koje vas zanimaju prije nego se uključite u raspravu - kako biste lakše 'pohvatali' kako ovdje stvari funkcioniraju.
Gornji odlomak treba odvojiti od prethodnog jer se odnose na različite stvari, "ako možete" izbaciti.

Nastojte poštivati Netiquette.
odvojiti

Posebno naglašavamo molbu da potražite postoji li već topic koji pokriva područje koje vas zanima, a ako isti ne ne postoji tada pripazite da svoj topic postavite u prikladni podforum te mu zadate naslov (subject) iz kojeg je tema jasna ('Pomoć', 'Hitno' i slične nisu jasne).Potrudite se da vam postovi budu pregledni i čitki (nemojte pretrpati smajlijima, koristite <enter> kako biste napravili paragrafe)
Boldano sam promijenila.
Za objavu u postu, odaberite manje slike (manje od npr. 600x600 px), za veće ostavite link.

Ako se premišljate da li je u redu nešto napisati - vjerojatno nije.
ovo zvuči patronizirajuće i nepotrebno. ja bih s tim van.

Ako bi se rado posvađali s nekim - ipak zastanite, zadržite dah, promislite da li je možda došlo do nesporazuma i probajte vidjeti možete li riješiti konflit nekom drugom metodom - nekad je dobro i prespavati.

Dobro, jel ovo odgojna institucija ili šta?
ovdje bi sasvim odgovarala uputa poput "izbjegavajte osobne obračune i ad-hominem obraćanje diskutantima, u skladu s netiquette jer su nebitni za rasprave i ometaju čitanje i sudjelovanje ostalim korisnicima"

U diskusijama se cijene argumenti i miran ton - obično poluče bolji uspjeh, prenošenje poruke, a i podižu vam reputaciju, dok bezglavo vrištanje rezultira samo vašom osobnom frustracijom jer vas nitko više ne voli
Također nejasno, patronizirajuće i nepotrebno. Ash, kolko dugo radiš u vrtiću? :zubo:

Nastojte chat zadržati na podforumu Trkeljanje. Na ostalim podforumima se očekuje minimalan offtopic i interne fore jer ometaju diskusiju i čitanje rasprava, kao i preglednost. Na ostalim dijelovima pripazite da ne pretjerate s offtopic, zafrkancijama, internim forama kako bismo sačuvali preglednost i za sve nadolazeće korisnike.Idealno bi bilo da interne stvari riješite nekim drugim kanalima, jer forum je prije svega namijenjen - svim korisnicima.

Umetnula bih boldano umjesto italica.

Administratori i moderatori će se voditi prema ovim uputama, i djelovati prema vlastitoj savjesti. Ograničavanje sloboda izražavanja će se pokušati svesti na što manju mjeru, sve dok korisnici to ne počnu zloupotrebljavati.
Nemaju modovi šta prema savjesti, nego isključivo prema pravilima. ja bih to van. Ovo o zloupotrebi od strane korisnika - opet - patronizirajuće, i odmah se u startu kreće s pretpostavkom da su korisnici kreteni. Po meni, nepotrebno. predlažem - "Ograničavanje slobode izražavanja će biti svedeno na najmanju moguću mjeru dok god ta sloboda ne narušava pravila ovog foruma i zakone Republike Hrvatske."

U slučaju pritužbi na rad pojedinog moderatora - molimo, zadržite dah, brojite do 10, izdahnite, a potom probajte pristojno riješiti konflikt s moderatorom osobno (npr. putem privatnih poruka), a ako ne uspijete - obratite se administratoru (uputa o disanju i dalje vrijedi )

i opet disanje i popovanje :rolleyes:
predlažem - "U slučaju pritužbi na neku moderatorsku odluku, za početak privatnom porukom kontaktirajte moderatora i zamolite ga za objašnjenje. Ukoliko objašnjenje ne zadovoljava, obratite se administratoru, također putem privatne poruke, ili ostavite post s uljudnim objašnjenjem svog problema na za to predviđenom mjestu"
Nisam za to da se apsolutno sve rješava putem privatne poruke, i želim da pitanja koja bi mogla koristiti drugima ostanu negdje istaknuta zajedno s odgovorom, kako bi se ostali moderatori u sličnoj situaciji mogli poslužiti takvim rješenjem. Svi smo moderirali na različitim mjestima, imamo različita iskustva, i možemo jedni drugima koristiti, a korisnici će imati pregled ukoliko nekom odlukom budu zbunjeni.
:cerek:

