WordPress
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 618 times
- Been thanked: 958 times
Bude li tko imao volje i vremena, neka istraži Wasmer. Hosting je besplatan, a tehnologija napredna (WebAssembly). Iskušao ga nisam pa ne mogu reći više, ali primijetio sam da ga spominju.
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Šteta, ideja je načelno zabavna, riječ je o softveru koji ukida klasične web-panele, ali previše je tu truda, a premalo koristi. InfinityFree i AwardSpace nude recimo pouzdane i jednostavne opcije bez dosadnih oglasa. Za korisnike pak koji žele više kontrole i naprednije funkcionalnosti dobar je izbor Byet.Host. Riječju, ima rješenja ako se želite igrati i eksperimentirati.
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
WP 6.8.1 pomrsio mi je planove, eksperimentiranje s forumom propalo je zato što sam odmah ažurirao sve instalacije na nekoliko servera, i testne i produkcijske. Prošlo je bez problema, ali ima tu posla. Sutra ću na hard-disk skinuti bekape i dići ih u oblak. Naviknuo sam se da sve imam na barem tri mjesta, požari u Hetzneru i OVHcloudu, kada su nastradali doista veliki data-centri, naučili su me da nikomu ne treba vjerovati.
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Tri članka o kojima bi se dalo razgovarati...
7 Best WordPress Page Builders for 2025 (Tested and Ranked)
15 Best Drag & Drop WordPress Page Builders in 2025 Compared
5 Best WordPress Page Builders 2025
Razne profi-dodatke za WordPress reklamiraju stalno, a većina nije jeftina. Builder koji bi me potpuno zadovoljio još nisam našao, a iskušao sam razne premium-inačice (Divi, Elementor, WPBakery...). Potraga za idealnim softverom i dalje traje.
7 Best WordPress Page Builders for 2025 (Tested and Ranked)
15 Best Drag & Drop WordPress Page Builders in 2025 Compared
5 Best WordPress Page Builders 2025
Razne profi-dodatke za WordPress reklamiraju stalno, a većina nije jeftina. Builder koji bi me potpuno zadovoljio još nisam našao, a iskušao sam razne premium-inačice (Divi, Elementor, WPBakery...). Potraga za idealnim softverom i dalje traje.
Potpisi su za budale.
- admin
- Grand Master of the Jedi Order
- Been thanked: 32 times
Na drugu loptu, zalijepit ću skriptu koja se može pokrenuti samostalno ili staviti u cron-jobs. Otvorite Notepad++, kopirajte je i spremite kao .sh-datoteku (bash).admin wrote: ↑26 Apr 2025, 16:55Što se pak tiče ažuriranja, u direktorij uploads treba dodati .htaccess koji blokira izvršavanje PHP skripti, štiti skrivene sistemske datoteke te dopušta pristup potrebnima (ako npr. dignete plugin ili temu, to su zipani fajlovi pa je logično da njih treba omogućiti).
EOL Conversion u izborniku Edit, upozoravam, mora biti Unix (LF).
