Umjetnost - što je to?

O duhovnim i materijalnim dobrima
baja

Post 03 Nov 2011, 13:46

Morticia » wrote:Odgovori mi na pm, svisnut ću od znatiželje!!! :mama: :mama:
pričate o umjetnosti? :o :zubo:

Morticia

Post 03 Nov 2011, 13:47

Hvala, lažljivice. :o :zubo:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Morticia

Post 03 Nov 2011, 13:49

baja » wrote: pričate o umjetnosti? :o :zubo:
Kunem se u Hitlera.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Morticia

Post 03 Nov 2011, 13:49

:jevgenija:
ali

Post 03 Nov 2011, 13:59

aisling » wrote: Što ne znači da se nešto stvara s namjerom da izazove osjećaj kod nekog drugog, kakav god. Neko djelo može nastati kao rezultat nekih osjećaja. E sad, da li postaje umjetničkim tek kad takav neki ekstrakt izazove osjećaje u nekog trećeg? Da li je to ta neka dobitna kombinacija i zatvoren krug?
Kažu Oscar i ..a unda da upravo ono djelo koje je nastalo s namjerom da se svidi NIJE i NE MOŽE biti umjetnost.
Upravo to čini razliku.
A sad....za izazivanje nekih drugih osjećaja ne znam.

Wilde je živio prije performansa kakve danas nazivaju umjetničkim (bar mislim :misli:), za Undu nisam sigurna :D , dakle autoriteta za to pitanje nemamo.... tako da ti mogu reći samo moje placarsko mišljenje.
E sad, da li postaje umjetničkim tek kad takav neki ekstrakt izazove osjećaje u nekog trećeg?
To je kao zvuk. Ako ga ne čuješ/osjećaš to ne znači da ne postoji, da ga nitko nije proizveo.
Ali što je on ako ga nitko ne čuje? On je cijel samo kad je čut :ne zna:
aisling

Post 03 Nov 2011, 14:01

Hitler je bio umjetnik.
Evo galerija.

No, onda mu je netko vjerojatno rekao 'To ti nije umjetnost, pojma nemaš!'.
Happy Easter!
Eks

Post 03 Nov 2011, 14:05

m.za » wrote: Ma čak nije poanta umjetnosti (ako takvo nešto uopće postoji, ali moram je nekako označiti) da je netko razumije, poanta je da je osjeti. S druge strane, da bi nešto osjetili ponekad je potrebno i razumjeti :zvrko:

A osjećati možemo svakako.....ne znači da nisi osjetio neko djelo samo zato jer ti se nije svidjelo :mig:
Osjećamo i Škoru. :kava:

Danas svašta i ništa može izazvati privid skandala. To nije kriterij umjetnosti.

Nemoj se ljutiti što te kvotam. Nastupaš tako, kompetentno. :D
Eks

Post 03 Nov 2011, 14:07

aisling » wrote:Hitler je bio umjetnik.
Evo galerija.

Zar su tih godina baš svi odlučili biti iskreni? :mama: Gdje su onda bili krtičari? :(
aisling

Post 03 Nov 2011, 14:07

ex_anais » wrote:
Osjećamo i Škoru. :kava:

Danas svašta i ništa može izazvati privid skandala. To nije kriterij umjetnosti.

Al Škoro je imao i namjeru da ga osjetiš - i to na točno određen način :rofl:

I tu se zajebo :zubo:
Happy Easter!
Eks

Post 03 Nov 2011, 14:08

aisling » wrote:
I tu se zajebo :zubo:
Jer je umjetnost voda duboka. :kava:
ali

Post 03 Nov 2011, 14:17

aisling » wrote:
Al Škoro je imao i namjeru da ga osjetiš - i to na točno određen način :rofl:
E to.

Kao i Đ.B. uostalom (nema smisla da ga ne očešemo i ovdje :zubo: ).
i zato je to sranje, a ne umjetnost :s
aisling

Post 03 Nov 2011, 14:30

m.za » wrote: upravo ono djelo koje je nastalo s namjerom da se svidi NIJE i NE MOŽE biti umjetnost.
Čak se i mogu složiti s tim, samo ima kvaka u ovoj definiciji. Naša mogućnost određivanja tuđih namjera je ipak ograničena iako volimo misliti da uvijek (ili bar često) znamo koje su bile tuđe namjere.

Tako i instalacije razne budu često bez imalo proučavanja osuđene jer im se unaprijed zna namjera.
Happy Easter!
blaze

Post 03 Nov 2011, 17:30

Morticia » wrote:Kakvi sad Lipicanci? :confused:

Odgovori mi na pm, svisnut ću od znatiželje!!! :mama: :mama:
to na pm se očito odnosi samo na maricu, jer piše odgovori
ja mogu javno?

ps: klanovi jedni :zubo:
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
blaze

Post 03 Nov 2011, 17:36

aisling » wrote: Čak se i mogu složiti s tim, samo ima kvaka u ovoj definiciji. Naša mogućnost određivanja tuđih namjera je ipak ograničena iako volimo misliti da uvijek (ili bar često) znamo koje su bile tuđe namjere.