You can only be young once. But you can always be immature. (dejzino MD <3)
jevgenija

Post 21 Sep 2011, 13:58

Astartoh, kad su to pravila izglasana pa da su već postavljena i zaključana?
jevgenija

Post 21 Sep 2011, 13:59

Pa, nisu dogovorena, ni izglasana, a vidim da su već postavljena na zaključan topik.
:raspa:
Ashtaroth

Post 21 Sep 2011, 14:05

Ako imaš moderatore koji slijepo provode pravila - imaš fašistički vođen forum. I robote koji to rade.

Ako želiš ležernu atmosferu - vjeruješ svojim moderatorima i njihovom zdravom razumu. Moderator MORA imati diskrecijsko pravo procijeniti situaciju.

Biraj. Ne može oboje. :kava:

Ne radim u vrtiću, niti korisnika smatram debilom.
Tužno je kad ne razlikuješ patroniziranje od dobrodošlice i savjete dane kroz šalu. Actually 'ako se premišljaš da li je nešto ok - onda nije' je jedna stvar koju pokupih s nekog foruma i jedan je od najboljih savjeta samokontrole, uz onaj o disanju.

Ton komunikacjie jest važan, a ako misliš da su ti svi neprijatelji - vjerojatno čitaš krivim tonom. Pogotovo ovdje. Tvoj ton je neugodan, iznimno. Možda je tebi bilo zabavno, ali smajli na kraju ne ublažava ton.

Sroči svoj prijedlog kako ga ti vidiš, od crvenih komentara više i tako nije jasno što bi ti ostavila i u kojoj formi. Nije da će se netko buniti na 4 prijedloga i slaganje najboljeg :ne zna:
Ja kao autor blage veze nemam kako bih preuredila - dakle, daj svoju viziju.

I da, moderatori jesu volonteri i oni održavaju funkcioniranje. Sviđalo se to tebi ili ne. Moderatori su uzor, DA, ujedno i odgoj. Pravila se ne slaže za usere koji su SAD tu, već za one koji dolaze. Svrha nije formalizam, već uputa.

Možda je vrijeme da viziju forum.hra kao dobrog foruma na tren ostavite po strani, i pogledate kako se sve stvari mogu riješiti.

Edit: nisu, promjena koraka. Prati PMove i bit ćeš u toku.
Lord Byron

Post 21 Sep 2011, 14:07

Meni tekst ne izgleda patronizirajuće - naprotiv, fakat mi je ljubazan i onako, "welcome speech".

Isto tako, mislim da je lijepi dio "tamošnjih" sranja nastao upravo zbog rigidnog hvatanja za pravila - čovjek ne može napisati ni tri rečenice a da ne iskoči "Offtopic! Spam! Trol! Klinacpalac!" primjena pravila.

Offtopic će u nekim situacijama (npr. iscrpljena glavna tema topica, kratka chat-pauza i tako to) biti sasvim prihvatljiv, u nekima neće. Meni se upravo ustrajavanje na rigidnoj primjeni pravila čini patroniziranjem korisnika - pravila bi se, po mom viđenju, trebala primjenjivati tek kada sve "ljudske metode" (upozoravanja ovog ili onog tipa) ne uspiju.
Zekoslawa

Post 21 Sep 2011, 14:16

Pa dobro, hajde, u principu su pravila okej. Sadrže manje više sve što bi trebalo, samo malko odišu literarnošću, što za nešto što se pravilima zove nikad nije dobro. Moraju biti jasna i koncizna. Ali, za početak su sasvim dovoljna. Dakle, da kakav padobranko naleti, rekao bi da mu se čini kao ugodno mjesto, a i relativno uredno. Nije li nam to za početak dovoljno?