Code: Select all
#!/bin/bash
ROOT="/home/ime_korisnika"
LOGFILE="/home/ime_korisnika/htaccess_cron.log"
HTACCESS_CONTENT='<FilesMatch "\.(php|php5|phtml|phar)$">
Order Deny,Allow
Deny from all
</FilesMatch>
<Files ~ "^\.">
Order allow,deny
Deny from all
</Files>
<FilesMatch "\.(jpg|jpeg|png|gif|webp|svg|bmp|ico|pdf|docx?|xlsx?|pptx?|zip|rar|7z|mp4|mp3|txt|csv|json|xml)$">
Order Allow,Deny
Allow from all
</FilesMatch>'
echo -e "\n--- Pokretanje: $(date) ---" >> "$LOGFILE"
find "$ROOT" -type d \( -iname "upload" -o -iname "uploads" -o -iname "images" -o -iname "media" -o -iname "files" \) | while read -r dir; do
HTACCESS_PATH="$dir/.htaccess"
BAK_PATH="$HTACCESS_PATH.bak"
if [ -f "$HTACCESS_PATH" ]; then
if [ ! -f "$BAK_PATH" ]; then
cp "$HTACCESS_PATH" "$BAK_PATH"
chmod 444 "$BAK_PATH"
echo "$(date): Backup + zaštita .htaccess -> $BAK_PATH" >> "$LOGFILE"
else
echo "$(date): Preskačem backup – $BAK_PATH već postoji." >> "$LOGFILE"
fi
else
echo "$(date): Nema .htaccess u $dir – kreiram novi." >> "$LOGFILE"
fi
echo "$HTACCESS_CONTENT" > "$HTACCESS_PATH"
echo "$(date): Novi .htaccess postavljen u $dir" >> "$LOGFILE"
done
# === PITANJE: Želiš li vratiti stare .htaccess datoteke iz .bak? ===
read -p "Želiš li vratiti sve .htaccess.bak datoteke? (da/ne): " ODGOVOR
if [[ "$ODGOVOR" == "da" || "$ODGOVOR" == "DA" || "$ODGOVOR" == "yes" ]]; then
echo "$(date): Krenulo vraćanje .htaccess.bak → .htaccess" >> "$LOGFILE"
find "$ROOT" -name ".htaccess.bak" | while read -r bak; do
orig="${bak%.bak}"
chmod u+w "$bak" # ukloni read-only zaštitu
cp "$bak" "$orig"
echo "$(date): Vraćen backup iz $bak u $orig" >> "$LOGFILE"
done
echo "✔ Svi backupi vraćeni."
else
echo "$(date): Korisnik je odustao od vraćanja .htaccess.bak" >> "$LOGFILE"
echo "ℹ️ Backupi nisu vraćeni."
fi
echo "--- Završetak: $(date) ---" >> "$LOGFILE"Code: Select all
chmod +x skripta.shCode: Select all
./skripta.shStitch
- Stitch
- Head Honcho
Ažurirat ću noćas instalacije WordPressa, nisam neko vrijeme zato što sam se bavio forumom, a kad završim, pokrenut ću skriptu za popravljanje dozvola (permissions) i tu koju sam vam dao. Budući da ažuriranje često preventivno briše stare direktorije kako bi reinstalacija bila čista, nestat će i .htaccess-datoteke koje ste (možda) dodali. Zato je mudro pokrenuti je nakon većih promjena.
Potpisi su za budale.
Nisam nikad našao dovoljno vremena (tj. interesa) toliko duboko ući u održavanje wordpress sajtova kao ti, Stich. Ipak, uz neko amatersko, površno poznavanje kako se radi sa wordpressom, i sada sa ovim trendovima AI suradnika, mislim da uspjevam napraviti što mi treba za posao.
Dakle, prije 2 mjeseca otprilike sam upitao umjetnu inteligenciju da mi pomogne složiti jednostavan sajt jer pokrećem svoj obrt. Da ne ulazim u detalje komunikacije, dobio sam jasne instrukcije kako da setiram wordpress, koju temu da instaliram, te sadržaj za prvih par stranica.
https://enika.hr/
U permakulturi se obično kreće od generalnog koncepta, uzorka, koji se onda razvija prema sve sitnijim detaljima. Tako otprilike gradim ovaj sajt. Par stranica opisuju otprilike par mojih osnovnih djelatnosti, i onda pratim kako se koja od njih pokazuje, koliko je posjećena, koliko mi koja djelatnost donosi zarade...
Dalje opisujem AI-ju što se zbiva i tražim da mi generira novi sadržaj koji detaljnije opisuje uže specijalnosti. Najuspješniju stranicu dupliciram i zamjenim dio sadržaja sa novim, dok ostavim sve što može ostati. Za to mi ne treba više od 30-ak minuta. Prijavim novu stranicu na google search console i pratim razvoj.