Tako i instalacije razne budu često bez imalo proučavanja osuđene jer im se unaprijed zna namjera.
odnosi li se ova rasprava samo na suvremenike? ili općenito?
jer, "namjere" i instalacije nekako više vežem uz suvremenu umjetnost (kao i kolebanja jel nešto je ili nije umjetnost; nešto starija djela ipak su kanonizirana)
aisling

Post 03 Nov 2011, 17:36

Na što god poželiš, blaze. Opleti.
Happy Easter!
Tyden

Post 03 Nov 2011, 19:29

Lord Byron » wrote:Moraš se odlučiti: postoji li umjetnost ili ne? :D
Ukratko, da, postoji, ali zbog nekih stvari koje se trpaju pod krov umjetnosti bi možda bilo bolje da ne postoji :zubo:.
Lord Byron » wrote:Konačno, ako ja nešto temeljito ne razumijem, ako se nešto meni osobno ne sviđa, imam li pravo negirati ikakvu kvalitetu ili svrhu toga nečeg? Meni je uriniranje i tako to odbojno i nezanimljivo - pa i "osobno neprihvatljivo" (zaklani pilići su preko crte prihvatljivosti zbog nasilja kao takvoga) - ali, nemam hrabrosti svakoga kome nije odbojno i nezanimljivo proglašavati ovakvim i onakvim. Što je s apstraktnim slikarstvom i još hrpom drugih stvari koje mnogi ne razumiju i ne lajkaju :D?
Ja ne proglašavam takve ovakvim i onakvim, nego taj čin ne proglašavam umjetnošću :).
vrrrlet » wrote:Joj daj... pola grčke mitologije pisane umjetničkom formom čine opisi seksa između majki i sinova, ljudi i životinja, bogova međusobno, bogova s jelenima i hruštevima i morskim spužvama, pola crkvenih slika nakon srednjeg vijeka čini nepatvorena golotinja, filmsku umjetnost također smatramo umjetnošću, i ti sada tvrdiš da kopuliranje na pozornici ili filmu ne može biti umjetnost.
Da, tvrdim da to ja ne smatram umjetnošću :). Mislim da sam do sada i pisao da to ja ne smatram umjetnošću i da me živcira što to neki smatraju. A i mitologija je upravo to, mitologija, nije nužno umjetnost :).
vrrrlet » wrote:Umjetnost transcendira kroz medije i nije njima ograničena, pa tako i seks može biti medij. Po čemu je to jedna opera o nekom brijaču apriori više zanimljiva i umjetničkija od seksualnog odnosa neke grofice ili kurve?

Stvar je autora. Neki ljudi su činili umjetnost iz načina na koji jedu Nutellu.
I znači, zaključak je da je umjetnost nešto neodredivo i da ovisi o osobnim dojmovima i preferencama da li je nešto umjetnost ili ne? Ako je tako po čijim preferencama i zašto bi mišljenje tog nekog bilo prihvaćeno kao etalon? :)

Ja jednostavno dižem svoj glas protiv gluposti koje se danas etiketiraju umjetnošću. Isto kao što su nekadašnji umjetnici bili neshvaćeni od suvremenika tako ja ne shvaćam ove trenutne "umjetnike". Možda će za 100 godina bacanje dreka biti vježbano u umjetnički nastrojenim školama kao izričaj, a na slikanje će se križati. To ne znam, znam samo što mi sada ne paše :D.
blaze

Post 03 Nov 2011, 20:38

Tyden » wrote:
Ja ne proglašavam takve ovakvim i onakvim, nego taj čin ne proglašavam umjetnošću :).
pa je, to je jedino područje gdje možeš tvrditi da ti jedincati ideš u pravom, a svi drugi u krivom smjeru a da te ne proglase mujom na autoputu

pojedinačna percepcija međutim ne znači ništa. ti sam možeš tvrditi da je, ne znam, van gogh kurac od ovce, i osjećati se većim od njega i zadovoljno leći spavati
aisling

Post 03 Nov 2011, 21:20

Tyden » wrote:
Ukratko, da, postoji, ali zbog nekih stvari koje se trpaju pod krov umjetnosti bi možda bilo bolje da ne postoji :zubo:.
Da te ne quoteam u cjelini i da te ne trančiram baš do kostiju, samo ovo.

Prvo kažeš da umjetnost ne postoji uopće. Pa se zgražaš kako se neki uopće usuđuju nazivati umjetnicima.