A onda uvijek imaš opciju "pravila se mogu mijenjati bez najave". :D
Pješčana

Post 21 Sep 2011, 14:16

ajmo ovako.
ne moramo u sljedećih 10 minuta objaviti Proglas.
za početak, složiti okvir koji je smislen i s kojim se slažemo(većinom). Znači:
- dobrodošlica
- tko smo, što smo, što nudimo i što tražimo
- malo o sadržaju koji nudimo i o sadržaju koji tražimo
- što osoba treba znati ako pristaje ovdje čitati i pisati
- procedura ako se ne slaže s nečim, kako reagirati i koga kontaktirati
Zaista ne mislim da sad treba izaći A3 do danas popodne. Ako gradimo nešto iz temelja, ne moramo imati već sad ukras na dimnjaku, pobogu :rolleyes:

Malo mi je glupo sad pisati što i kako postupiti kad je netko ljut i krene reagirati( ajmo pretpostvaiti da će to čitati netko inteligentan, i nema potrebe za patroniziranjem).
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
jevgenija

Post 21 Sep 2011, 14:33

Ashtaroth » wrote:Ako imaš moderatore koji slijepo provode pravila - imaš fašistički vođen forum. I robote koji to rade. .
ne, ako su pravila jasna, minimalna i pregledna. Ne da se meni nabacivati floskulama, jasno sam naznačila što je u onim pravilima pogrešno.
Ako želiš ležernu atmosferu - vjeruješ svojim moderatorima i njihovom zdravom razumu. Moderator MORA imati diskrecijsko pravo procijeniti situaciju.

Biraj. Ne može oboje. :kava:
Nemam "svoje moderatore", ja nisam "nečiji moderator" nego imam alate za počistit topik, i malkice usmjeriti raspravu.
Ne radim u vrtiću, niti korisnika smatram debilom.
Tužno je kad ne razlikuješ patroniziranje od dobrodošlice i savjete dane kroz šalu. Actually 'ako se premišljaš da li je nešto ok - onda nije' je jedna stvar koju pokupih s nekog foruma i jedan je od najboljih savjeta samokontrole, uz onaj o disanju.
Recimo - ovo je stvar na kojoj sam prigovorila - ad hominem čija zabrana uopće nije bila dobro naglašena unutar pravila , te diskrecijsko pravo moderatora da odluči što jest a što nije šala.
A ovo o disanju i o razmišljanju je možda tebi simpatično, i možda ti je za spomenar, ali takvim stvarima jednostavno nije mjesto u općim pravililma, gdje su ljudima različite stvari simpatične i duhovite.

Ton komunikacjie jest važan, a ako misliš da su ti svi neprijatelji - vjerojatno čitaš krivim tonom. Pogotovo ovdje. Tvoj ton je neugodan, iznimno. Možda je tebi bilo zabavno, ali smajli na kraju ne ublažava ton.
i opet, ad hominem umjesto argumenta - na boldano.
Meni je tvoj ton, koji se trebao odnositi na sve korisnike, bio neugodan. Mislim da sam sad zorno pojasnila o čemu je riječ?

Sroči svoj prijedlog kako ga ti vidiš, od crvenih komentara više i tako nije jasno što bi ti ostavila i u kojoj formi. Nije da će se netko buniti na 4 prijedloga i slaganje najboljeg :ne zna:
Ja kao autor blage veze nemam kako bih preuredila - dakle, daj svoju viziju.
I da, moderatori jesu volonteri i oni održavaju funkcioniranje. Sviđalo se to tebi ili ne. Moderatori su uzor, DA, ujedno i odgoj. Pravila se ne slaže za usere koji su SAD tu, već za one koji dolaze. Svrha nije formalizam, već uputa.
moderatori pomažu u funkcioniranju, i volonteri su. Oni ni na koji način ne omogućavaju funkcioniranje - to čine korisnici, softver, sučelje i Nogatin muž. Ni manje ni više. A pravila se slažu za ljude koji dolaze, tako je. I trebali bi ih svi razumjeti i moći se referirati na njih. Ne trebaju im i upute za jogu.