Novije stranice dolaze u prvih 10 na googlu praktički pola sata od objavljivanja, za upite poput "servis brodske elektronike" i sl. Ako vidim da se to dogodi, i da je ujedno dosta tražen pojam, onda je to novi izvor sjemena za naredne stranice. Tu stranicu recimo umnožim i dodajem specifične izraze poput pojedinih gradova ili konkretnih problema kakve ljudi mogu imati.
Za sad se ne zamaram dizajnom sajta, pa ni tehničkom pozadinom svega, dok god sajt radi dobro, tj. dok privlači ljude i donosi poslove.
Nisam siguran je li ovo baš tema za "wordpress" ili neki internet marketing općenito. Meni je recimo puno pomoglo što sam godinama radio na nekim amaterskim wordpress projektima. Puno mi znači i to što se wordpressom može generirati ispravna stranica u par klikova. Moja glavna profesija je na terenu, bilo da se radi o vrtu ili gradilištu, i nemam puno vremena za tipkanje na računalu. Znam da bi računalni maheri napravili daleko atraktivnije, bolje optimizirane sajtove koristeći neke naprednije alate, ali bave se samo time. Ja znam dnevno provesti preko 12 h u nečijem stanu, razbijati zidove, razvlačiti struju, montirati karniše, ograde, tuš kabine... I u radu, padne mi na pamet ideja za narednu stranicu. Neka baba pita "kako promjeniti stup od..." Navečer sjednem za računalo i par sati kasnije stranica je već online, izlistana u tražilicama, prilično dobro rangirana i možda već otvara nove poslovne prilike.
Dakle, prije 2 mjeseca otprilike sam upitao umjetnu inteligenciju da mi pomogne složiti jednostavan sajt jer pokrećem svoj obrt. Da ne ulazim u detalje komunikacije, dobio sam jasne instrukcije kako da setiram wordpress, koju temu da instaliram, te sadržaj za prvih par stranica.
https://enika.hr/
U permakulturi se obično kreće od generalnog koncepta, uzorka, koji se onda razvija prema sve sitnijim detaljima. Tako otprilike gradim ovaj sajt. Par stranica opisuju otprilike par mojih osnovnih djelatnosti, i onda pratim kako se koja od njih pokazuje, koliko je posjećena, koliko mi koja djelatnost donosi zarade...
Dalje opisujem AI-ju što se zbiva i tražim da mi generira novi sadržaj koji detaljnije opisuje uže specijalnosti. Najuspješniju stranicu dupliciram i zamjenim dio sadržaja sa novim, dok ostavim sve što može ostati. Za to mi ne treba više od 30-ak minuta. Prijavim novu stranicu na google search console i pratim razvoj.
Novije stranice dolaze u prvih 10 na googlu praktički pola sata od objavljivanja, za upite poput "servis brodske elektronike" i sl. Ako vidim da se to dogodi, i da je ujedno dosta tražen pojam, onda je to novi izvor sjemena za naredne stranice. Tu stranicu recimo umnožim i dodajem specifične izraze poput pojedinih gradova ili konkretnih problema kakve ljudi mogu imati.
Za sad se ne zamaram dizajnom sajta, pa ni tehničkom pozadinom svega, dok god sajt radi dobro, tj. dok privlači ljude i donosi poslove.
Nisam siguran je li ovo baš tema za "wordpress" ili neki internet marketing općenito. Meni je recimo puno pomoglo što sam godinama radio na nekim amaterskim wordpress projektima. Puno mi znači i to što se wordpressom može generirati ispravna stranica u par klikova. Moja glavna profesija je na terenu, bilo da se radi o vrtu ili gradilištu, i nemam puno vremena za tipkanje na računalu. Znam da bi računalni maheri napravili daleko atraktivnije, bolje optimizirane sajtove koristeći neke naprednije alate, ali bave se samo time. Ja znam dnevno provesti preko 12 h u nečijem stanu, razbijati zidove, razvlačiti struju, montirati karniše, ograde, tuš kabine... I u radu, padne mi na pamet ideja za narednu stranicu. Neka baba pita "kako promjeniti stup od..." Navečer sjednem za računalo i par sati kasnije stranica je već online, izlistana u tražilicama, prilično dobro rangirana i možda već otvara nove poslovne prilike.