To ti je otprilike ko da ja kažem da nogomet nije sport nego sprdnja, a onda se zgražam da kako se (pokušava se sjetit nekog nogometaša......a ne, imam bolje!) Mamić usuđuje nazivati nogometnim trenerom. Onako, ako te zaboli za nogomet, zaboli te i za Mamića.

A ovo gore quoteano - ako postoje zli ljudi, bi li bilo bolje da ljudi uopće ne postoje?

Da se vratim na temu. Prije sam te pitala imaš li što pozitivno reći o umjetnosti, kad već znaš reći što umjetnost nije da kažeš koju i o onom što je. Nisi imao jer za tebe umjetnost ne postoji. OK. Al time se diskvalificiraš kao sugovornik u bilo kakvoj raspravi o tome što umjetnost je, a što nije i zašto.
Happy Easter!
Glo

Post 04 Nov 2011, 01:57

Ja ću ovako po dječije i padobranski da rečem što je za mene umjetnost. :o :zubo:

Umjetnost je za mene autentično i osobno umijeće izražavanja emocija i informacija na jedinstven način koji je svojstven samo nekolicini nadarenih. :o
Lord Byron

Post 04 Nov 2011, 06:53

Glo » wrote:Ja ću ovako po dječije i padobranski da rečem što je za mene umjetnost. :o :zubo:

Umjetnost je za mene autentično i osobno umijeće izražavanja emocija i informacija na jedinstven način koji je svojstven samo nekolicini nadarenih. :o
"Autentično", "jedinstven način", "nadareni" su "loše definirani pojmovi". Tko/što će procijeniti (ne)autentičnost (ne)jedinstvenost načina ili (ne)nadarenost? :D
Glo

Post 04 Nov 2011, 08:25

Lord Byron » wrote:
"Autentično", "jedinstven način", "nadareni" su "loše definirani pojmovi". Tko/što će procijeniti (ne)autentičnost (ne)jedinstvenost načina ili (ne)nadarenost? :D
Ti "loše definirani pojmovi" su moji osobni konstrukti. Mislila sam da sam to pojasnila u prvoj rečenici posta. Vjerovala sam da će biti jasno da onda govorim o svom osobnom doživljaju putem svojih osobnih konstrukata i kako je jasno da govorim kroz svoju vlastitu percepciju. Ujedno sam time htjela i naglasiti subjektivnost koja je česta pri davanju, primanju i osjećanju umjetnosti.

Mislim da ako subjektivno ne doživimo umjetnost da ona to onda ni nije (za tu osobu naravno).

Možda ako mnogo ljudi subjektivno neko djelo doživi kao umjetnost, da se onda generalno može reći da je to jest umjetničko djelo. :zubo: Kako se mnogo ljudi rijetko izjašnjava o umjetnosti, imamo stručnjake da nam to sugeriraju. Na nama je hoćemo li tu sugestiju prihvatiti, a ovisi o tome hoćemo li moći primiti emocije tog umjetničkog djela.
Lord Byron

Post 04 Nov 2011, 08:41

Glo » wrote:
Ti "loše definirani pojmovi" su moji osobni konstrukti.
Nismo se, vjerujem, razumjeli: kao "privatna definicija", tvoja definicija sasvim lijepo drži vodu. Ono što sam htio napisati je da problem nastaje kad se bilo koja (tvoja ili neka druga) subjektivna "definicija" pokuša postaviti kao apsolutna.

Mislim da je to nemoguće, to sam htio reći - nisam pisao "protiv" tvog posta, oslonio sam se na njega.

BTW, ja se klonim mišljenja "mnogo ljudi" kao kriterija za ovo ili ono - top-lista hrvatskih umjetnika bi, po tom kriteriju, bila iznimno zanimljiva :D.
ali

Post 04 Nov 2011, 09:04

ex_anais » wrote:
Samo se ti igraj Image
aisling wrote:Hitler je bio umjetnik.
Evo galerija.

Pred 2-3 dana je bio dokumentarac U Europi :misli:
Baš je, između ostalog i o tome bilo riječi.

Uglavnom...da, to je vjerojatno bio okidač :facepalm:
Glo

Post 04 Nov 2011, 09:56

Lord Byron » wrote: Ono što sam htio napisati je da problem nastaje kad se bilo koja (tvoja ili neka druga) subjektivna "definicija" pokuša postaviti kao apsolutna.
Iako nisam pokušala postaviti svoju subjektivnu definiciju kao apsolutnu (dapače, naglasih to), i iako ne vidim kako bi se subjektivna definicija mogla proguravati kao apsolutna, svejedno ne vidim zašto bi bio to problem? :D
Lord Byron

Post 04 Nov 2011, 10:01

Apsolutna definicija mora biti - apsolutna, neovisna o onom tko ju "primjenjuje". Svaka neodređenost znači da definicija nije dobra.

Onako, "ovo jest, a ovo nije" - i to je to.
  • Information