Možda je vrijeme da viziju forum.hra kao dobrog foruma na tren ostavite po strani, i pogledate kako se sve stvari mogu riješiti.
:rofl: :rofl:
Edit: nisu, promjena koraka. Prati PMove i bit ćeš u toku.
Sad i javno ponavljam da odbijam sudjelovati u bilo kakvom natjeravanju na zatvorenim kucima bilo čega. PM-ovi su privatne poruke. Nema ničega u pogledu pravila što se ne bi moglo riješiti na jednom moderatorskom topiku na Admin dijelu ili na bilo kojem otvorenom, javnom i vidljivom topiku. I to polako, lijepo, tako da se imaju vremena na taj topik javiti i oni koji nisu online, i da na susjednom to mogu iskomentirati korisnici. Ova fora sa zaključavanjem neizglasanih pravila o kojima se izjasnio svega jedan čovjek je nelagodna, bezobrazna i iskazuje golemo nepoštovanje prema korisnicima koji čine ovaj forum. Ovo je forum, nije tviter, i ne mora sve biti gotovo do 15:00.
Eto, tolko.
Budući da te crveno toliko zbunjuje i da se ne možeš probiti kroz vlastiti tekst, evo i mog prijedloga, temeljenog na tvojem:
Poštovani korisnici, dobrodošli
Svatko od nas registracijom postaje ravnopravni član zajednice, kojoj je cilj dobra zabava, a njeno funkcioniranje omogućavaju korisnici i njihove rasprave, a olakšava volonterski rad moderatora i administratora.

Kako bismo vam olakšali boravak ovdje, slijedi par uputa kako se lakše uklopiti i snaći.
Tekstove pišite u u skladu sa zakonima i propisima Republike Hrvatske. (to uključuje i linkove na ilegalni sadržaj)
Svojom slobodom govora, nemojte ugroziti tuđu. Posebno bismo naglasili da ovo nije mjesto gdje se dozvoljava bilo koji oblik govora mržnje ili diskriminacija.

Savjetujemo da, prije uključenja u raspravu koja vas zanima, provedete neko vrijeme na čitanje iste prije nego što se uključite u nju, kako biste se upoznali sa svime što je već rečeno i/ili saznali odgovor na svoje pitanje koji je netko možda već naveo u raspravi. Višestruko odgovaranje na ista pitanja otežava raspravu, i vraća je na dijelove koji su već raspravljeni.

Nastojte poštivati Netiquette.
Posebno naglašavamo molbu da potražite postoji li već topic koji pokriva područje koje vas zanima, a ako isti ne ne postoji tada pripazite da svoj topic postavite u prikladni podforum te mu zadate naslov (subject) iz kojeg je tema jasna ('Pomoć', 'Hitno' i slične nisu jasne - poželjno je što točnije i ukratko opisati područje/problem).
Potrudite se da vam postovi budu pregledni i čitki (nemojte pretrpati smajlijima, koristite <enter> kako biste napravili paragrafe)

Za objavu u postu, odaberite manje slike (manje od npr. 600x600 px), za veće ostavite link.

Molimo, izbjegavajte osobne obračune i ad-hominem obraćanje diskutantima, u skladu s netiquette, jer su nebitni za rasprave i ometaju čitanje i sudjelovanje ostalim korisnicima.

Nastojte chat zadržati na podforumu Trkeljanje. Na ostalim podforumima se očekuje minimalan offtopic i interne fore jer ometaju diskusiju i čitanje rasprava, kao i preglednost. Idealno bi bilo da interne stvari riješite nekim drugim kanalima, jer forum je prije svega namijenjen - svim korisnicima.

Administratori i moderatori će se voditi prema ovim uputama, i sudjelovati u raspravama podložno istim pravilima. Ograničavanje slobode izražavanja će biti svedeno na najmanju moguću mjeru dok god ta sloboda ne narušava pravila ovog foruma i zakone Republike Hrvatske.

U slučaju pritužbi na neku moderatorsku odluku, za početak privatnom porukom kontaktirajte moderatora i zamolite ga za objašnjenje. Ukoliko objašnjenje ne zadovoljava, obratite se administratoru, također putem privatne poruke, ili ostavite post s uljudnim objašnjenjem svog problema na za to predviđenom mjestu
Morticia

Post 21 Sep 2011, 14:35

Evo, sve sam vam spojila u jednu temu pa se dogovorite. :w
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
jevgenija

Post 21 Sep 2011, 14:38

fala!
Na mjestu voooooooljno!!!! :D
Lastan

Post 21 Sep 2011, 15:15

Predložio bih dodatak na ono “ako se pitate treba li nešto napisati, vjerojatno ne treba”: pročitajte što ste pročitali. Naglas.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 21 Sep 2011, 16:05

Ashtaroth » wrote: Edit: nisu, promjena koraka. Prati PMove i bit ćeš u toku.
Protestiram, jasno i glasno. Kakvi pm-ovi?!
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
Lastan