- Stitch
- Head Honcho
Sajt je načelno u redu, eventualno možeš popraviti kontakt-formu, koja curi. Pokušaj to ovim CSS-om (unesi ga ili putem plugina ili direktno u predložak ako postoji predviđeno mjesto).
Sajt je načelno u redu, eventualno možeš popraviti kontakt-formu, koja curi. Pokušaj to ovim CSS-om (unesi ga ili putem plugina ili direktno u predložak ako postoji predviđeno mjesto).
.kb-form-wrap {
max-width: 700px;
margin: 0 auto;
padding: 1rem;
box-sizing: border-box;
}
.kb-form-wrap .kb-field {
width: 100%;
}
.kb-button-width-full {
width: auto !important;
display: inline-block;
}
.kb-accept-form-field {
display: flex;
align-items: center;
gap: 0.5em;
flex-wrap: wrap;
}
.kb-field:focus {
border: 2px solid #0073aa;
outline: none;
}
input[name="_kb_verify_email"] {
display: none !important;
}Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Alternativno, Contact Form 7 bio bi možda jednostavniji plugin, i za uporabu i za dizajniranje. To znači da u editoru CF7 moraš imati otprilike ovo.
A CSS trebao bi izgledati ovako.
[text* your-name placeholder "Vaše ime"]
[email* your-email placeholder "E-mail adresa"]
[tel your-phone placeholder "Broj telefona"]
[text your-subject placeholder "Naslov poruke"]
[textarea* your-message placeholder "Poruka"]
[acceptance your-consent] Prihvaćam [privacy-policy-link]politiku privatnosti[/privacy-policy-link][/acceptance]
[submit "Pošalji poruku"]Code: Select all
.wpcf7 input,
.wpcf7 textarea {
width: 100%;
max-width: 700px;
padding: 0.75em;
border: 1px solid #ccc;
margin-bottom: 1em;
font-size: 1rem;
}
.wpcf7-submit {
background: #0073aa;
color: white;
border: none;
padding: 0.75em 1.5em;
cursor: pointer;
}
.wpcf7-submit:hover {
background: #005f8d;
}Potpisi su za budale.
Nekako mi se Kadence Blocks svidio na prvu. Elementor sam koristio na drugom sajtu i uvijek sam se mučio sa njime. Volim najjednostavnija moguća rješenja, Elementor mi je ostavio dojam kao suviše usmjeren na dizajn što mi ovdje nije potrebno.
Hvala za css, ubacio sam ga. Doduše, meni je kontakt forma i prije izgledala ok, možda nisam dovoljno kontrolirao na raznim širinama i browserima.
- Stitch
- Head Honcho
Ako nisi, stavi neku zaštitu (Google reCAPTCHA v2 ili Google reCAPTCHA v3). Nemoj botovima dopustiti da te maltretiraju. A mogao bi i firewall instalirati, to što se ne opterećuješ sajtom ne znači da ga treba hakirati. 
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Evo još jedne mogućnosti, besplatan WP hosting na europskim serverima.Stitch wrote: ↑29 Apr 2025, 16:48InfinityFree i AwardSpace nude recimo pouzdane i jednostavne opcije bez dosadnih oglasa. Za korisnike pak koji žele više kontrole i naprednije funkcionalnosti dobar je izbor Byet.Host. Riječju, ima rješenja ako se želite igrati i eksperimentirati.
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Preskačem nule, činim to sustavno. Nisam instalirao npr. inačice 6.7.0 i 6.8.0, neću instalirati ni 6.9.0 kad se pojavi, jednostavno zato što je to najgori softver koji postoji - tobože testiran, a pun bugova. WP 6.8.2 popravio ih je pedeset. Ehej, pedeset!