Post 21 Sep 2011, 16:14

Ja još uvijek mislim da na početak treba ići kratka verzija pravila: Ne budi seronja.
Tko razumije taj dio, ne mora čitati ostatak. :D
kukuriku

Post 21 Sep 2011, 16:19

Lastan » wrote:Ja još uvijek mislim da na početak treba ići kratka verzija pravila: Ne budi seronja.
Jel moram reć da mi nije palo na pamet čitat pravila dužine 4 kartice teksta? Ne moram.
Ergo, slažem se s tobom.
Nek(v)arljiva.
Eks

Post 21 Sep 2011, 16:19

Lastan » wrote:Ja još uvijek mislim da na početak treba ići kratka verzija pravila: Ne budi seronja.
A tko ne razumije, ostatak mu ionako neće pomoći. :zubo:
Lord Byron

Post 21 Sep 2011, 16:28

kukuriku » wrote:Jel moram reć da mi nije palo na pamet čitat pravila dužine 4 kartice teksta?
Pokušaj isti tekst čitati iz pozicije istinskog newbiea, a ne forumske iskusnjare :).
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 21 Sep 2011, 16:33

Lord Byron » wrote: Pokušaj isti tekst čitati iz pozicije istinskog newbiea, a ne forumske iskusnjare :).
Dakle, oni koji najviše trebaju pročitati pravila, neće ih ni naći, a ako ih i nađu, neće ih pročitati. Uopće. :D

Pričuvni moderator.
Eks

Post 21 Sep 2011, 16:35

Možda da se pravila napišu kratko, a da se stavi ispod još jedan post s naznakom "za one koji žele više" ? Tako će bar ljudi pročitati dio pravila. Jer novi baš i nisu skloni čitanju pravila.
jevgenija

Post 21 Sep 2011, 16:37

Nda, pročitala sam opet, oba prijedloga - nigdje nije navedeno ništa o iznošenju privatnih podataka, mislim da je to propust.

I voljela bih da se raspravi hoće li objava PM-ova biti zabranjena. Odmah se izjašnjavam ZA zabranu. Jer kad se Dejzača i ja opet posvadimo, želim da joj bude zabranjeno iznosit ono što sam joj napričala dok nismo bile posvađane.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Potpisujem Jevgenijin post.

Pričuvni moderator.
kukuriku

Lord Byron » wrote: Pokušaj isti tekst čitati iz pozicije istinskog newbiea, a ne forumske iskusnjare :).
molim lijepo da me se ovako krhku mladu neiskusnu i naivnu ne naziva iskusnjarom.
to vrijedja moje vjerske i druge osjećaje.
Nek(v)arljiva.
dejzi

Post 21 Sep 2011, 16:39

Meni ta pravila djeluju neozbiljno. :ne zna:
Mislim da se ne može davat upute za korištenje s pošalicama, to treba bit službeno. Novom je korisniku dovoljno da otvori bilo koji pdf da vidi koliko smo neozbiljni zapravo, nije da će se preplašit strogo napisanih pravila.

I stvarno mi se čini da je nepotrebno ići u takve detalje o kvotanju plahti u uvodnom tekstu. Diskriminacija, govor mržnje, ljudi dobre volje, sve ok, ali ovo kasnije o nekim tehničkim stvarima treba prebacit u drugi post.

E, slažem se i ja sa zabranu objavljivanja PPova. Nije da bih objavila Jevgenijije, al ona bi moje mogla. :kava:
Hand over the chocolate and nobody gets hurt.
klonka

Post 21 Sep 2011, 17:56

"The third characteristic of commandement was the lack of distinction between ruling and civilizing.
(...)
He or she was bound to power structure like slave to a master, and paternalism had no compunction about expressing itself behind the ideological mask of benevolence and the tawdry cloak of humanism."
Achille Mbembe

Tu sam među sebi jednakima, a mod sam zato što je tako pala kocka. Nije moj posao da odgajam sebi jednake, moj posao je da funkcioniram kao njihova produžena ruka. Od njih očekujem samo prijavu kršenja pravila jer nema šanse da sve vidim, a želim da jedina razlika između mene i njih ta što imam mogućnost (ne i pravo!) nešto izbrisati. O detaljima se možemo dogovarati i na topicu na kojem ćemo s korisnicima razgovarati o moderiranju na svakom pojedinom podforum. Po svom vlastitom nahođenju ne namjeravam raditi ništa. Kratka pravila, ništa utuživo, okej, sankcionira se govor mržnje, iznošenje privatnih podataka, piraterija (mada sam u duši pirat) i točka. Tehnikalije, a ono, ako tko napiše trkeljavo nerazumljiv post bez entera, njemu na dušu. Preveliku sliku baš mogu smanjiti i ja, samo neka je prethodno prijave.
gonj špadi
Melody

Post 21 Sep 2011, 19:48

Meni se ne sviđaju neka pravila. Ne sviđa mi se sugerirati ljudima koliko smajlića da koriste niti kakve osobe da budu. Ako neko nije smiran i staložen - nije. No, to ne znači da će nekom 'sovat majke.

Ne znam niti šta znači: "Svojom slobodom govora, nemojte ugroziti tuđu." Ja vidim način na koji moj govor može ugroziti nekog drugog, ali ne vidim kako može ugroziti slobodu govora tog nekog drugog.

Onda, šta je tačno ovo:
Ako se premišljate da li je u redu nešto napisati - vjerojatno nije.
Ako bi se rado posvađali s nekim - ipak zastanite, zadržite dah, promislite da li je možda došlo do nesporazuma i probajte vidjeti možete li riješiti konflit nekom drugom metodom - nekad je dobro i prespavati.
U diskusijama se cijene argumenti i miran ton - obično poluče bolji uspjeh, prenošenje poruke, a i podižu vam reputaciju, dok bezglavo vrištanje rezultira samo vašom osobnom frustracijom jer vas nitko više ne voli
Zašto ako se premišljam je li nešto u redu napisati, vjerovatno nije? Možda jeste. Pretpostavljam da ne bih trebala postati ništa o čemu bih trebala razmisliti, a ja razmišljam o svakom svom postu.
Naime, svađe na forumu su ok stvar i bez njih je forum dosadan kao dijareja, a loše su samo ako su ad hominem i neargumentirane.
Ja ne namjeravam ni u paralelnom univerzumu otići spavati ako mi se s nekim raspravlja, pa i svađa, pogotovo ako mu imam koju dobru za reći, a obično imam.
U diskusijama se cijene argumenti. Tačka. Ne znam čemu cijelo predavanje o diskusiji, kao da otvaramo forum u Mračnodolju, pa tamo ljudi nikad nisu čuli za civilizirani dijalog. Unaprijed upozoravati ljude na ovako nešto podrazumijeva da su glupi i neobrazovani i da ne znaju razgovarati.
Ako neko nema miran ton, ne znači da vrišti. Treba poštivati nečiji stil, a ne nastojati sve izjednačiti i učiniti sličnim sebi.
I nisam došla na forum da me neko voli ili ne voli, a ako se radi o pokušaju duhovitosti, loš je i podsjeća me na američke high school filmove. :D
Ashtaroth

Post 21 Sep 2011, 23:50

Nitko nije rekao da su ova pravila nužno super. Mortitia je rekla da treba nešto, nešto je složeno. Šumom u komunikacijskom kanalu je otvoren novi topic, zaključak je bio da nije neka frka da ostane i da se eto, tu raspravi.

Nemam ih namjeru braniti, mogu se nekome svidjeti ili ne. No ako se koncentrirate samo na to da ona ne valjaju, a NE dajete rješenja - niste korisni, jebiga. Mislim, možda zvuči pametno, ali nije korisno.

Ne sviđa mi se 'čišćenje' jer ne mogu sad iščupati neke postove.
Nakon što sam odspavala, osjećaj je ostao isti...

jevgenija, tvoj ton i nastup nije ništa bolji ili ugodniji nego što se ponaša ekipa na forum.hr-u
Na ozbiljnoj temi (pri čemu ne mislim samo na topic, već na dogovor o funkcioniranju) iskritizirati, ne dati prijedlog, staviti smajlija - pokazuje da je važnije da ti kažeš 'ne valja', nego da kažeš 'ajmo ovako'.
Tvoj 'očiti' ispravak - se uopće nije dao iščitati iz tvoje kritike.

Tvoje brisanje i preslagivanje postova iz kojih su i došle neke ideje - ne, ne sviđa mi se.