Vrijedi to i za plugine, ali karakteristično je posebice za WordPress. Tu korisnici provjeravaju softver, a ne developeri. Zato je jedino razumno rješenje čekati jedinice - inačice 6.7.1 i 6.8.1 te u pretpostavljivoj budućnosti 6.9.1, koje nisu toliko nesigurne.
A što se tebe tiče, sve što je označeno kao Maintenance Release sustav će vjerojatno instalirati sam. Trebaš jedino provjeriti je li se što time pobrkalo. Pregledaj naslovnicu, postove, kontakt-forme, slajdere... Kod mene je i to spriječeno, načelno ne volim automatiku, procese bez kontrole. Iznimka je dakako firewall, ali drugi je to par rukava.
Vrijedi to i za plugine, ali karakteristično je posebice za WordPress. Tu korisnici provjeravaju softver, a ne developeri. Zato je jedino razumno rješenje čekati jedinice - inačice 6.7.1 i 6.8.1 te u pretpostavljivoj budućnosti 6.9.1, koje nisu toliko nesigurne.
A što se tebe tiče, sve što je označeno kao Maintenance Release sustav će vjerojatno instalirati sam. Trebaš jedino provjeriti je li se što time pobrkalo. Pregledaj naslovnicu, postove, kontakt-forme, slajdere... Kod mene je i to spriječeno, načelno ne volim automatiku, procese bez kontrole. Iznimka je dakako firewall, ali drugi je to par rukava.
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Što si točno upotrijebio za kontakt-formu, plugin ili ono što je integrirano u sustav (tj. Kadence WP)?
Eksperimentirao bih s alternativama, Contact Form 7 zasad me zadovoljava, ali možda je WPForms bolji.
Potpisi su za budale.
Na drugom sajtu koristim CF7, sviđa mi se više nego Kadence. Na ovom novom koji sam linkao, kontakt forma je došla uz Kadence, radi mi dovoljno dobro i nisam htio ništa mijenjati. Većina mojih klijenata je (rekao bih) prilično jednostavna. Treba im broj telefona od tipa koji može nešto probušiti, montirati, popraviti. I vidim da sajt odrađuje tu svrhu. Ako mi se pokaže da se nešto treba značajno popraviti, možda bih radije angažirao profića (tebe?).
- Stitch
- Head Honcho
Sve ovisi o tome kakve su ti potrebe, nema smisla komplicirati. Ja sam kontakt-forme iskorištavao za slanje glazbe, videoklipova, e-knjiga, raznih dokumenata... To je jedan segment, a drugi je zaštita od botova. CF7 nema idealno riješenu sigurnost; nešto uvijek prođe, prije ili poslije. Zato želim iskušati druge mogućnosti, a kako tih plugina ima more, zanimalo me čime se služiš.drug mile wrote: ↑18 Aug 2025, 21:38Većina mojih klijenata je (rekao bih) prilično jednostavna. Treba im broj telefona od tipa koji može nešto probušiti, montirati, popraviti. I vidim da sajt odrađuje tu svrhu. Ako mi se pokaže da se nešto treba značajno popraviti, možda bih radije angažirao profića (tebe?).
Potpisi su za budale.
Ok, Kadence za sad radi posve korektno. Nije bilo slučajeva da prava poruka zaluta, ne bude isporučena, a nisam do sad primio ni bot poruke. Možda i zato što mi sve ide u GMail sandučić, a mislim da Google to dosta dobro prepoznaje i filtrira.
Na sajtu Perforum.info koristim, kako sam rekao, CF7. Koristio sam ga za razne pokuse, očito ima više mogućnosti, ali bilo je i više problema. Znalo se desiti da sustav ne može poslati poruku, moram ažurirati PHP i sl. Ne sjećam se točno svih situacija, ali bilo je tu posla uključujući i teh. podršku providera. I to mi je skroz ok za hobi eksperimentalni projekt. Zaista želim platformu koja ima brojne mogućnosti, pa makar i uz našto dodatnog rada.