Raditi stvari na svoju ruku, dok se pokušava skupiti ljude na hrpu, je kontraditorno tvojim upisima.
Radila ti u najboljioj volji ili ne, ponašaš se k'o slon u staklani.

A prejudicirati da ja smatram korisnike imbecilima, zapravo me vrijeđaš. Ne, to nije argument, to je način na koji sam ja primila tvoje postove, jer si se obraćala meni. Ad hominem mog replya je smiješan, jer je rezultat tvog, a, vjerujem, ovaj tekst ti je poznat...
jevgenija » wrote:Ispovjedaonica, a?

Pa, ja pišem ovdje prvenstveno zato što imam permu koja je kasnije milošću božjom pretvorena u "samo mjesec dana" a da sam zaslužila jedva 35. Ali se tamo neću vratiti jer ne vidim razloga da me u moje slobodno vrijeme koje rado provodim s ljudima, a još bolje s meni dragim ljudima, vrijeđaju mentalno i moralno spodobe koje briju da su nešto više na konto izmišljene kategorije.
Nelagodno mi je tamo. Ne želim pisati na mjestu gdje moram paziti komu ću što reći da si ne bi netko dao za pravo da me okarakterizira zlobnom za sva vremena.
Niti želim gledati kako mi kolege proglašavaju psihopatima, retardiranim dvanaestogodišnjakinjama i slično. Eto.
Nitko meni nije šef, pa ni šef na poslu, kad nije u pravu. Ne dam se jebat u svom dvorištu.
pa se niti ja ne dam jebati u svom dvorištu.

Tužno je da u drugima pobudiš iste osjećaje koje su u tebi pobudili drugi, iako se možda u boldanom skriva 'zapravo me nije briga kako će me se shvatiti i koga ću poniziti'. 'Paziti' kako se obraćaš nekome pokazuje koliko ga poštuješ k'o sugovornika. Opaska 'jel radiš u vrtiću' ugurana u 'kritike' vrlo jasno pokazuje što misliš o meni. TO jest ad hominem. Ali si u stanju vidjeti samo ako ti netko kaže da se ne ponašaš ok, no svoje ponašanje smatraš ispravnim. Očito, jel.

Meni ovo ne treba.
Čestitam, uspjela si me u jednom postu dovesti od toga da se ovdje osjećam izuzetno ugodno - do toga da se pitam koji kurac bih ja trošila vrijeme na ovo i bivala pogođena silnim 'ne valja', a prijedloga tek u tragovima. I tvojim tonom. Ton je ono što smeta. I pristup. Tvoj.

Možda ostanem lurkati, možda ne. No, u izradi pravila, moderiranju i bilo čemu takvom, ne, ne sudjeluje mi se. Ubila si volju, želju, entuzijazam i energiju. Valjda nećeš i sve druge pobiti prebrzo u imputiranju da netko želi preuzeti vlast, a ne pomoći, dok se ti ponašaš upravo kao da tu 'vlast' preuzimaš.

Da, ako moderatoru NE vjeruješ, onda ti trebaju rigidna pravila i rigidno provođenje i kontrola. Ako ste TO htjeli, a u kurac onda. :facepalm:
Svrha podforuma za moderatore je da se ljudi međusobno korigiraju, uče i pitaju što da rade s nekim korisnikom/temom. TOME nije mjesto da bude vidljivo SVIM korisnicima.
Stvari koje se dogovore, se formiraju, i predlože na komentiranje van. Neki oblik predstavničkog sustava funkcionira, plenumi ne. 100 ljudi NEĆE složiti ništa, trebaš jezgru koja slaže, i podložna je konstruktivnoj kritici i savjetima. Sve se temelji na poštivanju. Mislila sam da je to premisa ove zajednice, ali osjećaj mi kaže da se varam.

Forum se ili slaže za ovu skupinu, pa pravila ne trebaju.
Ili se slaže za sve onekoji mogu naletiti, a onda se treba raditi pošteno od početka.
Da, konzistetnost je važna, i sustav u pogonu se JAKO teško ispravlja.

A, učite na svojim greškama :ne zna:

Obriši, ostavi, komentiraj, nemoj... potpuno mi je svejedno. Osjećam se i tako kao na PŽKu...

Toliko od mene :w

Umoljavam da mi se skinu ovlasti, jer ih sama ne mogu skinuti.
  • Information