Na poslovnom sajtu mi ne odgovara da moram provesti par sati popravljajući neku funkcionalnost. Kad sam skužio da Kadence funkcionira "out of the box", ostavio sam tako bez puno petljanja. Meni je posao na terenu, nemam volje ni vremena nakon cijelog dana kopanja zidova još raditi u uredu.
To ne znači da neću uskoro trebati neko proširenje svog sajta. Teško je živjeti od prodaje vlastitog vremena, jer vrijeme je ograničeno. Ako mi se otvori mogućnost da prodajem nešto drugo, radije bih krenuo u tom smjeru. A onda sa drugačijom poslovnom organizacijom dolaze i drugačije potrebe što se tiče komunikacije sa klijentima.
Na sajtu Perforum.info koristim, kako sam rekao, CF7. Koristio sam ga za razne pokuse, očito ima više mogućnosti, ali bilo je i više problema. Znalo se desiti da sustav ne može poslati poruku, moram ažurirati PHP i sl. Ne sjećam se točno svih situacija, ali bilo je tu posla uključujući i teh. podršku providera. I to mi je skroz ok za hobi eksperimentalni projekt. Zaista želim platformu koja ima brojne mogućnosti, pa makar i uz našto dodatnog rada.
Na poslovnom sajtu mi ne odgovara da moram provesti par sati popravljajući neku funkcionalnost. Kad sam skužio da Kadence funkcionira "out of the box", ostavio sam tako bez puno petljanja. Meni je posao na terenu, nemam volje ni vremena nakon cijelog dana kopanja zidova još raditi u uredu.
To ne znači da neću uskoro trebati neko proširenje svog sajta. Teško je živjeti od prodaje vlastitog vremena, jer vrijeme je ograničeno. Ako mi se otvori mogućnost da prodajem nešto drugo, radije bih krenuo u tom smjeru. A onda sa drugačijom poslovnom organizacijom dolaze i drugačije potrebe što se tiče komunikacije sa klijentima.
- Stitch
- Head Honcho
Evo nama i WordPressa 6.8.3, zadnjeg izdanja ove grane prije nego što u prosincu izađe nova, WP 6.9.
This is a security release that features two fixes.
Because this is a security release, it is recommended that you update your sites immediately.
Potpisi su za budale.
- Pastir
- Has thanked: 1000 times
- Been thanked: 484 times
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
- Stitch
- Head Honcho
Aha. Tako ti je to s WordPressom, stalno nešto ažuriraš - sustav, plugine, teme...
U principu, možeš se svaki dan logirati - uvijek će štogod iskočiti, posebice ako si mnogo dodataka instalirao. A moraš ih instalirati, jer WordPress je bez njih drek na šibici.
U principu, možeš se svaki dan logirati - uvijek će štogod iskočiti, posebice ako si mnogo dodataka instalirao. A moraš ih instalirati, jer WordPress je bez njih drek na šibici.
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Stavit ću, iznimno, dva linka koja vode na profesionalne inačice komercijalnih WP buildera. Skinuo sam ih nekoliko puta i provjerio - sigurne su iako su nulirane.
Želite li ažurirati softver, posjetite iste adrese pa ga skinite - jer to nećete moći učiniti iznutra.
Elementor Pro
WPBakery Page Builder
Rekao bih da nije posrijedi klasično piratstvo, postoji nekakav sporazum - a možda i naknada - jer stranica ne mijenja adresu niti se skriva. Znam za nju već ohoho vremena, uvijek je na istoj domeni. Čudno - ali zasad funkcionira.
Želite li ažurirati softver, posjetite iste adrese pa ga skinite - jer to nećete moći učiniti iznutra.
Elementor Pro
WPBakery Page Builder
Rekao bih da nije posrijedi klasično piratstvo, postoji nekakav sporazum - a možda i naknada - jer stranica ne mijenja adresu niti se skriva. Znam za nju već ohoho vremena, uvijek je na istoj domeni. Čudno - ali zasad funkcionira.
Potpisi su za budale.
-
- Information
-